Synot liga - preview 27. kola

29.04.2016, 08:41, aktualizováno 01.05.2016, 08:46
Previews
Nedělní program české nejvyšší soutěže nás nejdříve zavede do Teplic, kde se představí pražská Sparta. Bohemians 1905 následně poměří síly se Slavií...
FK Teplice - Sparta Praha  (neděle 17:00)
Sledovaným utkáním bude také duel v Teplicích na Stínadlech. Nejen kvůli záchranářské práci domácích, ale především kvůli tomu, jak se s klesající formou a špatnými výsledky posledních týdnů vypořádá Sparta.

Domácí neprožívají pod trenérem Vavruškou dobrou sezónu. Patří k podprůměru ligy a stále se ještě musí ohánět, aby se nenamočily do sestupových vod. Aktuálně sice na předposlední Sigmu mají Teplice náskok sedmi bodů, po tomto kole však může být vše jinak. V nejlepším případě se mohou žlutomodří také jistě zachránit, to by však Spartu museli porazit. Teplice nastoupí bez zraněných Novotného a Vaněčka a vykartovaného Soungoleho.

"Můžeme se posunout na hranici 31 bodů, které můžou znamenat záchranu. Pevně věřím, že se nám povede uspět. Sparta je ale pořád hodně kvalitní. Například zápas s Plzní, který prohrála 0:3, byl z její strany velmi dobrý. Na balonu byla výborná. Má jedno z nejlepších mužstev u nás. Já ale klukům věřím, dobrý fotbal umí," řekl David Vavruška.

Ve spojitosti s horšími výsledky i předváděnou hrou Sparty se mluví o náročné sezóně. Z ligového pelotonu Sparta skutečně v probíhající sezóně odehrála nejvíce utkání, v porovnání s Plzní zatím například o čtyři více. Na skvělou a náročnou cestu pohárovou Evropou prý doplácí v lize i v domácím poháru, ve kterých hráčům údajně chybí motivace. Zvláštní vyjádření z řad týmu, který by měl chtít vyhrávat vše. Každopádně o prvním místě v lize je prakticky rozhodnuto, Sparta však ještě musí zabojovat o důležitou druhou příčku, na které má na Mladou Boleslav aktuálně náskok pěti bodů. Spartě chybí vykartovaný Lafata a zranění Mazuch, Holek a Šural.

"Hodně se o naší formě napsalo a namluvilo. S kluky i trenéry jsme si všechno vysvětlili a doufám, že se to změní. Hlavně musíme jít do vedení, protože z jedenácti utkání jsme osmkrát prohrávali a pak se zápasy špatně otáčejí. Nečeká nás nic lehkého, Teplice na Slavii podaly dobrý výkon. Jde o velmi ofenzivní tým, kde už léta je klíčovým hráčem Vachoušek, mají velmi ofenzivní krajní obránce Horu s Krobem, do sestavy se vrátil Potočný a ještě bych zmínil dobrou hru Filla," řekl asistent trenéra Stanislav Hejkal.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Hora, Lüftner, Jeřábek, Krob - Kodeš, Ljevakovič - Fillo, Vachoušek, Kukec - Potočný
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Bičík - Konaté, Brabec, Kováč, Costa - Dočkal, Mareček, Vácha, Frýdek, Krejčí - Juliš
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.50 - 3.75 - 1.73
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Bohemians Praha 1905 - Slavia Praha  (neděle 19:00)
Malé pražské derby dvou sousedů z Vršovic zakončí 27. kolo. V Ďolíčku mohou domácí Bohemians stvrdit záchranu, zatímco Slavia ještě musí bojovat alespoň o páté místo.

Klokani po bídném startu do sezóny zlepšili výsledky a ke spoustě remíz přidali i několik klíčových výher. Tou poslední je týden staré vítězství v Jihlavě, které Bohemce v tabulce výrazně pomohlo. Na předposlední Sigmu mají čtyři kola před koncem náskok slušných osmi bodů. V případě vítězství jsou zachránění definitivně, v případě remízy potřebují k záchraně porážku Sigmy s Jabloncem. Klokani se musí obejít bez zraněných Jindřiška a Mikuše, kvůli dohodě klubů nebudou hrát Švec a Prošek.

"Chtěli bychom pokračovat v tom, co jsme v posledních zápasech nastolili. Respektujeme samozřejmě ohromnou sílu Slavie, ale my chceme hrát aktivně jako celé jaro. Rozhodně to nebereme tak, že už jsme zachráněni. Olomouc hraje o víkendu doma a může se to ještě zamotat. My budeme vědět výsledky, protože se všechny zápasy ostatních hrají před námi, tudíž vývoj může být všelijaký. Co je ale nejdůležitější, chceme skončit v tabulce co nejlépe bez ohledu na výsledky dalších utkání a hrát fotbal pro fanoušky," řekl Roman Pivarník.

Slavia, posílená velkou čínskou zimní rošádou, na jaře výrazně nepropadla, ale ani nezáří. Na první čtyři příčky to již zřejmě stačit nebude, naopak se musí co ohánět, aby ubránila aspoň páté místo před Brnem. Také pátá příčka může teoreticky zajistit poháry v Evropě, pokud Jablonec neovládne MOL Cup. Slavii chybí zraněný Železník, otazník visí nad Zmrhalem.

"Je to vršovické derby a na zápas se opravdu těším. Očekávám velkou bitvu, protože Bohemka hraje v posledních zápasech velice dobře. Hraje agresivní fotbal, má dobré, natrénované mužstvo. My samozřejmě chceme do utkání jít také se zdravou agresivitou. Musíme se soustředit sami na sebe, víme, o co hrajeme. Věřím, že to bude dobrý a prestižní zápas," prohlásil slavistický trenér Dušan Uhrin ml.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Čögley, Krch, Šmíd, Havel - Acosta, Hubínek, Jirásek, Čížek, Mosquera - Schick
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Pavlenka - Bořil, Bílek, Deli, Jablonský - Souček - Vukadinovič, Hušbauer, Barák, Mihalík - Škoda
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.10 - 3.10 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FC Slovácko - Fastav Zlín  (sobota 15:00)
Očekávané regionální derby mezi rivaly ze sousedních měst, ležících v rámci jednoho kraje, patří mezi lákadla 27. kola. Slovácko hostí v Uherském Hradišti na jaře trápící se Zlín.

Domácí již delší dobu mohou hrát v klidu, protože od záchranářských příček jsou dostatečně vzdáleni. Právě to však možná působí ztrátu motivace, protože Habancovi svěřenci nezvládli již tři duely v řadě. Poté, co doma slavně zdolali Spartu, postupně prohráli v Ostravě, doma s Mladou Boleslaví a v Jablonci. Proti Zlínu tak domácí chtějí vrátit vítězné časy, potěšit vlastní fanoušky a hlavně vrátit soupeři podzimní porážku. Domácí nastoupí kompletní.

"Po třech porážkách bude pro nás derby se Zlínem zápasem jara. Jsme zachráněni, jde nám ale o prestiž a také o ukončení nelichotivé série. Poslední prohry jsme si rozebrali. Doplatili jsme na hrubé chyby ve středu hřiště, které soupeři potrestali. Jsme si vědomi, že Zlín je stále v bezprostředním pásmu ohrožení sestupem a na rozdíl od podzimního vítězného tažení se na jaře stále nemůže výsledkově chytnout. Uděláme všechno pro to, aby se mu to v tomto zápase nepodařilo," uvedl Svatopluk Habanec.

Ševci po skvělém podzimu na jaře tápou - získali pouze tři body za tři remízy. Přestože se hra zlepšuje a v posledních týdnech Zlín hraje vyrovnané duely prakticky s každým, srážejí ho vlastní chyby. Naposledy přišel Zlín o tři body doma proti Dukle v závěrečných minutách kvůli nedůrazu ve vlastní šestnáctce. I tak mají žlutomodří stále slušných šest bodů náskoku na předposlední Sigmu. Jakýkoliv bod z nedalekého Uherského Hradiště by však rozhodně nebyl k zahození. Hostům ze Zlína chybějí zranění Diop, Poznar a Živulič.

"Poslední duel s Duklou se nám nevydařil podle představ, vítězství jsme ztratili v poslední minutě. Z toho pro nás vyplývá, že musíme naplno bojovat až do konce soutěže. V naší situaci se nyní musíme pokusit vydřít tři body v derby. Slovácko není po sérii proher také v ideálním herním rozpoložení. Základ úspěchu bude v dobré defenzivě bez chyb," prozradil kouč Zlína Bohumil Páník.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Heča - Reinberk, Rada, Hofmann, Šimko - Šumulikoski - Diviš, Daníček, Valenta, Kerbr - Došek
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Holý - Pazdera, Jugas, Hájek, Matejov - Hubáček - Holík, Motal, Janíček, Koreš - Vukadinovič
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.60 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
1. FK Příbram - Dukla Praha  (sobota 15:00)
Fotbalisté Příbrami se v sobotu Na Litavce představí proti Dukle a půjde o předposlední domácí vystoupení v sezoně. Domácí jsou jen tři body od sestupu a body proto potřebují jako sůl.

Příbram za posledních deset kol zvítězila jen jedinkrát a není divu, že se propadla až na čtrnácté místo tabulky. Svěřenci Pavla Tobiáše jsou jen tři body od sestupu a čtyři kola před koncem soutěže je čeká nelítostný boj o přežití. "V mančaftu je kvalita, abychom ten závěr zvládli, takže pořád věříme a jsme připraveni se s tím poprat," nechal se slyšet asistent trenéra Kamil Tobiáš. Příbram každopádně v minulém kole opět padla, v Brně prohrála 0:2 a připsala si čtvrtou porážku v řadě. Na Litavku teď přijede Dukla, která s Příbramí poslední střetnutí překvapivě prohrála a která také neprožívá zrovna povedenou sezonu. Domácím kvůli kartám nenastoupí Josef Hnaníček.

Dukla se nicméně přeci jenom zvedla. Po remíze v Boleslavi a vysokém vítězství nad Jabloncem se prezentovala dobrým výkonem i v kontroverzním utkání se Spartou. Naposledy pak remizovala 2:2 ve Zlíně, kde ale pokaždé tahala za kratší konec. Pražané mají svému soupeři co oplácet, Příbram dokázali v lize naposledy porazit takřka před necelými třemi roky. "Každý zápas je pro ní důležitý, jako pro nás. Určitě to nebude jednoduchý zápas. Potvrdilo se, že i ten zápas ve Zlíně jednoduchý nebyl. Pro Příbram je to v podstatě hra o všechno. Bude to dost o bojovnosti," přemítá obránce Dukly Lukáš Štětina.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.38 - 3.20 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Slovan Liberec - Zbrojovka Brno  (sobota 15:00)
Zajímavý zápas se odehraje pod Ještědem. V duelu dvou rozjetých týmů se střetne domácí Liberec s hostující Zbrojovkou.

Slovan pod vedením trenéra Trpišovského prožívá skvělou sezónu. Po vydařeném vystoupení v Evropě se mu daří i v lize a velmi blízko je další vstupenka do evropských pohárů. Na pátou Slavii mají domácí náskok propastných devíti bodů, hledět tak můžou spíše před sebe, kde budou útočit na bod vzdálenou Mladou Boleslav. Teoreticky je ve hře také aktuálně šest bodů vzdálené druhé místo Sparty. Domácí nastoupí bez Karafiáta a Ljulky.

"Jsme rádi, že máme čtyři kola před koncem takovouhle možnost rozhodnout o tom, že na nějaké úrovni budeme hrát kvalifikaci Evropské ligy. Určitě je to lepší než hrát poslední kolo v Boleslavi o všechno. Vnímáme ale, že Brno je v této sezoně jiný tým, než bývalo. Dostává málo branek, často nastupuje v jiném rozestavení a má až anglické typy útočníků Řezníčka se Škodou. Je to soupeř typologicky z jiné kategorie, než s kterými jsme hráli předtím. Soustředíme se na to, abychom v sobotu dotáhli jeden cíl. Až pak se můžeme dívat dál. Samozřejmě vnímáme, že pokud zbylá čtyři kola vyhrajeme, bude to znamenat minimálně třetí místo," uvedl Jindřich Trpišovský.

Ve velké formě však hraje také Brno. Zkušený stratég Kotal naučil tým vyhrávat, zejména doma je Zbrojovka velmi silná. Venku dosahuje přeci jen průměrnějších výsledků. I tak však Zbrojovka stále může pomýšlet na páté místo Slavie, na které ztrácí pouhé dva body, a tedy na teoretickou šanci na poháry. Hostům chybí kapitán Zavadil a Doležal.

"Po vítězství nad Příbramí jedeme do Liberce v herní pohodě. Naší motivací je využít případné zaváhání Slavie v útoku na páté místo, od kterého nás dělí dva body. Liberec má také o co hrát, ztrácí jen bod na Mladou Boleslav. Očekávám zajímavý fotbal. Také proto, že je Liberec na vítězné vlně, v posledních čtyřech zápasech neztratil ani bod a je v domácím prostředí hodně silný," nechal se slyšet Václav Kotal.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Koubek - Coufal, Pokorný, Hovorka, Sýkora - Breite, Folprecht - Bartl, Shala, Vůch - Bakoš
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Melichárek - P. Buchta, Košťál, Jovanovič, Keresteš - Pašek, Zoubele, Lacko, Lutonský, Škoda - Řezníček
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.00 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sigma Olomouc - FK Jablonec  (sobota 15:00)
Nejlépe zvítězit a doufat v zaváhání soupeřů před nimi. To je cílem olomouckých fotbalistů pro zápas s Jabloncem. Hosté již v lize nehrají prakticky o nic.

Sigma nechce podruhé v řadě sestoupit o patro níž. Zatím k tomu má spolu s Baníkem ale nejblíže. Na svého nejbližšího souseda v tabulce (Příbram), kterého by vítězstvím nad Jabloncem chtěla také dostat pod tlak, ztrácí tři body. Hanáci věří, že se jim doma opět podaří uspět podobně jako v posledních dvou utkáních před vlastními diváky, nejlépe však za tři body. Na ty v letošní sezóně dosáhli pouze čtyřikrát. Sigmě chybí vykartovaný brankář Buchta a zraněný Radakovič.

"Venku Jablonec možná nehraje tak dobře jako doma, ale debakl na Dukle byl spíše shoda okolností. Nemyslím, že by to byl trvalý stav, Dukla v tom utkání byla hodně produktivní. Za takový průběh bychom byli samozřejmě rádi, ale nemyslím, že by se to mělo opakovat. Doma umíme podat kvalitní výkony, ale celé jaro nás sráží produktivita. Potřebujeme mít v sobotu na hřišti hráče, který disponuje gólovou kvalitou, a doufám, že uděláme sestavu tak, abychom byli úspěšní," řekl Václav Jílek.

Jablonec prožívá podobně zpackanou sezónu. Od svých předsezónních cílů v lize je velmi vzdálen a místo na pohárových příčkách se motá ve středu tabulky. Veškeré úsilí tak vkládá do domácího poháru, přes který do Evropy také vede cesta. První semifinále s odevzdanou Spartou zvládl, odveta na Letné ještě Jablonec čeká. V lize může ambiciózní celek hrát akorát o prestiž, ovšem možnosti v MOL Cupu jsou daleko lákavější. Hosté nastoupí bez zraněné čtveřice Mingazov, Breda, Kubista a Kysela.

"Jsme si vědomi toho, že pro Olomouc je to jeden ze zápasů o bytí a nebytí. Sigma sice nemá teď výsledky, ale snaží se hrát fotbal založený na velkém pohybu a kreativitě. Má šikovné, běhavé a kreativní hráče. Samozřejmě nad nimi vyčnívá Ordoš, který je pro ně svou zkušeností klíčový hráč. Zápas bude o tom, abychom nepodcenili žádnou situaci, abychom soupeře donutili k chybám a využili je v náš prospěch," řekl Zdenko Frťala.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Reichl - Hála, Štěrba, Šindelář, Vepřek - Navrátil, Houska, Ordoš, Ševčík, Falta - Chorý
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Karavajev, Pernica, Beneš, Hanousek - Hübschman - Masopust, Greguš, Mihálik - Doležal, Tecl
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.85 - 3.50 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Viktoria Plzeň - Baník Ostrava  (sobota 18:15)
Mistrovské oslavy už jsou nachystány a nikdo nepochybuje, že si Viktoria po sobotě obhajobu titulu zajistí. Domácím totiž stačí proti Baníku získat bod. Hosté z Ostravy zároveň mohou definitivně stvrdit to, o čem se mluví už po podzimní části, tedy sestup. Plzeňská Doosan Arena hlásí vyprodáno.

Viktorii chybí už jen krůček a obhajoba bude dokonána. Vyhrát dvakrát po sobě mistrovský titul se naposledy podařilo Slavii a to v sezonách 2007/2008 a 2008/2009 a pokud v sobotu Plzeň s posledním Baníkem neprohraje, bude se přepisovat historie znovu. V historii samostatné české ligy půjde o třetí tým, kterému se to povedlo.

"Máme zkušené hráče, kteří už toho mají hodně za sebou. Víme, že poslední krok je nejtěžší, ale myslím, že na Spartě jsme udělali velký skok k titulu a doma s Ostravou už si to pohlídáme a nenecháme si titul utéct. Na hráčích vidím soudržnost a velkou vůli titul už teď získat. Chtějí udělat radost plzeňským fanouškům a společně oslavit další velký úspěch. Moc si přejeme, aby to bylo už teď v dalším domácím zápase," říká trenér Krejčí. Plzeň má s Baníkem kladnou bilanci, naposledy s ním prohrála před sedmi lety. První duel této sezony pak jednoznačně ovládli Západočeši výsledkem 4:0.

Viktorka může proti Baníku získat rekordní šestnácté vítězství v řadě. Znamenalo by to, že by se v této sérii osamostatnila a vytvořila rekord celé české ligy. Výhrou nad Spartou totiž vyrovnala její rekord patnácti výher v řadě z roku 2000. Krom příjemných záležitostí musí Západočeši řešit rovněž méně příjemné starosti. Disciplinární komise zahájila jednání s Davidem Limberským ve věci vulgárního gesta vůči fanouškům pražské Sparty.

Ostravský Baník cestuje do Plzně s vědomím, že nemá co ztratit. Jeho sestup do nižší soutěže byl takřka jistý už po podzimu. "Možná se zúčastníme oslav. Že by mi to bylo příjemné, to říct nemůžu, ale tak to dopadlo, že tam jedeme zrovna v době, kdy Plzeň musí udělat poslední krok. Ale o to více se na utkání těším a věřím, že kluci podají dobrý výkon, kterým to soupeři co nejvíce znepříjemní," řekl trenér Vlastimil Petržela, jenž následně dodává: "Každý mančaft je porazitelný. I ten, který vyhrál patnáctkrát po sobě. Je ale jasné, že Plzeň je naše špička. Ten mančaft je tak nadupaný a zkušený, že se to s těmi našimi kluky, kteří mezi muži teprve začínají, ani nedá srovnat. Když se nám ale povedlo už třikrát na jaře vyhrát a málo k tomu chybělo v Jablonci, proč bychom se nemohli aspoň o remízu s Plzní poprat."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.13 - 8.50 - 17.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Vysočina Jihlava - FK Mladá Boleslav  (pátek 18:00)
Celky z opačných pólů tabulky na sebe narazí v páteční předehrávce již 27. kola v Jihlavě. Domácí Vysočina hostí Mladou Boleslav.

Jihlava mohla být po posledním domácím utkání už relativně v klidu. Porážka s Bohemians však pětibodový náskok na předposlední Sigmu pochopitelně nevylepšila, a tak má Jihlava čtyři kola před koncem stále o co hrát. Také před vlastními diváky má Vysočina co napravovat, doma v probíhající sezóně zvítězila pouze čtyřikrát. Domácí se musí obejít bez zraněného kvarteta Jungr, Marcin, Novotný, Tlustý a bez vykartovaného Kukola.

"K záchraně potřebujeme ještě získat minimálně čtyři body. Dopomoci k nim by nám mělo domácí prostředí. Pokud ale chceme uspět, musíme se vyvarovat kritických chyb, na které jsme v minulém kole doplatili prohrou s Bohemians," podotkl trenér Jihlavy Michal Hipp.

Mladá Boleslav má jiné starosti. Letošní povedenou sezónu charakterizuje cesta MOL Cupem až do finále a také prakticky jistá vstupenka do Evropy přímo z ligy. Aktuálně Středočeši okupují třetí příčku těsně před Libercem, nemožný ale není ani posun na druhé místo Sparty, na kterou by Boleslav pátečním vítězstvím v Jihlavě vyvinula tlak. Boleslav venku padla pouze třikrát. Kvůli zranění budou hostům chybět Pauschek, Čermák, Davydov i Baroš, kvůli kartám navíc nemůže nastoupit Fleišman.

"Hrajeme o třetí místo a pro jeho udržení potřebujeme bodovat i v Jihlavě. Proto tam jedeme bojovat o vítězství, i když si dobře uvědomujeme, jak houževnatý soupeř usilující o každý bod pro záchranu nás čeká," řekl trenér Karel Jarolím.
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Kryštůfek, Krejčí, Šourek, Urdinov - Kučera, Šulek - Bazal, Hronek, Vaculík - Dvořák
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Diviš - Jánoš, Kúdela, Čmovš, Kysela - Takács, Rada - Přikryl, Magera, Kalabiška - Chramosta
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.75 - 3.60 - 1.73
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň26222254:1668
2.Sparta Praha26183552:2257
3.FK Mladá Boleslav26157458:3252
4.Slovan Liberec26156541:2551
5.Slavia Praha26119635:2442
6.Zbrojovka Brno261241031:3240
7.FK Jablonec26810842:3634
8.1. FC Slovácko261031332:4433
9.Dukla Praha26791039:3730
10.Bohemians Praha 190526611930:3529
11.FK Teplice26771235:4328
12.Fastav Zlín26761329:4427
13.Vysočina Jihlava26751426:4726
14.1. FK Příbram26731630:4824
15.Sigma Olomouc26491326:4421
16.Baník Ostrava26422025:5614

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (865)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele