Čech vs. Courtois. Příběh předem nalajnovaný

18.08.2014, 10:53
Názory a komentáře
V Anglii se o víkendu naplno rozběhl nový ročník Premier League, ale pro Chelsea začíná až dnes. Jeden z největších favoritů na titul zajíždí na půdu nováčka z Burnley a všichni spolu se samotným zápasem netrpělivě očekávají rozřešení zásadní otázky - bude jedničkou Chelsea Petr Čech, nebo Thibaut Courtois?

José Mourinho odmítal během přípravy byť jen naznačovat, kdo bude jeho vyvoleným mužem v brance. Odmítl to i po posledním přípravném utkání, odmítl to udělat na páteční tiskové konferenci a prohlásil, že to nevědí ani samotní hráči. Těm to oznámil včera, takže Petr Čech a Thibaut Courtois již vědí, na čem jsou. Odpověď jsme však přitom velice pravděpodobně dostali dávno před dnešním duelem.

Média, komentátoři a odborníci mají povětšinou jasno. Také v táboře fanoušků Chelsea je stále méně těch, kteří věří, že se mezi třemi tyčemi proti Burnley objeví ten, který před dvěma roky vychytal v Mnichově finále Ligy mistrů, byť za to dosud nesklízí dostatečný kredit. Thibaut Courtois je logická volba, ale i přesto tu otázka, proč musí klubová legenda bez vlastního přičinění takto končit, vyvstává. Jedno je ale třeba říci předem - ať José Mourinho rozhodne v otázce gólmanů jakkoliv, prakticky nemůže udělat chybu. Tedy nemůže udělat chybu, co se výkonu a kvality týče. Ostatně jak sám říká, má v týmu dva ze tří nejlepších gólmanů světa. "Každý by chtěl takové dva brankáře mít v týmu," říkal v pátek na předzápasové tiskovce.

Dlouho Mourinho držel celou brankářskou situaci pod pokličkou. Snažil se i v pátek, ale pokud budeme číst v jeho prohlášeních mezi řádky, portugalský manažer prakticky odhalil poměrně pravděpodobný scénář, který se může v následujících dnech udát: Thibaut Courtois nastoupí proti Burnley, stane se jedničkou Chelsea, Petr Čech nebude mít zájem vysedávat v nejlepších letech kariéry na lavičce a ještě v srpnu klub, kde se stal ikonou, opustí. Ještě nedávno nereálná představa, jež nyní nabývá stále reálnějších rozměrů. Důvod navíc není jen v tom, že by musela neotřesitelná jednička české reprezentace sedět na lavičce, což se jí stalo zřejmě naposledy v mládežnických soutěžích.

Jistou paralelu s aktuální situací můžeme najít v příběhu z roku 2004. Tehdy do Chelsea přichází jako nadějný brankář jistý Petr Čech, který si začal budovat v renomé v Rennes, a na Stamford Bridge s ním počítali jako s budoucím nástupcem Carla Cudiciniho. Jenže co osud nechtěl, Cudicini se v přípravě zranil, Čech zaujal jeho místo a už ho do brány nepustil. To, co se mělo stát až výhledově za rok dva, se stalo okamžitě. Určitou podobu v těch příbězích tu najdeme, ale jeden zásadní rozdíl na nás doslova křičí - Thibautu Courtoisovi je sice stejně jako tehdy Čechovi 22 let (narozeniny ostatně mají jen devět dní po sobě), jenže nepřichází pouze jako vycházející hvězda evropského fotbalu s potenciálem ovládnout anglické trávníky, respektive brankový prostor. On už tou hvězdou je. On už je tím, který má za sebou obrovskou porci zkušeností. On je tím, který může Chelsea okamžitě doručit úspěch. Že to samé nedokáže Petr Čech? Ale ano, dokáže, jenže Courtois má v pase o deset let méně. A i to bude jeden z důvodů, proč bude už letos jedničkou.

Čech sice neoddiskutovatelně patří mezi nejlepší brankáře, které kdy Premier League poznala, zařadil se mezi legendy Blues, v loňské sezoně překonal klubový rekord Petera Bonettiho v počtu vychytaných čistých kont (do absolutního rekordu ligy mu již příliš nechybí), třikrát vyhrál Premier League, čtyřikrát FA Cup a triumfoval v Lize mistrů. Přesto všechno nyní bude jen složité namítat něco proti rozhodnutí Josého Mourinha, že Petra Čecha přeřadí na druhou kolej. Z pohledu fanoušků a onoho náhledu na Čecha jako na velkou ikonu klubu je těžké sledovat jeho nahrazení bez zasloužených fanfár, slávy a potlesku ve stoje. O případném rychlém odchodu v poslední přestupové dny ani nemluvě, ale to je ještě daleko.

Z pohledu klubu a výhledu do budoucna proti Thibautu Courtoisovi jako jedničce nelze říct příliš. Čech sice před sebou může mít ještě dobrých deset let, jenže Courtois jich má jednou tolik. Nejedná se o žádný risk, Mourinho tu sází na jistotu a moc dobře to ví. Courtois přichází v pouhých 22 letech skoro jako ostřílený harcovník, alespoň to říkají data. Ve Španělsku vyhrál za tři roky všechno, co se dalo, a to připomeňme konkurenci Realu Madrid a Barcelony. V dresu Atlética nasbíral úctyhodných 150 zápasů, vyhrál ligu, pohár, Evropskou ligu a loni dotáhl Atleti až do finále Ligy mistrů. Takovým sívíčkem se nemůžou mnozí chlubit, ani když ho ukazují na sklonku kariéry. Klíčový tu je hlavně fakt, že Courtois se na úspěších Atlética podílel, podílel se na nich skutečně výraznou měrou.

Do Chelsea nepřichází jako před třemi lety David De Gea do Manchesteru United, jenž šel tehdy také z madridského klubu - tedy jako mladík s obrovským potenciálem, který však bude mít ještě práci dokázat své kvality. Thibaut Courtois je připraven být od první minuty neprůstřelným a jistotou, na kterou se budou moci spoluhráči vždy spolehnout. Může to všechno znít pateticky, jenže belgický gólman drží všechny karty ve svých rukou. Trumfnout ho není snadné.

A pak jsou tu další tři drobnosti, hovořící ve prospěch sebevědomého Belgičana. Vlastně čtyři. Na poslední desetiletí bude Chelsea ještě dlouho vzpomínat jako na zlatou éru ověnčenou řadou úspěchů, ale toto léto ukázalo (až na návrat Didiera Drogby), že jsou na Stamford Bridge připraveni načít kapitolu novou. Odešli Ashley Cole, Frank Lampard, spolu s Čechem hlavní strůjci četných úspěchů, a tak by nebylo tolik překvapivé, kdyby to Blues ukončili také s Čechem, ať už by to bylo hned nebo za rok. Obzvlášť když belgický býk funí za vrátky.

Další důvod, proč ho nedržet zavřeného déle, než by bylo vhodné, je Courtoisova smlouva. Tu má v Chelsea podle všeho podepsanou jen do roku 2016 a klub by výrazně hazardoval, pokud by se ho snažil znovu posílat někam na hostování. V 9 z 10 klubů by byl Courtois automatickou jedničkou, v tom desátém by minimálně byl obří konkurencí pro stávajícího muže číslo jedna, a tak by další hostování již bylo neudržitelné. Mohlo by se snadno stát, že by se Courtois naštval, odmítl smlouvu v Londýně prodloužit, a pak by Chelsea přišla o jeden ze svých největších pokladů.

Nakonec by pak Petr Čech ještě mohl Chelsea vytrhnout trn z paty ve zcela jiné záležitosti. Jeho milovaný klub má totiž před startem ligové sezony problém s kvótou pro zahraniční hráče. Po příchodu Didiera Drogby jich má na soupisce osmnáct, tedy o jednoho více, než povolují regule Premier League. Někdo bude muset z kola ven a přestože se mluvilo také o Fernandu Torresovi či Johnu Obim Mikelovi, stále reálněji vypadá varianta, že by nakonec mohl vše vyřešit právě odchod Petra Čecha, byť by s jistým sentimentem řečeno byl takový odchod - na poslední chvíli v poslední den - pro podobnou legendu poměrně nedůstojný.

Tím se vracíme zpět k již zmíněnému, totiž Mourinhově páteční tiskovce, na které právě tento scénář nenápadně namaloval. "Kdyby hrál Petr, mohl by o odchodu přemýšlet Courtois," reagoval Mourinho na dotaz, jak by se Čech postavil k roli náhradníka, když by byl jedničkou určen Courtois. Od této myšlenky sice lodivod Chelsea rychle odbočil zpět k tradičnímu povídání o tom, jak jsou oba brankáři připraveni, tvrdě trénují a že je to pro trenéra vlastně skvělá situace, ale přitom možná řekl víc, než se na první pohled zdá. Ukáží to sice až další dny, ale ona věta, jen s prohozenými jmény, se již v tomto týdnu může stát skutečností.

A pak je tu ještě jedna, čtvrtá drobnost. Neustále se mluví o dvojce Petr Čech, Thibaut Courtois, ale netřeba zapomínat, že má Chelsea k dispozici také Marka Schwarzera, ostříleného veterána, s nímž před letošní sezonou prodloužila smlouvu (a tím naznačila, že s jeho odchodem pravděpodobně nepočítá). Australský gólman má i ve svých jednačtyřiceti letech nesporné kvality a jako kvalitní a spolehlivá dvojka funguje dokonale. Nedává proto smysl vydržovat si dva ze tří nejlepších brankářů světa, když máte ve stáji ještě dalšího velice kvalitního hřebce, který toho již má za sebou tolik, že se s rolí náhradníka hravě spokojí.

Poté, co Petr Čech v Chelsea dokázal, co pro klub udělal a co znamená pro fanoušky, je to poměrně tvrdé konstatování, ale většina karet hraje proti českému gólmanovi. Pokud proti Burnley nenastoupí Thibaut Courtois, bude to překvapení. Ani José Mourinho ale zřejmě nedokáže takové překvapení připravit.

Autor: Ondřej Holzman

Komentáře (795)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele