FIFA hrozí brazilskému fotbalu suspendací kvůli situaci ve vedení svazu

25.12.2023, 10:54
Aktuality
Sídlo FIFA (© AFP)

Po anulování voleb prezidenta brazilské fotbalové konfederace CBF civilním soudem na začátku tohoto měsíce se situací v zemi pětinásobných mistrů světa začala zabývat FIFA. Světová federace písemně varovala národní svaz před dalšími zásahy do řídících struktur, a v případě porušení zákazu pohrozila vyloučením reprezentace i brazilských klubů z mezinárodních soutěží.

O dopise datovaném 24. prosince informovala agentura AP.

Loňské volby, během nichž byl prezidentem CBF do roku 2026 zvolen Ednaldo Rodrigues, zrušil 7. prosince kvůli údajným nesrovnalostem soud v Riu de Janiero a vedení svazu bylo odvoláno. Podle soudního rozhodnutí se dočasným šéfem organizace stal prezident Nejvyššího soudu pro sport José Perdiz, jenž dostal za úkol uspořádat do 30 dnů nové volby. V minulém týdnu rozsudek potvrdily další dva soudy.

FIFA ale nyní před uskutečněním nových voleb varovala pod hrozbou suspendace. Situaci považuje za nedovolené vměšování státních orgánů do chodu národní federace. V druhém lednovém týdnu vyšle do Brazílie komisi složenou z delegátů FIFA a představitelů jihoamerické konfederace CONMEBOL, aby aktuální stav posoudila přímo na místě. Do té doby má CBF nařízeno vyčkat s dalšími kroky.

"FIFA a CONMEBOL důrazně apelují, že dokud se tato mise neuskuteční, nebude přijato žádné rozhodnutí, které bude mít vliv na CBF, včetně voleb nebo jejich vyhlášení. Pokud to nebude respektováno, FIFA nebude mít jinou možnost, než postoupit věc svému příslušnému rozhodovacímu orgánu k posouzení, a následný verdikt může zahrnovat i suspendaci," stojí v dopise.

Autor: ČTK

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele