Eindhoven hledá útočníka, zn. Ihned!

28.10.2008, 16:47
Aktuality
Hned na začátku sezony bylo zřejmé, že největší slabina obhájce mistrovského titulu Eredivisie tkví v útoku. Proto také nebyli v Nizozemsku zrovna všichni přesvědčeni o tom, že místo na trůnu PSV letos obhájí. Jak asi v Eindhovenu vyřeší alarmující situaci s útočníky a nejen s nimi?

Kvantita, to problém není, spíše z kvalitativního hlediska "Boeren" pokulhávají. Klub v létě opustil hvězdný kanonýr Farfán, přičemž se zdá, že mužstvu nepomohly ani úprky Aissatiho s Väyrynenem. Na soupisce sice poslední mistr Holandska má hned sedm hrotových hráčů, ale jen jeden z nich se nenarodil později než v roce 1982. Řeč je o Dannym Koevermansovi, za čtyři dny čerstvém třicátníkovi, který ovšem pouze jako jeden z mála snese přísnější měřítka. Jenže i tak, ačkoliv vynechal jen jediné utkání této ligové sezony, v Eredivisie se trefil pouze dvakrát.

Nová letní posila, do níž v Eindhovenu před sezonou vkládali velké naděje, 21letý Nordin Amrabat zase působí dosti nevyzpytatelným dojmem. "Gól!" si sice zařval hned při své premiéře, pak však jako když utne. Třetím do party z těch papírově nejlepších je Danko Lazovič, o němž lze směle prohlásit, že je v kádru "Boeren" mezi slepými jednookým králem. Minuty sice polyká jen po kouscích (nikdy v tomto ročníku neodehrál celý zápas), ale v poslední době se nebývale rozstřílel. Jeho vizitka je skutečně chvályhodná: minulá dvě kola – tři góly. Že by konečně svítání na lepší časy? Možná, ovšem při pohledu na počínání vcelku pravidelně nastupujícího dua Bakkal-Nijland fandům PSV opět klesne nálada. Přestože v této sezoně ve všech soutěžích dohromady nastřádali přes 520 minut, radost ze vstřelené branky pro ně zůstává tabu.

Ať je forma vytáhlého Srba jakkoliv potěšující, kouče Eindhovenu Huuba Stevense jen těžko ukojí. Sice skóre červenobílé armády není nijak odstrašující, avšak šesté místo je prozatímním zklamáním a poslední domácí selhání s Rodou jakbysmet. PSV nevstoupilo ideálně ani do skupinové fáze Ligy mistrů, přičemž předešlé debakly od Atlética Madrid (0:3 doma!) a Liverpoolu alespoň částečně napravila vcelku uspokojivým vítězstvím nad Marseille. Co je však mimořádně zarážející, je fakt, že veškerou nadílku soupeřů v milionářské soutěži obstaral Koevermans. Zaznamenal všechny tři branky svého mužstva, což také možná popudilo vedení eindhovenského giganta k rozhození sítí nejen po celé Evropě.

V těch údajně uvízl mimo jiné fotbalista Malmö Ola Toivonen, na nějž se byl minulý týden Stevens osobně podívat. 22letý Švéd, který rozhodně nezapře finský původ, může zahrát jak v záloze, tak úplně na hrotu útoku, bilancí hodnou světového forvarda se však ani omylem nepyšní. V Malmö, kam zavítal za 1,1 milionů dolarů, působí druhým rokem a zatím si na své konto připsal jen čtyři branky. To je ovšem z velké části způsobeno tím, že jeho místo je téměř výhradně v záloze. Nicméně svými brilantními výkony na jihu Švédska si řekl o nejednu pozvánku do seniorské reprezentace, přičemž dříve platil za příkladného tahouna jedenadvacítky (9 utkání, 6 branek).

Jestliže se skauti PSV zaměřují na určité oblasti, právě Skandinávie je každopádně jejich oblíbenou destinací. V Holandsku se totiž intenzivně štěbetá rovněž o údajném zájmu Eindhovenu na získání zkušeného veterána Henrika Larssona z Helsinborgu. Ten se sice v minulosti nechal slyšet, že chce svou kariéru uzavřít ve své domovině, nabídku nizozemského vládce však údajně zvažuje. Definitivní verdikt by měl vyřknout někdy v listopadu. "Až pak se uvidí, na čem jsme," tají podrobnosti technický ředitel "Boeren" Adrie van Kraaij.

PSV se rovněž porozhlíží po elitních soutěžích svých sousedů. Například v Belgii se živě spekuluje o možném transferu šikovného ofenzivního záložníka Elyaniva Bardy, hájícího momentálně barvy Racing Genk. S touto zprávou přišel v úterý list Het Nieuwsbland. 26letý Izraelec letos poutá pozornost zahraničních zvědů především solidní střeleckou potencí. Během devíti uplynulých kol se z gólu radoval již třikrát. V Eindhovenu však nejsou jedinými obdivovateli tohoto středopolaře, i Twente s Heerenveenem Bardovy výkony bedlivě monitorují.

Jestli vás zajímá, kdo je zřejmě na seznamu eventuelních posil PSV úplně nejvýše, musíme se přenést přes Atlantický oceán do Mexika. Město Aguascalientes a především pak příznivce tamějšího Club Necaxa si totiž čím dál více podmaňuje kolumbijský internacionál Hugo Rodallega. Není divu, že zbystřila též početná jihoamerická kolonie skautů Eindhovenu. Tuto informaci sice přinesl v úterý holandský server AD Sportwereld, sám van Kraaij odmítá být konkrétní. "Pozorujeme hráče úplně všude, tudíž i v Jižní Americe. Nevylučuji, že někdo z této lokality je již na našem seznamu," tvrdí technický ředitel PSV. Kdo ví, koho měl v tomto případě na mysli, jedno je však jisté: v zimě na Phillips Stadium prostě musí přijít nějaká ofenzivní posila. Jinak mohou v Eindhovenu na obhajobu okamžitě zapomenout.

Autor: Tomáš Daníček / sportwereld.nl, eredivisie.nl

Komentáře (31)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Idem

Reagovat
smazaný uživatel

Afellay je útočník?

Reagovat
smazaný uživatel

Skor je to taky univerzalny hrac do ofenzívy. Zahra na kridle, podhrot, má dobrú tvrdú strelu. Je to skor taky AM...

Reagovat
fantomas

Ofenzivní záložník.

Reagovat
fantomas

A muže zahrát i na křídle, zrovna dneska koukám hraje PSV 4-3-3 a Afellay by měl hrát vrpavo v útočné trojici.

Reagovat
smazaný uživatel

RWM-najčastejšie

Reagovat
smazaný uživatel

Díky za doplnění informací

Reagovat
smazaný uživatel

nemáš začo

Reagovat
smazaný uživatel

A kam zmizel Aisatti víš?

Reagovat
smazaný uživatel

Ajax

Reagovat
smazaný uživatel

Ronaldo by se teď mohl vrátit do PSV slušelo by mu to tam

Reagovat
Tomanatura

Ještě aby chtěli vyloupit Amoaha. I když, ten stejně chce jít do Anglie

Jinak, Lazovič je jediný hráč, kterého jim závidím.

Super fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

ja jim teda zavidim Dzsudzsaka

Reagovat
fantomas

Nic extra zajímavého na něm teda nevidím.

Reagovat
smazaný uživatel

to, že je maďar

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

jeden z největších talentů maďarského fotbalu. Předtím než přestoupil byl nejlepším hráčem Debrecenu a ligy. Ma dobrou strelu, navic je rychly a je mi 23 let, takze se bude zlepsovat. V minulé sezoně měl bilanci 18 startu (z toho vetsina stridani) 3 goly. ted mu moc nevysel uvod sezony, to vsak nic neznamena

Reagovat
fantomas

Dnes je neskutečně marný. Ostatně jako celý Eindhoven.

Reagovat
smazaný uživatel

co sem asi psal v posledni vete, kazdopadne pokud se jeho herni vyvoj nazastavi, tak to dotahne daleko

Reagovat
One-Real

At ho nenajdou, hlavně at je první Alkmaar .

Reagovat
smazaný uživatel

Utočník by měl určitě přijít Koevermans je podle mě dost přeceňovaný,dal sice nějaký gol ale technicky se ěm vůbec nezamlouvá,je takovej těžkopádnej a pokaď mu nepříjde balon na lebku tak je nulovej.A právě i proto sem se divil že se dostal do národního týmu,to pro mě byl šok.Ostatním utočníkům schází zkušenosti a nemůže od nich nikdo chtít zázraky třeba v LM kde sou zkušení obránci.Chtělo by to hráče jako získal Feyenord Makaaye.Jiank fakt pěkný článek

Reagovat
terry

Fantomasi, ty umíš německy?

Reagovat
fantomas

V Nizozemsku se mluví holandsky. Jsem samouk no.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

vemte si slepicku, to je nas spartansky hrdina

Reagovat
smazaný uživatel

kdy že je ten konkurz?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Tak dneska se to jenom potvrzuje. Dzsudzsák nalevo téměř nic nevymyslí, Afellayovi narážečky s Lazovičem zpravidla nevycházejí, Srb zase spálil hned na začátku tutovku. Jedna velká mizérie, navíc ke konci je Den Haag (!) i přehrával...neni divu, že na PSV fanoušci pískali. Uvidime, co v druhý půli, no...

Reagovat
smazaný uživatel

o tak PSV dalo gol, jak hral Dszudszak v druhem polocase?

Reagovat
fantomas

Takřka sem ho neviděl.

Reagovat
smazaný uživatel

Ze by Henrik chtel ochutnat Nizozemskou kopanou?Kazdopadne mu fandim velice sympaticky fotbalista.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele