Analýza: Taktický retrofuturismus Pepa Guardioly

20.08.2016, 00:03
Názory a komentáře
Pep Guardiola touží dobýt fotbalový svět systémem, který byl vytvořen na konci 19. století. V Bayernu mu to nakonec nevyšlo, začátek jeho angažmá u Citizens však napovídá, že bude pokračovat i nadále.

Dějiny fotbalové taktiky v posledních deseti letech vstoupily do postmoderní fáze: v okamžiku, kdy už není možné reálně vymyslet takové rozestavení, jaké za posledních 150 let ještě nebylo vyzkoušeno, vrací se úspěšní trenéři do minulosti. Ostatně jedním z posledních týmů, který slavil úspěch s "nalinkovaným" systémem, byla Brücknerova Česká republika: manšaft srovnaný do vzorového 4-4-2, který těžil maximum z talentu a přirozených dispozic svých hráčů.

Jenže i tento skvělý výběr nakonec skončil na štítu Otty Rehhagela, jenž vytáhl z rukávu zaprášené catenaccio - čímž symbolicky vykopnul éru taktického retrofuturismu. Ještě na přelomu tisíciletí bylo nepředstavitelné, aby nejlepší kluby na světě vyznávaly každý jiný herní systém; teď jde o naprosto přirozenou věc.

Aby byl retrofuturismus úspěšný, musí být splněny dvě podmínky: zaprvé, trenér musí mít jasnou představu o tom, jak jím vybraný systém funguje, jaká jsou jeho specifika, přednosti a slabiny, a to nejen interně, ale také v rámci střetů se všemi dalšími systémy. Zadruhé musí vědět, jak tento systém adaptovat na moderní, rychlejší a fyzičtější hru.

Někdy je odpověď na tyto otázky až trapně prostá: Claudio Ranieri dosáhl zřejmě největšího šoku v dějinách fotbalu tím, že vzal zastaralé 4-4-2 a dosadil do něj kvalitní hráče, kteří se k úspěchu jednoduše probili. To v žádném případě není kritika; Ranieri se ukázal jako vynikající psycholog a dal jasně najevo, proč je tato často opomíjená součást trenérské práce tak důležitá. Možná není takový stratég jako Marcelo Bielsa, ale zase umí na rozdíl od Bielsy vycházet s jinými lidskými bytostmi. Empirická zkušenost mluví jasně: Ranieri je v roce 2016 nesmrtelný, Bielsu nikde nechtějí.

Existují ale i trenéři, kteří dotáhli retrofuturistickou myšlenku ještě mnohem dále: Jorge Sampaoli vzal anachronické W-M rozestavení, překopal jeho definici a dotáhl Chile k největšímu úspěchu historie. Antonio Conte prakticky od začátku své trenérské kariéry koketuje s nominálním 4-2-4, což je systém, který proslavil geniální brazilskou generaci přelomu 60. a 70. let (a v Garrinchovi představil světu prototyp rychlého, anarchistického křídelníka). Nejdále proti proudu času jde ale Guardiola.




Obracení obrácené pyramidy

O vývoji fotbalové taktiky byla napsána spousta knih, žádná ale není tak zasádní jako Inverting the Pyramid britského novináře Jonathana Wilsona. Její název odkazuje na graduální přechod vnímání ofenzivy a defenzivy mezi dvěma přelomy století: před první světovou válkou se fotbalový svět naučil hrát v rozestavení 2-3-5, defenzivní devadesátá léta vyústila v představení cynického 5-3-2. "The pyramid has been inverted", píše Wilson. A Pep Guardiola je prvním trenérem, který tuto pyramidu obrátil zpátky na původní místo.

V klasickém 2-3-5 byly úkoly na hřišti rozděleny poměrně jasně. O jištění vápna se starali pravý a levý bek, před nimiž operoval na širokém prostoru střední halv, často klíčový hráč celého mužstva. Vysunutější defenzivní a spojovací linii zajišťovali dva krajní záložníci, zatímco vepředu měl hrotový útočník (devítka) k dispozici po obou stranách dvojici křídel, vnější a vnitřní.



Poté, co tento systém zmutoval v klasické W-M (zatažení vnitřních křídel za útočnou lajnu a zatažení středního halva mezi oba beky), prakticky vymizel ze světa; poválečná moderna favorizovala "man marking" (každý fotbalista měl na hřišti svůj přesný protějšek, s nímž sváděl většinu soubojů) a hujerská anarchie pětičlenné útočné vozby byla v dobovém myšlení zkrátka překonaná. S vývojem čtyřobráncových systémů pak vzpomínky na staré 2-3-5 vymizely úplně... až doteď.

Guardiola koketoval s oživováním útočné pyramidy už v Bayernu, i když nutno podotknout, že situace v bavorské metropoli byla oproti té současné, manchesterské, v lecčems odlišná. Především v tom, že ex-barcelonský kouč měl k dispozici lepší tým, který nastupoval v lize s menší konkurencí. To se logicky odrazilo ve větší volnosti k experimentování, čehož Guardiola hojně využíval: zkoušel hrát se třemi obránci i se čtyřmi, zkoušel hráče na nových pozicích, hrál si se složením zálohy i útoku. Z nominálního 4-2-3-1 / 4-1-4-1 přecházel na 3-4-3 a zase zpátky. Při příležitosti jeho příchodu k Citizens se nicméně hojně probírala jeho nezkušenost se specifickým anglickým prostředím; vidina mnohem tužšího boje o titul měla přistřihnout Kataláncova křídla a trochu utlumit jeho experimentální choutky.

Místo toho Guardiola hned do prvního ligového zápasu postavil sestavu s pěti ofenzivními hráči: Raheemem Sterlingem, Nolitem, Kunem Agüerem, Kevinem De Bruynem a Davidem Silvou. Na papíře to vypadalo jako nezodpovědně útočné 4-3-3, případně 4-1-2-3 či 4-1-4-1.



Guardiola nicméně postavil svoji jedenáctku s vědomím, že jeho tým bude doma proti Sunderlandu primárně držet míč - což se nakonec také potvrdilo (drtivých 77%). Prakticky po celý zápas tak byli Citizens ve stavu permanentního útočného obléhání, což jim umožňovalo zaujmout vysunutější pozice. Ofenzivní záložníci De Bruyne se Silvou se tak vysunuli dopředu mezi devítku Kuna a obě křídla, krajní beci (Sagna a Clichy) pomáhali s rozehrávkou zatažení do středu pole, a vzadu zůstávali po většinu času pouze Stones s Kolarovem.



Není to revoluce - Katalánec nevymýšlí nic dosud nevídaného - ale evoluce zcela jistě: propojení dvou systémů, dvou dokonalých symbolů romantické staré éry (2-3-5) a progresivní post-mourinhovské kompaktnosti (4-3-3), do jednoho. Amalgám minulého a současného, který nabízí předzvěst budoucího. Retrofuturismus.




Teorie deseti trojúhelníků

Klíčový rozdíl mezi starým 2-3-5 a Guardiolovým systémem je samozřejmě primárně v pohybu; Kataláncův tým má schopnost "zatáhnout" se v případě hrozícího nebezpečí zpět do nominálního 4-3-3. Vtip je nicméně v tom, že jen velmi zřídka dochází k situacím, kdy by něco takového musel dělat.

Ačkoliv je Pepova strategie založená na co nejvyšším držení míče, on sám v minulosti odmítl termín 'tiki-taka', jejž označil za nesmyslný konstrukt. "Nenávidím to slovo, je to nesmysl. Znamená to přihrávat si jen tak, bez cíle, kupit přihrávky jen proto, aby se kupily přihrávky. Cílem každé přihrávky musí být útok, snaha dostat se k soupeřově bráně," ulevil si. Dává to smysl: "klasické" tiki-taka definoval daleko spíše Vicente Del Bosque a jeho zlatý španělský tým. Zatímco Del Bosque byl doslova posedlý touhou neztratit míč za žádných okolností, což je v podstatě pasivní, defenzivní doktrína, Guardiola daleko spíše těží z vlivu svých dvou velkých vzorů - Johana Cruijffa (prolínání pozic a komprese prostoru) a Marcela Bielsy (vytahování linií dopředu a vysoký pressing).

Katalánec ve svém modernizovaném 2-3-5 vychází ze tří základních, navzájem provázaných principů:
1) žádný hráč nesmí být v pravém úhlu k tomu, kdo drží míč;
2) je proto nutné poskládat sestavu do deseti trojúhelníků; kdy
3) každý hráč v polí má vždy minimálně tři možnosti, komu přihrát.



Jde o nesmírně náročný systém, který vyžaduje od hráčů absolutní soustředěnost na každou vteřinu zápasu; Guardiola je ostatně proslulý svým perfekcionismem. Je zřejmé, že něco podobného by nešlo aplikovat s týmem na jiné než špičkové úrovni. Pokud ale tato filozofie na hřišti funguje, výsledkem je tým, kterému prakticky nejde odebrat míč (hráč má vždy více možností zbavit se jej dříve, než ho dostihne protivník) ani jej zastavit v graduálním postupu směrem k vápnu (v útočné třetině má příliš mnoho alternativ).

Bránící tým má v takovém případě prakticky pouze dvě možnosti: zaprvé může eliminovat ofenzivní sílu soupeře zhuštěním obranných šiků, zatažením beků blíže k vápnu a obsazením prostoru na hraně obranné třetiny, jejž vyklidili oba vysouvající se záložníci (v tomto případě De Bruyne se Silvou). Tím ale zároveň připouští, že je v šachu, a odolávat v takové pozici 90 minut je extrémně náročné. Nebo se může snažit využít děr na Guardiolově polovině a dostat svoje ofenzivní hráče do volných prostor rychleji, než se soupeř zatáhne zpátky do nominálního 4-3-3. Jinými slovy aplikovat rychlý brejkový systém.

V případě, že se bránícímu týmu podaří připravit Guardiolovu ofenzivu o míč, přichází okamžitý re-pressing. Pokud se však soupeř přece jen probije přes vysunutou linii a dostává šanci na brejk, má Katalánec možnost vytáhnout další zbraň: ofsajdovou past. Jeho defenziva je na hřišti posazená tak vysoko, že soupeřova forvarda vystavuje permanentnímu ofsajdovému nebezpečí. Častým problémem ofsajdové pasti je synchronizace pohybu obránců napříč celou šířkou hřiště; pokud ale vzadu zůstává pouze jeden sevřený trojúhelník (dva stopeři a regista), je šance vystavení soupeřova forvarda mimo hru mnohem vyšší.

K úspěšnému provedení rychlého brejku je tak teoreticky zapotřebí uniknout enormnímu tlaku na vlastní polovině a ještě dokonale načasovat útočníkův pohyb - jinak se beci zatáhnou zpět na své pozice, čímž se Guardiolova defenziva rozroste na pět mužů, zatímco permanentně hrozící ofenzivní vozba drží soupeřovy středové hráče uzamčené na vlastní polovině a brání jim tak v obsazení volného prostoru uprostřed hřiště.




Pragmatismus versus romantismus: Smutný osud Joe Harta

Aby něco podobného mohlo fungovat, musí všech jedenáct hráčů perfektně ovládat hru s míčem - tedy včetně stoperů a gólmana. Stopeři musí být - kromě zvládání trojúhelníkové hry - schopní také přesně přenést balon přímo na křídelní pozice, pro případ, že by soupeř přehustil střed pole před vlastním vápnem. Beci musí umět plynule "přepínat" mezi svými tradičními pozicemi a zcela novou rolí rozehrávačů uprostřed pole. A gólman, jako součást trojúhelníku na hrotu pyramidy, musí umět v první řadě hrát nohama.

To je důvod, proč Guardiola neváhal rozbít prasátko za Johna Stonese; proč v prvním ligovém zápase postavil do středu obrany levého beka Kolarova; a také proč dal Joe Hartovi najevo, že si může hledat nové angažmá. Stejně jako to o rok dříve udělal velký obdivovatel Pepovy Barcelony Laurent Blanc, když odstavil Salvatore Sirigua ve prospěch nové akvizice Kevina Trappa.

Je to čistě pragmatické rozhodnutí, a zvláště v Anglii, kde si tradičních hodnot a klubismu vždy považovali, si na sebe Katalánec hned zkraje angažmá upletl pořádný bič. Odstavit hráče, který je málem klubovou legendou a reprezentační jedničkou Albionu, mu část fanoušků zřejmě nikdy neodpustí. Jenže Pep je absolutní perfekcionista, který na podobné romantické myšlenky jednoduše nehledí. Čísla mluví jasně: jak Victor Valdés, tak Manuel Neuer do jeho filozofie seděli dokonale. To, co Katalánec po svém brankáři požaduje v první řadě, je zároveň Hartova největší slabina.

Zatím je z toho jedno upachtěné vítězství nad Sunderlandem, jedna povinná demolice Steauy Bukurešť, a jedno velké kontroverzní rozhodnutí. Může se ukázat, že si Pep se svojí retrofuturistickou misí ukrojil příliš velké sousto. On sám ale moc dobře ví, co dělá.




(Zdroje: fourfourtwo.com, sportskeeda.com, zonalmarking.com, skysports.com, telegraph.co.uk)

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (247)

Přidat komentář
fantomas

Hned podle nadpisu bylo jasný, kdo to psal

Reagovat
smazaný uživatel

A na tom je neco spatneho?

Reagovat
fantomas

Nn (je to narazka na jednu takovou klasickou hlasku Ol!vera)

Reagovat
domingo

jj, protoze ty bys to pojmenoval "GuardioLaska k dva-tri-Pep"

Reagovat
fantomas

Reagovat
Darren Fletcher

vy sa uz nelubite?

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rarášek

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
vodka

Reagovat
Josifek

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
niflheim

Reagovat
atlee

Mňa napadol i Laco Borbély...

Reagovat
smazaný uživatel

Ano. Dom rad pouziva -izmy, aj viackrat v tomto clanku, tentokrat jeden dal aj do nadpisu. Vlastne.. Cely jeho zivot sa toci okolo -izmov, co ma mrzi...

Reagovat
Rssa

Reagovat
fantomas

Reagovat
domingo

Promin

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Usty

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
celeb

dolezite je, pre KOHO to hlavne napisal, trufam si tvrdit, ze jeden z hlavnych cielov si prave ty.

Reagovat
fantomas

To těžko.

Reagovat
celeb

prislo mi, ze si v minulej diskusii nedokazal rozdychat, ze Hart nepasuje do Pepkoveho systemu. Ale tak najlepsie vie sam Dominik.

Reagovat
TaylorAFC

Reagovat
Csaplárova past

Jako kdyby se Danickovy clanky snad nekdy daly cist ....

Reagovat
C-M@ster

"Povinná demolice Steauy Bukurešť".

Krátce po trápení se Sunderlandem jsem fakt 0:5 venku nečekal.

Jinak článek super. Ve Fifě 99 jsem to hrál jak Pep na 5 útočníků, takže můžu potvrdit, že to funguje.

Reagovat
smetos

To jsi "ekspert" na svem miste

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
C-M@ster

Dik, ale ani ne. Mimochodem mas tam mit x.

Reagovat
smazaný uživatel

Skvělý článek víc takových!

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Beči

Výborný článek, více podobných

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Abaddon

Nekomentuju skoro vůbec, ale tady musím pochválit autora - super článek!

Reagovat
masly008

Reagovat
celeb

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Manik...

Reagovat
Keboto

Reagovat
smazaný uživatel

Vynikajúci článok.

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
frank

Staci pustit bbc MOTD se Sherrerem a je to tam stejne vysvetleno.

Reagovat
icemike

a co tím chtěl básník říct?

Reagovat
domingo

Tak jasne, takove veci si vsimne vic lidi

Reagovat
Rssa

Kdyz se vezmou ty spekulace, tak vhodnejsi pro Pepka je Ter Stegen nez Bravo. Prece jen Němec splnuje jeho pozadavky více, je vysunutejsi pri utoku sveho tymu, vice si hlida roli libera, ma castejsi vybehy za micem, hra nohou na velmi vysoke urovni. Vyhodou Brava je v tomto pripade to, ze vyzaruje naprosty klid a ma velke zkusenosti.

Byt Pepkem, tak beru Ter Stegena. Jako fanda Barcelony rikam, berte Ter Stegena, ale kdybych byl clovekem zodpovednym za budovani kadru Barcelony do budoucna, tak rikam - nedame nikoho a pokud ano, tak spise Brava...

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
bayern987

A je šance, že by Barca Stegena pustila?

Reagovat
Rssa

Tezko rict.

Na jednu stranu je sportovni hloupost pustit soucasnou jednicku Brava, ktery je perfektni brankar do soucasneho tymu.

Na druhou stranu je hloupost do budoucna poustet brankare, ktery muze byt absolutni spicka a uz ted je to hrac, ktery by byl no.1 skoro vsude na svete.

Na treti stranu je neudrzitelny soucasny stav, kdy mame 2 super brankare a kazdy chce byt jednicka...a kazdy na to ma.

Kratce receno - ze soucasne situace neni asi uniku a jednie pozitivni je, ze se tento stav udrzel bez potizi aspon ty 2 roky od nastupu Lucha. Osobne nezavidim odpovednym lidem tuto situaci a jakkoliv se rozhodnou, bude to pro tym oslabeni. Bohuzel.

Reagovat
-Carles-

Určite nie.

Reagovat
celeb

mozes sa rozpisat, prosim? Je to len tvoj dojem, alebo si zachytil nejake sumy na katalanskych forach?

Reagovat
-Carles-

Je to taká zmes zo všetkého Niekedy pred mesiacom sa Stegen stretol s vedením v spoločnosti svojho agenta, kde mali oznámiť, že majú na stole ponuky od viacerých klubov. Pokiaľ nedostanú záruky že bude jednotkou, začnú vyjednávať o prestupe. Odvtedy je okolo neho ticho a v novinách sa viackrát objavila informácia, že bude budúcou jednotkou a Bravo mu bude kryť chrbát. A tak sa Pep zameral na Brava, ktorý má stratiť svoju pozíciu v tíme. Stegen je nepredajný.

Reagovat
celeb

Reagovat
smazaný uživatel

Díky za článok

Reagovat
Heisenberg

Moc pěknej článek, o W-M a Pepkovi psal předevčírem na guardianu právě Wilson. Na podzim vyjde pokračování Pep confidential, má se zabývat 2. a 3. rokem Pepa v Bayernu.

Jenom poznámka k záloze City: Silva dost často sbíhá na kraj hřiště, kam vezme bránícího střeďáka soupeře (protože v PL pořád převládá určitá forma man-markingu) a zajistí tím možnost přihrát do uvolněnýho prostoru Nolitovi. De Bruyne to aspoň proti Sunderlandu tak často nedělal, a proto se Sterling pohyboval spíš na kraji.

Docela by mne zajímalo, jestli Pep hraje krajní obránce veprostřed kvůli tomu, že je to postupný vývoj jeho myšlení, nebo kvůli tomu, že od Barcelony nenašel hráče, který by mu obstáraval tento prostor dostatečně dobře sám (Busquets).

Reagovat
smazaný uživatel

Spíš evoluce. Při tolika křídelnících postrádá smysl ještě nějaký overlapping bek a když tedy musí zůstat vzadu, posunutím doprostřed ho vytížíš víc, než kdybys ho nechal stát v lajně se stopery.

Reagovat
Rssa

Hlavni vykryvac Pepkovi ery ve stredu pole byl Xavi. Ale jinak souhlas.

Reagovat
smazaný uživatel

1) žádný hráč nesmí být v pravém úhlu k tomu, kdo drží míč;

Si mám jak představit?

Reagovat
domingo

Jakoze rovnobezne s okrajem hriste Jasne ze si ten uhlomer muzes posouvat jak chces

Reagovat
smazaný uživatel

Fajn článek, může mi někdo vysvětlit co se myslí "nominálním" rozestavením? Je to v článku zmíněný několikrát

Reagovat
domingo

rozestaveni, ve kterym tym vybiha do zapasu a ktery se v navaznosti na vyvoj muze plynule menit

Reagovat
celeb

4-3-3 v tomto pripade.

Reagovat
Harakan

Super článek. Díky moc

Reagovat
domingo

* (misclick)

Reagovat
smazaný uživatel

V Bayerne su radi, ze sa ho zbavili. Konecne dostal team ktory nie je v lige najsilnejsi ale patri medzi Top. U mna to neni Top manager, vela z nich muselo nieco dokazat s malym teamom a nie hned dostat to najlepsie

Reagovat
LAM

To jsou hovna

Za 7 let trénování získal 6ligovejch titulů a Barcelonu přebral ve chvíli kdy jen tak tak postoupili do LM a udělal z ní nejlepší tým světa.

Kdo je úspěšnější za poslední dobu?

Reagovat
smazaný uživatel

Barcelonu prebral v case ked mali najlepsi team na svete, s najlepsimi hracmi. V Bayerne to uz nebol taky uspesny, hold neda sa mat vzdy najsilnejsi team na vrchole

Reagovat
LAM

Barcelona skončila 4 když jít Pep přebíral ty moulo

Bayern 3 ligový tituly za 3 sezony a vždy SF LM .Hodně neúspěšná štace

Reagovat
stas87

Neuspel len z pohladu toho, ze v CL az na Atletico jeho tim o postupe do finale mohol snivat. Tie tituly ale hovori jasne v jho prospech. Ono by stacilo, ak by sa aspon do jedneho finale CL dostal a dost ludi by zmenilo nazor.

Snazis sa zbytocne, on ti na to aj tak odpise nejaku dalsiu picovinu.

Reagovat
db18

Ale za největší fail považuji protežování Bernata v první sezoně.

Reagovat
stas87

Ja si aj tak myslim, ze by v inom time Bernat hral zasa dobre. Skratka mu Bayern nesadol, je cas sbalit kufre a skusit zasa Primeru.

Reagovat
db18

To by mne hodně překvapilo... možná tak v týmu, kde stačí vzít balon a vyběhnout s ním k rohovému praporku a hlavně nebude muset bránit.

Reagovat
celeb

preboha preco ho riesis

zbytocne stratene minuty tvojho zivota.

Reagovat
smazaný uživatel

Barcelona skončila 4. naposledy v sezóne 2001/2002

Reagovat
Rssa

Vzdyt ty tvoje slova jsou uplne lzi. Zamysli se trochu.

Reagovat
smazaný uživatel

Barcelonu okolo r. 2009 by mohl trénovat i Pepík Hnátek a vyhrávali by.

Bayern nemá v BL konkurenci a když už jí má (Dortmund), tak si z ní udělá prdel a vykoupí jí nejlepší borce.

Úspěchy v CHL mu neberu, i když Bayern měl podle mě na víc.

Reagovat
RMCF

vždyť ten Riijkarduv tým uvadal a Pep se zbavil některých opor a tým předělal...

Reagovat
LAM

Nejdůležitější pro City bude jak dlouho bude týmu trvat než začne hrát tak jak Pep chce.Nějaká ztráta určitě přijde,ale pokuď jich nebude hodně tak můžou ten titul získat.Po loňskjehc hroznejch výkonech City,to ale určitě bude pro City velký zlepšení.

Reagovat
smazaný uživatel

Ani nejde snad popsat, jak jsem rád, že jsme se ho konečně zbavili a vypadl

Reagovat
db18

Reagovat
Rssa

Jeste zaplaces po letosnim rocniku.

Reagovat
smazaný uživatel

I kdyby měl Bayern skončit třetí v lize a vypadnout v osmifinále Ligy Mistrů, tak určitě ne

Reagovat
db18

Reagovat
patas92

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Fanoušci Bayernu jsou v tomhle prostě hrozně vtipní.

Reagovat
irik

Reagovat
Josifek

Reagovat
valloire

nemyslím si, že zapláče, když má Bayern Carla

Reagovat
Rssa

Ktery na ligu nejaky expert neni

Reagovat
valloire

V bundeslize bejt zrovna expert na ligu nemusíš.

Reagovat
Rssa

Az Carlo prekona 3x titul za 3 roky a da vice nez 3x SF v LM za 3 roky, tak se muzeme bavit o nejakem posunu.

Reagovat
valloire

Jenže Carlo tu LM vyhraje nebo se do toho finále dostane. O ligu bych strach neměl.

Reagovat
db18

Stačí lidský posun.

Reagovat
TonCZek

Reagovat
technecium

Reagovat
db18

Horší to nebylo, a přišel Jupp a následně Niko... po Pepovi nepláču. Jsem rád, že tu už není.

Reagovat
technecium

A přesto nikdo z nich s váma neuhrál víc než Pep. Ale chápu, že sympatie dělají hodně.

Reagovat
db18

Ano, navíc od té doby nebyl problém mezi zaměstnanci (hráče nepočítám, tam to zůstává víceméně stejné pořád, pod Carlem to bylo ale horší), nicméně lékařský tým od té doby funguje...

Reagovat
technecium

Já měl za to, že hráči měli Pepa rádi. Minimálně jsem četl článek, kde Robben popisoval, že pod Pepem se cítil být nejlepším fotbalistou.

Reagovat
db18

No, Mandžukić, Gomez a Schweinsteiger museli stříkat nadšením.

Reagovat
technecium

Tak takový kopyta přece Pep nepotřebuje v týmu

Reagovat
db18

Srdcaře, co na hřišti nechají vše... (pak se musel přivádět Vidal )

Reagovat
celeb

ale? fakt? Preco potom pred Pepkom vyhral Jup Heinkes len 1x titul? Aj v poslednom superpohari bola Borusia na ihrisku lepsim timom. Sranda ako vsetci brali tu dominanciu Bayernu pod Pepkom ako samozrejmost.

Reagovat
Visca el barca

Reagovat
smazaný uživatel

Vy barcelonskí buzeranti tu len obhajujete pepka pritom všetci ešte aj fans bayernu ho nechcú, pretože je to sračka čo hrá so svojimi mužstvami.

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
valloire

Za Heynkese ještě Bayern Dortmund nevykoupil.

Reagovat
Uwe háže buly

Ancelotti fakt neni nějaká výhra, obzvlášť v porovnání s Pepem.

Reagovat
Didier Drogba

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
TonCZek

Reagovat
irik

Reagovat
valloire

"Nenávidím to slovo, je to nesmysl. Tiki taka - znamená to přihrávat si jen tak, bez cíle, kupit přihrávky jen proto, aby se kupily přihrávky. Cílem každé přihrávky musí být útok, snaha dostat se k soupeřově bráně." Jo, to jsme viděli občas v Barceloně. Tu snahu.

Reagovat
domingo

Tak on to rekl v roce 2014..

Reagovat
valloire

Tak říkat to může, že jo, ale realita byla taková, že si prostě často nesmyslně přihrávali do zblbnutí, ačkoliv potřebovali dát gól. V Barceloně vůbec nereagoval na průběh zápasu a hrál neustále to svoje - tiki taka. Přineslo mu to spoustu trofejí, ale v závěru jeho působení už byl Mourinho se svými brejky lepší. Hlavně měl v Barceloně na to hráče. On je trenér pro Barcelonu, hrál tam, zná to tam a nemyslím si, že se někde podobně prosadí. A může vymejšlet co chce.

Reagovat
db18

Reagovat
celeb

pod Pepkom???

To, ze sa ti v tvojej vyhejtovanej hlave poplietla Pepkova Barcelona s vysokoefektivnym tiki-taka s Titovou/Rourovou, ale hlavne s Martinovou Barcelonou, kde to vyvrcholilo s absolutne bezradnym drzanim lopty na polke ihriska, je len tvoj problem.

V poslednom roku v Barcelone hral Pep IMHO najkrajsi fotbal. Aj ked sa prehrala liga (zraneneho Puyola Mascherano zdaleka nenahradil) na ihriskach superov golmi v poslednych minutach, ta hra bola paradna.

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
valloire

Jo, a proto skončil za Mouem, kterej udělal rekord v golech i bodech. Mně se to s ničím neplete, to spíš tobě. Zoufalost proti Chelsea budiž důkazem.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
valloire

Reagovat
smazaný uživatel

Na někoho, kdo Barcu sleduje tady ze všech nejvíce, jsi opět a zase mimo. Vůbec nevíš, co za hovna vypouštíš z pusy, ale to je celkem fuk, co? Hlavně, že svou normu hoven máš. Ta sezóna byla od Realu skutečně rekordní, skvělá, ale jak tím mizí skutečnost, že Barca hrala svůj nejpohlednější fotbal v té době? Vždyť v Anglii dlouhou dobu hrál nejpohledněji Arsenal a vyhráli ligu x-sezon za sebou, že? Pokud ale věříš, že nejpohlednější fotbal ti zajistí titul, tak to bez něj hezkých pár let ještě budete...šašku.

Reagovat
valloire

Milý šašku, o jakým pohledným fotbale to hovoříš? Hovoříš o těch zhruba 600 přihrávek, co vyprodukovala Barcelona ve středu hřiště? Protože jste takhle za Pepka hráli pořád.

Reagovat
smazaný uživatel

Příště fakt svůj nejoblíbenější klub sleduj pořádně

Reagovat
valloire

sleduju, Real hraje krásně a vyhrává LM

Reagovat
smazaný uživatel

A pod Josém ste hrali najkrajšie

Reagovat
valloire

jj, plus pod Carlem ten podzim 2014

Reagovat
celeb

ok, ja som len chcel vediet, ci len trollujes, alebo sa ti tvoj hejt zlial vsetky barcelony vsetkych dob do jedneho objektu k nenavisti ... uz je to jasne.

Reagovat
valloire

Je to vůbec možný? Tak mladý a zapomínaj? Hru vám řídil Xavi, mistr 99 % úspěšnost. Pusť si zrychleně úchvatnej fotbal 2.poločas proti Chelsea. 7 golů proti Osasuně apod. nic nevypovídá o fotbalu. 8 jsme dali i za Beniteze.

Reagovat
smazaný uživatel

Sedm branek Osasuně atd. nic nevypovídá, ale přes jeden poločas na konci sezony nejede vlak

Reagovat
valloire

8 golu jsme dali i za Beniteze a hráli jsme sračku.

Reagovat
celeb

a sracky aj stale meles

Reagovat
valloire

vy si opravdu myslíte, že to byl hezkej fotbal

Reagovat
smazaný uživatel

Pochopení textu level roberos

Reagovat
valloire

génius a renesanční člověk poučuje

Reagovat
Svatej

Wtf

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

To je ale přeci jedno, kdy to řekl, je to prostě popírání. Faktem je, že v Barceloně to tak prostě praktikoval. To, že 'cílem každé přihrávky musí být útok', tam rozhodně neplatilo, tam šlo o držení míče za každou cenu.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Působivá argumentace.

Reagovat
valloire

čemu se gebíš? je to tak

Reagovat
fenixLFC

pride ti ze je jedno kedy to povedal? v dobe ked to hovoril tak to tak proste bolo, ze sa to casom zmenilo je druha vec

Reagovat
valloire

Řekl to v 2014. Popřel sám sebe.

Reagovat
db18

A pak cpal do zálohy Lahma, který vymyslel max. zpětnou přihrávku...

Reagovat
smazaný uživatel

Jedinym cielom je postupny / pomaly (!) utok, so snahou uspat, unavit a ubehat super a hlavne defenziva - nedostat gol. Ako Dom pravdivo spomenul, v r. 2014 tento vyrok este platil. Neskor sa ale z Pepa stal skor defenzivny specialista.

Reagovat
valloire

Co je sakra anarchistický křídelník?

Reagovat
Rssa

Dela si co chce a je necitelny

Reagovat
valloire

Hmmm, to by ale světový hráč měl dělat automaticky.

Reagovat
Rssa

Tak nejspis tim myslel, ze prave Garrincha byl ten prvni svetovy TOP v tomhletom. Aspon z textu mi to tak pripada.

Reagovat
valloire

Takovejch hráčů jako Garrincha bylo i předtím dost. Třeba ne úplně tak dobrejch, ale byli.

Reagovat
Rssa

Proto pise "predstavil svetu", protoze predchudci nebyli tak kvalitni a neznal je svet

Reagovat
valloire

Nemyslím si, že by je svět neznal. Ale Garrincha byl v top světový jedenáctce historie ještě v 70. letech.

Reagovat
Svatej

Reagovat
Pipo123

Pekné vysvetlenie prečo Hart nemôže chytať

Reagovat
Swarley

tak chytat by i mohl, v tom až tak problém není, ale s hraním je to horší

Reagovat
Rssa

tak hrat by i mohl, v tom az tak problem neni, ale s ovladanim rozehravky je to horsi

Reagovat
Swarley

tak ovládat rozehrávku by i mohl, v tom až tak problém není, ale záleží taky jak dobře by mu to šlo

Reagovat
Pipo123

tak chytať by aj mohol, v tom až tak problém není, ale Pep pochopil že angličan v bráne je vždy průser

Reagovat
Swarley

tak i takhle diskuze by k něčemu mohla být, v tom až tak problém není, ale to se tady nesmíme bavit jak kkti

Reagovat
Pipo123

tak

Reagovat
celeb

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
Leo Rekordman

Reagovat
Rssa

Reagovat
Svatej

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
zrzek999

Reagovat
Kucka

Reagovat
SunFells

Porovnávat úspěšnost přihrávek brankařů pod Guardiolou s Hartem pod koučem, který ho neinstruuje k tomu, aby míč klasicky nenakopl dopředu, je však hloupost.

Reagovat
Swarley

nechápu, proč to má být tak pádný argument, když gólman pod Pepkem může hrát v některých zápasech až po půlku, to se mu pak ty přihrávky a úspěšnost sbírá...neříkám, že Hart je nějak fantastický na rozehrávce a určitě v tom bude horší než třeba Neuer, ale určitě by to nebyla až tak neřešitelná katastrofa...

Reagovat
Pipo123

Hned som si spomenul na toto https://www.youtube.com/watch?v=5WCFBDl9CRM

Reagovat
Swarley

dobře, ale není to o tom, že by ten balon nechtěl...

https://www.youtube.com/watch?v=BzbQR-szOWk

Reagovat
SunFells

Taky bych zvážil, jak je v tomhle ohledu schopný Caballero - já to nevím, jen v těch klasických brankářských dovednostech ho znám jako tragéda. Ale když jsem tu během přípravy psal, že trochu očekávám, že by mohl být jedničkou, tak jeho práci nohama někdo zpochybňoval ...A když se u Caballera zpochybňuje zrovna práce nohama, tak to snad nemůže Pepu uspokojovat

Reagovat
Swarley

já tomu jako fakt upřímně nerozumím, chápu, že je ta práce nohama u Pepkova gólmana důležitá, ale rozhodně mi přijde, že se to přehání...pořád se bavíme o gólmanovi, ne o rozehrávači ve středu hřiště...se stačí podívat na dnešní zápas a kolik tam těch kontaktů brankář v rozehrávce bude mít a hlavně v jaké pozici...většinu času ten brankář v tom systému nepracuje pod tlakem, rozehrává na dva až tři úplně volné hráče, kteří mají právě v popisu práce si pro ty balony od gólmana chodit nakrátko...pak je ta úspěšnost přihrávek logicky úplně někde jinde, ale nepřijde mi, že by to nějak šíleně vypovídalo o kvalitě rozehrávky samotného gólmana...

teď zrovna, Caballero má balon na šestnáctce a soupeř ho absolutně nenapadá...proč by tohle jako neměl zvládnout rozehrát Hart? Neuer ti zvládne krizovější situace, protože má opravdu kvalitnější techniku, ale to už je jen jakási přidaná hodnota u gólmana, rozhodně by to neměla být nějaká klíčová vlastnost, na základě které budeme vybírat gólmana do brány...Hart je rozhodně kvalitnější gólman ve všech aspektech snad kromě té rozehrávky a je fakt směšný, že tohle má rozhodovat o postu gólmana...alespoň teda z mého pohledu...

Reagovat
SunFells

Z mého též Kdyby byl Caballero kvalitou srovnatelný brankář, tak to pochopím, ale to jednoduše není.

Jak jsem ho teď viděl kopnout míč do lesa, tak mám podezření, že Caballero ty krátké přihrávky vyhledává spíš, protože u dlouhých to stojí za piču

Reagovat
Swarley

Reagovat
stas87

Neuer by na slusnej urovni odkopal aj stopera..dost na sebe zapracoval v tomto smere.

Reagovat
Swarley

určitě tím nechci nějak podceňovat schopnosti Neuera, on je v tom fakt fantastický, ale v podstatě taky jedinečný...moc jiných gólmanů až s takovou kopací technikou fakt není...

Neuer vs Hart je velký rozdíl, rozhodně...ale Hartvs Caballero fakt ne a Hart je určitě lepší gólman...

Reagovat
torcida

ja si myslím, že ide skôr o to harta vyštvať a dostať tam poriadnu kvalitu v tomto ohľade (bravo) caballero je len pajác

Reagovat
smazaný uživatel

spíš vezme ještě někoho třetího, chtěl prostě ukázat kdo je tady Pepkem..teda pánem...vždyť mohl dát Hartovi speciální cvičení na rozehrávku a za měsíc by měl borca co to bude dávat do lajny i když budou prohrávat v 90 minutě....

Reagovat
torcida

myslím, že to nie je také jednoduché ako si to predstavuješ :D

Reagovat
Mindas

Reagovat
CubONE

Podobne ako v PSG. Kiksujuci neisty Trapp hra v zaklade pred Siriguom vdaka svojej hre nohami.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Hachim Mastour

zaujímavý článok

(dva stopeři a regista) Fernandinho je regista (playmaker) ?

Reagovat
Hokaido

Taky se mi to moc nezdá. Přeci jen na registu je asi málo tvořivej a má moc defenzivních povinností.

Reagovat
celeb

podla mna sa na tuto poziciu pocita s Gundoganom (a Fernandinhom ako backup). Ci to vsak zvladne je otazne.

Reagovat
Hachim Mastour

Podľa mňa nahradí Silvu.

Reagovat
celeb

neviem, Silva je moc v predu, Ilkaya vidim na DM, max CM.

Reagovat
checitto

právěže ta pozice CM vysouvajícího se na AM je pro něj ideální

Reagovat
Mindas

Silvu urcite nenahradi. Bude alternovat s Ferdou.

Reagovat
Andis

Proč ten kdo to píše minimálně není asistent nějakého špičkového trenéra, mohl brát miliony

Reagovat
smazaný uživatel

Protože sice krásně mluví, ale pořád píše hlavně vlastní pohledy, které nejsou vždy validní.

Reagovat
domingo

A proto jsou to nazory a komentare a ne navody a axiomy

Reagovat
smazaný uživatel

A proto nevyděláváš ty zmíněné miliony.

Reagovat
Rarášek

Takovej horší Ščasný.

Reagovat
smazaný uživatel

Spíš než se zamýšlet nad rozestavením, který znázorňujeme v počtu hráčů v jednotlivých lajnách by u moderních koučů bylo lepší dohodnout se na nějakým alternativním pojmenování jednotlivých systémů, protože už to jaksi postrádá smysl, pokud se ten počet hráčů v jednotlivých lajnách mění každý 2 minuty.

Reagovat
cink

Dobrej clanek. Diky

Reagovat
r.mrazik

Clanek super...ale mit v kadru zdraveho Robbena,tak by bylo City v pice

Reagovat
celeb

zdraveho Robbena nema v kadri nikto, takze su v bezpeci.

Reagovat
r.mrazik

Jenom zdraveho messiho a ronalda...tak toho mista na kridlech je proste moc

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
smazaný uživatel

Pičus to je.

Reagovat
cink

Reagovat
El Campeon

Dobré čtení

Reagovat
Majk91

Trenersky genius a inovator V City mozu byt radi ze si vybral prave ich.

Reagovat
smazaný uživatel

To si myslia len fanúšikovia Barcelony

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
dextroza_m

Valentýnovský uživatel říká...

Reagovat
smazaný uživatel

Moc nerozumím tomu, proč se neustále řeší rozestavení...jakej je rozdíl mezi 4-2-3-1, 4-3-3, 4-1-4-1? Podle mě spíš jde o konkrétní instrukce hráčům na jednotlivých pozicích při jejich defenzivních a ofenzivních úkolech

Reagovat
r.mrazik

Tak protoze se ty instrukce dost davaji prave podle toho rozestaveni ze jo

Reagovat
Spalovač šancí

Pěkný článek. Takové práce to muselo dát a ... přitom taková blbost, že?

Reagovat
domingo

Ani ne, tak tri hodky.

Reagovat
Spalovač šancí

Tak to jde

Reagovat
smazaný uživatel

Článek je parádní doufám že jich bude víc

Reagovat
smazaný uživatel

jidáš

Reagovat
Murtago

Reagovat
smazaný uživatel

200. Pre Domove futbalove clanky!

Reagovat
Manik...

Musel říct, že je to (asi) nejlepší článek co jsem zde četl...

Obrovské díky

Postřeh: Divím se, že nejde po Alabovi, ten by se tam hodil luxusně, když už je zvyklý z Bayernu

Díky tomu co Pep předvádí a vymýšlí si zaslouží velký obdiv

Reagovat
db18

Pep řekl, že nikoho z Bayernu brát nebude, že ti hráči musí zůstat tam kde jsou. (u některých teda bohužel...)

Reagovat
Manik...

Asi k tomu nějaký důvod mít musí, protože by to bylo logické, kdyby alespoň 1 hráče chtěl. A když už někoho, tak opravdu Alabu

Reagovat
db18

Bernata!

Reagovat
db18

A u Alaby ví, že ho nedostane ani kdyby se stavěl na hlavu...

Reagovat
Manik...

Tak nějaká jednání mezi Realem a Bayernem byly ne? Nevím jak moc to byl bulvár, ale mluvilo se o 80 milionech €...

I když kam jinak z Bayernu jít než do Realu nebo Barcelony... To jsou jediná mužstva, kam si sice ten hráč moc neposune, ale změní prostředí a zachová si standart

Reagovat
db18

Já vůbec žádný jednání nepostřehl - navíc celkem nedávno podepsal smlouvu do roku 2021

Reagovat
smazaný uživatel

O fotbale jsem asi nečetl lepší článek

Reagovat
justcall

Reagovat
Manik...

Reagovat
El-Pistolero-68

Reagovat
VALEN

super článek!

Reagovat
smazaný uživatel

Ten kdo tvrdí že pep je nejlepší trenér je nemocný furt melete že břebral barcu v troskách ikdyby měl tam ty nejlepší hráče a v bayernu to same a kdyby byl tak nejlepší s bayernem aspoň jedno finále mêlo být.Dobrej trenér je ale nejlepší ne !!

Reagovat
drussbarb

Ale Barca byla v době jeho příkladu v docela hluboké krizi

Reagovat
smazaný uživatel

Konečně to někdo řekl. Měl by to zabalit a přiznat se ze zločinu na fotbale!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Poprve v nove ere bude mit Manchester City dustojnost vzhledem k tem prachum. Harta si jako dvojku nechat muze, ale taky to muze delat bordel. Takze ackoli se mi to nelibi, chapu to. Guardiola je skvely, z jednoho zapasu proti Steaue uz muzu rict, ze se tam neco radikalne zmenilo. V te nove ere tam byl vzdy nevyuzity potencial, i kdyz vyhrali ligu. Je to to nejlepsi, co se jim mohlo stat. Ma to jiny vyznam nez pro Bayern, ktery byl na vrcholu a vymetl Ligu mistru. Manchesteru City muze dat dustojnost, to Bayern nepotreboval, uz dustojny byl. Ani bych se nedivil, kdyby se pod nim Aguero a treba Sterling stali nejlepsimi hraci nejen PL. A takovy De Bruyne z neho musi taky uchcavat a posunout se pod nim uplne nekam jinde.

Reagovat
El Fáňos

já nekomentuju skoro nic a tady taky nebudu

Reagovat
smazaný uživatel

Prvně bych rád pochválil autora za zajímavou analýzu s vysokou informační hodnotou! :)) Jenom by textu slušelo zarovnání do bloku. Mé osobní přání, nic víc. :))

Reagovat
Wat

Supr článek, pro mě hodně zajímavých informací.

Reagovat
smazaný uživatel

Hned jak skončím na noční, tak doma zapnu fifu a jdu to hned odzkoušet Díky za článek, skvěle se četl, což u článků podobného typu není úplně jednoduché

Reagovat
smazaný uživatel

Kvalitní článek jen tak dál a navíc opravdu dobře napsaný

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele