Synot liga - souhrn 27. kola

29.04.2016, 19:56, aktualizováno 01.05.2016, 21:01
Komentáře a souhrny
Plzeň vyhrála 2:0 nad Ostravou a obhájila titul, Baník naopak sestupuje. Dva nedělní zápasy skončily remízou, Sparta veze jen bod z Teplic, Slavia s hřiště Bohemians. Liberec si poradil s Brnem a vrací se na třetí příčku, protože Mladá Boleslav veze jen bod z Jihlavy. Olomouc vyhrála v důležitém souboji s Jabloncem a vrací se do hry o záchranu, Příbram jen remizovala s Duklou a na Hanáky má náskok jediného bodu.

Bohemians Praha 1905 - Slavia Praha 0:0

01.05.2016 19:00

Góly: -

Vršovické derby vítěze nepoznalo a za devadesát minut nepadla jediná branka. Konečná remíza 0:0 vyhovuje vlastně oběma celkům, které se nijak dopředu hnát nemusely. Šance nicméně atraktivní duel přinesl...

Bohemians 1905 versus Slavia, to je tradiční lákadlo nejvyšší české soutěže. Slavia si chtěla pojistit páté místo, které ještě může znamenat Evropskou ligu, Klokani zase chtěli bodovat, aby ještě zvýšili už tak velké šance na záchranu.

Utkání začalo ve vysokém tempu a takřka okamžitě došlo k zajímavých situacím. Havel zblízka hradbu těl nepropálil a na druhé straně zaplachtil vzduchem Zlámal aby zneškodnil střelu Mešanoviče. O chvíli později bylo ve vápně Slavie znovu živo a Schick napálil tyčku! Další šanci si vytvořili po chvilce klidu Sešívaní, mešanovič pálil jen do Zlámala a Škoda poslal následnou dorážkou hodně vysoko nad.

Šance se rodily i po změně stran. Švec ve vápně sáhl po Hušbauerovi, ale sudí penaltu neodpískal. Klokani měli štěstí i při šanci Mešanoviče, který napálil břevno. Opravdu se bylo na co divát a jediné co zápasu scházelo, byla branka.

O tu se málem postaral domácí Havel, jenž uklízel nebezpečný centr dost zajímavým způsobem. Placírkou takřka na vlastní branku si málem vstřelil vlastní gól! Ani v závěru nebylo o zajímavé situace nouze a proti hlavičce Švece musel zakročit brankář Pavlenka. V posledních minutách hry se více tlačili před branku hosté, ale Klokani platonický nápor ubránili a z vršovického derby mají bod.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Sparta Praha 1:1

01.05.2016 17:00

Góly: 85. Roman Potočný - 45. Tiémoko Konaté

Spartě se po 27.kole opět o něco ztenčil náskok na druhém místě. Vzhledem k tomu, že Liberec vyhrál nad Brnem a Sparta pouze remizovala v Teplicích 1:1, je rozdíl mezi oběma celky čtyřbodový. Teplice sice získaly bod proti druhému mužstvu ligy, nicméně díky výhře Olomouce se sestupové příčky opět o kousek přiblížily.

Sparťané tentokrát vyvrátili pravidlo první inkasované branky a na severozápadě Čech se ujali vedení. Ke třem bodům to však nestačilo, neboť v závěru srovnal povedeným přímým kopem Roman Potočný.

První šanci zápasu měli domácí, Davor Kukec se dostal k hlavičce, ovšem vůbec netrefil branku. O chvíli později nebezpečně pronikl do vápna Fillo a Kodeš pálil také vedle. Branku z počátku zápasu nemohli trefit ani Sparťané. Konaté po Matějovského přihrávce přestřelil. Poločasové vedení si mohly zajistit oba celky, šťastnější však byli Sparťané. Ve 45.minutě se dostal balón až ke Konatému a ten překonal Grigara. Gólová situace zaváněla ofsajdem a je pravda, že Konaté se v postavení mimo hru skutečně nacházela, nicméně praporek pomezního zůstal dole a Letenští vedli po prvním poločase 1:0.

Teplice však nic nevzdávali a bojovali za vyrovnání. Ljevakovič vyzkoušel pozornost Bičíka a Kukecova střela byla zablokovaná. Neujala se ani Potočného hlavička a tak sparťanské vedení pokračovalo. Nápor Teplic čím dál více sílil, Ljevakovič další dobrou ranou mířil těsně vedle! Domácí se nakonec vyrovnání dočkali a nutno podotknout, že zaslouženě. V 83.minutě byl faulován Fillo a Roman Potočný krásnou střelou z volného přímého kopu srovnal na 1:1. Domácí dokonce mohli výsledek otočit, ale Vachouškovu tvrdou ránu zneškodnil Bičík. Sparta tak v Teplicích nedokázala zvítězit a na druhém místě má už jen čtyřbodový náskok.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Baník Ostrava 2:0

30.04.2016 18:15

Góly: 32. Patrik Hrošovský (pen.), 54. Daniel Kolář

Viktoria Plzeň se po zápase s Baníkem oficiálně stává "novým" mistrem ligy. Západočeši dle předpokladů zvládli zápas s Baníkem (2:0) a tím i stvrdili jeho dlouho očekávaný sestup do nižší soutěže. První branku Plzně vstřelil z pokutového kopu Hrošovský a druhou si po změně stran připsal Kolář.

Baník neměl co ztratit a i když byla Viktorka lepší, nesehrál špatné utkání. Viktoriáni si každopádně počínali hodně zkušeně a v celku bez větších potížích si dokráčeli pro vítězství 2:0 a tedy k celkové obhajobě titulu.

První šance patřila Viktoriánům, nicméně Ďuriš netrefil zařízení. Kolem dvacáté minuty si domácí vytvořili velký tlak a v pokutovém území Baníkovců to pořádně hořelo. Šrom však vyzrál jak na Koláře, tak i na dorážku Limberského. Obránce Viktorie se dostal ke střele ještě jednou, ale tentokrát netrefil cíl. Ostravský brankář Šrom odolával až do 31. minuty, kdy se stal ústřední postavou penaltového okamžiku. U míče byl později, fauloval Ďuriše a sudí nařídil pokutový kop. Patrik Hrošovský se rozhodl vylepšit tragickou bilanci proměňování penalt svého týmu, uspěl a nasměroval Viktorii za vítězstvím. Baník se sice dostával do blízkosti pokutového území Kozáčika, ale scházela finální fáze.

Plzeň si nechtěla dělat zbytečné starosti a utkání definitivně rozhodla v 54. minutě druhou brankou. Ďuriš na Šroma nevyzrál, ale míč posunul ještě na Koláře, který s trochou štěstí dostal míč do sítě - 2:0. Následně Viktorka kontrolovala hru a zápas dohrávala, fanoušci nečekali na závěrečný hvizd a začali ve velkém odpalovat pyrotechniku, sudí tak zápas hned v 90. minutě ukončil. Plzeň vyhrála 2:0 a definitivně obhájila mistrovský titul.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Fastav Zlín 1:1

30.04.2016 15:00

Góly: 60. Francis Koné - 84. Dame Diop

Důležitý bod zvenčí si na své konto připisuje Zlín. Ševci dokázali zareagovat na nepříznivý vývoj proti Slovácku a na branku Koného odpověděl čtyři minuty před koncem zápasu Diop. Bitva o Moravu tedy skončila smírem 1:1.

O první šanci zápasu se postarali hosté, rána Vukadinoviče však zamířila těsně vedle. Vlnu nevole vyvolal okamžik uvnitř pokutového území Ševců. Biolek nastřelil ruku jednoho ze zlínských, sudí však penaltu neodpískal. Další šanci mělo na svědomí opět Slovácko, Valenta v pádu vystřelil a i když to nebyla povedená střela, nebezpečí pro branku Holého znamenala. Diváci v Uherském Hradišti se branky v prvním poločase nedočkali, to se však mělo s příchodem druhé půle změnit.

Začalo se však v podobném duchu jako v prvním poločase. Havlíka vychytal Holý a Hájek pro změnu z velké dálky líznul břevno.

Skóre se poprvé měnilo po hodině hry. Havlíkův centr doplachtil na hlavu Koného a ten vstřelil vedoucí branku - 1:0 pro Slovácko. Zlín měl šanci okamžitě odpovědět, nicméně dočkal se až v samotném závěru. Koreš našel zpětnou přihrávkou Dameho Diopa a ten nedal domácímu brankáři žádnou šanci. Vzhledem k tomu, že Olomouc doma zvítězila nad Jabloncem má bod ze Slovácka v tuto chvíli velkou cenu.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Dukla Praha 2:2

30.04.2016 15:00

Góly: 68. Tomáš Pilík (pen.), 87. Filip Rada (vl.) - 33. Jakub Mareš, 54. Néstor Albiach

Hráči Příbrami sice dokázali vyrovnat z nepříznivého výsledku 0:2 na 2:2, ale konečný bod je beztak ztrátou. Z Olomouce totiž přišla zpráva o vítězství Sigmy a náskok před sestupovými pozicemi se ztenčil na jediný bod.

Příbram zahájila utkání až příliš opatrně, jakoby měla strach že udělá chybu, která by pustila soupeře do vedení. Ve 13.minutě vyslal na branku z volného přímého kopu varování Berger a domácí ho ustáli. Ve 33.minutě už ale inkasovali. Jakub Mareš předvedl individuální kvality, ve vápně si pohrál s obranou a vsítil první branku zápasu - 1:0 pro Duklu. Příbram mohla vyrovnat prostřednictvím Suchana, jenomže tomu v klíčový moment rána nesedla. Před koncem poločasu ještě přestřelil Hanousek.

Každopádně chtělali si Příbram připsat dobrý výsledek, potřebovala výrazně přidat a to se nedělo. Naopak, v 54.minutě si pohlídal ofsajdovou pozici Berger, krásným centrem vyzval Néstora Albiacha a ten potvrdil skvělou formu z posledních kol a druhou brankou přiblížil Dukle vítězství.

Svěřenci trenéra Tobiáše byli v nezáviděníhodné pozici, ale dokázali se ještě dostat zpátky do zápasu. Jan Rezek byl ve vápně dle sudího faulován a nařízenou penaltu proměnil Tomáš Pilík! Domácí se v závěru snažili vyrovnat a to se podařilo. V 87.minutě odvedl dobrou práci David Štípek a po jeho akci si vstřelil vlastní gól brankář Rada - 2:2. Příbramští se ještě snažili vstřelit třetí branku, ale to už nestihli. Získaný bod z domácího prostředí je však málo, vzhledem k tomu, že Sigma porazila Jablonec 2:1 se náskok před sestupovými pozicemi ztenčil už na jediný bod.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Zbrojovka Brno 4:2

30.04.2016 15:00

Góly: 53. Zdeněk Folprecht, 69. Matěj Pulkrab, 70. Marek Bakoš, 88. Daniel Bartl - 56. Lukáš Zoubele, 60. Lukáš Zoubele

Po bezbrankovém prvním poločase se U Nisy strhla přestřelka s vítězným koncem pro domácí Slovan. Ten šel po změně stran do vedení, ale vzápětí musel díky dvěma brankám Zbrojovky otáčet. Svěřenci trenéra Trpišovského nakonec zvítězili 4:2 a v tabulce se dostali na třetí místo před Mladou Boleslav.

Liberec byl v prvním poločase aktivnějším týmem, ovšem ze své převahy nedokázal nic zužitkovat. Několikrát se dostal do dobré palebné pozice Breite, ale ani jednou nedokázal trefit branku. Pozadu nezůstával ani Vůch, nicméně ani jemu nebyla štěstěna nakloněna. Technický záložník zahodil před koncem poločasu asi největší šanci Liberce, když se šikovně prokličkoval do zakončení, ovšem jako v předchozích situacích netrefil branku. Brno se v první půli soustředil na defenzívu, směrem dopředu nebylo příliš nebezpečné.

Druhý poločas však přinesl změnu. Zatímco v první půli čekali diváci na branku marně, v té druhé se jich dočkali hned několika. A do vedení šli domácí, Shala vybojoval balón a Zdeněk Folprecht se i se štěstím zbavil bránícího hráče a přesnou střelou otevřel skóre utkání! Liberec se z vedení dlouho neradoval, Zbrojovka takřka okamžitě srovnala, když se dobře uvolnil Lukáš Zoubele a nekompromisní ranou propálil vše co mu stálo v cestě - 1:1. Zbrojovka pak domácí zmrazila, v 60.minutě doplachtil centr Lutonského opět k Lukáší Zoubelemu a ten otočil výsledek na stranu hostí!

Slovan se najednou musel hnát dopředu a díky velké snaze se mu povedlo utkání opět otočit. Nejprve po rohovém kopu srovnal na 2:2 hlavou Matěj Pulkrab a hned o minut později překonal z dorážky Melichárka Marek Bakoš. Liberec pak Zbrojovce zasadil ještě jednu ránu, Sackey dvě minuty před koncem vysunul do velké šance Daniela Bartla a ten střelou mezi Melichárkovými nohy pečetil výsledek na 4:2.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - FK Jablonec 2:1

30.04.2016 15:00

Góly: 27. Martin Šindelář, 63. Michal Ordoš - 43. Ondřej Mihálik

Sigma dokázala zvítězit nad Jabloncem 2:1 a na pozice zaručující záchranu ztrácí již jen bod. Klíčový moment nastal po hodině hry, kdy byl vyloučen Romera a Sigma vzápětí přesilovku využila v rozhodující branku Michala Ordoše.

Těsně před utkáním se rozloučil s aktivní kariérou útočník Michal Hubník, jenž dlouhá léta v Sigmě působil. Rozloučit se mohl rovněž s jabloneckými fanoušky, neboť jeho posledním působištěm byl právě Baumit.

Olomouc hrála před zraky svých fanoušků v podstatě o všechno a podle toho také úvod dějství vypadal. Sigma hrála aktivně, střela Hály z 21.minuty se ještě neujala, ale o šest minut později už se mohli domácí radovat ze vstřeleného gólu. Navrátil poslal do vápna luxusně mířený centr a nikyým nehlídaný Martin Šindelář hlavou rozvlnil síť. Pro Sigmu parádní začátek, jenomže výsledek do konce poločasu nevydržel. Dvě minuty před odchodem do šaten hosté oplatili Sigmě první branku totožným způsobem. Centr Romery dopravil do branky hlavou Ondřej Mihálik - 1:1.

Po změně stran mohl strhnout vedení na stranu Baumitu Pospíšil, nicméně jeho střela se mezi tři tyče nevešla. Šance měly obě strany, po Ordošově ráně musel zasahovat Hrubý. Klíčový moment zápasu přišel v 61.minutě, kdy Romera uviděl druhou žlutou kartu a Jablonec musel dohrávat v početní nevýhodě. To samozřejmě byla voda na mlýn Olomouci, která vycítila velkou šanci na tři body a přesilovku velice záhy potrestala. Další dobrý centr Navrátila tentokrát usměrnil hlavou do sítě Michal Ordoš a Sigma vedla 2:1.

Jablonec se i přes vyloučení nevzdávala a několikrát byl velmi blízko opětovnému vyrovnání. Wagnera vychytal Reichl a Benešovu hlavičku odkopával z brankové čáry Ordoš! Sigma nakonec vedení dotáhla do úspěšného konce a jelikož Příbram svůj domácí zápas nezvládla a jen remizovala 2:2, je rozdíl mězi oběma celky již jen jednobodový.

Více informací k zápasu

Vysočina Jihlava - FK Mladá Boleslav 1:1

29.04.2016 18:00

Góly: 77. Petr Hronek - 43. Jasmin Ščuk

Mladá Boleslav neudržela v Jihlavě vedení a nakonec jen remizovala 1:1. Svěřenci Karla Jarolíma tak mohou ztratit průběžné třetí místo a pochopitelně s útokem na druhé místo to rovněž nebude horké. Hosty poslal do vedení Ščuk, ale konečnou podobu výsledku dal Hronek.

Po porážce Sparty ve šlágru kola s Plzní vyvstala otázka, zda může být její druhé místo v ohrožení. Mladá Boleslav ztrácela před tímto kolem na druhé místo pět bodů a i když momentálně ztrátu snížila na čtyři body, celkově se může ještě zvýšit. Co je však důležitější, Mladá Boleslav může ztratit třetí místo.

Dle předpokladů Boleslav nezačala vůbec špatně. Do konvocky se tlačil Chramosta a o chvíli později Čermák hodně přestřelil. Pro Chramostu mělo utkání konec už ve 12.minutě, kdy se zranil a místo přenechal Přikrylovi. Mladá Boleslav měla více ze hry, ale musela si také dávat pozor. Do dobré situace se dostal Hronek, ale Diviš dobře zasáhl. Ve 29.minutě zase hlavičkoval těsně vedle Krejčí a o chvíli později na druhé straně Hanuš vychytal hlavu obránce Čmovše. Ve 39.minutě zazdil asi největší příležitost Jihlavy Nerad, v jasné gólové pozici netrefil branku a to vzápětí mohlo jihlavské mrzet. Po Čermákově přihrávce prostřelil Hanuše Ščuk a Mladá Boleslav tak ovládla první poločas 1:0.

Hosté měli ve druhém dějství několik příležitostí utkání definitivně rozhodnout. Přikryl přestřelil a Kalabiška si vylámal zuby na Hanušovi. Brankář Hanuš si poradil i se střelou Rady a výrazně držel naděje Vysočiny na případné vyrovnání. Golman Jihlavy deptal hostující hráče, ti zkrátka druhou branku nedali a v 77.minutě Jihlava překvapivě udeřila. Petr Hronek využil Kučerovo přihrávky a překonal Diviše - 1:1. A mohlo být hůře, hned za minutu totiž pálil těsně vedle Bazal ale výsledek už se do závěrečného hvizdu nezměnil. Neuspěl ani ve druhé minutě nastavení Takács, když se znovu předvedl hlavní hrdina zápasu brankář Hanuš.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň27232256:1671
2.Sparta Praha27184553:2358
3.Slovan Liberec27166545:2754
4.FK Mladá Boleslav27158459:3353
5.Slavia Praha271110635:2443
6.Zbrojovka Brno271241133:3640
7.FK Jablonec27810943:3834
8.1. FC Slovácko271041333:4534
9.Dukla Praha277101041:3931
10.Bohemians Praha 190527612930:3530
11.FK Teplice27781236:4429
12.Fastav Zlín27771330:4528
13.Vysočina Jihlava27761427:4827
14.1. FK Příbram27741632:5025
15.Sigma Olomouc27591328:4524
16.Baník Ostrava27422125:5814

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (370)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele