Aubameyang? Lewandowski? Na trofej útočí i francouzský kanón

22.03.2017, 10:40
Názory a komentáře
V bundeslize ještě taková situace nikdy nenastala. Už po 25. kole tohoto ročníku jsou v ní tři střelci, kteří dali více než dvacet branek. Za jejich nebývalou střeleckou potencí i dalším děním v nejvyšší německé soutěži se ohlíží komentátor české verze Eurosportu Václav Procházka.

Po kole, v němž se jinak střelci příliš nečinili - průměr byl pod dvě branky na zápas - je v čele tabulky kanonýrů trio s excelentní bilancí. Každý dal přes 20 gólů a dohromady nasázeli 66 branek: Pierre-Emerick Aubameyang 23, Anthony Modeste 22, Robert Lewandowski 21. To bundesliga nepamatuje ani z časů Gerda Müllera, Karla-Heinze Rummeniggeho či Juppa Heynckese. Jestliže se boj o titul zdá být skoro rozhodnutý, bitva o kanón pro nejlepšího střelce může být dramatická do posledního dějství.

V čele i po tomto kole zůstává Aubameyang. V Dortmundu má jedinečné postavení, vždyť nikdo jiný z kádru žlutočerných nedal v sezóně více než 6 gólů. Gabonský kanonýr obstarává veledůležité trefy, pošesté - teď proti Ingolstadtu - dával na 1:0, počtvrté skóroval v první čtvrthodině. Co o jeho kvalitách říkají další čísla? V kariéře v bundeslize potřebuje 120 minut na gól, podobně jako Robert Lewandowski.

Z hráčů, kteří odkopali aspoň 25 zápasů, potřeboval jen Gerd Müller menší časový úsek na gól - 105 minut. O to úctyhodněji vypadá Aubameyangova bilance čistě v téhle sezóně. V ní skóruje každých 88 minut! V průměru potřebuje zhruba čtyři rány na gól (celkem vyslal 84 střel, dal 23 branek). Proti Ingolstadtu mu stačila jediná rána. A byla tradiční, zblízka po bleskovém náběhu. Celkem 75 ze 76 gólů dal z místa uvnitř pokutového území. Jediný z větší vzdálenosti si připsal z přímého kopu v listopadu 2013. Na druhé místo střelecké tabulky se prostřílel Modeste. S 22 góly ohrožuje velikány kolínské historie. Po 25 kolech pamatují v tomto klubu jen jednoho střelce s lepší bilancí, když v sezóně 1967/68 měl na kontě Hannes Löhr 24 zásahů (nakonec 27). Ohroženo je i sezónní maximum Klause Allofse, který dal 26 branek v ročníku 1984/85.

S kolínským střelcem už jen Lewandowski zaznamenal v této sezóně dva hattricky. Modeste to dokázal proti HSV a nyní proti Hertě (4:2). Žádný jiný Francouz ještě nedal v sezoně BL tolik golů jako on...

Jestliže Aubameyang má v Dortmundu mimořádné postavení, Modeste je pro Kolín ještě nepostradatelnější. Jako jediný v soutěži dal více než polovinu gólů svého týmu, 22 z 37, tedy 59 procent. Na rozdíl od konkurentů v popředí tabulky střelců byl nasazen ve všech zápasech sezony, a to v základní jedenáctce, osmnáctkrát podle statistik německé soutěže odehrál celé utkání. V sezoně potřebuje 99 minut na trefu. Efektivitu střelby má nejlepší, 22 gólů dal ze svých 78 pokusů, Aubameyang 23 z 84, Lewandowski 21 ze 100.

Lewandowski za celou kariéru v Německu potřebuje v průměru 120 minut na gól, ale i pro něj je aktuální sezona v tomto směru výjimečná. Skóruje v ní v průměru každých 99 minut. A mimořádnou postavou zůstává i z dalších důvodů. Je prvním zahraničním hráčem, který se nejlepším kanonýrem stal v dresu dvou klubů. A po frankfurtském Anthonym Yeboahovi je teprve druhým cizincem, který dvakrát vyhrál střeleckou soutěž BL. V minulé sezoně 30 góly vytvořil cizinecký rekord, který s 29 brankami držel Klaas-Jan Huntelaar (2011/12). Kdo ví, jestli třicítka letos nepadne zase. Pro připomenutí: z Bayernu tuhle mimořádnou hranici překonal už jen Gerd Müller. A to hned pětkrát.

A ještě pár dalších momentů, které přineslo 25. kolo. Darmstadt je i v téhle fázi soutěže stále bez jediného bodu ze hřišť soupeřů. Je prvním takovým týmem od sezony 1983/84, kdy podobně cizí půda vůbec nesvědčila Norimberku. Lilie tentokrát zvadly ve Wolfsburgu, který si výhrou pomohl k vylepšení situace.

Zatímco u úplného dna to vypadá stále jasněji a pád Darmstadtu a Ingolstadtu se jeví ve stále zřetelnějších obrysech, o ta zajímavější to asi bude kolem barážové pozice. Intenzivně se o únik z problémů snaží Brémy. Poprvé v sezoně daly tři góly, odneslo to Lipsko, a Werder má 13 bodů z patnácti možných z posledních pěti utkání. Vyhráno ovšem nemá. Adeptem na ošidnou baráž zůstává. Není ovšem sám. Přituhuje. Pikantní je, že týmy bojující o útěk od baráže se při vydařenější sérii rázem mohou stát kandidáty na pohárovou Evropu. Klišé o klidném středu tabulky v BL letos neplatí. Není neklidnějšího místa, než je střed tabulky a okolí. Augsburg i proto přivítal, že zabodoval poosmé v sezoně poté, co prohrával. Proti Freiburgu ale chtěl více než plichtu. Rovněž tak Mohuč nemůže být spokojena, když nakonec padla se Schalke, které se nastěhovalo do první poloviny tabulky.

Ve výsledkové mizérii se plácající Frankfurt získal po pěti prohrách v řadě bod s HSV, má jich celkem 36, ale byť je stále teoreticky ve hře o poháry, asi se spíše leká možnosti, že by se sesunul do baráže, jejíž třaskavou atmosféru před rokem ochutnal naplno. Za připomenutí stojí též prodloužení dortmundské série. Borussia je doma bez porážky už 33 utkání, jen čtyři delší série zaznamenala bundesliga v historii. Hoffenheim si připsal klubový rekord, má 45 bodů po 25 kolech, gól Sandra Wagnera byl 250. domácí v bundeslize pro venkovský klub.

Jubilea ale bývají různá, ne vždy se při nich musí jásat. Daniel Brosinki nezabránil při svém stém utkání v nejvyšší německé soutěži prohře Mohuče se Schalke, Kyriakos Papadopulos při stém zápase pro změnu pomohl HSV k remíze 0:0 ve Frankfurtu. A Thomas Müller při 250. startu dal svůj 93. bundesligový gól, první venku od února 2016, kdy skóroval v Augsburgu.

A ještě rozhodcovské maximum. Wolfgang Stark odpískal 339. zápas v BL. Při duelu Frankfurt - HSV tak vyrovnal Markuse Merka.

Autor: Václav Procházka / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (58)

Přidat komentář
popltak

Thomas Müller

Reagovat
smazaný uživatel

polpták

Reagovat
manuelo neuero

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
bayern987

Reagovat
Kovi81

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Polopták

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Bayern +

Reagovat
Seydou Doumbia

Modeste je kanon, kteý hraje v nejméně kvalitním týmu a sází branky jako stroj. Přál bych mu to. Skvělý hráč.

Reagovat
smazaný uživatel

Měl jít do Číny dokud nabízeli Ranec , dopadne jako Ighalo a za rok tam pujde 3 levněji a platově to samé

Reagovat
OnderCZ

Myšlení fanouška PL. Prachy, prachy, prachy.

Reagovat
Frantszek

Nene. Pracha, prachy, prachy a prachy

Reagovat
smazaný uživatel

Premier Money League

Reagovat
andrew96

Ono už to dopadlo, srovnání Ighala s Modestem se hodí již nyní. Loňský ročník měli oba stejní (15 branek). Letos Ighalo na první vydařenou sezonu v nejvyšší soutěži nenavázal a skončil v Číně, zato Modeste ji již nyní o parník překonal. Zatím to nevypadá, že by měli skončit stejně.

Reagovat
HSV1887

Nerekl bych, ze Kölle neni kvalitni tym..

Reagovat
Seydou Doumbia

Z trojice Bayern, BVB, Köln je na tom nejhůř...v celkovém měřítku Köln špatný není :)

Reagovat
HSV1887

Kdyz to beres takhle, tak to pak jo.. My mame ted Kölle doma a z Modesteho mam strach :D

Reagovat
Seydou Doumbia

Tak to good luck

Reagovat
cologneFC

Snad zabodujeme u vas. Remizu beriem, mate formu. Hlavne nevypadnite prosim ta :-)

Reagovat
HSV1887

Neboj, my se vzdycky nejak udrzime :D Bod je pro nas malo, potrebujeme vyhrat. Ale uvidime, jak se bude zapas vyvijet.

Reagovat
Posledni Kovboj

a komu to cpes?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak na neho nereaguj pokial ta to nezaujima

Reagovat
Posledni Kovboj

tak to necti kdyz ti to vadi

Reagovat
smazaný uživatel

Je mi luto ale na takuto oslovinu sa nedalo reagovat

Reagovat
Rudnevs

To už v Bundesligej sekcii nemôžu ľudia prispievať k Bundeslige?

Reagovat
Posledni Kovboj

ne

Reagovat
smazaný uživatel

Gloryhunter

Reagovat
HSV1887

nikdo se s tebou nebavi tak drz tu svoji prasivou hubu, nikdo te nema rad a na netu si lecis komplexy ze sveho bezcenneho a nudneho zivota.. einfach Hurensohn..

Reagovat
smazaný uživatel

ani v PL sekcii sa s tymto idiotom nikto nebavi.

Reagovat
HSV1887

kdo by se taky s nim bavil.. v realnem zivote, jak jsem rikal, nikoho nema, tak to zkousi na netu :D

Reagovat
smazaný uživatel

takto koncia ludia co vyrastaju v problemovom prostredi a poTom maju nedostatok realnych kamaratov

Reagovat
HSV1887

muzes vyrustat kde chces, kdyz ses dospelej, tak pak uz se rozhodujes sam za sebe :)

Reagovat
Posledni Kovboj

To zase prr. Vyrustal jsem na Slovensku, stryko byl baca, a ovce mel naprosto poslusny.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Posledni Kovboj

a dokonce ani v sekci pro La Ligu a Serii A. Sice tam nepisu, ale to je fuk, nikdo se tam se mnou nebavi!

Reagovat
smazaný uživatel

kazdopadne diky za tu radu zo zazvorom, pomohol

Neviem ako ti to mam na pisat, ale uz je konecne v tvojom sexualnom zivote vsetko v pohode?

Reagovat
Posledni Kovboj

jojo, ovce drzej, vsechno jak ma bejt

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Mate mat aj s coho strach napriek tomu si myslim ze to bude plichta. Tak dopadol posledny ligovy zapas v HH...

Reagovat
HSV1887

Jsem tenkrat na tom projel litr :D Jsem nam tolik veril a dal litr na 1 :D No, doma se nam ted hodne dari a jednou ta serie skonci.. ale doufam, ze ne pristi sobotu. Jinak takhle dobre jsme doma nehrali snad 7 let :D

Reagovat
smazaný uživatel

Skoda toho zaciatku sezony a toho uvodu Gisdola ...na jar ste sa spamatali a po case (s vynimkou zapasu v AA) ten vas futbal aj nejako vyzera, tim nieco hraje,hraci behaju za loptou...

Reagovat
HSV1887

Konecne se mi ta nase hra libi, hrajeme nejlepe za posledni roky. A neni to jeden zapas z 10.. ted skoro v kazdem zapase (az na ten vyprask) podame vykon, kterej se mi libi. Skoda, ze uz se letos zrejme na HSV nedostanu, hrozne rad bych kluky podporil. Jinak vam preju pohary, mam Kölle docela rad, mate hezkou hymnu a v pristi sezone uz musim konecne do Kölle jet, jsem tam jeste nebyl.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cologneFC

Tak to by si mal ist. Kludne sa mozes pridat a zviest sa s nami

Reagovat
HSV1887

No ja tam chci jet na HSV a to pojedu se svoji partou :) Ale diky za nabidku :)

Reagovat
cologneFC

Tak ta potom pozyvam na jeden kölsch

Reagovat
HSV1887

:)

a ja tebe v HH na Holsten :P I kdyz jsou i lepsi piva..co je smutny, bremsky pivo je lepsi nez hambursky.. :D

Reagovat
cologneFC

Oukej :-) Tak bremske som este nepil, som zvedavy. No ako to vidis v sobotu? :-)

Reagovat
HSV1887

Beck´s je libovy pivo. No snad vyhrajeme, musime :D

Reagovat
cologneFC

Jaaaaaj Becks, to som pil, len som nevedel, ze je bremske. No aj my musime vyhrat

Reagovat
HSV1887

No jo, tak vy hrajete o pohary, my o udrzeni :D Beck´s jsem dlouhou dobu nepil, nechtel jsem pit nic, co je z Bremen.. No pak jsem to zkusil a zachitnalo mi to :)

Reagovat
cologneFC

Mne nastastie pivo z Dusseldorfu nechuti :-) Tak zajtra konecne zapas, tesim sa uz na to. Videl som, ze start Mavraja je otazny, co sa mu stalo?

Reagovat
smazaný uživatel

Sme zhruba priemer BL no... bojim sa ze Modeste v lete odide. Ale aspon zarobime, s toho sa bude dat kupit kvalitny utocnik :)

Reagovat
andrew96

Frankfurt Snad se nebude opakovat scénář ze sezony 2010/11.

Reagovat
smazaný uživatel

Moc to Tonymu prajem. Zivotna sezona chlape.

Reagovat
smazaný uživatel

Aubis těch 30 zvládne. Věřím tomu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele