Černý půlrok Slavie (1/2)

27.12.2009, 20:03
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Přínášíme vám exkluzivní dvoudílný článek o obhájci titulu z Edenu. Za spolupráce trojice redaktorů vznikl zajímavý rozbor současného kádru, doplněný o osobitá přirovnání a možná trochu jiný pohled na kauzu "Suchý".

Obrana

Začněme letmým pohledem do statistik. V loňském roce (tedy po podzimu, ve kterém byla Slavia jasně nejlepším týmem ligy) bylo v kolonce inkasované branky číslo jedenáct. Dnes, přesně o rok později, je počet obdržených gólů o tři jednotky ošklivější. Vyvstává otázka "Proč?". Nabízíme poměrně jednoduchou odpověď, totiž že většina obdržených branek sešívaných pramenila z čiré a koncentrované nedůslednosti. Jako by obrana byla na poslední chvíli horkou jehlou sešitá.

Zopakujme si tedy lekci z večerního kroužku přestupového vyšívání. Jako první se překvapivě poroučel dosavadní kapitán - Erich Brabec, zahraničím i reprezentací ostřílený borec. Bojovník, jenž sice v posledních týdnech sezony nebyl tím spolehlivým balvanem slávistické defenzivy, ale který svou autoritou očaroval i ztečující útočníky. Po sezoně se ale překvapivě (nutno připustit, že pravděpodobně i pro vedení klubu, viz. kampaň "Poslechni svého kapitána") dohodl na ukončení smlouvy. Nesmíme opomenout ani adieu Ronalda Šikliće, dle našeho názoru velice šikovného levého beka, který pražskému týmu v podzimní části scházel. Nepříliš podstatný je také odchod Františka Dřížďala, jenž po zranění namísto Forresta Gumpa připomínal spíše usouženého žraloka v akváriu. Novinkou je pak odchod ikony klubu Marka Suchého. Mladý reprezentant se v lednu pakuje do Ruska, konkrétně do Spartaku Moskva.

Raději tak k příchodům. Velice kladně se dá hodnotit přestup Ondřeje Čelůstky, který - sic v úvodu sezony nepříliš průbojný - v posledních týdnech vytvořil skvělou stoperskou dvojici s Markem Suchým. Na jeho místě měl ale podle předpokladů trenéra Jarolíma usednout či spíše postát Benjamin Vomáčka, přímá náhrada za Ericha Brabce se ale příliš neosvědčila. Hned dvě posily pak přišly na pravý kraj zálohy - z Regginy se vrátil Matej Krajčík, z Teplic přišel v zimě Josef Kaufman.

Stratég z Edenu, Karel Jarolím, pravděpodobně hned od začátku počítal se sestavou Čelůstka, Vomáčka, Suchý, Kaufman. Posledně jmenovaný ale musel hned v úvodu sezony na operaci, a tak se jako náhrada přímo vybízel starý známý Matej Krajčík. A nutno podotknout, že ani tentokrát nezklamal. Na českých promrzlých trávnících se, i po italské misi, jedná o jednoho z nejlepších pravých beků, přestože na těch evropských už ale mírně zaostával. Především jeho rychlé sprinty k soupeřovu pokutovému území naháněly v našem skromném státečku strach, ve větším měřítku ale dokázali protihráči jeho chyb - to jest fakt, že Krajčík prostě není ochotný se vracet - vhodně využít. To bylo vidět také v domácím zápase s francouzským Lille. Již brzy by ale jeho ofenzivní výpady mohly ustat - Josef Kaufman odečítá své poslední dny na marodce pražského celku a jistě se již těší na "běžkující" zimní přípravu - a pak hlavně na jarní sezonu. Přeci jen se jedná o komplexnějšího obránce, jenž dokáže vypomoci obraně stejně jako útoku. A to se v moderním fotbale cení o něco víc, než pouhé broušení lajny.

Pětadvacetiletý obránce by se ale nakonec mohl objevit i na jiném postu v obraně. Ač se jedná o typického pravého beka, kouč Jarolím by se mohl zamyslet i nad jeho využitím ve stoperské dvojici. Problém by pak bylo najít vhodného parťáka - vyzkoušený Ondřej Čelůstka je stejně jako Kaufman spíše ofenzivně laděný. A to by ve stoperské dvojici dobrotu opravdu nedělalo. K mladému stoperovi (či levému beku) by se tak mohl vrátit Benjamin Vomáčka. Stoper, který si zahrál především v úvodu sezony, poté to však s jeho výkony šlo z kopce. Jeho chyby totiž nemohl přehlédnout ani trenér Jarolím, tak často mhouřící oko nad svými oblíbenci. Jeho další působení v klubu bychom tak příliš červeno-bíle neviděli.

Nabízí se také mladý Jan Hošek. Zde bude opět záležet na mocném lodivodovi - pokud chce stále pomýšlet na ty nejvyšší mety, pravděpodobně by to nejlepší volba nebyla. Přeci jen nechávat "vyhrát" dvacetiletého Hoška vedle stejně starého Čelůstky by asi nebyl nejjistější počin. Z české ligy by se pak nabízeli takoví borci, jako třeba teplický Martin Klein či Pavel Drsek z Jablonce. Pokud ale chce trenér Jarolím opět zavzpomínat na staré dobré časy, kdy dostávali šanci mladíci na úkor úspěchů, nevidíme v tom problém a jedině bychom dva mladší uvítali.

Problémy jsou také na levém beku. Prakticky celou sezonu zde odehrál David Hubáček - ale řekněme si to upřímně, jeho centry se snad ani do této škatulky fotbalového umění zařadit nedají. Jeho útočné snažení zůstává pouze snažením bezzubým a poslední dobou to ani dozadu není nikterak oslnivé. Možná bychom tak ocenili vyzkoušení nových hráčů - na svou šanci čeká Vitali Trubila, jenž se v posledních týdnech bil jako vlčák o místo, nebo Peter Grajciar. Oba hráči jsou ale spíše záložníci. Nutno také podotknout, že se z hostování vrací Ronald Šiklić. Od věci by tak možná nebylo vyztužit defenzivní řady jedním univerzálním hráčem. Z Gambrinus ligy by nejlepší volnou byl asi Jan Rajnoch z Mladé Boleslavi. Sedm využitelných obránců totiž zase tak vysoký počet není.
Slávistická defenziva by pak mohla vypadat zhruba následovně: Krajčík/Kaufman, Čelůstka, Hošek/?, Trubila/Grajciar.

Brankář

Za obdržené branky pak pochopitelně nemůže jen defenziva, ale také brankář. A to by vystačilo snad na celou knihu, s názvem "Sešívané humoristické móresy". Vždyť v prvním týmu jsou tři brankáři - a všichni se dočkali alespoň pěti prvoligových startů. Možná nejhůře dle mého měřítka dopadl Martin Vaniak - čaroděj, jenž však letos po hříchu zapomněl všechna kouzelná zaříkadla. Jak jinak si vysvětlit jeho časté minely a neuvěřitelně nepřesné výkopy.

Šanci dostal zaslouženě také Jan Hanuš. Na svůj věk si vedl obstojně - ovšem doplatil na rozhořčení fanoušků, kteří zaslepeně chtěli stále pouze svého "čaroděje darmoděje". Když Vaniak něco chytil, Hanuše to obvykle pouze trefilo. Když Vaniak nechytil jednodušší střelu, Hanuš by to přeci nezvládl také. A tak dále... Fanoušci prostě mladému talentu nepřáli. Nakonec si ale i Karel Jarolím uvědomil, že Vaniakovi to letos prostě nechytá a dal příležitost neozkoušenému Denissu Romanovssovi z Lotyšska. A to bylo něco! Slavia po dlouhé době našla gólmana, jenž je schopný svými zákroky strhnout publikum i celý tým. A nezáleží na tom, že nedělá poklony fanouškům, jako to dělal Vaniak. Přestože kvůli zranění odchytal jen šest zápasů, sedm inkasovaných branek je oproti dvěma dalším brankářům doslova zázračných. Potenciálním problémem je snad pouze jeho vetchá kostra - ale uvidíme, třeba ještě v brance Pražanů oslní Jakub Diviš.

Mladý brankář se parádně rozchytal ve slovenském Prešově a pokud na něj naši východní sousedé neuplatní opci, mělo by být o jedničku vystaráno. Vaniak nechť se stane trenérem brankářů a v rezervním týmu trénuje Hanuše. A post jedničky si to může rozdat Diviš s Romanovssem. "Já, jakožto fanoušek všech našich odchovanců, budu znovu fandit Jakubu Divišovi," říká Anna - Marie Kroupová.

Že se nedostalo na všechno? Pak sledujte náš server Eurofotbal.cz i v následujících dnech a přečtěte si i druhý díl našeho speciálu!

Autor: Filip Horký, Anna-Marie Kroupová, Tomáš Daníček

Komentáře (347)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele