Serie A - souhrn 38. kola

17.05.2014, 22:40, aktualizováno 18.05.2014, 22:45
Komentáře a souhrny
Juventus neměl problémy s Cagliari a přehoupl se přes hranici sta bodů, celkem jich posbíral 102. Janov si vyšlápl na AS Řím, Inter prohrál na hřišti Chieva. Parma porazila poslední Livorno a zajistila si šesté pohárové místo, Milán udolal Sassuolo, v sobotu se hattrickem blýskl Di Natale...

ACF Fiorentina - Turín FC 2:2

18.05.2014 20:45

Góly: 57. Giuseppe Rossi (pen.), 79. Ante Rebić - 67. Marcelo Larrondo, 84. Jasmin Kurtić

Alessio Cerci nedal ve třetí minutě nastaveného času penaltu a turínské FC si nakonec Evropskou ligu nezahraje! Hosté bez svého nejlepšího střelce Immobileho nedokázali vyhrát na půdě Fiorentiny a po remíze 2:2 přenechávají šestou pozici Parmě, která vyhrála nad Livornem.

Šesté místo a tedy start v Evropské lize měli Turínští ve svých rukou, stačilo vyhrát na Fiorentině. Při jakékoliv bodové ztrátě se možnost pohárové Evropy přesouvala do Parmy popřípadě ještě do Milána. Ducali ale bodové ztráty využili a zahrají si EL.

Domácí od úvodní minuty Toro přehrávali. Hned po 120 sekundách běžel Cuadrado sám na brankáře, ale celou situaci bravurně zvládl golman Padelli. O chvíli později se musel hostující brankář znovu činit, to když vyzkoušel svojí silnější nohu Giuseppe Rossi. Granata zahrozila až po dvaceti minutách. Dobře rozjetou akci zazdil až Alessio Cerci, když netrefil ideálně balón. První poločas divákům branku nenabídl, ale to se mělo ve druhém dějství změnit.

V 56. minutě totiž sudí odpískal penaltu pro domácí. Z pohledu Turína se provinil faulující Vives, penalta byla naprosto zasloužená. Giuseppe Rossi pak neměl s Padellim žádné slitování, penaltou mu nedal šanci a Viola vedla 1:0. Granata ale poměrně brzy odpověděla. Hned za deset minut připravil Cerci čistou gólovku pro střídajícího Larronda, jenž nepohrdl - 1:1. Zakrátko byl Larrondo ústřední postavou dalšího zajímavého okamžiku. Toro totiž vstřelilo gól, ale pro Larrondův ofsajd nebyl uznán. V 79.minutě to byl opět Larrondo, kdo v tutovce selhal, parádní střelu pod břevno zlikvidoval Padelli.

Vzápětí na to hosté inkasovali. Cuadrado vykouzlil geniální pas na Rebiče, jenž neméně povedenou střelou nedal Padellimu žádnou šanci - 2:1 pro Fiorentinu. Evropská liga se Turínu vzdalovala, ale pět minut před koncem vykřesal naději Jasmin Kurtič. Hostující fotbalista předvedl skvěle kopnutou standardku a Rosati neměl nárok - 2:2. Toro se hnalo dopředu a pak fotbal ukázal, jak umí být hezký a zároveň krutý.

Ve třetí minutě nastavení totiž došlo k neuvěřitelné situaci. Turínští měli možnost pokutového kopu. Alessio Cerci šel na penaltu a pokud by jí dal, poslal by Granatu do Evropské ligy. Po celou sezonu podával Cerci skvělé výkony, ale rozhodující moment neustál. Rosati mu penaltu vyrazil a jelikož Parma svůj zápas vyhrála, jde do EL ona. Alessio Cerci se tak de facto stal smutným hrdinou celé sezony.

Více informací k zápasu

AC Milán - US Sassuolo 2:1

18.05.2014 20:45

Góly: 2. Sulley Muntari, 27. Nigel de Jong - 90. Simone Zaza (pen.)

Milán své utkání proti Sassuolu sice zvládl, ale do Evropy se v příští sezoně stejně nepodívá. Evropskou ligu vybojovala v souběžně hraném utkání Parma. Zápas na San Siru ale přinesl zajímavou podívanou, tři branky totiž doplnily hned tři červené karty.

AC mělo před zápasem jen malou šanci na postup do Evropské ligy. Krom svého vítězství muselo spoléhát jak na ztrátu Turína, tak i Parmy. Zatímco Granata remizovala, tak Parma svůj úkol zvládla.

Každopádně Rossoneri vstoupili do zápasu parádně. Už ve druhé minutě se opřel do míče Muntari a s pomocí tyče rozvlnil síť soupeře - 1:0 pro AC Milán. Domácí byli i nadále lepším soupeřem a zakrátko mohl přidat druhý gól Pazzini. V klíčovém momentu ale stál v ofsajdu a sudí tak nemohl jeho branku uznat. Milán to nijak nemuselo mrzet, ve 27. minutě totiž rozehrál standardní situaci Nigel de Jong a s trochou štěstí překonal gólmana Pominiho - 2:0. De Jong se tak trefil podruhé během tří zápasů, jedinou brankou mimochodem rozhodl derby proti Interu. AC mělo utkání skvěle rozehráno a ještě v prvním poločase párkrát zahrozilo.

Ale domácí favorit si celé utkání nakonec zkomplikoval. V 68. minutě uviděl druhou žlutou kartu Mexés a musel předčasně do sprch. Čtyři minuty před koncem zápasu se sice počet sil na hřišti vyrovnal, když předvedl ostrý zákrok zezadu zkušený Cannavaro, ale byl to opět Milán, kdo nabídl soupeři další početní výhodu a k tomu navíc pokutový kop. Provinil se Mattia De Sciglio, jenž ve vápně fauloval Sansoneho a nařízenou penaltu pak proměnil Simone Zaza. Víc už Sassuolo nestihlo a ze San Sira odjíždí bez bodu. Smutek spíše zavládl v táboře domácích, neboť AC si v příští sezoně nezahraje evropské poháry.

Více informací k zápasu

Parma FC - AS Livorno 2:0

18.05.2014 20:45

Góly: 62. Amauri, 80. Amauri

Šesté místo a tudíž Evropskou ligu nakonec získává Parma. Ducali porazili Livorno 2:0 a využili tak zaváhání Turína, který remizoval na Fiorentině 2:2, přestože ve třetí minutě nastavení zahrával pokutový kop.

Pokud chtěla Parma do EL, musela své utkání zvítězit a zároveň spoléhat na pomoc Fiorentiny. Ta nakonec se štěstím přišla a navíc Ducali své utkání s Livornem zvládli.

Určitě to ale nebyl jednoznačný zápas. Livorno favorizované Parmě dlouho vzdorovalo. První poločas nenabídl žádnou branku a také šancí se mnoho neurodilo. Ve dvanácté minutě sice hlavou zahrozil Biabiany, ale Anania v brance Livorna nemusel zasahovat. Biabiany na sebe upozornil i ve 36. minutě, ale znovu nebyl úspěšný. Livorno samo ohrozit Miranteho branku nedokázalo, spíše se koncentrovalo na bránění a nutno podotknout, že se mu to dařilo.

Trenér Donadoni nejspíše věděl průběžné výsledky z Florencie a tak nabádal své svěřence k větší aktivitě. Po změně stran se Ducali opravdu zvedli. Cassano zazdil dobrou příležitost, ale v 62. minutě už se domácí dočkali. Cassano odcentroval a naturalizovaný Ital Amauri hlavou nekompromisně rozvlnil síť - 1:0 pro Parmu. Domácí následně kontrolovali hru, ale pořád vedli "jen" 1:0. Livornu stačilo srovnat a sen o Evropské lize by se rozplynul. Parma nakonec deset minut před koncem své vedení stvrdila druhým gólem. Amauri opět dobře hlavičkoval, ale míč procpal za Ananiova záda až napodruhé - 2:0 pro Parmu.

Domácí Tifosi už tušili, že Parma o výhru nepříjde a s napětím sledovali duel na Fiorentině. Zatímco utkání na Ennio Tardini skončilo, ve Florencii se stále hrálo. Parma vyhrála 2:0 a jelikož průběžný výsledek Fiorentiny s Turínem byl 2:2, EL by hrála Parma. Ve třetí minutě nastavení měl Turín možnost pokutového kopu a vše bylo na Cercim. Pokud by dal, EL by hrál Turín, pokud ne, radovala by se Parma. Štěstí se nakonec přiklonilo na stranu Parmu. Cerci penaltu nedal a na Ennio Tardini propukly oslavy.

Více informací k zápasu

SSC Neapol - Hellas Verona 5:1

18.05.2014 20:45

Góly: 5. José Callejón, 13. Duván Zapata, 25. Duván Zapata, 61. Dries Mertens, 77. Dries Mertens - 66. Juan Manuel Iturbe

Verona sice překvapila, ale její poslední zápas jí nevyšel. Tamní Hellas přijel pod Vesuv, aby změřil síly s Neapolí. Výsledek je možná až příliš krutý, ale zasloužený. Rafael lovil míč ze své sítě pětkrát, zatímco Doblas pro něj musel jen jednou.

Neapoli v tomto duelu o nic nešlo, už několik kol má totiž jisté třetí místo a s ním i předkolo Ligy mistrů. Hellas Verona ještě měl o co hrát. S dalšími pěti týmy totiž hrál o šestou příčku a kvalifikování do Evropské ligy. Nejblíže měl tou dobou ke kvalifikování šestý Turín s šestapadesáti body, Hellas měl o dva body méně, stejně jako AC Milán. Parma měla pětapadesát bodů a Turín pronásledovala.

Bylo jasné, že ani jeden z týmů nic nepodcení. Partenopei hráli před vlastními fanoušky, o motivaci Hellasu již byla řeč výše. Do základní jedenáctky se dostali hráči jako Maggio, Callejón nebo Zapata s Mertensem. Hellas spoléhala na Toniho nebo Iturbeho. Šťastnější byla prve jmenovaná parta, protože už po necelých pěti minutách šla Neapol do vedení.

Dries Mertens na sebe natáhl dvojici protihráčů a postupoval směrem k braně. Tam si všiml nabíhajícího spoluhráče Callejóna, který dostal míč přesně do běhu a prostřelil bezmocného brankáře Rafaela! Brzké vedení ale nemuselo stačit, protože na přímý volný kop si naskakoval vysoký Luca Toni. Ten bojuje s Cirem Immobilem a Carlosem Tévezem o pozici nejlepšího ligového střelce, ale v úvodu dnešního duelu svou sbírku nerozšířil.

To se naopak povedlo Duvánu Zapatovi, kterému dali obránci hostí chvíli prostoru, a on toho bezezbytku využil. Kolotoč roztočil Lorenzo Insigne, který našel Driese Mertense. Ten nesobecky vybídl právě Zapatu, který míč zpracoval, obtočil se kolem obránce a vypálil na opačnou stranu Rafaelovy brány!

Demolice nováčka soutěže pokračovala a jeho šance na Evropskou ligu se povážlivě snižovaly. Po chvíli se totiž k míči dostal defenzivní záložník Jorginho, skvělým pasem vybídl nabíhajícího Callejóna a ten ještě lépe centroval na neobsazeného Zapatu. Mladý útočník už si rady věděl a vstřelil svůj druhý gól v zápase!

I v dresu hostí se mohl prosadit útočník číslo jedna dnešního výběru, ale Luca Toni byl v době nahrávky v ofsajdovém postavení, které mu neumožňovalo pokračovat a veškeré vzrušení tedy bylo zbytečné. Nechybělo mnoho a rozdíl mohl být ještě větší. Dries Mertens kouzlil s míčem kolem vápna a po jednoduché fintě vypálil - míč prošel brankáři Rafaelovi pod rukou, ale za brankovou čáru se nedokutálel!

Neapol do druhého poločasu sice nastoupila, ale delší dobu se v něm nijak neangažovala. Hellas převzal aktivitu, ale chyběla mu zkušenost, síla i technická stránka na to, aby výsledku dodal alespoň náznak dramatičnosti. Jeho hru charakterizovalo množství nepřesností, které se stávaly osudným celému hernímu projevu. Hlavní zbraní Neapole je schopnost vytěžit i z malých chyb maximum, což dnes ukázala naprosto jasně. Střídající Michelangelo Albertazzi chtěl malou domů poslat míč svému brankáři, jenže do míče kopl příliš slabě, doběhnout jej dokázal Dries Mertens a obešel také brankáře Rafaela - 4:0.

Ani to ale Hellas nezlomilo. Ve svém středu má zázračného mladíka Juana Manuela Iturbeho, který proběhl skrz tři obránce a po faulu na svoji osobu se postavil k přímému volnému kopu. Jeho exekuci provedl parádně a míč zamířil za bezmocného Doblase!

Dvacet minut před koncem brankáře Rafaela zajímavou střelou pod břevno protáhl ještě střídající Juan Zuniga, ale Rafael výtečně vyrazil nad. Ani Rafaelův zákrok ale nestačil na rychlou kombinaci domácích, kterou po ose Lorenzo Insigne - Dries Mertens druhý jmenovaný zakončil přesnou ranou k tyči! Verona se sice nevzdala a například Juanito postupoval sám na Doblase, ale skóre už se nezměnilo. A to i zásluhou výtečného Rafaela. Benítezův tým přesto exceloval a diváci odešli nadšení.

Více informací k zápasu

SS Lazio - Bologna FC 1:0

18.05.2014 20:45

Góly: 90+4. Lucas Biglia (pen.)

Až čtvrtá minuta nastavení přinesla rozuzlení zápasu mezi Laziem a sestupovou Boloňou. Sudí totiž foukl do píšťalky a odpískal ve prospěch domácích pokutový kop. Biglia ho proměnil a tři body zůstaly na Stadio Olimpico.

Ačkoliv se na branku čekalo až do nastaveného času, šancí bylo k vidění dost. Už v prvním poločase mohl rozjásat fanoušky reprezentant Candreva, ale Stojanovič jeho ránu vyrazil. Na druhé straně se předvedl Berisha, jistým zákrokem zneškodnil Pazienzu a krátce na to Keita opět prověřil Stojanoviče. O rozruch v hostujcích řadách se staral zejména Antonio Candreva, který si sám vytvářel dobré příležitosti, ale také je pro své spoluhráče připřavoval. Jen v prvním poločase takto domácí zazdili několik příležitostí. Lazio bylo jasně aktivnější a v podstatě bylo jen otázkou času, kdy obrana Boloni náporu Biancocelesti podlehne.

Ale ve druhém poločase aktivita Lazia opadla. Naopak to byla Boloňa kdo dokázal nebezpečně zahrozit. Ibsonovu ránu musel pacifikovat pozorný Berisha. Čtvrthodiny před koncem si pak Boloňa vypracovala vůbec největší příležitost v utkání. Rodriguez na hranici pokutového kopu nedokázal trefit odkrytou branku! Naprosto klíčový okamžik celého utkání. Kdyby Rodriguéz dal, zápas by se vyvíjel zcela jinak a dost možná by Boloňa získala body.

Jenže osud tomu chtěl jinak. Utkání pomalu směřovalo k bezbrankovému konci, když v tom Morleo fauloval Andersona a správně nařízený pokutový kop proměnil Lucas Bíglia. Lazio na poslední chvíli vyhrálo 1:0.

Více informací k zápasu

Chievo Verona - Inter Milán 2:1

18.05.2014 20:45

Góly: 73. Victor Obinna, 89. Victor Obinna - 41. Marco Andreolli

Chievo šokovalo fanoušky soupeřovy a asi i ty vlastní. Po přinejmenším matných výkonech totiž porazilo Inter Milán a povedlo se mu to přesto, že skóre muselo otáčet ve vlastní prospěch. Nakonec se to díky zásahu Victora Obinny podařilo.

Chievo se zachránilo. Stálo ho to hodně sil a mnohé fanoušky nejspíš také, ale jeho superdefenzivní pojetí hry nakonec slaví kýžený úspěch. Jako jediný za celou sezonu vyčníval snad jen mladý talent Alberto Paloschi, na kterého Mussi Volanti hodně spoléhali. I dnes večer byl na stadionu Bentegodi hodně vidět, ale obránci Interu si s jeho schopnostmi dokázali vždy poradit.

V Interu končí jedna velká éra. Mnozí pamětníci a přímí účastníci slavného a téměř neporazitelného Mourinhova týmu budou odcházet. Dnes mnozí z nich figurovali v základní sestavě. Platilo to o Javieru Zanettim, se kterým se klub loučí. Dále se odchod týká Estebana Cambiassa nebo Diega Milita. Ti všichni dnes dostali poslední šanci oslnit.

Proti svému někdejšímu celku se postavil řízný stoper Marco Andreolli, jehož budoucnost v milánském týmu je také značně nejistá. Dnes večer se ale pokoušel blokovat střely útočníků Chieva a dařilo se mu to velmi dobře. Za jeho záda se dostal snad jen Alberto Paloschi, ale ani jemu se nepovedlo prostřelit náhradního brankáře Carriza. Obránce D'Ambrosio později předvedl krásný průnik, když se přes několik soupeřů dostal až před Squizziho, ten ale balon chytil.

První opravdu slibnou šanci Chieva zazdil Lazarevič, který sice dostal vynikající přihrávku do vápna, ale z dobré pozice trefil jen brankovou konstrukci! O dvě minuty později jej to mohlo málem mrzet, protože před poloprázdnou bránou se objevil Saphir Taider a jen těsně ji minul. Hrdinou první půle se tedy stal již zmíněný obránce Marco Andreolli, který si naběhl do vápna soupeře a tvrdou ranou k tyči nedal Squizzimu sebemenší šanci zasáhnout - 1:0.

Trenér Walter Mazzarri vsadil na Andreu Ranocchiu, který do druhé půle nahradil zkušeného Huga Campagnara. S ním ale jako by odešlo štěstí i neprostupnost zadních řad Interu. Chievo oproti předpokladům začalo tlačit na spokojený Inter a to se mu nevyplatilo. Centr Bentivoglia sice ještě Carrizo odvrátil, ale tlak Chieva narůstal s každým dotykem. Dvacet minut před koncem utkání se na hrací plochu dostavil jistý Victor Obinna a bylo to střídání nadmíru povedené. Nový hráč na hřišti si totiž naběhl na centr od Lazareviće a střelou překonal brankáře Carriza!

V závěrečné desetiminutovce nechtěl Inter nic riskovat a pár minut dostal také záložník Fredy Guarín. Jeho akce sice skončila mimo tři tyče, ale přesto se diváci na stadionu Marc' Antonio Bentegodi dočkali ještě jednoho příjemného překvapení. Do pokutového území si naběhlo několik hráčů domácích, míč se snesl k nohám šťastného střelce Obinny a ten se nemýlil ani napodruhé! Chievo dokonalo velký obrat a slaví tři body. Za to v Interu se mnoho hvězd rozloučil nepříjemných představením.

Více informací k zápasu

Janov CFC - AS Řím 1:0

18.05.2014 15:00

Góly: 83. Giannis Fetfatzidis

Janov dokonal dílo zkázy a připsal si na závěr nepovedené sezony další cenný skalp. Porazil totiž o jednu branku slavné AS Řím. Toho ztráta bodů příliš mrzet nemusí, protože mu v zásadě o mnoho nešlo.

Poslední souboj v tomto ročníku Serie A se pro oba soupeře nesl ve znamení klidu a možnosti vyzkoušet co nejvíc možností. Domácímu Janovu už o nic nešlo, AS si pojistilo druhou příčku a Scudetto už svého majitele našlo. Podobala se tomu také základní sestava, kterou trenér Rudi Garcia poslal na hřiště. Do brány se postavil Lukasz Skorupski, v obraně nastoupil například mladík Tin Jedvaj. Od první minuty jsme mohli vidět Ricciho, naopak na Tottiho se nedostalo. Na trávníku byl také zkušený Rodrigo Taddei, pro kterého to bylo poslední utkání v tomto dresu.

Dnešní utkání braly oba týmy spíše na bázi cti, takže výsostně relaxační tempo odpovídalo jejich motivaci. AS navíc nemohlo počítat s mnoha hvězdami, mimo jiné to byli Miralem Pjanić, Kevin Strootman či Maicon. Na projevu Vlků to bylo samozřejmě znát, protože oproti rychlým protiútokům dnes ofenzivně ladění hráči často vraceli míč až na stopery. Poklidnou rozehrávkou se prezentovali také Grifové.

Ti zahrozili o něco později, když si na centr ze strany naběhl do vápna zkušený křídelník Giuseppe Sculli a hlavičkoval. Mladý polský brankář ale skvěle zareagoval a míč se štěstím vyrazil. Obdobně se ukázal také mladík Mattia Perin, který zůstal klidný a hlavičku nabíhajícího Destra brilantně vyrazil. Likvidovat musel také náběh Adema Ljajiće, který nakonec ještě posunul míč před bránu. Před mladíčkem Riccim ale zareagoval obránce Marchese a balon odkopl. I Janov měl své šance, ale Centuriona zablokoval stoper Mehdi Benatia.

Po skvělém zákroku Nainggolana utíkal na bránu Perina Destro, ale nabíhajícímu Belgičanovi míč nenahrál a sám vystřelil. Jeho slabou střelu brankář Janova v pohodě chytil. Marcheseho střela byla příliš nepřesná. Ve hře AS hodně chyběla lehkost, bylo vidět, že Garciův tým bere utkání opravdu spíše jako důstojnou rozlučku s úspěšnou sezonou. První poločas uzavřel po dobré spolupráci s Ljajićem veterán Michel Bastos, jehož cesty po skončení sezony míří zpět do mateřského klubu v Emirátech.

Giallorossi se pokoušeli dostat se do vedení atraktivní hrou, ale jejich ofenzivní choutky často narážely na neprostupnou obrannou linii domácího týmu. Pod vedení bývalého hráče Burdissa se CFC úspěšně bránila nemnohým atakům hostí a samo vyráželo do brejků. Po hodině hry se trenér Rudi Garcia rozhodl dopřát odpočinku mladíkovi Riccimu a nahradil jej spoluhráčem z Primavery Mazzitellim. Sudí Irrati začal vytahovat karty, protože na hřišti se přitvrdilo. Bohužel jsme se ale nedočkali žádného ofenzivního představení.

Nezměnil to ani kapitán Francesco Totti, který nahradil unaveného a nevýrazného Adema Ljajiće. Dvacet minut před koncem se na hrací ploše objevil řecký univerzál Giannis Fetfatzidis, který utkání rozhodl. Naběhl si za obranu soupeře, která chvíli nepřesně rozehrávala a lehkým obloučkem snadno překonal mladého brankáře Skorupského v bráně AS!

I když se Římané jevili jako aktivnější celek a snažili se po většinu utkání tvořit hru, nakonec padli o jedinou branku. Pozitivem dnešního utkání je bezesporu množství mladých hráčů, kterým dal francouzský elegán příležitost. Symbolický duel mezi AS a lídrem z Turína skončil jasně - zatímco Bianconeri hladce zvítězili, AS pojalo utkání v relaxačním tempu. Byli to přesto právě Římané, kteří dodali Juventusu poměrně vyrovnaného protivníka a přispěli tím k atraktivitě ligy.

Více informací k zápasu

Juventus FC - Cagliari Calcio 3:0

18.05.2014 15:00

Góly: 8. Andrea Pirlo, 15. Fernando Llorente, 40. Claudio Marchisio

Juventus neponechal nic náhodě a v boji o body zvítězil i nad Cagliari. Na první pohled mu o nic nešlo, ale motivací pro Conteho hráče mohlo být domácí prostředí a především magická hranice sta bodů v sezoně.

Mistrovské Scudetto již měl Juventus zajištěno, takže se vlastně nemusel o nic bát. Po výhře nad AS Řím si mohl trenér Antonio Conte dovolit změny v sestavě, ale přesto sázel na osvědčená jména typu Pirla či Buffona. Obranu Staré dámy měl zaměstnávat zkušený Chilan Mauricio Pinilla.

Od úvodních minut se Cagliari muselo bránit, protože i když sezona skončila, Juventusu zbývala alespoň jedna motivace - chtěl překonat hranici sta bodů za sezonu, čímž by vstoupil do historie. Po chybě obrany se do šance řítil Carlos Tévez, ale míč z jeho kopačky mířil přímo do brankáře Silvestriho, kterému zlikvidování šance mnoho práce nedalo. Na opačné straně se hnal do útoku Victor Ibarbo, ale ani jeho postup na brankáře Buffona úspěch neslavil - zkušený italský reprezentant opět ukázal, jak nepostradatelný pro tým je.

Už po devíti minutách se přání trenéra Conteho začalo vyplňovat, když si Andrea Pirlo nastavil míč a po krátkém rozběhu poslal míč od břevna do brány!

A aktivita domácího týmu nepolevovala. Do další šance se dostal vysoký Bask Fernando Llorente a opět byl úspěšný. Po pouhých patnácti minutách Juve zahrávalo rohový kop a od Pirla se míč snesl na hlavu Fernanda Llorenteho. Pro něj už nebylo problémem poslat míč za záda brankáře Silvestriho - 2:0.

Ani za tohoto stavu se Cagliari nevzdalo a pokoušelo se s výsledkem něco udělat. Pinilla pálil v prostoru šestnáctky, nicméně jeho dělovku znovu zneškodnil skvělý Buffon. Tento zákrok posloužil turínskému gigantu jako základ rychlého protiútoku, který po nahrávce Marchisia mohl zakončovat Carlos Tévez. Do další šance se prodral rychlík Kwadwo Asamoah, který proběhl blíže k pokutovému území a z dvaceti metrů vypálil. Silvestri sice zasáhl, ale na další akci soupeře už nárok neměl. V pokutovém území hostů dokázal i v pádu Lichtsteiner přepopslat míč právě na Marchisia, který se poté obtočil kolem vlastní osy a nekompromisní dělovkou poslal míč pod horní konstrukci brány.

Drtivý tlak Juve mohl být ještě navýšen, ale brankáři Silvestrimu se dnes výjimečně skvěle dařilo. Zlikvidoval dělovku Téveze a poté si poradil také se šancí Fernanda Llorenteho. Mohutné ovace patřily pár minut po změně stran brankáři Buffonovi, který pogratuloval každému spoluhráči a byl nahrazen rezervním brankářem Rubinhem. Ten si musel poradit s akcí Victora Ibarba, ale celou situaci zvládl na jedničku.

Cagliari předvedlo rychlou akci na jeden dotyk, ale zkušený záložník Daniele Conti byl obklopen přesilou protihráčů a nebyl schopen pořádně zakončit. Jeho tým se ale sympaticky nevzdal a dál bojoval alespoň o čestný úspěch. Posledních patnáct minut v sezoně patřilo také záložníkovi Pepemu, který většinu sezony promarodil a jeho kariéra v dresu Turína se chýlí ke konci. S vědomím konce dnešního utkání tempo hry stále klesalo a v závěru zápasu se diváci dočkali snad jen jediné výraznější šance. Mauricio Pinilla ale svou akci neproměnil a mířil přímo do rukavic brankáře Rubinha.

Poslední minuty došly ke svému konci a Carlos Tévez ještě na chvíli předváděl své umění. Sudí Bergonzi poté ukončil zajímavé utkání, ve kterém si Juve došlo až k rekordní hranici sta bodů.

Více informací k zápasu

Calcio Catania - Atalanta Bergamo 2:1

18.05.2014 15:00

Góly: 65. Francesco Lodi, 90. Gonzalo Bergessio (pen.) - 80. Moussa Koné

Catania na rozloučenou porazila Atalantu Bergamo, ale jejímu sestupu do Serie B to stejně nezabránilo. Výhru Elefantini zařídil až v nastaveném čase Gonzalo Bergessio. Catania získala v posledních třech kolech plný počet devíti bodů.

Branky na Angelo Massimino začaly padat až ve druhém dějství. Co se týče prvního poločasu, v něm se nic podstatného neudálo. Hra byla poměrně vyrovnaná a příliš šancí se na hřišti neurodilo. Mnohem atraktivnější byl z tohoto pohledu poločas druhý.

Po pětašedesáti minutách si Lodi vyměnil míč s Bergessiem, načež prvně jmenovaný technickou střelou na vzdálenější tyč překonal gólmana Consigliho - 1:0 pro Catanii.

Deset minut před koncem utkání se hostům podařilo vyrovnat. Frison ještě dokázal vytěsnit dalekonosný pokus na břevno, ale míč odražený od brankové konstrukce dopravil dorážkou do sítě Moussa Koné - 1:1. Utkání směřovalo k remízovému konci, když v tom udeřili domácí Sloni. V nastaveném čase zahrál jeden z obránců Atalanty ve vápně rukou, a ačkoliv celá akce skončila gólem, rozhodčí neponechal výhodu a nechal zahrávat pokutový kop. Gonzalo Bergessio ho proměnil a zařídil domácím vítěznou rozlučku. Catanii v příští sezoně v nejvyšší soutěži nehledejme, s dvaatřiceti body obsadila sestupovou osmnáctou pozici.

Více informací k zápasu

Udinese Calcio - UC Sampdoria 3:3

17.05.2014 20:45

Góly: 26. Antonio Di Natale, 31. Antonio Di Natale, 88. Antonio Di Natale - 10. Stefano Okaka, 53. Éder, 55. Roberto Soriano

Pokud mělo být tohle poslední utkání kapitána Di Nataleho, pak o něm může mluvit pouze v superlativech. Ne snad proto, že by se rozloučil výhrou, ale po individuální stránce dnes neměl konkurenci. Ani jeho hattrick ale nestačil na všechny body proti dobře hrající Dorii.

Před utkáním se hodně mluvilo o budoucnosti týmu z Udine. Ta je totiž už dlouhou dobu spojena se jménem trenéra Francesca Guidolina a kapitána Antonia Di Nataleho. Zkušený veterán rozmýšlí, co bude dál. Ve hře je také možnost ukončení dlouholeté spolupráce. Pokud ano a tohle měla být derniéra, pak je to opravdu stylová rozlučka.

Musím říct, že kdyby měl kapitán Zeber předvádět tohle i další sezonu, hodně by mi v případě definitivního konce chyběl. Dnes večer totiž jasně ukázal, že ještě má týmu co dát a že se naopak Udinese musí spoléhat na jeho postavu. Přesto byla aktivnější Sampdorie - Gabbiadinni se po krásné přihrávce Soriano ocitl v gólové šance, kterou ale zcela zazdil a poslal míč na branku Udinese. Na druhé straně Pereyra nabídl míč do střelecké pozice Fernandesovi, jehož dělovku parádním zákrokem vytáhl nad svoji svatyni gólman Sampdorie Fiorillo.

Blucerchiati se dostali do vedení téměř vzápětí - centrovaný míč od Manola Gabbiadiniho našel Okaku Chuku a někdejší hráč římských Vlků poslal svůj tým do vedení. Zebry se al nevzdaly a Di Natale hrozil. Řítil se zcela sám na Fiorilla, který se ale na brankové čáře roztáhl a nohou vytěsnil střelu zkušeného domácího kanonýra. Po faulu ale Udinese dostalo šanci na přímý volný kop a Di Natale ji bezezbytku využil. Zkušený útočník nádherně zakroutil míč přes zeď a potvrdil tak pověst fotbalového génia. Gólman Fiorillo zůstal pouze nehybně stát na svém místě - 1:1.

Zebry se daly do pohybu a tlačily svého soupeře neustálou kombinací. Jejich snaha vynesla výsledky již o pár momentů později, když se povedlo Pereyrovi přesprintovat svého strážce, obelstit gólmana a následně nechystat míč nabíhajícímu Di Natalemu, jenž z blízkosti doklepl míč do prázdné branky. A nemusel to být jediný gól Di Nataleho. Italský veterán byl rychlejší než obránci Sampdorie a dostal se tak k blízkosti branky hostů. Jeho první ránu z levé strany vytěsnil parádně Fiorillo, dorážku stejného hráče zastavila tyč!

Přesto si Udinese nedokázalo pohlídat své vedení. Jen deset minut poté, co hráči trenéra Guidolina vyběhli na trávník a snažili se o zisk bodů, se Sampdorii podařilo vstřelit dvě branky. Nejprve Eder dostal lahůdkový pas za obranu a následně chladnokrevně prostřelil gólmana Brkiće. A po něm Sampdoria vstřelila další branku. Roberto Soriano sice nejprve neměl štěstí a gólman Brkić jej vychytal, ale míč vyrazil zpět k hostujícímu záložníkovi, který se ale nerozpakoval a z těžkého úhlu poslal balon do poloprázdné branky - 3:2!

A gólové hody pokračovaly. Udinese se dostalo do tlaku a Doria chvíli nevěděla, co přesně má hrát, aby zastavila útoky domácího týmu. Di Natale dostal následně míč do vápna, během vteřiny se zbavil svého strážce a pak vypálil. Jeho dělovku z blízkosti parádním zákrokem zneškodnil gólman Fiorillo! Poslední slovo v utkání měl však přeci jen útočník Di Natale. Někdejší reprezentant načasoval skvěle svůj náběh a ocitl se náhle v tváří tvář gólmanovi Fiorillovi. Ten sice dělal všechno, co mohl, ale byl bez šance zasáhnout proti střele z bezprostřední blízkosti. Udinese se nakonec může radovat alespoň z bodu a se sezonou se loučí důstojně.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Juventus FC38333280:23102
2.AS Řím38267572:2585
3.SSC Neapol38239677:3978
4.ACF Fiorentina381981165:4465
5.Inter Milán381515862:3960
6.Parma FC3815131058:4658
7.Turín FC3815121158:4857
8.AC Milán381691357:4957
9.SS Lazio3815111254:5456
10.Hellas Verona381661662:6854
11.Atalanta Bergamo381551843:5150
12.UC Sampdoria381291748:6245
13.Janov CFC3811111641:5044
14.Udinese Calcio381281846:5744
15.Cagliari Calcio389121734:5339
16.Chievo Verona381062234:5436
17.US Sassuolo38972243:7234
18.Calcio Catania38882234:6632
19.Bologna FC385141928:5829
20.AS Livorno38672539:7725

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (384)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele