Brazílie - Srbsko. Bývalý Kanárek Alemão: Neymar není lídr. Lidé v zemi týmu nevěří

24.11.2022, 11:10
Rozhovory
Brazilská reprezentace (© AFP)
Ricardo Rogerio de Brito, ve světě známý jako Alemão (61), se aktuálně nepohybuje ve fotbalovém prostředí. V polovině 80. let však patřil k elitním záložníkům a v letech 1986 a 1990 se představil v dresu Brazílie na mistrovství světa. Bývalý záložník Neapole nyní pracuje s drogově závislými, ale fotbal sledovat nepřestal. Zvláště pak, když jde o Seleção a světový šampionát.

Každý čtvrtý rok sní Brazilci o vítězství na mistrovství světa...

"Nyní, když se v zemi mění vláda, jsou Brazilci mnohem neklidnější než obvykle. Lidé týmu moc nevěří. Šance tu sice jsou, ale podle mého názoru bude pro Brazílii mistrovství světa velmi obtížné vyhrát."

Tým však na papíře působí velmi silně.

"Ale není vyzrálý, je příliš mladý. Chybí lídr, vůdčí osobnost."

Neymar jím není?

"Ne, rozhodně ne. Neymar je skvělý hráč, ale v žádném případě to není lídr, který by vedl tým za ručičku. Kromě toho ho Tite bude hrát pod hrotem. Na desítce podává slabší výkony než na levém křídle, odkud dokáže soupeře zničit."

A co Thiago Silva a Dani Alves?

"Pro mě to nejsou lídři. Vůdci jsou jiní. Za mých časů to byl Socrates, Zico, Edinho, Junior, Dunga, Careca. V tomto ohledu byl tým mnohem pevnější."

Vy jste hrál na dvou světových šampionátech, v roce 1986 a 1990, a můžete tak porovnávat. Je aktuální výběr Brazílie silnější než ty vaše?

"Určitě je lepší než tým z roku 1990, tehdy jsme nebyli moc organizovaní. Ale v roce 1986 to bylo skvělé Seleção, které vypadlo až ve čtvrtfinále s Francií na penalty. Nemyslím si, že je ten současný výběr lepší."

Co říkáte na myšlenku, že by Brazílie hrála bez klasického útočníka? A tedy s Neymarem v roli jakési falešné devítky?

"Nelíbí se mi. Jak už jsem říkal, Neymar je nejvíce nebezpečný z levého křídla, ale pokud ho postíte doprostřed, často si chodí pro míče příliš dozadu, bloudí po hřišti a zaplétá se do soubojů, které končí mnoha fauly. Stává se tak z něj normální hráč, nikoli ten fenomén, kterým může být."

Zleva však může hrát také Vinicius, který září na této pozici v Realu Madrid...

"To je samozřejmě Titeho problém, ale já jsem stále přesvědčený, že nejlepší pozice pro Neymara je na levém křídle, blíže brance. Právě tam může být rozdílový."

Zdá se, že Neymar má nejvyšší a ideální čas získat zlato z mistrovství světa...

"Uvidíme, zda získal dostatek zkušeností a poučil se. Jsem přesvědčen, že hráč jako on si zaslouží získat světový titul. Zatím to ale nevypadá, že by Brazílie měla turnaj vyhrát."

Má Neymar potenciál dosáhnout Messiho úrovně?

"Každý je jiný. Messi možná nemá v některých ohledech Neymarovy kvality, ale je mnohem preciznější a ví, co potřebuje. Takřka nikdy neztratí míč, zatímco Neymar občas ano, když má jeden či dva dotyky navíc."

Přesto je podle mnohých Brazílie favoritem.

"S tím úplně nesouhlasím. Podle mého názoru jsou Evropané vždycky napřed v organizaci - Španělsko, Německo, Francie, to jsou favorité, kteří hrají vždycky o zlato. Podceňovat nesmíme ani Belgii a Chorvatsko."

Pokud přemýšlíte takto, bude premiéra v Kataru proti Srbsku, které vypadá na papíře velmi silné, složitá?

"Nepřehánějme (směje se). Brazílie je silná a musí bezpodmínečně postoupit ze skupiny z prvního místa. Srbsko a Švýcarsko jsou dva solidní týmy, které si v posledních letech vedou opravdu dobře. Řekněme, že to bude dobrý test. Ale pokud chcete vyhrát světový šampionát, musíte taková zápasy zvládat."

Kvalita týmu je nepopiratelná: Neymar, Vinicius, Paqueta, Richarlison... To vše jsou hráči s obrovským talentem...

"Ano, ale myslím si, že stále něco chybí - pokud jde o mentalitu a charakter. Lidé fandí a fandit budou, doufají ve zlato, ale ve vzduchu je cítit nedůvěra. Vzpomínám si na domácí mistrovství světa 2014. Brazílie se dostala do semifinále proti Německu. To byla katastrofa, tragédie, ale zároveň potrvzení, že takticky nejsme tak vyspělí."

Sníte o finále Brazílie - Argentina?

"To by bylo skvělé (směje se). Ale nepřijde mi to příliš pravděpodobné."

Mimo Evropu se však až do roku 2002 dařilo pouze Jihoameričanům...

"V poslední době se to změnilo, nyní vyhrávají pouze Evropané. Uvidíme, zda po 20 letech zase zvítězí tým z Jižní Ameriky."

Co si myslíte o pořadatelství Kataru?

"Bylo to rozhodnutí přijaté z hlediska ekonomické výhodnosti. Katar není fotbalová země. Při stavbě stadionů zemřelo více než šest tisíc lidí. Vůbec s tím nesouhlasím, nemyslím si, že na stadionech bude atmosféra, jako na jiných šampionátech, kde mohl fandit takřka každý..."

Vaše srdce však bude patřit Brazílii...

"O tom není pochyb!"

Autor: Livesport.cz / Antonio Moschella

Komentáře (35)

Přidat komentář
smazaný uživatel

To je taková ta závist bývalého hráče, který už není v centru dění. Neymar může být hvězdou turnaje a lídrem. Má kolem sebe solidní tým.

Mně by se líbil Neymar jako falešná 9 pod Jesusem. Jesus si rád sbíhá do hloubky sám, zároveň umí vyhrát osobní souboje...... Tato kombinace by mohla být solidní ...... Neymar - Martinelli, Jesus, Vinucius

Reagovat
johan14

Nie si ty náhodou fanúšik Arsenalu? Ja by som tipol, že hej.

Reagovat
smazaný uživatel

Je to tak no.

Fandím Arsenalu a Bayernu.

Přál bych si raději Martinelliho na lavičce a vypadnutí Brazílie ve skupině kvůli PL.

Reagovat
assat666

Tak se věnuj tenisu,osle!

Reagovat
smazaný uživatel

Hraju aktivně tenis a squash.... Sleduju fotbal, box a tenis pasivně.

Jsem si jist, že mám větší znalosti z historie fotbalu než spousta aktivních hráčů fotbalu.

Reagovat
valloire

Jaká závist? Tohle je expert, kterej něco zažil a odehrál. Neymar je náladovej, oni by potřebovali Dungu nebo Socratese.

Reagovat
Reggie

Falešná 9 je proto falešná, že hraje jakoby na pozici hrotového útočníka, ale má jiné úkoly. Firmino v Liverpoolu třeba. Takže falešná 9 pod Jesusem asi ne

Reagovat
johan14

Brasil sú vždy kandaidáti na titul už od čias Pelého. Tak je to aj tentoraz. Alemao sa na to pozerá triezvo, vie že kvalita nie vždy stačí. Napr. jeho tím z 1986 bol lepší ako ten z 1994, no vyhrali to v 94. Prečo? Lebo mali Dungu a ten si to na ihrisku pošéfoval, aby každý ťahal za jeden koniec povrazu. Kto videl pamätá ako si to vybavil s každým, ak na to pozabudol. A na to naráža, aj keď pre mňa by tým vodcom by mohol byť Tiago Silva. Ten by to mohol zvládnuť a prinútiť hviezdy aby sa podriadili záujmom kolektívu. S Neymarom má pravdu, nejlepší je na ľavej strane útoku, lenže tam je Vinicius, teraz babo raď.

Vamos Brasil.

Reagovat
smazaný uživatel

Já věřím rovněž ve Fabinha a jeho "Viera" auru.

Reagovat
valloire

Tým z roku 1986 měl na titul úplně v klidu. Navíc hráli krásnej fotbal, ale měli trochu smůlu. Tam to šéfoval Socrates. Alemao má pravdu.

Reagovat
bourbon

Brazílie 82 a 86 byla fantastická. to byla ta pravá Brazílie

Reagovat
valloire

Reagovat
Greaber

Thiago Silva určitě leader je a aby to nebylo málo tak i v 38 letech je pořád top. Na Brazilce, kteří většinou končí kariéru spíš dříve je to fenomén, nebál bych se, že by neměl respekt...

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
eder

No Firmino, no samba...

Reagovat
valloire

"Messi možná nemá v některých ohledech Neymarovy kvality." No to si dovolil hodně.

Reagovat
eder

Ale on ví o čem mluví. A má pravdu, předsedo.

Reagovat
valloire

Má. Říkám to tu furt. Neymar je technicky lepší. Messi víc pragmatičtější.

Reagovat
smazaný uživatel

Thiago Silva je lídr.

Reagovat
eder

Tak herně i příkladem určitě. Jestli i jako autorita, která dokáže seřvat a vyburcovat spoluhráče, to už si nejsem jistý...

Reagovat
bourbon

to ani Sokrates na nikoho neřval a ten tým šlapal jako hodinky

Reagovat
eder

To sice ano, ale jednak ten tým tenkrát kolem Sócratese byl výjimečný tím, že co hráč to osobnost a žádného "lídra" vlastně nepotřeboval, druhak ani Sócrates nebyl tím typem lídra kromě toho "příkladem..." jak jsem psal...

Reagovat
Kiss Me Polka!

neymar byl lidr uz ve 20. mezi spoluhraci oblibeny, pomaha mladym v tymu a jestli nekdo ma koule vzit na sebe zodpodvednost v tezke situaci, tak je to prave on

Reagovat
Fernando_Torres

Tím pomáháním mladým myslíš třeba to, že když mu mlaďas dá housle, tak mu dá pedál? Uznám ti možná tak to, že má koule brát to na sebe, ale není to kvůli zodpovědnosti, ale proto, že je to těžkej egoista... Oblíbený může být jak chce, ale lídr ve smyslu chování na hřišti to rozhodně není a nikdy nebude

Reagovat
Kiss Me Polka!

myslim treba to, jak o nem mluvi tete, ze kazdeho mladeho hrace, do prijde do repre, se snazi zaclenit a pomoci mu do tymu. myslim, ze o tom mluvil treba i martinelli

Reagovat
Kily8

Lenže diskutuješ s fejsbukovým analfabetom, ktorý čerpá informácie zo svojej bubliny. O Neymarovi sa vždy spoluhráči, tréneri vyjadrovali, aký je profesionál, ako pomáha spoluhráčom, je ústretový k mladím hráčom, čo vobec nieje samozrejmosť. Samozrejme na fejsbuku si žijú svoju realitu, vedia lepšie.

Reagovat
puclik8

nechapem... Kostic a Vlahovic na lavičke... dosť jebnuté

Reagovat
masly008

Když vidím ty sestavy tak asi Brazilcům přát nebudu.Čím dřív vyletí tím lépe pro Arsenal.Když už nehraje Jesus tak fakt nevím co tam chcou hrát.

Reagovat
Keeper117

Neymar v roku 2015 bol najnebezpečnejší z ľavého krídla momentálne to je jednoznačná desiatka a hráč na podhrot s voľnou úlohou na ihrisku na krídlo už žiaľ nemá výbušnosť ani dynamiku.

Reagovat
dave30

Brazílie hraje dozadu 5-3-2? To se jich tak bojí?

Reagovat
smazaný uživatel

Richarlison tam je s prehledem nejvetsi drevak na hristi, to snad ani nemuze byt Brazilec. Nedat tam G. Jesuse je celkem hrich.

Reagovat
masly008

Taky nechápu. Ale asi má formu. Vždyť dal už 1 gól v lize

Reagovat
Kily8

A zase dokolečka, takže strelca 2 gólov má posadiť za odmenu na lavičku? Napíšeš tupú debilitu, dáš tam smajlíka a tím tomu dávaš inteligenciu. Richarlison je najlepší strelec Brazílie v poslednom období a ty nechápeš prečo hráva?

Reagovat
El Cid z City

Reagovat
masly008

Krásná standartka

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele