Premier League - souhrn 5. kola

16.09.2016, 22:51, aktualizováno 18.09.2016, 19:27
Komentáře a souhrny
Tottenham nejtěsnějším rozdílem zdolal Sunderland. Crystal Palace vyhrál nad Stoke, zatímco Southampton si poradil se Swansea. Watford trochu překvapivě zvládl duel s Manchesterem United. Everton předvedl proti Middlesbrough prvopoločasový obrat z 0:1 na konečných 3:1. Chelsea nenapravila remízu ze Swansea a v domácím prostředí prohrála s Liverpoolem po otřesné první půli 1:2. Další výhru si připisuje Manchester City, West Brom přestřílel West Ham a tři body mají i Arsenal a Leicester...

Tottenham Hotspur - Sunderland AFC 1:0

18.09.2016 17:30

Góly: 59. Harry Kane

I přes drtivou převahu Tottenhamu nakonec zápas na White Hart Lane rozhodl jediný gól z kopačky Harryho Kanea. Vítězství má však pro domácí hořkou příchuť, neboť v průběhu přišli hned o tři zraněné fotbalisty, přičemž především kotník střelce jediné branky nevypadal vůbec dobře.

Domácí začali pěkně od podlahy a hned v úvodních minutách zasypali branku svého soupeře pořádnou sprškou střel. Hned po třech minutách se po sérii centrů dostal z úhlu zakončení Sissoko, jenže jeho křižná střela minula vzdálenější tyč hostující branky. Hned o pár chvil později se do své první větší šance probil Kane, kterého našel střílený centr Sona z levé strany. Pickford byl ale pozorný a tenhle pokus anglického forwarda dokázal vytěsnit.

Po čtvrthodince hry se tento souboj znovu opakoval, když se nejprve na pravé straně probil Sissoko a jeho střílený centr byl sražený přímo k nohám Kanea. Ten se ale nacházel až příliš blízko brankáře hostí, a tak jej překonat nedokázal. Následný rohový kop pak spadl na hlavu Alderweirelda, který ale v dobré pozici našel jen rukavice Pickforda.

Po necelých 22 minutách se konečně musel ukázat i Hugo Lloris. Nenápadný odkop od hostujícího brankáře totiž k údivu všech přelétl celou obranu Spurs a k míči se tak zadarmo dostal Defoe, který ihned pohotově pálil - domácí brankář byl ale pozorný a tento pokus dokázal krýt. Na obrazu hry se v následujících minutách nic neměnilo, Tottenham měl stálo drtivou převahu, ačkoliv si přeci jen už nevytvářel tolik příležitostí. Tu další tak měl až v 39. minutě Son, když mu nabíhající Vertonghen skvěle odtáhl obránce, načež si tento křídelník míč přehodil na pravačku a jeho tvrdou ránu zastavila až tyč.

Do kabin však přesto mohli odcházet s náskokem hosté - stačilo k tomu, aby po chybě Diera a průniku Januzaje dokázal Pienaar nasměrovat míč mimo dosah na brankové čáře stojícího Walkera. To se mu ovšem nepodařilo a anglický obránce svůj celek uchránil od pohromy.

V druhém dějství pokračovala naprostá dominance domácího celku. Po deseti minutách se před vápnem efektivně uvolnil Dembele, svým pasem vyzval Sona, který ale pálil pouze do boční sítě. Mrzet to ale Kohouty dlouho nemuselo - po hodince hry se totiž konečně dostali do vedení.

Centr Walkera na zadní tyči vrátil před bránu Delle Ali, načež stoper Djilobodji vyrobil nepěknou hrubici, kdy míč nejenže neodvrátil, nýbrž jej jako na podnose nabídl Harrymu Kaneovi, který měl už velmi snadnou úlohu.

V závěrečné pasáži stojí za zmínku dvě věci - Tottenhamu se totiž zranil Dembele, Dier a Harry Kane, zatímco jejich kolegové s potěšením pokračovali v zahazování nadějných příležitostí. Neujala ani střela Janssena zpoza pokutového území, ani krásný obstřel Lamely, který Pickford dokázal vyškrábnout na rohový kop. A protože ze strany hostí stojí za zmínku akorát druhá žlutá karta pro Januzaje, nebylo překvapením, když se po závěrečném hvizdu mohli domácí fanoušci radovat z další výhry.

Více informací k zápasu

Crystal Palace - Stoke City 4:1

18.09.2016 15:15

Góly: 9. James Tomkins, 11. Scott Dann, 71. James McArthur, 75. Andros Townsend - 90+4. Marko Arnautović

Trápení Stoke pokračuje i po duelu s Crystal Palace. Celek Marka Hughese dostal podruhé za sebou čtyři branky a zlepšení je, zdá se, v nedohlednu. To celek z Londýna si na své konto připisuje druhou ligovou výhru v řadě.

Utkání rozhodně nezačalo ve vlažném tempu - ba právě naopak, od úvodního hvizdu bylo o nadějné příležitosti postaráno. První půle se každopádně nesla ve znamení standardních situací, jelikož drtivá většina šancí domácího týmu pramenila právě z nich.

Už v 9. minutě šel týmy Alana Pardewa do vedení - to si na přímý volný kop Puncheona na zadní tyči naskočil Tomkins, který přetlačil bránícího Walterse, a usměrnil míč za záda Givena, který si pro centrovaný míč s největší pravděpodobností měl sám dojít.

Hned o dvě minuty později bylo pro hosty ještě hůř - Puncheon se tentokrát postavil k exekuci rohového kopu, nadýchaným bochánkem našel hlavu stopera Danna, který byl na penaltovém puntíku trestuhodně osamocený, a tak mu nedělalo potíž míč poslat za záda brankáře Stoke podruhé.

Po uplynutí úvodní dvacetiminutovky konečně zahrozili i Hrnčíři - to když Dann špatně zpracoval dlouhý nákop a nabídl tak šanci Bonymu, který ale svou střelu zpoza vápna nenasměroval mezi tři tyče.

Do konce první půle pak ještě nebezpečně zahrozil Townsend, jehož nepříjemnou střelu z volného přímého kopu však Given dokázal zneškodnit.

Kdo doufal, že poločasová pauza přinese výraznou změnu, musel být nepěkně zklamán. Crystal Palace totiž zůstal jasně lepším týmem, zatímco hráči Stoke působili dojmem, jako by je nedělní střetnutí příliš nebavilo.

V 52. Minutě se po rohovém kopu dostal k další hlavičce Dann a až na brankové čáře hosty od další pohromy zachránil Bojan.

Za další dvě minuty následoval další závar u branky Stoke - jenže ani Benteke, ani Zaha třetí branku nepřidali.

Po hodině hry měli jednu z mála příležitostí na snížení také hosté - nejprve byla rána Martinse Indiho na poslední chvíli zblokována na rohový kop, po němž se zase na zadní tyči dostal do solidní pozice Shawcross - byl ovšem tak překvapený, že mířil velmi nepřesně.

Necelých dvacet minut před koncem přišlo definitivní rozuzlení zápasu - po dalším rohovém kopu totiž míč propadl k McArthurovi, který si míč navedl doprostřed a zamířil na zadní tyč. Jeho ránu však nešťastně tečoval do protipohybu brankáře jeden z obránců a fanoušci Crystal Palace se tak mohli radovat potřetí.

Čtvrthodiny před koncem se pak mezi střelce zapsal i Townsend, který po rychlém brejku míč před pokutovým územím zasekl a přízemní ranou na zadní tyč překonal Givena počtvrté.

V samotném závěru se pak do velkých šancí dostali i hráči Stoke - nejprve se sám před brankářem zjevil Walters, ovšem svou střelou trestuhodně netrefil prostor branky, načež v poslední minutě nastavení alespoň čestný úspěch hostů zaznamenal Arnautovič, který se za vápnem hezky opřel do míče a na jeho technický obstřel byl Mandanda krátký.

Více informací k zápasu

Southampton FC - Swansea City 1:0

18.09.2016 15:15

Góly: 64. Charlie Austin

Po čtvrtečním triumfu nad pražskou Spartou se hráčům Southamptonu podařilo prodloužit vítěznou šňůru, když na domácí půdě zaslouženě triumfovali nad Swansea. Konečný výsledek 1:0 přitom vůbec neodpovídá průběhu utkání, které měli Saints jasně ve své režii a nebýt příšerného zakončení, mohli svému velšskému sokovi snadno nasázet daleko více branek.

Lépe do utkání vstoupili domácí, kteří si první velkou šanci vypracovali po třinácti minutách. Redmond vyřešil přímočarý útok ideální přihrávkou na volného Longa, avšak irský útočník si s křižnou ranou z kroku na Lukasze Fabianského nepřišel. Tři minuty nato Long pro změnu zastal roli nahrávače, avšak jeho kvalitní centr z levé strany poslal nabíhající Davis pouze nad břevno.

Domácí fanoušci se pak po zákroku Fernándeze na Longa dožadovali odpískání pokutového kopu, jenže rozhodčí Mike Jones místo toho ukázal útočníkovi Saints žlutou kartu za nafilmovaný pád. Když pak se svými střeleckými pokusy neuspěli ani Redmond s Clasiem, odcházelo se do kabin navzdory jasné převaze Southamptonu za bezbrankového stavu. Zvláště Redmondova šance po perfektní akci Tadiće si zasloužila průlom skóre, jenže anglický mládežnický reprezentant tváří v tvář Fabianskému z hloubi pokutového území trestuhodně přestřelil.

Po změně stran již na trávník nenastoupil krajní bek Swans Kingsley, jehož vyřadily ze hry žaludeční potíže. Doleva se tak přesunul Kyle Naughton, zatímco pravou stranu dorazil obhospodařovat Angel Rangel. Právě Naughton hned po dvou minutách musel na poslední chvíli zabránit gólové dorážce Longa, neboť převaha Saints pokračovala tam, kde skončila na konci první půle. Když pak domácí konečně dostali míč do sítě skrze kvalitní průnik dua Clasie - Redmond, zastavil je pro změnu zdvižený praporek čárového rozhodčího. Opakované záběry přitom ukázaly, že někdejší forvard Norwiche byl při svém náběhu na úrovni ofsajdové linie.

Kýžený průlom skóre měl na kopačce střídající Charlie Austin, jemuž na přední tyč předložil krásnou centrovanou pobídku Ryan Bertrand. Ke zmaru domácích však míč pouze proletěl napříč pokutovým územím a zapadl vedle Fabianského levé tyče. Další neproměněnou příležitost si připsal Oriol Romeu, jehož hlavička z rohového kopu se od země odrazila příliš vysoko. Ve dvaašedesáté minutě se již ze zápasu stala takřka groteskní záležitost, kdy další tutovku Austina po přízemním centru Redmonda zastavilo břevno.

Sotva dvě minuty nato se už Saints konečně a zcela zaslouženě dočkali. Tadićův centr z pravé strany si proklestil cestu až na zadní tyč k nezastavitelnému Austinovi, jenž tentokráte nic neuspěchal, zpracoval si míč na hrudi a k úlevě Clauda Puela zavěsil suverénně míč do sítě. Anglický útočník se záhy mohl zapsat na listinu střelců i podruhé, ovšem tentokrát si na Fabianského nepřišel.

Až v závěrečné dvacetiminutovce se ke slovu dostali i do té doby strádající hosté. Zvláště skrze rychlonohého Montera, jenž nastoupil v šestašedesáté minutě, Swansea několikrát podnikla nadějný protiútok, ovšem ohrozit brankáře Forstera se velšskému celku přesto nedařilo. Pomoci s tímto neduhem přišel v jednaosmdesáté minutě debutující Borja Bastón, letní rekordní posila z Atlétika Madrid. Největší a nakonec také jediná šance na srovnání ovšem připadla Gylfimu Sigurdssonovi, jehož přízemní ránu musel Fraser Forster vyrážet s vypětím všech sil.

Závěr zápasu včetně čtyřminutového nastavení si již Southampton pohlídal a bere tak zasloužené tři body za vítězství 1:0. Podobná nemohoucnost v koncovce však Saints může v dalších zápasech notně mrzet, zatímco Swansea má po dnešním ubohém výkonu rozhodně o čem přemýšlet.

Více informací k zápasu

Watford FC - Manchester United 3:1

18.09.2016 13:00

Góly: 34. Étienne Capoue, 83. Juan Zúñiga, 90+5. Troy Deeney - 62. Marcus Rashford

Třicetileté prokletí je u konce, Watford porazil Manchester United! Svěřenci Waltera Mazzariho udolali jednoho z hlavních favoritů na zisk titulu 3:1 díky gólům Capoueho, Zuňigy a kapitána Deeneyho. Hornets zároveň ukončili sérii 11 zápasů, kdy vítězili zásadně Rudí ďáblové. Rashfordův ojedinělý zásah tentokrát Mourinha nespasil a portugalský manažer musí zkousnout již třetí soutěžní porážku v řadě!

Vyrovnaný start zápasu mohl velmi rychle utnout Watford, jenž byl v desáté minutě blízko gólu. Na hlavičku Prödla však Deeney těsně nedosáhl. Jen za dvě minuty už Hornets vést 1:0 rozhodně měli - Prödlův vysoký míč totiž způsobil nedorozumění Smallinga s De Geou a před Odionem Ighalem zela prázdná brána. Nigerijec však fatálně svatyni minul. Trio příležitostí zakončil opět Deeney, jeho hlavičku po centru Janmaata skvěle vyrazil De Gea.

Rudým ďáblům se první poločas vůbec nevyvedl, ale i oni mohli s trochou štěstí otevřít skóre. Rashford dostal s tečí balón do vápna, kde dobíhal Ibrahimović, jenže ho měl na dlouhou nohu a netrefil zívající síť. Po půlhodině hry se pak konečně projevil i nejdražší hráč historie Paul Pogba, jeho fantastická rána přeletěla přes hlavu bezmocného Gomese a div nepřerazila břevno.

Do vedení se každopádně dostali domácí a nutno říct, že dle průběhu utkání zaslouženě. Gólové radosti však předcházel faul Britose na Martiala, který sudí Oliver pustil, a tak mohl Janmaat potáhnout míč do vápna a najít nohu Etienna Coupeho. Ránu již čtyřgólového kanonýra sice De Gea tečoval, ale v cestě do sítě jí nezabránil.

Ještě do pauzy uháněl sám na bránu Ibrahimović, ale Prödl jeho únik brilantně zastavil. United se však přeci jen dočkali, a to po hodině hry. Otěže utkání musel vzít do rukou kdo jiný než Zlatan Ibrahimović, jež se za půlící čárou chopil míče, u vápna si po chvíli narazil s Rashfordem a odcentroval před branku. A byl to právě Marcus Rashford, ke komu se míč šťastně odrazil a kdo tak mohl vděčně balón zasunout do sítě.

Zlatý gól měl na hlavě opět Ibrahimović, ale svůj první významný zákrok vytáhl Heurelho Gomes. A tak se se se zlatým střídání naopak vytasil Walter Mazzari. Střelce první branky Capoueho totiž nahradil Juanem Zuňigou a ten se hned prvním dotekem stal hrdinou utkání. Roberto Pereyra si stihl utřít nos dresem než Amrabatovi naběhl k brankové čáře a zpětným pasem našel právě Zuňigu. Jeho rána byla dokonale přesná.

Dokonalý žolík pak splnil svou úlohu ještě jednou, to když ve vápně šikovně naznačil zaseknutí a nechal se zfaulovat Fellainim. Pokutového kopu se chopil kapitán Troy Deeney, balón napálil tvrdě přímo doprostřed a uzavřel skóre na konečných 3:1 pro Watford.

Více informací k zápasu

Everton FC - Middlesbrough FC 3:1

17.09.2016 18:30

Góly: 24. Gareth Barry, 42. Séamus Coleman, 45. Romelu Lukaku - 21. Maarten Stekelenburg (vl.)

Ronald Koeman dokáže divy! Everton pod vedením holandského kouče pokračuje ve skvělých výkonech a především výsledcích. Po pěti kolech už má na kontě 13 bodů a po dnešní výhře 3:1 nad Middlesbrough poskočili Toffees na druhou příčku Premier League. Vlastní gól Stekelenburga totiž ještě do přestávky dokázali vymazat Barry, Coleman a Lukaku.

První zajímavá situace se udála až v patnácté minutě. Ramírez už už pronikal do šestnáctky, když za záchrannou brzdu zatáhl jubilant Gareth Barry. Před ním dosáhli na metu 600 zápasů v Premier League pouze legendární Ryan Giggs a Frank Lampard. Hned vzápětí se na druhé straně mohl řítit sám na bránu Lukaku, jenže Bolasie pas nakonec vypadal spíš jako střela.

Victor Valdés tak zpočátku utkání neměl moc práce, až posléze na něj tvrdě vypálil Barkley, jehož pokus následovala přízemní rána Mirallase. Zápas nicméně rychle gradoval a brzy padly branky na obou stranách. Ani v jednom případě přitom rozhodčí gól uznat nemusel - nebo spíš neměl?

Friendův centr z levé strany v jednadvacáté minutě totiž Stelekenburg držel v dlaních, když do jeho paží v malém vápně hlavou trknul Álvaro Negredo. Lee Mason ovšem nechal hru plynout a holandský gólman si tak vstřelil vlastní gól. Jenže už za tři minuty až příliš agresivně a s vysokou nohou vletěl do ‚pětky‘ Ashley Williams, míč se od vystrašeného Valdése odrazil ke Garethovi Barrymu a ten jej precizně uklidil do branky.

Čtyři minuty před koncem pak obrat dokonal Seamus Coleman. Pravý bek Evertonu dostal míč do šestnáctky od Gueyeho, Lukakuovo přiklepnutí jej nevyvedlo z rytmu, tak mohl uhánět vstříc úspěchu. Oběhl Ayalu a do protipohybu Valdése poslal Toffees do vedení. Ještě do pauzy pak Everton de facto rozhodl - Bolasieho skvělý centr (ne)tečoval Lukaku a míč zapadl přesně k tyči.

Druhý poločas byl oproti prvnímu dějství vyloženě chudý příbuzný. Zatímco před pauzou vyslali střelci na branku 6 ran, po obrátce už gólmana prověřil pouze Ross Barkley. Everton se soustředil spíše na bránění a Middlesbrough do ničeho nebezpečného nevpustil.

Více informací k zápasu

Hull City - Arsenal FC 1:4

17.09.2016 16:00

Góly: 79. Robert Snodgrass (pen.) - 17. Alexis Sánchez, 55. Theo Walcott, 83. Alexis Sánchez, 90+2. Granit Xhaka

Dvě branky Alexise Sáncheze spolu s trefou Thea Walcotta bohatě stačily Arsenalu k tomu, aby zvítězil na půdě Hullu City, který od čtyřicáté minuty dohrával v deseti po vyloučení Jakea Livermorea. Nic na zisku tří bodů pro hosty nezměnila ani proměněná penalta Roberta Snodgrasse dvanáct minut před koncem. Třešničkou na dortu pak byla v samém závěru pumelice Granita Xhaky.

Zatímco Hull nastoupil i v pátém zápase sezony v nezměněné sestavě, Arsene Wenger oproti středečnímu utkání Ligy mistrů proti PSG vrátil do své základní jedenáctky Thea Walcotta na úkor Alexe Oxladea-Chamberlaina. Středová dvojice Cazorla-Coquelin tak navzdory přáním fanoušků zůstala totožná s Granitem Xhakou pouze na lavičce náhradníků.

Oba celky od samého úvodu předváděly kvalitní kombinace, avšak brankáři mohli nadále zůstávat v klidu. Nejblíže měl k průlomu skóre Alexis Sánchez po dobrém přízemním centru Walcotta, avšak své zakončení v lehkém záklonu nezvládl ukočírovat a vysoko přestřelil. V sedmnácté minutě již ale Arsenal způsobil v šestnáctce Hullu takový zmatek, až se k zakončení po sérii odražených míčů dostal mladý Alex Iwobi a i s pomocí teče zaclánějícího Alexise procpal míč do sítě. Střelecké statistiky si tak nakonec šťastně vylepšil chilský reprezentant.

Hned vzápětí málem potrestal Robertsonovu špatnou rozehrávku aktivní Alexis, ovšem skotský bek stihl včas své zaváhání napravit a skvěle načasovaným skluzem odvrátil míč na rohový kop. Arsenal však byl od průlomu skóre jasně na koni a obrana Hullu s obtížemi odolávala dalšímu náporu. Další střelu na bránu si po Özilově pasu připsal Theo Walcott, ovšem trefil pouze náruč připraveného Jakupoviće.

Obrovskou šanci na zdvojnásobení náskoku hostí mělo v osmadvacáté minutě duo Iwobi - Özil, jenže Jakupović zvládl ránu prvního jmenovaného skvělým zákrokem vyrazit a dorážející Özil trestuhodně minul. Hull kontroval střelou Snodgrasse, kterou ale Petr Čech lapil bez větších potíží.

Ve čtyřicáté minutě další kvalitní útok Arsenalu po pravé straně vyústil ve Walcottův přízemní centr k nabíhajícímu Coquelinovi, jehož ránu zastavil Jake Livermore levou rukou. Rozhodčí East nemilosrdně ukázal na značku pokutového kopu a navíc Livermorovi ukázal červenou kartu. Alexis však s nedůraznou penaltou na Jakupoviće nevyzrál, a tak stále přetrvával stav 1:0. S Arsenalem neproměněná penalta nezamávala a výtečný Jakupović musel znovu zasahovat po následném rohovém kopu. Dalšího gólu se však diváci nedočkali ani během tříminutového nastavení, a tak napínavá první půle skončila těsným vedením hostí.

Deset minut po změně stran uklidnil fanoušky Arsenalu Theo Walcott, jenž si rychle vyměnil míč s výtečným Iwobim a po ideální patičce nigerijského reprezentanta snadným obloučkem přehodil vyběhnuvšího Jakupoviće. Nic na tom již nezměnil ani střídající Maguire, který míč akorát hlavou prodloužil do sítě.

Hull se ovšem ani za zdánlivě beznadějného stavu nevzdal a vynutil si po hodině hry několikaminutovou sekvenci na polovině Arsenalu, která kulminovala parádními nůžkami Abela Hernándeze do břevna, byť z těsného postavení mimo hru. Dvanáct minut před koncem již ale snaha domácích slavila úspěch, když střídající Mbokani přepadl přes marně se natahujícího Čecha a vymodlil si tak pokutový kop, který Robert Snodgrass bezpečně proměnil.

Arsenal musel rázem znovu přidat na obrátkách, neboť hráči Hullu i diváci na tribunách znovu vycítili šanci na srovnání. K úlevě Arsena Wengera se hned v třiaosmdesáté minutě trefil Alexis Sánchez. Chilský útočník nejprve celou akci založil povedenou kolmicí na Walcotta, jehož sice Jakupović vychytal, ovšem odražený míč připadl Alexisovi, který prudkou ranou pod břevno prostřelil domácího gólmana i dva hráče na brankové čáře.

Závěr utkání tak již proběhl pod bezpečnou kontrolou Kanonýrů, kteří po nepovedeném vstupu do nové sezony slaví již třetí vítězství v řadě. V druhé minutě nastavení ještě konečný výsledek okořenil střídající Granit Xhaka krásnou ranou zdálky, na niž neměl nárok ani Jakupović.

Více informací k zápasu

Leicester City - Burnley FC 3:0

17.09.2016 16:00

Góly: 45+1. Islam Slimani, 48. Islam Slimani, 78. Ben Mee (vl.)

Leicester už zase baví celou Anglii. Po výhře 3:0 v Bruggách při premiéře Ligy mistrů porazili Foxes totožným výsledkem i Burnley. Domácí utkání rozhodl Islam Slimani, jenž si při debutu v Premier League připsal hned dva přesné zásahy. Třetí gól si vstřelil Ben Mee sám a i díky němu se Lišky konečně posunuly do horní poloviny tabulky.

Oba tábory fanoušků si dnes užily ligový debut v základní sestavě svých nejdražších posil historie. Sean Dyche dokonce kvůli Jeffu Hendrickovi opustil svoji oblíbenou formaci 4-4-2, před pětičlennou zálohou pobíhal osamocený Andre Gray. Autor jednoho ze tří gólů Burnley v sezóně se však do hry prakticky nedostával.

Ani Leicester v počátku zápasu nebyl příliš nebezpečný, vždyť první střelu na branku vyprodukoval Riyad Mahrez až v pětadvacáté minutě. Clarets hrozili ze vzduchu, Defour po centru Arfielda hlavičkoval do Zielera, který nahradil zraněného Schmeichela v brance Leicesteru. Na opačné straně ještě víc zpytoval svědomí Mahrez, jemuž na hlavu lahůdkově namazal Christian Fuchs.

Leicester, konkrétně jeho nejdražší posila s cenovkou 29 milionů liber, se prosadil v ideální moment. V nastaveném čase prvního dějství poslal Christian Fuchs skvělý centr z levé strany a Islam Slimani hlavou otevřel skóre. Ihned po přestávce se pak alžírský forvard trefil opět - a opět hlavou. Mahrez skvěle zapracoval na pravé straně, jeho pas do šestnáctky prodloužil Vardy a Slimani jen trknul míč do sítě.

Ze strany Lišáků jsme se navíc konečně dočkali i jejich smrtícího protiútoku, který jim loni vyhrál titul. Necelou čtvrthodinu před závěrečným hvizdem uháněl Leicester do brejku, Mahrez se prakticky v totožné pozici dostal k vápnu a jeho přízemní centr si srazil do sítě Ben Mee.

Více informací k zápasu

Manchester City - AFC Bournemouth 4:0

17.09.2016 16:00

Góly: 15. Kevin De Bruyne, 25. Kelechi Iheanacho, 48. Raheem Sterling, 66. Ilkay Gündogan

Fantastická jízda Pepa Guardioly pokračuje, Manchester City vyhrál i osmý soutěžní duel pod jeho vedení. Domácí utkání s Bournemouthem byl symfonií, kterou dirigoval především velkolepý Kevin De Bruyne. Pod jeho velením Citizens smetli svého soupeře rozdílem třídy a výsledek 4:0 je bez nadsázky milosrdný. Nebohý Artur Boruc totiž pochytal dalších osm střel.

Svoji šichtu začal už po pár minutách, kdy jej ze střední vzdálenosti prověřil De Bruyne. Právě bývalý záložník Chelsea otevřel skóre, když ‚poronaldinhovsku‘ zakončil přímý kop ranou pod zdí přesně k tyči. Man City byl v útoku nesmírně kreativní, k vidění byly barcelonské kombinace po zemi i rány z dálky jako v případě Kolarova.

Na 2:0 pak domácí dali z bleskového brejku. Za 11 vteřin a 11 doteků se balón dostal od vápna City až do sítě. De Bruyne ve finální fázi skvěle uvolnil Sterlinga a před Iheanachem záhy zela prázdná brána. Naopak Bournemouth se do ofenzivy prakticky nedostával, jedinou šanci pak chvíli před pauzou zhatil Kingovi Claudio Bravo.

Eddie Howe se o poločase pokusil oživit naděje svého týmu a posílil ofenzivu útočníkem Callumem Wilsonem. Stačila však jedna chyba Surmana při hlavičce a i poslední šance Bournemouthu vzplály jako papír. Kevin De Bruyne krásně vyřešil další hbitý brejk a tentokrát se po přiklepnutí Iheanacha se Raheem Sterling prosadil pro změnu gólově.

Belgický zrzek hrál velkolepý zápas, hýřil aktivitou, byl srdcem týmu a byl prakticky u všeho nebezpečného. Krátce po brance na 3:0 donutil k těžkému zákroku Boruce z přímého kopu, aby posléze zastavil útok Cherries a sám opět vyprášil rukavice jejich gólmana. Až v pětapadesáté minutě se Wilson přece jen osvědčil, byť jeho ránu po velmi agilním průniku zastavil pozorný Bravo.

Mírný vykřičník donutil Citizens k ještě větší aktivitě směrem dopředu - co třeba předvedl Sterling po hodině hry bylo velkolepé. Na pravé straně ukradl míč Danielsovi, následně přes pět hráčů pronikl celým vápnem a po krásném sólu překonal i Boruce. Jeho akci však zastavila tyčka. Ne tak ránu Ilkaye Gündogana, který za svůj premiérový gól v Premier League vděčí komu jinému než Kevinu De Bruynovi. Skvostným pasem uvolnil Gündogana ve vápně a posila z Dortmundu souboj 1 na 1 s Borucem zvládl.

Pak už se atmosféra uvolnila. Man City začal spíš s tréninkem přihrávek pod tlakem u vlastní brány a dovoloval soupeři i víc šancí. Tu největší měl po průniku Smithe opět Wilson, ale tehdy Brava zachránilo břevno. Domácí si však zápas neužili úplně bez ztráty kytičky. V závěru utkání se totiž Nolito nechal vyprovokovat Adamem Smithem a za náznak hlavičky obdržel nejspíš zaslouženou červenou kartu.

Více informací k zápasu

West Bromwich Albion - West Ham United 4:2

17.09.2016 16:00

Góly: 8. Nacer Chadli (pen.), 37. Salomón Rondón, 44. James McClean, 56. Nacer Chadli - 61. Michail Antonio, 65. Manuel Lanzini (pen.)

Ani záměna dvou obránců a posazení Byrama s Reidem ničemu nepomohlo: West Ham podruhé v řadě v lize inkasoval čtyři branky, dnes dokonce z dílny notoricky neproduktivního WBA, a pod chorvatským trenérem Slavenem Bilićem se tak zřejmě navzdory slušné minulé sezoně pomalu začíná kývat židle...

Tak dlouho Tony Pulis hořekoval nad nedostatkem posil, až mu vedení za rekordní peníz přivedlo Nacera Chadliho a ten potom dvěma góly a dvěma asistencemi potopil West Ham. Krásný příběh, který se dnes začal psát už po osmi minutách, kdy Masuaku pod žádným tlakem zahrál rukou a nechal Chadliho z penalty zahájit individuální show.

West Bromwich nakonec do přestávky bezradnému soupeři zasadil ještě dva údery a oba následovaly dvě neúspěšné snahy o odklizení balonu. Nejprve trestal Rondón, posléze James McClean skrze teč Chadliho střely a bývalý stoper Slaven Bilić na lavičce tekl.

Ve druhé půli už Hammers dodali trochu na šťávě střídající Calleri s Feghoulim, to však na úkor nadále otevřené obrany. Té proto v 56. minutě ještě jednou utekl Rondón a Chadli završil své parádní představení. Teprve potom přišli na řadu i hosté, v tu chvíli už ale pochopitelně bylo pozdě. Michaila Antonia alespoň bude těšit již pátá branka v sezoně a Robsona-Kanua jeho první cameo v novém klubu.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Liverpool FC 1:2

16.09.2016 21:00

Góly: 61. Diego Costa - 17. Dejan Lovren, 36. Jordan Henderson

Forma Chelsea z úvodu sezóny je ta tam. Svěřenci Antonia Conteho po první ztrátě bodů minulý týden ve Swansea dnes také poprvé prohráli, když před vlastními fanoušky nestačilI na Liverpool. Hosté jednoznačně ovládli první poločas a po brankách Dejana Lovrena a Jordana Hendersona vedli již 0:2 a ačkoliv se po změně stran situace na hřišti obrátila, Blues se zmohli pouze na snížení v podání Diega Costy.

Domácí na Stamford Bridge hráli od začátku v poměrně hlubokém bloku, přenechali iniciativu trochu nepochopitelně Reds a při zisku míče ho ve většině případů záhy ztratili. Skóre se málem měnilo již po několika desítkách vteřin, střela Sturridge z hranice vápna vypadala neškodně, balón ovšem Courtoise řádně potrápil a neinkasoval jen se štěstím.

První branka přišla po čtvrthodině hry. Po přímém kopu rozehraném na krátko se k centru dostal Coutinho, zónová defenziva Chelsea při vystupování zcela zapomněla na zadní tyč, kde zůstalo trestuhodně neobsazeno hned trio hráčů v červeném, načež jeden z nich, Dejan Lovren, zblízka nedal Courtoisovi nárok.

Kloppova družina i nadále pokračovala v dominantním výkonu, Sturridge z úhlu ještě pálil hodně vedle, Liverpool nicméně dokázal dát druhý gól ještě před odchodem do kabin. Gary Cahill odvrátil míč pouze k nohám Jordana Hendersona, jenž z druhého dotyku neskutečnou ránou z nějakých pětadvaceti metrů vymetl levý horní roh domácí svatyně. Thibaut Courtois sice dělal, co mohl, i přes výborný odraz ale na dokonalou střelu jednoduše nedosáhl.

Blues se po přestávce oklepali a dokázali vsítit kontaktní trefu, čímž utkání zdramatizovali. Nemanja Matić se po spolupráci s Edenem Hazardem ocitl až v malém vápně, odkud přihrál před prázdnou branku Diegu Costovi a ten si připsal pátý přesný zásah v sezóně. Zanedlouho mohlo být dokonce vyrovnáno, Ivanovićův vysoký pas sklepl Oscar k nohám Costy, jeho projektil ovšem mířil pouze do míst, kde stál připravený Simon Mignolet.

Od té doby se Chelsea do žádné vyložené šance nedostala, naopak ještě mohla děkovat Courtoisovi, že znovu neinkasovala. Střdající Divock Origi se totiž po centru Jamese Milnera zjevil nikým neobtěžovaný na malém vápně a jen výborný reflex belgické reprezentační jedničky udržel ještě domácí ve hře. Jeho spoluhráči se už však na vyrovnání nezmohli a všechny body si tak k řece Mersey odváží Liverpool.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester City550015:415
2.Everton FC541010:313
3.Tottenham Hotspur53208:211
4.Arsenal FC531112:710
5.Chelsea FC531110:610
6.Liverpool FC531111:810
7.Manchester United53028:69
8.Crystal Palace52127:57
9.Watford FC521210:97
10.West Bromwich Albion52126:57
11.Leicester City52127:77
12.Hull City52126:77
13.Middlesbrough FC51225:75
14.Southampton FC51224:65
15.Swansea City51134:74
16.Burnley FC51133:84
17.AFC Bournemouth51133:94
18.West Ham United51047:133
19.Sunderland AFC50143:91
20.Stoke City50143:141

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1667)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele