Synot liga - souhrn 12. kola

30.10.2015, 19:54, aktualizováno 01.11.2015, 20:27
Komentáře a souhrny
Slavia vyhrála na půdě Teplic a posouvá se na průběžnou pátou příčku. Plzeň ve šlágru kola přemohla Spartu a v tabulce se na ní bodově dotáhla. Liberec zvládl zápas s Ostravou, první výhru ukořistili Bohemians 1905...

FK Teplice - Slavia Praha 0:1

01.11.2015 18:30

Góly: 86. Jiří Bílek

Fotbalisté Slavie Praha se znovu naladili na vítěznou vlnu. V utkání 12. kola Synot ligy "vyplenili" Teplice, když o jejich vítězství 1:0 rozhodl přesnou trefou střídající Bílek.

První velkou šanci viděli diváci Na Stínadlech ve 20. minutě. Vytvořila si ji hostující Slavia, kterak se Škoda ocitl za teplickou obranou, dobře si zpracoval míč, jenže v gólové pozici pálil nepřesně. Dvě minuty nato kopala Slavia rohový kop, centr našel Škodu, který hlavou vybídl ke skórování Součka, jehož následná hlavička mířila do míst, kde stál brankář Slavík.

Slavia přitápěla pod kotel. Ve 27. minutě hosté podnikli rychlý protiútok, na jehož konci byla nepřesná křižná střela Černého. V další slavistické šanci Piták vybídl k zakončení Keniu, toho však vychytal Slavík. Gól v teplické síti visel na vlásku, běžela 38. minuta, když po rohovém kopu nebezpečně hlavičkoval Latka. Naštěstí pro domácí branku minul. Přestože fotbalisté Teplic drželi míč více na svých kopačkách, mohli být rádi za poločasový stav 0:0, neboť brankové příležitosti si vytvářela pouze Slavia.

Záložník Teplic Fillo po přestávce, konkrétněji v 57. minutě, pořádně vystrašil slavistického gólmana Berkovce, který jeho přímý kop s námahou vytěsnil na roh. Slavisté o sobě dali opět výrazněji vědět v 68. minutě, když Zmrhal po přímočaré akci našel Pitáka, jehož "loženku" zablokoval Krob.

V 76. minutě se oprávněně chytal za hlavu Jablonský, který si naběhl na centr z trestného kopu a z malého vápna branku Slavie hlavou přestřelil. Sedm minut před koncem předvedl parádní individuální průnik Krob, jenže střílel do boční sítě.

Rozhodující moment zápasu přinesla 86. minuta. Voltr zpětnou přihrávkou na hranici pokutového území vybídl k zakončení Bílka a ten nepohrdl, přesnou střelou k tyči vystřelil Slavii tři body za vítězství 1:0. Trenér Dušan Uhrin si mohl mnout ruce, jak mu vyšla střídání, gólovou akci totiž zrežírovali dva žolíci.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Sparta Praha 2:1

01.11.2015 15:00

Góly: 72. Jan Baránek, 83. Milan Petržela - 90. Lukáš Juliš

Šlágr 12. kola Synot ligy nabídl hned několik zvratů, nakonec se však po zásluze radovala domácí Viktoria, která se tak dotáhla o skóre za vedoucí Spartu. Pražský celek přitom nevyužil dlouhou přesilovku...

Domácí ekipa měla od začátku navrch. První velká šance přišla po nedovoleném zákroku Bičíka na Ďuriše, po kterém rozhodčí Příhoda nařídil pokutový kop. Ten si vzal navzdory nepsanému pravidlu na starost sám postižený, ovšem na sparťanského gólmana nevyzrál! Poslat mičudu do ohraničeného prostoru pak nedokázal ani hlavičkující Kopic a pokračovalo se tak bet branek.

Střelami z dálky se prezentovali Hrošovský a Rajtoral, ani jeden z nich však vymezený prostor nenašel a Limberského střelu si pro změnu pohlídal Bičík. Těsně před odchodem do kabin pak byl za napadení Matějovského, který ho předtím fauloval, červenou kartou potrestán Procházka.

Letenský tým ale početní převahu využít nedokázal. Naopak zhruba dvacet minut před koncem poslal střídající Kovařík centr z rohového praporku na hlavu dalšího novice Baránka a Plzeň rázem vedla - 1:0.

Ještě předtím nevyužil obrovskou šanci Ďuriš. Sparťané se probrali až po inkasovaném gólu, kdy si koneckonců připsali rovněž první střelu na branku, přesto se kýženého srovnání nedočkali. Místo toho se Ďuriš obsadil do role nahrávače a čerstvý Petržela zvýšil na 2:0.

Svěřenci kouče Zdeňka Ščasného už poté dokázali jen snížit: Dočkal centroval do šestnáctky, kde se na nadýchaný bochánek nejvýše vyšrouboval Juliš a pohotově snížil na 2:1. Sparta tímto dala Plzni gól po 421 minutách, na nic dalšího už však hostující družině nezbýval čas.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Baník Ostrava 2:1

31.10.2015 20:15

Góly: 44. Marek Bakoš, 70. Josef Šural - 85. Marek Červenka

Slovan zvládl generálku na Groningen a Baník před vlastním publikem přehrál 2:1. Domácí nasměroval k vítězství už v prvním poločase Bakoš a ve druhém zvyšoval Šural. Poslední slovo měl Baník, který korigoval brankou Červenky.

Liberec měl od počátku utkání větší převahu, ale šance přicházely postupně. S dalekonosnou ranou se vytáhl Jefremov a na druhé straně přestřelil Lásik. Liberec hrozil častěji a častěji. Bakoš hlavičkoval vedle ale za chvíli už to Liberci klaplo. Bartošák poslal na zadní tyč přesný centr, Bakoš v žádném ofsajdu nebyl a v pohodě doklepl míč do sítě - 1:0. Ostravští sice reklamovali ofsajd, ale jak už bylo řečeno, o ten se v žádném případě nejednalo. Ještě před závěrečným hvizdem mohl odpovědět Mišák, ale rychlou akci Baníku zakončil jen střelou těsně vedle.

Liberec vstoupil do druhé půle hodně aktivně a Baník jednoznačně přehrával. Pavelka se zbavil svého strážce a okamžitě si to namířil do pokutového území, kde na penaltě našel Jefremova, ale ten trefil jen dobře postaveného obránce. Za chvíli se krásnou střelou odprezentoval Shala, bohužel pro něj a celý Liberec jen orazítkoval břevno! Baník v této fázi nebyl vůbec nebezpečný, směrem dopředu nevymyslel ale vůbec nic a naopak hru tvořil Liberec. Dvacet minut před koncem zápasu nechala obranu Baníku spoustu času Josefu Šuralovi, ten ve vápně obdržel přihrávku, udělal pohyb směrem dopředu a neomylně vypálil - 2:0 pro Liberec.

Za chvíli měl Liberec na kopačce třetí gól, Šural se tentokrát neodhodlal ke koncovce a hledal ještě lépe postaveného Shalu, přihrávka ale neprošla a bylo po akci. Každopádně Liberec mířil za vítězstvím a nic nenasvědčovalo tomu, že by se měl o výsledek ještě strachovat. Jenomže fotbal nemá logiku a závěr zápasu dostal ještě nový nádech. Marek Červenka postupoval z brejku rychle na Koubka, poradil si náramně a snížil na rozdíl jediné branky. Do konce utkání ještě zbývalo s nastavením zhruba sedm minut a Baník měl ještě možnost získat alespoň bod. Liberec si ale závěrečné minuty pohlídal a nic podobného jako se mu přihodilo proti Groningenu už nedopustil.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - FK Jablonec 1:1

31.10.2015 17:00

Góly: 67. Jaroslav Diviš - 38. Martin Pospíšil

Krize Jablonce nebere konce. Hostující Baumit dnes vedl v Uherském Hradišti 1:0, ale nakonec musí vzít s povděkem remízu 1:1. Bod Slovácku vystřelil Jaroslav Diviš. Ještě před ním skóroval v prvním poločase Martin Pospíšil.

Jablonec se mohl ujmout vedení už po šesti minutách, Tecl zanesl míč do pokutového území a následně Doležal zazdil obrovskou příležitost, při které se vyznamenal brankář Heča. Doležal "odmítnul" vedení i o pět minut později, kdy po centru Karavajeva hlavičkoval těsně vedle. Slovácko bylo pod tlakem, Jablonec si nadále vytvářel šance, jenomže je neproměňoval. Další na řadě byl obránce Pernica, jenž ve vápně pálil rovněž vedle.

Pasivní Slovácko si koledovalo a ve 38.minutě skutečně inkasovalo. Tecl našel přihrávkou Pospíšila a ten pěkný obstřelem překonal Heču - 1:0 pro Jablonec. Slovácko se v prvním poločase dostalo do jediné šance a málem z toho bylo vyrovnání. Centr Valenty se dostal až k Divišovi, jehož rána sice byla zablokována, ale následně Hofmanův pokus pořádně vystrašil hostující fanoušky.

Slovácko mělo ve druhém poločase první slovo, ale střela Doška velké nebezpečí neznamenala. Na druhé straně nechal vyniknout Heču Trávník a se svými střelami přispěchali i Pospíšil a Hübschman, skóre se však nezměnilo. Baumit se v následujících minutách zatáhl a nechal Slovácko útočit. To byla chyba, neboť domácí toho dokonale využili. Jaroslav Diviš ještě akrobatickými nůžkami neuspěl, stejně jako Havlík proti jehož kopu zasáhl golman Hrubý. Ale v 68.minutě už bylo veselo, Kovář krásným obloučkem vyzval Diviše a ten přesnou střelou k tyči srovnal na 1:1.

S Jabloncem mohlo být ještě hůře, kdyby devět minut před koncem nezazdil obrovskou příležitost Libor Došek. Vytáhlý útočník získal jen rohový kop, ale obvykle se v těchto situacích nemýlí. V 87.minutě byl vyloučen za faul na Karavajeva Chvátal a Jablonci se ještě naskytla krátká přesilovka. Slovácko však remízu udrželo a ještě více prohloubilo jabloneckou krizi.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Zbrojovka Brno 1:1

31.10.2015 17:00

Góly: 62. Antonín Barák - 61. Milan Lutonský

Remízou 1:1 skončilo utkání mezi Příbramí a Zbrojovkou Brno. Na branky se muselo čekat až do 62.minuty, kdy padly v krátkém časovém intervalu obě. Nejprve se trefil Milan Lutonský a záhy odpověděl Antonín Barák.

Úvodní minuty zápasu toho příliš nenabídli, za zmínku stojí snad jen faul Romana Bednáře na hostujícího brankáře či střela Antonína Baráka. Ve 24.minutě se ocitl na zadní tyči Pilík, ale nezakončil vůbec dobře a brankář Melichárek neměl žádnou práci. O několik minut později se do dvou slibných příležitostí dostala Zbrojovka. Nejprve Řezníček vylekal Hrušku a po něm se golman Příbrami vytáhl i proti Brigantovi.

První poločas branku nepřinesl, diváci na stadionu U Litavky si na brankový zápis museli počkat do druhého dějství. A dočkali se hned dvakrát v rozmezí jediné minuty! Nejprve domácím utekl Vávra, našel Milana Lutonského a Brno díky jeho zásahu vedlo 1:0. Příbram ale bleskurychle odpověděla. Štípek našel Baráka a bez šance byl i Melichárek 1:1. Strhnout vedení na stranu Příbrami mohl Brandner, ale netrefil zařízení. Druhý poločas ukázal mnohem více brankových příležitostí a rozhodně se bylo na co dívat. Další střela Pilíka prošla těsně vedle tyče Melichárkovy branky. Útočila i Zbrojovka, Vávrova střela prolétla jen těsně mimo.

Další branka už v utkání nebadla. Příbram remizovala se Zbrojovkou Brno 1:1 a tento výsledek je z pohledu obou týmů naprosto zasloužený.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - Vysočina Jihlava 2:1

31.10.2015 17:00

Góly: 59. Josef Jindřišek (pen.), 77. Rafael Acosta - 36. Petr Nerad

Bohemians 1905 konečně dokázali zvítězit a připisují si veledůležité tři body. Nerodily se však lehce. Klokani opět prohrávali po brance Nerada, ale poté z penalty srovnal Jindříšek a dílo dokonal Acosta. Jihlava musela dohrávat bez dvou vyloučených hráčů, Jánoše a Vaculíka.

Velké šance začaly přicházet až po dvaceti minutách. Rychlý kontr Klokanů zakončoval Hubník, ale Demeter byl včas na místě a šanci zmařil. Na druhé straně měl Zlámal pořádnou porci štěstí, neboť Mešanovič orazítkoval břevno! Krátce na to střílel i Jánoš a Zlámal musel zasahovat. Ve 36. minutě centroval Mosquera, ale hosté ho odvrátili a rychle přešli do protiútoku. Mešanovič sice na Zlámala nevyzrál, ale dorážející Petr Nerad měl snadnou úlohu - 1:0 pro Jihlavu. Bohemka tak doma opět musela dohánět manko.

Ještě do konce prvního poločasu mohlo být srovnáno, Hubínek vyslal krásnou střelu a neméně dobrý byl i Hanušův zákrok. Ten zasáhl i proti rychlonohému Acostovi a na druhé straně zase Zlámal vychytal Mešanoviče.

Každopádně chtělali Bohemka minimálně srovnat, potřebovala ve druhém dějství přidat. V 58. minutě přišel jeden z klíčových momentů celého utkání. Jeden z jihlavským zahrál ve vlastním vápně rukou a sudí ve prospěch Klokanů nařídil pokutový kop. Josef Jindříšek se nerozpakoval a srovnal skóre na 1:1. Bohemka následně vycítila šanci na zvrat a začala Jihlavě zatápět. Tlak zelenobílých ještě vzrostl, když byl po faulu na Hubínka vyloučen Adam Jánoš.

Klokani převahu početní i herní využili. V 77. minutě naservíroval Mosquera balón na kopačky Rafaela Acosty a ten neváhal strhnout vedení na stranu Bohemians - 2:1. O dvě minuty později nasimuloval pád ve vápně Vaculík a sudí ho za herecký výkon ocenil žlutou kartou. Jelikož už Vaculík jednu měl, poroučel se do sprch za svým kolegou Jánošem. Zdálo se, že Bohemians v klidu zápas dohrají a hosty k ničemu nepustí. Dvě minuty před koncem se zjevil před Zlámalem nebezpečný Mešanovič a domácí si museli pořádně oddychnout. Bohemians konečně doma vyhráli, odnesla to Jihlava výsledkem 2:1.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - FK Mladá Boleslav 1:2

31.10.2015 17:00

Góly: 81. Juraj Halenár - 30. Lukáš Magera (pen.), 90. Lukáš Magera

Mladá Boleslav zvítězila na hřišti Sigmy Olomouc 2:1. O vítězství týmu trenéra Karla Jarolíma rozhodl dvěma góly kapitán Lukáš Magera, ten rozhodující vsítil minutu před koncem.

První nadějnou příležitost utkání si ve 2. minutě vytvořili domácí fotbalisté. Moulis nacentroval na Navrátila, který ve skluzu branku Mladé Boleslavi přestřelil. V 11. minutě podnikli hosté rychlý protiútok, na jehož konci do Skalákovu střelu přizvedl jeden z obětavých olomouckých hráčů nad břevno. Po následném rohu zahrozil Ščuk, ale brankář Sigmy Buchta jeho střelu kryl.

Ve 23. minutě Skalák nacentroval na Zahustela, a když už míč po jeho hlavičce letěl do sítě, vykopl jej téměř z brankové čáry Hubník. O pět minut později měli Mladoboleslavští výhodu pokutového kopu, Hubník ve vlastním v pokutovém území fauloval Baroše a nařízenou penaltu s přehledem proměnil Magera. Hubník navíc viděl červenou kartu a šel předčasně pod sprchy.

Ani v oslabení se Sigma nevzdala a zanedlouho mohla vyrovnat. Moulis se uvolnil v šestnáctce Mladé Boleslavi, avšak dostal se z úhlu a hostující branku minul.

Po změně stran pořádně protáhl brankáře Buchtu mladoboleslavský Ráda, jehož táhlá střela skončila těsně vedle olomoucké levé tyče. Sigma byla nadále nebezpečná, byť hrála v oslabení. Vašíček si naběhl na Vepřekův pas, ale vzdálenější tyč minul, v další velké šanci Sigmy pak v 74. minutě napálil Radakovič tyč.

Sigma se přeci jenom dočkala v 80. minutě, kdy Halenárova paráda z přímého kopu skončila přesně v levé šibenici mladoboleslavské branky. Olomoucká radost vydržela do 89. minuty, kdy Čermák zleva nacentroval na Mageru, který hlavou rozhodl o vítězství Mladé Boleslavi 2:1.

Více informací k zápasu

Dukla Praha - Fastav Zlín 1:0

30.10.2015 18:00

Góly: 64. Ondřej Vrzal

Hráči Dukly v předehrávce 12. kola první ligy doma porazili Zlín 1:0 a ukončili sérii pěti utkání bez vítězství. Naopak nováček Fastav v nejvyšší soutěži nevyhrál pošesté za sebou. O triumfu pražského týmu rozhodl v 64. minutě Ondřej Vrzal.

Dukla v premiérovém prvoligovém souboji se Zlínem nemohla kvůli karetnímu trestu nasadit svého nejlepšího střelce Bergera, zdravotní problémy nepustily do hry ani další útočníky Mareše, Přikryla a Néstora. Domácí i tak byli od začátku aktivnější a nebezpečnější.

V osmé minutě Vrzal technickou ranou těsně minul tyč. Po rohových kopech zakončovali nepřesně Hanousek a opět Vrzal. Zlín, který se snažil hrát na brejky, vážně zahrozil až na konci první půle po Korešově střele, ale Radu na brankové čáře ve skluzu zastoupil Štetina.

Pražané měli převahu i od začátku druhého poločasu. Krmenčík nejprve z rohu hlavou zamířil vedle. Hanouskova hlavička už byla mnohem přesnější a zlínský gólman Dostál ji vyrazil na rohový kop. A z něho v 64. minutě znovu hlavou otevřel skóre obránce Vrzal.

Zlín se přes pár náznaků v závěru vyrovnání nedočkal. Dukla si tak připsala třetí výhru a druhé čisté konto v ligovém ročníku a v tabulce vystřídala soupeře na desátém místě.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Sparta Praha1282229:726
2.Viktoria Plzeň1282225:1326
3.FK Mladá Boleslav1273231:2024
4.Slovan Liberec1265123:1323
5.Slavia Praha1254316:1019
6.Zbrojovka Brno1253412:1618
7.FK Teplice1252520:1717
8.1. FC Slovácko1252516:2317
9.FK Jablonec1237219:1616
10.Dukla Praha1236320:1915
11.Fastav Zlín1242614:2114
12.1. FK Příbram1242617:2614
13.Sigma Olomouc1225512:1911
14.Vysočina Jihlava1223711:229
15.Bohemians Praha 19051215611:198
16.Baník Ostrava12111010:254

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (532)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele