Serie A - preview 38. kola

17.05.2014, 08:37, aktualizováno 18.05.2014, 09:19
Previews
V italské lize je takřka o všem podstatném jasno, jedinou výjimkou je obsazení šesté příčky, ze které se postupuje do Evropské ligy. Nejblíž k ní má Turín, který hraje na hřišti Fiorentiny. Parma hostí Livorno, šanci mají i AC Milán a Hellas, které vyzvou Sassuolo respektive Neapol.
Janov CFC - AS Řím  (neděle 15:00)
Italský vicemistr již dávno přišel o svou šanci na Scudetto, ale to mu nebrání v atraktivní hře. Poslední dvě vystoupení se mu nepovedla, takže je jasné, že proti týmu ze spodních pater tabulky si bude chtít spravit chuť. Grifové jsou outsiderem tohoto klání, neboť příchuť výhry naposledy zažili na konci března.

Již poslední utkání proti mistrovi z Turína odehráli Giallorossi ve značně exhibičním tempu. Neměli co ztratit, neměli co získat. Podobné to bude také proti Janovu, takže i v tomto utkání si trenér Rudi Garcia dovolí nasadit mladé hráče nebo ty, kteří se na hrací plochu nedostávají tak často. Dojde také k několika emotivním situacím, neboť kádr by přes léto měli někteří hráči opustit. Týká se to například Adema Ljajiće, Michela Bastose či stárnoucího veterána Rodriga Taddeie.

Pro Řím se jednalo o velmi úspěšnou sezonu. Jen málokdo si po loňském fiasku a nepovedených experimentech typu Zdeňka Zemana či Luise Enriqueho na trenérské lavičce dokázal představit druhé místo. A ještě před pár koly nechybělo mnoho, aby AS pronásledovalo Juventus. Jeho síla je ale v posledních sezonách stabilně nad ostatními konkurenty. Vše začalo jmenováním nového trenéra. V pořadníku amerického vedení byla jména jako Massimilliano Allegri či Walter Mazzarri. Sportovní ředitel nakonec vsadil na francouzského elegána Rudiho Garciu z Lille. A dobře udělal, protože tento muž dal hře AS lehkost, styl a zároveň naučil jeho obranu držet pohromadě.

Také mohutně investující Neapol nějakou dobu zdárně proháněla vedoucí duo, ale nakonec nevydržela vysoké tempo a z předního pelotonu vypadla. V jiných ročnících by možná současných 85 bodů Vlkům z Věčného města bohatě stačilo k zisku titulu, ale letošní Juventus je rekordní. Po dvou prohrách se přesto Giallorossi budou snažit rozloučit se s touto sezonou důstojně a pokud možno výhrou. Nepomůže jim k tomu například Miralem Pjanić, který po svolení od klubu odcestoval za svými reprezentačními kolegy. Zraněným je také Kevin Strootman. A v neposlední řadě není zcela fit Mehdi Benatia.

V ideálním složení do utkání nevstoupí ani Grifové, kterým bude chybět kanonýr Alberto Gilardino. Kvůli zranění jsou nadále mimo hru Andrea Bertolacci, Isaac Cofie, Paolo De Ceglie a Giovanni Marchese. Karetní trest postihl Lucu Antonelliho, který si tedy rovněž nezahraje. Janov nad Římany zvítězil naposledy na podzim roku 2011, když hosty porazil těsně 2:1. Od té doby ale tomuto vzájemnému duelu vládnou právě Římané.

Janovu se nedaří a jen těžko bude tuto sezonu považovat za úspěšnou. Z posledních sedmi utkání si navíc Grifové připsali jen dva body. Trenér Gian Piero Gasperini sice není spokojen s tím, jakým směrem se cesta Grifů ubírá a v jaké pozici zakončí sezonu, ale přesto je přesvědčen, že jeho svěřenci dají do zápasu s AS všechno. Po posledním utkání se Sassuolem, které Janov prohrál vysoko 4:2, se Gasperini nechal slyšet, že jeho týmu chybí jen štěstí.

"Nehrajeme špatně, líbí se mi naše napadání i práce obranných řad. Prostě postrádáme štěstí. Dáváme do zápasu všechno, ale chybí nám výsledky. Prohra se Sassuolem mě mrzí, protože jsme si zasloužili lepší výsledek. Ale to je fotbal, někdy prostě nevyhraje ten lepší celek. Do zápasu s Římem se musíme napravit a zlepšit. Víme, co nám dělalo problémy a pokusíme se odčinit tenhle zápas lepším výsledkem."

Přesto je návrat trenéra Gasperiniho chválen. Celek, který se pohyboval dost blízko k sestupovým příčkám, se dokázal zachránit rychleji, než se možná čekalo. Poté ale věci přestaly fungovat. To dokonce vedlo některé skupiny fanoušků k protestům vůči vedení, ale trenér Gasperini osobně prohlásil, že bez podpory fanoušků nemůže klub dosáhnout ničeho. Zároveň je prosí, aby byli při utkání s věhlasným Římem slyšet. Který z celků odčiní poslední zaváhání?
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - De Maio, Burdisso, Gamberini - Vršaljko, Cabral, Sturaro, Konate - Fetfatzidis, Calaio, Sculli
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Skorupski - Torosidis, Romagnoli, Castan, Dodo - Florenzi, Nainggolan, Taddei - Gervinho, Totti, Destro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.50 - 3.30 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Juventus FC - Cagliari Calcio  (neděle 15:00)
Juventus Turín již v této sezoně prakticky nemá mnoho met, na které by ještě nedosáhl. Pravda, pohárová Evropa mu u nohou přímo neležela, ale jinak své ostatní úkoly splnil - obhájil Scudetto před dotírajícím AS Řím a Neapolí a finanční stránka rovněž patří mezi jeho doménu. Teď mu zbývá jediný sen; chce pokořit hranici sta bodů.

K tomu potřebuje porazit Cagliari Calcio, což na první pohled vůbec není těžký úkol. Sardinský celek na Juventus vyzrál naposledy před pěti lety, kdy jej porazil góly Neného a Alessandra Matriho. Na druhou stranu, Cagliari se bude chtít na favorita vytáhnout a mnozí hráči si budou chtít důrazně říct o nové smlouvy. Navíc se jedná o poslední kolo ligové sezony, což je další velká motivace. Jak jinak jej zakončit lépe, než výhrou nad mistrem?

Pouhý bod chybí Juventusu k dosažení stobodové hranice. Ligový rekord již překonán byl, protože v současné době je Juventus na kvótě o dva body vyšší, než byl úspěch Interu ze sezony 2006/2007. Mohl za to především výsledek v minulém kole, ve kterém si po víceméně relaxačním utkání s AS Řím Juve zajistilo tři body díky pozdní brance Pabla Daniela Osvalda. Právě někdejší Říman je nyní na hostování v týmu Bianconeri a minutu po uplynutí řádné hrací doby vstřelil rozhodující a jedinou branku utkání.

Stovka je nyní velkým snem fanoušků, kteří již stihli oslavit Scudetto. Stará dáma sice v této sezoně měla zdatnou konkurenci právě od římských Vlků, ale titul si zasloužila. Téměř nechybovala. Teď by se ráda připojila do klubu "stovkařů", který zatím čítá jen tři kluby - Real Madrid, Barcelonu a Celtic. Mistrovské oslavy by tedy mohly být ještě výraznější. Problémem by se mohla jevit neochota trenéra Antonia Conteho jasně vyjádřit své stanovisko ohledně budoucnosti. Právě zvěsti o setrvání někdejšího hráče Juventusu a úspěšného trenéra nedávají mnohým fanouškům spát, neboť zájemců je mnoho a čas pomalu ubíhá.

Bianconeri budou o rekord a tři body bojovat bez zraněného Artura Vidala. Mimo hru je také Mirko Vučinić a po disciplinárním trestu také suspendovaný Giorgio Chiellini, který v minulém utkání loktem udeřil Miralema Pjaniće. Cagliari má seznam absentujících hráčů obvykle mnohem delší a čítá jména jako Francesco Pisano, Matias Cabrera, Matias Vecino, Albin Ekdal, Nene a Nicola Murru, všichni jsou totiž zranění.

Poslední utkání se Cagliari příliš nevyvedlo, protože prohrálo se zuby nehty bojujícím Chievem Verona. Celé utkání rozhodla jediná branka Daria Dainelliho, která navíc spasila Mussi Volanti. Pro Cagliari naštěstí prohra nemá fatálních následků, protože tento tým byl dávno zachráněn. Cagliari již má za sebou změnu trenéra, protože se na lavičku vrátil Ivo Pulga. Po neúspěšném angažmá Diega Lópeze se ujal kormidla Ostrovanů právě Pulga a vedení si zatím vůbec nemůže stěžovat - čtyři vítězství zaručila ambicióznímu celku záchranu především díky třem bodům proti Janovu.

Pokud se podíváme do historie obou celků, zjistíme, že jejich vzájemné zápasy mají jednoznačného favorita. Juventus Turín vyhrál osmnáct zápasů z celkového počtu 33. Pokud Bianconeri vyhrají i tento duel, stanou se historicky jediným mužstvem Serie A, které vyhrálo všechny své domácí zápasy. Do zápasu by navíc mohlo naskočit několik náhradníků. Kromě brankáře Storariho je to například stále nevyužitý Formica Atomica, o jehož budoucnosti v Turíně taktéž není jasno.
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Storari - Barzagli, Bonucci, Caceres - Lichsteiner, Pogba, Pirlo, Marchisio, Asamoah - Osvaldo, Giovinco
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Avramov - Perico, Rossettini, Astori, Avelar - Dessena, Conti, Eriksson - Cossu - Sau, Ibarbo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.20 - 6.50 - 13.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Calcio Catania - Atalanta Bergamo  (neděle 15:00)
Stadio Angelo Massimino se bude loučit s nejvyšší soutěží. Catania se bude chtít důstojně rozloučit výhrou proti Atalantě Bergamo, která se zase v případě vítězství může posunout na desátou pozici. Doufat přitom musí ve ztrátu Lazia.

Osud Catania se definitivně zpečetil v minulém kole. Elefantini sice porazili Boloňu a navázali tak na představení proti Římu, ale vzhledem k výhře Chieva bylo po nadějích. Sicilský celek zkrátka začal sbírat body až příliš pozdě a v závěru už měl malou šanci manko dohnat. Catania byla v Serii B naposledy v sezoně 2005/2006! Jaký bude další osud týmu zatím není známo, na odchodu by mělo být několik hráčů včetně Jaroslava Plašila, který je údajně spojován s Jabloncem. Catania se bude chtít mezi italskou elitu co nejrychleji vrátit, inspirovat by se mohla Palermem, kterému se to letos podařilo. Bohužel tak apeninský poloostrov opět nezažije prestižní sicilské derby právě mezi Palermem a Catanií.

Eufórii v minulém kole zažili hráči Atalanty Bergamo, kteří doma porazili brankou v nastavení AC Milán, přestože po vlastní brance prohrávali. Nerazzurri si tak pojistili jedenácté místo o které už nepříjdou a ještě mohou pomýšlet na umístění v první desítce. Situaci však nemají ve svých rukou, krom toho, že musí porazit Catanii, potřebují porážku Lazia, které ale hraje doma se sestupivší Boloňou.

Domácím bude scházet duo Rolin, Peruzzi, kde prvně jmenovaný má zdravotní problémy a druhý si odpykává karetní trest. Na druhé straně s největší pravděpodobností nezasáhnou Stendardo, Yepes, Cazzola, Carmona a Lucchini.
Calcio Catania - pravděpodobná sestava:
Frison - Gyomber, Bellusci, Capuano, Monzon - Izco, Rinaudo, Plašil, Leto - Bergessio, Castro
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Sportiello - Nica, Benalouane, Bellini, Brivio - Migliaccio, Cigarini, Baselli - Estigarribia, Bentancourt, Brienza
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.50 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
ACF Fiorentina - Turín FC  (neděle 20:45)
Fotbalisté Turína mají vše ve svých rukou a pokud zvítězí na Fiorentině, zahrají si v příštím ročníku Evropskou ligu. Vyhrát na Artemio Franchi však nebude jednoduché, zvláště když bude scházet vykartovaný Ciro Immobile. Naopak na druhé straně se v základu objeví Giuseppe Rossi.

Fiorentina zakončí letošní ročník na solidním čtvrtém místě a nic na tom nezmění závěrečné kolo s Turínem. Fialky se museli po celou sezonu vypořádávat s vlnou zranění, která postihla zejména ofenzivní část sestavy a vybojované čtvrté místo je nakonec dobrý úspěch. Nesmíme také zapomínat, že se domácí probojovali až do finále Coppa Italia, kde ale nestačili na výbornou Neapol. Na kdyby se sice nehraje, ale při představě, že by měla Viola po celou sezonu kompletní kádr, mohla dopadnou sezona mnohem, ale mnohem lépe. Montellova parta si sice v příští sezoně nezahraje vysněnou Ligu mistrů, kde naposledy startovala v sezoně 2009/2010 a vypadla až v osmifinále po těsných výsledcích s Bayernem Mnichov, ale těšit se může na Evropskou ligu.

Co se týče bojů o Evropskou ligu, je Granata v "pole position" a to přestože v minulém kole doma nevyhrála. Za všechno může ztráta AC Milán na půdě Atalanty Bergamo. Rossoneri prohráli poslední možnou střelou v zápase 2:1 a na Turín ztrácí 2 body. Turínští totiž doma remizovali s Parmou 1:1, čímž si před ní udrželi bodový odstup. Každopádně Ducali se stále mohou na šesté místo posunout, potřebují však vyhrát nad Livornem a doufat ve ztrátu Tora. Při rovnosti bodů by totiž byla Parma šestá, neboť má s Turínem lepší vzájemnou bilanci.

Souboj Fiorentiny a Turína má obrovskou důležitost zejména pro hostující tým. Krom zisku EL by si Granata ráda vylepšila vzájemnou bilanci. Z posledních jedenácti utkání vyhrála Fiorentina hned osmkrát! Naposledy se ale body dělili, v nezáživném utkání 19. kola branka nepadla.

Zatímco Giuseppe Rossi opět může hrát, Mario Gomez už v této sezoně nenastoupí. Navíc je známo, že se nedostal ani do nominace Německa na světový šampionát, kdežto Rossi v Prandelliho výběru figuruje. Krom Gomeze budou v utkání chybět Savič, Neto a potrestaný Matos. Beze ztrát se to neobejde ani na opačné straně barikády. Řeč už byla o Immobilem, který se s 22 brankami nejspíše stane králem ligových střelců, vedle něj budou chybět Masiello, Pasquale, Basha, Farnerud a Bovo.
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Rosati - Roncaglia, G.Rodriguéz, Tomovič, Pasqual - Aquilani, Pizarro, Borja Valero - Iličič, Rossi, Cuadrado
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Padelli - Glik, Rodriguéz, Moretti - Maksimovič, Kurtič, Vives, El Kaddouri, Darmian - Cerci, Meggiorini
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.20 - 3.60 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
AC Milán - US Sassuolo  (neděle 20:45)
Už jen malou šanci mají fotbalisté AC Milán, aby si zahráli v příštím ročníku Evropskou ligu. Vše má ve svých rukách FC Turín, popřípadě Parma. Nicméně Rossoneri by rádi zakončili špatný rok vítězstvím, navíc Sassuolu mají co oplácet.

Neboť právě duel se Sassuolem byl v této sezoně pro Milán klíčový. Po šokující porážce 4:3, kdy všechny góly Neroverdi vstřelil Domenico Berardi, se ze San Sira poroučel Massimiliano Allegri a na jeho místo usedl Clarence Seedorf. Sázka na někdejšího vynikajícího nizozemského záložníka však budí rozpaky. Seedorf určitě na týmu zapracoval, zejména na defenzívě, ale pořád to herně není tak, jak by si mnozí přáli. Zkrátka jeho budoucnost je v Milanu nejistá, spekuluje se o tom, že tým převezme Luciano Spaletti, jenž je po konci v Zenitu Petrohrad bez angažmá.

Ať už Seedorf u kormidla týmu zůstane či nikoliv, stále ho ještě čeká duel se Sassuolem. Milán v minulém kole prohrál 2:1 s Atalantou, když mu rozhodující branku vstřelil v poslední minutě nastavení Brienza. Domácí tím v podstatě přišli o možnost zahrát si evropské poháry a pokud se to po posledním kole potvrdí, bude Milán v Evropě chybět po dlouhých patnácti letech. V sezoně 98/99 totiž skončil až na desátém místě a v té následující tj. 99/00 v pohárech chyběl.

Sassuolo nebude v příští sezoně v Serii A chybět. Neroverdi se po znovuzvolení hlavního kouče Di Francesca neskutečně zvedli a po výhrách nad Atalantou, Chievem, Fiorentinou a Janovem zachránili prvoligovou příslušnost. V posledních dvou zápasech navíc dohromady nastříleli osm branek, takže by se měl mít Milán na pozoru. Ostatně on sám to ví nejlíp, v 19. kole od něj utržil čtyři branky, přesněji řečeno je obdržel od Domenica Berardiho (jediný hráč, který kdy dal Milánu čtyři góly), který nastoupí i tentokrát.

Milánu bude chybět Birsa, Saponara a Bonera. Sassuolo je na tom podobně, jeho marodka se radikálně vyprázdnila, přesto na ní zůstávají ex-milánský Acerbi, Bianco, Manfredini a Alexe.
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Abbiati - Abate, Rami, Mexés, Constant - De Jong, Montolivo - Taarabt, Kaká, El Shaarawy - Balotelli
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Pomini - Gazzola, Antei, Cannavaro, Longhi - Biondini, Magnanelli, Missiroli - Berardi, Zaza, Sansone
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.25 - 6.00 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Parma FC - AS Livorno  (neděle 20:45)
Parma doma v závěrečném kole hostí sestupové Livorno, ale ani případný úspěch jí nezaručí start v Evropské lize. Vše má totiž ve svých rukou Turín, ale pokud na Viole ztratí a Parma zvítězí, Evropská liga jí nemine.

Parma v minulém kole remizovala s Turínem a tím mu ponechala mít vše ve vlastních rukou. Mezi oběma týmy je jen jednobodový náskok, ale vzhledem k poslednímu kolu jde do trháku právě Granata. Parma bude čekat v závěsu na zaváhání, které ale není nereálné. Toro totiž cestuje do Florencie, kde se utká s místní Fiorentinou. Parmu pak čeká o poznání snadnější úkol a sice doma porazit jistého sestupujícího - Livorno. Ducali by rádi zakončili sezonu na šestém místě a kvalifikovali se do Evropské ligy. Bylo by to skvělé zakončení sezony, která je ale i tak dost úspěšná. Připomeňme si, že Parma překonala klubový rekord v počtu neprohraných utkání v řadě.

Zatímco Parma má stále o co bojovat, ikdyž nemá situaci ve svých rukou, Livorno je na tom opačně. Už v minulém kole se rozhodlo, že po sezoně zamíří do Serie B a poslední kolo na tom nic nezmění. Hosté tak budou hrát zejména o čest. Parmě má navíc co oplácet. Amaranto naposledy prohrálo ve vzájemném měření sil 3:0.

Ducali nastoupí bez zraněných Vergary a Pozziho. K dispozici nebudou ani Lucarelli a Felipe, oba dva si odpykávají karetní trest. Do závěrečného kola nenastoupí v kompletní sestavě ani hosté. Trenér Nicola musí oželet starty Luciho, Mbayeho, Emeghary, Castelliniho, Benassiho a Borjy, přičemž poslední tři jmenovaní jsou v karetním trestu.
Parma FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Cassani, Paletta, Gobbi, Molinaro - Acquah, Gargano, Parolo - Schelotto, Amauri, Cassano
AS Livorno - pravděpodobná sestava:
Bardi - Ceccherini, Rinaudo, Emerson, Mesbah - Biagianti, Mosquera, Duncan - Greco, Siligardi - Paulinho
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.22 - 6.00 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SSC Neapol - Hellas Verona  (neděle 20:45)
Hellas Verona je velmi příjemným překvapením. Nehledě na to, že jeho série výher nebyla dotažena do konce a občasné výpadky se množily, Hellas má stále ještě malou šanci na kvalifikaci do Evropy. Nemá ale situaci ve svých rukou, potřebuje zaváhání dalších přímých konkurentů. A to nebude snadné, obzvlášť, když má prověřit ambiciózní Neapol.

Nováček ligy má na za sebou skvělou sezonu a i kdyby v posledním utkání sezony prohrál, stejně nepřijde o postavení v první desítce. Tým trenéra Mandorliniho prokázal italskému fotbalu poctu také tím, že dokázal vymáčknout maximum schopností ze zkušeného útočníka Lucy Toniho, který dokonce s Immobilem a Tévezem bojoval o korunu pro krále střelců. Koneckonců, stále jej od prvního Immobileho dělí jen dva zásahy. První zápas v Serii A se Hellasu povedl na výbornou, neboť čerstvý člen první ligy šokoval celou Itálii a zvítězil nad slavným AC Milán. Podobně chytlavý výsledek by si rád připsal také v posledním letošním utkání.

Neapol je ale (při vší úctě k tradičnímu Milánu) poněkud jiná káva. Je ve formě, získala trofej pro vítěze Coppa Italia a daří se jí hrát velmi ofenzivní fotbal. Důkazem může být také poslední ligové utkání, ve kterém Partenopei změřili síly s Blucerchiati. Janovský celek sice hrál poměrně vyrovnanou partii, ale prohrál 5:2. O góly se podělili Duván Zapata, Lorenzo Insigne, José Maria Callejón, Marek Hamšík a vlastním gólem se prezentoval také Mustafi. Není to ale ojedinělý výsledek, který dokumentuje sílu současné Neapole.

Týden před tím si svěřenci trenéra Rafy Beníteze poradili s Cagliari rozdílem tří branek a o finálovém klání poháru zde již byla také řeč. I v něm nadělili Fiorentině tři branky. I díky tomuto vítězství může trenér Rafael Benítez považovat svou premiérovou sezonu na lavičce ambiciózního týmu za úspěšnou, třebaže bodový rozdíl mezí Neapolí a vedoucím Juventusem se zdá být až neuvěřitelně zdrcující.

Klíčem k dobrým výkonům byla v letošní sezoně především forma na domácím hřišti. Pokud by Hellas v Neapoli vyhrál, stal by se teprve třetím týmem, který by si ze stadionu San Paolo přivezl všechny tři body. Pro Neapol možná už není o co hrát, ale stále se najde dost důvodů k motivaci. A to minimálně pro hráče jako Lorenzo Insigne či Christian Maggio, kteří budou bojovat až do poslední chvíle (tedy nedělního zápasu) o vysněnou možnost zařadit se do finálního seznamu italského trenéra Cesareho Prandelliho pro nadcházející mistrovství světa.

Hellas stále ještě živí naději na kvalifikaci do Evropské ligy. K tomu mu ale výhra nad Neapolí stačit nebude - potřeboval by ještě, aby všichni jeho konkurenti zaváhali. To se týká milánského AC, dále FC Turín a také Parmy. Nehledě na to je ale trenér Andrea Mandorlini navýsost spokojen s probíhající sezonou.

V rozhovoru pro stanici Sky Sport Italia jasně řekl: "Naším předsezónním cílem byla záchrana. Nic víc, nic míň. Zažili jsme skvělou sezonu a jediné, co mě mrzí, je fakt, že jsme poztráceli příliš mnoho bodů až v samém závěru zápasů. Nedostatečná koncentrace a aktivita nás stály hodně. Myslím, že hlavním favoritem na zisk šestého místa je Parma, pro mě určitě. Máme sice ještě šanci, ale musíme být vděční už za to, co se nám povedlo," uvědomuje si trenér Mandorlini.

Naděje umírá poslední. Známé rčení, které si teď asi ve Veroně hodně opakují. Městský rival se zachránil, tak proč by nemohl věřit i Hellas? K tomu ale bude potřebovat velkou dávku štěstí pro sebe a také vlastní iniciativu. Vodítkem by mohl být již šestatřicetiletý útočník Luca Toni, autor dosavadních dvaceti ligových branek. Povede se mu uzmout korunu pro krále střelců mladému Immobilemu?
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Reina - Maggio, Henrique, Fernandez, Zuniga - Jorginho, Dzemaili - Callejón, Pandev, Insigne - Zapata
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Rafael - Cacciatore, Maietta, Moras, Albertazzi - Sala, Donadel, Hallfredsson - Iturbe, Toni, Marquinho
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.53 - 4.33 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SS Lazio - Bologna FC  (neděle 20:45)
Lazio už na Evropskou ligu nedosáhne a s neúspěšným ročníkem 2013/2014 se bude loučit v domácím prostředí s Boloňou, pro kterou je to minimálně na rok poslední zápas v italské nejvyšší soutěži.

Na Evropskou ligu už neexistuje ani teoretická šance, neboť i kdyby Lazio vyhrálo a všechny týmy před ním prohráli, měli by Biancocelesti stejný počet bodů jako FC Turín. Granata má ale lepší vzájemná utkání a o šestou pozici by nepřišla. Splnit cíl se tak římskému celku nepodařil. Lazio si ještě může v tabulce o pár příček polepšit, ale zpackanou sezonu už to stejně nezachrání. Dobrou zprávou pro fanoušky Biancocelesti je udržení několika opor včetně Miroslava Klose, který na Stadio Olimpico prodloužil smlouvu.

Ještě v dnešním utkání mohla Boloňa bojovat o zachování prvoligové příslušnosti, jenomže minulé kolo doma vůbec nezvládla a po porážce s Catanií míří do Serie B už kolo před koncem soutěže. Boloně se tato sezona vůbec nevydařila a její pád tak trochu předznamenal i odchod Alessandra Diamantiho do čínského Ghouzou. Už s ním v sestavě se hostům nedařilo, ale po jeho odchodu hra ještě více trpěla. Boloňa sestupuje společně s Catanií a Livornem a další možnost zahrát si v nejvyšší soutěži bude mít nejdříve za rok.

V závěrečném kole sezony se musí trenér Edy Reja obejít bez Mauriho, Konka, Kakuty, Marchettiho, Edersona a Onaziho. Podobně je na tom i Boloňa. Zranění jsou Della Rocca s Perézem, v trestu pak Paponi, Christodoulopoulos, Koné a Bianchi.
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Berisha - Pereirinha, Biava, Dias, Radu - Biglia, Ledesma, Lulič - Candreva, Klose, Keita
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Stojanovič - Crespo, Sorensen, Natali, Cherubin - Ibson, Pazienza, Čech - Moscardelli, Acquafresca, Laxalt
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.33 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Chievo Verona - Inter Milán  (neděle 20:45)
Chievo Verona si může oddychnout - je totiž zachráněno a fanoušci Serie A uvidí i v příštím ročníku ligy slavné městské derby. Inter Milán také splnil povinnost a dokázal se kvalifikovat do evropských pohárů, takže v neděli večer se bude opravdu jednat spíše o rozlučku s celou sezonou.

Mussi Volanti již nemají (snad s výjimkou cti) o co hrát, neb jsou zachráněni. V posledním kole přivítají nostalgií zasažený Inter Milán, který se loučí s mnoha hráči. Vysoko nad nimi však ční jedno velké jméno - argentinský hrdina a gentleman Javier Zanetti se rozhodl ukončit svou bohatou kariéru v Interu Milán a minule naposledy vyběhl před zaplněn před ochozy San Sira. A bylo čemu tleskat, protože Inter Milán dotvrdil svou formu i ambice na postup do Evropské ligy a poradil si s římským Laziem poměrem 4:1.

Lazio se sice velmi brzy dostalo do vedení, když se trefil Giuseppe Biava, ale od té doby se začal trefovat jen a pouze Inter Milán. Vděčí za to především mladému a dravému záložníkovi Mateu Kovačićovi, který ve spolupráci se zkušeným záložníkem Hernanesem řídil poslední fugu pro Zanettiho. Některá italská média označila po utkání mladého záložníka za maestra a hvězdu dne, protože chorvatský talent Kovačić po dlouhé době předvedl skvělou práci a měl velký podíl na jasné výhře Nerazzurri. Oba hráči, tedy Hernanes i Kovačić, si budou chtít pojistit svá místa v základní řadě nového Interu.

Majitel a obchodník Erick Thohir totiž naznačil, že velkoklub s upadajícím kreditem čeká velká a dlouhá cesta za slávou. Přestavba kádru si samozřejmě žádá čas a finance. Pro dobro italského fotbalu jako celku je tedy skvělá zpráva, že Erick Thohir disponuje obojím ve velké míře. Ještě před tím, než své místo zaujmou personální změny a obměna hráčského materiálu je však třeba učinit poslední krok a rozloučit se se sezonou ve velkém stylu. A zápas proti Chievu se jeví jako ideální příležitost pro vylepšení statistik.

Mussi Volanti jsou zachráněni, i když nejeden fanoušek calcia pláče. Jsou to právě hráči trenéra Eugenia Coriniho, kteří se prezentují velmi nezábavným, neatraktivním a vůbec defenzivním pojetím hry s častou nulou na své straně skóre. Pokud se o někom dá říci, že trochu vyčnívá z tohoto betonem zalitého valu, pak je to jistě mladý útočník Alberto Paloschi. Někdejší velký talent italské kopané byl často kritizován za to, že se nezlepšuje podle představ většiny, ale jeho současných patnáct letošních branek je jistě velmi dobrou vizitku.

Poslední vzájemné utkání vyhrál milánský celek o dvě branky, Chievo Verona opět nedokázalo skórovat. Stejně se jim vedlo v posledních šesti střetech s Interem. Asi nemůžeme očekávat, že by Coriniho tým změnil náhle taktiku a proti návštěvníkům z města módy se hnal do útoku. Naštěstí ani Inter nepřijede oslaben a mohl by se pokoušet o atraktivní hru. K dispozici bude mít opět Kovačiće, v sestavě bychom měli nalézt také Maura Icardiho a Diega Milita. Celá velká argentinská kolonie se pravděpodobně na konci sezony rozpadne a zamíří domů, takže tohle nejspíš poslední utkání jedné velké éry. Inter čeká revoluce vedená indonéským obchodníkem. Naštěstí je Erick Thohir rovněž milovníkem fotbalu, takže by jeho kroky mohly vést Nerazzurri do nové etapy. Ideální start je na konci letošní sezony.
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Agazzi - Frey, Cesar, Dainelli, Dramé - Guana, Radovanović, Guarente - Hetemaj - Théréau, Paloschi
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanović - Andreolli, Ranocchia, Rolando - Jonathan, Hernanes, Cambiasso, Kovačić, Nagatomo - Milito, Icardi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.00 - 3.40 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Udinese Calcio - UC Sampdoria  (sobota 20:45)
Stadio Friuli hostí zajímavý duel mezi dvěma sousedy v tabulce. Minimálně o domácích Zebrách se nedá říct, že by za sebou měly vynikající sezonu, protože ambiciózní celek býval zvyklý i na souboj o evropské poháry. Ty časy jsou ale pryč a kádr se pomalu rozprodává. V posledním kole jej čekají námořníci z Janova.

Sobotní kolo Serie A možná nebude tak napínavé či prestižní, neboť je na programu jen jediný zápas. Nicméně, oba celky mají co nabídnout. Sampdoria přijede do Udine s trenérem Sinišou Mihajlovićem, pod kterým se prezentuje atraktivním pojetím hry. A Udinese opět spoléhá na velezkušeného Antonia Di Nataleho. Zvěsti o konci jeho kariéry zatím nejsou naplněny, ale rozhodně nenechávají fanoušky Zeber v klidu. A podobně je na tom trenér Francesco Guidolin.

Tomu se povedlo navazovat na dlouholetou práci a právě pod jeho vedením se Zebry dostaly do pohárů. Stále více se ale množí náznaky, podle kterých se chystá opustit klub a začít s jiným projektem. Teď se ale chce soustředit ještě jednou a plně na Udinese, aby jeho fanouškům dodal chuť výhry alespoň v posledním kole. Samozřejmě je médii také často propírán právě Antonio Di Natale, který je neodmyslitelnou postavou celého týmu.

K tomu se v rozhovoru pro stanici Sky Sport Italia vyjádřil právě trenér Francesco Guidolin, který řekl: "S Antoniem mluvíme každý den. Rozebíráme samozřejmě především sportovní stránku, protože oba cítíme, že se musíme nějak rozhodnout. Být na jeho místě, zůstal bych a pokusil se dosáhnout mety dvou set branek v Serii A. Užívám si pohled na Udinese, které vede Di Natale. A bylo by to také znamení pro fanoušky a asi i mne samotného, že klub opravdu reálně ukazuje chuť vyhrávat. Škoda, že jsme s Veronou začali hrát až ve druhé půli. Ta se nám ale velmi povedla, útočili jsme s chutí a podle mého názoru jsme si zasloužili víc než konečný bod," vzpomíná zkušené lodivod.

Ve zmiňovaném utkání se Udinese postavilo příjemnému překvapení z Verony. Nováček ligové scény se dostal do vedení díky Lucovi Tonimu a následně jej posunul ještě výš Emil Hallfredsson, ale Udinese se ani za nepříznivého stavu nevzdalo a rozhodlo se bojovat. Kapitán Di Natale srovnal a Emmanuel Badu nakonec v nastaveném čase srovnal. Sampdorii se naopak poslední dvě utkání hrubě nepovedla a zejména na minulé kolo bude v negativním smyslu vzpomínat ještě dlouho.

Blucerchiati totiž nezvládli zápas s Neapolí a inkasovali od ní pět branek! Éderova branka sice byla brankou kontaktní, ale poté se trefovala převážně Neapol a zásahy od Callejóna a Hamšíka znamenaly pohodlné vedení. Další branku sice vstřelila právě Doria, ale byla to branka vlastní. Nic na prohře nezměnila ani branka Pawla Wszoleka. Výsledek navíc posílil obavy fanoušků ze setrvání trenéra Mihajloviće, který má prý již na stole nabídky z Lazia Řím a Interu Milán.

"Výsledek je absolutně nicneříkající, protože neukazuje na to, co se dělo na hřišti. Snažili jsme se, místy jsme byli lepší než Neapol a více jsme útočili. Nezasloužili jsme si prohrát a navíc ne takovým rozdílem. Pokud jde o mou budoucnost, nebudu teď nic říkat. S vedením klubu si v klidu sedneme po konci sezony a teprve poté se uvidí, co bude dál," nastiňuje trenér Mihajlović.

Hlavní hvězdou večera by měl být opět Antonio Di Natale, který sice uvidí mistrovství světa v Brazílii jen z televizní obrazovky, ale v minulém utkání si připsal na své konto ligový zásah číslo 190! A speciálně Sampdoria je jeho oblíbeným týmem - v osmnácti vzájemných utkáních se trefil přesně devětkrát!
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Scuffet - Widmer, Domizzi, Bubnjić, Gabriel Silva - Lazzari, Allan, Pinzi - Pereyra, Di Natale - Fernandes
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Fiorillo - De Silvestri, Mustafi, Gastaldello, Regini - Palombo, Krstičić - Gabbiadini, Eder, Soriano - Maxi López
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.50 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Juventus FC37323277:2399
2.AS Řím37267472:2485
3.SSC Neapol37229672:3875
4.ACF Fiorentina371971163:4264
5.Inter Milán371515761:3760
6.Turín FC3715111156:4656
7.Parma FC3714131056:4655
8.AC Milán371591355:4854
9.Hellas Verona371661561:6354
10.SS Lazio3714111253:5453
11.Atalanta Bergamo371551742:4950
12.UC Sampdoria371281745:5944
13.Udinese Calcio371271843:5443
14.Janov CFC3710111640:5041
15.Cagliari Calcio379121634:5039
16.US Sassuolo37972142:7034
17.Chievo Verona37962232:5333
18.Bologna FC375141828:5729
19.Calcio Catania37782232:6529
20.AS Livorno37672439:7525

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (361)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele