Anglické kluby v evropských pohárech: 2. část

16.09.2010, 09:00
Profily, historie
Zaujalo nás
Tento týden začaly skupinové fáze evropských pohárových soutěžích. Anglii v nich reprezentuje šest zástupců. V předchozím článku jsme se zaměřili na to, jak se anglickým klubům dařilo v Lize mistrů, nyní jsou na řadě méně prestižnější poháry.

V posledních letech jsme se mohli setkat s tím, že některé anglické týmy Evropskou ligu/Pohár UEFA považovaly za podřadnou soutěž. Do zápasů nasazovaly oslabené sestavy a vyřazení je příliš nebolelo. O to větší pozornost poutala spanilá cesta Fulhamu až do finále minulého ročníku. I tak se můžeme setkat s hlasy, že současná Evropská liga je pouze chudým příbuzným Champions League. Nejdříve se však podívejme do historie.

POHÁR VELETRŽNÍCH MĚST
Tato soutěž, v angličtině nazývaná Inter-Cities Fairs Cup, se stala základem pro Pohár UEFA. Za oficiálních předchůdce není považována, protože ji neorganizovala UEFA a měla poněkud specifická pravidla. Zprvu se jí účastnila pouze města, kde se konaly veletrhy. Boje o první pohár začaly v roce 1955 a skončily až o tři roky později. Až od roku 1968 se začalo při kvalifikaci brát v potaz umístění v ligové soutěži.

Velkou zvláštností byla účast londýnského týmu v prvním finále tohoto poháru. Jedno město mohlo do soutěže vyslat pouze jednoho zástupce, a tak za London XI nastoupili hráči z celkem 11 celků. Anglické kluby nejprve čtyřikrát zakusily prohru ve finále, poslední čtyři ročníky už patřily Albionu. Leeds United hrál o pohár hned třikrát. Nejprve neuspěl proti Dinamu Záhřeb, v roce 1968 porazil Ferencváros, o tři roky později Juventus. Dalšími úspěšnými byli Newcastle United a Arsenal.

Vítězové:
Leeds United (1968, 1971); Newcastle United (1969); Arsenal (1970)

Finálová účast:
London XI (1958); Birmingham City (1960, 1961); Leeds United (1967)


EVROPSKÁ LIGA (POHÁR UEFA)
Od sezony 1971−72 byl Pohár veletržních měst nahrazen soutěží pod hlavičkou UEFA. Hned v prvním finále se utkaly dva týmy z Anglie. Tottenham Hotspur porazil Wolverhampton Wanderers 3−2 na zápasy. Tottenham dokázal vyhrát na Molineux 2−1, v domácí odvetě mu tak stačila k zisku poháru remíza. Zatímco v PMEZ se hrálo jedno finále už od jeho počátku, v Poháru UEFA byl rozhodující zápas na neutrální půdě zaveden až v roce 1998.

V roce 1973 vyhrál Pohár UEFA Liverpool, celkovým výsledkem 3−2 si poradil s Borussií Mönchengladbach. O čtyři roky později se s tímto soupeřem setkal v PMEZ, a také uspěl. Třetí ročník soutěže měl taktéž anglického zástupce. Tottenham tentokrát prohrál s Feyenoordem. Liverpool v roce 1976 získal pohár podruhé vítězstvím nad Club Brugge 4−3. Reds opět hráli s týmem, který později porazili ve finále PMEZ.

V 80. letech uspěly anglické kluby dvakrát. Sir Bobby Robson se zapsal do historie Ipswiche Town vítězstvím nad alkmaarským AZ v celkovém poměru 5−4. Tottenham Hotspur v roce 1984 uspěl v Poháru UEFA podruhé, a to díky penaltové výhře nad Anderlechtem. To byl na dlouhou dobu poslední úspěch Albionu v této soutěži.

Zrušení Poháru vítězů pohárů z roku 1999 přineslo změny v ostatních soutěžích. Od tohoto momentu týmy z třetího místa ve skupině Ligy mistrů pokračují v Poháru UEFA. Hned napoprvé se dvěma z těchto týmů podařilo dojít až do finále. Arsenal v něm na penalty podlehl Galatasaray. Davor Šuker neproměněným pokutovým kopem udělal tečku za jednoročním angažmá v dresu Gunners.

V roce 2001 v památném zápase v Dortmundu porazil Liverpool 5−4 Deportivo Alavés. Bylo to jediné evropské finále, které rozhodl tzv. zlatý gól. Sezona 2005−06 přinesla nečekané tažení Middlesbrough až do finále. Tam sice Boro podlehlo Seville 0−4, předtím zaujalo skvělými výkony na hřištích soupeřů ve vyřazovací fázi. V prvním ročníku pod novým názvem Europa League porazilo Atlético Madrid dvěma góly Forlána londýnský Fulham.

Vítězové:
Liverpool 3x (1973, 1976, 2001)
Tottenham Hotspur 2x (1972, 1984)
Ipswich Town 1x (1981)

Finálová účast:
Wolverhampton Wanderers (1972); Tottenham Hotspur (1974); Arsenal (2000); Middlesbrough (2006); Fulham (2010)

Důvodem menšího zájmu ze strany klubů o tuto soutěž jsou především finance. Stačí se podívat na uplynulý ročník. Fulham odehrál na cestě do finále Evropské ligy 19 zápasů, na prize money získal 10 milionů eur. Liverpool za vypadnutí ve skupině Ligy mistrů dostal 29 milionů eur. Rangers byli nasazeni do skupiny, kde odehráli šest zápasů. Kromě dvou bodů do tabulky vyinkasovali 17 milionů eur. Nejhorším týmem minulého ročniku Ligy mistrů byl Debrecín. Za bezbodové představení s 19 obdrženými góly byl odměnen 9 miliony eur. Týmy, které vypadnou ve skupině Evropské ligy, nezískají ani 2 miliony eur.

Adepti na Ligu mistrů si dobře spočítají, že pro ně může být výhodnější tento pohár obětovat a soustředit se raději na boj o čtvrté a vyšší místo v Premier League. Není tak překvapením, že Evropská liga je mnohem zajímavější soutěží pro menší kluby. Pokud se probojují do finále, zvýší se jejich prestiž na evropské scéně. Nevýhodou je, že tyto týmy nemají tak široký kádr, a tak jejich ligová forma může poklesnout. Při povedených sezonách v evropském poháru Middlesbrough v Premier League skončilo na 14. místě, Fulham 12.

V tomto ročníku budou Anglii v Evropské lize reprezentovat dva kluby. Aston Villa opět vypadla v předkole. Birminghamský klub dělal v posledních třech letech v pohárech spíše ostudu, nebral soutěž vážně a šetřil se na Premier League. V ročníku 08−09 mělo vypouštění zápasů alespoň nějaký náznak logiky, Villa v lize bojovala o postup do Ligy Mistrů. I když vyslání rezervního týmu do Moskvy ve vyřazovací fázi museli mnozí fandové hodně dlouho rozdýchávat. Nový manažer Gérard Houllier už Pohár UEFA vyhrál, proto při případné kvalifikaci možná dojde ke změně v přístupu.

Současní angličtí zástupci vzbuzují velká očekávání. Roy Hodgson se do finále tohoto poháru podíval už dvakrát, a tak by se fandové Liverpoolu měli dočkat důstojného vystupování. Manchester City se do vysněné Champions League neprobojoval a musel se spokojit s Evropskou ligou. Citizens mají dostatečně široký kádr na to, aby zvládli bojovat na více frontách.

Soupeři v ročníku 2010−2011
Manchester City: Juventus, Red Bull Salzburg, Lech Poznaň
Liverpool: Steaua Bukurešť, Neapol, Utrecht


POHÁR VÍTĚZŮ POHÁRŮ
Tato soutěž se konala v letech 1960−1999, vstupovali do ní vítězové domácích pohárů. Anglie je v tomto poháru nejúspěšnější zemí s osmi vítězstvími. Tottenham Hotspur se v roce 1963 stal vůbec prvním anglickým klubem, který uspěl na evropské scéně. Posledním anglickým vítězem byla v roce 1998 Chelsea, pro níž to bylo druhé vítězství v PVP.

Pohár vítězů pohárů přinesl anglickým klubům mnoho nezapomenutelných zápasů, a to nejen z pozitivního hlediska. Leeds United se v roce 1973 probojoval do finále, kde podlehl AC Milan. Rozhodčí Michas byl později usvědčen z braní úplatků a dostal doživotní trest. Leeds měl o dva roky později podobnou zkušenost ve finále PMEZ.

Vlivem rozšíření Ligy mistrů ztratil Pohár vítězů pohárů svou prestiž. Bylo tedy rozhodnuto o jeho sloučení s Pohárem UEFA. Poslední zápas PVP se odehrál ve Villa Parku v Birminghamu. Mallorca v něm podlehla Laziu 1−2, rozhodující branku vstřelil Pavel Nedvěd.

Vítězové:
Chelsea 2x (1971, 1998)
Tottenham Hotspur (1963); West Ham United (1965); Manchester City (1970); Everton (1985); Manchester United (1991); Arsenal (1994)

Finálová účast:
Liverpool (1966); Leeds United (1973); West Ham United (1976); Arsenal (1980, 1995)

Autor: Martin Hájek

Komentáře (7)

Přidat komentář
andkoo

som cakal, ze druha cast bude o spanielskych alebo talianskych kluboch v lige majstrov

Reagovat
smazaný uživatel

To by se ten článek menoval jinak. Jestli chcete něco o klubech jiných lig, tak to asi musíte napsat sami.

Reagovat
-Kopy-

Reagovat
andkoo

tak niekoho ineho to mozno zaujima, nemam nic ani proti tomuto clanku

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
DelPiero137

Fajn clanok, historiu mam rad a rad o nej citam. Keby som vedel pisat clanky a mal dostatok informacii, napisal by som o Talianskych kluboch v EU sutaziach.

Dik autorovi za snahu, potesilo

Reagovat
smazaný uživatel

Aký problém? Google, wiki, Rudé právo a ideš.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele