Synot liga - preview 3. kola

07.08.2015, 08:43, aktualizováno 10.08.2015, 08:33
Previews
Dva úspěšní zástupci v Evropské lize se postarají o dohrávky třetího kola české nejvyšší soutěže. Liberci úvod sezony vyšel a pokud porazí Duklu, dotáhne se na vedoucí Spartu. Ve stejné pozici je i Jablonec, který cestuje do Jihlavy...
Slovan Liberec - Dukla Praha  (pondělí 19:00)
I v pondělí se půjde na českou nejvyšší soutěž. Na programu jsou hned dvě dohrávky třetího kola Synot ligy. Jednou z nich je duel mezi Libercem a Duklou. Po dvou odehraných zápasech jsou na tom lépe Severočeši se čtyřmi body, to jejich soupeř má o bod méně.

Liberečtí zvládli odvetu 3. předkola Evropské ligy, když i na izraelské půdě Kirjatu Šmona vyhráli 3:0. Z 5 soutěžních zápasů prohráli pouze jednou a to v Superpoháru s Plzní. Pro Trpišovského svěřence je to povedený start do nové ligové sezony. Vítěznou náladu by si chtěli udržet i v pondělí proti pražské Dukle. "Duklu znám dobře už čtyři pět let. Je to kombinačně vyspělé mužstvo a její fotbal se blíží tomu, jakého bych chtěl časem dosáhnout i tady v Liberci. Čeká nás tým, který je dlouho pohromadě a dobře doplňovaný. Největší síla Dukly tkví právě v sehranosti a v kombinaci po zemi, čímž se dokázala vyrovnat Plzni a někdy ji i předčit. Dukle se v Liberci obvykle dařilo, takže doufám, že to teď zlomíme," přeje si trenér domácích Jindřich Trpišovský.

Dukla získala v uplynulém kole skalp českého mistra poté, co doma vyhrála nad Plzní 1:0. Na tento triumf by ráda navázala v Liberci, s nímž prohrála pouze jednou z posledních pěti ligových vzájemných měření sil. "Liberec vidím jako těžkého a momentálně sebevědomého soupeře. Má za sebou vydařený start do ligy i evropských pohárů a poslední výsledek v Izraeli určitě přidá na sebevědomí. Liberec je zkušené, komplexní a ofenzivně laděné mužstvo, které v minulých sezonách úspěšně působilo v pohárech. Navíc po letních změnách v kádru se zvedla jeho kvalita. S novým trenérem přišli noví hráči, sice převážně z druhé ligy, ale všichni v utkáních prokazují velkou motivaci se prosadit," řekl kouč hostí Luboš Kozel.

V sestavě domácích se neobjeví pětice zraněných O. Kolář, Hroššo, Obročník, Sýkora a Karišik a nemocný Soungole. To v hostujícím táboru nejsou hlášeny žádné absence.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
T. Koubek - Coufal, Hovorka, Švejdík, Bartošák - Pavelka, Folprecht - Delarge, Shala, Šural - Bakoš.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
F. Rada - Jurendič, Jeřábek, Štetina, Vrzal (Matěj Hanousek)
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.50 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Vysočina Jihlava - FK Jablonec  (pondělí 19:00)
Ve druhé pondělní dohrávce třetího kola české nejvyšší soutěže se představí týmy Jablonce a Jihlavy. Po dvou odehraných zápasech jsou na tom lépe Severočeši se čtyřmi body. To hráči Vysočiny mají pouze jeden.

Jihlava zahájila svou ligovou misi doma cennou bezbrankovou remízou s pražskou Spartou. Jenže na to nedokázala navázat během dalšího ligového víkendu, kdy ve Zlíně prohrála 0:1. Ve druhém domácím vystoupení přivítá opět silného soka. "Jablonec představuje velmi silného protivníka, který své kvality prokázal v Evropské lize postupem přes silnou Kodaň. V posledním ligovém kole proti Bohemians naopak nepodal optimální výkon. Proto bude hodně záležet na tom, jak se náš soupeř vyrovná s náročným programem posledních dnů. Před námi stojí úkol napravit špatný výkon z minulého kola ve Zlíně, kde nám hlavně chyběla agresivita a bojovnost. To, co zatím předvádíme, na úspěchy nestačí," posteskl si kouč domácích Luděk Klusáček, jenž bude postrádat zraněného Šourka.

Jablonec v uplynulém kole nevyužil příležitosti být společně se zlínským nováčkem v čele tabulky. Doma totiž nezvládl roli favorita a s Bohemians pouze remizoval 2:2. Svou chuť si však spravil ve třetím předkole Evropské ligy. Navzdory prvnímu zápasu, kdy doma prohrál s Kodaní 0:1, díky výsledku 3:2 na hřišti soupeře nakonec postoupil dále. Nyní se však musí koncentrovat na tuzemskou soutěž, kde má co napravovat. "Musíme přepnout zpět na ligové zápasy a na Jihlavu. Ta má zatím jen bod ze zápasu se silnou Spartou. Právě to jsou duely, které jí vyhovují. Brání, jsou houževnatí, hrají z bloku a na rychlý protiútok. Musíme se na ten zápas dobře připravit, překonat ten blok a vstřelit nějaké branky. Rádi bychom ztracené body doma s Bohemians získali už v Jihlavě. Chceme hrát bez chyb vzadu a potvrdit naši ofenzivní sílu, kterou určitě máme. Pak utkání dokážeme dovést do vítězného konce," pronesl asistent trenéra Severočechů Jiří Chytrý, jehož výběr by měl nastoupit v kompletním složení.
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Tlustý, Kryštůfek, J. Krejčí, Mišůn - Marek, Jánoš - Kukol, Jungr, Batioja - Mešanovič.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
V. Hrubý - Romera, Pernica, Beneš, Novák - Hübschman, Greguš - Masopust, Pospíšil, Crnkič - Wágner.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.00 - 3.30 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Viktoria Plzeň - 1. FC Slovácko  (neděle 18:00)
Ligová neděle bude patřit především dvěma vyřazeným klubům z 3. předkola Ligy mistrů. Prvním z nich je český mistr z Plzně. Ten doma přivítá Slovácko. Obě mužstva mají po dvou kolech po třech bodech.

Plzeňští v domácí odvetě předkola Ligy mistrů doslova selhali, když nedokázali uhájit výsledek 2:1 z prvního zápasu venku. Doma totiž podlehli Maccabimu Tel Aviv 0:2, což znamenalo pro českého zástupce vyřazení, ale bude moci ještě zabojovat v Evropské lize. Ani v tuzemské ligové soutěži nemohou být Koubkovi svěřenci spokojeni, když v předchozím kole podlehli Dukle 0:1. Tuto porážku budou chtít odčinit doma proti Slovácku, s nímž neprohráli v rámci ligy 14krát v řadě. "Prožíváme velké zklamání, ze kterého se potřebujeme dostat. V naší situaci to bude zápas, který nás může dostat do standardní polohy. Proto bude hodně důležitý. Čeká nás náročný soupeř, který byl schopen dát čtyři góly Dukle. My můžeme zaznamenat restart a mám z týmu pocit, že to bude v pořádku," řekl trenér domácích Miroslav Koubek, jenž bude postrádat zraněného Pilaře a rekonvalescenta Řezníka.

Slovácko nedokázalo ve druhém kole potvrdit vítězný vstup do ligy, když prohrálo v Teplicích 0:2. Nyní nastoupí proti svému neoblíbenému soupeřovi, kterého v lize naposledy porazilo v roce 2006. "Nejsme hned v úvodu ligy ve snadné situaci. Čeká nás po prohře v Teplicích druhý venkovní zápas za sebou v konstelaci, že se našemu soupeři v předcházejícím kole nedařilo. Plzeň za sebou nemá šťastný týden. Po ligové prohře s Duklou přišla i domácí porážka s Maccabi Tel Aviv. O to větší bude nyní touha plzeňských hráčů uspět. V posledním ligovém utkání v Teplicích mě náš výkon zklamal. Neporadili jsme si s celoplošným presinkem soupeře. Zaměřili jsme se v týdnu na odstranění chyb. Uspět na půdě mistra můžeme pouze zodpovědným výkonem všech hráčů," prohlásil kouč hostí Svatopluk Habanec. Ten se bude muset obejít bez čtveřice zraněných Břečka, Kuncl, Kalouda a Šimko.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Rajtoral, R. Hubník, Procházka, Limberský - Vaněk, Hořava - Kopic, D. Kolář, Vůch - Holenda.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Heča - Chvátal, T. Rada, Košút, Reinberk - Šumulikoski - Diviš, Valenta, Havlík, Civič - Došek.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.22 - 6.50 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sparta Praha - Fastav Zlín  (neděle 19:15)
Druhým vyřazeným českým týmem v předkole Ligy mistrů je úřadující ligový vicemistr ze Sparty. Ten si bude v neděli chtít doma spravit chuť proti nováčkovi ze Zlína, který překvapivě vévodí tabulce.

Sparťané si do domácí odvety v předkole Ligy mistrů přivezli nadějný výsledek 2:2 a ani skvělý start do druhého zápasu, kdy vedli 2:0, nestačil na postup do závěrečného předkola. Nakonec podlehli CSKA Moskva 2:3 a budou se muset spokojit s účastí v posledním předkole Evropské ligy. Nyní však musejí zkoncentrovat své síly na šlágr 3. kola Synot ligy s aktuálním lídrem tabulky. "Zklamání z vyřazení s CSKA Moskva v nás je, ale už od druhého dne se koncentrujeme na Zlín. Soupeř je určitě v euforii, ani sami nečekali, že budou na prvním místě. Ale jejich poctivý výkon a fotbal, který hrají, je posunul na první příčku. Důsledně se na ně připravujeme a chceme zápas zvládnout," prohlásil trenér domácích Zdeněk Ščasný, jehož svěřenci mají po dvou kolech čtyři body.

Fotbalový Zlín je již jediným týmem, který po dvou zápasech neztratil ani jeden bod. Na první místo mu stačily pouhé dva góly. A navíc je to historicky nejlepší vstup nováčka do nejvyšší soutěže. Své vedoucí postavení bude hájit tentokrát na pražské Letné. "Zápas na Spartě bude velkou prověrkou našich kvalit. Jet na Spartu se šesti body byl náš malý sen. Do každého zápasu jdeme s tím, že chceme zvítězit a celý ho odběhat. I když je Sparta favoritem, tak se pokusíme ji nepřipustit k její hře," řekl zlínský lodivod Bohumil Páník. Ten se bude muset obejít bez brankáře Tomáše Holého, který za svá záda nepustil žádný míč. Nenastoupí kvůli dohodě klubů, do města obuvi totiž právě přišel ze Sparty.

V domácím táboře hlásí pouze otazník nad startem Breznanika. To hosté budou postrádat kromě zmiňovaného Holého nadále zraněného Bartolomeua.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Bičík - Mareček, Holek, Hybš - Steinhöfer, Hušbauer, Matějovský, Dočkal, Frýdek - Lafata, Fatai.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
S. Dostál - Pazdera, Jugas, Hájek, Matějov - Kopečný, Holík, Janíček, Koreš - Železník, Poznar.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.13 - 7.50 - 23.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FK Příbram - FK Teplice  (sobota 17:00)
V horní polovině tabulky se po startu sezóny drží oba kluby, které budou o druhé vítězství bojovat v Příbrami. Domácí hostí Teplice, které se poprvé vydají na hřiště soupeře.

Příbram nejprve nezvládla přestřelku se silným Jabloncem, aby pak vybojovala tři body v samém závěru na půdě nováčka z Olomouce. Nyní nastoupí proti Teplicím, na které se borcům od Litavky ale vůbec nedaří. Z posledních dvaceti utkání dokázali žlutomodré porazit jen dvakrát. V poslední sezóně skončily oba zápasy remízou. Příbram jde v posledních letech herně i výsledkově nahoru a především z domácího hřiště se snaží budovat nedobytnou tvrz. Příbram doma z posledních dvanácti ligových utkání prohrála právě jen to předchozí s Jabloncem. Proti svému dřívějšímu týmu nastoupí Rezek. Domácí mají na marodce Boháče, nejistý start je u Divíška a Suchana.

"Teplice mají velmi dobrý tým a v této sezoně budou mít velké ambice. Respektujeme jejich kvalitu, ale věříme si. Když do utkání půjdeme s pokorou a zopakujeme týmový výkon, tak zápas zvládneme," uvedl Pavel Tobiáš.

Teplice ještě neprohrály, oba zápasy však odehrály doma a k úplné spokojenosti rozhodně chybí nezvládnutá koncovka s Olomoucí, která znamenala ztrátu dvou bodů. V dalším utkání si již Teplice poradily se Slováckem. Nejlepším střelcem hostů je aktuálně dvougólový Fillo, který se trefil v obou domácích zápasech. Hosté nastoupí v kompletním složení. Za Příbram hrávali Fillo, Táborský a brankář Slavík, působil zde i trenér Vavruška, který se na stadionu U Litavky dokonce ženil.

"Příbram je doma hrozně silná, mají velmi dobré mužstvo. Za poslední dobu složili opravdu silný tým. Je to pro mě trošku sváteční místo, na druhou stranu je lepší hrát fotbal na takovém svátečním místě než třeba v kostele, tam bychom toho moc neodehráli," směje se teplický trenér.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Sus, Hájovský, Zápotočný, Končal - Hnaníček, Krameš - Pilík, Rezek, Štípek - Bednář
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Dressler, Lüftner, D. Jablonský, Krob - Breite, Ljevakovič - Vondrášek, Vachoušek, Fillo - Potočný
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.50 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Bohemians Praha 1905 - Sigma Olomouc  (sobota 17:00)
Na první vítězství v novém ročníku stále čekají týmy Bohemians i Sigmy Olomouc, které se proti sobě postaví v sobotu v Ďolíčku. Jediný bod ze dvou utkání není dobrým startem a v případě další ztráty by mohla nervozita v jednom či druhém klubu ještě více stoupnout.

Bohemians nezvládli domácí premiéru, ve které padli s nováčkem ze Zlína. Své publikum tak musí potěšit vítězstvím s druhou staronovou tváří nejvyšší soutěže. Na Sigmu se jim ale v poslední době nedaří. Poslední tři ligové duely prohráli Klokani při skóre 1:8, a to i v předposlední sezóně, kdy Olomouc nakonec stejně sestoupila. Co na hosty vymyslet, bude jistě vědět kouč Pivarník, který stejně jako brankář Zlámal v Olomouci působil. To obránce Škerle zde ze Sigmy hostuje a podle dohody klubů nemůže nastoupit. Kromě něj nebudou hrát ani rekonvalescenti Krch a Cseh, otazník visí nad Šírlem.

"Rozhodně nechci brát utkání do osobní roviny. Jedna věc je zápas doma a druhá utkání venku, v Ďolíčku jsme hráli proti nováčkovi, venku nás čekal silný soupeř. I taktika je poté trochu změněná, věřím, že se zlepšujeme a jsme na vzestupné vlně. Sigmu jako nováčka neberu, kádr je ligový a přišli další hotoví hráči. Náhrady za Škerleho tam máme, takže věřím, že se nám podaří ho adekvátně zastoupit. Navíc obrovským pozitivem je, že máme více variant v útoku," říká trenér Pivarník.

Sigma dle očekávání ve druhé lize příliš dlouho nechladla. Famózní jízdou si rychle vybojovala návrat do nejvyšší soutěže, kde pochopitelně chce navázat na lepší časy a stát se jejím tradičním účastníkem myslícím někdy i na poháry. Letos to však ještě nebude. Start do sezóny Hanákům příliš nevyšel, přestože vybojovaný bod v Teplicích v posledních vteřinách naladil tým pozitivně. Domácí premiéra proti Příbrami představovala naopak zkrat v posledních minutách a tyto ztracené body Sigma potřebuje získat venku. Hosté se budou muset obejít bez zraněného tria Bystroň, Cana, Moulis.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Pauschek, Gajič, Šmíd, Šírl (Havel) - Bartek, Jindřišek, Jirásek, Čížek, Acosta - Akulinin
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Reichl - Hála, Rajnoch, Šindelář, Vepřek - Navrátil, Houska, Plšek, Petr - Halenár, Vašíček
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.63 - 3.20 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Baník Ostrava - FK Mladá Boleslav  (sobota 20:15)
Poprvé proti svému mateřskému klubu může nastoupit Milan Baroš. Tato očekávaná událost je hlavním motivem utkání ve Vítkovicích, kde domácí ve snaze získat první body do tabulky přivítají Mladou Boleslav.

Rozprodaný Baník výsledkově naplňuje předsezónní očekávání a jako jediný zatím nezískal ani bod. Nutno dodat, že v tabulce pravdy je také na nule, protože obě utkání odehrál na hřišti soupeře. Herně navíc díky bojovnému duchu sahal po bodech, o které přišel v Brně i na Letné až v závěrečných minutách. Před domácím publikem, přestože ne na tradičních Bazalech, tak ostravský tým může potvrdit relativně dobrou formu a favorita ze středních Čech o body obrat. Domácí nastoupí bez potrestaného Šichora a zraněných Sukupa a Celby. Za oslabení se dá považovat také absence aktivní podpory ultras, kteří pokračují v bojkotu z minulé sezony.

"Poučení je pro nás jasné, musíme se koncentrovat po celých devadesát minut utkání, což nám v Brně i na Spartě chybělo. Toho se budeme chtít vyvarovat. Vždycky čekám, že podáme stejně dobrý výkon jako po většinu utkání na Spartě. Samozřejmě, že nyní už chceme, aby to bylo i s výsledkovým a bodovým efektem. Je to první domácí utkání, které hrajeme ve Vítkovicích. Začíná nám tím nová kapitola, nová éra. Stejně jako fanoušci si přeji, abychom nový stadion pokřtili úspěšným výsledkem," řekl trenér domácích Korytář.

Mladá Boleslav se po zpackané Evropě a čtyřgólovém přídělu v Liberci dokázala oklepat a v dalším kole doma přehrála brněnskou Zbrojovku. V obou ligových utkáních naskočil jako střídající hráč do rozehraného utkání Milan Baroš, který by se v Ostravě poprvé mohl představit jako host. Za Baník hrávali také Bartl a Magera. Z posledních dvanácti vzájemných utkání vyhrál hostující celek jen jednou. Hosté nastoupí bez zraněných Hůlky a Kysely.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Pavlenka - Frydrych, Kouřil, Kaša, Holzer - Ježdík, Mensah - Engelmann, Kukec, Mondek - Narh
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Bartl, Kúdela, Šisler, Bořil - Malpon, J. Rada - Zahustel, Čermák, Skalák - Magera
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.50 - 3.75 - 1.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Zbrojovka Brno - Slavia Praha  (pátek 20:15)
Brno a Slavia se loni pohybovaly nad hranicí sestupu a pozice ve druhé polovině ligové tabulky jim patří rovněž po úvodních dvou kolech nové sezony. Před páteční předehrávkou třetího kola na tom je o dva body lépe Zbrojovka...

Pražané zatím absolvovali s pohárovými zástupci a po prohře v Plzni se doma rozešli smírně s Libercem. Remíza 2:2 nebyla k zahození vzhledem k průběhu druhé půle, Sešívaní v ní totiž byli horším týmem, sami se nedostali k zakončení a naopak přežili několik příležitostí Slovanu.

Slavii se navíc na Brno nedaří, prohrála s ním poslední tři ligové zápasy. "Statistika je jasná, ale to mužstvo se trochu změnilo, takže by nás minulost určitě neměla nijak zatěžovat. Musím říct, že Brno hraje doma dobře, neprohrává, ale my jsme si vědomi toho, že musíme bodovat, a já bych tam chtěl bodovat naplno. Víme, že nás čeká těžký soupeř, který má výborného hráče ve středu pole Zavadila, jenž výborně režíruje celou hru. My se na to musíme připravit a být koncentrovaní plných 90 minut. Kenija ještě k dispozici nebude, Latka trénoval celý týden normálně a věřím, že je stoprocentně v pořádku," říká trenér Dušan Uhrin mladší.

Brno v závěru přípravy nedávalo góly a po výhře nad Ostravou si tyto pocity připomnělo v Mladé Boleslavi (0:2). Ta byla herně jasně lepším týmem a o tři body se musela strachovat prakticky až do konce jen vinou horší koncovky.

"Nelíbil se mi přístup, nasazení a malá aktivita našich hráčů v posledním zápase v Mladé Boleslavi. Proti Slavii se musíme vrátit k tomu, co se nám dařilo s Baníkem. To znamená k důrazné hře, snaze nenechat soupeři volný prostor a nepouštět jej pokud možno vůbec k našemu pokutovému území. Pozornost budeme věnovat střelecky produktivnímu Milanu Škodovi. Počítám, že se do sestavy Slavie vrátí i zkušený organizátor defenzivy Latka. Rozhodně nemůžeme spoléhat na to, že jsme v posledních čtyřech zápasech Slavii třikrát porazili a jednou remizovali. K minulosti je zbytečné se vracet. Chceme uspět i tentokrát, k tomu se potřebujeme prosadit vlastní vůlí a kvalitou," ví kouč Zbrojovky Václav Kotal.

Slavii tedy bude chybět Kenija a jedna absence je hlášena rovněž na domácí straně, vinou zranění do duelu nezasáhne Schuster.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Melichárek - R. Buchta, P. Buchta, Košťál, Keresteš - Vávra, Zavadil, Zoubele, Malík, Michal Škoda - Řezníček.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Švec, Deli, Latka, T. Jablonský - R. Hrubý, Souček - Mikula, Piták, Zmrhal - Milan Škoda.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.55 - 3.25 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Fastav Zlín22002:06
2.Slovan Liberec21106:44
3.FK Teplice21104:24
4.Sparta Praha21103:14
5.FK Jablonec21105:44
6.1. FK Příbram21015:43
7.Dukla Praha21014:43
 FK Mladá Boleslav21014:43
9.Viktoria Plzeň21012:23
10.1. FC Slovácko21014:53
11.Zbrojovka Brno21012:33
12.Slavia Praha20113:41
13.Bohemians Praha 190520112:31
14.Vysočina Jihlava20110:11
15.Sigma Olomouc20113:51
16.Baník Ostrava20022:50

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (817)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele