ANALÝZA: Česko zaostávalo v práci s míčem, více defenzivních soubojů nepodstoupilo od Brazílie

23.03., 16:28
Tipy a analýzy
David Douděra v souboji s Fredrikem Bjørkanem (© AFP)

Národní tým má za sebou výsledkově úspěšný vstup do éry trenéra Ivana Haška, v přípravném utkání porazil v Oslu výběr Norska 2:1. České představení však mělo k ideálu daleko. Defenzivě v čele s kapitánem Tomášem Součkem překvapivě nedělal největší problémy hvězdný kanonýr Erling Haaland ani jeho neméně slavný krajan Martin Ödegaard, ale urostlý střelec Villarrealu Alexander Sörloth.

Národní tým si pro první zápas pod vedením staronového kouče Haška vybral zajímavého soupeře. Norsko se sice posledního velkého turnaje zúčastnilo ještě na začátku milénia, produkuje však velmi šikovné fotbalisty, kteří působí v nejlepších evropských ligách. Pozornost českých fanoušků byla pochopitelně směrována hlavně na kapitána Ödegaarda a nejlepšího útočníka současnosti Haalanda.

Norská reprezentace má ale i další zajímavá jména, jedním z nich je i Alexander Sörloth. Vytáhlý útočník Villarealu nastoupil na levém křídle a byl jednoznačně nejaktivnějším hráčem skandinávského výběru. Osmadvacetiletý fotbalista se zúčastnil hned 91 akcí, průměrně jich přitom během jednoho zápasu v letošní sezoně zvládne sotva 50.

Vyšší čísla než než obvykle vykazoval urostlý forvard skoro ve všech statistických ukazatelích. Sörloth se například pokusil o 13 driblinků, zatímco jeho normou je o 10 méně. Takovému číslu se proti českému výběru nepřiblížil ani mnohem agilnější Oscar Bobb, u něhož se podobné výpady očekávaly spíše.

Se Sörlothem přišel nejčastěji do kontaktu David Douděra a rozhodně mu nebylo co závidět. Nor podstoupil až 32 ofenzivních soubojů, přičemž Haaland participoval pouze v šesti, Ödegaard v 15 a zmíněný Bobb ve 13. To se samozřejmě podepsalo na tom, kolik defenzivních duelů podstoupil sám Douděra.

Slávistický bek se dostal do 16 obranných soubojů, což bylo výrazně více než jakýkoli jeho spoluhráč. Bývalý fotbalista Mladé Boleslavi byl také nejčastěji faulujícím členem Haškova výběru a všechny své nedovolené zákroky spáchal právě na Sörlotha.

V 52. minutě ale faulovat nedokázal a autor 13 branek v letošní sezoně LaLigy se dostal do pozice pro centr, který poslal přímo na hlavu Haalanda. Toho však v největší šanci zápasu skvěle vychytal Jindřich Staněk.

Nový realizační tým je s hráči sotva týden a vítězství hned v prvním zápase proti soupeři, který má nespornou kvalitu, je nepochybně velmi povzbudivé. Je však třeba myslet na to, že i celek, jenž se na Euro nedostal, český výběr zcela přehrál ve hře s míčem. Češi museli dohromady podstoupit 98 defenzivních soubojů.

Statistiky utkání Norsko - Česko. (©Livesport)

Více jich naposledy členové národního týmu měli na kontě v barážovém utkání o mistrovství světa proti Švédsku (březen 2022), tehdy se však hrálo i prodloužení. V 90 minutách muselo být Česko směrem do defenzivy takto aktivní naposledy před pěti lety, když do Prahy přijel k přátelskému utkání výběr Brazílie.

Jestli chce být soubor trenéra Haška konkurenceschopný na velkých turnajích, čeká ho ještě spoustu práce. Na Euro či MS totiž na soupeře, který by nedosahoval kvalit Norska, jen těžko narazí.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Petr Riska

Komentáře (44)

Přidat komentář
kattos

Schick, Barák, Sadílek, Souček, Coufal, Jurásek (tam si dovedu představit Douděru) Kovář (prostě potřebujeme v moderním fotbale golmana s rozehrávkou a Kovář je fakt výtečný v tomhle, jako chytač nebude o moc horší než Staněk pokud vůbec), Hložek (jako podhrot pokud by se tak hrálo, jinak ne) základ a okolo toho to postavit. A dát do toho 100% a doufat že to nějak dopadne

Reagovat
Mr.Mike

Ja bych hral i Vitika v repre

A snad se do toho dostane i Zima

Bysme meli vystarano na stoperu na hodne dlouho

Reagovat
Infeld Prácheňský

Ja bych hrál stopery Krejčí, Vitík(Zima,Panák), Hranáč prostě.

Reagovat
kattos

Jasně ale to není to okolo kterých tam házet, ale Vitíka bych taky tam chtěl

Reagovat
Mr.Mike

Ze me muze patrit uplne v klidu do ty kostry repre co si psal. Uz ma taky dost odkopano i kdyz je furt mladej.

Reagovat
letitfly

Vitík rozhodně. Včera jsme si ověřili, že fyzická vybavenost (rychlost, síla a dynamika) jsou prostě ve srovnání se špičkou hrozně důležitý. Tahle konfrontace by měla znamenat konec Zelenýho, možná i konec uvažování o Panákovi.

Zároveň naše top 3 týmy hrajou všechny na 3 stopery, takže by asi dávalo smyl, kdyby to hrála i repre, když jsou všichni stopeři na to zvyklý z klubů.

Reagovat
JeséRodriguez

Vítik/Vlček - Hranáč - Zima/Krejčí

Reagovat
Mr.Mike

Tak Slavka uz presla spis zas na 4 vzadu ne?

Reagovat
Mass

Slavia se vrátila na 4.

Reagovat
oli9

Černý

Reagovat
Nadržený šimpanz

Kovář - Coufal, Vitík, Krejčí, DJurásek - Černý, Sadílek, Barák, Souček, MJurásek - Schick

Reagovat
kattos

Reagovat
Kucka

Za mě spíš Zima místo LK, ale jinak souhlas, takhle vzhůru na MS.

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
Cotton

není špatný

Reagovat
Skleepy

Krejčí nemůže hrát ve dvojce na stoperu. Teda doma proti Zlínu asi může, ale určitě ne za repre např. proti Portugalsku.

Reagovat
Sosi

Stanek je top golman, tam nas bota rozhodne netlaci.

Reagovat
kattos

Je dobrej, Kovář ale není horší a ta rozehrávka je fakt maso.

Před 10 llety s těma golmana takhle hrálo pár top týmů, před 5 jen ti lepší, ted prostě všichni.

To je ten důvod proč Staněk i když je ve skvělém věku o něj v Evropě zájem není.

Staněk je dobrý golman, ale Kovář je lepší volba.

Reagovat
kattos

A rukama o tolik horší nebude, pokud vůbec

Reagovat
Sosi

Pristi kvaldu klidne, ted radsi Stanka

Reagovat
mistr129

Reagovat
kattos

Pokud Kovář odchyta za Leverkusen EL a pohár tak už musí být jasná jednička

Reagovat
Losinho

Reagovat
Modi6

Vítězství šťastné.

Bylo až děsivé pod jaký tlak nás dostalo Norsko!! Tým, který se neprobojoval na Euro. Dle mne byl náš výkon špatný. Místo abychom se snažili o svou hru jsme se zcela podřídili soupeři a zoufale se snažili akorát napadat jejich největší útočné hvězdy.

Takové Portugalsko, ale i Turecko má těch kvalitních ofenzivních hráčů mnohem víc. Jak s nimi chceme hrát?

Ten výkon mi připomínal smutná představení pod Karlem Jarolímem.

Až do Eura už se s kvalitním týmem nepotkáme a tak se děsím s jakou taktikou půjde Hašek proti Portugalsku a Turecku.

Reagovat
letitfly

Pozitivní na tom je to, že si hned po zápase dal realizák jasnou zpětnou vazbu a sami vědí, že je sakra na čem pracovat. No a zrovna Norsko je zrovna tým, jehož nekvalifikování se na ME je vlastně šok a kvalitativně na tom je líp než půlka účastníků ME

Reagovat
kattos

Papírově jo, ale reálně ne

Reagovat
letitfly

Však taky proto jsme je porazili. Ale je prostě jasný, že fotbalově tě budou v některých úsecích (někdy delších, někdy kratších) přehrávat.

Reagovat
Kucka

Reagovat
kilobyte

Taky byli proti nám lepší jen papírově, ale reálně jsme vyhráli.

Reagovat
oli9

Reagovat
Puskas

První zápas, zkoušely se nové věci, třeba i hráči na jiných postech. Nějak bych to nepřeceňoval. Důležité bude, jak se z toho poučí a jak se podaří dát hře nějaký řád.

Reagovat
romeo351

Reagovat
0:1

Taky hráli doma. Osobně jsem čekal, že vyhrají 4:1. A ME se děsí jen hlupák. Rozumný člověk si od nás nic neslibuje.

Reagovat
Mr.Mike

Tak Norsko ma lepsi tym nez my..to ze nejsou na Euro na tom nic nemeni.

Byl to prvni zapas pod novym realizakem, tohle mi prijde dost ustreleny zatim..i kdyz nekteri holt budou nadavat i kdyby sme byly nakonec v semifinale Eura.

Reagovat
eder

Hašek proti Portugalsku a Turecku půjde s taktikou "Všechno na Schicka"...

Reagovat
Puskas

i když Schick nebude hrát

Reagovat
Sosi

Reagovat
Edgar Davids

zajimava taktika, tim bysme je mohli zaskocit

Reagovat
Puskas

Tak Hašek chtěl být nečitelný, tím by tu nečitelnost přivedl k dokonalosti.

Reagovat
Mass

Tahle taktika by asi zaskočila všechny.

Reagovat
Witcher

To by byl zázrak kdyby se nezranil

Reagovat
kitas

Hah Česi slabota. Za to Slováci dnes ukázali že treba s nimi počítať na ME

Reagovat
eder

Slováci ukázali leda tak kokot...

Reagovat
Puskas

Jako že budou do počtu?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele