Brazilský soud se kvůli hrozbě sankcí od FIFA zastal předsedy svazu

05.01., 09:54
Aktuality
Sídlo FIFA (© AFP)

Právní spor o vedení brazilské federace se vrátil na začátek poté, co nejvyšší federální soud nařídil návrat předsedy Ednalda Rodriguese do funkce. Soudce Gilmes Mendes vydal prozatímní soudní příkaz, jímž pozastavil prosincové rozhodnutí civilního soudu v Riu de Janeiro, který devětašedesátiletého funkcionáře sesadil kvůli údajným nesrovnalostem při volbách. Za anulování voleb Brazílii hrozily sankce od mezinárodní federace FIFA.

Výsledky voleb z roku 2022, během nichž byl prezidentem CBF do roku 2026 zvolen Rodrigues, zrušil soud po stížnosti dvou bývalých viceprezidentů na jejich regulérnost a vedení svazu bylo odvoláno. Podle soudního rozhodnutí ze 7. prosince se dočasným šéfem organizace stal prezident Nejvyššího soudu pro sport José Perdiz, jenž dostal za úkol uspořádat do 30 dnů nové volby. Verdikt poté potvrdily další dva soudy.

Nejvyšší federální soud ale nyní situaci zvrátil. Rozhodnutí vrátit Rodriguese do funkce zdůvodnil hrozbou sankcí pro brazilský fotbal.

FIFA totiž před uskutečněním nových voleb a dalšími zásahy do řídících struktur varovala a v případě porušení zákazu pohrozila vyloučením reprezentace i brazilských klubů z mezinárodních soutěží. Situaci považuje za nedovolené vměšování státních orgánů do chodu národní federace a oznámila, že v druhém lednovém týdnu vyšle do Brazílie komisi složenou z delegátů FIFA a představitelů jihoamerické konfederace CONMEBOL.

Autor: ČTK

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele