Euro v kostce (2. kolo)

19.06.2016, 19:46
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Na francouzském Euru je za námi i druhé kolo základních skupin, které bylo pro českou fotbalovou reprezentaci o poznání úspěšnější než to první. Svěřenci Pavla Vrby i přes špatný výkon ve většině duelu dokázali s Chorvaty uhrát remízu 2:2 a v utkání s Tureckem si to rozdají o postup do osmifinále. Nabízí se tak zajímavé opakování nešťastného Eura 2008, kdy nás právě porážka v posledním duelu stála čtvrtfinále.

Turci jsou ve výrazně horší výchozí pozici, jelikož se Španělskem prohráli 0:3 a k postupu ze skupiny jim dost možná nebude stačit ani vítězství v posledním zápase. Podobně bídně je na tom i Ukrajina, na bod dále čeká ještě Albánie.

Naopak hned trojice týmů už může do posledního zápasu nasadit trpělivé náhradníky a pošetřit klíčové hráče. Francie, Španělsko a Itálie totiž zatím neztratily ani bod, k tomu navíc ani jednou neinkasovaly a už nyní mají jistotu postupu. Svěřence Antonia Conteho ke všemu nemůže nikdo sesadit ani z první pozice.

Druhé kolo bylo o fous atraktivnější než úvod šampionátu. Týmy působily uvolněnějším dojmem, bylo vidět, že některé nároďáky už nesvazuje zodpovědnost úspěšného vstupu do turnaje. Padly o tři góly víc, viděli jsme první čtyřgólový zápas, a dokonce i dvě dvoubrankové představení od Moraty a Lukakua. Ti se po zásluze dostali i do ideální sestavy.

Zápas 2. kola: Česko vs. Chorvatsko


Tohle byl zápas, ve kterém jsme zkrátka museli bodovat. Až do 75. minuty to však vypadalo na absolutní propadák a jeden z nejslabších výkonů české reprezentace za dlouhá léta. Češi hráli ustrašeně, zoufale postrádali technickou kvalitu a hlavně totálně hořeli v defenzivě, takže se Chorvatsko dostalo do snadného vedení 2:0.

Tři klíčové momenty však dostaly fotbalisty z oblíbené dovolenkové destinace do kolen. Po hodině hry přišli Chorvati o Luku Modriće, takže ztratili dominanci uprostřed pole. Za další čtvrthodinu zafungovala geniální šajtle Tomáše Rosického a poslední přelomový moment způsobili vygumovaní fanoušci jižanů. Psychicky podlomený soupeř českého týmu pak v nastaveném čase opět zachyboval a Tomáš Necid z penalty rozhodl o remíze 2:2.

Z důvodu autorských práv muselo být video bohužel smazáno.

Podrobnější záznam v lepší kvalitě si můžete prohlédnout zde.

Gól 2. kola: Marek Hamšík


Hamšík odehrál proti Rusku skvělý zápas, který korunoval parádním - a v konečném zúčtování i vítězným - gólem. Na boku šestnáctky si záložník Neapole převzal míč, krátkou kličkou se zbavil dotírajícího soupeře a tvrdě vypálil. Míč z jeho kopačky prudce vylétl a o tyčku se dostal až do sítě. Nádhera.

Z důvodu autorských práv muselo být video bohužel smazáno.

Zákrok 2. kola: Robert Almer


Robert Almer odchytal úžasný zápas a do rubriky zákrok kola by se daly umístit klidně dva, tři jeho zásahy. Ten nejlepší a nejreflexivnější nicméně předvedl už samém počátku utkání, kdy zamezil radostným oslavám Portugalce Naniho. Ten na něj utíkal z úhlu úplně sám, ale vytrčená levačka rakouského gólmana byla úspěšnější.

Z důvodu autorských práv muselo být video bohužel smazáno.

Hráč 2. kola: Marek Hamšík


Takový výkon Slováci od svého nejlepšího hráče potřebovali. Hamšík ustoupil z role ryze podhrotového hráče a pohyboval se i hlouběji - přesto byl suverénně nejaktivnější ofenzivní hráč svého týmu. Pětkrát vypálil, a přestože branku trefil jen jednou, stačilo mu to ke gólu. Navíc geniálním křížným pasem vytvořil gól pro Weisse a neštítil se ani defenzivní práce. Dvakrát přerušil rozehrávku Rusů.

Břídil(ové) 2. kola: Chorvatští fanoušci


Tohle francouzští pořadatelé opravdu nezvládli. Chorvatští fanoušci i přes avizované bezpečnostní prohlídky pronesli na stadion v Saint-Etienne světlice a dokonce dělobuch, který ohrozil jednoho z uklízečů. Tahle osvícená zábava bude mnohé z nich stát doživotní účast na jakémkoli utkání, ale především se negativně podepsala pod výsledek jejich reprezentace. I díky jejich tuposti dokázali čeští fotbalisté zvýšit svůj tlak a nakonec srovnat utkání z 0:2 na 2:2.

Z důvodu autorských práv muselo být video bohužel smazáno.

Sestava 2. kola


grafická úprava: Víťa Horák

Jednoznačně nejlepším gólmanem druhého kola byl rakouský "čapák" Robert Almer. Proti Portugalsku pochytal šest střel a prakticky ani jeden zákrok nebyl propagační. Zaskvěl se proti Naniho nájezdu, třem jedovatým ranám Cristiana Ronalda nebo dalekonosné ráně Vieirinhy. Navíc si skvěle "postavil" bránu, dvakrát ho totiž zachránila tyčka.

Výborný výkon má za sebou také zadák Belgie Thomas Meunier, s nímž se původně ani nepočítalo do základní sestavy. On však nastoupil a všechny překvapil jistotou vzadu i aktivitou dopředu. Nahrál na jeden gól. Totéž se povedlo levému bekovi Španělska Jordimu Albovi, jenž se nemusel příliš otáčet a svoji dynamickou energii věnoval čistě útočení.

Stoperskou dvojici ideální sestavy tvoří Gareth McAuley a Arlind Ajeti. Střední obránce Severního Irska byl jednoznačnou hvězdou utkání proti Ukrajině, když kromě sedmi odklizených míčů vstřelil vítězný gól. Ajeti byl pak hlavní postavou skvělého bránění Albánie, která dlouho držela Francii na uzdě. Až po jeho nuceném střídání v 85. minutě se domácí tým dvakrát gólově prosadil.

Ani celých 90 minut Ivana Rakitiće už nepomohlo Chorvatům k vítězství. Agilní záložník však odehrál skvělý zápas, dal gól a přidal pět klíčových přihrávek. Skvěle se opět dařilo i Dimitrimu Payetovi, jenž měl pro Francii podobný přínos jako záložník Barcelony - pouze si připsal o jeden klíčový pas víc. Dokonce gól a asistenci má po zápase s Ruskem na kontě Marek Hamšík, o němž se dočtete výše.

Jednu branku a centr na další zvládl španělský křídelník Nolito, jenž měl dokonalého parťáka v Álvaru Moratovi. Právě vysoký útočník zakončil Nolitovu přihrávku gólem; navíc pak přidal ještě jednu branku. Dva góly v jediném zápase dále vynesly účast v sestavě kola i belgickému bijci Romelu Lukakuovi.

Statistické okénko 2. kola


- Cristiano Ronaldo má neuvěřitelný střelecký apetit, na letošním Euru vypálil už dvacetkrát, což je víc, než zvládlo devět kompletních týmů na šampionátu; Ronaldo má navíc o 11 střel víc než druhý nejaktivnější kanonýr turnaje

- naopak králem tvorby příležitostí je francouzský kouzelník Dimitri Payet, jenž pro spoluhráče připravil hned 14 střeleckých možností; rekord Francie v průběhu celého jednoho Eura (Zinedine Zidane - 15) je tak na spadnutí

- záložníka West Hamu by jako sůl potřebovali Švédové, kteří nejsou schopni ohrozit gólmany soupeře; během dvou zápasů ani jedinkrát nevystřelili na bránu (jediná jejich branka byla vlastní)

- nedaří se jim střílet ani v závěrech zápasů, které jsou na letošním Euru neobvykle bohaté na góly; neskutečných 28 % všech branek padlo v 87. minutě a později

- ani jednu však nedal Gareth Bale, který je ve Francii mistrem přímých kopů; mrtvý míč poslal do sítě už ve dvou zápasech a stal se tak teprve třetím hráčem, jemuž se to povedlo (Platini 1984, Hassler 1992)

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (57)

Přidat komentář
nani92

1. pre remízku Albánska s Rumunskom

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
liquicitizen

Reagovat
X-bano-X

Reagovat
misinho7

Reagovat
BílíAndelDrcKo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Hamsik i Ustohal, dobra praca Marekov .

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Usty

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
monty25

Euro v kostce > podcasty

Reagovat
pepinho2

Reagovat
smazaný uživatel

Radši čtu než poslouchám tlachání (osobní názor, nemám rád ani audioknihy )

Reagovat
fsada

Reagovat
fantomas

Jak tohle vůbec někdo může srovnávat? Funkce uplně odlišná...

Reagovat
monty25

Nejde o funkci. Jde o to, co mě baví a co ne.

Reagovat
fantomas

Ok, tak v tom případě dík, že ses podělil

Reagovat
monty25

Není zač. Vím, že tě to asi moc nepotěšilo, ale není to nic proti tobě.

Reagovat
fantomas

Tak podcasty nejsou žádná "moje" platforma, takže vážně v pořádku.

Reagovat
monty25

Ok

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
Azazelo RD

Kdyby podcastovala Čuhelka, tak by pískal jinak.

Reagovat
monty25

Fejetony > podcasty

Reagovat
Mariano13

sto ľudí sto chutí ... osobne za mňa radšej podcasty, keďže popri tom ako ich mám pustené môžem robiť niečo iné ... a aj sa mi viac páči diskusia ako len jeden pohľad na vec

Reagovat
Lacko_Boh

to je tvoj pohlad na vec...

Reagovat
Mariano13

preto píšem sto ľudí sto chutí a.k.a. niekto má radšej podcasty niekto články

Reagovat
Lacko_Boh

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
Mateo16

Lukaku tam da ale Iniestu tam neda

Reagovat
stas87

Napravo kludne mohol byt Piszczek. Mal tam to jedno zavahanie u lajny po ktorom Götze hlavickoval nad, inak bez jedinej chybicky. Ubranil si svoju lajnu prikladne.

Reagovat
smazaný uživatel

To mohol aj Pekarik trebars.

Reagovat
stas87

No neviem, poliaci to odbranili az na jednu sancu a jednu strelu lepsie ako slovaci. Ale hadat sa nechcem, mne sa Polsko dozadu velmi pacilo a posobilo istejsim dojmom ako Slovensko.

Reagovat
smazaný uživatel

Pekarik ale neurobil ziadnu chybu v defenzive, o ziadnem neviem teda.

Reagovat
smazaný uživatel

Ta sestava, se mi zdá, trochu diskriminuje defenzivní hráče.

Reagovat
smazaný uživatel

nevesel se tam Pasil?

Reagovat
Usty

Příliš kvalitních ofenzivních v tomto kole. Minule bylo jedno DM a dvě CM de facto, teď je tam prostě trojice AM a Hamsik.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Usty

Reagovat
Mastný Chobot

Reagovat
Lacko_Boh

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Že vôbec nemusíš vysvetľovať, prečo si sa rozhodol pre takúto zostavu.

Reagovat
Usty

Reagovat
smazaný uživatel

Ten Ronaldo je strasna drevotrieska. 10 striel na zapas a nic.

Reagovat
smazaný uživatel

i tak je jeho hra mnohem koukatelnější, než hráčů který se do příležitostí ani nedostávají. Až mu tam jedna střela spadne, tak se rozjede jako vždycky a soupeři to odnesou rancem golů, na to vem jed.

Reagovat
Switchback

Dobrý shrnutí, ten Ronaldo celkem hustý no, příští kolo beztak hattrick

Reagovat
smazaný uživatel

vůbec bych se nedivil. sice je to samozřejmě jeho vinna, že zahodí penaltu nebo včera tu jednu šanci, kterou poslal kousek vedle tyčky, ale zase několikrát měl taky vyloženě smůlu.

Reagovat
smazaný uživatel

Čím víc se snaží, tím hůř to jde. Hlavně aby si zase nenakálel do úst jako po zápase s Islandem.

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
smazaný uživatel

smůlu má už v tom že je dement, když netrefí bránu z desítky

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

...

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
Hokaido

Munyr zasluženě.

Reagovat
valloire

K těm přímejm kopům...Když bylo ME před rokem 1980 o 4 týmech, tak to k těm dřívějším hráčům není moc spravedlivý. Měli na to 2 zápasy. Počítal bych do toho i čtvrtfinále a v tom případě by tam byl i Antonín. I když by to měl za 2 ME.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele