Anglické kluby v evropských pohárech: 1. část

14.09.2010, 10:46
Profily, historie
Zaujalo nás
Tento týden začínají skupinové fáze evropských pohárových soutěží. Anglii v nich bude reprezentovat šest zástupců. Podívejme se na to, jak se anglickým klubům dařilo při mezinárodní konfrontaci v minulosti. Dnes se zaměříme na Ligu mistrů, ve čtvrtek na Evropskou ligu a další poháry.

Nejprve krátce k evropským pohárům obecně. Je nutné poznamenat, že především v případě Ligy mistrů je historické porovnávání problematické. Její současná podoba je velmi odlišná od Poháru mistrů evropských zemí, jehož je od sezony 1992−93 nástupcem. Do roku 1997 mohli nejprestižnější mezinárodní klubovou soutěž hrát pouze vítězové národních lig doplněni obhájcem poháru.

Rekordmanem Ligy mistrů/PMEZ je Real Madrid s devíti trofejemi pro vítěze. K pěti z těchto vítězství došlo hned v prvních pěti ročnících po založení soutěže v roce 1955. V žádném případě to nesnižuje dosažený úspěch, jen je třeba brát v potaz, že evropské poháry byly ve svých počátcích. Chelsea v prvním ročníku PMEZ chyběla, účast jí zakázalo vedení domácí soutěže. Anglii v roce 1958 ve finále Poháru veletržních měst reprezentoval uměle vytvořený tým London XI. Do roku 1975 mohlo jedno město vyslat do Poháru UEFA pouze jeden tým.

Anglické kluby si v letech 1965−82 připsaly skvělou sérii. Albion měl 18 let v řadě alespoň jednoho zástupce ve finále evropského poháru. Po tragédii na Heyselově stadionu v roce 1985 zafungoval princip kolektivní viny a anglické kluby byly vyloučeny na pět let z mezinárodních soutěží. Především Everton mohl cítit velkou křivdu, protože měl v té době velmi kvalitní tým.

LIGA MISTRŮ
Prvním anglickým vítězem Poháru mistrů evropských zemí se stal v roce 1968 Manchester United. Ve Wembley porazil Benfiku 4−1. Stalo se tak deset let po letecké havárii v Mnichově, která klub potkala při návratu ze čtvrtfinálového zápasu v Bělehradě. Sir Matt Busby dokázal vybudovat nový tým a stal se významnou osobností historie fotbalu.

Dalším zástupcem ve finále se stal v roce 1975 Leeds United. V kontroverzním zápase podlehl Bayernu Mnichov 0−2. Příznivci Leedsu se nedokázali smířit s nespravedlivými výroky rozhodčího, po jejich řádění byl klub vyloučen na dva roky z evropských pohárů.

Zlatou éru anglických klubů započal v roce 1977 Liverpool vítězstvím 3−1 nad Borussií Mönchengladbach. V následujících pěti finále PMEZ porazil anglický tým svého soupeře poměrem 1−0. Liverpool obhájil titul vítězstvím nad Club Brugge. Další dva roky patřily Brianu Cloughovi. Jeho Nottingham Forest porazil Malmö FF a Hamburger SV. Bob Paisley v roce 1981 vyhrál PMEZ potřetí, Liverpool tentokrát porazil Real Madrid. O rok později Aston Villa při své jediné evropské finálové účasti vyhrála nad Bayernem Mnichov.

Liverpool v roce 1984 porazil A.S. Roma na penalty. Při obhajobě titulu podlehl dalšímu italskému soupeři Juventusu. Výsledek byl zastíněn výtržnostmi v ochozech Heyselova stadionu, jejichž výsledkem byla smrt 39 lidí. Poté následoval již zmíněný trest pro anglické kluby, Liverpool v Evropě nemohl hrát šest let. Trvalo dlouhých patnáct let, než se klub z Anglie probojoval do finále této soutěže.

Výsledky po změně struktury soutěže a přejmenování na Champions League máme v živé paměti. Manchester United vyhrál dvakrát, v roce 1999 porazil v nastavení Bayern Mnichov, v roce 2008 na penalty Chelsea v prvním celoanglickém finále. Kromě toho byl poraženým finalistou v roce 2009 proti Barceloně. Stejnému soupeři podlehl v roce 2006 Arsenal. Liverpool se dvakrát střetl s AC Milan, z toho jednou úspěšně. Istanbulský zápas v roce 2005 patřil k jedněm z nejúžasnějších finále této soutěže.

Vítězové:
Liverpool 5x (1977, 1978, 1981, 1984, 2005)
Manchester United 3x (1968, 1999, 2008)
Nottingham Forest 2x (1979, 1980)
Aston Villa 1x (1982)

Finálová účast:
Leeds United (1975); Liverpool (1985, 2007); Arsenal (2006); Chelsea (2008); Manchester United (2009)

V novodobé Lize mistrů jsme si zvykli především na účast klubů z tzv. velké čtyřky. Našli se však i jiní zástupci. Hned v prvním ročníku Champions League reprezentoval Anglii Leeds United, do skupinové fáze ale nepostoupil. Nejprve až po třetím rozhodujícím zápase přešel přes Stuttgart, následně vypadl s Rangers.

Blackburn Rovers vyhrál Premier League v roce 1995 a v Lize mistrů byl nasazen přímo do skupiny. V ní skončil poslední se čtyřmi body. Jeho účast tak byla významná z jiných hledisek. Mike Newell drží rekord za nejrychlejší hat-trick v souteži, proti Rosenborgu se trefil třikrát během devíti minut. Graeme Le Saux a David Batty se poprali mezi sebou při zápase na hřišti Spartaku Moskva.

Prvním anglickým týmem, který po změně pravidel postoupil do Ligy mistrů z druhého místa, byl Newcastle United v roce 1997. Ve skupině se umístil na třetím, nepostupovém místě. V roce 2002 mu stačilo ke kvalifikaci čtvrté místo v Premier League. Probojoval se do skupiny, kde prohrál úvodní tři zápasy. V dalších třech utkáních zvítězil, postoupil tak do druhé skupinové fáze. V následujícím ročníku Ligy mistrů vypadl v předkole s Partizanem.

Leeds United se do Champions League vrátil po osmi letech díky třetímu místu v lize. Jeho spanilá jízda v ročníku 2000−01 skončila až v semifinále proti Valencii. Klub byl finančně závislý na účasti v Lize mistrů. Když se mu do ní dvakrát za sebou nepodařilo kvalifikovat, přišel tvrdý pád až do League One.

Liverpool v roce 2005 vyhrál Ligu mistrů, ale v domácí lize skončil až na pátém místě. Anglická FA neustoupila ze svého stanoviska a rozhodla se vyslat do Champions League týmy podle umístění v Premier League. UEFA zjistila, že má nedokonalá pravidla, a musela udělit Liverpoolu výjimku. Jeho městský rival Everton tak dostal šanci bojovat o postup do skupiny v předkole. Tam však ztroskotal na Villarealu.

Poté se čtyři roky nikomu v Premier League nepodařilo překonat nadvládu čtyř velkých klubů. Uspěl až Tottenham Hotspur v minulé sezoně. Dokázal si poradit i s předkolem a stal se tak dalším nováčkem ve skupinové fázi Ligy mistrů. Bude zajímavé sledovat, zdali zvládne skloubit boje v prestižní Champions League s domácí soutěží. Žádný klub z Londýna se zatím evropským klubovým mistrem nestal.

Soupeři v ročníku 2010−2011
Chelsea: Olympique Marseille, Spartak Moskva, Žilina
Manchester United: Valencia, Rangers, Bursaspor
Arsenal: Partizan, Braga, Šachtar Doněck
Tottenham Hotspur: Inter Milan, Werder Bremen, Twente

Autor: Martin Hájek

Komentáře (77)

Přidat komentář
smazaný uživatel

S Benfikou tři góly v prodloužení, s Bayernem obrat díky dvoum gólům v posledních třech minutách a s Chelsea výhra na penalty po Terryho tyčce. Když už Manchester United vyhraje LM, tak to vždycky stojí za to.

Reagovat
smazaný uživatel

spíš než po Terryho tyčce tak po neproměnění Anelkova pokusu...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
j_mrazik

Na to se historie neptá. V análech to nenajdeš.

Reagovat
smazaný uživatel

vsadíme se?

Reagovat
j_mrazik

V zápise o zápasu od rozhodčího to nebude. Možná ani ten Terry tam nebude, že to šel kopat v turfách.

Reagovat
smazaný uživatel

já si myslím, že v zápise o utkání bude zapsáno, kdo šel kopat penalty a kdo proměnil

Reagovat
j_mrazik

Takže Terry šel kopat a neproměnil, takže tam nebude, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

no vzhledem k tomu, že tam bude zapsán jako ten, kdo šel kopat a pak tam bude napsáno, kdo proměnil, takže doplněk z průniku bude ten kdo kopal a neproměnil a tam Terry bude spadat stejně jako Anelka

Reagovat
j_mrazik

Reagovat
Swarley

Reagovat
smazaný uživatel

Já si stejně vždycky vzpomenu na Terryho sedícího na zemi, Abramoviča jak ho chytá šlak a toho slováka co pořád křičel "to nie možné, to nie možné"

Reagovat
j_mrazik

Tomu se říká nezdolná vůle.

Reagovat
mithro

videli sme bohuzial na Evertone, ako je nezdolna

Reagovat
smazaný uživatel

Notts Forrest

Reagovat
smazaný uživatel

hezké shrnutí

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
pospech11

no zajímavé ani jsem nevěděl že Villa byla někdy vítězem PMEZ

Reagovat
smazaný uživatel

Nejlepší finále bylo stejně Liverpool s AC, ať si řiká kdo chce co chce

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
j_mrazik

O poločase jsem šel spát. V 70 minutě mne táta šel probudit.

Reagovat
smazaný uživatel

No jelikož fandim liverpoolu tak sem z toho málem zešedivěl

Reagovat
j_mrazik

Zápas skončil a ty jsi měl blonďatou hřívu, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

No skoro

Reagovat
anonym

Já udělal to samý, jenom mě nikdo neprobudil. Ráno jsem hleděl jak puk.

Reagovat
pospech11

tak asi jo, ale šlape tomu na paty finále PMEZ z roku 1960 mezi Realem a Frankfurtem které skončilo 7-3 a kde Di Stefano dal 3 goly a Puskas dokonce 4

Reagovat
smazaný uživatel

http://www.youtube.com/watch?v=YHtjmofqBeM&feature=related

Parádní video malinko nostalgie v tom

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nezapomenutelný zážitek. Co na tom, že jsem to viděl před 2 měsíci ze záznamu

Reagovat
fantomas

Jako v tu chvíli poprvý?

Reagovat
hefy

Já to třeba neviděl doteď.

Reagovat
fantomas

A?

Reagovat
hefy

Že to neni nic nenormálního.

Reagovat
fantomas

A? Sem se normálně ptal...

Reagovat
j_mrazik

Chelsea nevyhrála LM? No jo vlastně.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

fakt ne?

Reagovat
mithro

Reagovat
andkoo

chcel si povedat, ze ziadny londynsky klub nevyhral..

Reagovat
smazaný uživatel

to asi ne

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Swarley

"Anglii v roce 1958 ve finále Poháru veletržních měst reprezentoval uměle vytvořený tým London XI"...oni v tom Londýně na ty umělotiny mají patent nebo co

(nebrat vážně, jen vtípek)

Reagovat
smazaný uživatel

Zilina - Chelsea 0:7

Manchester - Rangers 4:2

Bremen - T'ham 2:2

Arsenal - Braga 3:1

Reagovat
mithro

a dva goly rangers v minutach 90+2 a 90+4

Reagovat
andkoo

taketo trapne tipy

Reagovat
smazaný uživatel

daj tvoje ty frajer

Reagovat
smazaný uživatel

Notts Forest snad se brzy vráti do PL.

Reagovat
smazaný uživatel

snad spolu s Leedsem a nějakým Sheffieldem, je jedno jakým.

Reagovat
smazaný uživatel

Middle

Reagovat
smazaný uživatel

Ti si moje sympatie ztratili. To spíš The Saints a nebo Norwich. Ipswitch a nebo Preston North End.

Reagovat
mithro

Ipswich s Keanom na lavce

Reagovat
smazaný uživatel

pořád tam je? Říkám si, že se jim až nějak podezřele daří, takže ho možná vylili.

Reagovat
MySch017

skomolil si do jednéhoi názvu 2 kluby... Noots County a Nottingham Forrest...

Reagovat
MySch017

*Notts

Reagovat
smazaný uživatel

hlavne ze si to pochopil

Reagovat
smazaný uživatel

Šírl už podepsal Boleslav, já vim sem to nepatří :)

Reagovat
smazaný uživatel

Vážně?

Reagovat
smazaný uživatel

vážně

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to jsem na něj zvědavej dlouho, nehrál tak uvidíme, jak mu to bude šlapat

Reagovat
smazaný uživatel

A zítra tu bude článek o tom, že vyšlo slunce. Každý přece ví kdy a které anglické kluby vyhrály PMEZ/LM a jak se LM vyvíjela od svého vzniku ( rozšíření na 24, resp. 32 týmů ) stejnětak kdy se utvořila v BPL big 4 takže:

Reagovat
smazaný uživatel

tobě

Reagovat
MySch017

tak tak...

Reagovat
pospech11

a není snad jedno o čem si který redaktor píše. Navíc v rubrice historie a profily, kde by něco podobného nemělo chybět

Reagovat
smazaný uživatel

já chápu že pro 15 leté děti jsou to informace nové ale každý si je může velmi snadno zjistit, třeba na wikině jsou kompletní výsledky všech ročníků.

Něco o historii ano ale spíše představovat hráče, týmy a zajímavá utkání s odkazy a ne jen trošku obkecané statistiky.

Reagovat
smazaný uživatel

no jo to vševěde..

Reagovat
smazaný uživatel

ty

Reagovat
smazaný uživatel

ono je občas dobré dát to do různých souvislostí a ne pročítat jen čistě statistiky...

Reagovat
smazaný uživatel

Mě se ten článek hodně líbí a myslím, že je to lepší, než nicneříkající žblebty hráčů vytržené z kontextu. Právě souhrny skončených lig, předsezóní prognózy, představení účastníků různých soutěží, historie a nebo články o stadionech tady nejvíc chybíjou. Btw. Je to jenom prví část.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
mithro

Reagovat
smazaný uživatel

no vidíš a kdyby se řídili všichni tvým heslem, tak by to nebylo ani na wikině a ani nikde jinde. Je to fotbalový web, tohle do fotbalu patří, tak nevím, co máš za mindrák

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

je tam mala chyba v clanku, manchester vyhral LM v 1968 nie v 1958

Reagovat
smazaný uživatel

5 či 6 je to fuk. To už je dátum pre kostlivcov

Reagovat
Devil

To neni vubec fuk....

Reagovat
smazaný uživatel

Díky za upozornění. Opraveno.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele