FORTUNA:LIGA - preview 16. kola: Plzeň a Slavia venku jako favorité

12.11.2022, 09:23, aktualizováno 13.11.2022, 08:43
Previews
Pozici favoritů budou na závěr podzimu plnit první dva týmy - Plzeň se představí v Ďolíčku proti Pardubicím, Slavii čeká duel ve Zlíně. Na předchozí porážky chtějí zareagovat Hradec králové a Slovácko, Brno hostí Olomouc...

FC Hradec Králové - 1. FC Slovácko

neděle 15:00
Slovácko v průběhu celého podzimu bojovalo s náročným programem, účast v základní skupině Konferenční ligy si vybrala únavovou daň a výsledkem je až desátá příčka tabulky. Poslední šanci na vylepšení svého postavení dostane v Mladé Boleslavi, kde hraje Hradec Králové.

Slovácko získalo maximální počet bodů ze zápasů proti Teplicím a Pardubicím, ve středu ovšem přišla další facka. V dohrávce zavítalo do Prahy, nastoupilo proti Spartě a prohrálo vysoko 0:4.

"Musíme se dát po porážce na Spartě hlavně psychicky dohromady. Náš zkušený tým nemohl zapomenout hrát fotbal, takže je to v našich hlavách. Hrajeme poslední ligový duel v tomto roce, musíme ho zvládnout. Trápí nás hlavně koncovka, říká se přece, jak se daří útočníkům, tak se vede celému mužstvu. Hradec bude velmi silný protivník, je v tabulce hned za silnou trojkou, hraje nepříjemný, běhavý a dotěrný fotbal. Bude to těžký duel," uvědomuje si Jan Palinek, asistent trenéra Martina Svědíka.

Hradec překvapoval už v minulé sezoně a letos na to úspěšně navazuje. Východočeský celek může litovat jenom posledních dvou vystoupení, v nichž podlehl Pardubicím a Liberci, i tak je v tabulce na čtvrté pozici.

"Jsme čtvrtí, což je dobré, ale zároveň víme, že poslední dva zápasy nám výsledkově nevyšly. Soupeři nás zespodu dostupují, takže na té pozici chceme vydržet co nejdéle. Se Slováckem se od začátku minulé sezony potkáme už pošesté a ještě jsme je neporazili, takže je potřeba něco změnit. Mně se filozofie Slovácka líbí. Mají to postavené na zkušenostech Hofmanna, Daníčka, Kadlece. Za každou cenu tam nenasazují mladé, i když od nové sezony to trošičku okysličují v podobě Tomiče nebo Duskího," nechal se slyšet asistent trenéra Stanislav Hejkal.

Slovácku to na Hradec Králové jde, vyhrálo čtyři z posledních pěti vzájemných zápasů a na body myslí i v neděli. Pomoci mu může i vyprázdněná marodka, na níž je pouze Reinberk. Na druhé straně budou chybět vykartovaní Rada a Vašulín, zranění Trusa s Urmou a stoprocentně fit nejsou ani Gabriel se Ševčíkem.

FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Reichl - Klíma, Čihák, Čech - Gabriel, Smrž, Kodeš, Kučera, Ryneš - Kubala, Matěj Koubek.

1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Tomič, Kadlec, Hofmann, Kalabiška - Havlík, Daníček - Petržela, Trávník, Holzer - Mihálik.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.97 - 3.35 - 2.44

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

FK Pardubice - Viktoria Plzeň

neděle 15:00
Pardubice se letošním podzimem protrápily, podobně jako loni mají nejhorší obranu a pozitivní nejsou ani vyhlídky před posledním zápasem první poloviny sezony. Východočeši naposledy nastoupí ve svém pražském azylu a v Ďolíčku přivítají vedoucí Viktorii Plzeň.

Pardubice zaznamenaly tři výhry, dvanáct porážek a během podzimu vyměnily trenéra. Radoslav Kováč před sebou má spoustu práce a v neděli se pokusí navázat na úvod ligového ročníku. Východočeši tehdy Plzeň překvapili a sahali po bodech, nakonec ale padli 1:2.

"Pro nás to bude po dvou a půl letech loučení s azylem na Bohemce. Klobouk dolů před hráči a fanoušky, kteří tak dlouho dojížděli na domácí zápasy do Prahy. Chtěli bychom se s Ďolíčkem rozloučit dobrým výkonem a samozřejmě chceme urvat nějaké body. Víme, že nás čeká mistr ligy. Musíme si pohlídat hlavně standardní situace a věřit, že budeme bodovat," hledá Kováč cestu k bodovému zisku.

"Plzeň má ve svých řadách výborné hráče. Chorý, Hejda, Pernica - to všechno jsou vysocí hráči, kteří se umí ze standardek prosadit. To jsou individuality, ale Plzeň má komplexní mančaft. Čeká nás těžký zápas. Vím, že Plzeňští se také už těší na volno, protože toho letos odehráli opravdu hodně, nicméně toto bude utkání, které potřebují zvládnout. To my ale máme stejné, taky potřebujeme bodovat," dodal.

Plzeň minulou sobotu podala na její ligové poměry hodně špatný výkon a výsledkem byla domácí prohra se Spartou. Michal Bílek na to se svým týmem zareagoval a Viktoria v dohrávce smetla Brno. V tabulce tak zůstává první se čtyřbodovým náskokem.

"Samozřejmě jsme rádi, že budeme po podzimu na prvním místě, ale ještě to pro nás nekončí, hrajeme poslední zápas s Pardubicemi. Víme, že pokud chceme mít takový náskok, tak zápas musíme zvládnout. Hráči to vědí. Musíme udržet koncentraci ještě do neděle a připravit se na Pardubice úplně stejným způsobem jako na Brno, proti němuž kluci předvedli skvělý výkon. Byli zodpovědní, poctiví a koncentrovaní. Tohle v neděli nesmí chybět," varuje Bílek.

Pardubicím kvůli dohodě klubů nepomůže Hranáč, na marodce jsou navíc Jeřábek, Solil a Šimek. Plzeň se obejde bez zraněné pětice Kaša, Kliment, Sýkora, Tijani a Řezník.

FK Pardubice - pravděpodobná sestava:
Markovič - Icha, T. Vlček, Chlumecký, Helešic - Tischler, Janošek - Kostka, Hlavatý, Vacek - Černý.

Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Staněk - Havel, Hejda, Pernica, Jemelka - Bucha, Kalvach - Jirka, Vlkanova, Mosquera - Chorý.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.77 - 4.43 - 1.49

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

Zbrojovka Brno - Sigma Olomouc

neděle 15:00
Zbrojovka Brno prohrála poslední dva venkovní zápasy, na závěr ligového podzimu se představí doma a bude chtít navázat na úvod sezony. Tehdy hostovala v Olomouci a domů si odvezla všechny body za výhru 2:0.

Domácí měli skvělý start a vysokou laťku podle očekávání neudrželi, i tak mohou být spokojeni. Nováček posbíral dvacet bodů a je na osmé příčce, na hlavní cíl v podobě záchrany tak má solidně zaděláno.

"Chtěli bychom podzimní část sezony zakončit vítězstvím a rozloučit se s našimi diváky. Ale v cestě stojí velmi dobrý soupeř, který z devíti zápasů prohrál jen jednou. Olomouc je favoritem, my ale máme sílu na to, abychom je porazili. Bude to ale jiný duel než na začátku sezony, kdy jsme tam vyhráli. Pro nás je měřítko spíš poslední domácí zápas s Libercem, který jsme zvládli a vyhráli," řekl Jozef Dojčan, asistent trenéra Richarda Dostálka.

Olomouc v polovině srpna nabrala vynikající formu a od té doby prohrála jenom jednou, když nestačila na Teplice. Naposledy si snadno poradila s Jabloncem a poskočila na šesté místo tabulky.

"Máme Zbrojovce co vracet za domácí zápas. Chceme ligový podzim zakončit výhrou, aby se nám lépe šlo na dovolenou, a samozřejmě se chceme udržet v šestce. Takto odvetu v Brně bereme. Jejich silné stránky jsou dobře známé. Ať je to Řezníček nebo Ševčík, kterým vyšel zápas tady v Olomouci. Především si budeme chtít udržet chuť a nastavení, se kterými jsme v poslední době vstupovali do domácích zápasů, včetně posledního s Jabloncem. To nám ve venkovních utkáních chybělo," podotkl asistent trenéra Milan Kerbr.

Domácím bude chybět pouze vykartovaný Šural. Olomouc přijede bez zraněného tria Macík, Ventúra, Greššák, nejistý je start Vaněčka.

Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Hrabina, Endl, Štěrba, Granečný - Texl, Souček - Hladík, Ševčík, Alli - Řezníček.

Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Trefil - Chvátal, Beneš, Vraštil, Zmrzlý - Breite, Spáčil - Zifčák, Růsek, Navrátil - Chytil.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.60 - 3.70 - 2.57

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

FC TRINITY Zlín - Slavia Praha

neděle 18:00
Slavia cestuje do Zlína a to s vědomím, že přezimuje na druhém místě tabulky. Šestnácté kolo nabídne souboje dvou nejhorších týmů se dvěma nejlepšími, sešívané bude hodně zajímat i to, jak si povede Plzeň v Praze proti Pardubicím.

Slavii se nepovedla první polovina října a ztratila kontakt s vedoucí Plzní. V nejvyšší soutěži aktuálně vyhrála čtyřikrát po sobě, po středeční dohrávce Viktorie s Brnem činí rozdíl mezi ní a lídrem čtyři body. A pokud nedojde k nějaké senzaci, tak se na tom v neděli nic nezmění.

"Jako každý rok chceme pro Slavii titul. Víme, že máme manko. Musíme se soustředit na svoje zápasy, které potřebujeme zvládat. Chceme potvrdit zisk z posledních zápasů," vyhlíží nejbližší utkání trenér Jindřich Trpišovský.

Zlín představuje pro Slavii prakticky ideálního soupeře, rozdíl v kvalitě obou kádrů je obrovský a promítá se i do posledních výsledků. Pražané naposledy Zlín neporazili 21. dubna 2019, od té doby triumfovali ve všech následujících osmi vzájemných duelech.

Zlín se podle očekávání pohybuje u dna tabulky a jeho psychice nepomáhá ani fakt, že prohrál poslední tři utkání. Na záda mu pomalu začínají dýchat poslední Pardubice, ty ztrácejí tři body.

"Zkraje týdne jsme se museli dostat ze šoku z minulého kola, kdy jsme nedotáhli k bodům vedení 2:0 v poločase na Bohemians. Teď nás čeká ještě těžší kalibr. Slavia prohání vedoucí Plzeň, kvalita jejího kádru je známa. Ale cítím v týmu odhodlání se na závěr podzimu porvat o dobrý výsledek. Uděláme vše pro to, aby Slavia měla u nás špatný den. Porážet se nedá, ale porazit ano," říká trenér Jan Jelínek.

Slavia v průběhu celého podzimu bojuje se širokou marodkou, na níž jsou Bořil, Holeš, Hovorka, Mandous, Schranz, Ševčík a Traoré. Nejistý vedle toho zůstává start Masopusta.

Kompletní nebudou ani domácí. Zranění jsou Cedidla, Fantiš, Hloušek a Tkáč, karetní trest si musí odpykat Procházka.

FC TRINITY Zlín - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Reiter, Simerský, Kolář, Bartošák - Fillo, Janetzký, Hlinka, Čanturišvili - Vukadinovič - Jawo.

Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Douděra, Santos, Kačaraba, D. Jurásek - Hromada, Oscar - Usor, Lingr, Olayinka - Jurečka.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.75 - 4.84 - 1.41

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

FK Teplice - Slovan Liberec

sobota 15:00
Teplice se začaly nebezpečně přibližovat k samotnému dnu tabulky a klidnou zimu si hodlají zajistit proti Liberci. Slovan útočí na první šestku, za Sigmou Olomouc zaostává jenom vinou horšího skóre.

Teplice koncem října otočily duel s Olomoucí, na tříbodový zisk ale nedokázaly navázat a minulý týden jasně prohrály v Mladé Boleslavi. Se šestnácti body jsou čtrnácté, Zlín na ně ztrácí čtyři a Pardubice sedm bodů.

"Proti Mladé Boleslavi nepodali někteří naši hráči dobrý výkon. Nehrály nám ani kraje, takže jsme si nevytvořili ani žádnou velkou brankovou příležitost. Domácí se skvěle připravili na naše útočníky Žáka s Gningem, kterým se v posledních dvou zápasech dařilo. Proti Liberci musíme hrát lépe, abychom zakončili podzim vítězně," ví moc dobře trenér Jiří Jarošík. Pro toho bude mít zápas pikantní příchuť, za Liberec hrál a pod Ještědem působil i jako asistent trenéra.

Liberec v minulém kole naopak slavil, když doma hostil Hradec Králové a vyhrál 2:0. Skóre otevíral už ve čtrnácté minutě Mick van Buren, pojistku přidal po změně stran Imad Rondić.

"Ceníme si výhry nad Hradcem. Zápasy s ním jsou vždy nepříjemné. Bolí to, musíte to odpracovat. Chceme body potvrdit v Teplicích," řekl odhodlaně trenér Luboš Kozel.

Liberci se ve vzájemných zápasech daří a vyhrál čtyři z posledních pěti soubojů s Teplicemi. V sobotu mu nepomohou zranění Doumbia, Ghali a Matoušek, domácí postrádají duo Shejbal, Dramé.

FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Knapík, Hybš - Hyčka, Kučera, Jukl, Urbanec - Trubač - Gning, Žák.

Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Vliegen - Gebre Selassie, Plechatý, Talovjerov - Mikula, Fukala, Červ, Valenta, Višinský - Rabušic, Van Buren.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.75 - 3.13 - 2.76

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

FK Jablonec - FK Mladá Boleslav

sobota 15:00
Poslední soutěžní zápas v tomto kalendářním roce před sebou má Jablonec. Dlouhé roky ambiciózní Severočeši se druhým rokem pohybují ve druhé polovině tabulky a reputaci si budou chtít napravit proti Mladé Boleslavi.

Svěřenci Davida Horejše zažili povedené září, následně ale opět upadli do útlumu a tabulkou spadli až na třinácté místo, čtrnácté Teplice za nimi zaostávají jen vinou horšího skóre. Před týdnem přišel nezdar v Olomouci (0:3), jednalo se už o sedmou prohru podzimu.

"Zvládli jsme skvěle zápas s Budějovicemi. Chtěli jsme na to navázat s Olomoucí, ale bohužel jsme to kvůli vlastní nedisciplinovanosti nezvládli. Musíme se zmobilizovat a zvládnout utkání s Mladou Boleslaví. Potřebujeme vyhrát, je to pro nás důležité," ví David Horejš.

Také Mladoboleslavští by se v tabulce rádi viděli výše, než na deváté pozici, na rozdíl od sobotního soupeře se jim ale v uplynulých týdnech začalo dařit. Doma přestříleli Bohemians 1905 a naposledy porazili i Teplice.

"V Jablonci nás čeká velice nepříjemný soupeř, který má v současné sezoně co dohánět a napravovat stejně jako my. Proto se domnívám, že to je zápas podzimu pro oba týmy," myslí si asistent trenéra Marek Kulič.

Mladá Boleslav venku nebodovala třikrát za sebou a k přerušení série nepomohou zranění Ekpai, Škoda a Vaníček, karetní tresty si navíc odpykávají Dancák se Suchým.

Řadu absencí hlásí i jablonecká strana - kvůli červené kartě zůstane jen na tribuně Sejk, společnost mu budou dělat zranění Krob, Martinec, Pleštil a Polidar.

FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Cools, Heidenreich, Akpudje - Šulc, Kratochvíl, Houska, Surzyn - Jovovič - Chramosta, Malínský.

FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Donát, Karafiát, Šimek - Pech, Kubista, Mareček, Matějovský, Fulnek - Ladra, Skalák.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.36 - 3.70 - 2.86

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Baník Ostrava - Bohemians Praha 1905

sobota 15:00
Baník Ostrava by rád přezimoval ve středu vyrovnané tabulky a na jednu stranu k tomu má ideální příležitost. Doma bude hostit oblíbeného soupeře v Bohemians 1905, s nímž neprohrává, Pražanům se ale letos daří...

Poslední výhra Bohemians nad Ostravou se datuje do října 2017, od té doby se oba týmy potkaly jedenáctkrát a Baník slavil výhru v devíti případech. Daleko k ní neměl ani v srpnovém utkání v Ďolíčku, kde jeho finiš stačil na srovnání na 3:3.

"Čeká nás bezesporu velice těžký zápas. Bohemka hlavně na hřištích soupeřů vyhrává a dělá body a teď po dlouhé době dokázala vyhrát i doma, když otočila zápas se Zlínem. Jsou běhaví, změnili trochu systém hry, jsou pracovití směrem dopředu, jsou góloví. Dávají opravdu hodně gólů a v tabulce jsou právem, kde jsou. Venku jsou daleko silnější než doma. Vpředu jsou rychlí a těží z toho při hře do otevřené obrany, po zisku míče velice rychle zakončují," upozorňuje trenér Pavel Hapal.

Klokani jsou na vynikající páté příčce a před týdnem dokázali porazit Zlín. Po první půli přitom prohrávali o dvě branky, obrat po změně stran zařídili Antonín Křapka, Lukáš Hůlka a Roman Květ.

"Doma se pod novým trenérem doposud prezentovali dominantními výkony. Do útoku chodí ve velkém počtu hráčů a snaží se soupeře zatlačit. To je pro každý tým nepříjemné. Ještě více to pak umocňuje kulisa, která v Ostravě bývá tradičně na vysoké úrovni. Co se týče věcí, které přinesl trenér Hapal, tak na začátku se soustředil určitě na jednu věc, tu hlavní. Zvednout hráče po psychické stránce. Nyní je na Ostravě už vidět, že má nějaký styl, jímž by se chtěl trenér Hapal prezentovat," prohlásil asistent trenéra Ivan Hašek.

V domácí sestavě se neobjeví zranění Svozil, Takács a nejistý je start Klímy. Bohemians jsou takřka kompletní, mimo hru je pouze dlouhodobě zraněný Necid.

Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Ndefe, Frydrych, Pojezný, Fleišman - Cadu, Tetour, Kaloč, Kuzmanovič, Plavšič - Almási.

Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Bačkovský - Köstl, Křapka, Hůlka - Dostál, Jindřišek, Květ, Kovařík- Hronek, Prekop - Drchal.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.08 - 3.84 - 3.32

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Sparta Praha - Dynamo České Budějovice

sobota 18:00
Sparta před týdnem porazila Plzeň, ve střetu sfoukla Slovácko a s ligovým podzimem se hodlá rozloučit dalším triumfem, tentokráte nad Českými Budějovicemi. Pro Jihočechy by byl jakýkoli bodový zisk vítanou vzpruhou před zimní pauzou a především přípravou na druhou polovinu sezony.

Sparta i přes protesty fanoušků dává pomalu zapomenout na debakl z derby se Slavií. Díky výhře v Plzni se s ní stále dá počítat v boji o mistrovský titul, zlepšení pak potvrdila ve čtvrteční dohrávce proti Slovácku - účastníka Konferenční ligy rozstřílela 4:0 a podle papírových předpokladů by neměla mít problémy ani s dalším soupeřem.

Letenští se každopádně budou muset mít na pozoru - Dynamo si z hlavního města odvezlo všechny body jenom v jednom z posledních dvaceti případů, na druhou stranu Spartě zde podlehlo pouze jednou z posledních tří zápasů.

"Vstupujeme do druhé poloviny základní části, všechny soupeře jsme už poznali. Budějovice změnily trenéra. Hrajou odvážně. Očekáváme těžký zápas. Pro nás je všechno nastavené tak, abychom získali tři body. Principy naší hry by měly být jasné všem. Věříme, že vyhrajeme," říká asistent trenéra Thomas Nörgaard.

V Českých Budějovicích už došlo na výměnu trenéra, kormidla se ujal Jiří Kladrubský a potěšila ho výhra nad Brnem. Jihočeši jsou jedenáctí, náskok na čtrnácté Teplice ale činí jen dva body.

"Taková výhra jako ta v minulém kole nad Brnem potěší. Zaplaťpánbůh za ni. Utkání s Brnem jsme potřebovali zvládnout. Teď můžeme jet s čistou hlavou příští týden na Spartu," prohlásil Kladrubský, který dres sobotního soupeře v minulosti oblékal.

Sparta slaví 129. výročí založení klubu a při této příležitosti nastoupí v retro dresech, které neobléknou zranění Čelůstka, Fortelný, Jankto, Ladislav Krejčí II, Pešek, Sáček a Vindheim, zdravotní problémy navíc má i Čvančara. Na druhé straně zůstane doma Grič, o startech trojice Čolič, Hais, Škoda se teprve rozhodne.

Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Kovář - Vitík, Panák, Sörensen - Mejdr, Sadílek, Pavelka, Zelený - Čvančara, Kuchta, Haraslín.

České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Janáček - Sladký, Havel, Králik, Skovajsa - Čavoš, Hora - Čmelík, Hellebrand, Potočný - Zajíc.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.19 - 7.20 - 15.30

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Viktoria Plzeň
15
12
2
1
33 : 9
38
2
Slavia Praha
15
11
1
3
47 : 14
34
3
Sparta Praha
15
8
5
2
29 : 15
29
4
FC Hradec Králové
15
7
2
6
18 : 17
23
5
Bohemians Praha 1905
15
6
4
5
26 : 25
22
6
Sigma Olomouc
15
6
3
6
22 : 16
21
7
Slovan Liberec
15
6
3
6
20 : 19
21
8
Zbrojovka Brno
15
6
2
7
25 : 31
20
9
FK Mladá Boleslav
15
5
4
6
24 : 23
19
10
1. FC Slovácko
15
5
4
6
18 : 26
19
11
Dynamo České Budějovice
15
5
3
7
17 : 29
18
12
Baník Ostrava
15
4
5
6
22 : 23
17
13
FK Jablonec
15
4
4
7
21 : 25
16
14
FK Teplice
15
4
4
7
21 : 34
16
15
FC Trinity Zlín
15
2
6
7
15 : 26
12
16
FK Pardubice
15
3
0
12
12 : 38
9

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (383)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele