Synot liga - souhrn 3. kola

07.08.2015, 22:12, aktualizováno 10.08.2015, 20:58
Komentáře a souhrny
Plzeň se trápí a nevyhrála třetí soutěžní zápas v řadě, tentokráte doma remizovala se Slováckem. Sparta si naopak poradila se Zlínem. Ostrava se rozešla smírně s Mladou Boleslaví. Příbram těsně porazila Teplice. Bohemians 1905 se rozešli se Sigmou Olomouc nerozhodně. V pondělí Jihlava přetlačila Jablonec a Dukla remizovala s Libercem...

Slovan Liberec - Dukla Praha 1:1

10.08.2015 19:00

Góly: 45. Josef Šural - 63. Tomáš Berger (pen.)

Liberci vstup do sezóny na domácí i evropské scéně vychází a dobrou formu chtěl potvdit i v druhém domácím ligovém utkání proti Dukle. Po vydařeném prvním poločasu však na chvíli přenechal iniciativu hostům, kteří ji dokázali využít, a zápas tak skončil remízou.

Od úvodních minut Liberec dobrou formu proti nepříjemnému soupeři, na kterého navíc v posledních letech příliš neumí, potvrzoval. Domácí na Duklu vyvinuli tlak a přicházeli i šance. V té první se ocitl jeden z Trpišovského Žižkováků Folprecht, ovšem ve výborné pozici trestuhodně nemířil přesně.

I další šance si vytvářel Liberec. K nebezpečné hlavičce se dostal ve formě hrající Šural, který pak vypustil i nepříjemný střílený centr. Stále se však skóre neměnilo. Dukla, která se netají ambicemi na pohárová umístění byla zakřiknutá a před Hladkého se dostávala jen sporadicky. Zaslouženě se tak z poločasového vedení radoval Liberec. Poté, co se ještě neujala rána Kerbra, předvedl parádu Šural. Ve 45. minutě potrestal z přímého kopu faul na Shalu, když míč krásně zakroutil přes zeď k bližší tyči. Hostující brankář Rada se ani nepohnul, a tak se hnulo skóre - 1:0.

Hned do druhého poločasu si hosté připravili střídání - Považance střídal Čajič. A obraz hry se začal lehce měnit. Hosté, kteří v první půli vůbec nevystřelili na bránu, rázem získali půdu pod nohama a konečně přišly i jejich šance. Po hodině hry si dobrou pozici nejprve vypracoval Berger, Hladký jeho pokus ale lapil. Krátce na to střílel nebezpečně i Beauguel, ale domácí brankář svůj tým opět podržel.

Bylo však patrné, že Dukla z prvního poločasu je minulostí a ze severu Čech nechce jet s prázdnou. Vyrovnání tak přišlo záhy. Po ruce domácích ve vápně se kopala penalta a Berger se nemýlil - 1:1. Zaskočený Slovan tápal, hostů bylo najednou plné hřiště.

S postupem času bylo u Nisy přeci jen vidět, kdo že je zde domácí. Liberec se z vyrovnání oklepal a chtěl zvrátit skóre na svou stranu. Po několika pološancích přišla příležitost největší - za faul na Kerbra nařídil rozhodčí Pechanec penaltu i na druhé straně. Postavil se k ní Šural, ale druhý gól vstřelit nedokázal. Rada mu ji lapil.

Šance ovšem byly k vidění i nadále. Oba týmy vsadily na ofenzivní manévry a obrany nestíhaly protihráče neutralizovat. Skvěle chytající brankáři však byli proti změně skóre. Výborný Rada lapil šanci nejprve Kerbrovi a těsně před koncem také nešťastníkovi Šuralovi. Na druhé straně zase hosty do vedení mohl poslat střídající Čajič, ovšem parádní zákrok předvedl i Hladký. Pohledné utkání tak skončilo remízou 1:1.

Více informací k zápasu

Vysočina Jihlava - FK Jablonec 1:0

10.08.2015 19:00

Góly: 19. Marek Jungr

Zatímco Vysočina ze dvou utkání vytěžila pouze bod, Jablonec měl na kontě již čtyři a do Jihlavy jel i se zvýšeným sebevědomím po postupu v kvalifikaci o Evropskou ligu. Jihlava však favorita ze severu Čech dokázala zaskočit, nepovolila mu ani gól a bodově se na něj v tabulce dotáhla.

Favoritem tedy byli hosté, ovšem Jihlava doma již několikrát ukázala, že v první lize se už čtvrtým rokem nedrží náhodou. A že to Jablonec nebude mít nikterak jednoduché, ukázal již vyrovnaný úvod utkání, který vyústil ve vedení domácích. Pěkný Vaculíkův pas za obranu dokonale zužitkoval Jungr - 1:0.

I nadále se hrálo na obou stranách hřiště a oba týmy se snažily zodpovědně bránit a nepouštět soupeře do šancí. Velkým ofenzivním manévrům bránilo i nepolevující vedro. Největší šanci na vyrovnání měl v první půli jihlavský odchovanec Tecl. Jeho nebezpečnou střelu zblízka však Hanuš parádně vytáhl na roh, a do kabin se tak šlo za vedení domácích.

Hosté zareagovali na nepříznivý stav poločasovým střídáním - dalšího exjihlavského hráče Masopusta vystřídal Mingazov. A hned v úvodu mohlo být vyrovnáno. Doležal se zjevil sám ve vápně a jeho rána se odrazila od břevna do trávníku, bohužel pro hosty však směrem do hřiště.

S přibývajícím časem Jablonec vytvářel stále větší tlak ve snaze o vyrovnání, ovšem dobrá defenziva domácích hosty do vyložených šancí nepouštěla. A když už se zelenobílí přeci jen dokombinovali až ke střele, vzal jim radost dobře chytající Hanuš. Do velké šance se ve zbývajících minutách nedostal ani jeden z týmů, domácí dobře svůj jednogólový náskok bránili a dokázali to až do závěrečného hvidzu. Jihlava porazila Jablonec 1:0.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Fastav Zlín 3:0

09.08.2015 19:15

Góly: 6. Bořek Dočkal (pen.), 45. Bořek Dočkal (pen.), 75. David Lafata

Fotbalisté Sparty ukončili ve třetím kole první ligy neporazitelnost nováčka ze Zlína. Dnes na pražské Letné vyhráli 3:0 a v neúplné tabulce se posunuli na první místo. Výhru domácích zařídil dvěma góly z penalt Bořek Dočkal a kapitán David Lafata.

Trenér Sčasný udělal po středečním vyřazení v předkole Ligy mistrů s CSKA Moskva několik změn v sestavě. Místo Matějovského, který dostal v odvetě s ruským celkem červenou kartu, nastoupil Hušbauer a zraněného Holka na stoperu nahradil Costa.

Sparta začala aktivně a už ve čtvrté minutě střílel zblízka Fatai, ale brankář Dostál reflexivně vyrazil. Vzápětí už ale domácí uspěli, protože Hájek fauloval pronikajícího Dočkala a domácí záložník se z nařízené penalty nemýlil. Zlín tak inkasoval vůbec poprvé v sezoně.

Domácí pokračovali v náporu a ve dvacáté minutě trefil Frýdek místo odkryté branky ležícího Fataie. Nigerijský útočník šel pak sám na Dostála, ale ani nadvakrát ho nepřekonal. Povedlo se to až v nastavení opět Dočkalovi, který proměnil i druhý pokutový kop, tentokrát nařízený po souboji Poznara s Hušbauerem. Pro Dočkala šlo o třetí gól v sezoně.

Po přestávce Zlín otevřel hru a dostal se i do zakončení, ale Sparta byla nebezpečnější. Fatai zblízka opět z dobré pozice neprostřelil Dostála a hostující gólman poté včasným vyběhnutím sebral Dočkalovi možnost završit hattrick.

Oboustranně útočný fotbal pokračoval a po hodině hry přišla první velká možnost Zlína, jenže Hájek poslal míč hlavou jen do břevna. Na druhé straně podobně dopadl Vácha, který se dokázal uvolnit, ale ranou z vápna zamířil do tyče. V 74. minutě mohl snížit Poznar, když ale po signálu těsně minul, udeřilo na opačné straně. O třetí gól Sparty se postaral Lafata a nejlepší střelec v historii ligy zaznamenal 160. branku.

Zlín tak po výhrách 1:0 v předchozích dvou kolech poprvé nebodoval. Sparta naopak ještě neprohrála a v tabulce je první o bod před dnešním soupeřem, Brnem a Příbramí.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - 1. FC Slovácko 2:2

09.08.2015 18:00

Góly: 21. Tomáš Hořava, 75. Michal Ďuriš - 45. Libor Došek, 73. Vlastimil Daníček

Fotbalisté Plzně doma ve 3. ligovém kole jen remizovali 2:2 se Slováckem, které hrálo od 53. minuty v oslabení. Viktoria vedla po krásné střele Hořavy, v nastavení první půle srovnal Došek, Slovácko i v oslabení poslal do vedení Daníček a domácí z tlaku už vytěžili jen srovnání Ďuriše. Obhájce titulu tak už třetí soutěžní utkání v řadě nevyhrál a po třech kolech má na kontě jen čtyři body.

Plzeň chtěla odčinit nevydařenou odvetu 3. předkola Ligy mistrů s Maccabi Tel Aviv a v útoku byla výrazně aktivnější než v předchozích zápasech. Zejména se domácí mnohem častěji pokoušeli o střelbu z dálky. Ta přinesla i úvodní gól ve 21. minutě, když po standardní situaci hosté vyhlavičkovali míč za vápno, kde se do něj z voleje opřel Hořava levačkou a tvrdou ránou z 25 metrů do šibenice nedal brankáři Hečovi šanci.

Velmi dobré utkání hrála i letní posila Kopic, která se už ve 4. minutě hnala do velké šance, ale brankář Heča jeho ránu na bližší tyč stihl vykopnout. Slovácko se dostávalo do nebezpečnějších pozic jen po brejcích po plzeňských standardkách. Výrazněji se neprosazoval ani Došek, se kterým si věděl rady i mladý stoper Baránek, náhradník za zraněného Hubníka.

V závěru poločasu si Plzeň vytvořil tlak sérií standardních situací a odstřelovala Heču z dálky. Nejprve ho vyzkoušel tvrdou střelou Kolář, následně nebezpečnou ránou Limberského zastavil jeden z obránců a neudeřilo se ani napotřetí, když Vaněk svou ránu opřel jen o tyč. Gólová dorážka Koláře nemohla platit pro ofsajd.

Domácí to mrzelo o to více, že v nastavení se Slovácko dostalo k přímému kopu, po dlouhém pasu sice brankář Kozáčik zasáhl, ale nevěděl, kde má míč a do té doby dobře hlídaný Došek v pádu poslal míč do branky.

V úvodu druhé půle se ocitl sám před Hečou Kovařík, gólman Slovácka mu však rychlým vyběhnutím dobře zmenšil střelecký úhel. V 52. minutě poslal Rajtoral dlouhý pas do otevřené obrany na Koláře, který mohl jít sám na branku, ale zastavil ho skluz Hofmanna. Následovala červená karta a přímý kop, ze kterého však Kovařík branku netrefil.

Plzeň uzamkla oslabené Slovácko v jeho vápně, ale hostující obrana v čele s výborným Hečou odolávala. Místo toho znovu udeřilo na druhé straně. Po ojedinělé akci se z dálky opřel do míče střídající Daníček a Kozáčik se natahoval marně.

Domácím se však povedlo rychle vyrovnat, když se po rohu prosadil střídající Ďuriš. Viktoria měla velký tlak, ale znovu se potýkala s koncovkou. Navíc Slovácko v závěru zahrálo dobře takticky a cennou remízu udrželo.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - FK Mladá Boleslav 2:2

08.08.2015 20:15

Góly: 14. Francis Narh, 28. Francis Narh - 36. Martin Kouřil (vl.), 53. Jiří Skalák

První zápas Baníku Ostrava v novém domácím prostředí vítkovického stadionu skončil remízou 2:2. Zápas nabídl spoustu zajímavých okamžiků, včetně dvou krásných branek Francise Narha, ovšem ani dvoubrankové vedení domácím nestačilo.

Mladá Boleslav nastoupila bez nejvíce propírané osoby tohoto utkání Milana Baroše. Ten začal zápas proti svému srdečnímu klubu jen na lavičce náhradníků, ale jeho čas v průběhu zápasu přišel. Na druhé straně byli všichni zvědaví, jak si Baník povede poprvé na novém stadionu ve Vítkovicích.

Boleslavští začali aktivně, jako první si vytvořili brankové příležitosti, nicméně skóroval Baník. Ve 14.minutě se odhodlal k individuální akci Francis Narh a krásnou střelou zpoza šestnáctky překonal Šedu. Mladá Boleslav ale nadále útočila, měla nadějné příležitosti, ale opět to byl Baník, kdo soupeři zasadil druhou ránu. Francis Narh opět dostal balón a další krásnou střelou zajistil ostravským už dvoubrankové manko! Pro hosty to byl příliš krutý průběh utkání, nicméně fotbal se hraje na branky a ty dal Baník.

Svěřenci Karla Jarolíma ale pokračovali v náporu. Zahustelovi patička nevyšla a Čermákovu střelu vyrazil Pavlenka. Ve 36.minutě se Boleslav přeci jenom dočkala. Obránce Kouřil nejprve nedokázal odhlavičkovat míč do bezpečí a následně si srazil do vlastní sítě Zahustelův centr. Hosté měli další šance na vyrovnání a to ještě do konce prvního poločasu. Rada pálil z otočky a Pavlenka musel předvést další dobrý zákrok.

Baník definitivně ztratil náskok krátce po změně stran, Skalák dostal míč do vápna a neomylnou koncovkou srovnal na 2:2. Ofenzivní utkání pak pokračovalo šancemi na obou stranách, Magera přestřelil a Alispahićovi střela úplně nesedla. V 72.minutě měl možnost volného přímého kopu Skalák, jeho parádní rána ale orazítkovala břevno! Spojení Skalák - břevno zafungovalo ještě jednou a to šest minut před koncem zápasu. Důležitou postavou závěrečné fáze byl golman Pavlenka, který svůj tým několikrát výrazně podržel. Tři body mohly získat oba celky, ale nakonec vše skončilo spravedlivou remízou 2:2.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - FK Teplice 3:2

08.08.2015 17:00

Góly: 5. Jan Rezek, 41. Roman Bednář, 70. Josef Hnaníček - 48. Martin Fillo, 59. Martin Fillo (pen.)

Dramatickou přestřelku s dobrým koncem pro domácí Příbram viděli diváci na stadionu U Litavky. Teplice pokaždé v zápase dotahovali manko, ale ani dva zásahy Martina Filla je nakonec k vytouženému bodu nedovedly. Příbram nakonec vyhrála 3:2 a to i díky hodně kuriózní penaltě.

Příbram i Teplice se v minulých kolech prezentovali ofenzivní podívanou a také tentokrát to vzali pěkně od podlahy. Už v 5.minutě zafungovala domácím souhra Davida Štípka s ex-reprezentantem Janem Rezkem, prvně jmenovaný centroval a druhý přesně hlavičkoval - 1:0 pro Příbram. O dvě minuty později mohl navýšit Bednář, ale zaskvěl se teplický golman Grigar.

Po divokém úvodu se hra přeci jenom trochu uklidnila a další zářez si připsala Příbram až před koncem prvního poločasu. Jan Hošek se ve vápně provinil faulem na Bednáře a hlavní sudí byl nekompromisní - penalta. Příbramští následně předvedli něco, co v české lize a možná i na světě nemá obdoby. Tomáš Pilík se rozeběhnul k miči, ale jenom se ho lehce dotkl a z druhé vlny dorážející Bednář skóroval! Divili se nejen Teplice, ale i diváci na stadionu. Co je však nejdůležitější, branka platila.

Domácí tedy vedli po prvním poločase 2:0, ale ne nadarmo se říká, že dvoubrankové vedení, je to nejhorší vedení. Ve 48.minutě totiž snížil Martin Fillo, když potrestal hrubku Krameše a rázem to bylo jen o jeden zásah. Černé prognózy se pak naplnily v 59.minutě, Konšal fauloval Vondráška a Martin Fillo z penalty nepohrdl - 2:2.

Svěřenci trenéra Tobiáše se nehodlali s tímto výsledkem smířit a dvacet minut před koncem zápasu si vzali vedení zpátky. Končalův centr doputoval až k Hnaníčkovi a Grigar potřetí inkasoval. Teplice se na další vyrovnání už nezmohli a U Litavky prohráli těsně 2:3.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - Sigma Olomouc 1:1

08.08.2015 17:00

Góly: 25. Michal Šmíd - 13. Václav Vašíček

Pouze remízou 1:1 skončilo utkání mezi Bohemians 1905 a Sigmou Olomouc. Hanáci se sice dostali do vedení, ale jen na několik minut, neboť ještě v prvním poločase srovnal Šmíd.

Na úvodní branku zápasu se nemuselo dlouho čekat, ve 13.minutě odcentroval z rohového kopu Vepřek a Václav Vašíček přesnou hlavičkou překonal Zdeňka Zlámala. Defenzíva Klokanů byla nadále v problémech, po dalším centru, tentokrát Pauschekově, zakončoval neúspěšně Mosquera. Nicméně Klokanům se ještě v průběhu prvního poločasu podařilo vyrovnat. Ve 25.minutě se prosadil na zadní tyči po rohovém kopu Michal Šmíd - 1:1.

Ani nerozhodný výsledek nemusel dlouho vydržet. Hned minutu po Šmídově brance vypálil Jakub Petr a jen těsně minul svatyni domácích Klokanů. V Ďolíčku se hrál poměrně zajímavý fotbal, ale k dalšímu gólovému vyjádření prozatím nedošlo.

A bohužel pro diváky, kteří si v horkých dnech našli cestu na fotbal, nedošlo ke gólovému vyjádření ani ve druhém poločase. Hned z kraje druhé pětačtyřicetiminutovky nadvakrát neuspěl Mosquera a Acosta z krásné akce trefil jen boční síť. Šance ale na obou stranách byly, v další z nich pohořeli Gajič a Čížek.

S přibývajícím časem si oba celky uvědomovaly, že konečná remíza 1:1 bude asi nejrozumnějším výsledkem a tak se ani jedna strana do závěrečného tlaku nepropracovala. Klokani si tak s nováčkem z Olomouce rozdělili body za konečnou plichtu 1:1.

Více informací k zápasu

Zbrojovka Brno - Slavia Praha 1:0

07.08.2015 20:15

Góly: 28. Michal Škoda

Fotbalisté Zbrojovky Brno porazili v předehrávce 3. kola první ligy Slavii Praha 1:0, vítězný gól vstřelil ve 28. minutě Michal Škoda. Brňané vyhráli nad Slavií už počtvrté v řadě. Pod vedením nového kouče Dušana Uhrina mladšího Pražané stále čekají na první výhru v novém ročníku.

V tabulce si Zbrojovka polepšila do sobotního pokračování kola se šesti body na druhé místo, Slavia s jedním bodem zůstala na chvostu.

Brňané měli po celý první poločas mírnou územní převahu, do střeleckých příležitostí se dostávali jen stěží. Poprvé zahrozil po čtvrthodině po centru obránce Keresteše z levé strany Pašek, jehož hlavičku brankář Berkovec stačil vyrazit.

Slavia dlouho zápolila s přechodem do protiútoku, jejich kombinační souhře chyběla přesná finální přihrávka. V defenzivě si ve své ligové premiéře vedl zdatně v obranném kvartetu domácích fotbalistů Bosňan Frelih. S ním dostali poprvé v základní sestavě také příležitost Pašek a Lacko.

Slavia se dostala do první vážnější šance ve 26. minutě, záměr kanonýra Milana Škody ale brankář Melichárek vystihl. Vzápětí z protiútoku prostrčil chytře brněnský Zavadil míč mezi zadáky soupeře na Michala Škodu a ten brankáře Berkovce překonal. Na inkasovaný gól zareagovala Slavia zvýšeným úsilím, vyrovnala hru, koncovce však chyběla přesnost.

Po změně stran přidali Pražené na bojovnosti i dravosti v osobních soubojích. Také přesněji kombinovali, ovládli střed pole a získali územní převahu. Brňané spoléhali na defenzivu a rychlé protiútoky. Po jednom z nich v 78. minutě Paškova hlavička jen těsně minula branku.

Ve snaze o vyrovnání slávisté v závěru otevřeli hru, jejich útoky ale narážely do přehuštěných zadních řad Brňanů. Ti vypětím všech sil a za cenu kouskování hry těsné vítězství v nervózním závěru uhájili.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Sparta Praha32106:17
2.1. FK Příbram32018:66
3.Zbrojovka Brno32013:36
4.Fastav Zlín32012:36
5.Slovan Liberec31207:55
6.FK Teplice31116:54
7.FK Mladá Boleslav31116:64
8.FK Jablonec31115:54
 Dukla Praha31115:54
10.Viktoria Plzeň31114:44
11.Vysočina Jihlava31111:14
12.1. FC Slovácko31116:74
13.Bohemians Praha 190530213:42
14.Sigma Olomouc30214:62
15.Slavia Praha30123:51
16.Baník Ostrava30124:71

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (759)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele