FINÁLE UEFY: VALENCIA - MARSEILLE

07.05.2004, 11:45
Aktuality
Valencie má v této sezóně zaděláno na velký úspěch. V domácí Primera División útočí na titul a po včerejší výhře 1:0 nad Villarrealem se probojovala do finále Poháru UEFA. Jejím soupeřem bude Olympique Marseille, který doma zdolal Newcastle 2:0.



Valencia – Villarreal 1:0 (1:0), první zápas 0:0

Kouč Valencie Rafael Benítez nepřestává překvapovat. V Poháru UEFA už od začátku sezóny nasazuje vždy několik náhradníků. A ani v odvetě semifinále to nebylo jinak. Mimo základní sestavu zůstal Vicente, kterého sklátila chřipka, ale hlavně uzdravený Pablo Aimar. Nahradili je mladíci Xisco a Sissoko.

Obavy domácích fanoušků, zda to od Beníteze není špatná volba, zahnaly už úvodní minuty. Zadáci Villarrealu se měli co ohánět, aby nebylo rozhodnuto už po deseti minutách. Nejprve po centru Curra Torrese sebral Rubénu Barajovi gól z hlavy gólman Reina, o chvilku později musel na brankové čáře zasahovat Álvarez, když Reinu překonal Mista. V Dalších šancích byli Torres a Baraja, v hlavní roli důležitého momentu však byl Mista. V 16. minutě po souboji s Bellettim upadl a rozhodčí Terje Hauge nařídil poměrně přísnou penaltu. K její exekuci se postavil sám Mista a přestože Reina vystihl směr, na umístěnou střelu nedosáhl.

Branka paradoxně pomohla hostujícímu Villarrealu. Hned o tři minuty později se zapotil Santiago Canizares v brance Valencie, když likvidoval šanci José Mariho. Tentýž hráč pak měl další, ještě větší šanci, když šel sám na branku, Canizares ale skvělým zákrokem udržel čisté konto. Největší šanci Villarrealu v první půli pak měl Sonny Adnerson. Jeho přesně mířená střela se zdála být gólovou, Canizares se ale opět vyznamenal. Další dvě příležitosti měl opět José Mari, opět však zasahoval španělský reprezentační gólman.

Krátce po změně stran mohl pojistku přidat Xisco, jehož do gólové šance parádní přihrávkou vyslal Angulo, 23letý útočník ale na zkušeného Reinu nevyzrál. Podobně Reina uspěl v 72. minutě proti Albeldovi, o něco později ve stoprocentní šanci minul Mista. Hosté už ve druhé půli příliš nekousali, Valencie si pečlivě hlídala záda a jednogólový náskok udržela. Všechno ale mohlo být jinak, nebýt jistého brankáře Canizarese...

Marseille – Newcastle 2:0 (1:0), první zápas 0:0

Olympique Marseille udělal v sestavě jedinou změnu od prvního semifinále, vrátil se uzdravený Steve Marlet. Dva čeští fotbalisté, Štěpán Vachoušek a Rudolf Skácel, se na trávníku neobjevili, jen prvně jmenovaný na posledních pár minut střídal. Kouč Newcastlu, Sir Bobby Robson, se naopak musel obejít bez několika klíčových hráčů – chyběli Woodgate, Dyer, Jenas a Bellamy, po zranění se vrátivší Bowyer zůstal na lavičce.

Hned od začátku byli aktivnější domácí a gólmana Givena prověřili Dos Santos a Drogba. Druhý jmenovaný, útočník Pobřeží Slonoviny Didier Drogba, za Marseille skóroval zatím ve všech kolech Poháru UEFA. A výjimku neudělal ani v semifinále. Po rychlém brejku a přihrávce Meriema se zbavil Hughese a svou šanci proměnil – 1:0. Stadión ožil a jeho radost mohl o chvilku později znásobit Marlet, ale nedal. Na druhé straně z voleje zahrozil Shearer, nebezpečnější ale byli stále domácí, především Drogba.

Do druhé půle vstoupili domácí opatrně, soustředěni na obranu. Přílišná pasivita se jim ale málem nevyplatila, aktivní hosté si vypracovali dvě dobré příležitosti. Nejprve Ameobi pálil těsně nad, po něm Shearer z hranice pokutového území trefil jen připraveného Bartheze. Marseillští nadále bránili, ale vyráželi do nebezpečných protiútoků. Jeden z nich mohl proměnit Marlet, jeho volej z 20 metrů ale těsně minul horní roh Givenovy branky. Newcastle nadále útočil, velkou šanci měl v 73. minutě Ameobi. Barthez neodhadl centr, Ameobi hlavičkoval na bránu, francouzský gólman ale vše napravil a míč z branky vyškrábl. Další příležitost na vyrovnání zahodil Bowyer, když zblízka minul. Hosté své šance na obrat promarnili, a tak přišel trest. Osm minut před koncem po chytře rozehraném přímém kopu na 2:0 pečetil opět Drogba.

Marseille tak potvrdila letošní velký vzestup francouzského klubového fotbalu a po pěti letech se opět probojovala do finále Poháru UEFA. V roce 1999 na moskevském stadiónu Lužniki nestačila na Parmu, jíž podlehla jasně 0:3. Ke svému velkému triumfu z roku 1993, kdy vyhrála Ligu Mistrů, tak může přidat další úspěch. Valencia ve finále Poháru UEFA nikdy nebyla, dvakrát však, v letech 1962 a 1963, vyhrála předchůdce UEFY, tehdejší Inter-Cities Fairs Cup. Největšími "evropskými" úspěchy španělského klubu je dvojnásobná účast ve finále Ligy Mistrů v letech 2000 a 2001. Poslední trofej získala Valencia v roce 1980, kdy vyhrála Pohár vítězů pohárů.

Letošní finále se koná 19. května ve Švédsku, na Göteborgském stadiónu Ullevi.

Autor: Petr Starý

Komentáře (1)

Přidat komentář
HOST*Figo

Dobrej článek

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele