Ahoj, Jo! Ve Francii vzdali poslední hold zesnulému rozhodčímu Hamelovi

01.01.2023, 09:46
Aktuality
Dimitri Payet v památečním tričku (© AFP)

Ve stínu světového šampionátu v Kataru a nově také zesnulé fotbalové legendy Pelého se ve Francii konala pieta za rozhodčího Johana Hamela. Francouzskou kopanou zpráva o smrti dvaačtyřicetiletého arbitra zasáhla v půlce listopadu. A aby tragická událost neupadla do zapomnění, krátce před Novým rokem, kdy se Ligue 1 a Ligue 2 naplno rozběhly, přišlo na řadu na stadionech poslední rozloučení.

Když se ve středu konalo střetnutí mezi PSG a Štrasburkem v Parku princů, měl na sobě sudí Clément Turpin a jeho kolegové během nástupu na hrací plochu tričko odkazující na Hamelovu památku. Ten zemřel na infarkt během tréninku. Poté, co hráči společně s tribunami začali tleskat, bylo vidět, že byl muž s píšťalkou pořádně dojatý. Málokdy se zkrátka stane, aby diváci aplaudovali zrovna rozhodčím.

Turpinovi zemřel nejen kolega, ale především velký kamarád. "Smrt mého přítele Johana mě zasáhla. Byl jsi velký profesionál a skvělý člověk. Nikdy na tebe nezapomeneme, děkujeme za všechno, co jsi udělal. Odpočívej v pokoji, příteli,” uvedl na svém facebookovém účtu poté, co se o tragédii dozvěděl. Mezi arbitry byl Hamel známý pod přezdívkou "Jo” a nápis "Ahoj, Jo” stál taktéž na všech tričkách.

I samotné funkcionáře smrt nepříjemně překvapila. "Jsme ochromeni jeho náhlým odchodem. Vím, jak moc miloval práci rozhodčího a jeho život. Vždy byl šťastný, neuvěřitelně lidský, nablízku svým kolegům, pokaždé připravený pomoci. Jeho nepřítomnost v nás zanechává neuvěřitelnou prázdnotu,” uvedl na webových stránkách Francouzské fotbalové federace člen výkonného výboru Éric Borghini.

Minutové rozloučení s Hamelem se již konalo v průběhu mistrovství světa, a to na amatérské úrovni, v soutěžích žen či futsalu. Okamžitě kondolovaly prostřednictvím sociálních sítích Lille či Monaco. I většina hráčů nosila během rozcvičování se triko s Hamelovým odkazem. Ten dohromady odřídil 135 zápasů v Ligue 1 a 85 v Ligue 2, součástí profesionálního levelu byl od roku 2015, působil rovněž na mezinárodní scéně. Naposledy zapískal do píšťalky zkraje listopadu, a to v klání mezi Lille a Rennes.

Autor: Patrik Sandev / lequipe.fr, goal.com, fff.fr

Komentáře (5)

Přidat komentář
eder

Pěkné gesto. I rozhodčí jsou také jenom lidi...

Reagovat
Selänne

Reagovat
Pharrell

Reagovat
ratusek

Reagovat
DidusIneptus

Přátelství je krásná věc. Buďme k sobě všichni přátelští.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele