AC Milán chce stavět vlastní stadion, o který by se nedělil s Interem

28.09.2023, 11:27
Aktuality
Kameraman na San Siru (© AFP)

Hráči AC Milán by v budoucnu mohli hrát na vlastním stadionu, o který by se nedělili s městským rivalem Interem. Vedení klubu na webu uvedlo, že ve středu požádalo radnici městské části San Donato o souhlas s vybudováním nového stadionu pro 70.000 diváků.

AC i Inter hrají na bezmála stoletém stadionu Giuseppeho Meazzy, přezdívaném San Siro. Ten měl být po zimních olympijských hrách v roce 2026 stržený, ale památkáři se zasadili o jeho zachování. Padly tak plány na vybudování nové arény obou klubů, stadion s názvem Katedrála měl vyrůst v těsné blízkosti starého San Sira.

Podle agentury AP uvažuje o novém stadionu také vedení Interu. To chce stavět na jiném předměstí než jeho milánský rival.

Autor: ČTK

Komentáře (66)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Je to vždycky smutné, když nějací lidi rozhodují o bourání takových historických míst, které nahrazují moderní bezduché stavby…

Reagovat
Mupi

Kdo jiný by o tom měl rozhodovat? ChatGPT nebo snad chobotnice Paul? Samozřejmě chápu, kam tím míříš, jenže, co potom se San Sirem, když se tam nebude nic konat? Akorát to bude chátrat. Je to sice krásná stavba, ale jakmile nebude mít využití, tak to bude akorát zbytečnej výdaj. Nejde jen o peníze, ale stadiony nemaj takovej význam jako katedrály a podobně, aby to město živilo jen tak. Byť teď stejně bude muset, jsem zvědavej, co s tím pak bude.

Reagovat
Seydou Doumbia

Tak ono tehda u stavění SS si taky lidi možná říkalí proč k čemu když máme tu a tady ten stadion..možná tedy ne speciálně u AC, ale jiné týmy prožívali to samé...vše se posouvá a vyvíjí, nelze žít furt jen v historii

Reagovat
smazaný uživatel

Však jo, nelze žít jen v historii, tak všechno zbouráme a postavíme to podle nás, protože my to uděláme lepší než to bylo. A za pár generací se zas někdo rozmyslí, že to, co jsme postavili my už je staré a bude lepší, aby to zas postavili podle sebe. Ono totiž nejde něco zrekonstruovat, opravit a vkusně zmodernizovat, aby byl zachovaný historický ráz toho místa, prostě všechno včetně toho, co se na tom místě událo zbouráme a uděláme ještě líp…

Reagovat
Seydou Doumbia

Zase to nesmíš tak vyhrocovat. Oba týmy chtějí hrát na svém vlastním stadionu a fanoušků se určitě nikdo ptát nebude co na to říkají, že. Ti se bud přizpůsobí nebo at sedí doma, nikdo je nenutí tam chodit. Mě taky sralo že zrušili Bazaly a šlo se hrát na atletický stadion, ale co už. Taký je život, zbytečný si dělat hlavu z něčeho co sám nemůže člověk ovlivnit.

Reagovat
smazaný uživatel

Neboj, já nic nevyhrocuju, jen jsem řekl svůj názor. Chápu i tebe, protože máš samozřejmě pravdu, ovlivnit to nejde.

Reagovat
Seydou Doumbia

Reagovat
kilobyte

Tak zrovna San Siro nešlo zmodernizovat, aby splňovali podmínky památkářů. Minule tady někdo psal, že chtěli ten stadion rozšířit a zachovat jeho podobu, jenže to se památkářům nelíbilo. Tak si kluby postaví vlastní stadiony a o tenhle ať se starají památkáři.

Reagovat
smazaný uživatel

Já si pamatuju jenom to, že to chtěli zbourat a postavit nový stadion hned vedle.

Reagovat
kilobyte

Tak on by se na původní místo nevešel, když je z jedné strany další památka. Myslím, že kdyby památkáři byli schopní udělat nějaké ústupky klubům, tak by to dopadlo lépe, než že si stadiony postaví jinde a tenhle se nechá chátrat.

Někdy mi přijde, že památkáři nekoukají na to zachovat památky dlouhodobě, ale jen pro "vlastní" potřebu. To že tam budou za 50 let ruiny je jim jedno.

Reagovat
Rudnevs

Neni to tuším kvôli pamiatkarom, avšak kluby nechcú rekonštuovať štadión, ktorý im nepatrí. Štadión patrí mestu. Mesto na to sere a rekonštruovať ho nebude. A aby ho odkúpili a následne ešte aj zrekonštuovali, to už bude finančne jednoduchšie postaviť nový.

Reagovat
fenixLFC

jesus, toto tu je kzady jeden clanok. nie, rekonstrukcia nepomoze a obom klubom sa vyplati viac budvoat vlastny stadion nez zostavat na prenajatom stadion ma sluzit klubu, nie ho kvoli sentimentu brzdit

Reagovat
smazaný uživatel

Promiň, že to tu nemám tak nasledované jak ty, snad jsem ti nezkazil den

Reagovat
Bandita_Harry

Neospravedlnuj sa. Zlepšil si mu ho. Proste fenix

Reagovat
Axelrose

Nevím jestli jsi něco někdy stavěl, ale něco zrekonstruovat, opravit a vkusně zmodernizovat vyjde zhruba dvakrát dráž, než to zbourat a postavit znovu.

Proto jsou dneska lidi ochotní koupit ve městě parcelu se starým domem za celkem velké peníze, dům zbourat a postavit nový.

Navíc stadión je pro veřejnost a tam jsou nařízení a zákony 100 krát náročnější než u rodinného domu.

Ale samozřejmě, nezpochybňuji tvou myšlenku, že né vše nové musí být zákonitě lepší. A nějaká ta památka by tu zbýt měla

Reagovat
smazaný uživatel

Asi máš pravdu, já se ve stavebnictví nepohybuju a tyhle věci jdou mimo mě. Ale mám prostě takový pocit obecně z dnešní doby a hlavně to San Siro je pro mě taková srdcová záležitost, tak to prožívám trochu víc

Reagovat
Axelrose

Tomu samozřejmě rozumím. Já, jako fanoušek Realu jsem rád za to, jak předělali SB , takže proč by nešlo i SanSiro

Byl jsem tam před přestavbou a těším se i novou vizáž.

Na druhou stranu zrovna v Miláně v tom může hrát roli i to, že AC a Inter na jednom stadionu být nechtějí, nevím, no.

Každopádně je pravda, že když mohli nechat v Římě Koloseum, proč né v Miláně San Siro, že jo.

Reagovat
exot12

Tak zrovna u štadiónu sa tie požiadavky na komfort menia.

To čo popisuješ, je rovnaké, ako by si hovoril, že Favorit nebudeš dávať do šrotu, ale dáš tam sedačky z Octávie, nejakú externú klimošku, načipuješ motor a budeš mať veterána

Reagovat
milanista9

Máš pravdu. Ten stadion už nesplňuje podmínky pro soutěže ani pro lidi. Je až nebezpečný a opravit nejde, protože náklady by byly neskutečně velké. Utopie. A kdyby se rozhodli pro opravu tak by ten beton stejně museli nahradit novým. Když tomu nerozumíš, tak klidně žij ve špíně a mezi šváby ale těžko si někdo bude myslet, že tvůj názor je lepší.

Reagovat
smazaný uživatel

Ono to bez té poslední věty prostě napsat nešlo že

Reagovat
milanista9

A dodám, že se milánské kluby snažili alespoň část stadionu zachovat z vlastních financí ale pak zasáhli památkáři. Tak aby vůbec nějaká památka byla.

Reagovat
Neutron

Tak vsade sa samozrejme zohladnuju naklady, nema zmysel opravovat nieco drahsie ako postavit nove.

Reagovat
smazaný uživatel

A nejlepší na tom je, že nejvíc budou z nového stadionu nadšení ti, kterým jednou bude plnit kapsy prachama a fanoušci, kteří za klub na San Siru začali dýchat, byli tam u největších úspěchů i neúspěchů a záleží jim na fotbale jako takovém budou muset chodit jinam, kde už to takovou atmosféru nikdy mít nebude.

Reagovat
janinho

tak potom mas 2 moznosti. bud ist v slapajach napr. neapola, kde ten stadion jedneho dna cely padne ked domaci daju gol a 50 tisic divakov zacne skakat... alebo postavit novy stadion, kde jednak ludia budu mat vacsi komfort a ktory sa bude dat vyuzit aj komercne, tak aby klub dokazal superit s arabskymi peniazmi. mne je tiez luto za starym bernabeo a som rad ze som tam bol par krat na zapase, ale velmi dobre chapem ze ak ma po rekonstrukcii nove ESB zarobit klubu cez 300 mega rocne, tak by bola hlupost to neurobit.

to zmyslanie ze treba vsetko zachovat je nieco ako ked mesta vyhlasia XYZ budov za pamiatku a tym prakticky zablokuju akukolvek moznost renovacie alebo modernizacie na dnesne poziadavky a ked im niekto potom povie aby sa o tu pamiatku starali a platili jej udrziavanie tak od toho uz budu davat ruky prec. a to je riadne pokrytectvo. Juve asi neplace za Delle Alpi a Bayern tiez nie za Olympiastadionom. keby Arsenal ostal na Highbury tak by dnes zo vstupneho vybrali mozno polovicu toho co na Emirates a neboli by schopni superit o spicu.

Reagovat
kilobyte

Hlavně většina těch památek už nějakou stavbu nahradila a nebo jsou minimálně dost předělané.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak já přece nikde neříkám, aby se to nechalo tak, jak to je a nikdo se o to dále nestaral. Což se v téhle situaci přesně stane, protože se to nesmí zbourat a kluby odejdou pryč…

Reagovat
janinho

potom nechapem co by si chcel. nutit kluby aby ostali na sice ikonickom ale zastaralom stadione, ktory im nikdy neprinesie take zisky ake ma konkurencia, resp. ake by mohli mat? dopadne to tak, ze zo san sira odidu obidva kluby a stadion tam bude akurat tak pustnut za peniaze milanskej radnice, teda v konecnom dosledku zo statnych penazi. a pohlad na spustnute SS bude asi smutnejsi nez keby ho dovolili prestavat. svoje si odsluzilo a teraz by malo uvolnit miesto niecomu novemu.

Reagovat
Kiss Me Polka!

Reagovat
smazaný uživatel

Chtěl bych, aby San Siro zůstalo na fotbalové mapě, aby tam milánské kluby, minimálně AC hrálo pořád, dalo se to dokupy a fungovalo se tam dál. Ano, je tam milion různých překážek a asi i dobrých důvodů proč odejít, ale za mě určitě způsoby existují, ale to by musely chtít všechny zainteresované strany. A to se nestane, protože tihle to chcou tak, tihle to chcou jinak a tak to dopadne jak to dopadne.

Reagovat
janinho

tak bohuzial ide stale o ekonomiku. ten stadion realu je najlepsi priklad. stary stadion by vedel sluzit este roky, ale novy je ovela viac vyuzitelny a proste to klubu prinesie velke miliony ktore vie vyuzit na to aby vedel stale bojovat o najvyssie priecky. komercne priestory v 100rocnej budove proste dobudujes ovela tazsie nez v rekontruovanej/novej. VIPky a pod., tam sa buduje rozdiel vo vyuziti. skor ci neskor proste musis robit velku rekonstrukciu a ked si to naratas z dlhodobeho hladiska tak je to lahka matematika co sa oplati klubu viac. a ked sa opytas fanusikov, ci chcu hrat dalsich 20 rokov hrat na san sire o stred tabulky alebo na novom stadione o spicu tak asi sa vykaslu na sentiment. to mas proste ako so starym autom na ktorom stale jazdis. casom stoji servis viac a viac a mozno v case ked to auto bolo nove tak malo top vybavu, ale dnes uz aj nove dacie vedia poskytnut vacsi komfort nez 20rocny mercedes. mozes si ho cicikat pokial si milionar a cena servisu ta neserie (rozumej pokial mas majitela s trvalym pobytom v SA, ktoreho krmili zlatymi lyzickami) ale pokial toto nie je tvoj pripad a musis obracat kazdu korunu tak sentiment nemoze rozhodovat.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Benfica

Reagovat
Spalovač šancí

tak určitě

Reagovat
Infeld Prácheňský

Velká investice a ambiciozní plán. Určitě to mají nějak propočítaný, ale mam popravdě docela starost, aby to AC finančně zásadně neomezavalo v dalších letech.

Reagovat
janinho

samozrejme ze tobude obmedzovat, bez toho sa to neda pokial nepatris sejkom.

Reagovat
Mönchengladbach

Na jedné z delších stran současného stadionu "chybí" v horní časti celé patro, které naproti je (viz fotka v článku). Proč tam nejde udělat všechny ty skyboxy, které stadionu chybí, aby víc vydělával? Vždyť i vstup tam by mohl být rovnou zvenčí, vešly by se i další "normální" sedačky. Okolo stadionu je místa habaděj. A ještě by šli s kapacitou určitě přes 85k.

Reagovat
Votas

Na té straně je ještě chráněnější koňský závodiště, proto tam není ani to třetí patro.

Reagovat
Mönchengladbach

Aha, už jsem si to našel ze všech úhlů. Pak tedy rozumím.

Reagovat
insane

Protože ten stadion nepatří klubu, proto na něm nemůžou tolik vydělávat a nutně tedy budou zaostávat za klubama ze zemí, kde jsou stadiony vlastněný klubem a ne městem. Juventus si snad jako jedinej tým v Itálii postavil svůj a byť má jenom něco přes 40 tisíc míst, tak jim to z dlouhodobýho hlediska po finanční stránce hodně pomohlo.

Reagovat
pistacik11

Ale nakupak sa im tam nevojde

Reagovat
pesky passer-by

Na prvý pohľad je to dosť smutná správa, avšak toto je prirodzený vývoj. Však aj v Anglicku je to podobne - i keď nie úplne. Kto si už dnes spomenie na názov starých štadiónov Tottenhamu či Arsenalu?

Reagovat
Nuno čomes

Vzpomenu si z fleku na oba a to Anglii téměř nesleduju.

Reagovat
Salfovic

Tak na název starého stadionu Arsenalu si snad vzpomene každý, kdo se trochu víc zajímá o fotbal, stejně jako třeba u Juve.

Reagovat
janinho

ale no, neprehanaj. jasne, ze si ludia spomenu. napr. pre mna je stadion dortmundu stale westfalenstadion a nie signal iduna park. aj WHL si ludia zapamataju, aj Highbury, aj Delle Alpi, aj Olympiastadion v Mnichove, atd.

Reagovat
Seydou Doumbia

WLL ne WHL...však Hart nikdy ve Spurs nechtal, takže white lloris lane

Reagovat
janinho

to by nebolo vtipne ani keby si mal pravdu.

https://images.app.goo.gl/HK9eNaGbRNk4kE4D8

Reagovat
Seydou Doumbia

jo tak to angažmá na 10 zápasů mi vypadlo z hlavy no přesto měli ve jménu stadionu hráče konkurence, měli to radši přejmenovat na WLL

Reagovat
janinho

fakt sa na ten stand-up vykasli... nie je to tvoja parketa

Reagovat
Kiss Me Polka!

Reagovat
Kucka

Reagovat
Seydou Doumbia

nevadí, nemusí se ti líbit

Reagovat
zoff

Já se ani nedivím že nechtějí sdílet stadion s hovnama jménem Intermerda

Reagovat
PISTOLERO

Reagovat
Mönchengladbach

Torino FC sdílelo stadio s nejodpornějším korupčním a podvodnickým klubem Itálie celých šestnáct let. A přežilo.

Reagovat
Pinturicchio

Drž už piču.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Witcher

Tak zaostalý špinavý město s hroznou infrastrukturou si bude stavět 2 stadióny? Ok

Reagovat
Savi

Co bys taky chtěl po Brnu, Rondo a Srbská jim stačí

Reagovat
Mass

Fotbal v Brně vzdali, prý chtějí stavět multi/zimní stadion.

Reagovat
meril

Zaostalý, špinavý, s hroznou infrastrukturou? Ty jsi nikdy jinde v Itálii nebyl viď a určitě ne někde na jihu. Milán je ještě paráda proti tomu

Reagovat
romeo351

Je fakt, že jih Itálie působí ve srovnání se Severem jako uplně jiná země. Ale pokud mi někdo řekne, že jede na dovču do Milána, tak hned vím, že v Itálii ještě asi nebyl

Reagovat
Infeld Prácheňský

Podle mýho na tom MIlán není zdaleka tak špatně. Naopak si myslim naše města můžou vzít nějakou inspiraci, at co se týká zeleně v ulicích/na domech anebo infrastrukturou pro kola/kolobežky.

Reagovat
Freedo

Jsou tam hezký stavby, třeba Bosco Verticale je super. A určitě jsem neměl stejný dojem z Milána jako Witcher. Koloběžky ale zakázat

Reagovat
FORZAMILAN

Zaostalej si akorát tak ty

Reagovat
Kaka14

Reagovat
milanista9

Stadion chátrá. Kluby se rozhodnou, že se vyplatí postavit nový a starý strhnou ale památkáři si ten stadion nechají, už nebude chátrát, protože památkáři a město do toho bude dávat peníze. Miluji tohle vyhazování peněz za "památky". Dává to moc smysl. San siro je, byl skvělý stadión ale zajímá mě, jestli to bude i skvělá památka.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele