DOBŘÍ HOLUBI SE VRACEJÍ?

13.09.2006, 12:51
Aktuality
Pražská Sparta pod novým koučem Michalem Bílkem pokračuje ve své obrodě. Jako na první posilu si bývalý lodivod Plzně ukázal na útočníka Jana Rezka, kterého poznal právě během angažmá na západě Čech. Dalším přírůstkem do sparťanské kabiny je střední záložník Pavel Horváth, jenž působil naposledy v japonském Kóbe. Co mají oba společného?

Předně to, že oba už Spartou prošli. A oba pamatují úspěšná období klubu, přestože na zisku trofejí měli jen malý podíl. Horváth je letenským odchovancem, za A-tým však nastoupil pouze jednou. V listopadu 1993 si vyzkoušel rudý dres proti Drnovicím. Pak zamířil do Jablonce, kde se stal jednou z hvězd ligy a když po něm v roce 1996 sáhla Slavia, Horváth neváhal. V sešívaném dresu úhlavního rivala Sparty se záložník, jemuž se nezřídka vytýkala nadváha, prosadil v pohárové Evropě a dostal se i do reprezentace. Zúčastnil se nepovedeného EURO 2000 a pak zamířil do Portugalska, do Sportingu Lisabon. V jeho dresu ochutnal i atmosféru Ligy mistrů, jenže pak se stal nedobrovolně součástí výměny kanonýra Maria Jardela a putoval do Galatasaraye Istanbul. Po několikaměsíčním čekání na výplatu se stěhoval v roce 2002 do Teplic, kterým pomohl vyhrát domácí pohár a v Poháru UEFA vyřadit kluby jako Kaiserslautern nebo Feyenoord Rotterdam. Zde se také poprvé setkal s Rezkem. Do Japonska se stěhoval na žádost Ivana Haška, který Vissel Kóbe trénoval. Klub však sestoupil a Hašek i s asistentem Řehákem postupně odešli. Teď se vrací i Horváth.

Kariéra Jana Rezka je o mnoho skromnější, alespoň prozatím. Pohádkový start si prožil na začátku století. Ještě na jaře 2002 hostoval v Chomutově, po návratu byl zařazen do prvního týmu Teplic a na podzim 2003 zazářil při vzpomínaném tažení Pohárem UEFA. V zimě 2003/2004 bylo jasné, že Teplice přerostl a bude se stěhovat do většího klubu. Jenže kam? Ještě před Vánoci byl na testech v Anglii, West Ham ani Charton však nezaujal natolik, aby ho získaly. Zájem měl i Liberec a pak také Sparta. Tam nakonec krátce po Novém roce zakotvil. První jarní zápas v Opavě mu vyšel, nicméně s postupem času vypadl ze základní sestavy a nemohl tak zastavit rozjetý Baník v cestě za titulem. Ligové prvenství získala Sparta, s Rezkem v sestavě však jen sporadicky, až za rok. Proto následovala další změna působiště. Fotbalový osud zavál Rezka do Ruska. Do druholigového Krasnodaru si jej vytáhl Jozef Chavanec, současný spaťanský prezident. Když se nepodařilo splnit postupovou misi, měli Češi v Krasnodaru utrum a Rezek se vrátil do Plzně. Tam se poznal s Bílkem a dál už to znáte.

Budou právě tito dva ztracení synové těmi, kdo spasí Spartu? To je těžké odhadnout. Horváth je podle mnohých sice dobrý fotbalista, ale líný a s nadváhou. Rezek zase bojovník a "jezdec", jaké Sparta potřebuje, jenže je zbrklý až běda a co je to za útočníka, když dal zatím jen dva góly a ještě z penalt? Jenže spasitelů už se na Spartě vystřídalo dost. Šimák, Sivok, Řepka, naposledy Sylvestre, žádný z nich neuspěl. Myslím si, že kovaným Sparťanům už je vlastně jedno, koho si trenér Bílek přivede, hlavně ať je to vidět na hřišti. A pod to se nejde než podepsat.

A propos, když už nic, tak aspoň snad vyhlášený šprýmař Horváth pročistí dusno ve sparťanské kabině. Když se jeho bývalý a teď už i současný spoluhráč Rezek stěhoval z Teplic do Sparty poprvé, doporučil mu, ať si vezmě vidle, žvýkačku a buzolu, aby se v Praze neztratil. Snad bude podobnými vtípky hýřit také na zeleném trávníku mezi letenskými tribunami...

Autor: Jiří Fišara

Komentáře (44)

Přidat komentář
smazaný uživatel

dobře je to napsané. Má to dinamiku. Snad to Spartě pomůže i když na tyhle "borce" jsem opravdu ani nepomyslel.

Reagovat
HOST*Luis

Horvy měl přijít už dřív, ale i tak si myslim, že to bude dobrá posila. Nevim proč vůbec brali Jůna- byl, je a bude ničemnej. Jinak na Rezka jsem zvědavej, když přišel poprvé tak mě hodně zklamal tak snad druhou šanci využije. Jinak nevi, co ten Lustrinelli, proč nehraje........

Reagovat
Shevchenko

Hřebík, Griga i Bílek svojí premiéru vyhrali, ale jak to půjde dál. Doufám, že skončí jako Griga v druhém zápase

Reagovat
Marv

Reagovat
HOST*klasik

ševčenko o5 prokazuje svou dementnost...to je taky fakt...měl by sis uvědomit co pro českej fotbal Sparta znamená...a dokud se nezvedne, tak nikdo jinej z našich klubů nic v evropě nedokáže....je to smutný, ale je to tak...

Reagovat
smazaný uživatel

tohle je správný, leč nepopulární názor. Počkej až přiběhnou seshitboys a budou ti ho vyvracet

Reagovat
HOST*klasik

to si můžou vyvracet co chtěj.Sparta je jedinej českej klub kterej se dostal (několikrát) do ligy mistrů a to je nezvratnej fakt...ševčenko a jemu podobní asi neviděj, že získání peněz z teto souteze se dál rozlívá po celé čeké lize, tudíž diky tomu bohatnou i jiné kluby atd. atd. nemluvě o kreditu celého českého fotbalu kterej tim pádem roste atd...

Reagovat
smazaný uživatel

bohatnou ostatni kluby? jakoze prodaj svy nejlepsi hrace? Mas mozna pravdu, ze Sparta znamena pro ceskej fotbal hodne, ale vim co znamena pro me.. a protoze nechci bejt sprostej, necham si svuj nazor o namachrovanych fotbalistech a funkcionarich pro sebe..

Reagovat
smazaný uživatel

A z toho se mám jako posrat? To si máme všichni sednout na prdel, když uvidíme nějakou Spartu? Díky, nechci!

Reagovat
smazaný uživatel

to že byla sparta jako jediná v LM je nezvartný fakt,ale i jiný kluby zvedali koeficient i když ne v LM, teplice liberec i slavia mela dobrý výsledky v UEFE a to se do koeficientu taky počíta, a ty casy kdy sparta delala uspechy v pohárový evrope už je dost dlouho. poslední jeji vystoupení byli dost spatný a moc bodu do koeficinetu nepřidala. podle me je jen otázka casu, kdy tam liberec nakročí taky a boleslav až trochu získá koeficient pro sebe aby meli lepsí nasazení, tak taky budou bodovat... a to že ostatní kluby potřebujou aby sparta byla dobrá, že z toho budpu mít prachy, tak s tím už vubec nesouhlasím, protože dokud bude mít sparta prachy, bude vsechny kupovat a jiný kluby nebudou mít sanci neco v pohárech predvezt, protože jejich nejlepsí hraco budou ve sparte

Reagovat
smazaný uživatel

Mě se teda nezmalouvá jak Rezek, tak ani Horváth..O Horváthovi pomalu nikdo nic neví, hrál druhou japonskou ligu, je mu 31, je pomalý, na ligu to bude stačit, ale co pohárová Evropa..? Rezka nemusim, ale ten by se naopak mohl hodit do pohárů, ale kdo bude dávat góly v lize..?

Reagovat
HOST*Luis

Horváth pročistí tu jejich sterilní atmosféru v kabině, na naší ligu bude stačit a v uefě by stejně nemohl nastoupit. Dávat góly bude Homola a hlavně vlastní!

Reagovat
Marv

Došek!!To je kanonýr

Reagovat
smazaný uživatel

Ani jeden nemůže hrát poháry

Reagovat
smazaný uživatel

Ani po případném postupu..?

Reagovat
smazaný uživatel

Na ten příchod Horvátha mám dost podobný názor, jaký dnes prezentoval Luhový ve svém sloupku ve Sportu..

Reagovat
Marv

A to???

Reagovat
smazaný uživatel

Když to shrnu, tak psal, že Sparta kupuje hráče naprosto nekoncepčně, každý trenér si přivede svoje a s jeho odchodem odcházejí i hráči, že je mu už 31 let, hrál druhou japonskou ligu atd..Že Sparta potřebuje konstruktivního hráče, ale hlavně také PERSPEKTIVNÍHO..

Reagovat
Shevchenko

Do už tak škaredé Sparty přišel nejhnusnější fotbalista planety (možná po Stamovi)

Reagovat
HOST*Luis

o kráse to přece neni, nebo o tobě něco nevíme???

Reagovat
smazaný uživatel

Stam z Ajaxu, nebo místní uživatel a fanda ACM..?

Reagovat
HOST*klasik

asi tak...podle vyjadřování určitě...

Reagovat
HOST*cracker

hm hodně inteligentní

Reagovat
Shevchenko

no to si pis!

Reagovat
smazaný uživatel

Z tebe ten mimopražskej komplex úplně čiší. Nejsi ty Baníkovec? Ty názory a závist by tomu odpovídaly

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě bych doplnil, že je z tebe cítit i strach, že se Sparta zvedne a nakope všem prdel. Jinak si to věčný shazování všeho a všech kolem Sparty prostě neumím vysvětlit

Jsem hrozně zvědavej, co bys psal, kdyby tihle dva přestoupili k vám (asi do toho Baníku) ... To by byli ódy

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Shevchenko

Jo jsem Baníkovec !!

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím, proč by z něho měl být cítit strach.. Když dám příklad, tak ty pořád shazuješ Real, tím pádem z něj máš velký strach..?

Reagovat
smazaný uživatel

Štěrdo, teď jsi zřejmě zjistil, kde má kanec píču a trefil jsi to...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda, že tu není ten blicí smajlík, hned bych reagoval třemi. Spartě není co závidět...

Reagovat
HOST*klasik

uvidíme v lize...třeba se z Horvatha stane novej motor týmu, tohle nemuzes nikdy vedet...Myslim, že Bílek není až zas tak blbej, že by si bral zbytečně další 2 hráče do týmu...

Reagovat
smazaný uživatel

myslim, ze prichod Horvata bude pro Spartu prinos, takovej hrac tam chybi.. a ja sice nefandim baniku, ale taky se bojim ze se sparta zvedne, vyhovuje me to takhle, z povzdali sledovat boj o titul..

Reagovat
HOST*Pepe

fesak je treba jeste ivan campo nebo trifon ivanov.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak pokud by se měl fotbal posuzovat podle ošklivosti ksichtu, tak je první Ribéry.

Reagovat
smazaný uživatel

nejhnusnejsi fotbalista planety je ronaldinho

Reagovat
HOST*

Dobrej holub patří na pekáč a do trouby! Rezek s Horváthem nejsou holubi, fotbalisti , ale do trouby vlezli!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, smích prodlužuje život

Reagovat
smazaný uživatel

A čurák diskusi.

Reagovat
HOST*1860

Nápodobně...

Reagovat
smazaný uživatel

Si zase jedl vtipnou kaši, že...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele