Frýdkovi se honí hlavou myšlenky na reprezentaci, rád by zůstal v Lucernu

19.05.2023, 20:26
Rozhovory

Sejde z očí, sejde z mysli? Martin Frýdek ml. (31) nepatří v českém fotbale po odchodu z pražské Sparty mezi nejčastěji skloňovaná jména. Ve švýcarském Lucernu, s nímž bojuje o účast v pohárové Evropě, však kroutí už třetí sezonu a předvádí výborné výkony, které by nemusely uniknout ani reprezentačnímu trenérovi Jaroslavu Šilhavému (61). "V kontaktu jsme, uvidíme, jak bude nominace vypadat teď v červnu," říká v rozhovoru pro Livesport Zprávy levý obránce čtvrtého celku Superligy, jenž za národní tým hrál naposledy před více než čtyřmi lety.

Ve Švýcarsku zakončujete třetí sezonu, jak jste si zvykl na tamní život?

"Na život tady jsme si s rodinou zvykli hodně rychle. Máme to tu rádi a doufám, že prodloužím smlouvu a budu v Lucernu pokračovat dál. Dokážeme si představit, že tady zůstaneme i po kariéře. Chceme žít ve Švýcarsku."

Jak na vás působí švýcarská liga v porovnání s tou českou?

"Švýcarská liga je ofenzivnější. Je tady spoustu technicky dobře vybavených hráčů. Myslím si, že je to více o útoku než o defenzivě. V Česku to vždycky bylo o soubojích, běhání, bránění a taktické připravenosti. V tom je to jiné."

Lucern po letech boje o záchranu hraje o evropské poháry, jak velkou roli ve zlepšených výkonech týmu má trenér Mario Frick, který se týmu ujal v loňské zimní pauze?

"V první sezoně jsme skončili pátí a vyhráli pohár. V té minulé jsem zažil boj o záchranu. Teď bojujeme o Evropu a já doufám, že se do pohárů dostaneme. Co se pod novým trenérem změnilo ani nedokážu říct. O záchranu jsme hráli, protože nám nevyšel vstup do sezony. Ztratili jsme jasný zápas, pak jsme dostali trojku od Feyenoordu a bylo těžký to všechno dohonit. Přesně nevím, co se tolik změnilo."

Pozorujete větší zájem ze strany fanoušků? Přeci jen na vás pravidelně chodí v průměru přes 12 tisíc fanoušků, zatímco minulou sezonu to bylo o dva tisíce méně..."

"Máme super fanoušky v kotli, tam je vždycky plno. Je to paráda, ženou nás kupředu. Samozřejmě chodí více lidí. Jestli je to tím, že hrajeme nahoře, nevím. Nemám zdání. Ale i minulou sezonu chodilo hodně lidí. Tady v Lucernu fotbal baví."

Skvělé individuální výkony předvádíte i vy, co za nimi stojí? Začal jste dělat něco jinak?

"Začalo mi to tam padat. Dal jsem teď na jaře tři góly a začal jsem sbírat asistence. Ale neřekl bych, že dělám něco jinak."

Vyhrál jste hlasování fanoušků o nejlepšího hráče měsíce Superligy, jak vysoko ho v kariéře řadíte?

"Určitě mě to potěšilo. Ale stoprocentně bych to vyměnil za to, že se dostaneme do Evropy, že zvládneme uhrát druhé, třetí nebo čtvrté místo."

V Superlize je kromě vás i Roman Macek? Sledujete jeho výkony? Jste v kontaktu?

"Romana samozřejmě sleduju, má teď super formu. Je hodně vytížený, když hraje, hraje dobře. Má asistence, proti nám hrál skvěle. Sleduji jeho výkony, ale v kontaktu dennodenně nejsme. Občas si napíšeme, sledujeme se navzájem, po zápase si popovídáme... Jsou tu i kluci ze Slovenska, se mnou v týmu je Jakub Kadák a sleduju také Christiána Herce. Ze Zlína je tu ještě Cheick Condé."

Frýdek si jarními výkony říká o pozvánku do reprezentace (©fcl.ch)

Pomýšlíte stále na reprezentaci?

"Určitě se mi to honí hlavou. Ještě pořád bych to chtěl zkusit. Byl bych rád, kdybych se dostal do nominace. Uvidíme, jak to bude vypadat."

A co ona na vás? Jste v kontaktu s realizačním týmem? Váš poslední start v reprezentaci se datuje k březnu 2019. Tehdy jste si kopl 19 minut proti Brazílii.

"To nevím, abych pravdu řekl. To je asi otázka na trenéry. V kontaktu jsme, uvidíme, jak to bude vypadat teď v červnu. Určitě bych rád jel, nechám se překvapit."

Pokud se nepletu, máte smlouvu ještě na rok, plánujete v Lucernu setrvat?

"Je to tak. Jsem tady spokojený, rodina si zvykla. Rádi bychom tu zůstali, ale uvidíme. Přeci jen plánovat se ve fotbale moc nedá. Uvidíme, jak to dopadne. Každopádně bych tu rád setrval."

V 31 letech myslíte i na budoucnost. Začal jste studovat trenérskou B licenci a jako asistent působíte u šestnáctky Lucernu - připravujete se na život po kariéře?

"Přesně tak. Připravuji se na život po kariéře, ale zároveň ještě nevím, jestli budu chtít být trenér nebo budu dělat něco jiného. Na budoucnost myslím, doufám, že tak pět, šest let ještě zvládnu hrát. Když bude zdraví sloužit, budu chtít co nejdéle hrát. S klukama jsem u šestnáctky, snažím se předávat zkušenosti, které jsem získal a ukázat ten pohled očima profi fotbalu."

Co říkáte na Basilej, která v lize sice tápe, ale v Konferenční lize má na dosah pražské finále.

"Basileji se sice doma nedaří, ale v Konferenční lize odvádí super práci. Zároveň si ale myslím, že hrají dobře i tady v lize, mají obrovskou kvalitu. Nevím, jestli se soustředí více na poháry, ale, že se dostali tak daleko, je super. V odvetě měli dobrou pozici, doufal jsem, že to zvládnou a dostanou se do finále."

Naopak Curych prožívá mistrovskou kocovinu a zpátky na trůn se vrací Young Boys...

"Tady je každý mančaft kvalitní a chce hrát fotbal. Každý může porazit každého. Právě Basilej je krásný důkaz toho, že s nimi můžete hrát vyrovnaný fotbal a ona pak hraje vyrovnanou partii v Evropě. V lize se může stát cokoliv, je to hodně vyrovnaná soutěž."

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
BSC Young Boys
33
19
11
3
78 : 27
68
2
Servette Ženeva
33
12
15
6
48 : 45
51
3
FC Lugano
33
13
11
9
53 : 44
50
4
FC Luzern
33
12
10
11
53 : 49
46
5
Grasshopper Curych
33
12
7
14
52 : 57
43
6
FC Basilej
33
10
12
11
44 : 45
42
7
FC St. Gallen
33
10
10
13
59 : 49
40
8
FC Curych
33
8
14
11
35 : 51
38
9
FC Winterthur
33
8
8
17
31 : 61
32
10
FC Sion
33
7
10
16
40 : 65
31

Autor: Livesport.cz / Dominik Reiniš

Komentáře (26)

Přidat komentář
Salfovic

Tak tyto zlé myšlenky je potřeba co nejdříve zapudit.

Reagovat
Remt

To jednoznačně

Reagovat
delfin

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Nuno čomes

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
GrimeBaller98

Co ti jebe , to bracha ma vetsi sanci se tam dostat

Reagovat
delfin

Lol, proc mam na mobilu na EF cerny skin?

Reagovat
Neon

OT: už jste někdo hráli HROT?

Reagovat
inferno08

Já je, ale koukal jsem na to. Ale využiju tvého ot a zeptám se: zkoušel někdo mobilní verzi FM?

Reagovat
r.mrazik

kupoval jsem FM na PS5 a ta ma blizko k mobilni verzi ne?

Reagovat
Pablos

Předtím jsem něják koupil FM22 a to uz je asi lepsi si stáhnout Soccer Manager 2023 kterej je free a i v dost vecech lepsi (jen ty vypiceny reklamy no obcas), kazdopadne tam mas i ceskou ligu, v FM ne.

Reagovat
inferno08

Reagovat
81Tomas

Ja to mel a za me teda o nicem.. zkus radsi nejake freecko

Reagovat
inferno08

Reagovat
ACSeRw!n

ne, ale prej to je celkem prdel

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Bakary3

Tyvole, jen to ne...

Ikdyz u naší repre bych se nedivil ničemu.

Reagovat
Pablos

Nemám strach, že by ho Jarda místo Černýho nevzal

Reagovat
Sosi

Jarda Černý

Reagovat
cortan

Doslova jen odpověděl na otázku, jestli na repre stále pomýšlí.

Navíc, kdo sleduje švýcarskou, ví, že by byl určitě lepší varianta než Jemelka nebo Matějů...

Reagovat
pospech11

On nemá moc šancí na repre ani Macek

Reagovat
Hasan Šáš

ty vole co jako děláte? na vobou becích máme tak tři použitelný hráče, z nich dva maj třicet let.. na lávku úplně v pohodě

Reagovat
Hasan Šáš

na obou becích dohromady, sem měl napsat

Reagovat
lampas

Reagovat
Kucka

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele