Český gólman ve městě Beatles. Vyhrál pohár s Liverpoolem, chválí ho i Klopp

01.05.2019, 11:18
Rozhovory
Trénovala ho novodobá legenda anglického fotbalu, obléká dres jednoho z nejslavnějších ostrovních celků a před týdnem se radoval z cenné trofeje před zraky tisíců diváků i Pepa Guardioly. Který český hráč může tohle říci? Vítězslav Jaroš ano. Sedmnáctiletý český brankář působí v mládeži Liverpoolu FC a s místní osmnáctkou minulý čtvrtek ovládl FA Youth Cup.

Hráč FC Liverpool a nově také vítěz mládežnického FA Cupu - tuhle informaci si může Vítězslav Jaroš od minulého čtvrtka napsat do životopisu. Ještě čtyři minuty před koncem to přitom vypadalo, že se z pohárového triumfu budou radovat hráči Manchesteru City.

"Když jsem viděl první poločas, říkal jsem si, že tohle prostě neotočíme. V poločase nám ale trenéři řekli nějaké věci a my pak začali hrát uplně jinak. Pak jsme dokázali vyrovnat a na penalty rozhodli", vypráví český brankář, který si tlak z rozstřelu snažil nepřipouštět.

"Táta mi vždycky říká okřídlené rčení, že penalta se nedá chytit, ale jen špatně kopnout, takže jsem doufal, že to naši kluci kopnou všichni dobře", usmívá se.

Finálové utkání, které z tribuny pozoroval i kouč Citizens Pep Guardiola, sledovalo v hledišti téměř deset tisíc fanoušků. Slušná návštěva si ale běžně najde cestu i na obyčejné ligové zápasy liverpoolské osmnáctky.

Běžně na utkání chodí kolem pěti tisícovek diváků. Kromě pravověrných fandů LFC, kteří navštěvují kromě dospělého týmu i mládežnické kategorie, jsou návštěvníci zápasů často i z řad zahraničních návštěvníků Liverpoolu. "Je tam i hodně turistů, co přijedou do města a když áčko nehraje, tak se jdou podívat na nás."

Můj trenér Gerrard

Zápasy se hrají na hřišti liverpoolské akademie, mladý český gólman si ale už zachytal i na proslulém Anfieldu. Zápas FA Youth Cupu proti Arsenalu byl o to pikantnější, že se jednalo o domácí debut tehdejšího trenéra osmnáctky Stevena Gerrarda.

"Sešlo se víc faktorů, bylo to už čtvrtfinále poháru, hrálo se proti Arsenalu a navíc se poprvé doma představil Steven, takže se hrálo na hlavním stadionu. Přišlo asi deset tisíc lidí."Ikonický záložník byl Jarošovým trenérem až do chvíle, než se stal koučem skotského Glasgow Rangers.

"Poprvé jsme se setkali, když ještě nebyl mým trenérem. Mně bylo šestnáct, byl jsem v nižší kategorii a ještě v klubu nekoučoval, jenom se pohyboval okolo akademie, aby věděl, jak to tam chodí."

"Prvně jsem z něj byl samozřejmě vyvalený, když si uvědomíte, jaký hráč to byl. Když ho ale pak vídáte každý den, už vám to připadá normální a neberete ho jako fotbalovou hvězdu, ale prostě jako svého nadřízeného."

Pochvala od Kloppa

V dnešním fotbale je zvykem, že se špičkové evropské kluby snaží aplikovat herní filozofii áčka i u nižších kategorií, aby následný přechod mladých hráčů mezi dospělé byl co nejsnazší. To do určité míry platí i v Liverpoolu a o Kloppův fotbalový rock and roll se tak snaží i dorostenci a junioři.

"Presink je samozřejmě naprosto zásadní. Je to první, na co se Klopp kouká, takže se na to klade důraz i v akademii. Herní styl je také podobný, snažíme se rozehrávat zezadu, ne ale tak moc, jako třeba Citizens, kteří už vyloženě riskují. Napadání, rychlá rozehrávka a honem do útoku, to ale určitě ano."

S trenérem liverpoolského áčka ale Jaroš zatím příliš pohovorů neabsolvoval. "Akorát jednou jsme přijeli z turnaje v Německu a já šel na trénink s A - týmem. Vyhrál jsem na turnaji cenu pro nejlepšího brankáře. On mi říkal, že celý turnaj sledoval a pochválil mě, že jsem hrál dobře."

Dobře Jaroš hrál i ve zmíněném pohárovém finále, které přitom absolvoval bez větší herní praxe. Kvůli zranění totiž šest týdnů nenastoupil k zápasu a jeho prvním utkáním po návratu bylo hned finále Youth Cupu. "Finále se původně mělo hrát až v květnu a předpokládalo se, že mezitím odehrajeme nějaký přátelák. Pak se ale zápas přesunul na dřívější termín, takže jsem nastoupil jen po čtyřech dnech tréninku."

Důvodem k přesunutí bylo konání Eura sedmnáctek, kvůli kterému se hráči na začátku května už musejí hlásit na reprezentačním srazu. Jaroš tak před ostrým návratem na trávník zvládl jen pár tréninků. "V sobotu jsem začal trénovat, absolvoval asi čtyři tréninky a ve čtvrtek už se hrálo. Výhodou ale bylo, že jsem i během rekonvalescence dělal nějaké dílčí věci - běhání, přihrávky."

Utkání pro celý tým dopadlo skvěle - i díky brance útočníka Bobbyho Duncana, který těsně před koncem základní hrací doby vyrovnal a i v lize sází jeden gól za druhým. Když má ale český brankář vybrat spoluhráče, u nějž vidí potenciál prosadit se do áčka, ukáže na Duncanova ofenzivního kolegu Paula Glatzela.

"Je velmi pracovitý a skromný, přesně ten typ hráče, které Klopp má rád, kteří chtějí hrát pro tým. Mužstvo je ale celkově plné talentu a hodně z nás má šanci se prosadit," myslí si bývalý hráč pražské Slavie.

Liverpool vs. Everton

Život v Anglii má svá specifika. Kromě jiného fotbalového prostředí si hráč musí zvyknout i na nepříznivé klima a odlišnou nabídku potravin, zejména ohledně pečiva. "Pořád si na to zvykám, nejvíc na vítr. Déšť při fotbale tak nevadí, aspoň je mokré hřiště, ale vítr je nejhorší. A sem tam nějaký rohlík bych si teda taky dal," usmívá se Jaroš.

Na rozdíl od Londýna Liverpool nenabízí tolik možností kulturního vyžití, Jaroš si přesto nachází způsoby, jak tu trávit čas. "Do města jezdím hlavně o víkendech s klukama z týmu, jdeme do restaurací nebo po nákupech. Přes týden chodíme na jídlo do okolí," vysvětluje český brankář, který bydlí v rodině zhruba dvacet minut od centra Liverpoolu.

Během své anabáze u řeky Mersey samozřejmě nemohl vynechat The Beatles Story, muzeum věnované nejslavnější kapele světa. Nejednalo se ale zrovna o dobrovolný výlet. "Můj šálek čaje to vůbec není, byl tu ale táta, který je miluje, takže jsem musel jít s ním", zubí se mladý Čech, který sám vyznává spíše americký rap.

O víkendu v centru Liverpoolu pochopitelně potkává řadu turistů, kteří do města jedou za fotbalovým zážitkem. Z pobytu v Anglii ale nabyl dojmu, že více lidí v samotném městu fandí konkurenčnímu Evertonu. "Liverpool FC je globální značka, kterou podporují příznivci po celém světě, to u Evertonu neplatí. Ve městě jako takovém a jeho okolí ale Toffees převládají. Je to takový rodinný, lokální klub, který tady má u lidí přednost, na rozdíl od Liverpoolu FC ale téměř nefunguje na globálním trhu."

S fanouškem Evertonu koneckonců Jaroš sdílí i střechu nad hlavou, modré barvy menšího z liverpoolských klubů totiž vyznává otec rodiny, u které český mladík přebývá. "Zbytek rodiny ale přeje nám, takže o rivalitu je postaráno,"vypráví s úsměvem člen akademie Reds.

Oba kluby pojí významná místní rivalita. Silná nevraživost ale panuje i mezi Liverpoolem a United z nedalekého Manchesteru. Posoudit, který z týmů vadí fanouškům klubu z Anfieldu více, ale Jaroš nedokáže. "Oba týmy nesnášejí stejně,"usmívá se. "Víc ale asi United, protože tam šlo většinou o tituly, což platí i v mládeži, tak je to tak brané v celé organizaci."

O trůn vládců Severu

I Vítězslav Jaroš má svůj neoblíbený tým, není to ale ani jeden z jmenovaných. "Úplně nemusím Derby County. Vždycky zaparkují autobus a nakopávají na rychlá křídla, to je jediné, co dělají," rozčiluje se naoko. Paradoxně právě Derby je jediným týmem, který má v aktuální ligové sezoně nad Liverpoolem vrch.

"Abychom vyhráli titul, museli bychom v posledním utkání vyhrát o deset gólů,"krčí rameny. Pokud by se ale zázrak přece jen podařil, stali by se hráči liverpoolské osmnáctky vládci Severu. Nejedná se přitom o fotbalovou odbočku Martinovy Písně ledu a ohně, ale o prostou realitu ostrovní mládežnické kopané.

Premier League U18 se dělí na dvě skupiny - Sever a Jih. Vítězové základní části obou divizí si pak v jediném zápase zahrají o krále celé Anglie. "Je to docela nový systém, tohle je teprve druhá sezona, kdy se o vítězi rozhodne takhle. Předtím se hrála nadstavba v podobě play off, kam postoupily čtyři týmy z každé skupiny," vysvětluje příbramský rodák.

S titulem a tedy i sezonním double to tedy vypadá bledě - i tak ale aktuální ročník může liverpoolský tým do osmnácti let považovat za úspěšný. Jaroš už příští rok jeho součástí nebude, přesune se do týmu U23. "Minimálně tam zahájím přípravu a pak se uvidí," říká český gólman, který si kromě hraní za mládež v Liverpoolu užívá i zápasy áčka coby fanoušek.

"Každý máme jeden lístek na každý zápas, když byste chtěl vzít i někoho s sebou, můžete si další lístek dokoupit. Pravidelně ale na ligu nechodím, protože někdy o víkendu sami hrajeme a zápasy se tak kryjí."

Na pár zajímavých mačích už ale Jaroš na Anfieldu byl. "Sedíme zhruba v půlce hlavní tribuny. Co se týče atmosféry... no, když začne 55 tisíc lidí zpívat. Je to jinačí než v Česku. Trochu změna," usmívá se český krajánek v Liverpoolu.

Autor: Jan Pikous

Komentáře (85)

Přidat komentář
Kixi Syhimour

No nehráli jsme teda nějak dobře, spíš si to City prohráli sami

Reagovat
KingMaster13

Hrozná škoda, mohl nám dorůst hráč na post, který máme spolu s útočníkem asi nejslabší ale chápu, že pro něj to je něco úžasnýho Nicméně přes toho Alissona to v budoucnu bude mít hrozně těžký

Reagovat
Hafna

Alisson je o 8 let starší, nikdo neví jak se situace změní/nezmění. Nikdo asi nečeká ze v 17ti půjde chytat za Áčko (takový úkaz byl snad jen Donnarumma). Každopádně pro Jaroše suprove našlápnuto k výborne kariéře, klidně muže po juniorce jít do menšího anglického klubu na hostování a muže se ukázat

Reagovat
KingMaster13

No ale zase víme jak to s těma hostovačkama chodí Většinou to ty týmy berou jen jako doplnění kádru a ten hráč si pak moc nezahraje. Uvidíme no, snad dopadne lépe jak Kalas.

Reagovat
Hafna

Jojo, je to takové vachrlate, Kalas je v tomto opravdu extrém, ale částečně si za to muže sám, jestli ho baví neustále hostovacky a stěhování - jeho boj... Každopádně další věc je, ze těchto juniorských komet v cizině jsme měli furu s cast z nich dopadla tak jak dopadla - napadá mě Sokolik, Šumsky, Hable.. s Mackem, Zimou nebo Simicem to taky moc nevypadá

Ale ještě jak píšeš výše, je zajimave, ze nám dorůstají kvalitní hlavně brankari, ale toto trápí hodne reprezentaci - Portugalsko: 3 skvele prave obránce (Semedo, R.Pereira a Cancelo) a podprumerni hrotaci či stoperi... Argentina: mnoho skvělých ofenzivních hráčů, ale ani jeden jistý brankář... Africké týmy mají stabilně přetlak v ofenzivě ale bojují s kvalitou stoperů a brankářů... Španělé ještě nedávno měli tak 15 zalozniku do základu a ani jeden podobně kvalitní hrot... Rusku se neustále rodí kvalitní střední zaloznici ale kraje ani stopery nemají... Pak je paráda když se to nějaké repre sejde jako loni Chorvatsku a Belgii a z toho tezi... nebo nám 2004

Reagovat
smazaný uživatel

U Simice věřím, že kdyby se vysral na ty hostovačky po bezvýznamných italských klubech a šel do té Slavie, jak už se o tom mluvilo vloni, tak by se ještě dokázal prosadit. Pochybuju, že se v AC ještě prosadí a byla by to pro něj momentálně asi nejrozumější volba.

Reagovat
Hafna

Přesně tak, měl zvolit přední tým ve slabší lize než je Italska, aby byl vidět, i když nechtěl do Ceska tak mohl volit nějaký Anderlecht, Bruggy, YB Bern, Olympiakos nebo něco na takový sty

Reagovat
smazaný uživatel

Přes Kudelu by si nekopl

Reagovat
TheMally11

Kúdela momentálně taky nekope

Reagovat
smazaný uživatel

Teď čtu, že Jan Hable už ukončil kariéru. Ve 27 (!!) a nyní podniká. lol

Reagovat
Firkraag

Hable ukončily.

Reagovat
smazaný uživatel

Podnika? Ja si ho pamatuju jako trenera ve fitku z pred par let.

Reagovat
zlatan-legend

má restauraci v Novým Městě nad Metují..hrál za Náchod, ale před nedávnem mu šíleně zlomili hnátu. Holení, lýtkovou kost a kotník. Takže konec navždy

Reagovat
vladis271

stačí pozrieť na MU. Pár rokov dozadu nepredstaviteľné pri DDG že by sa ktokoľvek presadil a teraz ich fans vzhlidajú k týpkovi z Champu.

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyby se prosadil jako dvojka do 2-3 let za Allisona, byl by to super úspěch

Reagovat
smazaný uživatel

Moc pěkný, ale nepotřebujeme další golmany.

Reagovat
kilobyte

Co to je za blbost?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Stannis Baratheon

Co ty jsi za cucáka

Reagovat
F.Torres

Reagovat
mistr129

Utratit

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cink

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
bbbauch

Reagovat
kilobyte

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kang & Kodos

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
8lampard8

Reagovat
TheAdy

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Nebelung

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Euphael

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
TopinB

Reagovat
oli9

Reagovat
F.Torres

Reagovat
TheMally11

Reagovat
pingla

polibek smrti

Reagovat
Cobra

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
icka

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Blasphemer

Co si to dovoluje, čůrák

Reagovat
Posledni Kovboj

jeden staci

Reagovat
smazaný uživatel

A to je ešte Kovář v MU

Reagovat
Mr.Mike

A Mastný je taky v MU ne?

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
smazaný uživatel

Koukám, že jsem vás pobavil Samozřejmě mi to dělá radost, jen jsem tím chtěl říct, že by mi větší radost udělalo, kdybych se dočetl, že máme v zahraničí nějakého talentovaného záložníka.

Reagovat
REPLIKATOR

Pěkně jsi to neunesl a radši smazal účet

Reagovat
willdonor

srandy kopec?

Reagovat
skteel

Co Sokolik co byl v Live, vidim ze je v Yeovil Town. Vypada to na vys?

Reagovat
smazaný uživatel

O tom jsem 100 let neslyšel, ale v nějaké starší verzi FM (asi 2012) byl docela nadějnej. Snad Jaroš dopadne líp, i když gólmanů máme dost, tak ho v nejhorším přeškolíme na stopera, ti nám chybí.

Reagovat
Greny

Nemáš fleka, hraješ beka

Reagovat
Kucka

Reagovat
Azazelo RD

Ve Spartě se tyhle metody používají běžně.

Reagovat
8lampard8

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
icka

Reagovat
Posledni Kovboj

ne

Reagovat
Kowe

vůbec

Reagovat
naheCZ

Podle transfermarketu už v Yeovilu nějakou dobu není. Mezitím stihl ještě být v Southendu a v Plymouthu. Nyní by měl hrát za nějaký Torquay United, ale vypadá to, že ani tam nenastupuje a pokud jsem to dobře dohledal tak letos postoupili z National League South (6. nejvyšší) do National League (5. nejvyšší), takže to s ním fakt dobře nevypadá...

Reagovat
Stannis Baratheon

Podle Eurofotbalu se u těch nižších lig nemůžeš moc řídit. V Yeovilu už pěkně dlouho nečape.

Reagovat
smazaný uživatel

Nečapal nikdy, je to obránce.

Reagovat
Stannis Baratheon

To ti tak žeru

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Frank Lampard 8

Reagovat
Adyss

prcal sem mu mámu v Humpolci na disko

Reagovat
Kang & Kodos

Ceníme

Reagovat
smazaný uživatel

Každá rodina má něco.

Reagovat
Spalovač šancí

ještěže to nebylo na dechovku ...

Reagovat
cink

Já jsem ptcal Denisu Ščerbovou když jí bylo 17

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele