Co přinesl týden v La Lize?

04.02.2010, 17:43
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Španělská nejvyšší soutěž o víkendu deseti zápasy načala svou druhou polovinu, která slibuje boj nejenom o mistrovský titul, ale rovněž o další zajímavé příčky. Přinášíme vám ohlédnutí nejenom za zatím posledním odehraným kolem v zemi na Pyrenejském poloostrově...

--- Téma týdne: Sedm trenérských rošád ---

Nejste-li věčně ukřivděný, žvýkačky milující a charismatický Skot, anebo nabiflovaný portugalský elegán a stratég, máte ve světě kopané pramalou šanci se v cuku letu prosadit a být uznávanou trenérskou osobností. Trenéřina není lehce naučitelné a ovladatelné řemeslo a kumšt, a právě o to překvapující je, že se do něj fušuje skoro každý fanoušek. Být trenérem - a být dobrým a úspěšným trenérem - znamená přetrpět pár měsíců, ba několika let dřiny, mít přehršel času na studium a výtečné brnění proti všudypřítomnému tlaku ze strany masmédií, vedení klubu, příznivců a v neposlední řadě i hráčů. Jde o psychicky náročné povolání, nic snadného pro neotrlé a různými počítačovými manažery zhýčkané fanoušky. Nikoho proto nepřekvapí vysoká úmrtnost mezi trenéry. Nikoliv fyzická, ale personální - raději upřesňuji.

I letos muselo pro neuspokojivé uspokojení příznivců a managementu klubu přepustit své kormidlo vyčkávající konkurenci několik trenérů. Prozatím je jich sedm, vyhozených trenérů, trenérů bez zaměstnání. Tento víkend, konkrétně pak nedělní večer, byl vůbec nejkrutějším masakrem trenérů v celém ročníku! V pondělí si šla zbalit své saky paky hnedle dvojice trenérů, a to José Luís Mendilibar, který skončil po neuspokojivých výsledcích a otřesnému hernímu projevu mužstva na lavičce Realu Valladolid, a velmi překvapivě i Ernesto Valverde, který dokázal přečkat na lavičce několik prvních kol probíhajícího ročníku, po nichž byl Villarreal dokonce na chvostu tabulky, a poté pozvednout svůj mančaft opět do klidnějšího středu tabulky a nedaleko pohárovým příčkám. Vedení přetekl pomyslný pohár trpělivosti po domácí porážce s Osasunou (0:2), načež následovalo okamžité odvolání kouče. Velmi nečekané rozhodnutí!

Fotbalisty Villarrealu povede do konce sezony Juan Carlos Garrido, ve Valladolidu bude do konce sezóny působit Onésimo Sánchez. Nyní bychom si mohli zrekapitulovat jména dalších trenérů, která jsme se museli v průběhu sezóny učit vyslovovat a psát v souvislosti s jménem jejich nových zaměstnavatelů.

Atlético Madrid: Ábel Resino => Quique Sánchez Flores
Premiérový vyhazov byl nasnadě několik týdnů a koncem října nabral jasných obrysů. Ábel Resino nedokázal z hráčů Atlética Madrid vyždímat ani minimum jejich opravdových kvalit a musel se pakovat z pozice hlavního kouče slavného madridského celku na úkor dřívějšího lodivoda Valencie Quiqueho Sáncheze Florese. Rojiblancos se v té době nacházeli na sestupových příčkách a zdaleka neměli zajištěnou účast v jarních bojích pohárové Evropy. Flores mužstvo krapet vytáhl z bryndy a zažehnal neštěstí, když s mužstvem o vlásek proklouzl do další fáze EL.

Racing Santander: Juan Carlos Mandía => Miguel Ángel Portugal
Opět nic nečekaného. Na začátku listopadu se Racing plahočil na sedmnáctém místě, což bylo pro klub s cílem pohybovat se v lepší polovině tabulky nepřijatelné. Neúspěšného Juana Carlose Mandíu vystřídal starý známý Miguel Portugal, který už v letech 2006 - 2007 na El Sardinero působil. Ačkoli to i pod ním nebyl ze začátku žádný zázrak, v letošním kalendářním roce se i za přispění nového objevu Sergia Canalese Racing parádně zvednul a ještě má šanci na kvalifikaci do evropských pohárů, neboť se dnes předtaví v semifinále Copa del Rey.

Real Zaragoza: Marcelino => José Aurelio Gay
Marcelino není lékař ani mechanik. Není, bohužel. Nemocnému soukolí a prostředí v týmu Zaragozy pomoci nedokázal, a tak jej musel nahradit José Aurelio Gay, který udělal v kabině pořádný vítr a začal vládnout tvrdší rukou, než jeho předchůdce. Odstranil černé ovce, udělal pořádek, nakoupil tolik potřebné posily a pozvedl prapor. Naposledy se jeho svěřencům podařil parádní obrat na půdě Terenife a zdá se, že udržet se mezi elitou nemusí být zase až tak těžké.

Almería: Hugo Sánchez => Juan Manuel Lillo
Nepříjemný dáreček obdržel od vedení Almeríe Hugo Sánchez pouhopouhé tři dny před Štědrým dnem. Nebyla to vypitá Tequila nebo roztrhané pončo, byl to vyhazov. Někdejší mexický šutér byl odvolán pro nepříznivé výsledky a i pro velmi špatný herní projev mužstva, na které byla škoda se dívat, pokud se zrovna snažilo útočit. Pod někdejším trenérem Realu Sociedad Juanem Lillem mužstvo malinko pookřálo, na škodu pouze výsledkově.

Deportivo Xerez: José Ángel Ziganga => Nestor Raúl Gorosito
Nejslabší, máte padáka. Loňský vítěz Segundy a absolutní nováček mezi španělskou smetánkou letos uzavírá tabulku a s otřesnou bilancí je největším adeptem na okamžitý ponor. Gorosito má sympaťáky z jižního cípu Španělska, slunné Andalusie, pozvednout a vdechnout mužstvu naději na udržení se v soutěži. Liga je ještě dlouhá a vítězství nad Realem Mallorca může být první vlaštovkou...

Toť vše k otázce trenérů a jejich zaměstnání. Předchozí stať je zamýšlena spíše jako rekapitulace či souhrn trenérských změn v této sezóně, pro pořádek.

--- MAZÁCI KOLA ---

HUMBERTO SUAZO (28 let, Real Zaragoza)

Když překvapivě právě aragonský celek Real Zaragoza získal na půlroční hostování chilského dělostřelce Humberta Suaza, očekával zlepšení ofenzívy a příchod kýžených branek. V prvních dvou duelech mlčel, ale v nedělním utkání řádil jako smyslů zbavený. Nejenže bez větších potíží proměnil pokutový kop, ale posléze poslal svým spoluhráčům během devíti minut dvě přesné gólové přihrávky, které znamenaly obrat ve vývoji celého klání na půdě úhlavního nepřítele v boji o udržení. Cenné a důležité vítězství v Tenerife posunulo Zaragozu na dohled nesestupovým příčkám, a to i díky výbornému výkonu Humberta Suaza. Třeba dojde na některé prognózy a Suazo shoří jak papír, ale možná se zanedlouho stane další latinskoamerickou ozdobou La Primera Division. Možná skutečně ne.

CARLOS CALVO (24 let, Deportivo Xerez)

Jestliže se Suazo na obratu jen podílel, Carlos Calvo jej sám zařídil. Real Mallorca vedl na půdě andaluského Xerezu 1:0, byl aktivnější a osobou Aritze Adurize dokonce neproměnil pokutový kop. Nic nenasvědčovalo tomu, že by odešel poražen. Jenže deset metrů za šestnáctkou si zpracoval míč madridský rodák Carlos Calvo a vyslal na branku Aouateho nechytatelnou ránu, která zapadla k pravé tyči. O několik minut později pak po výtečné individuální akci vstřelil vítěznou branku utkání, čímž okořenil svůj nadprůměrný výkon a jeden z nejlepších výkonů, které kdy v barvách Xerezu předvedl. Klobouk dolů, Xerez nahoru!

--- ZKLAMÁNÍ KOLA ---

Atlético Madrid - netřeba sáhodlouze komentovat. Porážka na domácím trávníku proti Málaze - tomu se říká ostuda! Na druhou stranu, andaluský tým si zaslouží převelké absolutorium za svůj výkon i za famózní formu posledních měsíců, která budí skutečný respekt. Považte sami - Málaga z posledních jedenácti utkání podlehla jen Realu Madrid, a to na San Bernabeú. Pěkná série!

--- NEJKRÁSNĚJŠÍ BRANKA KOLA ---

Geniální! Přitom na oko jednoduché jak facka! Jen se podívat a lehce podseknout míč...
Prestižní ocenění "Nejkrásnější branka kola", z něhož na konci ročníku vzejde čtenářská anketa o nejkrásnější branku celé sezóny, tentokrát získává Álvaro Negredo za svou kulišárnu proti valencijskému brankáři Césaru Sánchezovi. Mazáckou pochvalu si bezesporu zaslouží i Jesús Navas, který celou akci režíroval a líbivou patičkou ošperkoval. Mrkněte:



--- IDEÁLNÍ JEDENÁCTKA 20. KOLA ---

RENAN Brito (Deportivo Xerez) - Éric ABIDAL (Barcelona), Nacho MONREAL (CA Osasuna), Dani PAREJA (RCD Espanyol), Jésus GÁMEZ (Málaga) - Carlos CALVO (Deportivo Xerez), GUTI (Real Madrid), DUDA (Málaga), Jésus NAVAS (FC Sevilla) - Álvaro NEGREDO (FC Sevilla), Humberto SUAZO (Real Zaragoza)

Střídačka: Daniel ARANZUBÍA (Deportivo La Coruňa) - JUANFRAN, Javi CAMUŇAS (oba CA Osasuna), Karim BENZEMA (Real Madrid), PEDRO (Barcelona)

Autor: Jiří Lapáček

Komentáře (62)

Přidat komentář
georgeo

málem jsem si Suaza spletl s De la Peňou...na první pohled stejné fotky

Reagovat
terry

Já taky.

Reagovat
j_mrazik

Nic.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
j_mrazik

JO, sorry, to je tvůj článek. Nečetl jsem to, ale respekt.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Bude to pravidelný?

Reagovat
homeles8

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud nebudu línej, tak jo

Reagovat
fantomas

Fandim ti.

Reagovat
terry

Nová rubrika?

Reagovat
smazaný uživatel

Snad

Reagovat
Godwinson

pěknej gól :)

Reagovat
smazaný uživatel

Negredo trochu gol

Reagovat
Josifek

No jo, Negredo se musel inspirovat v Madridu u mistra podobných gólů - Raúla. Ale mně se víc líbil ten Benzemův gól po Gutiho patičce.

Reagovat
smazaný uživatel

Gól samotný bol o ničom, celá akcia, krása

Reagovat
smazaný uživatel

Ale sám si o ničom

Reagovat
Josifek

No jasně, tak jsem to myslel, dát to z 4 metrů v podstatě do prázdný brány - na tom nic pěknýho není. Ale celá akce byla dobrá, výborně řešený rychlý přechod do útoku - to mi u nás dlouhou dobou chybělo, Kaká umí podobný situace výborně řešit..

Reagovat
Sosi

EXPRES: Ronaldinho: "Ta částa absolutně nesouhlasí?" Je to sice ohraný, ale uplně se to nabízí

Reagovat
fantomas

Navas.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Len veľmi málo hráčov v Španielsku môžem. Ako Navas, tak Negredo medzi nich patria.

Reagovat
fantomas

Ten kluk má prostě za ušima.

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych pochválil i Albeldu

Reagovat
honziss

Skvělý hráč.

Reagovat
smazaný uživatel

vzdyt je to simulant

Reagovat
smazaný uživatel

OT : Chelsea zbavena zakazu nakupu hracu

Reagovat
homeles8

zdroj?!

Reagovat
smazaný uživatel

anebo nabiflovaný portugalský elegán a stratég... doufám, že to není ten, kdo by to mohl být...

Reagovat
smazaný uživatel

José nepřijel

Reagovat
smazaný uživatel

už něde jsem to tu četl

Reagovat
smazaný uživatel

Možná u mě, to používám docela často.

Reagovat
smazaný uživatel

se tomu často směju.

Reagovat
F.Torres

Reagovat
smazaný uživatel

palec nahoru... jen tak dál

Reagovat
Dubov

Super, jen tak dál

Reagovat
X-bano-X

Krasny clanok len tak dalej Este by sa mozno hodil hrac zapasu v jednotlivom teame. Kedze sledujem 1-2 zapasy z kola tak toto by pomohlo k rozhladu

Reagovat
smazaný uživatel

No já vidím taky jen okolo sedmi zápasů týdně a ty tři co nevidím, tam by to bylo těžší no...

Reagovat
smazaný uživatel

parádní gol a ještě lepší akce J. Navas a Negredo to fakt dobře sehráli a nedali valencii šanci

Reagovat
honziss

Navas s Negredem, to je dobrá dvojka.

Jinak dobré počtení, pokud to bude pravidelné, tak budu jen rád.

Reagovat
Messiáš

Doufám, že se Zaragoza udrží. Tým dobře přes zimu posílil, jde vidět, že jim to není jedno. Jinak krásnej gól

Reagovat
smazaný uživatel

hezkej článek :)

Reagovat
soukup

přinesl konec jedné krásné série o nevýhrách Realu na Riazoru

Reagovat
rufus

Pěkná práce.

A Negredův gol byl výbornej, snad mu to začně padat pravidelně. Moc rád bych ho viděl zpátky v Madridu.

Reagovat
RickNash

naprosto úžasnej článek

dokonce jsem ho celej přečet

pokud to bude pravidelný, bude to úžasný!

autorovi

Reagovat
smazaný uživatel

Děkuju moc

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Xavi

Juanfrana bych dal do základu místo Dudy, ale to je detail.

Reagovat
madridcan

Vsetko najlepsie Cristiano Zdravie,stastie,lasku,vela golov a kazdy rok minimalne dve trofeje so svojim timom

Reagovat
smazaný uživatel

To by musel zase přestoupit

Reagovat
madridcan

tolko k humornej vlozke v diskusii-pokracujme dalej

Reagovat
smazaný uživatel

To nebyla žádná humorná vložka ale REALita, ikdyž pro vás asi krutá...

Reagovat
smazaný uživatel

Krásne blahoželanie...vezmem si ho k srdcu, ďakujem

Reagovat
Tomanatura

Nedostal jsem se dál, než na "věčně ukřivděný". Omlouvám se, ale dál to prostě nemohu číst.

Reagovat
Xavi

Chyba.

Reagovat
smazaný uživatel

Chápu

Reagovat
madridcan

pekny gol,ale mohol tu aspirovat aj Benzemov gol aj ked toto bola asi krajsia akcia...dalej ta zostava-Neviem preco Benzema len na lavicke a Arbeloa s Ramosom ani nespomenuti...ale dobry clanok v celku

Reagovat
smazaný uživatel

Benzema mě v celku nepřesvědčil svým výkonem, narozdíl od skvělého Negreda, popřípadě Suaza...

Co se týče Ramose, toho sem tam nedal neprávem Ten tam chybět neměl, pravda pravdoucí.

Reagovat
smazaný uživatel

Moc pěknej článek-ať ti Ti ten entiziasmus a elán vydrží,Lapízi

Jen tak dál,čte se to fakt dobře...

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Zdravím

Mám na dnešní den velmi zajímavý zápas.

Naprostá 100% jistota. Zápas dám dnes zdarma.

info zde:

http://freto.blog.cz/

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele