Argentina? No a co!

27.06.2010, 13:11
Aktuality
Mexiko si věří a co je hlavní, nebojí se. Rafa Márquez, pilíř obrany a hráč týmu z nejslavnějších, Barcelony, promluvil za všechny své spoluhráče a řekl to víc než jasně: "Možná, že je Argentina lepší než jsme my, ale i tak nám nic jiného nezbývá, než ji porazit!"

Kapitán Tri vyzval všech víc než 100 miliónů Mexičanů k optimismu. Věřit, dodat hráčům sílu, cítit ten obrovský tlak fanoušků. A hlavně nebát se Messiho a spol. Prý k tomu neni důvod. V pořádku, kdo jiný než právě on, Císař z Michoácanu, má právo k těmto slovům. Kdo jiný zná Messiho tak jako on!

Ale kdo je vlastně Rafael Márquez? Narodil se 13. ledna 1979, v malém, tedy na mexické poměry, městečku jménem Zamora de Hidalgo. Pochopitelně, že departamento, tedy po našem kraj, se jmenuje Michoácan de Ocampo. Profesionálně hraje fotbal od 17 let, začínal v Atlasu z Guadalajary, přestoupil do Monaca a skončil v Barceloně. V týmu, který je snem miliónů kluků z celé Latinské Ameriky. Nebudeme zabíhat do podrobností, ale i tak stojí za zmínku, že za reprezentaci dal 2 góly. Ten první právě do sítě Argentiny na posledním mistrovství světa v Německu, tím druhým zajistil Mexiku bod v úvodním utkání tohoto šampionátu s týmem pořadatelské země, Jižní Afriky.

"Ano, naším soupeřem je Argentina, ale nevidím v tom žádný problém. Lze ji porazit. Musíme být optimisty, věřit si, jinak nemá cenu ani na hrací plochu nastoupit! Ptáte se mne, co si myslím o našem soupeři v osmifinále a já vám odpovím upřímně: Argentinci jsou pravděpodobně lepší než my, ale na druhou stranu, my jsme mnohem lepší než tomu bylo před 4 roky, kdy nás Argentina porazila právě v osmifinále krásným, ale náhodným, gólem v prodloužení. Mexiko v té době nemělo tolik hráčů v nejlepších evropských ligách jako je tomu dnes. Pravda, oni mají ve svém kádru nejlepšího současného hráče světa, což z nich dělá kompletní tým, ale také mají celou řadu slabin a my o nich velice dobře víme. Nutno přiznat, že oni právě tak znají naše slabiny. Naším cílem je změnit nadvládu Jižní Ameriky a je to v našich silách. Máme takový trn v srdcích a tím je právě ono vyřazení na MS 2006. Snad se nám podaří ten trn vytrhnout a Argentině vše vrátit i s úroky. Ono utkání bylo asi naším nejlepším vystoupením na MS 2006, prohráli jsme ho díky jedné náhodné, ale krásné akci, která možná vyjde jednou za život." To jsou slova Rafy Márquze, Mexičana hrdého na svůj původ.

Tricolor, neboli Tříbarevní, s respektem ťukají na pootevřené osmifinálové dveře. Chtějí-li postoupit, musí odehrát takzvaně perfektní utkání. Argentina je na vrcholu a má ve svých řadách hned několik fotbalistů světové třídy. Rafa to říká velice dobře: "Jejich síla je v útoku, ale mají slabá místa někde úplně jinde. My o nich víme, našli jsme je, musíme využít těchto slabin, odehrát co nejlepší zápas. Argentina je favoritem nejen v tomto souboji, ale celého MS. Já ovšem věřím mužstvu, jehož jsem kapitánem, jsem přesvědčen, že dokážeme být důstojným soupeřem, že postoupíme."

Samozřejmě, že Márquez nezapomněl na svého spoluhráče z Barcelony Lionela Messiho: "Znám ho velice dobře a přiznávám, že je velice těžké ho zastavit. Musíme zavřít cestu míči do volných prostorů, na volné hráče, musíme pomáhat jeden druhému. Jen těžko ho zbavíme míče ve chvíli, kdy ho má ve své moci. Je rychlý, nevyzpytatelný, mění rytmus hry, pohyb. Proto nesmíme dovolit, aby se míč k němu dostal."

Ale kdo je tedy vlastně favoritem? Márquez, nebo Messi? Mexiko, nebo Argentina? Kapitán Mexika má svůj vlastní názor: "Každý má právo mít vlastní přesvědčení, ale hraje jedenáct fotbalistů proti jedenácti a neexistuje důvod pohřbít jeden z týmů ještě před zahajovacím hvizdem. Každý má právo říct, co si myslí, nám nezbývá nic jiného než bojovat! Oni si věří, my si věříme."

Amerika překvapila svět, v osmifinále ma téměř 50% zastoupení, vypadl pouze Honduras. Příčina tohoto úspěchu je, podle Márqueze, ve startu hráčů ve významných evropských ligách: "Základem našeho celku jsme my, kteří hrajeme v Evropě a nejinak je tomu i u dalších reprezantací z Latinské Ameriky. Máme zkušenost z velkých zápasů, hrajeme Ligu mistrů nebo Evropskou ligu, náročná utkání. Také proto se dostavil tento úspěch."

Ale vraťme se k souboji s Argentinou, který nás všechny zajímá: "Mají fantastický útok, ale mají slabinu v obraně, dopouští se mnoha chyb. Javier "El Vasco" Aguirre zcela jistě určí taktiku, která je zasáhne na nejbolavějších místech. A bude záležet na nás, hráčích, zda ji naplníme na 100%. A já osobně? Jedná se pravděpodobně o mé loučení s Tri, o poslední mistrovství světa. Jsem na vrcholu sil, cítím se perfektně jak sportovně, tak v osobním životě. Nechci se loučit v osmifinále, jsme připraveni dostat se mnohem dál! Nerozumím těm, kteří nás pohřbívají ještě před zahájením utkání. Věřte nám, pracujeme, makáme na plné obrátky, bojujeme, chceme darovat lidu Mexika hodně radosti. Víme, že fotbal neni všechno, ale může být prvním stupínkem na cestě vzhůru!"

Rafael Márquez se těmito slovy rozloučil. Znám mentalitu lidí z této části země. Vím, že Argentina je favoritem, má lepší kádr, vyšší kvalitu. Ale Mexiko je jediné. Ona hrdost, vlastenectví, je v této zemi cítit na každém kroku. Soy Mejjcano. Mexico para Mejicanos! Jsem Mexičan! Mexiko pro Mexičany! To jsou jen některá z hesel, která lze vidět na každém kroku. A věřte tomu nebo ne: národní hrdost dokáže divy!A proto: Mejico, Mejico, rarara!

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (58)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Doufám, že Messi a zbytek té sebranky ještě dnes pojede domů ; !

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

...klidni se ve vyrazech,jo?

Reagovat
Arbiter

v jakých? Sebranka?

Reagovat
alegre

Sebranka opravdu není neslušný výraz.

Reagovat
smazaný uživatel

Rafa

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

spravna reakcia kapitana..keby mali slovaci na turnaji podobnu vodcovsku osobnost, mozno by aj uvodne zapasy vyzerali podobne ako ten posledny.

Reagovat
smazaný uživatel

Rafa je správný vůdce, věřím, že klidně tu Argentinu můžou vyřadit.

Reagovat
smazaný uživatel

napisal som to uz pri prispevku s argentinou, ale opakovanie je matka prirody..ci jak:

tak od tohto zapasu ocakavam predlzenie, mozno aj penalty..necudoval by som sa keby argentina vypadla v turnaji prave s mexikom, hoci o favoritovi nemoze byt rec

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

koho za Diega/Grossa?...40 za Dzeka - utopia?

Reagovat
smazaný uživatel

Místo Diega není nikdo potřeba, navíc zatím nikam nejde. Místo Grossa netuším, Marotta to podělal s Criscitem, respektive před tím Blanc s Ranierim... Džekova cena je 25 mega, 40 je utopie, kdo to zaplatí je nesoudný a naprosto mimo. Jeho bych v týmu ani nechtěl.

Reagovat
smazaný uživatel

sanca ze diego prestupi je ale stale realna

ManU ponuka 19, a Angelli sa nechal pocut ze o prestupe uvazuje..

Co cakas od Candrevu, a aku pevnu poziciu ma Melo?..

Reagovat
smazaný uživatel

Candreva nezůstane, bohužel a Melo kdo ví...

Reagovat
SniperxXx

Dneska jsou tu nadpisy jak z bulváru

Reagovat
Al Capone

Argentina postoupí

Reagovat
smazaný uživatel

To vlastenectví je u Mexika každé MS, ale postup? to vůbec. Argentina vyhraje, go Albiceleste go!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

proč palec dolů? Argentině fandím hodně dlouho a Mexiko na to nemá je porazit

Reagovat
smazaný uživatel

prečo by nemalo ?

Reagovat
alegre

Mexiko je může porazit. Sice kvalitou je ostupínek níže, ale to jejich neuvěřitelné vlastenectví, hraničící s fanatismes, dokáže zázraky!

Reagovat
smazaný uživatel

MEJICO MEJICO RARARA !

Reagovat
smazaný uživatel

čisty kamerun

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Trenér Interu Milán Rafael Benítez touží po Javieru Mascheranovi takovým způsobem, že je ochoten do Liverpoolu poslat Estebana Cambiassa a navíc balík peněz. Španělský kouč by navíc rád obnovil spolupráci také s Glenem Johnsonem, Danielem Aggerem a záložníkem Lucasem.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

... žeru tyhle kachní závody

Reagovat
Josifek

Reagovat
terry

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

budem fandiť mechiku ako nikdy ! nech maradonu šlahne o zem

Reagovat
smazaný uživatel

s Perezom v branke im nedavam vela sanci..

Reagovat
smazaný uživatel

Měl by chytat Ochoa, je mladší a kvalitnější gólman

Reagovat
smazaný uživatel

Tady si člověk moc nevybere, ani jeden tým extra sympatický... Možná budu přát radši Argentině...

Reagovat
raduinho

Argentina

Reagovat
smazaný uživatel

3:0 pre Argentinu

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Reagovat
alegre

Messiho a spol, můžu vidět třeba do poslední minuty MS. Ale pohled na vyřazeného Maradonu by prostě byl ÚŽASNÝ!!!

Reagovat
fantomas

Ale přece...až ten kyselej ksicht nasadí po prohraném finále, bude to ještě úžasnější pohled, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych zase možná docela rád viděl co bude dělat až to finále vyhraje, viděl jsem ho po zápase s Koreou a nedovedu si představit kam až zajde v případě titulu

Reagovat
alegre

A viděls ho jak skákal "leklou rybičku" po utkání v Uruguayi? Jak za oknem autobusu ukazoval vztyčený prostředníček novinářům? Ten pán opravdu nemůže být normální...

Reagovat
smazaný uživatel

Otázka je, zda by svět nebyl trochu nudnej kdyby byli všichni normální

Reagovat
alegre

Asi máš pravdu. Také proto je Česko tak zábavné a zajímavé, zejména politické scéně. Po zmizení pana Paroubka se objevila slečna Kočí a nuda je zažehnána! Nebýt Franze Straky tak se ani u toho fotbalu tolik nepobavíme.

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, přesně tak I když jak řek jeden můj kamarád - slečnu Kočí jednou poslouchal v televizi a svejma kecama ho celkem rozesmála, ale nakonec si uvědomil že by měl spíš brečet že mu takový lidi vládnou

Reagovat
alegre

Smutné, ale je to věrný obraz české politické scény. A nejen té. Podobných "odborníků" má český fotbal také víc než dost.

Reagovat
smazaný uživatel

Bohužel ano, ale tak je špatný že ,,odborníci" dělaj ve fotbale ale když vládnou zemi je to ještě mnohem horší

Reagovat
alegre

Paroubek s Topolánkem to vedli víš kam, ale že by se jednalo o výhru s TOP09, VV a jejich slečnou vyjednavačkou? No nevím, nevím. A ta změna s Haškem v čele taky neni zatím zrovna vidět.

Reagovat
smazaný uživatel

Haška já uznávám, ale nevim jestli na to neni tak trochu sám

Reagovat
alegre

Věděl do čeho jde, muselo mu být jasné, že se řítí do chlívá. Nikdo ho nenutil, šel tam dobrovolně. Fotbal byl plný korupce už za socialistického Československa, ÚV KSČ pomohlo ke vzniku Dukel, drželo ochrannou ruku nad Spartou, když to řvalo, tak ji na rok poslalo do 2. ligy, pár let vyhrávali Slováci, Trnava, Slovan, a zase se vše vrátilo do starých kolejí. Po listopadu se nic nezměnilo, jen to Češi a Slováci dělají rozděleně.

Reagovat
smazaný uživatel

Já nepamatuju jak to bylo dřív, ale doufám že teď se to přece jen nějak změnilo

Reagovat
Arne

No kam... Bude běhat nahý kolem obelisku v Buenos Aires, to už přece řekl... A šéf jejich svazu šel dál, a kdo prej dá ve finále vítěznou branku, může ho vzít zezadu.

Reagovat
alegre

Tak to si snad bude Svaz našich 4% spoluobčanů, ale také těch argentinských a latinoamerických vůbec, přát titul pro Argentinu. I když mezi námi: vidět nahého Maradonu a zemřít. Smíchy?

Reagovat
smazaný uživatel

Věřim že do toho Rafa a spol. daji úplně všechno ale ve vší úctě - na Argentinu nemaj ani náhodou

Reagovat
Arne

Cejtím, že Mexiko zadělá na překvápko.

Reagovat
alegre

Kdybys tak pravdu hochu měl!

Reagovat
alegre

Adelante Mexico! Mejico, Mejico, RARARA!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele