AS představilo projekt nového stadionu

26.03.2014, 14:57
Aktuality
Stadio Olimpico je symbolem AS Řím již dlouhá léta. Tento tradiční stánek pro fanoušky Giallorossi však nebude sloužit dvěma klubů již moc dlouho. Za dva roky se totiž Vlci přesunou na nový stadion, který byl dnes v poledne prezentován.

Roku 1936 vyběhly na trávník Stadia Olimpica první jedenáctky. Stadion, který sdílí dva nesmiřitelní rivalové, však bude již za dva roky patřit jej a pouze Laziu. Ve spolupráci s americkým architektem Danem Meisem, který se specializuje na stavbu sportovních objektů, dnes za účasti klubových legend a novinářů prezentovalo nový projekt s prezentací. Stadio della Roma, jak zní prozatím oficiální název, bude mít kapacitu 52 tisíc míst a kromě vlastního stadionu bude v tomto projektu zahrnuta síť obchodů, konferenčních místností a kin. Ve hře je stále možnost případného rozšíření až na 60 tisíc sedadel, 14 tisíc z nich by měl zaujímat slavný sektor Curva Sud. Do provozu by měla být nová aréna uvedena před sezonou 2016/2017.

Současné Stadio Olimpico sice symbolizuje oba římské kluby již dlouhou dobu, ale požadavkům rozrůstající se společnosti vyhovuje stále méně. Trnem v oku fanouškům i hráčům je zejména běžecká dráha obklopující zelený pažit, což v porovnání s moderními stadiony znemožňuje přímý kontakt fanoušků s hráči. Olympijský stadion v roce 2009 hostil finále Ligy mistrů a také se stal střediskem několika důležitých reprezentačních utkání. V provozu je od roku 1936 a do jeho útrob se vejde až 82 307 diváků.

Dnešní tiskovou konferenci se slavnostním odhalením začal prezident Pallotta návazností na Řím jako historický odkaz: "Dnešní den je slavným dnem, který vstoupí do historie. Čeká nás krásná zkušenost a velká sláva, protože vedle Fora Romana postavíme další unikátní projekt. Stadio Olimpico je slavné místo, které dlouho bylo skvostným domovem pro každého fanouška. Teď si podle mě ale fanoušci zaslouží lepší a honosnější místo, které bude více odpovídat jejich potřebám a současným nárokům. Chceme vytvořit nový symbol Říma, stadion, na který se soupeři budou obávat jezdit," dodává americký podnikatel.

Hlavní architekt Dan Meis se proslavil například arénou amerického fotbalu v Bostonu, ale dle vlastních slov je právě "Nové Koloseum" projektem jeho života. Mies trávil mnoho času studiem slavné stavby i jejího okolí, aby mohl věrně zachytit charakteristické rysy. "Toto je příležitost, na kterou čeká každý architekt. Jsem moc rád za to, že mi vedení AS dalo možnost postavit tak úžasnou stavbu. Je to projekt, na který jsem pyšný. Řím je pověstný svými architektonickými skvosty, z nichž neustále čerpáme inspiraci. Pokusil jsem se složit sny fanoušků do jednoho krásného díla," zakončuje Dan Meis.

Dva roky se budou Totti a spol. loučit s tradičním stadionem a poté se vydají zcela novým směrem. Juventusu přinesl podobný krok respekt soupeřů i profit z hlediska finančního a nastartoval novou éru slavného klubu. Chce-li se italský fotbal zbavit nánosů minulosti namísto budoucích vizí, právě zázemí klubů a zchátralé stadiony by měly být prvním krokem. Napodobí Vlci lídra Serie A úspěšnou etapou v nové aréně?

Autor: Ondřej Pražák / tuttomercatoweb.com, forzaroma.info

Komentáře (60)

Přidat komentář
Counter
Reagovat
Mihal

ako každá štúdia

Reagovat
Maritazzi

Ještě tedy doplním, že stavba samotná 300 milionů eur, celkově s infrastrukturou miliarda. Krok, který nás posune o mnoho výš, i když Olimpico prostě bylo nádherné, kouzelné.

Reagovat
10
Reagovat
Maritazzi

Ta plošina s hráči by měla fungovat i v reálu, podle inspirace z Colossea. Prvotní inspirací pro stadion byl stadion Dortmundu, ale jinak mi to přijde jako typická stavba Miese, podobné jeho NFL stadionům.

Reagovat
Slejdy

Reagovat
smazaný uživatel

fuha to vyzera husto ta plosina ked to tak bude aj v realite tak div medzi stadionmi na svete bude to velky styl nastupu na zapas

Reagovat
Largo

Reagovat
spider_8

pěkný

Reagovat
WienArsch

0:34 - 0:37, vidím správně, že si Cafú dělá z Nedvěda dobrý den?

Reagovat
smazaný uživatel

jo, klasika

Reagovat
DelPiero137

Not bad ale to rozdelenie na sektory a celkom strmi spad tribun mi pride sterilny. Aspon za brenkou by to mohlo pripominat suvisly, velky kotol ako na Olympciu.

Reagovat
Mr.Mike

Curva Sud

Reagovat
Filip12

Reagovat
smazaný uživatel

Konečně by mohl bejt slušnej stánek

Reagovat
smazaný uživatel

Konečně Podle mého gusta

Reagovat
10

btw. na kolika podobných představeních stadionu už Totti seděl?

https://www.youtube.com/watch?v=RevDO7Lsiwc#t=128

snad se to tentokrát podaří zrealizovat, zvenku je to krásný, uvnitř na mě až moc otevřený...pro calcio každopádně dobrá zpráva

Reagovat
Maritazzi

Ten projekt ve videu měl zavřít na chvíli hubu fanouškům, tohle už je dořešený jak po stránce peněz, tak místa, spolupráce s městem... Tohle by Američani nevytrubovali jen tak, přeci jen i ten projekt udělali naprosto precizně.

Pro calcio smůla, že moc nevidím šanci, aby se dalo stavět i v jiných městech, ta podpora tam je prostě žalostná.

Reagovat
10

z tohodle důvodu jsem pesimista i ve vašem případě

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_stadiums_under_construction

podívej se, kolik třeba staví stadionů v Turecku, to je šílený...

v Itálii snad bude ten stadion v Udine, to vypadá už pokročile, jinak plány mají snad všichni - Verona, Neapol, Palermo, Bergamo...ale pochybuju, že to dotáhne někdo z nich do roku 2020

Reagovat
M11

temer cela liga

Reagovat
Maritazzi

Proto si sehnali Američani peníze sami, nejsou to takový salámisti, mají to už rozplánovaný s partnery do každého aspektu.

Udine už to taky dokončí, zase - dobře vedenej tým, ví co dělat a jdou za tím. Ono všechny ty kluby vlastně musí spoléhat na města, stadion pro sebe jste mohli udělat vy, teď my a možná Neapol. Je to dost prekérní kruh, bez těch stadionů se to nikam nehne.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tohle byl ještě projekt Sensi, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Když už jsme u těch stadionů, jak to vypadá s novým stánkem Valencie? Nějaký pokrok?

Reagovat
smazaný uživatel

v aprili sa dozvieme kto klub odkupi a potom by už nemali stat v ceste za dokončenim nič

Reagovat
smazaný uživatel

Jednoznačně by měl být stadion pojmenovaný po Tottim

Reagovat
smazaný uživatel

Roooma

Reagovat
Oxbow

Reagovat
Oxbow

Achjo, mela byt reakce!

Reagovat
olis

ticho zavidim

je neskutocne ako to dokazu brzdit mesta, pritom by malo byt aj v ich zaujme aby boli nove stadiony, je to postavene na hlavu

Reagovat
Kenneth

A proc by melo mit mesto zajem? Myslim ze mesto Neapol potrebuje penize jinde

Reagovat
olis

mesto do toho peniaze davat nemusi, to nikto neziada, stacilo by, ak by bolo napomocne pri ziskani vhodneho pozemku na novy stadion alebo odovzdanie sucasneho stadionu do ruk klubu, mesto by na tom mohlo jedine ziskat, nemusi sa starat o stadion v tak zlom stave, co ho stoji dost vela penazi, a celkovo by to prinieslo aj do mestkej pokladnice viac penazi

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
j_mrazik

Co brzdí města? Že nechtějí dát peníze na fotbal nebo že dělají obštrukce ohledně pozemků a rozhodnutí?

Reagovat
olis

to druhe

Reagovat
smazaný uživatel

Nejvtipnější na tomhle příspěvku jsou pohoršené reakce fanoušků klubu, který od daňových poplatníků dostal suverénně nejvíc.

Reagovat
olis

tak ja neviem kolko dostal Neapol napriklad, ani ma to nezaujima v tomto spojeni s tym co tu riesim lebo neviem co to s tym ma spolocne ze keby mesto bolo napomocne a nie naopak tak stadion napriklad v Neapole a myslim ze nie len tam uz mohol byt v procese vystavby

Reagovat
Sosi

Určitě užitečnější jak česká národní stadion

Reagovat
FORZAMILAN

Hodně dobrej stánek, snad se to podaří zrealizovat. Pro upadající slávu calcia jsou takovéto věci jen a jen dobře. A pro curva sud jen 14 tis míst, není to málo,co giallorossi?

Reagovat
smazaný uživatel

Tiez sa mi to zda pomerne malo, ale bude spojena so zvyskom stadiona aspon spodnym poschodim, tak snad budu ostatni ultras v tych rohoch

Reagovat
Francesco Totti AS

teď má 8,5

Reagovat
smazaný uživatel

Pekne som rad za Calcio ono sa pomaly zasa dostane do slavy ako v 80-90's ... ešte AC , Lazio , Fiorentina, Neapol by mohli poriešiť nove stadaky.... Trieste do Serie A so svojim štadionom! .... a nepustit do Calcia šejkov

Reagovat
Chlupatá máma

Nereo Rocco asi nejhezčí stadion, kde jsem byl.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

krasa americania su v tychto veciach moc precizny... rimske imperium bude mat novu pevnost kde nepriatel bude padat zniceny na podu v gladiatorskej arene

Reagovat
Kepy_FCB

Itálie nové stadiony moc potřebuje!

Reagovat
10

Capello: "Vlastní stadion je zásadní věc pro každý klub. Zažil jsem přípravy na stavbu stadionu Juventusu. Víte jak dlouho to trvalo? 18 let, Giraudo mi to říkal. V roce 1990 začali připravovat všechno potřebné pro stavbu nového stadionu. S takovou byrokracií se nic nikam neposune."

Reagovat
Pinturicchio

Síla, s takovou se toho, že každý prvoligový klub bude mít svůj stadion, dožijou (možná) moji vnuci.

Reagovat
snuff24

Nádhera ...jenom dobře pro SA

Reagovat
smazaný uživatel

Tak schválně kolik peněz se vytuneluje Zajímal by mě ten rozdíl mezi: Odhadem ceny stadiónu a finálovou částkou

Reagovat
smazaný uživatel

toto sa nejde stavat za statne

Reagovat
smazaný uživatel

To sice jo ale jak říkala moje babička: " Mafie je všude."

Reagovat
Largo

She knew....

Reagovat
smazaný uživatel

To rozdělení do tří vrstev se mi vůbec nelíbí. Oddělí to od sebe fanoušky a zničí to možnost udělat pořádný kotel.

Reagovat
Slejdy

lol Doria ani sem nestihl replay na betu

Reagovat
DelPiero137

Chapem ze nostalgia a atmosfera na Olympicu je len jedna. Postupne musi prist obmena vsade a tradiciu, atmosferu treba postupne budovat na novom stadione.

Urcite je to pre AS obrovsky krok dopredu, uz rovno by mali postavit 60-kilo....

Reagovat
KillSwitch

vie niekto kde bude postavený?

Reagovat
10
Reagovat
KillSwitch

cheers...ale to je nič moc poloha si myslím...ale aspoň to bude bližšie k letisku

Reagovat
Pettirosso

Na Rai tomu myslim ve stredu venovali celej den, ukazovali projekce, moc hezky, hlavne to zazemi okolo, uvnitr se shoduju s 10, na me moc otevreny, pri horsim pocasi to divaci budou mit jak na vetrne hurce a ta cena je taky dost 300 melcku a dohromady miliarda, to uz je slusna palka

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele