FORTUNA:LIGA - preview 1. kola nadstavby: Nadstavbu zahajují obě S

06.05.2023, 09:06, aktualizováno 07.05.2023, 09:09
Previews

Sparta se drží na čele a náskok může navýšit v Olomouci, Slavii bude následně čekat další vršovické derby proti Bohemians 1905. Rozehrána bude rovněž skupina o sedmé až desáté místo.

O titul

Sigma Olomouc - Sparta Praha

neděle 15:00

Sparta sice do nadstavbové části sezony vstupuje jako nejlepší mužstvo ligy, v posledních dnech a hodinách ale neřešila moc příjemné záležitosti. Zapomenou Letenští na veškeré trable a potvrdí své ambice v Olomouci?

Ještě v neděli si sparťané užívali vítězství v Liberci a zaváhání Slavie, díky čemuž se osamostatnili na čele ligové tabulky. Ve středu ovšem Letenští na vlastním hřišti nestačili ve finále MOL Cupu právě na Slavii, což je pochopitelně dost zarmoutilo. O další vzruch se pár dní nato postaral redaktor fotbalového webu Ruik, podle něhož neměli někteří z hráčů Sparty projít testem na drogy. Proti tomuto značně pochybnému a nedostatečně ověřenému tvrzení se ovšem vedení dotčeného klubu rázně ohradilo a hodlá podat trestní oznámení.

Ve zcela ideálním rozpoložení se každopádně Letenští nenachází. Kouč Brian Priske řeší především to, jak v nadstavbě uspět na Slavii. Jinak jsou totiž jeho vyhlídky na titul ve vážném ohrožení. "Slavia nás předčila v soubojích, sbírání odražených míčů a přímočarosti. Teď konkrétní odpověď na to, co musíme změnit, nemám. Převažují emoce. My musíme nejdřív vrátit naše hráče do formy a připravit je na nedělní utkání v Olomouci," řekl dánský trenér po neúspěšném středečním finále.

Moc dobrá nálada nevládne ani na olomouckém Andrově Stadionu. Tamní Sigma se sice dostala mezi šest nejlepších týmů soutěže, avšak už na samotném startu nadstavby musí dohánět značné manko. A vzhledem k formě Hanáků se nezdá pravděpodobné, že by mančaft lodivoda Václava Jílka dokázal vylepšit dosavadní šestou pozici.

Dopředu se ovšem Sigma nevzdává. "Ztrátu na nejbližší soupeře jsme si zapříčinili sami. Čeká nás ale pět nejlepších mužstev tohoto ročníku a to je pro nás fantastická možnost ověřit si, jak na tom v danou chvíli jsme. I pro sebevědomí hráčů, ať už do zbytku této sezony, nebo směrem k příštímu ročníku, je to důležité. Je to proces. Posunuli jsme se oproti minulé sezoně o nějakou příčku výš a do budoucna by ambice měly být zase o něco vyšší. Teď si můžeme dokázat, že na to máme," prohlásil Jílek.

Proti Spartě budou Hanáci postrádat křídelníka Jana Matouška a útočníky Antonína Růska s Jakubem Přichystalem. Hrát nebude ani záložník Jan Fortelný, jenž v Olomouci hostuje právě z Letné a kvůli pravidlům nemůže proti svému mateřskému klubu nastoupit. Pražané uvádí na své marodce pravého beka Jana Mejdra, křídelníka Jakuba Peška a forvarda Asgera Sörensena. Start stopera Asgera Sörensena je nejistý.

Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Stoppen - Pokorný, Beneš, Zmrzlý - Chvátal, Breite, Pospíšil, Sláma - Navrátil - Kramář, Chytil

Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Kovář - Vitík, Sörensen, Krejčí - Wiesner, Sadílek, Kairinen, Zelený - Karabec, Kuchta, Haraslín

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.59 - 4.08 - 1.73

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Bohemians Praha 1905

neděle 18:00

Už s vědomím toho, jaký výsledek uhrála pražská Sparta v Olomouci, se její rival z Edenu pustí do dalšího vršovického derby. To bude od začátku dubna již třetím, přičemž i obě předchozí se hrála na Slavii a v obou domácí tým zvítězil.

V rámci osmadvacátého kola šlo pro sešívané o jednoznačnou záležitost. Jurečka, Olayinka a Douděra se již během první půle postarali o pohodlné vítězství, podstatně náročnější to ovšem bylo před měsícem v pohárovém semifinále. Tam se Klokani dostali dvakrát do vedení, na Hálovu trefu přitom dokázal Lingr zareagovat až v sedmé minutě nastavení. To ale slávisty povzbudilo a prodloužení rozhodl jediným gólem Jurečka.

A právě vítězstvím v MOL Cupu posilněni půjdou Trpišovského svěřenci do tohoto duelu. Ve středu totiž dokázali vyplenit Letnou, když po necelé hodině hry otevřel gólový účet Douděra a po chvíli jej následoval vlastencem Panák. Povedlo se jim tak zareagovat na předchozí nezdar, kdy kvůli remíze proti Hradci Králové přišli o prvenství po základní části.

Bohemians sice nedokázali překonat svého lokálního rivala, přesto zatím mohou být s průběhem sezony spokojeni. I pokud by v nadcházejícím duelu prohráli, udrží se na čtvrté příčce tabulky. Tu totiž v nadstavbě hájí před Slováckem, jež v sobotu v Plzni jen remizovalo a větší tlak tak na muže z Ďolíčku nevyvinulo. Klokani si ve třicátém kole smlsnuli na Jablonci, který rozdrtili 4:1 brankami Matouška, Jindřiška, Drchala a Prekopa.

"Přijde mi, že na Slavii hrajeme víc než v Ďolíčku, že jsme ob týden v Edenu. Se Slavií jsme ze tří soutěžních zápasů v sezoně dvakrát zaslouženě prohráli. Slavia si na nás asi i oprávněně věří. Víme, že to bude nesmírně těžké utkaní. Nemůžeme tam jít s nějakými velkými výroky, musíme tam jít odpracovat herní ostudu a zbabělost z prvního poločasu minulého vzájemného utkání. Byl bych rád, kdybychom byli pokorní, ale také zdravě sebevědomí a odvážní," naráží trenér Jaroslav Veselý na časté výlety do Fortuna Areny.

Oba celky se potýkají s početnými absencemi. Za hosty kvůli dohodě klubů nenastoupí zmíněný Matoušek spolu s Beranem, karetní trest zase nepustí do hry Puškáče s Vondrou. Zranění pak trápí Petráka se Shjebalem a Čermákem, stejně jako na druhé straně Masopusta a Olayinku. Otazník navíc visí nad Ewertonem, Hronkem, Ousouem a Ševčíkem.

Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Douděra, Ogbu, Holeš, D. Jurásek - Schranz, Oscar, Zafeiris, Provod, Jurečka - Van Buren

Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Jedlička - Köstl, Křapka, Hůlka - Dostál, Jindřišek, Jánoš, Kovařík - Prekop, Hála - Drchal

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.24 - 6.31 - 12.90

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - 1. FC Slovácko

sobota 18:00

Hned v prvním utkání nadstavbové skupiny o titul si hráči Plzně mohou definitivně pojistit účast v evropských pohárech v příští sezoně. Potřebují k tomu zdolat Slovácko, které na dálku svádí souboj s Bohemians o čtvrtou příčku.

Po podzimní jízdě přišlo pro viktoriány tvrdé vystřízlivění, vždyť ve druhé polovině základní části byli ze šestice celků v elitní skupině dokonce úplně nejhorší. Nyní si alespoň mohou zajistit další účast v evropských pohárech, Slovácku totiž mohou odskočit na ve čtyřech utkáních nedostižných čtrnáct bodů. V dosavadních dvou střetech této sezony se výrazně projevila výhoda domácího prostředí, hosté v ani jednom případě neměli větší naději.

Plzeňští se ani v závěru základní části nedokázali chytit, aktuálně totiž drží sérii devíti zápasů s pouhými dvěma výhrami. Po porážce na Spartě přivítali minulý víkend doma o záchranu bojující Teplice, po poločase ovšem inkasovali z kopaček Hyčky a v závěru tak Chorý vystřelil Bílkově družině alespoň bod.

"V nadstavbě chceme posbírat co nejvíce bodů, minimálně udržet současnou pozici a samozřejmě se odvděčit fanouškům za celosezonní podporu. Čím rychleji nějaké body nahrajeme, tím dříve budeme mít jistotu třetího místa. Uvidíme, co se bude dít před námi. Se Slováckem máme spoustu zkušeností. Jejich mužstvo se moc nemění, jsou tam stabilní třicátníci, kteří hrají velmi dobře a drží konstantní výkonnost. Kromě maličkostí a chyb mohou rozhodnout i standardky," varuje Pavel Horváth, pravá ruka trenéra Bílka.

Ani muži z Uherského Hradiště na tom nejsou o mnoho lépe a například porážky v Pardubicích nebo doma s Baníkem si rozhodně za rámeček nedají. Do nadstavby se ovšem naladili vítězně, neboť ve třicátém kole jediným gólem Reinberka dokázali zdolat Brno. V týdnu je navíc mohl pozitivně naladit fakt, že zkušený obránce Michal Kadlec prodloužil v klubu smlouvu o další rok.

"Do finále ligy jdeme s odhodláním poprat se o čtvrté místo, které by nám zajistilo účast v pohárech. K tomu potřebujeme získat více bodů než Bohemians. Začínáme v Plzni, kde se nám výsledkově nedaří, ale jednou se to musí zlomit. Naším problémem je produktivita útočníků, třeba se někdo z nich v pravý čas probudí nebo za ně zaskočí někdo ze zálohy či obrany. Začít musíme vzadu, hrát na nulu, to bude základ. Plzeň je už ze hry o titul, ale stále má svoji kvalitu," upozorňuje asistent trenéra Svědíka Josef Mucha.

A k dispozici bude i v nadcházejícím klání, na rozdíl od zraněného spoluhráče Kohúta. Na straně Západočechů se nepředstaví vykartovaný Jemelka a zdravotně indisponovaní Bucha, Havel, Kopic, Pernica a Pilař.

Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Staněk - Holík, Hejda, Kaša, Sýkora - Kalvach, Květ - Vlkanova, Vydra, Mosquera - Chorý

1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Reinberk, Hofmann, Kadlec, Kalabiška - Daníček, Havlík - Petržela, Juroška, Sinjavskij - Mihálik

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.74 - 3.75 - 5.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Sparta Praha
30
20
8
2
70 : 29
68
2
Slavia Praha
30
20
6
4
81 : 25
66
3
Viktoria Plzeň
30
17
6
7
55 : 29
57
4
Bohemians Praha 1905
30
14
6
10
53 : 49
48
5
1. FC Slovácko
30
13
7
10
36 : 38
46
6
Sigma Olomouc
30
10
11
9
45 : 40
41

O 7. místo - semifinále - 1. zápasy

Dynamo České Budějovice - Slovan Liberec

neděle 15:00

Dlouho to vypadalo, že České Budějovice budou jedním z hlavních aspirantů na barážové boje. Jenže závěr se jim povedl a se štěstím se dokázaly dostat až do prostřední skupiny, kde vyzvou Liberec. Rovněž ten se může pyšnit solidní formou.

Dynamo v polovině dubna drželo černou sérii čtyř porážek v řadě, avšak anglický týden se jim vyvedl na jedničku. Dokázali rozdrtit Jablonec a hladce přehrát i Pardubice, do toho ještě bodovat v Brně, a výsledkem je desátá příčka po základní části. Tu přitom uhájili jen díky nejlepší bilanci v minitabulce v porovnání s Baníkem Ostrava a Jabloncem.

Slovan po kontroverzním závěru a dvou penaltách podlehl Spartě, na jeho sedmé pozici to však nic nezměnilo. Ačkoliv během března byl také zralý na spodní šestku, dokázal se zmátořit a sérií šesti zápasů bez porážky, převážně se soupeři okolo sebe, se vyšvihl do horní poloviny tabulky.

Chybět mu nyní jako pozůstatek zmíněného utkání se Spartou bude chybět potrestaný Ndefe stejně jako zranění Gebre Selassie, Mészáros a Višinský. Na straně domácích se pak nepředstaví Čolić, Mršić a Sladký.

Dvojzápas nemusí být příliš atraktivní pro diváky. Po návratu Jihočechů do ligy sice přišla gólová přestřelka, pak ale v osmi zápasech padlo dohromady jen devět branek.

České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Janáček - Čoudek, Havel, Králik - Čmelík, Čavoš, Hora, Penner - Čermák, Hellebrand - Adediran

Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Vliegen - Plechatý, Prebsl, Purzitidis - Fukala, Červ, Valenta, Ghali - Frýdek, Tupta - Olatunji

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.54 - 3.66 - 2.65

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - FC Hradec Králové

neděle 15:00

Prostřední skupina se hraje vyřazovacím způsobem na dvojzápasy doma a venku, to však úplně neplatí o střetu Mladé Boleslavi s Hradcem Králové. Votroci totiž pro potřeby domácích zápasů stále využívají Lokotrans Arenu, a tak se v ní sehrají obě klání.

"Vloni jsme měli 40 bodů, teď 38 bodů. Řekl bych, že je to fantastický výsledek vzhledem k tomu, v jakých podmínkách pracujeme, že nemáme domácí stadion. Teď hrajeme dvojzápas s Mladou Boleslaví v Boleslavi. Ať mi nikdo neříká, že máme výhodu domácího prostředí. To je smutné," komentuje situaci trenér Hradce Stanislav Hejkal. Vše dokresluje i fakt, že v obou střetech tohoto ročníku se radoval papírově hostující tým ze tří bodů.

V prvním duelu budou Středočeši domácími i oficiálně. Za sebou však mají rozporuplnou sezonu, kterou plně dokreslil i její závěr. V posledních dvou kolech totiž remizovali s Teplicemi i Zlínem, což jsou o záchranu bojující celky. Zavděk tak museli vzít až devátým místem po základní části.

Hradečtí byli po podzimu ve hře snad i o evropské poháry, jenže jaro jim tolik nevyšlo a pouhými čtyřmi výhrami se propadli do středu tabulky. Před svým nadcházejícím soupeřem se nakonec v pořadí udrželi díky tomu, že, jak je již jejich tradicí, dokázali na závěr obrat Slavii. V Edenu po Kučerově trefě dokonce vedli, Gabrielův vlastní gól přisoudil utkání konečnou remízu.

Muži z města automobilů budou v utkání postrádat zraněné Látala, Tomiče a Šedu, hostům nepomohou Čihák, Pudhorocký a Ševčík. Otazník navíc visí i nad startem Kubaly.

FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Mikulec - Kubista, Suchý, Šimek - Suchomel, Matějovský, Donát, Mareček - Ladra - Kušej, Jawo

FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Bajza - Klíma, Čech, Leibl - Gabriel, Kodeš, Smrž, Ryneš - Kučera - Trusa, Vašulín

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.95 - 3.60 - 3.98

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

O udržení

FC Trinity Zlín - FK Jablonec

sobota 15:00

Jablonec zakončil základní část FORTUNA:LIGY prachbídně a namísto bojů o elitní šestku se tak nachomýtl do záchranářských bojů. Důležité tři body potřebuje získat hned na jejich úvod, kdy míří na hřiště posledního Zlína.

Ten se v posledním týdnu základní části vzpamatoval ze třech po sobě jdoucích porážek a dokázal nejprve jednoznačně 4:1 zdolat Bohemians, minulý víkend si pak dovezl cenný bod z Mladé Boleslavi. Tam prohrával po Ladrově gólu, dvacet minut před koncem ovšem srovnal Simerský.

Zato Jablonec se po šňůře čtyř vítězství výrazně zhoršil a v posledních šesti kolech pravidelně sbíral jen domácí remízy a venkovní prohry. Ta první v Plzni ještě byla se ctí, pětigólový příděl v Českých Budějovicích a čtyřgólový v Ďolíčku, kde Šulc jen v závěru korigoval skóre, se už dají označit za propadák.

Relativně přijatelná by pro oba celky byla zřejmě i remíza, ta se zrodila ve všech pěti posledních střetech. V této sezoně navíc skončily zápasy i stejným poměrem 2:2, pokaždé přitom bylo blíže vítězství hostující mužstvo.

Ševci pro utkání nemohou počítat se zraněným Čanturišvilim, hostům ze zdravotních důvodů nepomohou Houska, Kratochvíl, Krob, Malínský a Sejk, k nimž se ještě přidává vykartovaný Martinec.

FC Trinity Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Cedidla, Simerský, Kolář, Procházka - Hrubý, Hlinka - Vukadinovič, Slončík, Fantiš - Kozák

FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Akpudje, Král, Souček - Šulc, Hübschman, Považanec, Polidar - Černák, Jovovič - Chramosta

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.38 - 3.66 - 2.86

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Zbrojovka Brno

sobota 15:00

Ani vítězství v Olomouci neosvobodilo Baník od nutnosti hrát nadstavbovou skupiny o udržení. Před jejím zahájením si však Ostravané alespoň zlepšili náladu. Na rozdíl od Brna, které nezvítězilo ve třech posledních utkáních základní části. Na Slezany to ovšem Zbrojovka v probíhající sezoně umí a bude zajímavé sledovat, zda obranu Baníku opět roztrhá nejlepší střelec ligy.

Jakub Řezníček vsítil v aktuálním ročníku už 19 ligových branek. Tři z nich vstřelil Slezanům. Na konci srpna se jednou prosadil v Ostravě, kde přispěl k úspěšnému obratu, o půlroku později už výhru Brňanů režíroval hned dvěma přesnými zásahy. Především zásluhou svého kanonýra tak Zbrojovka získala v sezoně 2022/23 na úkor Baníku šest bodů ze šesti možných.

Skvostnou bilanci bude chtít Brno udržet i ve třetím vzájemném souboji. "Z vnějšku jsem zápasy Zbrojovky a Baníku vnímal jako největší moravskoslezské derby, na utkání se tedy těším. Vím, že Zbrojovka oba letošní zápasy vyhrála, ale to je minulost, teď se hraje nová soutěž. A není tajemstvím, že Baník do ní vstupuje v lepším rozpoložení, posílen vysokým vítězstvím v Olomouci," řekl trenér mužstva z moravské metropole Martin Hašek, jenž Zbrojovku vede teprve necelý měsíc.

Hašek má nicméně pravdu v tom, že dle aktuální formy lze víc věřit Baníku. Ostravané sice prožívají mizerný rok, v posledních týdnech se však alespoň trochu zlepšili a se ziskem 35 bodů vstupují do skupiny o udržení jako nejlépe postavený celek. To Brno má o čtyři body méně a ještě se bude muset pořádně snažit, aby zabránilo sestupu do druhé nejvyšší soutěže.

Bojovat ale ještě musí také Slezané, kteří chtějí Zbrojovce oplatit poslední porážky. "Je pravda, že jsme s ním (Brnem) v sezoně dvakrát prohráli, ale nic zvláštního bych v tom nehledal. V tom jarním zápase to bylo o neproměňování příležitostí, mohli jsme v Brně klidně něco uhrát. Doufám proto, že navážeme na nastolený trend a dokážeme se střelecky prosadit i proti Brnu," prohlásil kouč Baníku Pavel Hapal.

Na straně Ostravanů marodí brankář Jan Laštůvka a čtveřice středopolařů Daniel Tetour, Matěj Šín, Jiří Boula a Ladislav Takács. Zbrojovku trápí absence především v zadních řadách. Zranění zůstávají obránci Jakub Šural s Lukášem Endlem, vedle nich není fit ani křídelník Ondřej Pachlopník. Trest za žluté karty navíc nepustí do hry dalšího zadáka Matěje Hrabinu a záložník Filip Souček si po vyloučení proti Slovácku nezahraje dokonce tři zápasy.

Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Letáček - Juroška, Bitri, Lischka, Fleišman - Kaloč - Cadu, Klíma, Kuzmanović, Plavšić - Tijani

Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Koželuh, Tijani, Hlavica, Granečný - Alli, Falta, Ševčík, Texl, Nečas - Řezníček

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.46 - 4.65 - 7.02

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

FK Teplice - FK Pardubice

sobota 15:00

Jelikož v případě Baníku a Jablonce se tak nějak počítá, že si dokráčí po pohodlnou záchranu, mezi zbylými čtyřmi celky je vše otevřené. Pokud by chtěly Pardubice uhrát záchranu už v základní části, potřebují nutně uspět na hřišti Teplic.

Právě skláři totiž po zlepšených výkonech v závěru jara a jediné porážce z šesti posledních zápasů okupují klíčovou třináctou pozici o bod před Zbrojovkou a o čtyři před Východočechy. Před týdnem na hřišti Plzně přitom byli blízko i šokujícím třem bodům, po gólu Hyčky ale v závěru stanovil konečnou remízu Chorý.

Rovněž Pardubičtí ve druhé polovině sezony předváděli solidní výkony a z celků ze skupiny o záchranu na tom byli dokonce nejlépe, vinou pokaženého začátku se ale musí ohlížet i za sebe, neboť zkušenější Zlín číhá pouze se dvoubodovou ztrátou, jejíž smazání by Kováčovy svěřence poslalo přímo do druhé ligy.

Hosté mají téměř prázdnou marodku, chybí jim jen Mareš se Solilem. To na straně domácích nejsou k dispozici Dramé, Knapík, Kučera a k tomu ještě potrestaný Grigar.

FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Mucha - Vondrášek, Chaloupek, Mičevič, Hybš - Mareček, Jukl - Urbanec, Trubač, Gning - Žák

FK Pardubice - pravděpodobná sestava:
Nita - Icha, Hranáč, Vlček, Chlumecký - Vacek - Kostka, Hlavatý, Janošek, Darmovzal - P. Černý

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.25 - 3.62 - 3.10

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
11
Baník Ostrava
30
9
8
13
43 : 42
35
12
FK Jablonec
30
9
8
13
46 : 57
35
13
FK Teplice
30
8
8
14
38 : 63
32
14
Zbrojovka Brno
30
8
7
15
40 : 56
31
15
FK Pardubice
30
8
4
18
29 : 58
28
16
FC Trinity Zlín
30
5
11
14
37 : 55
26

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (360)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele