Premier League - souhrn 21. kola

30.12.2017, 17:54, aktualizováno 04.01.2018, 22:52
Komentáře a souhrny
Tottenham v dohrávce 21. kola i přes jasnou střeleckou převahu pouze zremizoval zápas s West Hamem. Crystal Palace v závěru neproměnil penaltu, přesto bere ze zápasu s Man City cenný bod. Chelsea rozstřílela Stoke City, tři body má také Liverpool, jenž si pro změnu poradil s Leicesterem City. Man Utd naopak nenašel recept na Southampton, Arsenal zase remizoval s WBA...

Tottenham Hotspur - West Ham United 1:1

04.01.2018 21:00

Góly: 84. Heung-min Son - 70. Pedro Obiang

Tottenham ztrácí body v honbě za čtvrtým místem, když na vlastním hřišti jen remizoval s West Hamem 1:1. Domácí byli po celý zápas jasně lepší, jenže Kladivářům stačila jedna přesná rána k tomu, aby šli dvacet minut před koncem do vedení. Na to již Spurs zareagovali jen vyrovnávající brankou Sona, čtvrté místo se jim proto zase o něco vzdálilo.

První hrozba ze strany domácího celku přišla hned po třech minutách hry, kdy se vlevo uvolnil Kane a před brankou poslal nepříjemný centr, který ale obránci hostí zpacifikovali. Po čtvrt hodince se po centru Eriksena uvolnil Kane a s přispěním obránce hostí dostal míč do sítě, jenže branka kvůli ofsajdovému postavení domácího hrota správně neplatila. Do konce poločasu zahrozil Tottenham ještě ranami Kanea, Diera a Eriksena, ani jedna z nich se však neujala.

Po necelé hodině hry se na penaltě zjevil nehlídaný Son, jeho gólovou ránu však se štěstím zablokoval jeden ze stoperů West Hamu tak šikovně, že Adrian pak již neměl problém míč zkrotit. Po 65 minutách hry se do vyložené příležitosti dostal i kanonýr Kane, zasekávačkou si poradil s jedním stoperem, ovšem zakončení mu zmařil další vracející se bek hostí, načež Alli svou hlavičkou branku přestřelil.

Poté se osmělili i hosté a stálo to skutečně za to. Obiang totiž z nějakých 30 metrů napřáhl k ukvapené střele, která ale k údivu všech skončila přesně v horním rohu Llorisovy branky a Kladiváři tak jako blesk z čistého nebe šli do vedení. To se jim ale ustrážit nepodařilo, sedm minut před koncem totiž za vápnem napřáhl Son a podobně utěšenou ranou taktéž trefil přesně - Adrian se natahoval marně. Na druhý přesná zápis však již nezbyl čas, a tak si po výsledku 1:1 každý z týmu připsal po bodu.

Více informací k zápasu

West Bromwich Albion - Arsenal FC 1:1

31.12.2017 17:30

Góly: 89. Jay Rodriguez (pen.) - 83. James McClean (vl.)

Po výhře na půdě Crystal Palace čekal hráče londýnského Arsenalu na konec roku další výjezd, tentokráte do Birminghamu proti místnímu West Bromwichi Albion. Když sedm minut před koncem skóroval Alexis Sánchez tečovanou ranou z přímého kopu, sahali Kanonýři po dalších cenných třech bodech a přiblížení k nejbližším rivalům v boji o umístění do čtvrtého místa. Minutu před vypršením základní hrací doby však domácí kontroverzně dostali výhodu pokutového kopu, kterou plně zužitkoval Jay Rodriguez a stanovil konečné skóre 1:1.

Penaltový incident z devětaosmdesáté minuty spočíval ve hře rukou v podání Caluma Chamberse, jehož zblízka trefil míčem někdejší hráč Arsenalu Kieran Gibbs. Rozhodčí Mike Dean nekompromisně ukázal na značku pokutového kopu, přestože anglický stoper Kanonýrů neměl ruku v nepřirozené poloze a stejně tak se nejednalo o úmysl. Arsenal si tedy ze stadionu Hawthorns odváží jen jeden bod a z průběžného pátého místa ztrácí na čtvrtý Liverpool tři body, zatímco West Bromwich zůstává v zóně sestupu na devatenácté příčce, jen o skóre před poslední Swansea.

Úvod utkání nabídl atraktivní podívanou s nadějnými akcemi na obou stranách, ovšem více ze hry měli podle očekávání favorizovaní hosté. Jak Alexander Lacazette, tak Alex Iwobi, jenž nastoupil místo zraněného Özila, však v zakončení nebyli úspěšní a brankář Foster zasahoval jen jednou proti ráně Iwobiho. Krátce po změně stran pak musel anglický gólman bravurně zneškodnit další pokus aktivního Lacazetta.

Sedm minut před koncem se Kanonýři nakonec přece jen dočkali. Přímý kop Alexise Sáncheze zpoza šestnáctky si proklestil cestu hráčskou zdí a s pomocí teče Jamese McCleana si našel cestu do sítě mimo dosah bezmocného Fostera. Následovala bujará oslava všech hráčů hostí, která nepodpořila nedávné spekulace o hráčském rozkolu kabiny Arsenalu právě s autorem branky Alexisem.

Radost Arsenalu ale měla jepičí život, neboť míč z kopačky Kierana Gibbse trefil stínujícího Chamberse do ruky u hrudi a rozhodčí Mike Dean tento incident posoudil jako penaltový. Následovaly mohutné protesty hostujícího hráčů a také samotný pokutový kop, který Jay Rodriguez bezpečně proměnil a zařídil svému týmu alespoň bod za remízu 1:1.

Více informací k zápasu

Crystal Palace - Manchester City 0:0

31.12.2017 13:00

Góly: -

Crystal Palace se stal po Evertonu teprve druhým celkem v Premier League, který dokázal obrat o body suverénně vedoucí Manchester City. A to přitom favorit tohoto utkání nebyl vůbec daleko od porážky. Jenže v nastavení odmítl šanci rozhodnout tohle střetnutí Luka Milivojevič, jenž neproměnil za bezbrankového stavu pokutový kop.

Domácí jednoznačně ukázali, že jejich krize, v jaké se nacházeli na začátku sezóny, je definitivně zažehnána. I když se jim naposledy nezadařilo v derby proti Arsenalu, celkově v uplynulých deseti kolech, včetně tohoto duelu, padli právě jen jednou. Na hostech bylo možná znát, že už náročného programu mají plné zuby.

A ani zdaleka nepředvedli svůj optimální výkon. I když s konečným výsledkem nemůže být jejich záložník Bernando Silva úplně spokojený, alespoň se mu podařilo dotáhnout do konce svůj netradiční osobní rekord. Spolu s bývalým angažmá v Monacu za rok 2017 neprohrál ani v jednom ligovém zápase, celkově už devětatřicetkrát.

The Eagles věděli, že musejí předvést maximální výkon, aby v tomhle střetnutí uspěli, a především v obraně působili hodně kompaktním dojmem. Soupeře do nějakého většího tlaku nepouštěli a sami naopak, hlavně z brejků, hrozili. Třeba Benteke mohl v 9. minutě načít účet utkání, místo do poloodkryté brány ale trefil jen stopera Mangalu.

Situace se následně oběma týmům jemně zkomplikovala. Zatímco na domácí straně musel už po dvaceti minutách hry kvůli zranění střídat Dann, jehož nahradil Kelly, o pár chvil později nemohl pokračovat ve hře hostující Gabriel Jesus, a zastoupit ho tak musel Agüero. Právě on ve 28. minutě mohl skórovat, avšak smolně pro něj trefil pouze tyčku.

Ani druhý poločas nenabídl nikterak atraktivní útočnou podívanou. A vlastně až poslední třetina zápasu nabídla ty správné emoce a vzrušení. V 63. minutě se v obrovské možnosti na zadní tyči objevil Sané, avšak z blízkosti brankáře Hennesseyho nepřekonal. Townsend naopak mohl dostat CPFC na koně, ale trestuhodně selhal v koncovce.

V poslední možnou chvíli mohl londýnský celek rozhodnout o svém vítězství. Střídající Sterling totiž v šestnáctce vrazil do pronikajícího Zahy a sudí Moss i přes velké protesty The Citizens ukázal na bílý puntík. Jenže exekutor Milivojevič selhal a střelu nasměroval pouze doprostřed brány, kde stál připravený gólman Ederson Moraes.

Více informací k zápasu

Manchester United - Southampton FC 0:0

30.12.2017 18:30

Góly: -

Zatímco Chelsea se vzmáhá, Manchester United registruje třetí krutě nechtěnou remízu po plichtách s Leicesterem a Burnley. Tentokrát mu odolal Southampton, kterému po bezmála čtvrthodině hry ulehčilo práci střídání zraněného Romelua Lukakua, který se srazil hlavou s Wesleym Hoedtem...

Jose Mourinho v sestavě učinil tři změny a zase jednou vsadil na ofenzivního záložníka Mchitarjana, ani to však jeho ofenzívě nepomohlo ke kýžené brance. Lukaku ještě před svým odchodem měl hlavičkovat lépe po Matově výzvě a po jeho střídání se střídaly menší šance s většími na obou stranách. Hoedt jednou nehlídán hlavou minul a De Gea vychytal Ward-Prowseho, na druhé straně zlobil Rashford, když připravoval velkou šanci pro Matu.

Krátce po změně stran dovolil váhající Matić Longovi zblízka pálit do De Gey, mezitímco na druhém konci hřiště v dobré pozici neuspěl Rashford a dalších několik centrů zůstalo nevyužito. Pogbova teč Matićovy střely se pro změnu neujala kvůli ofsajdovému postavení Francouze.

Více informací k zápasu

AFC Bournemouth - Everton FC 2:1

30.12.2017 16:00

Góly: 33. Ryan Fraser, 89. Ryan Fraser - 57. Idrissa Gueye

Bournemouth poprvé od půlky listopadu získal své další vítězství, Everton naopak poprvé po osmi zápasech napříč všemi soutěžemi prohrál. Zatímco hosté se tak ze své deváté příčky nikam neposunuli, ale zároveň ani neklesli, domácím tři body výrazně pomohly, protože se odpoutali ze sestupového pásma až na čtrnáctou pozici.

V posledních čtyřech vzájemných utkáních platilo, že vždy zvítězil ten, kdo hrál před vlastními fanoušky, a i na pátý pokus tahle rovnice platila. Byť spíše vše směřovalo k nerozhodnému výsledku, dokázal Bournemouth minutu před koncem zasadit rozhodující úder, o který se postaral Ryan Fraser, hlavní strůjce úspěchu nad Evertonem.

Zpočátku možná byli přece jenom o něco aktivnější The Cherries. Vůbec první střelu vyprodukoval ve 3. minutě S. Cook, který se po standardce snažil zacílit hlavou, jenže kýžený a chtěný prostor netrefil. V 18. minutě se pak v ještě slušnější příležitosti objevil Wilson, avšak tak trochu selhal v koncovce a pravačkou zamířil pouze mimo.

Ke změně skóre nakonec došlo něco málo po půlhodině hry. King se hezky uvolnil na pravé straně, jemným obloučkem poslal balón do středu vápna, kam si sbíhal úplně volný Fraser, a ten akrobatickým zakončením překonal gólmana Pickforda. Do poločasu se toho jinak moc neudálo, ze hřiště jen mimochodem musel odejít zraněný King, jehož nahradil Afobe.

Everton nevystoupil do druhého dějství vůbec špatně, třeba ve 48. minutě se zjevil před brankářem Begovičem zcela osamocený Rooney, nový muž na trávníku, z úhlu ale trefil jen soupeře v rukavicích. A i kdyby se mu ho podařilo překonat, neplatila by jeho trefa kvůli ofsajdu. Vyrovnat se hostům podařilo až v 57. minutě díky Gueyeovi.

Sigurdsson zachytil míč na levé straně, následně ho přihrál do středu Niassemu, ten ho ještě elegantním způsobem popostrčil na svého spoluhráče, jenž pak před Begovičem nezaváhal. Závěr utkání však patřil AFCB. V 81. minutě ještě Ibe trefil břevno, o sedm minut později však již tečovaná střela Frasera skončila přesně u vzdálenější tyčky.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Stoke City 5:0

30.12.2017 16:00

Góly: 3. Antonio Rüdiger, 9. Daniel Drinkwater, 23. Pedro, 73. Willian (pen.), 88. Davide Zappacosta

Chelsea zakončila rok 2017 nejlépe, jak si vůbec mohla představit. Před domácími fanoušky přivítala Stoke City a stejně jako loni na Silvestra ho dokázala udolat. Zatímco v minulé sezóně se s Potters dlouho přetahovala, dnes měl zápas zcela jasný průběh. Rozhodnuto bylo prakticky už po čtyřiadvaceti minutách - nakonec Blues rozstříleli Stoke 5:0.

I bez Edena Hazarda, Cesca Fábregase nebo Andrease Christensena se Chelsea ujala otěží utkání naprosto suverénně a hned po třech minutách dala svým příznivcům důvod ke klidu. A postarali se o to zrovna dva hráči, kteří zas až tak často v základní sestavě nenastupují. Willianův přímák si ve vápně našel Antonio Rüdiger a Butland proti jeho hlavičce neměl nárok.

Pojistku přidal v deváté minutě další člen užšího kádru Danny Drinkwater, pro něhož to byl vůbec první gól v dresu Chelsea. A že byl! Akci, do níž se zapojili téměř všichni hráči v modrém, už málem Pedro zmařil, jeho centr však nakonec srazil Diouf k Drinkwaterovi. Ten si míč zpracoval stehnem a ještě ze vzduchu míč nádherně poslal do šibenice.

No a definitivního rozhodnutí zápasu se diváci na Stamford Bridge dočkali v minutě číslo 24. Willian před vápnem Stoke obešel několik hráčů, Pedro si jeho pas parádně převzal směrem k bráně a druhým dotekem vyslal ze své pravačky nechytatelnou křížnou ránu k tyči. 3:0 a hosté nemohli být psychicky níž.

Ze srabu je mohl dostat Diouf, ale u gólu si pomohl rukou, zatímco Berahina zastavil Courtois. Na druhé straně spálil velkou šanci Morata. A tak až po sedmdesáti minutách přidal čtvrtou trefu patrně nejlepší hráč zápasu Willian, který vybojoval penaltu a sám ji bezpečně proměnil.

Skóre pak uzavřel střídající Davide Zappacosta. Italský bek se nádherně trefil už v Lize mistrů proti Karabachu, no a teď si připsal i první gól v Premier League. Odražený míč si hodil na slabší levou nohu, ale zakončil přesně k bližší tyči.

Více informací k zápasu

Huddersfield Town - Burnley FC 0:0

30.12.2017 16:00

Góly: -

Burnley beze z Huddersfieldu spravedlivou bezbrankovou remízu. Hosté tedy do nového roku vstoupí na líbivém sedmém místě.

Remíza ani jednomu ze soupeřů výrazně nepomohla, přesto jsou oba týmy se svým dosavadním působením v letošní sezóně Premier League spokojené. Huddersfield se nachází v klidném středu tabulky, přičemž se spekulovalo, že bude bojovat o záchranu. Burnley se pak nachází na sedmém místě s možností evropských pohárů, v případě zlepšení.

Do první velké šance zápasu se již v deváté minutě dostal domácí Quaner, jeho střelu však dobře vyrazil brankář Pope. Ve třinácté minutě vstřelilo Burnley po centru z přímého kopu gól, který však neplatil, neboť pomezní správně signalizoval ofsajd. Ve 21. minutě dobře prošel do vápna hostující Islanďan Gudmundsson, který však v klíčový okamžik minul branku. První poločas skončil bez většího rozruchu a do kabin se šlo za bezbrankového stavu.

Do druhého poločasu nastoupili v obměněné v sestavě, neboť do hry se již nezapojil Hadergjonaj, jehož vystřídal Tom Smith. V 53. minutě se mohli hosté dostat do vedení, ale Huddersfield znovu podržel brankář Lössl. V 61. minutě měli hosté kopat po zákroku brakáře na Hendricka penaltu, kterou však rozhodčí Tierney nenařídil. Když ani v 86. minutě nedokázal Lössla propálit hostující Wells, bylo všem jasné, že se dnes body budou pravděpodobně dělit, k čemuž i skutečně došlo.

Na Nový rok se Huddersfield představí na hřišti Leicester City. Burnley bude ve stejný den hostit ambiciózní Liverpool.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - Leicester City 2:1

30.12.2017 16:00

Góly: 52. Mohamed Salah, 76. Mohamed Salah - 3. Jamie Vardy

Už aby se Virgil van Dijk zapojil k týmu, říkají si určitě fanoušci Liverpoolu. Ani dnes se defenziva Reds nevyvarovala chyby, která málem favorizovaný celek stála v zápase s Leicesterem body. Ofenzivní síla však nakonec zapůsobila, přesněji řečeno egyptský démon Mohamed Salah. Dvěma góly ve druhém dějství převrátil výsledek ve prospěch Liverpoolu, jenž po výhře 2:1 upevnil čtvrtou pozici v tabulce.

Start Liverpoolu do zápasu byl jako ze zlého snu. Už po dvou minutách Joel Matip předvedl velikou chybu, přihrál před vlastní šestnáctkou Iborrovi, jenž velmi pohotově poslal míč zpět do vápna Mahrezovi. Nejlepší hráč Premier League v předminulé sezóně posunul nezištně míč vedle sebe a Jamie Vardy vděčně zasunul balón do sítě.

Domácí spasil Mohamed Salah, který sice před pauzou dvě šance spálil, ale hned po obrátce se zasadil o vítězný obrat. Mané patičkou přihrál letní posile Liverpoolu do šestnáctky, Salah si hravě poradil s Fuchsem i Amarteym a překonal i vyběhnuvšího Schmeichela.

Po ose Coutinho - Mané se Liverpool málem dočkal zvratu už v pětašedesáté minutě, ale senegalský křídelník se nacházel v těsném ofsajdu. Proto si Reds museli počkat dalších deset minut na druhý zásah shůry od Mohameda Salaha. Ten se před vápnem hbitě zbavil Maguirea, obtočil se kolem něj a samostatný nájezd zakončil přesnou ranou k tyči.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Brighton & Hove Albion 0:0

30.12.2017 16:00

Góly: -

Trápení Newcastlu na domácí půdě pokračuje, když Straky nevyzrály ani na Brighton a na St. James Parku zůstávají bez ligové výhry od měsíce října. Tentokrát dokonce v severovýchodním městě nepadla ani jedna branka, přičemž zářil brankář hostí Mat Ryan...

Magpies se alespoň vyvarovali vyrovnání nechvalného rekordu z roku 1953 o šesti po sobě jdoucích prvoligových prohrách, stěží však budou spokojeni. Brightonu sice už popáté v řadě na cestách nedovolili skórovat, sami si však soustavně lámali zuby na Matu Ryanovi. To platilo především v druhé půli o obránci Haydenovi a útočníkovi Gayleovi.

To v první půli australský strážce brightonské svatyně v podstatě nemusel zasahovat, mezitímco jeho spoluhráči vypadali po většinu zápasu celkem v pohodě. Seagulls na jednu stranu v útoku sami moc nepředvedli, když osamocené pokusy Knockaerta s Dunkem dokumentují statistiku o třetím nejmenším počtu vstřelených gólů v lize (15), na stranu druhou ani inkasované brance se Brighton příliš neblížil.

Více informací k zápasu

Watford FC - Swansea City 1:2

30.12.2017 16:00

Góly: 11. André Carrillo - 86. Jordan Ayew, 90. Luciano Narsingh

Léčba manažerem Carlosem Carvalhalem zabrala. Nemocný pacient jménem Swansea City před pár dny vyměnil post hlavního muže na lavičce a tomu premiéra vyšla na jedničku. Byť jeho tým na půdě Watfordu prohrával ještě čtyři minuty před koncem, senzačním obratem zvrátil zápas ve svůj prospěch a urval svou čtvrtou výhru v sezóně.

Hosté tak svému soupeři vrátili porážku ze září úplně stejným způsobem. Jestliže domácí naposledy skolili před vlastními fanoušky Leicester a zdálo se, že jejich krize by mohla být zažehnána, pak tohle utkání ukázalo, že by tomu tak úplně být nemuselo. Celkově utrpěli již svou šestou porážku v uplynulých osmi kolech.

Vstup do utkání byl z obou stran poměrně divoký. Nejprve mohl skórovat Ayew, jenž předvedl dobrou individuální akci, nachystal si míč na svou pravačku, avšak smolně pro něj trefil jen břevno watfordské brány. The Hornets se naopak mohli prosadit zásluhou Cleverleyho, po pěkné kombinaci svého celku však pálil těsně mimo.

V 10. minutě ještě mířil těsně vedle vzdálenější tyčky Richarlison, o pár chvil později již však Watford přece jenom gólově udeřil. Richarlisonův pokus z úhlu stačil brankář Fabiaňski vyrazit pouze do míst, kam si sbíhal Carrillo, a Peruánec poté neměl problém dorazit balón do sítě. Swansea tohle inkasování na dlouhou dobu odmlčelo.

Je pravda, že od této chvíle se žádný atraktivní útočný fotbal nehrál. V podstatě jen Richarlison mohl sedm minut před obrátkou navýšit náskok, s jeho hlavičkou si ale Fabiaňski poradil. Hosté mohli vyrovnat vlastně až po hodině hry, to ozkoušel své střelecké schopnosti Narsingh, nicméně míč nasměroval jen do rukavic gólmana Gomese.

I proto bylo poměrně šokující, jak nakonec The Swans naložili se závěrečnými minutami. V 86. minutě sklepl merunu střídající McBurnie hlavou do brankového území pro Ayewa, a ten z blízkosti nezaváhal. A v 90. minutě stačil Gomes zlikvidovat střelu Dyera pouze do cesty Narsinghovi, jenž ho už napodruhé nikým nehlídaný pohotově překonal.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester City22202064:1362
2.Manchester United22145345:1647
3.Chelsea FC22144441:1646
4.Liverpool FC22128250:2544
5.Tottenham Hotspur22125542:2141
6.Arsenal FC22116540:2839
7.Burnley FC2297619:1934
8.Leicester City2286834:3230
9.Everton FC2276925:3427
10.Watford FC22741131:4025
11.Huddersfield Town22661018:3524
12.Brighton & Hove Albion2258917:2723
13.Newcastle United22641220:3022
14.Crystal Palace22571020:3322
15.West Ham United22571025:4022
16.AFC Bournemouth22561122:3421
17.Southampton FC22481021:3220
18.Stoke City22551223:4720
19.West Bromwich Albion222101016:3016
20.Swansea City22441413:3416

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1227)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele