Evropská vzpoura outsiderů: S Gironou už se musí počítat, baví i Aston Villa a Stuttgart

11.12.2023, 15:15
Aktuality
Cristhian Stuani a Valery Fernández (© AFP)

Girona vede španělskou ligu a Barceloně nasázela čtyři góly. Aston Villa se pyšní skalpy Manchesteru City a Arsenalu a pod vedením trenéra Emeryho je už jen dva body od první příčky Premier League. A v Bundeslize zase válí Stuttgart. Tým, který se v květnu zachránil v baráži, hraje dnes jeden z nejofenzivnějších fotbalů. Evropské top soutěže zažívají vzpouru outsiderů.

Pořád se tak nějak čekalo, kdy jim dojde dech. Jak to ostatně většinou s méně zvučnými kluby bývá. Girona se hodnotou hráčského kádru řadí až na 10. místo španělské La Ligy, pohled na tabulku po 16. kole však ukazuje, jak výjimečnou sezonu svěřenci trenéra Míchela zažívají.

Po nedělním vítězství 4:2 na hřišti Barcelony se Katalánci vyjímají na čele tabulky s dvoubodovým náskokem na Real Madrid, regionální rival z Barcelony přitom ztrácí už sedm bodů. "Jsme zachráněni, máme 41 bodů, dosáhli jsme toho čísla dříve než jsme čekali," usmál se na úvod tiskové konference muž, který Gironu koučuje od roku 2021.

"Dnes jsme se zapsali do historie, byl to zápas, který si musíme pamatovat. Každý fanoušek viděl dva týmy, které chtěly vyhrát. V některých momentech jsme bránili, ale i tak to pro nás byla radost. Ten zápas jsme ale zvládli a hráči nyní vidí, že mohou porazit kohokoli. Je to vstup do nové dimenze," dodal Míchel.

Malé katalánské derby se hrálo na stadionu Montjuic a přineslo nevídaně ofenzivní podívanou. Blaugranas vyprodukovali 31 střel, Girona o 16 méně. Pokusy na bránu skončily poměrem 11:7. Co ale bylo velmi patrné, hráči hostujícího týmu si počínali v řešení ofenzivních situací naprosto sebevědomě, až drze. "Jsem daleko spokojenější s hrou a mentalitou, kterou jsme předvedli, než abych koukal na výsledek. S nikým se nechci srovnávat, jen mám pocit, že jsme hráli velmi dobře. Mnoho lidí říká, že byla radost, vidět nás hrát. Máme duši a vášeň," rozpovídal se trenér Girony.

I Xavi po zápase uznal, že se Barcelona potkala s výjimečným rivalem. "Z naší strany to nebylo špatné, ale Gironě se sluší pogratulovat. Už není překvapením, ale kandidátem na titul," připustil legendární záložník. Prohru bral kouč katalánského velkoklubu s respektem. "Tohle je naše realita, stavíme nový tým a přesně tohle přestavba obnáší. Uděláte jeden krok vzad, abyste udělali dva vpřed," uvedl španělský mistr světa a dvojnásobný evropský šampion.

Zpět ale k Gironě, v 16 dosavadních utkáních dala už 38 gólů (průměrně 2,37 za 90 minut) a má nejlepší ofenzivu celé La Ligy. Ze společnosti klubů elitních pěti evropských lig daly zároveň letos na podzim víc gólů jen Bayern (44) a Leverkusen (39).

Nejde samozřejmě jen o útok, hra týmu z nejmenšího stadionu španělské nejvyšší soutěže má navzdory riskantnímu pojetí rovnováhu. Girona zvládla zápas na Barceloně i bez klíčového středopolaře Yangela Herrery, zatímco na Montjuicu vynikla hra levého wingbacka Miguela Guttiereze, který nejenže bránil Raphinhu a následně Lamine Yamala, ale navíc dal nádherný gól na 2:1.

Ještě jedno jméno a souvislost je třeba zmínit. Klíčovým mužem obrany Girony je Eric Garcia. "Je požehnáním, že k nám dorazil. Mám ho za absolutně špičkového fotbalistu. Když jsme spolu začínali, říkal jsem mu, že tu není jen kvůli tomu, co umí s míčem, ale i kvůli rychlosti, intuici a tomu jak čte hru. Bohužel, není náš. Je z Barcy...," posteskl si Míchel.

Ve španělské LaLize jednoduše fungují trochu jiné principy než v Česku. Zatímco Barcelona nechala Garciu proti sobě hrát, těžko si představit, že by za Pardubice proti Spartě nastoupil Kryštof Daněk, nebo že by Slavii trápil její "ostravský" Ewerton.

Mistři ofsajdové pasti

V Anglii je velkým tématem vzestup Aston Villy. Ta potvrdila výjimečnou formu skalpem vedoucího Arsenalu (1:0) a už jen dva body ji dělí od první příčky Premier League. Patrný je progres, který Villans dělají pod vedením trenéra Unaie Emeryho. Na jaře roku 2020 byl tým z Birminghamu jen jediný bod od sestupu do druhé ligy. Po příchodu baskického kouče (říjen 2022) ale tradiční značka ožila a rovnou se jí díky sedmé příčce podařilo postoupit do pohárové Evropy.

Emery nejenže dokonale zapracoval na defenzivě, což skvěle reflektuje jeden primát - obranná řada Aston Villy nejčastěji vystavuje soupeře do ofsajdu -, ale také hraje velmi útočný fotbal. Se 35 vstřelenými góly mají Villans třetí nejlepší ofenzivu (po Liverpoolu a Citizens) slavné soutěže.

Hráčům navíc stoupá sebevědomí. "Když za týden porazíte City a Arsenal, tak to o něčem svědčí. Nikdy jsem neviděl tým, který by tak přehrával Manchester City. Pak jsme sice 85 minut proti Arsenalu trpěli, ale znovu vyhráli. Prostě si věříme," popisuje aktuální atmosféru v birminghamském klubu argentinský brankář Emiliano Martínez.

Stuttgart baví ofenzivou

Senzaci sleduje i německá Bundesliga. Stuttgart v létě zachránil nejvyšší soutěž až v baráži s Hamburkem, v nové sezoně ale hraje parádní fotbal a ne náhodou mu patří třetí příčka tabulky. Víkendový šlágr nejvyšší německé soutěže, v němž bíločervení doma hostili Leverkusen (1:1), vidělo 55 tisíc lidí a stejně jako ve Španělsku šlo o totálně ofenzivní fotbal. Oba týmy dohromady vyslaly 42 střel, z nichž 18 mířilo na bránu. Statistika očekávaných gólů ukazovala po závěrečném hvizdu 3,22 ku 3,10 pro Stuttgart a mužem zápasu se tak stal logicky gólman Bayeru Lukas Hrádecký.

"Zapomeňte na Bayern Mnichov a Borussii Dortmund! Tohle byl zápas sezony. Stuttgart a Leverkusen jsou aktuálně dva nejsilnější týmy. Oba dokážou i pod vysokým tlakem soupeře kombinovat s krátkými přihrávkami z vlastní poloviny," píše ve své analýze specializovaný web 11freunde. Stuttgart se v letošní sezoně pokusil ohrozit bránu soupeře 225krát a v bundesligových statistikách mu patří třetí místo. Podobně je na tom v počtu úspěšnosti přihrávek (87,7 %). Die Schwaben má v rukou teprve od dubna trenér Sebastian Höeness, syn někdejšího reprezentanta Německa Dietera Höenesse a synovec ještě slavnějšího Uliho.

Fotbalovou Evropu baví příběhy týmů, které ještě nedávno patřily mezi outsidery. Cesta, kterou získávají uznání, je velmi podobná. Úspěch slaví ofenziva a chuť hrát fotbal. Kdo chce jen bránit, zpravidla nevyhrává...

Autor: Livesport.cz / Tomáš Rambousek

Komentáře (82)

Přidat komentář
ErixMilo

okrem Stuttgartu baví hlavne Leverkusen s ich hrou Xabi Alonso vychadzajuca trénerska hviezda

Reagovat
Bandita_Harry

Reagovat
Uwe háže buly

Snad. Chtělo by to nějaký jméno, co byl hvězda jako hráč a bude i jako trenér. Dost jich ubývá podle mě.

Reagovat
Chittak_LFC

Dlouho se mluvilo o SG8 jako moznem nastupci Kloppa, ale Alonso by se mi tam vylozene libil.

Reagovat
Y.N.W.A

Je mi líto to říct, ale SG8 jako trenér =

Reagovat
srandamač

Doufejme že ještě sezónu vydrží, než ho osloví někdo větší

Reagovat
Maximm9

https://www.youtube.com/shorts/dDoCACB_-1Q si vzdy vzpomenu na Mourka

Reagovat
Gunner14

Xhaka effect

Reagovat
ashburtongrove

Reagovat
Nikikrew

Reagovat
Nizzie

Reagovat
Bandita_Harry

Girona snáď titul

Reagovat
Jordi Alba

Tak jsme první no a coo.

Reagovat
Jason_

ale Girona nie je celkom prekvapenie nie? Oni maju veľa prachov šak ten istý majiteľ ako city

Reagovat
Kinky7

Firma má nejdražšího hráče za 5,5 m €

Reagovat
SunFells

"Emery nejenže dokonale zapracoval na defenzivě, což skvěle reflektuje jeden primát - obranná řada Aston Villy nejčastěji vystavuje soupeře do ofsajdu"

Reagovat
Mastný Chobot

Druhu najlepsiu defenzivu ma potom Tottenham nie?

Reagovat
SunFells

Tottenham vs Chelsea, síň slávy

Reagovat
Nizzie

Reagovat
Hlahart

Reagovat
Rudnevs

V com tkvie tajomstvo Girony?

Reagovat
AjaxFans

Blind?

Reagovat
Rudnevs

Jediný, koho odtiaľ poznám, čiže tiež mi to napadlo

Reagovat
Jordi Alba

Nevzdělanost neomlouvá.

Reagovat
GabrielBatistuta

To je tajemství

Reagovat
Y.N.W.A

Nebojej se a hrajou dopředu. Věří si. Něco jako Plzeň 2011...

Reagovat
r.mrazik

patri do konglomeratu,ktery vlastni i City

Reagovat
VTID94

KING UNAI

Reagovat
CHONG

Emery je fakt frajer, top trenér, bohužel dost nedoceněný, třeba se to konečně změní.

Před Gironou klobouk dolů, nicméně zatím neměli moc soupeře (jediný top tým s nimi zametl ), uvidíme, jak se popasují s Betisem a Atlety...

Reagovat
VTID94

Reagovat
Well

Reagovat
ashburtongrove

Emerymu ta Villa strasne sedla. Nebyl na nej od zacatku tlak jak v PSG nebo Arsenalu, pritom tam mel uz dobrou hracskou zakladnu, dobre to podle sebe doplnil a hraje si to svoje.

Jsem sam zvedavej jestli to dokazou letos nejak dotahnout treba do LM a pripadne jestli si pristi rok udrzi vykonost, protoze vidime ze treba Newcastle ten kalendar letos semlel.

Reagovat
Bandita_Harry

Newcastle trpí aj na zranenia

Reagovat
Salfovic

Newcastle trpí zejména na zranění.

Reagovat
Hlahart

Lisandro trénuje po 4-5 (?) měsících půlka ideální obrany zpět spolu Tak ještě druhou půlku

Reagovat
Hlahart

AWB už je vlastně taky asi ok

Reagovat
Busby babes

tam se prej zasekli jednani o smlouve... jako jestli si nechame Dalota misto AWB

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
Wazza228

Casemiro taky už trénuje,takze se můžeme těšit na úžasnou zálohu Casemiro - McTom

Reagovat
Hlahart

Casemiro - Mainoo

Reagovat
Wazza228

Kéž by...

Reagovat
Hlahart

to je kokot

Reagovat
vladis271

Nová tribúna Anfield Road je pripravená privítať 10000 fanúšikov na dnešnom bezpečnostnom teste.

Ak test dopadne bezchybne, už v nedeľu privíta Anfield najviac fanúšikov v histórii (~57000)!

Reagovat
smazaný uživatel

Snad něco podobného proběhne v dohledné době i u nás.

Reagovat
VTID94

Reagovat
Hlahart

Reagovat
smazaný uživatel

Btw co znamená to ak test dopadne bezchybne?

Reagovat
Mastný Chobot

Asi že ak im to nespadne

Reagovat
martin.b

A od ledna/února snad plnej dům

Reagovat
SunFells

Po novém už 61K Jsem se domníval, že Anfield je pod pade

Reagovat
fenixLFC

to mal do roku 2015

Reagovat
SunFells

tak proto

Reagovat
vitasrp

Rozhodně to nebude nejvíc fanoušků v historii na Anfieldu.

Reagovat
Nikikrew

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Bandita_Harry

Reagovat
Pospovič

Toto bude prozatím konečná nebo se bude rekonstruovat i další tribuna?

Reagovat
aragorn

Konečná. Po kompletním dokončení bude mít Anfield 61k což se bere jako optimální kapacita. Cokoliv více by údajně mělo být neekonomické (všechny nové stadiony v Anglii se staví na těch cca 60k).

Sice jsem na YouTube viděl nějaké modelové situace, že by se mohla rozšířit ještě třetí tribuna ale nic oficiální.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
martin.b

@DailyMail

Some Chelsea players are frustrated and are privately instructing their agents to seek moves away from the club.

In some cases this is easier said than done, due to the 8 year deals in some cases being signed.

United už začíná být stereotyp, naštěstí tu je další klub, kde to můžou novináři rozjet

Reagovat
JohnnyBravo

Novináři to maji lehký, v podstatě jen počkaji, až se někomu nebude dařit a rozjedou copy/paste

Reagovat
Busby babes

Reagovat
Busby babes

https://www.football365.com/news/chelsea-christmas-hours-everton-defeat-normal-people-mediawatch

aspon si to taky zkusi... dokonce si udelali vanocni vecirek.

Because of course such normal things like shopping, eating meals and having Christmas parties should be cancelled when a group of footballers kick the ball fewer times into a net than another group of footballers.

Chelsea players had Christmas night out hours after Everton defeat

The f***ers.

Reagovat
Nikikrew

To je iba dobre

Reagovat
Miguel19

James x měsíců out. Proč ho teda do píči nepošlou na operaci?

Ten náš lékařský tým stojí fakt totálně za hovno.

Reagovat
Mastný Chobot

paráda, dal som si ho do fanty, spravil 7 bodov za 8 kôl a zas ho môžem dať do riti

Reagovat
Busby babes

prej 3 mesice. jako na nej se fakt v tomhle nemuzete vubec spolehnout... a availabilita je jedna z dulezitych prednosti hrace...

Reagovat
LaVolpe

"Availability is the best ability."

Reagovat
Busby babes

no proste Messiho by nikdo za nejlepsiho nepovazoval, pokud by byl kazdou sezonu 4 mesice mimo.

Reagovat
LaVolpe

To jen potvrzuje naši pointu.

Reagovat
Mimalu

Tak to je dobře v hajzlu

Reagovat
SunFells

U hamstingů většinou není operace nutná ani žádoucí, to by jeho opakující se svalové problémy nevyřešilo a ty nevíš, co mu lékařský tým atd radí. Možná by tělo jeho explozivitu zvládalo lépe, kdyby nějaké svaly shodil, tzn. změnil způsob tréninku a možná právě to mu doporučují. Třeba si Reece víc považuje svého swagu.

Před nějakou dobou jsem viděl zmínku, že u vás jsou nešťastní skrz Mudrykovo posilování, které prováděl i ve veřejných gymech.

Reagovat
vladino10

Prečo je od futbalistu verejný gym zlo?

Reagovat
ashburtongrove

Aaaano pán doktor

Reagovat
Dawon

@David_Ornstein

EXCL: Premier League clubs have today voted in favour of limiting new contracts to a maximum of five years. Means deals cannot be longer to help FFP/amortisation. Previously no cap but PL now in line with UEFA rules. Will not be backdated

Reagovat
ashburtongrove

Co ted Chelsea bude delat?

Reagovat
Figurehead

Chelsea hlasovala pro...

Reagovat
Svatej

Podepisovat na 5 let, nejspis??

Reagovat
vitasrp

Podepisovat klidně furt takhle na dlouho, ale odepisovat se ti hráči mohou max 5 let no.

Reagovat
Svatej

Jj, popravde cekam, ze se tohle zas tolik nezmění...

Min srani se smlouvama kazdy 2-3 roky obecně

- Top hráčům se ty platy stejne pridaji, když to bude smrdět pruserem

- U některých hráču, kteri sice nevystřelí úplně na A-tym, ale udelaj cenu k prodeji, celkem akceptovatelný taky (platy ostatně vysoký teď nemáme, aby nas tak dlouhej kontrakt rujnoval).

Problem to bude jen u tech mega flopu, pokud jich nasbirame hodne najednou, ale to tak nejak bylo i u tech pětiletek..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele