Češi v zahraničí? Budoucnost řeší čtyři brankáři, z několika možností vybírá i Pekhart

10.06., 12:04
Aktuality
Tomáš Koubek (© FC Augsburg)

Hned několika českým hráčům v zahraničí končí smlouvy a u některých už se ví, že ve svých stávajících klubech nebudou pokračovat. Rozlučka proběhla například s Jiřím Pavlenkou, který zanechal výraznou stopu v Brémách. Český gólman by měl zamířit do Saúdské Arábie. Kdo je na seznamu dál?

Soupiska většinou začíná gólmany, a tak se sluší jimi začít i v tomto případě. Nutno podotknout, že zástup českých brankářů, kterým s posledním červnem doběhne smlouva, je pořádně dlouhý.

Snad nejvýraznějším jménem je Jiří Pavlenka. "Danke Pavlas," svítilo na choreu fanoušků Werderu Brémy po posledním kole bundesligy. V Brémách zanechal český gólman výraznou stopu, byť se od podzimu musel zhostit role dvojky. V klubu strávil sedm let, dohromady odchytal 221 zápasů a Werderu pomohl v momentě, kdy spadnul o soutěž níž. A na to fanoušci nezapomínají.

Je mu dvaatřicet a německá média hlásí, že nejreálnější je jeho přesun na Arabský poloostrov. Portál Bild ke konci dubna pak konkrétně naznačil, že by to mohla být Saúdská Arábie, kde se to po loňském létě hvězdami hemží. Gólmana pak shání i Al Nassr, kde hraje Cristiano Ronaldo. Polák Wojciech Szczesny už dal klubu košem, šance pro Pavlenku tak svítá.

Z bundesligy odejde i Tomáš Koubek. "Je rozhodnutý, že v Augsburgu končí. Prioritou pro něj zůstává západní Evropa," informoval Luděk Mádl. Z Německa odchází po pěti letech, přičemž v klubu neměl nikdy pevnou pozici a stále se bil s konkurencí. Od první sezony, ve které odchytal 25 utkání, přidal v následujících čtyřech letech jen dvanáct dalších zářezů.

Nové angažmá vyhlíží také další bývalý reprezentant Tomáš Vaclík. Tomu nevyšel podzimní přesun do USA, a tak sezonu dokončil ve španělské druhé lize. V Albacete ale pokračovat nebude, aktuálně si hledá si nový klub. Gólman s velkým renomé chce mít o své budoucnosti jasno co nejdříve. Spekuluje se o zájmu Slovanu Bratislava.

Třiatřicetiletý Václav Hladký se stal klíčovým hráčem Ipswiche, který senzačně postoupil do Premier League. Novou smlouvu na východě Anglie zatím nepodepsal, přesto ale zůstává v klidu. "V únoru nebo březnu jsem našemu řediteli řekl, že stoprocentně mám zájem podepsat. Nikam se netlačím a nechci řešit nic jiného," prozradil nedávno v podcastu Kudy běží zajíc.

Nejde jen o gólmany

Kdo bude k mání v poli? Co se obránců týče, asi nejzajímavějším jménem je Martin Frýdek. Tomu se po přesunu ze Sparty do Švýcarska náramně dařilo, v Lucernu odehrál 130 zápasů a s klubem v roce 2022 dokonce vyhrál národní pohár. Tato kapitola je ale u konce. Podle švýcarských médií je velmi reálný Frýdkův podpis v Grasshopper Curych.

Velké vysvobození čeká Matěje Hanouska. V tureckém Ankaragücü pravidelně hrál, v zimě ale ze strany klubu přišly čachry se smlouvou a Hanousek z týmu vypadl. "Měl jsem ve smlouvě, že pokud nastoupím do určitého počtu utkání v základu, smlouva se mi automaticky prodlužuje o rok, vedení ale přišlo s tím, že by chtěli klauzuli vyjmout. Nabídli mi finanční kompenzaci, tu jsem ale odmítnul. Nechtěli mě za žádnou cenu a stal jsem se tam zbytečným. Do konce sezony hrát nebudu," líčil v podcastu Livesport Daily. Hanousek je aktuálně mimo hru. Kam povedou jeho další kroky, se zatím neví.

Dilema stojí před Tomášem Pekhartem. Některým českým fanouškům možná sešel z očí, ale kariéru v zahraničí si vybudoval velmi slušnou. V Legii Varšava před dvěma lety vyhrál korunu pro krále střelců a nezaálel ani v uplynulém ročníku, ve kterém se prosadil třináctkrát. Za českými hranicemi má jeho jméno zvuk, i proto je o něj zájem. Podle polského novináře Sebastiana Staszewského si někdejší útočník Sparty či Jablonce může jít pro pořádný balík peněz do Spojených států nebo na Arabský poloostrov. "Nabídku má i od Jablonce," překvapil ale Staszewski. Jestli Pekhart zvolí exotiku, nebo návrat domů se ukáže v nejbližších týdnech.

Autor: eFotbal.cz / David Zlomek

Komentáře (23)

Přidat komentář
inferno08

"Nechtěli mě za žádnou cenu a stal jsem se tam zbytečným." Být Hanouskem, tak tohle nahlas neříkám, zvlášť, když si chce hledat nové angažmá.

Reagovat
mayday

Reagovat
Moshe Dajan

Na druhou stranu - odmítá finanční kompenzace, přestože mu muselo být jasné, že jakmile jednou Turka odmítne, tak už dostane úplné hovno. To by mohlo naopak kluby nalákat, taková skromnost a charakterová čistota

Reagovat
PL28

Jeho a agentův dementismus je opravdu k zamyšlení

Reagovat
Zelmondo

Nechápu proč to nevzal, mohl mít prachy extra, ještě něco odehrát a ukázat se pak jít tak jako tak dál no volnej trh. Na tom přece nešlo prodělat.

Reagovat
Uwe háže buly

Tak záleží jak byla velká ta finanční kompenzace.

Reagovat
FiX

Jít zarobit do MLS/SA a nebo dělat za almužnu klauna Peltovi? To je strašně těžká volba.

Reagovat
mayday

Reagovat
Moshe Dajan

Reagovat
PavlíčeQ

jasny jablonec

Reagovat
Uwe háže buly

Záleží, co bude dávat Peltič, jestli pojede bomby jako dřív nebo v nějakým úsporným módu. Zatím to spíš vypadá, že Velký Čáp je zpět

Pak už záleží kolik dají průměrnýmu hráčovi na konci kariéry v USA, jestli se to vyplatí žít tam nákladný život.

Reagovat
dontcallmeandre

V MLS se zase tolik neplatí.už kolem 200. místa nejlépe placených hráčů vydělají 600K USD hrubého, z toho zaplatíš daně (klidně půlku) drahý život v americe a zjistíš, že v jablonci, jako osvč s paušálem a výrazně nižšími náklady nevyděláš o tolik méně.

Reagovat
dontcallmeandre

Prměrný hrubý plat je v MLS 371K USD, to je fakt nic moc. půlku zaplatí na daních, zbytek za pronájem a to mu fakt ten jablonec v čistém muže vyjít lépe.

Reagovat
dontcallmeandre

Ostrák má 700K hrubého, 410K čistého (to se liší podle státu. tzn 9,5M ročně. čistého, z toho platí bydlení, agenta. ale to je skoro dvojnásobek průměrného čistého výdělku

Reagovat
mayday

To mu toho moc nezbyde, na zabezpečení to není.

Reagovat
dontcallmeandre

Tak němu je 24, a příští smlouva může být lepší. Amerika je super, když tam jdeš jako hvězda, to pak můžeš vydělat hromadu na marketingu, ale jinak to není nejlukrativnější místo. (proto uvažují o 35letém Pekhartovi z polské ligy)

Reagovat
iamek

Hraci rozhodne bydlení neplati. V Americe mi nějak draho nepřipadalo ( kromě alka a cigaret ).

Reagovat
dontcallmeandre

Fotbalisti často jedí v restauracích, a to se v americe prodraží tedy dost. Ono taky záleží, kde jsi. St. louis, kde je ostrák, není zrovna drahé, když budeš hrát na východním pobřeží, nebo v kalifornii, tak se prohneš víc.

A já neříkám, že se v té americe mají fotbalisti špatně, jen že to mimo ty nejlepší není finančně tak daleko od české ligy. A od polské už vůbec ne.

Reagovat
Axelrose

Přesně, mluvíš mi z duše.

Taky mi přijde jasný, že ho uvidíme příští rok v peltonci

Reagovat
raduinho

Kypr, Turecko, Polsko, Rumunsko, Slovinsko.

Reagovat
Imos

Maďarsko, Slovensko, Ázerbájdžán, Kazachstán, Jablonec, Izrael

Reagovat
Firkraag

Hanousek do Dukly

Reagovat
O.Giroud

Vaclik, Pekhart, hanousek podjte do Slovanu. Budete mat fotku na Kmotrikovom instagrame

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele