Berlín a jeho nekonečné pátrání po fotbalové identitě

11.09.2015, 15:15
Aktuality
Zaujalo nás
Paris Saint-Germain. Real Madrid. AS Řím. Arsenal a Chelsea se sídlem v Londýně. A co Berlín? Jak to, že hlavní město Německa není nositelem takové fotbalové síly jako jeho evropské protějšky? Takovou otázku si pokládá Jonathan Harding úvodem svého článku pro DW.com, který se pro vás EuroFotbal rozhodl přeložit...

Ze všech týmů, které se v posledních 70 letech snažily překlenout všechny finanční a politické překážky města Berlína, nejméně škod utrpěly celky Herthy a Unionu. Ani ony však nedosáhly takového zvuku, jaký by klubům z hlavního města slušel.

Příčiny takového nešvaru daleko překračují historické hranice, chátrající stadiony a nároky moderní kopané. Všechny dohromady potom každopádně utvářejí příběh města cela zbaveného impozantního prvku fotbalové scény.

Turbulentní historie Berlína je důvěrně známa všem po celém světě, ale dopady dřívějšího dělení města na východní a západní část jsou cítit i 25 let po stržení symbolické zdi. Koneckonců, fanouškovské tábory Herthy a Unionu jako by dál úhledně rozděloval onen betonový blok.

Nastalá situace by se dala nazývat historickou kocovinou, která mimo jiné zavlekla Berlín rovněž do nižších pater ekonomické sféry. Sídlo v Berlíně dnes nemá žádná z 30 nejvýdělečnějších společností na burze. Bankovním hlavním městem země a domovem Německé fotbalové ligy (DFL) je Frankfurt, zatímco nejúspěšnější fotbalový klub hnízdí v Mnichově.

Chudý, zato sexy Berlín si mezitím v průběhu času vystavěl svůj vlastní, notně specifický trh, který si zakládá na kreativitě, kulturní diverzitě a levném bydlení.

Fotbal nikdy nebyl tou hlavní vášní Berlíňanů. To se sice pomalu začíná měnit, avšak nikoliv na úkor ostatních aktivit - od basketbalu až po lední hokej byste v Berlíně našli celkem 72 prvoligových sportovních týmů.

A dále je tu ještě berlínská podstata křížence: populace se přetvářela a měnila s ohledem na různorodé proudy historie. Nezná prvek kontinuity, stability.

Dortmund, Stuttgart, Frankfurt či Mönchengladbach a další těží z efektu malého města a velké vášně. Jejich kluby si po léta užívají senzační podpory, přenášené z generace na generaci, což fotbalu umožňuje prosperovat přímo v srdci tamějších komunit. Hertha si může o podobné situaci nechat zdát...

Hertha zaseklá, Union volný

Dokonce v rámci svého vlastního města měla Hertha potíže se začleněním. Po druhé světové válce byla až do roku 1990 v podstatě držena v zajetí západního Berlína.

"To je téměř 50 let vývoje, který byl Hertě na rozdíl od jiných klubů upřen. V letech 1983-1997 navíc Hertha nebyla prvoligovým klubem, což znesnadnilo celý proces předávání tradice fandění z generace na generaci," vysvětluje Uwe Bremer z regionálního deníku Berliner Morgenpost.

Současný trenér Herthy Pál Dárdai je již dvacátým v pořadí, jehož práci Bremer za 20 let vykonávání novinářského řemesla přihlíží, a už na první pohled je zřejmé, že jeho přehled nezná mezí.

V rámci sjednoceného Německa to se sbíráním podpory neměli jednoduché ani na východě. Union si ale na druhou stranu byl schopen vypěstovat skoro až kultovní status a půvab, který překračuje jeho druholigovou příslušnost a v otázce loajality fanoušků ho pozvedá nad úspěšnější městské rivaly.

Klubový prezident Dirk Zingler se běžně potlouká po stadionu, jako by obyčejně platil vstupné, zatímco fanoušci darovali peníze, čas a krev (doslova), jen aby klub udrželi při životě.

I přes veškerou tuto snahu Union zůstává skromným klubem, který se možná mezi smetánku nikdy nepodívá. A třebaže by na tom nově jmenovaný trenér Sascha Lewandowski (dříve v čele prvoligového Leverkusenu) mohl v budoucnu něco změnit, fanoušci mu případný úspěch vyčítat nebudou.

Ne tak příznivci Herthy, nepoměrně ambicióznějšího klubu. "Říct, že Hertha Berlín vůbec nezajímá, by znamenalo vědomě lhát. Ve druhé lize na ni v průměru chodilo 40 tisíc fanoušků a teď se pohybují kolem 50tisícové hranice. V tomhle směru zkrátka jen záleží na tom, v jaké čtvrti Berlína se zrovna nacházíte," zdůrazňuje Bremer.

Jmenovat by se stále dalo mnoho důvodů, proč by jeden v tuhle chvíli chtěl začít fandit Hertě: od roku 2001 se klub pyšní jednou z pěti nejlepších mládežnických akademií v zemi (pět jeho produktů bylo i na loňském MS) a v žádném jiném městě se nenarodilo více prvoligových fotbalistů než právě v Berlíně.

Ne nadarmo tedy legendární Franz Beckenbauer po pádu Berlínské zdi předpovídal, že Hertha zosobňuje "spícího giganta připraveného k probuzení". Jenže do takového stavu se nikdy nedospělo; ono podřimování se stále stejně hlasitě rozléhá po celé širé federaci...

obrázek
Bývalý šéf Herthy Dieter Hoeness. Zdroj: bz-berlin.de


Hertha sama by se dala z velké části vinit z vlastní stagnace. Jakožto zakladatel Bundesligy se v 70. letech ocitala uprostřed neslavného korupčního skandálu, který otřásal celým Německem. V 90. letech pro změnu přišel na řadu tvrdý a bezohledný režim Dietera Hoenesse.

Jen dva roky po návratu do nejvyšší soutěže (1999) se Hertha kvalifikovala do Ligy mistrů a Hoeness rázem zatoužil po tom udělat z Chelsea nebo AC Milán pravidelné soupeře berlínského mužstva.

Utratil proto hodně peněz - jak za špatné hráče, tak za smlouvy s televizními kanály -, ale samotný tým jeho snahu nereflektoval a třikrát finišoval až na čtvrté příčce. Za taková nenaplněná očekávání málem klub zaplatil vlastní existencí.

Dva nedávné sestupy (2010 a 2012) Herthu rovněž tvrdě zasáhly. Vzhledem k tomu, že se peníze z televizních práv v Německu rozdělují na základě pětiletek, konzistentnějším konkurentům ze středu tabulky jako Hannoveru se takto dostává tučnějších odměn.

Hoenessův nástupce Michael Preetz sice napravil nějaké škody tím, že snížil ceny vstupenek a překopal organizaci klubové pokladny, zároveň se však stěží ukazuje být tou pravou inspirativní postavou.

Ačkoliv navzdory četným spekulacím ve skutečnosti není nevlastním synem nedotknutelného klubového prezidenta Wernera Gegenbauera, Preetzovy pravomoci podle všeho doopravdy překračují lecjakou mez. Však se zeptejte kteréhokoliv ze šesti hlavních trenérů, kteří pod ním operovali.

Nehledě na to, že celý nedávný přestupový boom jako by se Hertě vyhýbal velkým obloukem. "Jak asi máte být konkurenceschopní, když Augsburg prodá hráče za 30 milionů eur?" ptá se rétoricky a notně nasupeně Uwe Bremer.

Na vině je toho víc než jen management

Nakonec je tu záležitost jisté lokální identity. Hertha je v mnoha ohledech klubem bez domova. Jak její původní aréna, Poststadion, tak její současné kolbiště, Olympiastadion, jsou tradičně spojovány spíše s Berlínem než klubem jako takovým.

Kdyby se jen k domácímu mistrovství světa 2006 přistoupilo odlišně, zasní se v jednom okamžiku Bremer. V rámci příprav na vrcholný turnaj byla sice spolková vláda ochotna investovat 250 milionů eur do vylepšení vzhledu města, ne však přímo do nového stadionu - za ten by si již musel zaplatit sám klub.

Fanoušci Herthy jsou tak dodnes přesvědčeni o tom, že je jejich podpora sezonu co sezonu tlumena nezdravou vzdáleností kotle od hrací plochy, kterou prodlužuje modrá atletická dráha.

"Jako fanoušek Herthy musíte být obzvlášť vášnivý. Z jednoho domácího zápasu si vybavuji transparent hlásající 'Nejprve Hertha, potom sex'. To to přesně vystihuje," culí se Bremer.

Velký německý spisovatel Theodor Fontane jednou pronesl, že "před Bohem je každý Berlíňanem". Ve zkratce řečeno tudíž Hertha všechny zklamává.

"Hertha vůbec nedokázala držet krok s Berlínem - v bodě, kdy mohli začít stavět na tom, že se divné město proměnilo v metropoli, se raději rozhodli prostě zůstat divným klubem," nebere si servítky jiný sportovní žurnalista a berlínský rezident Kit Holden.

Expert přes marketing Oliver Drost v rozhovoru pro německý magazín Der Tagesspiegel vyjadřuje podobnou myšlenku; Hertha prý nebyla Berlínem tak úplně přijata a alternativní postoj Unionu je pro neutrála mnohem přitažlivější.

Jak Berlín, tak fotbal se zkrátka zdají být pro Herthu až příliš dynamickými činiteli.

Neustále se vyvíjející metropole se často ukazuje být rozhodujícím faktorem při lanaření posil - jako v případě současné hvězdy týmu Salomona Kaloua -, stejně tak ale zřejmě nepřekvapí, že uprostřed tak halasného města fotbal sotva někdy veškeré své okolí přehlučí.

"Berlín fotbal nepotřebuje způsobem, jakým ho potřebují jiná města. A fotbal nikdy nepotřeboval Berlín způsobem, jakým ho potřebovaly jiné subkultury," shrnuje precizně celý problém již citovaný Kit Holden.

Berlín si zkrátka vybudoval identitu, která není od fotbalu nijak odvislá. Zatímco Union, věčný outsider z východu a skrz naskrz lidový klub, se přesto nějak vypracoval, Hertha nadále tápe při hledání vlastní tváře...



Text je volným překladem článku Jonathana Hardinga, jehož originál najdete zde.

P.S. Pokud vás tématika Berlína a jeho fotbalové tradice zaujala, o rivalitě a přátelství mezi Unionem a Herthou již dříve na těchto stránkách výtečně referoval kolega Petr Vaněček.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (141)

Přidat komentář
p-e-t-k-o

To sa vám velkoklubuje s arabskými a ruskými investormi...

Reagovat
smazaný uživatel

Víc takovejch článků

Reagovat
lucius6

Parádní článek, děkuji za překlad

Reagovat
smazaný uživatel

Berlín především ani náznakem není město statutu Londýna, Říma nebo Madridu.

Reagovat
matZz

nebo naopak, Řím nebo Madrid vůbec nedosahují statutu Berlína... záleží na úhlu pohledu

Reagovat
raduinho

Praha > Londýn, Paříž, Řím > Brusel > Berlín > Madrid

Reagovat
smazaný uživatel

Všechny hlavní města Evropy lepší než Bratislava. Ta je tak na úrovni Hodonína

Reagovat
Uwe háže buly

Historicky a finančně je uplně někde jinde, než celá Morava dohromady..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Každá vesnice na Pálavě je víc než Blava...

Reagovat
skteel

souhlas

odkud si? Já BV

Reagovat
fantomas

... o čemž se tak nějak píše v článku, děkujeme.

Reagovat
smazaný uživatel

Ten v tomhle případě nečtu, no.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Jak v čem... zhlediska novodobý historie je to jedno z nejvyýznaměnjších měst... a taky je to hlavní město grafiti...

Reagovat
skteel

o tom graffiti jsem nevěděl ..

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
bayern987

ten konec

Reagovat
smazaný uživatel

i když trochu staré

Reagovat
smazaný uživatel

10. 9. 2015 ?

Reagovat
smazaný uživatel

my bad.. nějak jsem měl za to, že Bayern to už celé od lvů odkoupil nebo co

Reagovat
db18

Už dáávno. Video je novjěší, ale asi mají starší info. (koukám na to až teď)

Reagovat
smazaný uživatel

tak přece jen, dík za doplnění

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

...řekne Té-eS-Fau a pak česky "osmnáctsetšedesát"

Reagovat
smazaný uživatel

ja to taky tak rikam, ale je to hroznej zlozvyk a nevim, kde se vzal a nejde odnaucit

Reagovat
Murtago

Zkusils vůbec elektrošoky?

Reagovat
smazaný uživatel

tobe zabraly?

Reagovat
Uwe háže buly

Sem měl za to, že už nový díly nejsou.

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

dobré video

Reagovat
smazaný uživatel

Skvělý článek, díky za něj

Reagovat
bayern987

Hezký.

Reagovat
db18

jenom by fantomas nemusel dělat takové odstavce, které se vejdou i do tweetu.

Reagovat
fantomas

Reagovat
db18

...blbě se mi to čte, když jich je víc.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Mno jo no, někomu se to zas čte líp.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
bayern987

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Hodně dobrý článek, nečekaně. Problém může být i v tom, zase Německu nenastavuje, Hertha s podporou svých věrných fanoušků by měla silné závěry, ale nemá možnost bohužel.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
bobis21

jasné, kdyby se nastavilo o 2 minuty víc tak Herta vyhrává každý rok LM

Reagovat
smazaný uživatel

To někdo psal? Aha

Reagovat
bobis21

na hovadinu jsem reagoval stejnou hovadinou ... prezentovat kratší nastavení jako hlavní problém herty je opravdu choré ...

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavní problém? To psal kdo? Já jsem zmínil něco, všimli so někdy u zápasu týmu s velkou diváckou podporou co dokáží v závěrech.. Tady fakt nemá smysl diskutovat, každý druhý totální jelito a slovíčkari

Reagovat
bobis21

je to jediný problém, který jsi zmínil, z toho se dá snadno odvodit, že jej považuješ za významný

Reagovat
smazaný uživatel

Jiná hlava tohle přemýšlení

Reagovat
smazaný uživatel

Můžu taky napsat článek na téma fotbal b Německu a jeho nešvary? Na.koho se obrátit?

Reagovat
fantomas

Na webmaster@eurofotbal.cz, myslim.

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím? Ty píšeš články celkem dost, tak bys snad mohl vědět a ne jen myslet

Reagovat
fantomas

Tak já sem součástí redakce, já tyhle formuláře nepoužívám ale na týhle stránce si to PJ určitě někdy vyzvedne.

Reagovat
smazaný uživatel

Jak se můžu stát součástí redakce, muži přinést hodně podnětu z jiné stránky

Reagovat
smazaný uživatel

Patrně napsat na ten email, že.

Reagovat
smazaný uživatel

A nabrat rozum, pokud možno.

Reagovat
smazaný uživatel

třeba to laxní bránění by chtělo rozkuchat...

Reagovat
smazaný uživatel

Německý fotbal trpí momentálně, ač to mnoho lidí nevnímá. Přikládám to mladému věku osazenstva. Bundesliga byla jiná a chtělo by to ji vrátit

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

a čím trpí?

Reagovat
smazaný uživatel

Schází utocnejsi pojetí, průměrný počet gólů stále klesá, schází drama, minuty navíc, není možný ukončit derby v 91 minutě, tam se toho mohlo tolik stát, krom pěti klubu zbytek celkem odpad, a podle toho vypadá.jejich hra.

Reagovat
smazaný uživatel

jasně... ok

Reagovat
Talker

"Schází utocnejsi pojetí, průměrný počet gólů stále klesá"

Jsem mírně pesimistický ohledně tvého přínosu vzhledem k tomu, že to máš úplně, ale úplně blbě. Vyjma poslední sezony byl celkem jasný a znatelný nárůst golů.

Průměrný počet golů v posledních 6 sezonách:

2009/2010: 2,83 (nejvíce ve čtveřici největších lig - Německo, Anglie, Itálie, Španělsko)

2010/2011: 2,92 (dtto)

2011/2012: 2,86 (dtto)

2012/2013: 2,93 (dtto)

2013/2014: 3,05 (dtto)

2014/2015: 2,75

Zdroj:

http://www.mirror.co.uk/sport/football/news/european-big-four-leagues-goals-3513388

PS: Ten zhup v poslední sezoně (14/15) se dá vysvětlit relativně jednoduše i tím,že Dortmund a Schalke byly absolutně mimo formu většinu sezony a nikdo jiný jejich ofenzivní roli nepřevzal - oproti předchozí sezoně (a téměř i oproti té předtím) se snížila jejich produkce o 61 golů - dohromady rozdíl mezi těmi sezonami u těchto dvou klubů dělá téměř 0,18 rozdíl - tj ve chvíli, kdy by byly na úrovni předchozí sezony, tak je průměr 2,93.

Mimochodem, i těch blbých 2,75 je průměr, který má třeba španělská Primera.

Reagovat
smazaný uživatel

však to je jasné.... to s ním nemá cenu řešit

Reagovat
smazaný uživatel

ano jak jsi si sam jiste vsiml,posledni rok nepadlo tolik golu co ctyri roky pred tim. Dekuji za doplneni meho prispevku. A stejne jako pises ze Dortmund mimo formu,tak naopak Wolfsburg ve forme,takhle to opravdu nemuzes slovickarit. Tady cisla hovori jasne,jaky je trend a kolik golu nam to ubralo

Reagovat
bobis21

ano, je jasně vidět trend. Trend je zvyšování počtu gólů a jednoroční výkyv to nijak nemění ...

Reagovat
smazaný uživatel

ano ja ho tam vidim, ten skok je obrovsky

Reagovat
GeneralGoat

Takže trend se rovná jednoroční skok?

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
smazaný uživatel

Jak dlouho tu bundesligu sleduješ? Týden? V bundeslize se naopak hraje velmi atraktivní a útočný fotbal a upřímně ji mám z těch top lig nejraději.

To nastavení? Ty s tím prostě nedáš pokoj

Reagovat
bobis21

přesně ... a nejlepší je, že si stěžuje na krátké nastavení u zápasu, který skončí 3:0 to by určitě za ty 3 minuty dokázali otočit, s podporou domácího publika

Reagovat
smazaný uživatel

to nastaveni je u kazdeho zapasu minimalni,pkud sledujes trosku vic nez bayern,musis to vzit v potaz. stejne jako kolega s fakty nahore.. ano fotbal v BL klesa dolu smerem

Reagovat
stas87

Nie je pravda.V BL snad ziadny tim vylozene netaha cas,nezdrzuje a hra je ta plynula lebo sa nikto nevala na travniku.Pokial nie je zranenie ci vylucenie,tak rozhodca ani nema dovod pridavat viacej ako tie 2-3 minutky navyse.Jedina zmena podla mna by bola ta,ze ak by jeden tim evidentne viac ako polovicu nadstavenia zdrziaval a nechcel hra,kludne by som tu minutu navyse dal.Cize by na tabuli boli tri minuty ale hrala by sa aj stvrta.

Reagovat
smazaný uživatel

tak to tu soutez evidentne nesledujes, tri minuty se nastavuji naprosto vyjmecne. A jestli sledujes i zapasy tymu ze stredu ci konce tabulky, tak nemuzes napsat ze se netaha cas.. kdyz si hraci Herthy treba trikrat vymeni balon nez hodi aut atd. hodne casty jev.

Reagovat
stas87

Nesledujem,no. odhalil si ma,asi zmazem ucet a skoncim.Tak ze si vymeni trebars trikrat loptu som videl aj v 25.minute,znamena to nieco? Teraz neviem,nasadil si mi chrobaka do hlavy.

Reagovat
smazaný uživatel

prot ebe mozna nic,pro me to znamena ze treba tym zdrzuje uz na zacatku utkani a to je spatne. Jedine rozumne reseni je hrat na cisty cas,vymazat zdrzovani v rohu a dalsi nesvary tymu co fotbal hrat nechteji.. ani nevim proc ho hraji... snad jeste novy bodovaci system,cim vic golu dam,tim vic bodu.. pak by ale zanikly medialni tymy jako Chelsea a dalsi

Reagovat
stas87

Ja koncim,s tebou ta diskusia vzdycky skonci tak,ze vo vsetkom su peniaze,stavky a konspiracne teorie.Za vsetkym vidis len negativne veci.Radsej pojdem von sa prejst na bicykli ked je tak pekne.

Reagovat
bobis21

nechápu proč neustále píše do diskuze na stránce o fotbale, když ho ten fotbal evidentně nebaví ...

Reagovat
smazaný uživatel

a stejny trend nabrala ceska liga,sileny jak prvni tak druha. Taky se netaha cas v nasi lize ze a hraje se v tempu? za kazde stridani by melo byt pul minuty, v deviti z desiti zapasu se strida sestkrat,tri minuty nastaveni minimum.. a v kazdem zapase chvili nekdo lezi,takze tak pet optimalni kdyz se neprerusuje

Reagovat
bobis21

pokud střídání proběhnou rychle, není důvod za ně nastavovat. Těch 30 sekund je doporučení, nikoliv povinnost. Běžně se nastavují 3 minuty. Pokud je zápas již rozhodnutý a těch pár minut nic nezmění, klidně nastaví méně ... už jsi s tím nastavením opravdu trapný

Reagovat
smazaný uživatel

jo a ktery stridani probehne rychle? jeste napis ze ty co strida tym co vede.. hrozna myslenka.. furt se obhajujete rozhodnutym zapasem,ale to je v kazdem zapase tohle

Reagovat
stas87

Ty mi povedz,co by teda priniesla jedna minuta navyse?Jeden roh ci center navyse?

Reagovat
smazaný uživatel

posledni na to v tomhle reaguji,podivej se na premier league,kolik zapasu se tam rozhoduje v nastaveni,ty nejlepsi okamziky,na ktere se vzpomina roky.. co premier leage,treba i championchip,zapas watford-leicester.. tohle by se v nemecku stat nemuze.... tim koncim

Reagovat
stas87

Dokola omielas PL...ziadnu inu sutaz,len PL.Moj dojem zo zapasov PL a BL je taky,ze v Anglicku sa ovela viac diskutuje s rozhodcom o verdikte ako v Nemecku.Uz tymto sa nehra nejaky cas a rozhodca to potom kompenzuje nadstavenym casom.Ja PL neberem ze je to medialna sutaz a ze z nej financne vytrieskaju maximum,len prosim ta neuchcavaj z nej kvoli jednej ci dvoma minutam.

Reagovat
smazaný uživatel

nehlede na to ze ve fotbale se toci tak obrovske penize,ze by i prohravajici tym za jasneho stavu to mel odjezdit do konce.. ale na tomhle se evidentne nikdy s mistnimi neshodnu

Reagovat
bobis21

a kdo říká že to neodjezdí až do konce? Jde jen o to, že nemá cenu prodlužovat rozhodnutý zápas.

Reagovat
Kily

hmm, tak už vím, proč mi včera odpoledne začal běhat mráz po zádech a začal jsem se třást

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Já ve stejnou dobu omylem vypil toluen.

Reagovat
smazaný uživatel

Vzal sis jiný hrníček, co?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

nechapu,muzes mi ty vysvetlit tenhle humor,nebo aspon nektery z tech co se smeji?

Reagovat
db18
Reagovat
smazaný uživatel

Velmi pekny clanok a zaroven na spravnom mieste. Som s nim mimoriadne spokojny.

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
DelPiero137

Reagovat
smazaný uživatel

jaky mesto takovej klub

Reagovat
smazaný uživatel

dobrej článek

Reagovat
Gryphonheart

Reagovat
Gryphonheart

Ale za Berlín samotnej spíš

Reagovat
smazaný uživatel

Dortmund, Stuttgart, Frankfurt či Mönchengladbach a další těží z efektu malého města a velké vášně. Cože malá města???

Reagovat
db18

Oproti Berlínu... navíc tam oproti hlavnímu městu nemáš tolik možností a fotbal je tam první volbou...

Reagovat
smazaný uživatel

Berlín je prostě jinej no. Přes sport je hlavním městem Německa Mnichov.

Reagovat
smazaný uživatel

nerekl bych.. ono takovej Kolin by ti mohl vykladat

Reagovat
Uwe háže buly

Tak velkoměsta to rozhodně nejsou.. a Gladbach je určitě malé město

Reagovat
smazaný uživatel

Bydlim ve městě se 4000 obyvatel to je malé město. Já vim, že naše republika neni měřítko naše nejvyšší hora je kopec, největší vodní plocha je louže, obecně známé město máme jedno atd., ale prostě i v rámci Evropy 600 000 město nepatří k malejm.

Reagovat
Uwe háže buly

Tak to spousta lidí nepovažuje ani za město no

Reagovat
smazaný uživatel

Osobně obci s 4 tisíci obyvatel nepovažuji za město.

Reagovat
smazaný uživatel

Když má status města, tak je to město.

Reagovat
smazaný uživatel

tak uprimne povedane ten monchengladbach nie je bohvieco. uplne bezne nemecke provincne mesto kde nebyt futbalu tak nacisto skapal pes. nieco ako bonn. ved aj sa hovori v nemecku, ze "nuda ako v bonne". mna rovnako sklamal kolin nad rynom. v podstate ziadne centrum, katedrala hned vedla stanice, pred katedralou cernosi koralky predavaju, mesto pochmurne, industrialne, ale zasa fajne lokalne krcmy tam maju)))

Reagovat
exot12

Teba sklamal Kolín? Bol som tam pár dní dozadu a buď som bol v iných častiach ako ty alebo máme diametrálne odlišný názor na to čo je pekné

Reagovat
vfb

Parádní článek, díky za překlad

Reagovat
smazaný uživatel

Berlín je takový mulitkulti tavící kotlík, je proto jasné, že identifiakace přistěhovalců s nějakým místním fotbalovým klubem je dost komplikovaná, prý hodně populární je tam nějaký místní turecký klub, asi je docela peklo, když bydlíš ve čtvrti, kde tvé dítě ve škole má z 90% jiné spolužáky, než původní Němce a ve třídě je za bílou vránu..... . Prý se tam dá dobře pařit, ale kvůli tomu se dá zajet kamkoliv jinam......navíc to tam je sám levicový aktivista a dredatý povaleč

Reagovat
Tomanatura

"Asi", " pry", "pry", a konstatovani lzi. Jsi jak stara kelisova.

Reagovat
smazaný uživatel

na tom meste je hlavne fajn, ze tam nepotkavas malomestacky dementy jako ses ty

Reagovat
santini

výborné čítanie... vďaka

Reagovat
stas87

Lacne byvanie v Berline davno nie je...to bolo tak 7-8 rokov spät.Dneska,ked je zruseny Tempelhof,tak Wowereit a jeho particka chceli tu obrovsku plochu predat developerom lenze sa proti nim postavili ludia v referendu a Wowereit ostruhal.Ostuda kolosalnych rozmerov je aj nove berlinske letisko ktore uz malo byt 4 roky v provoze a teraz to vyzera,ze prve lety budu az v roku 2018.Berlin je velmi zadlzeny a riesenie?Pripravovana kandidatura na letne olympijske hry v roku 2022.O tieto hry ma zaujem aj Hamburg a ten je s pripravami podstatne dalej takze aj tu Berlinu ujizdi vlak.Dost pochybujem,ze sucasny starosta ziska vseobecnu podporu a Berlin Hamburg porazi.Takze Berlin ma svojich starosti v sucasnosti aj blizkej buducnosti dost,napriek tomu tam maju dlzoby cca rovnake ake ma cele Cesko...

Ta draha az taky problem nebude,aspon mne to tak nepride kedze zopar zapasov som navstivil.Rim s tym tiez nema taky problem aky ludia radi zminuju.Ten cas na stavbu noveho stadionu ale uz je zrejme naozaj prec.Uvazovat o nom Hertha moze,az kym bude etablovanym klubom v BL,v sucasnosti unika jo-jo timu ale ten pad o patro nizsie je realny stale.Union je uplne iny klub,ako sa pise v clanku.Ja ked si na ESplayeru zapnem zapas Herthy a Unionu.tak Union na mna zaposobi podstatne viacej.tam to sakra zije,na Olympiastadionu to take nie je aj kvoli tej drahe.Ktovie,ci by to bolo na urovni Unionu,ak by Hertha mala svoj stadion..

Reagovat
stas87

Kravina,letne budu v roku 2020 ci 2024.

Reagovat
fantomas

S tou drahou si celkem protirecis ne?

Reagovat
stas87

Jo,to jo. Ja som na Oly vzdy sedel takmer pod strechou s vyhladom na kotol domacich.Na Alte Försterei som nikdy nebol ale zo streamov maju skvelu kulisu.Super ma chviami pocit ze vbehnu na ihirisko.

Reagovat
GeneralGoat

Bydlení je teď v Berlíně naopak největší problém, tam něco najít je fakt peklo...

Reagovat
smazaný uživatel

překlad něčeho zajímavého místo obvyklých....

Reagovat
fantomas

Njn, holt tohle da taky nekolikanasobne vic prace

Reagovat
smazaný uživatel

Jako slusny, ale vsechno mi prijde jen tak lehce nakousnuty a nic nedotahnuty..

Reagovat
smazaný uživatel

Chce to nakoupit víc sexy hráče.S Kalouem,Ibiševičem nebo Schiebrem díru do světa neudělaj.Darida je první vlaštovka no.Stadion bohužel atletická dráha jinak parádní.Ale němci budou lifrovat imigranty na východ takže někej ekonomickej vzestup nečekám

Reagovat
db18

Darida tu atletickou dráhu potřebuje!

Reagovat
smazaný uživatel

Neviem či zrovna Preetz je vhodný manažér (dva krát sa pod ním zostúpilo, bolo pod ním viac nevydarených ako vydarených transferov), ale Dárdai je rozhodne ten správny kouč pre Herthu . Ono aspoň keby tí mladí odchovanci neodchádzali ako Schulz - ten prestup Preetzovi neodpustím alebo Mukhtar - za drobné, to je úplný výsmech

Reagovat
Zark

Dobrý překlad

Reagovat
Arne

Pěkný článek, pro spoustu lidí vhodně osvětlující problémy, který jako klub máme... Akorát teda nešel moc do hloubky, na druhou stranu asi není možný, aby v něm dlouholetý fanoušek našel něco nového nebo překvapujícího...

Dvě takový menší poznámky - ten první odstavec a v něm PSG a Chelsea, to nejsou žádné kluby, ke kterým bychom měli vzhlížet, ba naopak... A Roma mi taky nepřijde jako vyloženě velkoklub, i když celkově úspěšnější než Hertha určitě je.

Druhá - Poststadion není vyloženě domovská aréna, tou byl stadion An der Plumpe na severu města, u Gesundbrunnen. Podle mě nová aréna tak za deset, patnáct let přijde, pokud budeme aspoň nějak stabilizovaní v bundeslize a pokud se ten krok s investicí od KKR ukáže jako správný.

Jinak že má Franz nemístný poznámky teď, v jeho věku, s tím nemám tak problém... Ale on se moc netrefoval asi už dřív, že? Jednak my jako spící obr a druhak ta předpověď, že Německo bude po titulu v 90' neporazitelné.

Reagovat
stas87

Oba stadiony v sucasnosti uz neexistuju?

Reagovat
Arne

Poststadion pořád jo, hraje tam BAK (Hertha tam byla v 80. letech, kdy se plácala ve druhý a třetí lize), Plumpe bohužel už neexistuje.

Reagovat
stas87

Na Poststadione hrala aj TennisBorussia Berlin BL?Ten tim asi patril do zapadnej casti ako Hertha,ze?

Reagovat
Arne

Tak to z hlavy nevím, abych řekl pravdu... Ale spíš bych řek, že byli taky na Olympiastadionu, stejně jako Blau-Weiß 90, nebo jak se jmenovala ta sračka, co to zkoušela někdy kolem revoluce.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
fantomas

Tak on to autor podle mě nemyslel tak, že by k nim Hertha měla nějak vzhlížet, i já sem se radši slovu "velkoklub" vyhnul. Spíš jde o to, že ty kluby prostě vyhrávaj trofeje nebo o ně aspoň (relativně) pravidelně soupeří, což je případ i toho AS. A koneckonců i PSG před investory. Čest Londýna potom bude vždycky "zachraňovat" ten Arsenal.

Reagovat
Arne

Řím jo, to je fakt, ale úplně mi prostě nezapadá do toho prototypu klubu z hlavního města, který představuje tu sílu... Chelsea a PSG před tím, než se nechaly zkazit, mi připadají, že by se daly srovnávat s Herthou, která taky první desetiletku hrála většinou poháry.

Reagovat
smazaný uživatel

Pekný článok. Presne táto téma mne a mnohým ľuďom pri Berlíne ako hlavnom meste fakt často napadne. Stretávam sa s tým celkom často, aj u seba. Aj to bola možno jedna z mojich ciest k Unionu.

K tej v článku načrtnutej výnimočnosti Unionu mám k dispozícií veľmi výstižný a pekný dokumentík od YT kanálu Copa90, odporúčam si to pustiť, je to v angličtine: https://www.youtube.com/watch?v=XXI6oWjlV8M

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda,že nebyla samostatná liga a reprezentace západního Berlína

Reagovat
irik

Berlín je jen stín sebe sama..., a úroveň fotbalu to imho jen potvrzuje.

Reagovat
smazaný uživatel

Podle mě je důvod neúspěšnosti Berlína daný historicky. Německo bylo jsednoceno až v roce 1871 a do té doby se tma rozvinulo několik v podstatě hlavních měst (Berlín, Hamburg, Mnichov, Frankfurt). což časem způsobilo, že v těchto velkých městech vznikly velkokluby, které jsou pro Herthu konkurencí. Samozřejmě 40 let rozdělení města i země tento vliv ještě posílilo.

Např. v jiných větších zemích je vždy max mimo hlavní město 1-2 konkurenti (Ve Španělsku Barca, v Anglii, Manchester, FCL,, ve Francii Marseille). Druhou výjimkou je Itálie, kde došlo ke sjednocení také velmi pozdě a je tam rovněž velké množství špičkových klubů mimo hlavní město (Juve, Milan, Inter, Neapol)

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele