Anglie počítá omluvy VARu. Absurdní verdikt proti Liverpoolu byl už letos čtvrtým omylem

02.10.2023, 18:24
Aktuality

V kolébce fotbalu to po víkendu pořádně vře. V prestižní Premier League se stal zřejmě vůbec největší a nejabsurdnější přehmat v krátké historii vstupu technologického systému VAR na trávníky. Postiženým týmem byl v tomto případě Liverpool, jemuž videorozhodčí upřeli regulérní gól. Kritikům VARu nahrává, že už to byl v tomto kalendářním roce v anglické lize čtvrtý přiznaný omyl instituce, jež by se ovšem neměla mýlit...

Anglie je dodnes hrdá na doposud jediný titul mistrů světa, který v roce 1966 vystřelil Albionu šutér Geoff Hurst. Jeho legendární trefa z Wembley se často připomíná, ale ani z dochovaných videí dodnes není jasné, zda se jednalo o gól regulérní. V případě Hurstovy pumelice šlo o to, zda míč po odrazu od břevna překročil brankovou čáru.

Dnešní goal-line technologie by zřejmě vše rozsoudila, její verdikty v podstatě nebývají kontroverzní, i když k omylům také došlo. Loni v září odepřel ve druhé lize rozhodčí John Busby gól Jutovi Nakajamovi z Huddersfieldu, neboť mu nezapípaly hodinky, signalizující, že míč přešel brankovou čáru. Gólman Daniel Grimshaw totiž ukryl míč pod svým tělem tak dokonale, že vyzrál i na video.

Podobný omyl se stal i v červnu 2020 v Premier League, když brankář Aston Villy Orjan Nyland v duelu se Sheffieldem United chytil míč a couvnul s ním za čáru. V případě jestřábího oka se však přece jen dějí omyly mimořádně. Už jen proto, že se minimalizuje lidský faktor. V Anglii tvrdí, že se našly jen tyto dvě chyby ve víc než 9000 zápasech od chvíle, kdy je systém v provozu.

Kritika se však valí na videosudí, kteří navzdory všem různým záběrům dokázali zpackat už čtvrtý zápas soutěže, v níž se opravdu hraje o velké peníze. Sobotní duel Tottenhamu s Liverpoolem jen podtrhl velmi časté nesoulady mezi arbitry na hřišti s muži, kteří sedí u videa. Komunikace, jež mezi sudími proběhla, byla naprosto zarážející.

Liverpool už hrál v oslabení bez vyloučeného Curtise Jonese, přesto díky Luisi Díazovi vstřelil gól. Problém ale byl v tom, že lajnový rozhodčí pro svou jistotu zvedl praporek, aby se ještě případně dala situace přezkoumat. Na první pohled jasný gól tak dostali k přezkumu lidé u videa.

Fatální omyl

Jenže i ti si mysleli, že se jedná jen o potvrzení toho, zda byl gól regulérní. Darren England, který měl na starosti komunikaci, brzy ohlásil kladné řešení: "Kontrola hotová!". S vědomím, že potvrzuje vstřelení platné branky. Bohužel přeslechl, že hlavní sudí Simon Hooper vznesl dotaz, zda praporek asistenta šel nad hlavu oprávněně, neboli zda šlo opravdu o ofsajd. A ve chvíli, kdy Hooper dostal kladnou odpověď, gól neuznal a nechal rozehrát.

Vše se událo tak rychle, že videoarbitři pak zkoprněle sledovali, že gól uznán nebyl a Tottenham v poklidu hraje dál. "Nejsme spokojeni s tím, že nebyl dán dostatek času na to, aby bylo možné učinit správné rozhodnutí a nedošlo k žádnému následnému zásahu," píše Liverpool ve svém prohlášení.

Šlo o několik krátkých vět. Stal se ovšem stěží uvěřitelný omyl. Samozřejmě, šlo jen o fotbal. Těžko si domyslet, kdyby podobně komunikovala řídící věž letiště s pilotem dopravního letadla o tom, zda je či není volná přistávací dráha.

Orgán zastupující anglické profesionální rozhodčí, který vede známý bývalý sudí Howard Webb, okamžitě vydal omluvu a specifikoval, že šlo o významnou lidskou chybu. Následovalo několik personálních změn. Jenže s tím poškozený Liverpool nesouhlasí. "To, že je takové selhání kategorizované jako 'lidská chyba', je nepřijatelné," dodává ve stanovisku slavný klub.

Zřejmé je to, že nejen v Česku, ale i v samotné Anglii budou nyní videoarbitři pod obrovským tlakem. Kontroverze u videa totiž nastaly i o den později v duelu Nottinghamu s Brentfordem. Poprvé šlo o spornou ruku ve velkém vápně, podruhé o druhou žlutou pro domácího Moussu Niakhateho.

Přehled pochybení VARu v Premier League v roce 2023

Arsenal - Brentford 1:1 (11. února 2023)

Ivan Toney vyrovnal na 1:1 poté, co mu střeleckou pozici připravil Christian Norgaard stojící v ofsajdové pozici. Situaci přehlédli všichni, včetně Leeho Masona, který měl od videa na přestupek upozornit.

Tottenham - Brighton 2:1 (8. dubna 2023)

Pierre-Emile Höjbjerg z Tottenhamu fauloval ve velkém vápně Kaoru Mitomu z Brightonu, ale rozhodčí Stuart Attwell pustil hru dál. U VARu sedící Michael Salisbury jeho rozhodnutí podpořil a nenechal zákrok přezkoumat. Stav byl v 72. minutě 1:1 a Brighton mohl kopat penaltu. Nakonec zápas vyhrál Tottenham.

Manchester United - Wolves 1:0 (14. srpna 2023)

Brankář Andre Onana bezohledně srazil ve velkém vápně hostujícího Sasu Kalajdzice. Sudí Simon Hooper souboj jako nedovolený neposoudil, nepřišel však ale ani pokyn od Jonathana Mosse od videa, který mohl situaci poslat ke kontrole.

Tottenham - Liverpool 2:1 (30. září 2023)

Regulérní gól liverpoolského Luise Díaze nebyl uznán, kvůli tomu, že u VARu sedící Darren England nepochopil, co jeho kolegové na hřišti chtějí přezkoumat.

Vývoj dalších událostí okolo VARu v anglické Premier League lze těžko předpovídat, neboť problémy přišly v právě rozehrané sezoně, tudíž se už těžko budou měnit regule. I samotný Liverpool ale nabádá všechny zúčastněné, aby se nastavily nové procesní kroky k tomu, aby arbitři chybovali minimálně. "Vnímáme obrovský tlak, pod kterým rozhodčí pracují. A také proto předpokládáme, že by měl být tlak existencí VARu zmírněn, nikoli umocněn."

Pro názornost - řeč je o prostředí, ve kterém je průměrná tržní hodnota jednoho klubu vyčíslena částkou 520 milionů eur (12 miliard Kč)...

Autor: Livesport.cz / Tomáš Rambousek

Komentáře (383)

Přidat komentář
jk

Zajímavý je, že se tyhle velké protesty vztahují především k VAR.

Za sezónu je několik špatně odpískaných situací, které třeba vedou ke standardce, následně gólu a VAR s tím nemůže nic dělat. Ale v drtivé většině případů se to omezí na několikadenní shitstorm na twitteru a nasraný fans.

Na chyby rozhodčích si fanoušci zvykali desítky let, na chyby VARu si asi zvyknout teprve budou muset, protože pro někoho je to furt něco nového.

Reagovat
Busby babes

VAR nic moc noveho a nejake zlepseni pro me neprinesl. jen jsou ty kontroverzni momenty jinde. Navic vytvoril pro spousty lidi dojem, ze rozhodovani ve fotbale je exact science... z toho pak casto plyne ta frustrace

Reagovat
Luc-Luc

Reagovat
jk

Jako furt bych řekl, že těch katastrofálních rozhodnutí je méně než bylo dřív. Určitě to celkově vede ke zkvalitnění rozhodování a že to někdy dojebou na tom moc nemění.

To, že lidi jsou více frustrovaní z toho že se dělají chyby i přes přítomnost technologií je z větší části problém těch lidí

Reagovat
Busby babes

mozna jo, ale kazda chyba se resi s daleko vetsim hejtem nebo jak to napsat. Driv si mel blbe odpiskanej offside, zanadaval sis a druhej den to moc neresil, shit happens, rozhodci to nemaj jednoduchy... tohle bude Sky resit 14 dni a Pool dva roky.

Reagovat
PP

Protože spoustě lidem došlo, že postřehnout 50cm offside v té rychlosti v čase přihrávky je téměř nemožné. Ale tady máš prakticky dokonalý systém, který jen lidskou neschopností nefunguje. Opět musím připomenout ragby, kde ten VAR funguje 20 let a snad krom 2-3 kontroverzí za těch x-let si nevybavuju nic.

Reagovat
srandamač

Pro tebe fakt ne no.

Reagovat
Busby babes

a co prinesl tobe? mas ted jako lepsi zazitez ze zapasu? kdy po kazdem golu cekas, jestli tam nenajdnou neco, proc ho neuznat?

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
PP

toť otázka. Pokud je tam jasný prohřešek, tak s tím asi nikdo nemá problém. Ale pokud se tam najde pičovina, tak jsi samozřejmě nasraný - zvlášt když je to proti tvému týmu.

Reagovat
jk

Jasný. Jenže tohle tady bylo i bez VARu. Ale teď je v tom zainteresovaných více lidí a je tam logicky více prostoru pro lidskou chybu.

Proto třeba nesdílím chobotův názor, že více profesionálů při řešení problému eliminuje lidskou chybu, pokud jsou špatně nastavené procesy. A teda vycházím z toho jak argumentují tenhle průser.

Reagovat
PP

Souhlas.. Je to dobou celkově, na všechno lze vidět, řeší se tisícekrát více věcí než dříve, protože nahrát tě může i 5leté děcko. V prvé řadě je nastaveních jasných procesů, pravidel a především komunikace. Byl bych hrozně rád, kdyby si převzali vysvětlování a důvodu rozhodnutí z ragby.. On by se i ten respekt k nim dostavil snáz.

Reagovat
jk

Jasně. Akorát FA i kluby jsou dost zkostnatělý instituce a asi to bude chtít tyhle průsery aby se to hnulo kupředu.

Reagovat
TopinB

Hele, já ti nevím, ale já si vždycky gól užiju o něco málo víc, když vím, že byl regulérní a nebudu muset týden číst sračky na netu o tom, jak podplácíme rozhodčí. Takhle si užívám každý gól dvakrát, jednou když tam padne, podruhé, o dost míň, ale přece, když je to potvrzený.

Je zajímavé, že tady tento argument se používá jenom ve fotbale, ale v NHL (a předpokládám, že v NFL taky) to není problém, který by znížil požitek z gólů nebo hry. Jo, stěžují si tam taky, protože rozhodčí je přece jenom člověk, ale když jde být přesný a spravedlivý, proč se tomu bránit? Obzvlášť u relativně černobílého pravidla jako offside.

Reagovat
Busby babes

nevim no, v NFL je to jine. za za je to sport, kde toho skorovani je daleko vic no, to taky dela rozdil. Hokej nevim, ten uz nesleduju, tak nedokazu posoudit.

a teda v NFL se i deje, ze rozhodci velmi pravdepodobne rozhodnou spatne, ale jelikoz nebylo mozne najit prokazatelny zaber, plati co rozhodli na hristi no. typicky treba TD v nejakem chumlu. plus teda je tam na vsechno daleko vic casu, protoze se proste zastavi hra no a prace s casem je tam podstatnou soucasti taktiky

Reagovat
Mastný Chobot

Samozrejme, že áno, objavil si teplú vodu. Že sa nesprávne rozhodne jeden rozhodca v milisekunde, to je pochopiteľné. Že spraví chybu x-početný tím profesionálov, ktorý má k dispozícii čas aj videozáznamy zo všetkých uhlov, to sa pochopiť nedá a netreba si na to ani zvykať.

Reagovat
jk

Pokud to bylo tak jak to popisují, tak je to především selhání toho procesu jak je nastavený.

Reagovat
mistr129

Reagovat
J0EL

Reagovat
JohnnyBravo

Reagovat
Čenda

Reagovat
avicii

Reagovat
TopinB

Reagovat
wyqinac

Reagovat
Yuriewitsch

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
fenixLFC

keby tie rozhodnutia boli len 4 za kalendarny rok...

Reagovat
owny✨

Je fakt potřeba už 3. článek o tom samým?

Reagovat
herbage

Ne, v tomhle je plný výčet chyb a informace, že Arsenal byl 1x poškozený a Tottenham 2x z toho těžil

Reagovat
jk

“Ne, v tomhle je plný výčet chyb”

Reagovat
pobody's nerfect

Kokodák

Reagovat
smazaný uživatel

Evidentně ano když máš pořád potřebu tady oxidovat. Zkus si to příště odpustit, bude všem lépe.

Reagovat
GazzaPalo

Ty si radšej kúp detské šampanské , popcorn a oslavuj že ste o dvoch hráčov oslabený Liverpool porazili v 97 min.vlastnym gólom Matipa

Reagovat
eder

Reagovat
Bowie

Reagovat
jk

Reagovat
Manik...

Reagovat
Nizzie

Reagovat
Euphael

Reagovat
Čenda

Reagovat
jk

Doporučuju se podívat. I těm krátkozrakým odborníkům s palečky.

https://x.com/tifofootball_/status/1708836734619062440?s=46

Reagovat
Čenda

To je na úrovni nesmyslu, že vedení 2-0 je to nejhorší. Obojí je prostě výhoda jak prase a pokud to ten tým promrdá, tak svoji neschopností. Co tam máš dál? Raději nic, pls.

Reagovat
Vopi11

Reagovat
Nizzie

Reagovat
jk

Nikdo ale nic nepromrdal. Máme tři body. Ta analýza proč to tak bylo opravdu není na úrovni “vedení 2-0 je to nejhorší”.

Akorát se nehodí to vašeho narativu, LFC měl vyhrát i v desíti

Reagovat
Čenda

Wtf? Jakej muj narativ? Netvrdim tak ani tak, proste to nakonec dopadlo lepe pro vas, to nemam problem priznat, jestli to bylo v 96.vlastnakem, nebo stunnerem ze 30 metru na konci prvni pule, je fuk.

Ale zcela vážně, jakkoli tvrdit, že početní výhoda ve fotbale je vlastně na škodu, jde jen a pouze za tím týmem, co má výhodu. Respektive za jeho neschopností. A jakýkoli "analýzy" na tohle téma jsou úplně, ale naprosto ubohý.

Reagovat
Čenda

A nepopírám dynamiku a psychicky dopady změny počtu hráčů v poli na obě strany, vím jak to myslíš. Někdo začne hrát lépe a soustředit se, když přijde o hráče, naopak ten tým, co má chlapa navíc, může podlehnout uspokojení nebo lehkovaznosti. Ale zdůrazňuju, je to pouze a jen o tom daným týmu. Fakticky a absolutně platí, že početní výhoda je obrovská výhoda, přečíslení, lajny, standartky..doprdele to nemůžeš myslet vážně. Že jste hráli úplnou picu předtím a ještě víc po tom, co měl dvě červený, je jen a pouze tím, že jste byli momentálně lemplove první kategorie. A nemůžeš se divit, že se na vás snese výsměch, i když to nakonec urvete, ale vlastnakem v nastavení.

Reagovat
Čenda

Až na to vlezdoprdelkovství ownymu jsem tě měl za relativně normální slepici, v rámci ef..ale tvrdit, že početní výhoda je nevýhoda a ještě to jak sunfells podpořit cringe analýzou z twitteru, to bych čekal tak od ownyho.

Reagovat
jk

Já nikde netvrdím že hrát proti oslabenému je nevýhoda.

Dal jsem tu video od The Athletic, což je tu obecně vnímané jako relevantní zdroj, kde analyzují to, proč to co dělal Tottenham nefungovalo a fungovalo by to lépe proti LFC v 11.

Jako převaha v křidelnich oblastech je ti proste k hovnu když máš na hrotu Sona proti VVD a snažíš se centrovat… Byly tam zmíněné nedostatky Spurs, jako třeba pozice Sarra s Bissoumou což je velmi dobrý point a bylo to zase dáno tím blokem LFC a přečíslování na krajích.

Proč si myslíš, že tam přišel Veliz, který je z těch ofenzivních hráčů Spurs zdaleka nejlepší hlavičkár?

A na to, že Spurs hráli úplnou piču a přesto si vytvořili xG 2.2 má smysl reagovat? Becker chytal naprosto skvěle, LFC hrál hodně organizovaně a zdaleka to nevzdal. Říct, že Spurs hráli piču protože nepřejeli LFC v devíti je totálně mimo a není to podepřené vůbec ničím.

Reagovat
Čenda

Ja nejsem moc příznivec xG, ale 2.2 proti devíti mi teda přijde spíš dost marný, bez ohledu na to, že Becker chytal famózně. Je to dost málo, takže se tím ohánět jako pozitivem..wtf.

Většina tý "analýzy" jsou spekulace na bázi co kdyby. Jestli je to athletic nebo Pepa z gauče, je fuk, v tomto případě.

A to ohledne Sona atd jsou ty věci, co jsem zmiňoval. Jen a jen vás problém, hotovo. Výhoda jednoho hráče už je moc, výhoda dvou, ve fotbale, musí bejt game over. Nejenom vysledkove, ale hlavně herně. Že to tam nespadne, se může stát, že je početnější tým neprejede herně, je ostuda.

2.2..tvl, asi ztrácím čas s reakcemi na tebe, škoda, no.

Reagovat
jk

OK no. Pokud to teda budem hodnotit jen na základě dojmů a toho že 11>9 tak můžem prostě zůstat u toho cos napsal.

Já teda nesouhlasím a nabídl jsem ti možnost diskutovat nad tím, proč Spurs proti oslabenému Liverpoolu nevyhráli vyšším rozdílem.

Ale je to tím, že hráli piču, takže to můžeme asi ukončit.

Reagovat
Čenda

Ok.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo.. hráli piču. Dík za potvrzení.

Reagovat
jk

Na Liverpool to přesto stačilo.

Reagovat
Čenda

Jen tak btw, když odečtu ten gól Sona, což muselo bejt aspoň 0.6, spíš víc, tak zbývá max 1.5..wow

Reagovat
jk

0.47

Je to důležitý? Jsi dneska nějaký útočný

Reagovat
jk

Sorry 0.47 bylo psxg, xG bylo 0.7. Takže trefa. Moc ale nevím co to mění na tom o čem jsem tu psal.

Reagovat
Čenda

No že jste si za skoro hodinu přesilovky vytvořili xG cca 1.5, přičemž nemalou část proti devíti, což fakt nepovazuju za něco k chlubeni.

Ale jo, jednak máš pravdu, jsem zbytečně utocnej, sorry, jen mě sere to vaše zapaleny bránění takovyho výkonu celkově. A druhak je to ode mě stejně pokrytecky, protože xG fakt moc neuznávám, jakkoli tomu neberu jistej vedeckej přístup

Reagovat
jk

xG 1.5 jsou klidně i dva góly, které sme nedali (AV nadělila Brightonu šestku s xG 1.6!) Objektivně je to převaha, která je proti devíti logická a moc nechápu proč ji popírat.

Ten zápas není nic k chlubení, ale je úplná píčovina tvrdit, že Spurs si nezasloužili vyhrát a hráli blbě, kor když LFC si to sami promrdali dvěma ČK.

Reagovat
Čenda

Tak zase ohánět se tady totálním extremem, jakým byla Villa s Brightonem

Měli jsme skončit u toho ok

Reagovat
jk

No těch šest gólů oproti xG statistice hlavně ukazuje, že ty čísla někdy naprosto selhávají. Ale ten zápas jsem neviděl.

Reagovat
Čenda

to je přesně ono. Nebo nemusí primo selhávat, nějaká poměrně vědecká metrika i paradigma tam je, jen je to zoufale realitu nepopisujici, ale ilustrující, a to chvílemi dost zkresleně, no. Což se dá označit jako selhání, uznávám :) jako pomocná metrika, jakžtakž a budiž, ale nechápu, obzvlášť pak u Busbyho a jinejch inteligentních lidi, že to považujou téměř za svátost.

Reagovat
jk

Tak já bych neřekl za svátost. Navíc je potřeba k to u ten zápas vidět a použit ty statistické v nějakém kontextu.

A taky ty statistiky použiju k tomu, abych podpořil svůj pohled na věc, protože od těch lidí co říkají že Spurs měli Liverpool roznést jsem fakt neviděl nic jiného než hodnocení na základě pocitů, dojmů a 11>9. Jako Hm, ok ale fotbal tak jednoduchej není no

Reagovat
vitasrp

Ale tak neselhávají, to je špatný slovo, furt tam máš nějaký rozdělení pravděpodobnosti a tohle ti akorát tak nějak říká, že největší pravděpodobnost je, že při téhle kvalitě šancí dá tým reálně 1-2 góly (protože 1,8 se nedá skórovat).

Jako ve všem ale existují extrémy, takže s pravděpodobností třeba 2 procenta můžeš dát gólů 6 (protože budeš neskutečně dobře zakončovat nebo soupeřův brankář to posere) a s pravděpodobností třeba 0,1 dáš branek 10.

Čím delší časový úsek to ale popisuje (10 - 20 zápasů třeba), tím je větší šance, že se to výsledný číslo bude blížit hodnotě xG. A v rámci jednoho zápasu to zase ukazuje, jestli ten tým (Brighton) fakt hrál tak katastrofální hovno, nebo měl prostě smůlu/brankář to pokazil/soupeřovo hráči zrovna úplně neskutečně zakončovali.

Reagovat
jk

Jasně, asi jsem měl použit jiné slovo. A měl jsem tady na mysli ten konkrétní zápas AV s Brightonem. A jak říkám, zápas jsem neviděl, ono stačí když máš dvě střely spoza vapna, dvě teče, dva góly a hodnota xG se bude blížit 0.1

Reagovat
Bandita_Harry

Jj stačilo so zásahom rozhodcu

Reagovat
jk

Jj. Výkon Joty s Jonesem budem ignorovat a pobrečíme nad výkonem sudího.

Reagovat
avicii

Reagovat
sound la

Reagovat
owny✨

Porazili? Porazili. To je hlavní. A že to debílkové tobě podobní nezvládají, je jenom třešnička na dortu.

Reagovat
Nizzie

Jo, proto to tu už třetí den obkecáváš.

Reagovat
Čenda

Tak, ze někdo nezvládne takovou prohru, to docela chápu. Ale že je někdo taková talpa, že nezvládne takový vítězství a nešoupá nohama, to už chápu méně

Reagovat
Yuriewitsch

Reagovat
eder

Institut rozhodčího je potřeba definitivně zrušit a nechat prostor zcela umělé inteligenci. Ti kokoti tam jsou jenom pro ostudu...

Reagovat
Salfovic

Místo rozhodčích bych pak nasadil jen dva vyhazovače pro případ strkanic.

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně a místo hry by se výsledky jen generovaly podle schopností hráčů

Reagovat
Salfovic

Ne, normálně by dál hráli fotbalisti, v tom není spojitost.

Reagovat
smazaný uživatel

A jak by to vypadalo? Někde na stadionu se ozve gong, že mají všichni přestat hrát a bude se čekat na posla, který z hlavního počítače přinese na hřiště list se zprávou, co se na hřišti stalo a jak se má pokračovat?

Reagovat
Salfovic

Se koukni třeba jak v tenise funguje automatické jestřábí oko, ty posle.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Busby babes

jj, pojdme porovnat jestrabi oko, ktere teda ve fotbale btw funguje taky a rozhodovani o faulech.

Reagovat
VersaceChain

Přečti si to ještě jednou pls, očividně reaguje na to, jak AI dostane zprávu na hřiště.

Reagovat
Busby babes

tak se nad tim zkus jeste jednou zamyslet, co porovnavas. Jestrabi oko funguje tak, ze porovnava polohu staticke cary a mice. dulezitej aspekt je ten, ze ta cara je porad na stejnem miste. To je oooobri zjednoduseni situace, vyhodnoceni trva chvilku a vysledek je znamej prakticky hned no. Neco naprosto neporovnatelneho s tim, co navrhuji vejs.

A btw i to jestrabi oko pak potvrzuje/oznamuje rozhodci. takze bys opet musel mit nejakou komunikaci s rozhodcim.

Reagovat
VersaceChain

"Někde na stadionu se ozve gong, že mají všichni přestat hrát a bude se čekat na posla, který z hlavního počítače přinese na hřiště list se zprávou..."

"Se koukni třeba jak v tenise funguje automatické jestřábí oko, ty posle."

Rozhodci by byl na hristi, jen by nemel rozhodovaci pravomoc (jako v pripade jestrabiho roka v tenise) a pouze by "vykonaval rozhodnuti". Nemuselo by se cekat na zadny gong a posla se zpravou.

A ted teda realisticky k AI jako celkove, vidim tri moznosti:

a) komplet AI rozhodovani v realnem case - to tak za 15-20 let

b) rozhodovani spornych situaci (VAR, cas na udelani rozhodnuti) - kdyby na tohle zadala FIFA projekt tak bych se nedivil, kdyby bylo mozne do 2-3 let, vyhodnoceni trva chvilku u vseho (computing power neni problem), jen by se muselo poradne zapracovat na sensitivite decision-makingu (to, co oznacuje pojmem "strict reading of rules"

c) VAR offside - zde neni ZADNY ale opravdu ZADNY duvod, aby to AI nerozhodovala jiz dnes, a predesli bychom vikendovemu rozhodnuti (a dalsim ctyrem co jsi tady nekde postoval jakoze se to stava kazdemu)

Reagovat
Busby babes

no 15-20 let, to je dost zasadni.

plus teda z toho udelame uplne jinej sport no. ale jak rikam, to uz je to filosoficke nastaveni. Nekdo potrebuje mit kazde rozhodnuti spravne. nekdo zas chape, ze je to hra lidi, co delaj chyby.

Reagovat
VersaceChain

proc by to jako byl jinej sport? jediny rozdil by byl v tom, ze by rozhodovani rozhodcich bylo konzistentni

Reagovat
Busby babes

jj, konzistentni. to uz jsem slysel u zavadeni VARu. jak to dopadlo?

Reagovat
Čenda

A proc v každým jiným sportu video funguje poměrně dost bez kontroverzí?

Reagovat
TopinB

Reagovat
Nizzie

Protože v ostatních sportech jsou jasně nastavená pravidla. A to od hry samotné až po případy užití videa/VAR.

Reagovat
Busby babes

Reagovat
Čenda

Coz ale pořád není vína VARu jako takového, pouze jeho použití. Potažmo nedusledne napsané pravidla sportu jako takového. Stále nic, co by ospravedlňovalo neuziti videa ve fotbale. A naopak, určitě všechny ostatní sporty nejsou tak dokonale bezproblémově jasné, aby nebyl prostor pro kontroverzi.

Reagovat
Busby babes

vsak se video ve fotbale pouziva, a nadava se uplne stejne btw jako bez videa. mozna jeste vic a ted nemyslim tenhle pripad, kde ta chyba je zjevna

Reagovat
Čenda

Ano, protože ho retardi používají jako retardi. Ty to v tom fakt nevidíš? Že video jako takový není problém, naopak, akorát se musí vychytat jeho použití a eliminovat dementy, co ho používají? Neříkám, že to bude vždy bezchybný, i jestrabi oko nemá 100%..ale kurva ten přínos je absolutně markantní oproti možnýmu špatnému vyhodnocení, co navíc nebude lidská chyba, ale proste omyl techniky. Jak můžeš bejt v tomhle tak natvrdlej?

Reagovat
TopinB

Reagovat
Nizzie

Tak nejsou, jen prostě ten prostor pro kontroverzi je minimalizován tím, že ty pravidla jsou nastavená jasně. Třeba v hokeji je to tím, že pokud o přezkum na videu nepožádá trenér, tak prostě se situace neřeší, a ponechává se rozhodnutí na ledě a nikdo neřeší, jestli to byl třeba offside o centimetr nebo ne, protože ten tým měl prostor se bránit a nevyužil toho. Rozhodčí sami jdou na video tuším jen v případě posouzení nejasné situace u gólu, tzn. jestlli puk skončil v brance či nikoliv. Ale možná se drobně pletu, ale pro vykreslení toho, čím je prostor pro kontroverze minimalizován to myslím stačí.

Jinak já to rozhodně na VAR neházím, tam prostě selhal nastavený proces rozhodování, nic jiného. Je smutné, že tak špatně, England si prostě neplnil svou povinnost sledovat hru. Dostane trest a jede se dál. Jako určitě by to mělo vést také k tomu, že nestačí prostě zahlásit check complete po kontrole jako signál o rozhodnutí. Je třeba i toto definovat přesně. Snad se tak po tomto stane. Pořád je VAR relativně nová technologie a takové procesní chyby můžou nastat a musí se vyřešit. Mnohem horší, a teď nechci znít ublíženě, se mi zdála situace nás proti Brentfordu loni, kdy rozhodčí u videa nenakreslil čáry při posuzování videa (tzn. neudělal jedinou věc, kterou vlastně udělat měl). Kdyby to vzal od špatného hráče, tak ještě neřeknu, řeknu jak tady, procesní chyba, ale nenakrestlit je vůbec je pro mě nepochopitelné absolutně.

Reagovat
VersaceChain

Reagovat
ZJEV

U toho c) by si použitím AI, ale tomu víkendovému rozhodnutí nepředešel. Právě proto, že se ti idioti za VARem chovali jako nějaká AI, ten gól nebyl uznán.

Reagovat
TopinB

Proč ne? Když by to bylo jako na MS?

Reagovat
Busby babes

protoze u toho vikendoveho pripadu by to dopadlo stejne. VAR vedel, ze to nebyl offside. tam nebyl problem.

Reagovat
TopinB

Takže to nebylo tím, že se idioti za VARem chovali jako nějaká AI

Reagovat
Busby babes

tak ja nevim, jestli si cetl co se stalo? VAR rozhodci si myslel, ze jen potvrzuje gol. takze kouknul na ten offside a rekl: vsechno spravne. Jenze on mel posoudit, jestli carovej spravne mavnul offside. Takze kdyz rekl: vsechno v poradku, hlavni myslel: ok, carovej to mavnul spravne... takhle blbe komicky to melo byt

Reagovat
Spalovač šancí

Stačilo by zrušit fauly ...

Reagovat
Busby babes

pak s velkou pravdepodobnosti dostanes tohle: Once, when Rosetti experimented with using VAR to review every incident in a single match, he found seven penalties and three red cards, according to a strict reading of the laws of the game. “But this is not football,” he said.

Reagovat
jk

Stačilo když se začaly pískat všechny ruce jako penalty. To jim vydrželo snad dvě kola, nadávali na to úplně všichni a kde kdo přišel o body.

Reagovat
Busby babes

ale po tomhle tu vola pulka EF, jen si to neuvedomuje, jakej dusledek by jejich navrhy mely

Reagovat
r.mrazik

tak momentalni hazena je ale slusny bizar

Reagovat
jk

Jako asi budu v menšině ale mě třeba to, že se ty ruce daji do nějakého kontextu asi nevadí. I když je mi jasný, že se na to bude nadávat protože se vždycky někdo bude cítit poškozený.

pokud zůstanu u toho příkladu Romera vs UTD a vs woolwich, tak mi to přijde odpískaný dobře.

Reagovat
r.mrazik

jasny. ja to vidim jinak.

mne to sere hrozne,co se nepiska

.

a pak se hraje evropa a anglicani pak cumi,ze se piska vlastne skoro kazda ruka

Reagovat
jk

Ale jako za některý ruce (i fauly) je ta penalta fakt nepřiměřená bych řekl.

Reagovat
r.mrazik

asi nekdy jo, ale porad to je na nejakem celkem rozumnem zhodnoceni a ne,ze se nepiska ruka zadna...

momentalne je to v anglii normalni hazena

Reagovat
jk

Jako je v tom chaos. Ale proste je to podle mého způsobené tím, že rozhodčí mohou rozhodnout i na základě toho, jak ta ruka ovlivnila probíhající akci. Popravdě mi to nepřijde jako špatný. Jen tam vzniká i větší prosto pro to být nasraný že něco ruka je a něco není.

Reagovat
r.mrazik

hm, v letosni sezone nepiskaji ani uplne jasny ruce

a jak pisu,pak tymy v evrope koukaji,ze je hazena zakazana

Reagovat
jk

My v Evropě nehrajeme, tak moc nekoukáme no

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
VersaceChain

A proč by jako AI měla rozhodovat podle “strict reading of the laws of the game”?

Reagovat
Busby babes

a podle ceho by mela rozhodovat nez podle pravidel?

Reagovat
mistr129

Jak tu někdo psal, AI bys stejně musel zaškolit na předešlých pozorováních, takže by ten současný metr nijak neporušovala, jen by nějakou jeho střední hodnotu držela dlouhodobě napříč zápasy.

Čímž ani náhodou neříkám, že bych byl toho příznivcem, nějak zautomatizovat ofsajdy jako tomu je u gólů a hotovo.

Reagovat
Busby babes

u offsidu je to asi nejjednodussi, ale i tam jsou situace, ktere budou obtizne. viz treba mrtvej offside a tak. i ten semiauto system, co je treba v italii ti jen ukaze postaveni hracu. dal to pak musi vyhodnotit rozhodci, jakej je kontext. samozrejme ve vetsine pripadu staci to postaveni no

Reagovat
mistr129

Jo jasný, já to taky nemyslím tak, že by se rozhodčí nějak eliminovali. Jen by mohli automaticky dostat info, kteří hraci se nacházejí v ofsajdu, a pak na základě toho řešit jejich zapojeni do hry atd.

Reagovat
Busby babes

no to se ted defakto deje. VAR zkontroluje postaveni a rekne hlavnimu co vidi u toho offsidu no

Reagovat
mistr129

Ale VAR si kolikrát neumí označit posledního hráče a než označí všechny, co připadají do úvahy, může to někdy zdržovat. Takže prostě bych očekával, že nějaký systém do 3 sekund vyplivne např. hráči č. 8 a č. 12 jsou v tenhle a tenhle moment v postavení mimo hru, a bude na VARu, aby posoudil, jestli se zapojili do hry a je to ofsajd, nebo ne.

Reagovat
VersaceChain

takze rozhodci dneska nerozhoduji podle pravidel?

Reagovat
Busby babes

rozhoduji casto v duchu pravidel, ne dle litery pravidel tak jak jsou napsana. to jsou dve rozdilne veci.

Kolikrat si videl nekoho psat, jak je super, ze rozhodci necha hru plynout? To je presne ono. Nepiska drobne fauly. Tohle AI nebude schopna (zatim) vyhodnotit.

Reagovat
TopinB

Neznačí tohle spíš, že ty pravidla jsou tedy špatně nastavená? Když si rozhodčí musí vybírat, které ignoruje a které ne... Roky se i tu na EF řeší "na polovině by to faul byl/nebyl". Proč je definice faulu tak rozdílná v pokutovém území a na polovině bez toho, aniž by ten rozdíl byl jakkoliv definovaný?

Reagovat
Busby babes

ano, pro dobu s VAR jsou nejspis spatne nastavena v mnoha ohledech. jen je otazka, jestli je spravny zpusob pristupu, ze kvuli nove technologii prekopes zaklady daneho sportu no.

"Proč je definice faulu tak rozdílná v pokutovém území a na polovině bez toho, aniž by ten rozdíl byl jakkoliv definovaný"

no, od toho tam je prave ten rozhodci, aby tohle posoudil.

Reagovat
Busby babes

jinak myslim, ze rozdilna je proto, ze trest za faul na pulce je neporovnatelne mirnejsi nez trest za faul ve vapne no

Reagovat
Pony Slaystation

Reagovat
VersaceChain

Reagovat
pingla
Reagovat
avicii

To isté sem môžeme postnut o Kanovom faule

Reagovat
avicii

Simulácia Lamely a penalta pre Spurs..to tu môžeme ísť dokola

Reagovat
jk

No právě…

Reagovat
Busby babes

kazdej tym nekdy dostane dobre rozhodnuti a nekdy jindy je rozhodci poskodi no

Reagovat
avicii

Premiér club celkom pekne im tam nakladajú za toto, nič pre miestnych kretenov

Reagovat
Ibelieve

Upřímně sám si kretén, když jsi schopen tak hrubé nadávky a pro co XD... Zvykej si, fotbal je o lidech a ti dělají chyby. Ovšem to vaše tendenční vše proti nám je směšné.

Reagovat
avicii

Takto sa prihlásiť

Reagovat
Salfovic

Tottenham má jediný štěstí, že se do jeho názvu nedá nacpat VAR.

Reagovat
Mates_Matesović

Jasně, hlavně že třeba v NLD jsme z přítomnosti VARu vyloženě profitovali

Reagovat
icemike

Tottenvar? Sice to zní, jako když brňák vaří vodu, ale i tak.

Reagovat
jk

Spíš jako když brňák vaří pivo

Reagovat
eder

Brňák pivo nikdy neuvařil...

Reagovat
eder

Jaktože ne, co třeba Slepičí výVAR?!

Reagovat
Hachim Mastour

Cirkus. Konečne repre prestávka

Reagovat
772jozef

Zobrať 2 body Tottenhamu , 1 bod vrátiť liveproolu ... a všetko bude ok ,všetci spokojný a môže sa pokračovať ďalej

Reagovat
Mastný Chobot

Since the beginning of last season, Martin Ødegaard has scored more goals than any other central midfielder across Europe’s top seven leagues.

Najlepší nákup dekády

Reagovat
J0EL

Reagovat
Zdechlina

Reagovat
M0rb1D4S

Arsenalu určitě Za ty prachy, za které ho Real pustil, to byl absolutní steal.

Reagovat
Nizzie

Reagovat
Euphael

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
janinho

Reagovat
Luc-Luc

Zrusit VAR, ve fotbale to jak vidno nefunguje, kdyz nepohlidaji ti kaspari uz ani ofsajdy.

Reagovat
bbbauch

No jasne, schvalne by me zajimal nejakej pomer mezi spatne odmavanyma ofsajdama pred VARem a po. Vsadil bych se, ze s VARem ze tyhle fuckupy masivne omezily, ale budeme to rusit kvuli dost ojedinelejm selhanim jednotlivcu

Reagovat
Svatej

Reagovat
krisa

Reagovat
mistr129

Reagovat
Nizzie

Reagovat
PP

Reagovat
Busby babes

problem je v tom, jak se na to reaguje. dovedes si predstavit, ze by se nejak extra resilo, ze nekde spatne mavnuli offside ve 30. minute? Ted mame club statementy a Sky to bude resit celej tyden

Reagovat
Mastný Chobot

Nie, problém je, že sa to deje.

Reagovat
Busby babes

chyby se budou dit vzdycky. Ted se musi opravit a zlepsit aby se nestaly priste. Ale to, jak se z toho dela tragedie a desny halo.

Reagovat
Mastný Chobot

Pritom najviac to tu riešiš ty

Reagovat
Nihilister

Reagovat
VersaceChain

Reagovat
J0EL

Reagovat
Busby babes

ja jen reaguju na to, co z toho dela Liverpool tim svym statementem.

Reagovat
icka

Reagovat
Edgar Davids

on je takovej Kozuchov eurofotbalu

Reagovat
Busby babes

to nastesti nevim kdo je.

Reagovat
Edgar Davids

debatni denik na tw

Reagovat
Nizzie

Reagovat
Čenda

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Kubiko

"Chyby se budou dít vždycky" a "aby se nestaly příště" moc nedává smysl dohromady.

Stačí změnit pár jednoduchých věcí, aby se chyba dala vrátit a opravit.

Když se ti něco podělá při práci, tak nepokračuješ, dokud to neopravíš. Ne že to dokončíš blbě s tím, že se už nedalo nic dělat, protože práce byla započata.

Naprosto bezprecedentní omyl se objektivně stal, ale bezprecedentní řešení se zdá nepřiměřené... Tomu nerozumím.

Reagovat
Busby babes

budou jine chyby. tady te by melo byt pomerne snadne predejit.

Reagovat
El Cid z City

Když projedeš na červenou, prostě pokračuješ....

Reagovat
J0EL

Reagovat
Čenda

Reagovat
Yuriewitsch

Reagovat
jk

Psala to tu i loni proti Brighton, když VAR opravil špatně písklý offside na Salaha a Firminho skóroval? Asi ne že…

Reagovat
Pony Slaystation

Var funguje, co nefunguje jsou lidi, kteří jej ovládají a rozhodují. Je kurva tak těžký to pochopit?

Reagovat
El Cid z City

Jak to rozhodl pomezní na lajně?

Reagovat
Busby babes

https://www.football365.com/news/sympathy-liverpool-huge-limitless-sporting-integrity-statement-absurd

It should also go without saying that whatever flaws referees and officials may have they are, as a group, far more concerned with “sporting integrity” than Liverpool, Spurs or any other club that would throw its hat into the European Super League ring.

The silliest bit of all, though, is the closing intention to explore ‘the range of options available’. Firstly because those options comprise entirely of a) cry and b) cry more, both of which have now been quite fully explored

Reagovat
Busby babes

https://twitter.com/daisychristo/status/1223648167385796611

3,5 roku stare vlakno o VAR. doporucuju. Jedna z nejlepsich veci, co jsem na tohle tema cetl.

The promise of VAR is simple: more right decisions. In practice, it complicates the very notion of 'right'. What is a handball? What is offside? What is 'clear and obvious'? Ultimately, what is truth?

The most traditional view of refereeing is that the referee's decision IS the right decision. That is, there is no such thing as an offside goal. If the referee gave it as offside, it WAS offside. His decision is final.

VAR completely destabilises this, and instead introduces the idea of a correct objective reality which technology will bring us closer to than one human on-field referee. But of course, the evidence from that technology still has to be interpreted by humans.

So in the worst-case scenario, VAR undermines the legitimacy of human judgement without replacing it with anything better. Far from removing arbitrary human judgement, VAR simply emphasises just how arbitrary it is.

As

@HelenHet20

says, crowds want big truths, not small ones. VAR succeeds not if it gets "more right decisions", but if fans & players think it improves the game. Like most governance, it's about consensus. If people think VAR is working, it's working. If they don't, it's not.

Rugby and cricket have far more complex rules than football, yet have adopted technology with much greater success. You might have expected the opposite. But perhaps it is football's very simplicity which works against it.

Reagovat
Talker

The most traditional view of refereeing is that the referee's decision IS the right decision.

To je ten problém, že rozhodčí pískne píčovinu, hrubě ovlivní zápas a platí to, protože rozhodčí je kokot a není odvolání.

Za mě je problém není v tom, že by fanoušci nepřijali tu technologii, naopak tam je stále ta naděje, že se věci zlepší. Ale že ji nepřijali rozhodčí. Jsou zvyklí na starý systém, kdy byli absolutními vládci a když jim do toho kecá VAR, tak je to znehodnocování jejich názorů.

Je to podobné jako učitelka, která je z komoušské výchovy a prostě chce, abys ji odpapouškoval sračky a je jí u prdele, jestli ses něco naučil nebo ne.

Chce to změnu mindsetu, kdy rozhodčí budou chtít konzultovat VAR, budou chtít přezkoumat situaci, budou chtít pomoci.

Reagovat
Busby babes

kdyz si prectes neco o rozhodcich v Anglii, tak to, co popisujes proste neni pravda. Oni VAR nijka neodmitaji.

Reagovat
PP

Kážou vodu, pijou víno.. Ono na tom něco bude, z lidské podstaty se těžko někdo vzdává vlastní důležitosti.

Reagovat
TopinB

jj, jenom ho vědomě ignorují, aby jejich kámoš neměl problémy

Reagovat
Busby babes

to ale vubec neni pravda. Jen proste ta rozhodnuti jsou subjektivni. Takze kdyz rozhodci A uzna, ze dotek byl uz dostatecny na penaltu a rozhodci B u VARu ma opacny nazor, tak neni duvod to rozhodnuti menit. Oba dva maji nejakej subjektivni nazor a ani jeden neni lepsi nebo horsi.

Reagovat
TopinB

Tak zrovna tohle je pravda, protože přesně to udělal Dean, že jo. A to je jenom jeden, který se k tomu přiznal.

Není důvod měnit rozhodnutí, ale je důvod ho vyzvat k televizi, ať se na to podívá znova.

Reagovat
Busby babes

Dean je kokot, kterej navic uz skoncil. ato jeho prohlaseni bylo pekne dementni

Reagovat
TopinB

Je a skončil. Ale taky to byl rozhodčí, kterému PGMOL dával velké zápasy, navzdory mnoha a mnoha chybným rozhodnutím. Takže jestli si myslíš, že to jeho prohlášení není indikativní o přístupech rozhodčí celkově a věříš, že VAR neodmítají a berou bezproblémově ho přijímají, tak bych ti rád prodal Karlův most.

Reagovat
TopinB

Reagovat
Kubiko

Hele proč se vlastně důslednosti, angažovanosti a aktivitě obecně (zejména kritické) začalo ve fotbalovém prostředí říkat "brečení", byť je třeba aplikována relativně klidně, slušně a adekvátně situaci? Je to jen trolling ve snaze aktivizovat čtenáře? Nebo to autoři myslí vážně?

Pracuji s děckama a když se naučí řešit věci takto, tak je hrdě pochválím a rozhodně nebudu tvrdit, že brečí. Začíná mi to lézt krkem, nejen u Kloppa.

Reagovat
Busby babes

protoze ten wording je proste smesnej a je to tam popsany proc.

Sporting integrity nijak ohrozena nebyla, pokud teda Pool nenaznacuje, ze to udelali schvalne.

The range of option available? jake presne? zadne nejsou. PGMOL zverejni co se stalo, rekne co udelaji aby se to neopakovalo a je to.

Reagovat
Kubiko

Teď ti nerozumím s tou integritou. Nemusela být ohrožena, ale přímo porušena, a to nemuseli udělat nic schválně. Zdá se mi to být spíš otázkou názoru a evidentně máš jiný než klub. To se stává.

"Range of option" mě taky překvapilo. Možná chtějí prostě poukázat na to, že žádné "options" nejsou a že to je právě to ohrožení integrity? S tím bych totiž souhlasil.

To, co píšeš, a co se pravděpodobně stane - nějaká jednoduchá úprava, která má zamezit tomuto jednomu druhu chyby, je pro mě totiž neakceptovatelný přístup. To je furt dokola, jen počkáme, až se objeví jiná chyba, kterou vyřešíme pak. Je to výsměch tomu, co tady kritizujeme - že špatně je celý systém, kdy všichni v jeden moment mají jasno, co se má udělat, ale nemůžou, protože protokol. A to je integrita sportu úplně v prdeli, ne že ohrožena

Ale co jsem tak nasával tvůj pohled na věc, tak se myslím nemůžeme shodnout, ale nevadí, žij v míru

Reagovat
Busby babes

o ohrozeni sporting integrity pise Pool ve svem statementu

Reagovat
Kubiko

Vím, četl jsem hned, reaguji na to a na tvůj pohled.

Reagovat
Busby babes

jo tak. no tak podle me teda nikdy ohrozena ani porusena nebyla. sporting integrity ohrozis kdyby se ukazalo, ze to udelali treba schvalne. ze proste nejakej tym je by default v nevyhode. to neni tenhle pripad. tady byl pool poskozen ale proste chybou, nechtenou. takova vec se v prubehu sezony stane kazdemu tymu, ze je neco blbe odpiskane a oni na to nasledne doplati. Proto jsem psal, ze mi to prijde smesny, na podporu sveho nazoru pak sdilel ten komentar.

"nějaká jednoduchá úprava, která má zamezit tomuto jednomu druhu chyby, je pro mě totiž neakceptovatelný přístup. To je furt dokola, jen počkáme, až se objeví jiná chyba, kterou vyřešíme pak. "

no, na to muzu asi jen rict: welcome to the world of people. zeptej se kohokoliv kdo nekdy delal nejakej testing, treba IT systemu, jestli dokazi vymyslet a otestovat vsechny myslitelne scenare... to se ti nepovede nikdy. proste udelas co nejlip muzes a pak prijdou lidi a jejich kreativita a vzdycky te prekvapi takze pak reagujes a upravujes no.

Reagovat
Heisenberg

VAR je cajk, dokáže eliminovat množství chyb sudiho. Nejde o dokonalost, ale blížit se k ní. Bez VARu by třeba United loni i letos byli pořád v boji o titul.

Bohužel je drtivá většina sudich stále z okolí Manchesteru, případně pije místo mléka ropu a pak to jednou za čas na hřištích dopadne velice vtipně.

Za mě zastřelit všechny působící sudí a nahradit je novejma, opakovat to každý 3 roky (Mourinhův cyklus).

Reagovat
xjert02

Reagovat
Hollo

"chyba" keď odpískas on-side .. potom to jasne vidíš na monitore , tak radšej ani nezobrazíš lajny aby si sa mohol vyhovárať na " chybu". čo vám tu všetkým j.... ??

Reagovat
ZJEV

Jako dokážu pochopit, že nastala nějaká chyba v komunikaci a špatně se domluví. Ale co nepochopím je, že ani když viděli, že se gól neuznal a borci jdou rozehrávat přímý kop, tak nejsou schopni zasáhnout. To nemají koule nebo co? Takoví přisdisráči nemůžou pískat PL.

Reagovat
krisa

bych řekl, že po rozehrání už to změnit nelze

Reagovat
ZJEV

Jak nelze? A nepovolit regulerni gol lze? To jsou jenom vymluvy...

Reagovat
nani92

no nelze. lze. nejsou

Reagovat
ZJEV

Ale jsou to jenom alibistický kecy. Neuznali regulérní gól - porušili pravidla poprvé, mohli je znovu porušit podruhé, jde o nějaký poměr, co je větší zásah (v právu se tomu říká test proporcionality). Kdyby dali pokyn hlavnímu, ať přeruší hru dovysvětli si to, uzná se gól, tak se jede dál a nikdo to moc neřeší. Takhle jsou za úplné hlupáky a hrubě ovlivnili zápas.

Reagovat
jackinho10

Reagovat
aragorn

Reagovat
nani92

to je morálne v poriadku, ale vytvoril by s nebezpečný precedens

Reagovat
Shottack

To ano. Precedens, že když to jednou udělali správně, museli by i příště...

Reagovat
nani92

však práve, napr. pri ruke by niekto mohol aj po 10 minutach zmeniť názor, a teraz čo..vrátime sa v čase?

Reagovat
Shottack

Nechápu (pokud to nemá co dělat s Tvou klubovou sympatií), proč to ženeš do absurdity mluvením o 10 minutách. Tady stačilo, aby na něj do 10 sekund od rozehrání zařval: "Počkej, vole, co blbneš. Stopni to, my potvrzovali regulérní gól."

Reagovat
nani92

no a to je ten problém, 10 sekund je ešte v pohode, ale minuta už nie je? Po rozohratí sa už nevracia v čase a tak to je správne a tak to je v každom športe čo mi napadne. Chyba sa stala, treba robiť nárpavy, aby sa také niečo už nestalo, ale akonahle hra pokračuje tak to je žiaľ smola

Reagovat
papos182

Ale vzdyt oni nemenili nazor, jen se s hlavnim rozhodcim evidentne nepochopili.

Reagovat
nani92

áno, ale to je ich chyba proste, musia zlepšiť a zednodušiť komunikaciu alebo čo, treba to naraviť, to ej jasné..ale v tom momente už nešlo nič robiť, je to tak proste

Reagovat
icemike

To je jiná situace

Reagovat
misomy6

Iba by týmto vytvorili precedens spätného vracania sa o dovysvetlovania veci…potom by bolo o koľko spat sa môžu vracať a dovysvetľoval a meniť?…. teraz to je situácia sa dohrá, pri zastavanej hre sa posudzuje a rozhodca dá pokyn na pokračovanie hry po posúdení…zlyhalo práve posudzovanie ale nemôžme sa potom spätne vracať a posudzovať veci spätne lebo vnznikne chaos, nikto nebude vedieť co už VAR doriešil co ešte spätne zas pozera, kedy je to rozhodnutie konečne? Hráči budú reklamovať situácie spred niekoľkých mintu( desiatok minút) a dožadovať sa ďalšieho preskúmavania? Lebo tu ma stiahol to ste pozreli a tu zas toto ste pozerali? Nepíš take hlúposti už tu nabudúce a ešte tu hovor o alibistickych rečiach a pravnicine… veď hlavná zásada je ze sa nerozhoduje 2x o tom istom… tu nie su zadné odvolávanie/opravné prostriedky na napadnutie a zmenu rozhodnutia

Reagovat
ZJEV

Trošku vychladni chlape. Nikdo tu nemluví o situaci, kdy se bude VAR vracet a rozhodovat něco zpětně. Jde o situaci, kdy se nepochopili a měli zasáhnout. A bylo by to taky špatně, ale ta chyba by nebyla tak zásadní. Samozřejmě by nemohli zůstat opaření 5 minut a hru zastavit bezprostředně po rozehrání.

Ten právnický termín jsem dal schválně do závorky jen pro dovysvětlení, aby se toho někdo nechytal. Řeči o právních zásadách, odvoláních apod. jsou úplně mimo.

Reagovat
misomy6

Sorry ale obcas ma naštvú take reči ako si tu mal o alibizme, vymluvach ard. A tu si ty nepochopil ze vždy keď dá rozhodca pokyn na plynutie hry dalej po prerušení tak rozhodnuté bolo (aj nezasiahnutie VARu je rozhodnutie VARu lebo ten by mal preskumavat nezávisle na pozadí)..čiže rozhodnuté bolo keď hra začala plynúť dalej a vrátiť sa spat a prerušiť zas hru a zmeniť rozhodnutie je dvakrát rozhodnutie o tej istej veci, čiže tie reči o odvolaní nie su mimo bratu lebo rozhodcovia rozhodli a kto potom by mal akože napadnúť ich povodne rozhodnutie? Oni sami ?

Reagovat
ZJEV

Moc to řešíš, kdyby hlavnímu zavolali vole co je vždyť byl onside? On by to vysvětli a uznal, tak se jede dal. Je to oprava vlastního špatného rozhodnutí. Hlavní a rozhodčí u VARu by měli tvořit jeden celek. A "ne dvakrát o téže (jedné) věci" je právní zásada, která ve fotbale neplatí, a není to žádné odvolání proti jejich rozhodnutí a nic takového, tak to tady nepleť.

Reagovat
misomy6

Tak počkať test proporcionality napísaný v zátvorke platí a iné právne zásady už nie? A práveže tvorí jeden celok ak by mu zavolali tak by sa nato pozreli a ak nezavolal tak nepozreli, oni ale pozerajú bez toho aby volali a takisto aj rozhodca pozera očami a nemá ich zatvorené.. tu pochybil VAR ze nezavolal keď mal veď mohli aj povedať situácia je nejasná preruš hru kým to presetrime… je jasne dane kedy sa posudzuje nejaká sporná vec a kedy už nie… je to jednoduché, myslím ze veľa ľudí to pochopilo, mohol by si aj ty

Reagovat
ZJEV

Precti si, proc se ta chyba stala a nelamentuj. Oni meli porvrdit offside a mysleli si, ze potvrzuji onside. To je ta chyba. Kdyz hlavni piskl offside a Totac rozehraval primy kop v miste prestupku, meli zasahnout. Pripadne bezprostredne po rozehravce.

Reagovat
ZJEV

Preruseni hry po tom co neuznali regulerni gol, je pro me (a snad vsechny) mensi chyba. Nez nezasahovat vubec a nechat stav 0:0. Proto jsem do zavorky pouzil jako prirovnani test proporcionality.

Reagovat
Yuriewitsch

Reagovat
icemike

Reagovat
Fernando_Torres

Jak nelze, kolikrát ti každej zápas rozhodčí stopne hru i po rychlé rozehrávce, protože chce třeba ještě domluvit hráči, dát kartu a podobně? Nevšiml jsem si, že by to v těchto případech nešlo, protože už bylo rozehráno... Je to čistě jen ubohej alibismus od těch lidí u VARu, stačilo během pár vteřin od rozehrávky zahlásit pár slov do sluchátka a bylo to vyřešeno

Reagovat
krisa

hele já netvrdím, že je to správně a logika velí, že kdyby to po pár vteřinách stopli, že se stala chyba, udělali by jen dobře, ale pokud to pravidla neumožňují..

kartáč po rychlé rozehrávce, kdy třeba sudí nedá pokyn ke hře je fakt něco jiného

Reagovat
Shottack

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
nani92

dalo sa to čakať, aká je šanca, že rozhodca, ktorý je strašný na ihrisku bude zrazu oveľa lepší, ked si sadne za PC

Reagovat
Mastný Chobot

Väčšina z nás tu je lepších za PC než v realite, takže sa to dá čakať

Reagovat
Shottack

No to snad doufám není

Reagovat
Neutron

Tak to potes panbuh

Reagovat
Geordies

Už jsem alergický na to, jak má někdo neustále idiotskou potřebu házet to na VAR. Dokážete pochopit, že VAR je jen technologie - prostředek, který má sudím zjednodušit práci? A taky to dělá. O to větší demence je, když ten trotl za videem není schopen onu technologii ve správný moment správně využít. Je to jako byste zavinili dopravní autonehodu tím, že vjedete do protisměru, ale budete argumentovat, že chyba je v autě.

Budiž příkladem zápasy EKL bez VARu, kde jsou ty rozdíly fakt markantní. Zápas co zápas tam dochází k přehlédnutí klíčových situací.

Reagovat
Mastný Chobot

"ten trotl za videem"

myslíš VAR?

Reagovat
Geordies

Ne, nemyslím.

Reagovat
Luc-Luc

VAR je ten clovek za videem ne?

Reagovat
Nizzie

Mělo by to tak být, není to ta technologie samotná, i když chápu, že to k tomu svádí. Ono i jak se to prezentuje v televizi, v diskuzích, všude, tak to tak působí, že VAR je i ta technologie. Podle mě je to však zavádějící. VAR = Video Assistant Referee.

Reagovat
Busby babes

Reagovat
fenixLFC

jednoznacne

Reagovat
El Cid z City

Platil by gól, kdyby nebyl var?

Reagovat
krisa

zvedl by praporek, kdyby nebyl VAR? Třeba si nebyl jistý a řekl si, že to když tak VAR opraví

Reagovat
El Cid z City

To by opravil tak jak tak.Zamítá se.

Reagovat
krisa

kdyby nebyl VAR záleželo by jen a pouze jestli by zvedl praporek nebo ne. No a zvedl by ho, kdyby věděl, že už ho nikdo neopraví? To už se nedozvíme

Reagovat
El Cid z City

Kdyby nebyli pomezní, tak by to hlavní sudí s 50% procentní jistotou posoudil líp než pomezní s varem dohromady.

Reagovat
krisa

tuhle konkrétní situaci asi ano, jinak je to blábol

Reagovat
El Cid z City

Stejně jako řeči o tom,že s varem je víc chyb.

Reagovat
krisa

to já ale netvrdím

Reagovat
El Cid z City

Netvrdím,že ty to tvrdíš.

Reagovat
Busby babes

jak? Hlavni nebyl nikde pobliz aby mohl vyhodnotit postaveni tech hracu, ne?

Reagovat
El Cid z City

Takže by to s padesáti procentní jistotou uznal.

Reagovat
Busby babes

kdyby my pomezni mavnul offside tak to se 100 procentni jistotou hlavni neuzna.

Reagovat
El Cid z City

On ho ale mávnul.

Reagovat
Busby babes

a bez pomeznich... no jenze to bys pak tu 50 procentni jistotu mel uplne u KAZDEHO offsidu, ne jen tehle konkretni situace, ale vsechny situace v tom danem zapase. pochybuju, ze by to dopadlo lip

Reagovat
El Cid z City

Aha, jo takhle, raději to vysvětlím. Byla to nadsázka!!!!!!!! var udělal chybu- zrušme ho...sakra jenže on chybu udělal i pomezní- tak ho taky zrušme.... Přesně jak píšeš, s pomezním se jde vysoko nad 50% a s Varem ještě výš. Vždycky budou debaty o mrtvém offsidu i s varem, jako třeba loni Rashford-Fernandes proti City, ale přeci kvůli tomu nebudu žádat zrušení varu, kterej za to nemůže.

Reagovat
Busby babes

ne, protoze rozhodci na hristi mavnul offside. Na druhou stranu je otazka, jestli bez VARu by to mavnul stejne.

Reagovat
krisa

Reagovat
Greaber

Až bude zápasy pískat umělá inteligence, tak si zase budou lidi stěžovat, že dodržuje pravidla až moc

Reagovat
PP

Proč teda hned po zjištění chyby neupozornili hlavního, že se spletli? Ta chyba byla natolik průkazná, že by si to bezproblémů obhájili a kolik času by se hrálo, 10s?

Reagovat
owny✨

Protože jsou kokoti a nechtěli přiznat vlastní chybu. Stejně jako Liverpool, který se teď nějak moc fixuje na tuto situaci a nechce si přiznat, že je to vlastně jedno, protože by prohrál tak jako tak.

Reagovat
PP

Ty zase nechápeš časovou kontinuitu, kde by se ten zápas vyvíjel zcela jinak. Je možné, že by jste vyhráli, ale je taky možné, že by jste prohráli či remizovali. Tvému přesvědčení, že by jste vyhráli i tak nějak nerozumím.. resp., chápu to jen proto, že jsi to ty..

Reagovat
mojmira

Však on to moc dobře chápe, ale je to duševní mrzák a baví ho to. Na něj prostě stačí nereagovat.

Reagovat
PP

mě se někdy chce..

Reagovat
owny✨

V té době už hráli v 10, tak je pravděpodobnější, že bysme otočili.

Reagovat
Nizzie

Reagovat
Kiss Me Polka!

No nevím, podle jk, je to proti 10 složitější

Reagovat
81Tomas

Rozhodne, protoze dokonce proti 9 to byl od vas naprosty valec a presvedciva vyhra

Reagovat
owny✨

V suchým triku

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
icemike

Vždyť jste na konci ani nevystřelili. 10 minut nastavení a vy prd,pool si to tam musel hodit sám

Reagovat
eder

Reagovat
eder

NE.

Reagovat
Busby babes

Reagovat
Busby babes

zpanikarili a pak uz bylo pozde.

Reagovat
OTASi

Je to jednoduchý. Nejlepší ligou je PL díky cizincům, kdyby tam hráli jen angličani, sotva by byla v TOP 5. Angličani jsou hloupý a líný dauňáci, jelikož se už po staletí množí příbuzní na stejným ostrově. Jeďte se tam podívat, je to pravda. Všechnu práci tam dělají cizinci, oni jim jen dělají nadřízený, ale sami makat nebudou, protože na co šáhnou, to poserou. Starosta londýna je pákistánec, premiérem VB je ind. Až angažujou imigranty k VARu, začne to fungovat

Reagovat
eder

Tak dauňáci, no vida...

Reagovat
OTASi

dowňáci mi přijde horší přepis, nechtěl bych se těch poloretardů dotknout

Reagovat
PP

Kterých?

Reagovat
Sm0ker

Reagovat
xjert02

Reagovat
Neutron

Wtf

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Bayernista18

Když občas kouknu na rugby, tak oproti fotbalu je tam spousta pozitivních rozdílů. Respekt k soupeři, k rozhodčímu, hra bez simulací... Když se řeší spornej moment, tak to všichni vidí na obrazovce a je slyšet, proč to rozhodčí posoudil zrovna takhle. Fotbalisti neustále běhaj za rozhodčim, simulujou, nepřiznávaj se k rukám nebo k tečim a kolikrát ani nevíme, proč se co jak posoudilo. A k některejm momentum se VAR ani nesmí vracet (např. spornej roh před gólem), což taky nedává smysl...

Reagovat
VersaceChain

rugby je super

Reagovat
vitasrp

Zrovna spornej roh před gólem dává smysl. Však by akorát padlo míň branek, protože u určitýho procenta by se prostě našlo, že roh být neměl a gól by se zrušil kvůli uplné píčovině.

Kolik je roh procentuálně šance na gól? Pět procent? Když padne gól ze standardky, bude se pak taky tři minuty přezkoumávat, jestli vůbec měla být nařízena?

Reagovat
Bayernista18

Že by padalo míň gólů je blbej argument, to by se moh VAR rovnou zrušit. Často je vidět jasná teč hned v prvnim zpomalenym záběru ještě před samotnym zahránim rohu. Když z něj nepadne gól, hra se vůbec nemusí přerušit a když jo, tak se odvolá.

Reagovat
El Cid z City

Co dlouhý házený auty do vápna?( ruka je přesnější než noha) a vůbec každej aut, pokud by po jeho hození např. z brejku padl gól.

V tom případě by dávalo smysl posuzovat každej spornej odkopl od brány, jestli náhodou nebyl roh a nepřipravil jsi soupeře o šanci.

Reagovat
Bayernista18

Já jsem pro, aby se řešily i sporný auty v případě, že padne gól z následný akce. Opakovačku většinou vidíš hned po daný situaci, takže by posouzení mohlo trvat jen pár vteřin. Spornou penaltu řeší VAR třeba i pár minut...

Reagovat
vitasrp

Není to vůbec blbej argument, tohle by tak strašně kurvilo požitek z tý hry. Po každém gólu z rohu nebo standardky by ses bál, aby náhodou VAR nenašel nějaký důvod, proč ta situace nastat neměla. Roh je prostě pár procentní šance na gól, většina standardek taky, to maj prostě týmy ubránit a né pak brečet, že tam byla teč, tak to zpětně nemá platit. Tohle by ten sport naopak strašně kazilo.

Reagovat
Bayernista18

Na profi úrovni se hraje hlavně o peníze a prestiž a sporný momenty tě o ně můžou snadno připravit. Požitek ze hry je druhořadej. A i když to týmy neubrání nebo nepromění tisíc vlastních šancí, tak to nemění nic na tom, že nebejt špatnýho posouzení nějaký situace, mohlo bejt všechno jinak. To by potom VAR vůbec nemusel bejt, chyby rozhodčích by se nemusely řešit a např. sporný ofsajdy by se mohly posuzovat bez VARu vždycky ve prospěch útočících hráčů.

Reagovat
vitasrp

Navíc by ti vznikaly vyloženě mrtvý pasáže hry, když by se nařídil roh, tak by ti u televize bylo jasný, že v následujících cca 15-20 sekundách prostě nemůže padnout gól, protože by ho video zrušilo. To je přece úplně k hovnu.

Reagovat
Bayernista18

Chápu tě, ale mně by to nevadilo.

Reagovat
Busby babes

ten argument penezma je pro me osobne strasnej. jakkoliv chapu, jak to myslis. ale proste... v zasade... no a co?

A hlavne bych argumentoval, ze i na profi urovni je to porad primarne zabava, ne pro hrace, ale pro fanousky. Diky nim, ze v tom vidi tu zabavu se v tom pak toci ty velky penize. Vem jim tu zabavu, a nektere z veci, ktere se tu navrhuji by dle meho dokazaly odradit spousty tech fanousku a penize by sly taky dolu

Reagovat
Busby babes

+ bych dodal, ze by byl velkej rozdil pozitek z toho byt na stadionu a u televize. Po tomhle prezkoumavani volaj primarne lidi, co to sledujou z 99 procent u televize no. Byt na stadionu, tak te neskutecne sere, ze se porad neco zkouma a nehraje.

Reagovat
Busby babes

hlavne bys ten roh musel rusit jeste pred zahranim. a jako kontrolovat kazdej roh... no nevim. prijde mi, ze lidi nevi, co si prejou.

Reagovat
Bayernista18

Každej ne, jen ty sporný a těch tolik neni. Určitě mnohem míň než spornejch zákroků ve vápně.

Reagovat
Busby babes

to je odvazne tvrzeni. Hlavne ted ty sporny rohy nikdo neresi. ale jak bys zavedl, ze i rohy kontrolujes, tak bys vytvoril armadu lidi, co by do podrobna zkoumalo kazdej roh a ver mi, ze by najednou bylo daleko vic "kontroverznich" rohu nez nam ted prijde.

Reagovat
Bayernista18

Proč každej roh? Stačí zkoumat třeba jen ty situace, kdy bránící hráč s rohem nesouhlasí a těch je minimum. Teď se taky nezkoumá každej souboj nebo kontakt ve vápně. Už teď sedí u VARu zbytečně moc lidí, na zkouknutí opakovačky bohatě stačí jeden.

Reagovat
Busby babes

no a co, ze s tim nesouhlasi? to zaved a budou nesouhlasit s kazdym. proste preventivne. Jako to co navrhujes je tak strasne naivni, respektive to jak si myslis, ze by to fungovalo, je tak naivni pohled...

Reagovat
Bayernista18

To si nemyslim, protože nedává žádnej smysl předstírat nesouhlas s rohem, když se roh nakonec stejně bude kopat. Než začal fungovat VAR, tak lidi psali to samý. Že to bude zdržovat a kouskovat hru, bude se zkoumat každej kontakt a podobně. Myslim si, že je jen otázkou času, než dojde i na ty rohy, případně auty.

Reagovat
Busby babes

no vsak to zdrzuje hru. a taky se kvuli tomu jasne reklo, na co se bude VAR pouzivat a na co ne. A proste rohy a auty nejsou v tom baliku z tehle duvodu. zbytecne zdrzovani

Reagovat
Bayernista18

Hru zdržuje víc věcí, který s VARem ani nesouvisí. Časem dojde i na ty rohy, protože průměrnej počet spornejch situací na zápas je nízkej a posouzení by ve většině případů mohlo trvat jen pár vteřin. Problém je, že posuzování některech situací už teď trvá zbytečně dlouho. Komentátoři i diváci už maj z opakovačky dávno jasno, ale na verdikt VARu se čeká dalších x desítek vteřin...

Reagovat
Busby babes

rugby ma daleko jasneji definovana pravidla.

Reagovat
ZJEV

No a? Kdyby si slyšel, že třeba spolu řeší intenzitu kontaktu. To jestli to hráč mohl ustát apod., tak máš aspoň nějakou představu, jak k rozhodnutí došel a hlavně je to transparentní. Takhle si tam potají něco domluví a nikdo ani pomalu hráči neví proč. Není to jen o rugby i v hokeji mají rozhodčí mikrofony a slyšíš, co říkají hráčům ne?

Reagovat
Busby babes

proc by resili, jestli hrac mohl neco ustat, kdyz skladka je zakladni prvek rugby. Oni resi jen fakticky veci, kdy skladka nesmi byt vedena na krk treba. Tam proste neni tolik prostoru pro subjektivitu.

Takze v tomhle ohledu bys musel dost zasadne prekopat pravidla fotbalu. Je otazka, jestli by to apk jeste byl stejny sport.

Ad transaprentnost, to by melo jit samo i ve fotbale. jen myslim, ze to vetsinu lidi stejne neuspokoji.

Reagovat
ZJEV

Ten priklad o intenzite a ustani souboje jsem myslel pri rozhodovani o penalte ve fotbale . Neni treba prekopavat pravidla jen rozhodovat transparentne, pak by meli i rozhodci vetsi respekt, a to jak od hracu, tak pak fanousku.

Reagovat
Busby babes

ja to chapu, ja jen rikam, ze tohle v rugby neresis, pokud teda berete rugby jako vzor hodny nasledovani. jen upozornuju na dost zasadni rozdil v podstate tech dvou sportu. spolecne maji defakto jen to, ze se hraji na trave a je to kolektivni sport.

ale oni rozhoduji docela dost transparentne.

me by fakt zajimalo, co si myslite, ze se stane az zacnou zverejnovat tu komunikaci? vsak i ted vidime ze tam je v zasade: videl jsem kontakt, pro me penalta. a VAR mu rekne: hele kontakt tam nebyl. tak to otoci. anebo rekne: jo, kontakt tam byl. ale ze by se tam nejak hadali: podle me byl kontakt slabej na penaltu... to bude v naproste vyjimce pripadu.

vem si co dole pise Ref... kazdej zapas je jinej, kazdej rozhodci je jinej. tu konzistenci proste nedosahnem nikdy.

+ tohle.

https://www.theguardian.com/football/2023/mar/21/inside-world-premier-league-football-referees-pgmol-howard-webb-andre-marriner-darren-england

On another clip, the group had been much more divided. These were some of the best referees in world football, with decades of experience, and even after seeing the incident multiple times from multiple angles, they couldn’t agree about what was clear and obvious. The moment that the results were announced, the room laughed. It was 26:23.

Reagovat
xjert02

Souhlas. Ragby by melo byt pro fotbalovou komunitu inspiraci. BTW, byli mnozi, co volali pri zavedeni VARu i po zverejneni komunikace mezi hlavnim a VAR primo na stadionu do reproduktoru. Nekolikrat se na to pozdeji po jeho zavedeni upozornovalo, kdyz lidi na stadionu neznali poradne ani kontext, proc je hra prerusena a o cem se rozhoduje. Toto zavest nepredstavuje nejakou obrovskou financni zatez. Dle meho se tomu branila spise komunita sudich nez fanousku a hracu.

Reagovat
vitasrp

Tohle zatím zakazuje Fifa/Uefa.

Reagovat
PP

Nekecej.. To jako fakt? To jsou kundy..

Reagovat
xjert02

No, k nim by to sedelo. Stejne jako k tem sudim. Je to pakaz.

Reagovat
El Cid z City

Nejsem znalec rugby, ale je v něm tak důležitej moment jako penalta ve fotbale, kdy jeden gól mnohdy vyhraje celej zápas?

Reagovat
PP

Pfff, hromada, byť těch bodů je tam mnohem víc. Ale prakticky u každé situace před vlastní obrannou čarou může jedno otočení změnit celý průběh/výsledek hry.. A to máš u postupného útoku (např. předhoz), mlýnu (zborcení jedné druhé strany + další věci co ani neznám), autu (jestli letěl po rovné ose), průkazné ležení balonu za lajnou, atd.. Protože jestli položíš balon, tak máš 5 bodů + 2 za potvrzenou konverzi a to je od semifinále nahoru dost bodů.. Teď to začne být divácky pecka každý jeden zápas.

Reagovat
Vinci

Tohle velebeni ragby při porovnání s fotbalem je fakt hrozná móda jsou to absolutně neporovnatelný sporty

Reagovat
Bayernista18

Právě naopak, i když jde o odlišný sporty, porovnat se toho dá dost.

Reagovat
Busby babes

jen neberes v potaz spousty okolonosti jako jinej typ sportu, jinej pristup k casu a jinak nastavena pravidla no.

Nehlede na to, ze v rugby taky resili dost problemu s VAR, neni vsechno tak ruzove, jak si fotbalovy fans mysli. treba prilisne spolehani rozhodcich na video. coz prodluzovalo zapasy a tak. Coz by ve fotbale byl jeste vetsi problem.

Reagovat
Bayernista18

O změně pravidel se přece bavíme. To, že v rugby něco řeší VAR, je plus, ne mínus. Fotbal je na posuzování složitější, právě proto by VAR měl pomáhat tam, kde lidskej faktor pravidelně selhává. A řešit to tak, aby to zabralo co nejmíň času. Když může hra kvůli penaltě stát 5 minut, proč by kvůli rohu nebo autu nemohla stát 10 vteřin. Tolik spornejch situací při zápase zase neni, aby to nějak významně prodloužilo hru. Seběhnutí k rozhodčímu možná ukrojí víc hracího času.

Reagovat
Busby babes

to mi prijde jako docela naivni predstava no. navic tohle fanaticke posuzovani kazdeho autu/rohu... nevim no, jak rikam, v tomhle se s vama neshodnu

Reagovat
Kubiko

Hele učení nápodobou... Normálně ve škole když pracujeme se skupinou obsahující fotbalisty, je tam úplně jasná korelace... Jsou to ti žáci, kteří ti nejčastěji skočí do řeči řvaním, že je něco nefér. Když rozháníš šarvátku, první jim letí ruce nahoru že oni nic. Když řekneš skupince, že něco měli dělat jinak, fotbalisti na tebe naběhnou jak mouchy a začnou gestikulovat jak Italové, proč nemáš pravdu...

Nějaká hrdost nikde. Touha ustát víc než jsem zvládl minule, abych se stal silnějším, nikde. Jen pomyslné hledání nerovného trávníku nebo boule na míči a válení se po zemi.

Reagovat
Witcher

Konečně je česká liga v něčem v pořádku.U nás tu teč hledají klidně 5min

Reagovat
ttopi

Paradoxní tady je, že se nejednalo o chybu VARu jako takového. Ten ofsajd nebyl a oni to viděli i bez čáry, stejně jako celý svět. Problém je spíše technicko-komunikační, špatné předání stanoviska, což je ale o to horší.

Reagovat
R.Meireles

Dva články a nejvíc tu brečí 2 lidi. Jeden fanda Mufanu a jeden Slepic.

Nadruhou stranu je jasný proč zrovna fandové těchto týmů

Reagovat
SunFells

Protože tyto dva týmy vábí největší mongoly nebo kvůli dlouhodobé oblibě u sudích? Tak jasné to není.

Reagovat
Greaber

No zrovna Arsenal by měl tak polovinu bodů bez rozhodčích, to je váš 12. hráč

Reagovat
Nizzie

Slušná křeč.

Reagovat
Front hell

Což by bylo pořád o půl bodů více než tragedi z Chelsea

Reagovat
SunFells

Jo tak. Ale je pravda, že když alespoň upustím od dlouhodobosti, tak nás rozhodčí tuto sezónu ještě tak neposírají jako obvykle, nemám však naděje, že to vydrží.

Reagovat
J0EL

Reagovat
avicii

Reagovat
FUnk

potrefena husa....

Reagovat
Neutron

Iba sa snazi byt vtipny, nechaj ho.

Reagovat
Nizzie

Reagovat
Sm0ker

Reagovat
herbage

90 % z vás tu řeši kraviny, přitom řešení je jednoduché. Aby nenastal komunikační šum, budou mít rozhodčí hodinky a na nich se zobrazí buď onside (zeleně podbarveno) nebo offside (červeně podbarveno). U VAR budou mít 2 stejná tlačítka a budou mačkat jak opice

Reagovat
El Cid z City

A stejně se rozhodčí u varu může překliknout nebo splést.

Reagovat
herbage

Tak i to lze řešit, například musí tlačítko podržet 3 vteřiny nebo musí stejné tlačítko stisknout u VARu oba současně. Pochopitelně nelze vyloučit úmysl, ale odstraní to komunikační šum defacto na nulu

Reagovat
nani92

ale stále tam je ten ľudský faktor, že to tie 3 sekundy bude držať blbo

Reagovat
El Cid z City

Jj, jako když někomu řekneš ať jde doprava a on to hned flákne do leva nebo momentální pomýlení...

Reagovat
herbage

OMG. Jako ty lidi musí mít nějaké standardy, a pokud mají v popisu práce správně posoudit okamžik přihrávky, správně namalovat lajny a správně vyhodnotit zapojení do hry (hráč clonil ve výhledu nebo ne), tak,zmáčknutí správného tlačítla je asi to nejmenší

Reagovat
El Cid z City

Víš o tom,že třeba došlo k odoperování zdravého oka nebo ledviny?

Reagovat
herbage

A co to mění na tom, co jsem výše popsal? Nikdy nebude žadný systém zcela neprůstřelný, ale pravděpodobnosti, že se to bude opakovat, lze dobrým nastavením procesu výrazně zredukovat - viz případ tento víkend, který by šel řešit mým návrhem

Reagovat
El Cid z City

Chyby budou vždycky, na tom se shodnem. Jednou se ale zase najde borec, co si splete barvy úplně stejně jako zdravotník levé oko za pravé.

Reagovat
herbage

Ale jde o pravděpodobnosti, proboha. Asi jiná pravďěpodobnost bude v nějaké lokální nemonici v Indii a jiná na špičkové klinice třeba v Bostonu. A čím to asi je, vysokou kulturu, dobře nastavenými procesy a jejich důsledným dodržováním. Ano, i tak může dojít k záměně, ale ne třeba 5x do roka, ale jednou za sto let, a o to tady jde přece

Reagovat
El Cid z City

Já s tebou souhlasím, jenom mi to tvoje řešení přišlo adekvátní spíš indický klinice, ať daj vědátoři hlavy dohromady a určitě na něco přijdou.

Reagovat
herbage

Jednoduchá řešení bývají často nejelegantnější a nejspolehlivější. Nebo goal line technologie a hodinky ti přijdou taky na úrovni indické kliniky?

Reagovat
Referee©

Diskuze zajímavá, tak pár postřehů...

1) Daný ofsajd byl brutální komunikační blackout, který přinutí určitě komisi ke změnám dané komunikace. Vždy se říká, že přesné procesy a rozhodnutí vznikají z chyb a poučení. Ačkoliv v takové soutěži by se to nemělo stát.

2) Jak jsem už psal v jiném článku. V některých chvílích u VARu mi připadá, že díky svým egům nechtějí měnit rozhodnutí na hřišti "tzv. podržím kamaráda, aby nevypadalo, že mu měním každé rozhodnutí". Kdybychom se do toho podívali hlouběji, tak rozhodčí jsou nějaká komunita a docela by mne zajímalo, jestli to nedělá sociální problémy, když třeba kolega mi do zápasu víckrát šáhne. Angličani jsou navíc v tomhle dost zatvrzený.

3) AI je nesmysl v tom, že bohužel kolektivní sport se nehraje v bíle a černé zóně (posuzování faulů), ale většinou v šedé zóně. Jako hráč jsem tohle nechápal, ale stačí si jít písknout pár zápasu a člověk pozná, že zápas je každý jiný. Jindy člověk musí přitáhnout metr, někdy povolit. Většina zákroku je v kolonce můžeš/nemusíš. Těch v bílé a černé zóně je jen několik. Ofsajdy naproti tomu jsou jasně dané a chybovat v nich je selhání jednotlivce nikoliv systému.

4) Hodně lidí volá po konzistentnosti. No v tom je velký problém. Každý rozhodčí je jiný. Většina pracuje normálně někde ještě v zaměstnání a ono se to nezdá, ale dost záleží i na rozpoložení. Ráno jdete do zaměstnání, řešíte problémy, v poledne se seberete a jedete na Anfield řídit utkání o miliony s největšími profesionály.

5) Je až s podivem, že se nevytváří profesionální konkurence i ze zahraničí. Nejlepší liga na světě by si to asi zasloužila. Nicméně rozhodčích prostě není moc. A bude ještě hůř. Tento "koníček" je bohužel vidět až při velkých chybách. Nikdo s rozhodčími moc nepracuje. V mládežnických soutěžích pískáte za almužnu a ještě musíte snášet individua, který vás chtějí zbít, když se to učíte. Finančně už je McDonald výhodnější. Ono se hezky křičí, ale nikdo se neptá na otázku " Jak rozhodčím pomůžeme a začneme zde budovat tvrdou konkurenci?"

Reagovat
ZJEV

4) počkej to jako, že rozhodčí, co píská PL, má i jiné zaměstnání?

Reagovat
pa3ce

Ty jo, to aj mna prekvapilo ak je to pravda

Reagovat
Kinky7

podle googlu ma rozhodci v PL ca 70 000 - 100 000 liber hrubeho rocne. pokud to zdanis a prepoctes na mesic tak to je 4000 liber mesicne coz fakt neni zadny ham v porovnani s tim kolik berou ti ktere piskaji. druhe zamestnani mit asi mohou ale prace rozhodciho v PL se bere jako prace na plny uvazek

Reagovat
Busby babes

+ pak odmenu 1500 liber za zapas.

Reagovat
Kinky7

zase z tech 1500 pred zdanenim musi zaplatit cestu a hotel. coz bude taky docela palka

Reagovat
Busby babes

tak predpokladam, ze diety maji v ramci toho. pochybuju, ze si to plati rovnou sami. ale detaily neznam

Reagovat
Kinky7

at je to jak je to tak plat top rozhodciho v Pl je na urovni tech nejhorsich hracu PL. coz je sila

pro zajimavost - prumerna mzda hrace PL je 60 000 liber - ale tydne

Reagovat
ZJEV

Ty jo tak to jsem myslel, ze maji vic. Na druhou stranu ta doba, kterou se te svoji praci venuji bude asi mensi, nez je bezne a po tom, co v PL predvadi, tak je otazka jestli si vice vubec zaslouzi.

Reagovat
r.mrazik

na druhou stranu jsou rozhodci jedni z mala, kteri jsou placeni tehdy, kdyz ostatni to delaji pro prdel a srandu...

nehlede na tvoreni jejich korupcnich skupinek a spolku/komisi,kde si hrajou na dulezity strejcove,co cekaji jenom na uplatky

a to se bavime jen o amatersky casti...

.

rozhodci v PL delaji stejne chyby jako kdekoli jinde a je hlavne starost jejich asociace,aby tam nepiskaly kopyta. to,ze nekteri jantari nevidi jasnou vec ani u videa neni o tom,ze nekde pracuje. to je o jejich urovni.

Reagovat
Referee©

Tak ze své podstaty, rozhodčí nemůže rozhodovat zápasy pro prdel. Že se ve fotbale vytvořily korupční skupinky a tlačí si tam své koně, no bohužel to je smutná pravda.

Ale napadlo Tě, že asociace v PL nemá kde brát? Že ta konkurence prostě a jednoduše není. Proto já vidím ve zlepšení situace najmout na profi smlouvy zahraniční top rozhodčí. Ale to by stálo peníze, které nikdo nikdy na rozhodčí dát nechce. A o tom to je :)

Reagovat
Busby babes

jednim z duvodu proc nema kde brat je to, ze to nikdo nechce delat. protoze je to strasne nevdecna, vsude na ne nadavaj a proste to prostredi spousty lidi od toho odradi no. a to, jak se chovaj hraci a manageri v PL vuci rozhodcim tomu prave vubec nepomaha.

V anglii uz ted maji velkej problem najit rozhodci na vesnickej fotbal nebo fotbal deti

Reagovat
Luc-Luc

Nechapu, proc soutez, co generuje rocne pres miliardu liber, nezaplati poradny rozhodci. Vlastne chapu, protoze nemusi. Je potreba, aby se hraci a kluby spojili a vytvorili poradnej tlak na pgmol.

Reagovat
Busby babes

a kteri to jsou ti poradni rozhodci? ti sami, co delaj chyby v Nemecku, spanelsku nebo Francii?

Reagovat
r.mrazik

proc by ne? kdyby je to bavilo,tak to delaji jako ti,co ten sport hraji...

akorat za to berou penize,protoze by to vlastne nikdo nedelal

pokud se tedy bavime o tom amaterskym fotbale

.

.

a k tomu profi:

jenze kdyz najmes zahranicni,tak zase budou chybet v zahranici...nevim,jestli to neco vice resi nez PL

jestli maji malo penez,tak je nasnade,aby si udelali s kluby novou smlouvu a vice brali

jenze vice penez - vice tlaku na kvalitu

je pak otazka,jestli tu kvalitu za vice penez vubec dokazi prinest. ted bych rekl,ze urcite ne. v delsim horizontu nekolika let mozna...

Reagovat
Busby babes

diky, presne.

jinak ad 4, tam uz jsou rozhodci profici, ne? https://refsix.com/news/premier-league-referee-pay

ad 5) za a to nechce konkretni svaz/svazy. Nebudou chtit poustet sve dobre rozhodci do PL a FA zaroven nebude chtit zazdit sanci pro mistni. Navic, kde v evrope jsou lepsi rozhodci? Nadava se na ne vsude, ve Spanelsku je to uplna tragedie a jinak chyby delaj podobne vsude.

Reagovat
dantetomas

Tri dni po zapase a vas bavi furt to rozoberat, sokonca vypisovat slohove prace plne argumentov, protiargumentov a dalsich hovadin? Get a life

Reagovat
r.mrazik

kvuli jedny posrany chybe. liverpool tragickej...

Reagovat
Kubiko

Někoho baví sbírat známky, jiného nechat se dopravit vrtulníkem na kopec a sjet ho na lyžích, někdo má rád zase keramiku. A někoho baví po práci u kafe diskutovat s ostatními o sportu, který má rád. To je naprosto neuvěřitelné, takový člověk je fakt politováníhodný

Reagovat
dantetomas

ale ved diskutujte, ale omielat to iste tri dni v kuse?

Reagovat
Salfovic

Hrozná nuda.

Reagovat
Man__United

Je mě líto Tottenhamu, teď bude pěkně řezaný, stejně jako my po tom prvním kole, sice chybovali rozhodčí, ale bití budou kluby kterým to pomohlo

Reagovat
owny✨

A LiVARpoolu to budou zbytek sezony kompenzovat

Reagovat
Sm0ker

Tak to přitlač, alespoň dvě sezony!

Reagovat
vladis271

Tak to teda dufam.

Reagovat
bbbauch

…ashamed of nothing

Reagovat
vladis271

Reagovat
tweek

A při jaké konkrétní situaci po 1. kole vás rozhodčí zařízli?

Reagovat
Man__United

Nás nezařízli, ale měli pískat penaltu v nastavení, jejich chyba ale hned třeba další kolo na Tottenhamu jsme nedostali penaltu po úplně jasné ruce Romera

Reagovat
Salfovic

Dneska už není žádná ruka jasná.

Reagovat
Edgar Davids

Reagovat
tweek

tak zas vám pískli tu penaltu na Rashforda, která byla za mě spíš nepískatelná (velmi podobná, jako odvolaná penalta na Havertze).

Reagovat
O.Giroud

ved uz im pomohli minulu sezonu proti Brightonu a kazdy mal nejaky Spurs na salame

Reagovat
Neutron

no hej, lenze vtedy sa im nedarilo

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele