Evropská liga - odvetné zápasy osmifinále

14.03., 10:30
Previews
Fanoušci West Hamu (© AFP)

Slavia a Sparta nejsou v záviděníhodné pozici pro osmifinálové odvety. Přece má blíže k nějakému obratu celek z Edenu, který bude dohánět dvougólové manko, na rozdíl od výběru z Letné, který už má jen velmi naděje na to proklouznout do další fáze. Marseille má čtvrtfinále skoro v kapse, West Ham se musí oproti prvnímu klání s Freiburgem zlepšit. Představí se doma také Leverkusen, jehož před týdnem Karabach dost potrápil.

Slavia Praha - AC Milán

čtvrtek 18:45

první zápas: 2:4

Slavie ve čtvrtek odehrají před vyprodaným Edenem odvetu osmifinále Evropské ligy proti AC Milán. Pražané se proti italskému gigantovi pokusí o senzaci a obrat dvojzápasu poté, co před týdnem utrpěli na San Siru v dlouhém oslabení porážku 2:4. Trenér Jindřich Trpišovský věří, že jeho svěřenci mají sílu na to, aby semifinalistu minulého ročníku Ligy mistrů potrápili a ještě zabojovali o postup.

Slavii minulý čtvrtek zkomplikoval dvojzápas bek El Hadji Malick Diouf, který ve 26. minutě dostal červenou kartu a kvůli trestu přijde o odvetu. Hosté sice v oslabení předvedli sympatický výkon a David Douděra a Ivan Schranz dokázali skórovat, přesto si favorit vytvořil dvoubrankový náskok.

"Škoda čtvrtého gólu, ale jsem pevně přesvědčený o tom, že je v našich silách Milán porazit a postoupit přes něj do další fáze. V momentě, kdy budeme hrát jedenáct na jedenáct, budeme schopni soupeře ještě více zatlačit, což ukázal už vstup do (prvního) zápasu," řekl Trpišovský.

Jeho svěřenci na podzim ve skupině dokázali doma porazit jiný celek z italské ligy AS Řím 2:0 poté, co stejným výsledkem prohráli venku. Jakékoliv dvoubrankové vítězství českého vicemistra by osmifinálový souboj s AC Milán poslalo do prodloužení.

Slávisté v pohárech v minulosti prohráli první zápas venku o dva góly šestkrát a třikrát dokázali dvojutkání otočit. Naposledy se jim to povedlo za trenéra Dušana Uhrina mladšího v kvalifikaci Evropské ligy v roce 2016, kdy po úvodní porážce 1:3 vyřadili Levadii Tallinn po domácím vítězství 2:0. Tehdy ještě platilo pravidlo o vyšším počtu branek venku při rovnosti skóre ve dvojutkání. AC Milán prošel dál ve 40 ze 46 pohárových dvojzápasů, v nichž vyhrál první utkání doma. V jednom případě v 60. letech ale ztratil náskok 4:2.

"Rozhodně si nemyslím, že bychom byli ze hry (o postup) venku. Doma budeme pro soupeře ještě nebezpečnější a nepříjemnější. Víme, že nás požene vyprodaný stadion a my podáme minimálně stejný výkon jako v prvním utkání," uvedl Trpišovský.

Slávisté před odvetou hodně spoléhají na domácí prostředí, kde v pohárech prohráli jediný z posledních 11 zápasů a v této sezoně tam ve všech pěti duelech zvítězili při celkovém skóre 17:0. Italské soupeře v soutěžích UEFA porazili v jediném z posledních 10 duelů, doma s nimi ale prohráli jen jednou z posledních šesti utkání.

"Furt je to hratelné. Už jsme párkrát předvedli, že výsledek 0:2 se dá dotáhnout. Máme hroznou výhodu v tom, že odvetu hrajeme doma. Fanoušci nás vyhecují k ještě lepšímu výkonu," podotkl defenzivní univerzál Lukáš Masopust, jehož tým v neděli v generálce rozdrtil Teplice 4:0 a v lize z druhého místa ztrácí už jen bod na vedoucí Spartu.

AC Milán zvítězil v jediném z posledních sedmi venkovních zápasů v pohárech. Aktuálně druhý celek Serie A na rozdíl od Slavie vstoupil do vyřazovací fáze Evropské ligy už o kolo dříve a v něm proti Rennes po úvodním domácím triumfu 3:0 v odvetě ve Francii prohrál 2:3. Milánští ale zároveň českému týmu podlehli v soutěžích UEFA pouze jednou z dosavadních 13 zápasů.

"Slavia má velmi solidní a energický tým, takže stále budeme mít co dělat, abychom postoupili do dalšího kola i s touto dobrou výhodou. V odvetě to bude po taktické stránce jiné. Slavia potřebuje dát dva góly, takže doma na nic nemůže čekat. Musíme se před nimi mít na pozoru, ukázali, co dovedou," podotkl trenér Stefano Pioli.

Milánský celek pod ním v minulé sezoně došel až do semifinále Ligy mistrů. "Rossoneri" ovládli nejprestižnější klubovou soutěž sedmkrát a jsou historicky druhým nejúspěšnějším týmem po Realu Madrid.

Slavia hraje vyřazovací fázi pohárů pod trenérem Trpišovským počtvrté a usiluje o to, aby zopakovala účast ve čtvrtfinále Evropské ligy z let 2019 a 2021. Maximem Pražanů na evropské scéně je semifinále Poháru UEFA z roku 1996.

Čtvrteční odveta začne ve vyprodaném Edenu v 18:45.

Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Staněk - Vlček, Holeš, Zima, Bořil - Provod, Oscar - Douděra, Jurečka, Wallem - Chytil.

AC Milán - pravděpodobná sestava:
Maignan - Calabria, Kjaer, Gabbia, Hernandez - Adli, Reijnders - Pulisic, Loftus-Cheek, Leao - Giroud.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.06 - 3.75 - 2.22

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Rangers FC - SL Benfica

čtvrtek 18:45

první zápas: 2:2

Benfica vstupovala do tohoto osmifinále Evropské ligy se skotským Rangers v roli mírného favorita, ovšem úvodní duel před vlastními fanoušky jí příliš nevyšel a nakonec mohla být ráda, že si do odvety na skotskou půdu veze alespoň nerozhodný výsledek 2:2. Lisabonského giganta teď čeká cesta do věhlasného Ibrox Parku, kde místní Rangers příliš často neprohrávají, a k postupu mezi osmičku nejlepších se oproti týden starému střetnutí musí zlepšit.

Svěřenci německého trenéra Rogera Schmidta opět bojují na ligové scéně o mistrovský titul a také pokračují v národním poháru, momentálně se tedy musí vyrovnat s velmi náročným programem. Naposledy si v Primeira Lize dokázali poradit s podceňovaným Estorilem (3:1) a upevnili si druhé místo tabulky s jednašedesáti body, přičemž za vedoucím městským rivalem Sportingem stále zaostávají o bod.

Domácí celek uplynulý čtvrtek v Portugalsku hned dvakrát neudržel dvoubrankový náskok, avšak i konečná remíza mu dává celkem slušnou naději na další fázi. Klub z Glasgow těsně před prvním zápasem osmifinále utrpěl vůbec první ligovou prohru 2024, jelikož doma senzačně nestačil na Motherwell (1:2), o víkendu si přeci jen zlepšil náladu ve čtvrtfinále skotského poháru proti Hibernianu (2:0).

Belgický kouč FC Philippe Clement se opět musí vypořádat s celkem početnou marodkou, na které zůstávají Sima, Danilo, Dowell, Cortés a Sterling, od samého začátku zřejmě nenastoupí ani Cantwell. "Jsme realisté a dobře víme, že Benfica má opravdu silný tým. Pokud postoupíme, tak to asi většina lidí bude považovat za překvapení, my ale máme obrovskou motivaci projít do čtvrtfinále. Budeme muset předvést nadstandardní výkon, s našimi skvělými fanoušky se to však může povést," prohlásil Clement optimisticky.

Jeho protějšek Schmidt nemůže využít služeb dlouhodobého maroda Bernata, jinak by měl mít k dispozici kompletní kádr. "Na minulý týden musíme zapomenout, nyní se začíná za stavu 0:0 a na druhý pokus již hodláme zvítězit. Před týdnem jsme byli o něco lepší, nicméně soupeř byl efektivní a trestal naše chyby. I v tomto případě očekávám od Rangers útočnou hru, na kterou teď budeme lépe připraveni," vyjádřil se Schmidt s jasným plánem.

Rangers FC - pravděpodobná sestava:
Butland - Tavernier, Goldson, Souttar, Yilmaz - Lundstram, Diomandé - Matondo, Lawrence, Silva - Roofe

SL Benfica - pravděpodobná sestava:
Trubin - Bah, A. Silva, Otamendi, Aursnes - Neves, Luis - Neres, R. Silva - Di María - Leonardo

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.89 - 3.65 - 2.35

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

West Ham United - SC Freiburg

čtvrtek 18:45

první zápas: 0:1

Po prvním a nutno říct docela kontroverzním zápase má domácí West Ham co napravovat. Freiburg si přiveze na London Stadium výhodu jedné branky, což by pro Kladiváře za jistých okolností nemělo být problémem zvrátit ve svůj prospěch. Aktuální forma je ale na straně hostí z Německa.

Dvakrát se během pohárového ročníku této sezony postavil West Ham Freiburgu a dvakrát si připsal výhru ve skupině. Třetí vzájemný střet už ale pozitivně hodnotit nemohl. Londýnské mužstvo totiž po jednaosmdesáti minutách prohrávalo po teči Michaela Gregoritsche. Nicméně svůj tlak nevzdalo a pár minut před koncem nastavení se dokonce dožadovalo penalty za ruku záložníka Noaha Weißhaupta. Tu ale sudí Alejandro Hernández nepískal a West Ham kapituloval.

Vítěz minulého ročníku Konferenční ligy musel polykat hodně hořkou pilulku, neb se cítil ukřivděný. A neměl snadné ani utkání Premier League proti Burnley, jelikož v něm doma prohrával po poločase už o dvě branky. Nakonec se sice nadřel, ale přeci jen dokázal vyválčit aspoň bod, tentokrát díky trefě Dannyho Ingse z nastavení.

Pokud musí trenérovi Moyesovi něco dělat velké starosti, tak je to jednoznačně obrana. Ta totiž inkasovala pokaždé v posledních jedenácti soutěžních utkáních. David Moyes nemůže počítat ani s kompletním kádrem, neboť mu z něj chybí Emerson Palmieri a také Maxwel Cornet. Hosté dorazí bez několika opor, mimo hru jsou především Philipp Lienhart, Kenneth Schmidt, jordy Makengo, Max Rosenfelder a Daniel Kofi-Kyereh.

Freiburg má za sebou nesnadné týdny, ale je faktem, že v poslední době se jeho forma začíná vracet a stabilizovat. Po výhře nad West Hamem zopakovali svěřenci trenéra Christiana Streicha obdobný výkon i v bundesligovém utkání s Bochumí. V něm sice panovaly jisté obavy ohledně zdravotního stavu opětovně zraněného Matthiase Gintera, ale výsledkově si Freiburg rozhodně ostudu neudělal.

Maximilian Eggenstein a Michael Gregoritsch mu zajistili vedení 2:0, které za domácí Bochum po hodině hry už jen korigoval Ivan Ordec. Výsledek ale pro Freiburg pořád znamená až osmou příčku v tabulce, byť od sedmého Hoffenheimu a poslední pohárové příčky dělí Freiburg jen horší skóre.

West Ham United - pravděpodobná sestava:
Fabiański - Coufal, Zouma, Aguerd, Cresswell - Souček, Alvárez - Kudus, Ward-Prowse, Paquetá - Bowen

SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Atubolu - Sildillia, Gulde, Ginter, Günter - Doan, Eggestein, Höfler, Grifo - Sallai, Höler

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.68 - 4.05 - 4.94

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Villarreal CF - Olympique Marseille

čtvrtek 18:45

první zápas: 0:4

Tento osmifinálový souboj měl být jedním z nejvyrovnanějších ze všech osmi případů, ovšem francouzský vyzyvatel předvedl na vlastním stadionu parádní ofenzivní představení a španělského protivníka doslova "smáznul" po výsledku 4:0. Do odvety si tak přiváží velmi nadějný náskok a musel by se stát doslova zázrak, aby Villarreal postoupil do čtvrtfinále.

CF v této sezóně předvádí velmi nevyrovnané výkony, nicméně kromě nedávného výbuchu ve Francii přeci jen stabilizovalo své postavení ve španělské lize. V předchozích osmi zápasech totiž ani jednou neprohrálo a navíc v minulých třech případech bodovalo naplno, když si postupně poradilo s Realem Sociedad (3:1), Granadou (5:1) a uplynulý víkend také s Betisem (3:2) - tabulkou se tak rázem posunulo na jedenáctou příčku s pětatřiceti body a ještě zkusí zabojovat o evropské poháry.

Olympique také zažil ve francouzské Ligue 1 velkou krizi a propadl se až ke středu tabulky, avšak poslední dobou kosí jednoho protivníka za druhým. Po těsné porážce v Brestu (0:1) zabral proti Montpellieru (4:1) a vzápětí deklasoval Clermont (5:1), v předchozím kole přivítal Nantes a zdolal ho 2:0. V jeho dresu nejvíce září zkušený gabonský ostrostřelec Pierre-Emerick Aubameyang, jenž se v tomto ročníku trefil už třiadvacetkrát.

Právě čtyřiatřicetiletý Aubameyang se v úvodním osmifinálovém utkání trefil hned dvakrát a s devíti góly je dokonce vůbec nejlepším střelcem Evropské ligy o dva zásahy před Romelem Lukakuem z AS Řím. "Soupeř nás zaskočil drtivým nástupem a neuvěřitelnou produktivitou, my jsme se pak už jen těžko dostávali do ofenzívy a ke snížení jsme měli daleko. Naše situace je samozřejmě složitá a postup by se rovnal zázraku, my se o to i přesto pokusíme," nevzdává se kouč španělského výběru Marcelino.

Ten znovu musí řešit problémy se sestavou, protože na marodce zůstávají Pedraza, Denis Suárez, Foyth, Terrats, Albiol a Pino, karetní trest si navíc musí odpykat Alberto Moreno. "Pokud dáme rychlý první gól, tak se může situace obrátit. Soupeře samozřejmě respektujeme, ovšem teď musíme předvést agresivní nátlakovou hru od začátku až do konce. A třeba to ještě vyjde," dodal Marcelino vzápětí.

Jeho protějšek Jean-Louis Gasset taktéž počítá několik ztrát, mimo hru jsou Gigot, Murillo, Nadir, Ngapandouetnbu, Rongier i Pedro Ruiz. "Musíme počítat se všemi scénáři - před týdnem jsme odehráli skvělý zápas, ale Villarreal teď zkusí útočit od samého začátku, a my tak potřebujeme být v defenzívě velmi obezřetní. I když vedeme o čtyři góly, neznamená to, že nebudeme vůbec hrát, to by mohl být náš pohřeb," řekl Gasset se zdviženým prstem.

Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Reina - Femenia, Mandi, Bailly, Cuena - Akhomach, Parejo, Coquelin, Baena - G. Moreno, Sorloth

Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Lopez - Clauss, Mbemba, Balerdi, Merlin - Veretout, Kondogbia, Harit - Sarr, Ndiaye, Aubameyang

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.29 - 3.87 - 2.85

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

Atalanta Bergamo - Sporting CP

čtvrtek 21:00

první zápas: 1:1

Atlanta uplynulý týden sehrála dramatický souboj v Lisabonu se Sportingem a po vyrovnání z konce prvního poločasu sahala po změně stran i na výhru, ovšem i nerozhodný výsledek 1:1 jí v domácí odvetě dává celkem slušnou naději na postup do čtvrtfinálové fáze. Klub z Bergama však v posledních týdnech prochází krizí na ligové scéně, v Serii A totiž nevyhrál čtyřikrát za sebou a teď ji proti sebevědomě hrajícímu soupeři nemusí čekat nic snadného.

Domácí výběr by se v této sezóně Serie A rád umístil v elitní čtyřce, a zajistil si tak účast ve skupinové fázi Ligy mistrů, avšak deset kol před koncem je jasné, že to nebude vůbec snadný úkol. V tuto chvíli mu patří šestá pozice se sedmačtyřiceti body a za čtvrtou Bolognou zaostává o čtyři body, nicméně po remíze s AC Milán (1:1) a porážkách s vedoucím Interem (0:4) i právě konkurenční Bolognou (1:2) se minule rozešel smírně s Juventusem (2:2).

Sportingu se na ligové scéně přeci jen daří o něco více a po čtyřech letech se snaží vrátit na vrchol, letos dlouhodobě svádí souboj o vedení v Primeira Lize s městským rivalem Benficou. V dosavadních čtyřiadvaceti zápasech posbíral dvaašedesát bodů a je první o bod před SL, k tomu oproti ostatním konkurentům disponuje jedním utkáním k dobru. Ve víkendové generálce se přestavil na půdě Aroucy a snadno ji porazil po výsledku 3:0.

Oba čtvrteční protivníci na sebe narazili v tomto ročníku již třikrát, protože se spolu utkali i v základní skupině - Atalanta ovládla hned první vystoupení v Lisabonu (2:1), další dva duely vítěze neměly (shodně 1:1). Trenér italského výběru Gian Piero Gasperini opět může počítat s téměř kompletním kádrem, mimo hru zůstávají jen náhradní brankář Francesco Rossi a obránce José Palomino.

"Všechny tři předchozí zápasy této sezóny vždy měly různé aspekty, na druhou stranu byly nesmírně vyrovnané. Tento výsledek ale bude ze všech nejdůležitější. A já věřím, že faktor domácího publika bude rozhodující. Sporting letos hraje opravdu dobře, kráčí za svým cílem vyhrát titul a má opravdu kvalitní hráče," vyjádřil se šestašedesátiletý Gasperini.

Jeho protějšek Rúben Amorim postrádá zkušeného španělského brankáře Adána, vinou nemoci nově nenastoupí ani japonský záložník Morita. "Je to pro nás další test a my jsme přesvědčení, že ho můžeme zvládnout. Atalanta má nesmírně široký kádr a často mění sestavu i rozestavení - na všechny možné varianty jsme se připravili," prohlásil lodivod CP odhodlaně.

Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Musso - Djimsiti, Hien, Kolašinac - Holm, Ederson, De Roon, Ruggeri - Koopmeiners - Lookman, Scamacca

Sporting CP - pravděpodobná sestava:
Israel - Quaresma, Coates, Diomandé - Catamo, Hjulmand, Morita, Reis - Trincao, Gyokeres, Goncalves

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.95 - 3.78 - 3.79

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

Brighton & Hove Albion - AS Řím

čtvrtek 21:00

první zápas: 0:4

Brighton po necelém měsíci znovu vyhrál a chuť vítězství se z Premier League pokusí přenést i do Evropské ligy. Ve čtvrtek večer se doma pokusí odčinit velmi negativní představení v Římě, kde schytal čtyři branky. Jenže návštěva z Říma má vlastní plány a mnohem zkušenější kádr.

Brighton cestoval před týdnem do Věčného města s poměrně odvážnou až optimistickou náladou, alespoň soudě dle několika tipů na výsledek, o které se jeho fanoušci před utkáním podělili s italskými novináři. A je pravda, že herně Brighton zase tolik nezklamal, i když by se to podle výsledku nemuselo zdát. Vlci totiž dokázali i se štěstím využít silných individualit a svého soupeře odeslali domů s nadílkou čtyř branek!

A to už je v postupové matematice hodně vysoký rozdíl. Pravdou je, že mužstvo trenéra Roberta De Zerbiho v poslední době stíhá několik nepříjemných absencí, které kvality i šíři kádru výrazně změnily. A v odvetném utkání s AS to nebude oproti prvnímu střetu o moc lepší. De Zerbi se stále musí obejít bez Kaorua Mitomy se Sollym Marchem, chybí mu i James Milner a João Pedro.

Přesto se záložník Jakub Moder domnívá, že postup a nečekaný obrat je možný. V rozhovoru pro klubové stránky polský středopolař uvedl: "Vzhledem k vysoké porážce v Římě nás samozřejmě čeká velmi náročný večer. Ale musíme si věřit. AS Řím nám minule dokázal dát čtyři branky celkem snadno a stejně k tomu musíme přistoupit my. I my dokážeme dát za zápas čtyři góly, když si budeme věřit a budeme mít víc štěstí. Atmosféra na Olimpicu taky dělala hodně, takže věřím, že nás naši fanoušci poženou podobně."

Ani Římané nebudou v zápase na Falmer Stadium kompletní a obecně se dá čekat, že trenér De Rossi trochu protočí obvyklou sestavu. Chybí mu Angličané Abraham se Smallingem, na listině UEFA nejsou Kristensen a Huijsen. A úplně fit se v poslední době necítili ani Dybala s Lukakuem. Ten nakonec zůstal v Římě.

Minulé kolo Serie A už tolik radosti Vlkům z hlavního města nepřineslo. Fiorentina je v první půli výrazně přehrávala a dvakrát nad nimi vedla. Druhý poločas už v podání Giallorossi nabídl lepší podívanou, nicméně stejně hosté dokázali jen srovnat na konečných 2:2 a to až Llorenteho gólem z páté minuty nastavení. Nicméně se v lize pořád drží pátého místa, které by za jistých okolností mohlo v příští sezoně na Ligu mistrů stačit.

Brighton - pravděpodobná sestava:
Verbruggen - Lamptey, Dunk, Van Hecke, Estupiñán - Gilmour, Gross - Buonanotte, Fati, Adingra - Welbeck

AS Řím - pravděpodobná sestava:
Svilar - Celik, Mancini, Ndicka, Spinazzola - Bove, Paredes, Pellegrini - Baldanzi, Azmoun, El Shaarawy

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.73 - 4.20 - 4.42

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Bayer Leverkusen - Qarabağ Ağdam

čtvrtek 21:00

první zápas: 2:2

Bayer Leverkusen v minulém kole s Qarabağem Ağdam trochu zklamal a dokázal s ním jen remizovat, takže v odvetě je vše relativně otevřené. Německý suverén ale nehodlá svůj postup jakkoli dramatizovat a doma je proti mužstvu z Ázerbájdžánu jasným favoritem.

Die Werkself si před pár dny asi představovali mnohem snazší cestu z Ázerbájdžánu, protože to, čeho se dočkali od domácího mužstva, bylo velkým překvapením. Qarabağ byl totiž až nečekaně aktivní a po poločasové přestávce odcházel do šaten díky trefám dua Benzia - Juninho za stavu 2:0! Němci museli dotahovat a trvalo jim poměrně dlouho, než se dokázali prosadit. Nakonec ale přeci jen rozhodla kvalita na jejich straně a dokázali i díky trefě Patrika Schicka z nastavení aspoň srovnat.

Ono se nebylo moc čemu divit, že se Bayer zprvu dost trápil. Trenér Xabi Alonso se možná mírně přepočítal, když oproti klasické základní jedenáctce udělal hned osm změn. A takový robustní zásah se na hře jeho týmu samozřejmě hned podepsal. Návrat na bundesligové trávníky už se povedl Alonsovým svěřencům mnohem lépe a opět se vrátili na vítěznou vlnu. Wolfsburg pro ně nepředstavoval žádnou větší hrozbu a Bayer sklidil snadné vítězství 2:0.

Teď je ale důležité obdobně zareagovat i v odvetě s ázerbájdžánským trpaslíkem. V ní bude postrádat Bonifaceho s Arturem, hostům se do hry znovu vrací duo Elvin Cafarqulijev a Julio Romao.

Qarabağ se ještě v žádném případě nehodlá vzdávat šance na nečekaný postup. Mezi šestnáct nejlepších týmů této soutěže se dostal vůbec poprvé ve své historii a minule mu nechybělo mnoho, aby zvítězil. Jak sám trenér Alonso uznal, jeho oponent si zasloužil víc než jen remízu. Qarabağ se na Bayer naladil ligovou výhrou nad Zirou FK.

Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Hradecky - Kossounou, Tah, Tapsoba - Frimpong, Palacios, Xhaka, Grimaldo - Adli, Wirtz - Schick

Qarabağ Ağdam - pravděpodobná sestava:
Luňov - Vesović, Mustafazada, Gusejnov, Cafarqulijev - Romao, Janković - L. Andrade, Benzia, Zoubir - Juninho

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.17 - 7.79 - 15.60

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Liverpool FC - Sparta Praha

čtvrtek 21:00

první zápas: 5:1

Sparťané se ve čtvrtek představí na hřišti slavného Liverpoolu. Osmifinálová odveta Evropské ligy bude nejspíš pouze formalitou, jelikož největší favorit soutěže zvítězil minulý čtvrtek na Letné 5:1. Pražané mají za sebou nevydařený týden, v neděli utrpěli debakl i v Plzni (0:4). Zápas na Anfieldu má výkop ve 21:00 SEČ.

Obhájce českého titulu díky postupu přes Galatasaray Istanbul v úvodním vyřazovací kole Evropské ligy poprvé od roku 2016 (ve stejné soutěži) prošel v některém z pohárů mezi 16 nejlepších celků. Proti Liverpoolu na Letné herně nepropadl, na rozdíl od soupeře však nevyužil řadu šancí.

"Výsledek je mnohem lepší než náš výkon. Sparta odehrála dobrý zápas, hodně riskovala a nacházela si v naší obraně mezery na protiútoky," řekl trenér Liverpoolu Jürgen Klopp. Tým vede od října 2015, po sezoně ale na vlastní žádost v klubu skončí.

Letenští ve třech vzájemných pohárových utkáních nezvítězili a dvakrát prohráli; poprvé na Liverpool nestačili v únoru 2011 v úvodním vyřazovacím kole EL (0:0 doma a 0:1 venku). "Reds" zase neprohráli žádný z pěti pohárových zápasů s českými celky; vedle Sparty se na podzim 2000 utkali ve 2. kole Poháru UEFA (nynější EL) s Libercem, který porazili 1:0 doma a 3:2 venku.

Česká mužstva mají proti anglickým soupeřům dlouhodobě velmi negativní venkovní bilanci. Na jejich hřištích sice neprohrála poslední dva pohárové duely (v obou případech Slavia), na druhé straně tam vyhrála jediný z minulých 23 zápasů. Sparta od listopadu 1983 nevyhrála v Anglii osmkrát za sebou.

"Na Anfieldu nezaparkujeme autobus, možná tam ani žádný mít nebudeme. Uděláme maximum pro to, abychom z Liverpoolu odvezli dobrý výsledek," uvedl dánský trenér Pražanů Brian Priske. S Liverpoolem se utkal už jako hráč Portsmouthu a poté coby kouč Midtjyllandu ve skupině Ligy mistrů. Ve druhém případě už anglický celek vedl Klopp.

Liverpool doma v této sezoně EL vyhrál všechna tři utkání se skóre 11:1. Od loňského února neprohrál na ikonickém Anfieldu 30 soutěžních zápasů. V nedělním šlágru Premier League tam remizoval s obhájcem titulu Manchesterem City 1:1 a klesl na druhé místo o skóre za Arsenal.

Naopak Sparta ve stejný den prohrála 0:4 v Plzni, čímž vyrovnala svou nejvyšší porážku v samostatné lize, a tabulku vede už pouze o bod před městským rivalem a dalším osmifinalistou EL Slavií. Letenští nevyhráli tři soutěžní duely po sobě a poslední dva prohráli se skóre 1:9. Venku v pohárech našli přemožitele ve čtyřech z minulých pěti zápasů (všechny v EL) a vyhráli tam jediné z posledních 14 utkání.

Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Kelleher - Bradley, Quansah, Gomez, Tsimikas - Endo, McConnell, Clark - Elliott, Koumas, Gakpo.

Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Vindahl - Vitík, Panák, Krejčí - Preciado, Kairinen, Laci, Ryneš - Birmančevič, Haraslín - Kuchta.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.30 - 6.02 - 9.09

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (6)

Přidat komentář
Largo

Daje Roma!

Reagovat
HugoBoss27

Reagovat
Mönchengladbach

Potřebujeme postup Plzně a konec Rangers.

Reagovat
Zemun

Tak to vyšlo

Reagovat
Mönchengladbach

A ještě potřebujeme alespoň jednu remízu.

Reagovat
Shevchenko

Já bych řekl, že výhru.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele