CO TÝDEN DAL... A VZAL? (6)

16.01.2007, 00:27
Fejetony
Zaujalo nás
Televize Prima vypustila do světa jednu opožděnou silvestrovskou zprávu. Nakonec se ukázalo, že byla pravdivá. Los Angeles má po Gretzkym novou sportovní modlu a obyvatelé se tak mohou těšit na slavného Beckhama a ten zas na tučné konto. V Praze se konal Turnaj šampiónů, který překvapivě vyhráli hráči Bohemians 1905.


Pondělí

Trenér Aston Villy Martin O'Neill dává čím dál tím více najevo, že příliš nepočítá se službami bývalého ostravského expresu Milana Baroše, kterému v poslední době došla pára - ať už díky všemožným zraněním, nebo výpadku formy. O'Neill se snaží zvýšit konkurenci a kvalitu v útoku velmi zajímavými jmény. Mezi jeho vyhlédnuté favority patří mimo jiné Craig Bellamy z Liverpoolu, Kepa Blanco ze Sevilly a Jermain Defoe z Tottenhamu.

Podle českých médií se ale Baroš nemá čeho bát, už je přeci jednou nohou v Chelsea. Den co den nás sdělovací prostředky masírovaly touto skoro až "kachnoidní" zprávou. Skoro vždy však zapomněly dodat, že je to pro Mourinha a Chelsea stále jen jedna z možností.

Byla by škoda, kdyby Milanova kariéra nabrala po velice slibných letech v Liverpoolu, kde jeho angažmá neskončilo ani tak kvůli výkonnostním důvodům, ale spíše proto, že se nenarodil ve Španělsku, směr fotbalový suterén.

Když Baroš odcházel z města brouků, udělal chybu, že nevyslyšel například volání Lyonu a chtěl zůstat mermomocí v Anglii. Možná měl strach, že by se ve Francii neprosadil, ale mohl by dopadnout hůře, než je na tom teď? Přestup každopádně potřebuje a asi by neměl zůstávat za každou cenu v Anglii. Pokud (a o tom lze úspěšně pochybovat) dostane nabídku z týmu, který pravidelně hraje poháry, ať na ostrovech zůstane. Ale aby Milan odcházel do dalšího průměrného, nebo podprůměrného anglického klubu, to není řešení.

To ať si dělá, až mu bude pětatřicet a bude si chtít na stará kolena přivydělat nějakou tu libru na důchod. Ale ne teď, kdy dost možná jenom na něm bude stát celý útok reprezentace, kdy při zranění Kollera budou oči celého národa spočívat na Barošovi a všichni budou doufat, že jeho góly posunou Českou republiku na ME.


Úterý

Kdo si oblíbil vtipné glosy Jaromíra Bosáka, mručení Pavla Čapka a stálé (většinou marné) pokusy o vtip Petra "Guinesse" Svěceného a těší se, jak si svoje oblíbence vychutná příští rok na Euru ve Švýcarsku a v Rakousku, bude mít asi smůlu.

Je totiž velmi pravděpodobné, že svátek fotbalu bude vysílat Prima. Nabízí za vysílací práva údajně daleko vyšší obnos, než "chudá" Česká televize. Fanoušek, který byl zvyklý sledovat porci všech zápasů z mistrovství, si nejspíš bude muset nechat zajít chuť. Smlouva totiž nařizuje vysílat pouze devatenáct zápasů z jedenatřiceti na celoplošném kanálu.

Prima počítá, že v roce 2008 už bude naplno chodit její digitální sportovní kanál, kde odvysílá zbývající utkání. Také vás napadla otázka, co se bude dít, když nebude možné signál teoreticky vzniklého sportovního kanálu Primy chytit na celém území? Mám pocit, že bohužel nic. Fotbalu nejspíš ubude.

Fotbalový fanda těžko dosáhne, aby byly na měsíc přerušeny Velmi Krátké Vlny Velmi Křehkých Vztahů. Aby nám o přestávce nemudrovali Tony Jalovec s Martinem Hranáčem, co si asi tak myslí o dnešním utkání. Aby každý zápas začínal včas a ne až Hercule Poirot najde vraha (doufejme, že to stihne dříve než skončí první poločas). Pak by se totiž v nejedné domácnosti nacházel hodně Zoufalý manžel, kterého by nevyléčil snad ani Doktor z hor. A jak by se Krok za krokem blížil konec šampionátu, plnilo by se naše Letiště Ruzyně, kde by se hromadily davy fotbalu lačných fanoušků, zabukovávající si letenku do dějiště šampionátu. Tady bych si neodpustil přátelskou radu - NELÍTEJTE S CA - padají jim letadla...

Takto černě snad léto roku 2008 probíhat nebude. Doufejme tedy, že pokud Prima skutečně zakoupí práva na vysílání Eura, tak se celého fotbalového mistrovství zhostí se ctí a bez nějakých větších excesů, omylů a přehmatů.

A ještě na závěr malá tipovací soutěž.... Kdo myslíte, že je autorem věty "Ve čtvrtek jde u nás Žena za pultem a ta má dvakrát vyšší sledovanost, než by mělo pohárové utkání Slavie"? Jestli hádáte, že Jiří Nikodým, rok 2002, hádáte správně...


Středa

Lassana Diarra z FC Chelsea bude v týmu trénovat šest týdnů zadarmo. Nemějte strach, nezbláznil se, nevzdal se svého platu, který činí 10 000 liber týdně. On totiž šlápl na kuří oko José Mourinhovi. A to se nevyplácí.

Drzý mladík si postavil hlavu, když mu portugalský kouč zatrhl hostování v Paris St. Germain. Řekl si, že portugalského manažera pořádně vytrestá a přijde na sraz před utkáním proti Macclesfieldu o čtyřicet minut později, a jako bonus, že se oblékne do saka, když věděl, že jeho spoluhráči budou ve sportovním. Protest se francouzskému drzounovi povedl. Mourinho pochopil a s Diarrou se příliš nepáral. Bez nějakých dlouhých řečí mu napařil šestitýdenní peněžní půst. Není známo, jestli přesně tohoto chtěl Diarra dosáhnout, ale je téměř jisté, že od teď si bude moci přestoupit kam se mu zachce. Jen aby po tomto jeho výstupu nějaká nabídka ještě přišla.


Čtvrtek

David Beckham vzdal návrat do reprezentace Albionu. V létě balí kufry a opouští Madrid, jeho novým domovem bude Los Angeles. Špatně se tam určitě mít ale nebude. Smlouvu podepíše na pět let a podle agentury Reuters si i s výdělky za reklamu nejspíš vydělá i více jak 100 milionů dolarů ročně. Tím strčí spiceboy do kapsy i Tigera Woodse a stane se tak nejlépe placeným sportovce světa.

Beckham už dávno není jenom fotbalista. On vlastně už fotbalista ani tak moc není. Ne že by hru s míčem kopaným neovládal, to prosím ne, ale hra, díky které se tak proslavil, už není ani na tom třetím místě, jako před pár lety. Dříve byla u Davida první Victorie, druhý účes a pak fotbal. Teď je za účesem ještě starost, aby si dobře oholil nohy a naučil hrát fotbal potomky Toma Cruise a Brada Pitta. V Los Angeles k nim bude mít alespoň blíž, takže je možné, že se Beckham pomalu, ale jistě, dává na dráhu úspěšného fotbalového trenéra a fotbal se za dalšími důležitými věcmi krčí až někde na desátém místě a to už je i na Beckhama moc. Navíc když si zrovna dvakrát nerozumí s týmovým kapelníkem Capellem.

Bohužel už asi hned tak neuvidíme Beckhamovy neopakovatelné záklony při střelbě přímých kopů, evropské fanynky obrečí fakt, že už asi nespatří, jak si David prohrábne svoji kštici... Třeba se ale David za pár let vrátí (díky hamburgerové dietě možná trošičku tlustší), vstane z popela jako Fénix a ve čtyřiceti dovede Anglii k titulu mistra světa.

Nabízí se ale ještě jeden náhled na Beckhamovu budoucnost - tah dostat muže s kouzelnou pravačkou do města andělů nemusí být pouze marketingový. Z hlediska americké federace socceru může jít i o vypočítavé gesto, jak na některém z dalších mistrovství postavit dělový útok Cruise - Pitt.

A kdyby náhodou Davidovi angažmá v USA nevyšlo, zbývá mu ještě jedna možnost. Podstoupit plastiku očí, prohlásit se za Korejce, a tak do týdne bude v Jižní Koreji prezidentem...


Pátek

Týden "průserů" fotbalistů završil Brazilec Luisao, nastupující za Benficu Lisabon. Řídil a měl v krvi 1,44 promile. Jestli chce ale překonat našeho rekordmana Milana Čurdu s jeho 8 promilemi a vozem V3S, musí ještě přidat. Luisao ale nakonec uznal, že policisté dělají svoji práci dobře, taková pochvala potěší, a vyfasoval za tento přestupek 40 hodin veřejně prospěšných prací.

Dalším "hrdinou" se stal gambijský útočník Modou Jagne, jinak hráč rakouského Altachu. Nejspíš je fanouškem komika, pak politika a teď zas komika, i když neříkám, že se tyto dvě funkce nějak vylučují, Františka Ringo Čecha. Do paměti se mu totiž vryla slova písně "Zelená je tráva..." Proto asi chtěl vyzkoušet, jak moc je zelená, tak ji pro jistotu ubalil, vykouřil a tím porušil dopingová pravidla. Za jednoho, jak říká Jagne prvního a posledního jointa, mu hrozí trest v podobě nucené fotbalové přestávky na dobu 6 - 24 měsíců.

Svoje chvilky alkoholového opojení si užila i mladá hvězda Realu Robinho, který umí neskutečně motat hlavy obránců. Když se ale na tréninku bílého baletu motala jeho hlava, nebyl z toho trenér Capello zrovna nakřivo. Vedení Realu zareagovalo promptně a tréninky uzavřelo veřejnosti. I Robinhův flastr zůstal médiím skryt, zlé jazyky ale tvrdí, že Brazilec nepřišel v tomto stavu na trénink poprvé.

A trest za doping si vyslechl fotbalista Ázerbajdžánu Sergej Sokolov, kterému byl v těle odhalen glukokortikoid betamethason v loňském kvalifikačním utkání s Belgií. Sokolov pochopitelně prohlašuje, že je nevinný a že o ničem neví. Ostatně teď bude mít čas 18 měsíců, aby si vzpomněl, jak že se ta látka do jeho těla dostala...


Sobota

Petr Čech bude už příští týden chytat ligový zápas proti Liverpoolu, tedy alespoň podle jeho kouče José Mourinha. Všichni jsou určitě zvědaví, jak se našemu reprezentačnímu brankáři povede, jestli nebude mít strach chodit do soubojů, zda vzduchem bude i nadále létat bez obav a také jestli neztratil něco ze svého tolik opěvovaného klidu na reflexu na brankové čáře.

Je Čech skutečně pro Mourinha takový "polobůh", že se bez něho nedovede obejít a aniž by ho nechal rozehřát třeba v utkání rezervních týmů, pošle ho hned do ostrého utkání a rovnou proti Liverpoolu? Trenér Chelsea určitě bude vše konzultovat s lékaři, ale určitě nejsem sám, komu hlodá v hlavě červ, jestli se Petr Čech přeci jenom nevrací do brány moc brzo. Vždyť po té nešťastné nehodě se mluvilo o konci sezóny jako o té lepší variantě. Bylo by velké neštěstí, kdyby si kvůli jednomu uspěchanému startu zničil nejen kariéru, ale i celý život.

Petr to měl v hlavě vždy velice dobře srovnané, přesně věděl, čeho chce dosáhnout a jak o to má bojovat. Doufejme, že není od vedení Chelsea pod nějakým tlakem, který by mu nedovoloval říci: "Pánové sorry, ale já se necítím".

Nám fanouškům nezbývá nic jiného než věřit Petrovi a lékařům, že je všechno v pořádku, a těšit se nejen na zápas s Liverpoolem, ale i na další stovky jeho zápasů.


Neděle

Sazka aréna hostila Turnaj šampiónů. Hlavním sponzorem byla sázková kancelář a určitě na akci nebyla škodná, protože kdo si dopředu správně tipnul vítěze? Kdyby někdo v sobotu dopoledne prohlásil, že turnaj vyhraje jediný druholigový účastník - pražská Bohemka - byl by zralý tak na svěrací kazajku a ústav doktora Chocholouška. Po turnaji však nelze říci jinak, než že si klokani výhru právem zasloužili. Ve finále porazili Ružomberok jako praví mistři - dvěma góly v poslední minutě otočili stav ve svůj prospěch.

Klokani jako jedni z mála hráli na krev, chtěli se před zaplněným dolním prstencem Sazky pořádně vytáhnout a to se jim povedlo. Jejich nasazení kontrastovalo s odchozenými zápasy Sparty, která zkoušela nové tváře, ale kdyby měl trenér Bílek soudit podle halového turnaje - což určitě nemá v plánu - pakovala by se nejspíše většina hráčů zpět na hostování.

Velké zklamání přichystala i Slavia, která herně nevypadala vůbec špatně, ale výsledkově to byla bída, inu jako většinou v lize. Zahraniční účastníci byli určitě oživením. Tedy až na Csaplárův Plock, působící bezradně jako Leoš Mareš na plese dechovky.

Doufejme, že se z prvního ročníku stane tradice, protože fotbal bavil a i fanoušci nehledali cestu do arény nijak obtížně. Příští rok by třeba polského zoufalce Plock mohl vystřídat jeden z mistrů Bundesligy. Asi ne hned Bayern, ale proč ne třeba Dortmund?

K turnaji bych si neodpustil jen jednu kritičtější poznámku. Nepatří ani tak turnaji samotnému, jako spíš redakci ČT, která vyslala na turnaj Pavla Čapka, který byl totálně z formy. Asi se vrátil také z tvrdé zimní přípravy, jako hráči Bohemians, aby měl v jarní části sezóny z čeho čerpat. Jinak nelze vysvětlit jeho stálé opakování (v každém zápase minimálně pětkrát) o důmyslných přihrávkách o mantinel, které ukazují tu chytrost hráčů. Úsměvně působil i ve chvíli, kdy se jal rozebírat, že Dušan Švento na tento typ turnaje není stavěný, že je to spíše dynamický hráč a v hale bude mít problém. Švento v tu chvíli zatracovanou a podle Čapka nehalovou dynamiku předvedl, všem utekl a dal gól. Příště by se to chtělo možná o fous lépe připravit...


Autor: Pavel Ryšavý

Komentáře (18)

Přidat komentář
Slejdy

Podstoupit plastiku očí, prohlásit se za Korejce a tak do týdne bude v Jižní Koreji prezidentem...

Reagovat
HOST*Andy Conceicao

Reagovat
HOST*Andy Conceicao

aby Becks nedostal od Snoopyho do tlamy

Reagovat
smazaný uživatel

čt je parádní...

Reagovat
smazaný uživatel

Príchod Čecha mu moc nepomôže, potrebuje hlavne Terryho .

Reagovat
smazaný uživatel

Ta prima s vysilácímy právy na Euro mě fakt se.. to sand není možné proč se do toho pouští vždy to měla Čt2 takže za dva roky LM budeme sledovat na Nově nebo co to je fak t k smíchu

Reagovat
smazaný uživatel

Jo a LM bude komentovat Ray Koranteng a Lucka Borhyová

Reagovat
HOST*

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HOST*españa
Reagovat
smazaný uživatel

kurva nejsi sám... to mě tak sere... nejradši bych ty buzny z Novy a z Primy zničil apokalypsou hlavy Zinedina Zidana... takovou ránu do hrudi těch zmetků, to by bylo super

Reagovat
smazaný uživatel

Čapek tam opravdu perlil,ostatně jako vždy!!!Jeho komolení jmen je legendární,ale když teď na turnaji přejmenoval Ráka na Žáka,to už bylo moc!!!Vydržel u toho celý zápas!!!Asi byl předtím na Starou gardu Slávie!!!

Reagovat
HOST*ROMANISTA

No jasne, v LA jsou nejvetsi sportovni modly hokejista a fotbalista, tomu rikam "cesky" pohled na svet...

Reagovat
HOST*

Tak Beckham není spíš ani fotbalová modla, jako spíš obchodní Ale to s tim pohledem na svět nechápu

Reagovat
HOST*ROMANISTA

V LA ti serou na nejakej hokej neco soccer...tam je to asi jako u nas hazena nebo lakros.

Reagovat
smazaný uživatel

No to je klidně možný, kdyby tam šel třeba Zidane - je to celý USA úplně ukradený, ale Beckhama tam zná mrtě lidí a ne kvůli fotbalu, ale kvůli Spice Girls, Pepsi, Gillete, jeho úchylkám, účesům, kanarádství s Pittem a Cruisem... A právě jako Gretz přitáhnul lidi v LA na hokej, přivede je Beckham na fotbal. Vsadim se o co chceš, že budou mít vyprodanej každej domácí zápas, že jediný místo na 27 tisícovým stadioně nebude volný. A potom ten jeho přestup z "americkýho pohledu na svět" splní účel, ne?

Reagovat
HOST*ROMANISTA

V tom prilakani mas pravdu, ja jsem jen reagoval na tu baldovskou formulaci "Los Angeles má po Gretzkym novou sportovní modlu". Beckham tam ale muze dojet na to, ze je to jen prehypovany prumerny fotbalista.

Reagovat
smazaný uživatel

Myslel jsem to jako kontrast. Jasně nejlepší hokejista všech dob x pseudo hvězda, která klidně tou hvězdou mohla bejt, kdyby se fotbalu trochu víc věnovala. On vlastně tou hvězdou je, dokázal svoje jméno sakra dobře prodat a i díky němu vydělal třeba takovej Real celkem slušnou sumičku na výchdním trhu. I když nebude nejlepším hráčem MSL, třeba ho Donovan ho strčí do kapsy. Lidi ale budou chodit na Davida, ptotožr ho znaj z bendy a zubí se na ně ze všech možnejch obalů...

Jen mi prosim vysvětli ten českej pohled, to se přiznám nechápu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele