HET liga - souhrn 9. kola

29.09.2017, 22:09, aktualizováno 01.10.2017, 19:56
Komentáře a souhrny
Slavia porazila Brno a drží se na průběžné třetí pozici. Jablonec zdolal Mladou Boleslav, Jihlava nestačila na olomouckou Sigmu a Baník se rozešel smírně se Zlínem. Plzeň další výhrou vyrovnala rekord Sparty, která sama registruje další ztracené dva body na Dukle. Také Slovácko se rozešlo s Karvinou bez branek. Teplice se po třech kolech znovu radují z výhry a odnesl to Liberec...

Slavia Praha - Zbrojovka Brno 2:0

01.10.2017 18:00

Góly: 44. Tomáš Necid, 75. Tomáš Necid

Slavisté v 9. kole první ligy doma zdolali Brno 2:0 a prodloužili svou rekordní šňůru bez porážky na 35 zápasů nejvyšší soutěže. Zůstali tak na třetí příčce tabulky o bod za druhou Olomoucí a osm bodů za vedoucí Plzní. Velký tlak zužitkoval dvěma góly Tomáš Necid, který se v české lize trefil poprvé od května 2014. Slavia vyhrála doma v nejvyšší soutěži pošesté za sebou bez inkasovaného gólu.

Brno se potýkalo s problémy se skládáním defenzivy, vypadli zranění Pavlík, Jablonský a potrestaný brankář Melichárek. Trenérské duo Přerost, Dostálek tak nasadilo na pravý kraj obrany Portugalce Gomese, který přišel tento týden z tamní druhé ligy. V brance poprvé od začátku nastoupil Halouska.

A právě mladý gólman byl od začátku hlavní postavou brněnského týmu. Slavia měla velkou převahu, ale nedařilo se jí Halousku překonat. Hned v úvodu si brněnský brankář poradil se střelou Hušbauera a následnou hlavičkou Altintopa. Deli zase hlavou trefil pouze břevno a neuspěl ani Necid.

V osmé minutě už sice Slavia míč do branky dostala, ale gól navrátilce do sestavy po zranění Dannyho neplatil kvůli ofsajdu. Krátce poté napálil tyč Hušbauer.

A Halouska zářil dál, když zlikvidoval pokus Altintopa, Deliho hlavičku pod břevno a na brankové čáře zasáhl i proti Jugasovi. Ve 44. minutě už ale inkasoval. Hušbauer poslal z levé strany centr, na přední tyči si ho našel Necid, a i když mu obránce visel na zádech, umístil hlavou míč do branky.

I ve druhé půli se hrálo převážně na hostující polovině, ale Altintop, Sýkora, Danny ani Van Buren nedokázali přidal druhou branku. Až v 75. minutě Van Buren nacentroval na zadní tyč, kde Necid zblízka podruhé dostal míč do sítě. Dva góly v ligovém utkání dal naposledy v říjnu 2015 za Bursaspor, od té doby se mu to povedlo jen třikrát v poháru.

Více informací k zápasu

FK Jablonec - FK Mladá Boleslav 3:1

01.10.2017 17:00

Góly: 28. Vladimir Jovović, 38. Stanislav Tecl, 50. Vladimir Jovović - 65. Golgol Mebrahtu

Hráči Jablonce v 9. kole první ligy doma porazili Mladou Boleslav 3:1 a bodovali posedmé za sebou. V tabulce se dostali už na čtvrté místo před Spartu a Liberec. O výhru Severočechů se postarali Stanislav Tecl a Vladimir Jovovič, který zaznamenal dva góly a asistenci. Boleslav ztratila už podesáté z posledních 12 ligových utkání a je čtrnáctá.

Jablonec od začátku potvrzoval svou dobrou formu a už v první minutě měl šanci Masopust. Pak už se začali prosazovat Tecl s Jovovičem. První možnosti ještě neproměnili, ale ve 27. minutě už domácí udeřili.

Hostujícímu brankáři Vejmolovi nevyšel odkop a nahrál jen na jablonecké kopačky. Tecl pak posunul na Jovoviče a srbský záložník technickou střelou do šibenice otevřel skóre.

Boleslav se snažila o rychlou odpověď, ale Komličenko hlavou zblízka přestřelil. Místo toho ve 38. minutě přišla domácí pojistka. Jovovič nahrál Teclovi, který měl na vápně dostatek prostoru převzít míč tak šikovně, že se zbavil hned dvou obránců a vstřelil svůj šestý gól během posledních šesti kol.

V závěru poločasu se při souboji s Chalušem zranil domácí útočník Doležal hrající jubilejní 150. ligový zápas a musel být odnesen na nosítkách. Do druhé půle ho nahradil Mihálik.

Definitivně rozhodnuto bylo v 50. minutě, kdy vystřelil Trávník, obrana srazila míč jen k Jovovičovi a ten svůj dobrý výkon korunoval druhou brankou. Boleslavi se povedlo alespoň snížit, když se po rohovém kopu v 65. minutě prosadil hlavou střídající Mebrahtu. Víc už ale Jablonec nedovolil a pohlídal si čtvrtou výhru z posledních pěti kol.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Fastav Zlín 2:2

01.10.2017 17:00

Góly: 38. Dyjan Carlos De Azevedo, 57. Milan Baroš (pen.) - 3. Adnan Džafić, 21. Mirzad Mehanović

Ostrava se v 9. ligovém kole rozešla se Zlínem smírně 2:2. Baník na svém stadionu potřetí za sebou dorovnal dvougólovou ztrátu, ale stačilo to jen na čtvrtou domácí remízu. Nováček čeká na tříbodový zisk už osm kol a figuruje na třináctém místě tabulky. Alespoň remízu Baníku zajistil v 57. minutě svým třetím gólem v sezoně z penalty Milan Baroš. Zlín uhrál první venkovní bod v sezoně a je osmý.

Zlín učinil po čtvrtečním pohárové prohře 0:3 v Moskvě na půdě Lokomotivu hned šest změn v sestavě a k prolomení nejhorší prvoligové obrany mu postačily necelé tři minuty. Džafič na levé straně zamotal Bredu a pak přízemní ranou na vzdálenější tyč překonal i Vaška.

Nástup hostů mohl být ještě drtivější. Gajič v šesté minutě dobře hlavičkoval po standardní situaci a Vašek zažehnal katastrofu reflexivním zákrokem. Po čtvrthodině se k mocnému chvilkovému tlaku nadechli i domácí. Susovu ránu Dostál vytlačil na roh, po němž Breda hlavičkoval do břevna a záhy z dálky nepřekonal gólmana ani Hrubý.

Otevřený fotbal nenudil. Po další standardce opět málem udeřil Zlín, i Gajičovu hlavičku však zastavilo břevno. Ovšem domácí svou normu dvou obdržených gólů na utkání stihli naplnit už za 21 minut. Smrtící brejk z levé strany dotáhl Mehanovič, který šajtlí lehce obstřelil Vaška.

Baník doma potřetí za sebou dopřál soupeři dvoubrankové vedení, až pak začal stahovat. Ostrava v závěru půle získala navrch a ještě před přestávkou docílila kontaktní trefy, když De Azevedův centr z přímého kopu se zřejmě bez teče zakroutil až za brankáře Dostála.

Historie se i do třetice opakovala. Po promarněném brejku a příležitosti Šašinky protlačil Granečný v 57. minutě balon na Baroše, ten se prosmýkl středem zlínské obrany a po faulu gólmana Dostála se sám úspěšně zhostil exekuce pokutového kopu.

"Ševci" kontrovali zvýšenou ofenzivou a Ekpai jim málem vedení vrátil, ale Vašek proti němu vyběhl včas. Oba týmy se útočnou aktivitou postaraly o poutavý a napínavý závěr. Obrat mohl čtvrthodiny před koncem dokonat zlínský odchovanec Poznar, ale do jeho rány na poslední chvíli vložil nohu jeden z hostujících beků.

Více informací k zápasu

Vysočina Jihlava - Sigma Olomouc 0:1

01.10.2017 17:00

Góly: 87. David Houska

Olomouc zvítězila v 9. ligovém kole v Jihlavě 1:0 brankou Davida Housky z 87. minuty. Nováček z Hané bodoval pošesté za sebou a na druhém místě tabulky dál ztrácí sedm bodů na vedoucí Plzeň. Jihlava utrpěla první domácí ligovou porážku s Olomoucí v historii, nenavázala na předchozí dvě výhry na svém stadionu a je patnáctá.

Do první gólové šance v utkání se dostali hosté. Zahradníček po přihrávce Housky nejprve nastřelil gólmana Hanuše a odražený balon místo do prázdné brány poslal vedle levé tyče. Hanáci byli při chuti, ale dlouho si nevěděli rady s defenzivou domácího týmu. Houska zkusil vypálit z 20 metrů, ale jeho střela prolétla těsně nad břevnem.

Prakticky první střela na branku v podání Jihlavy byla také největší šancí v prvním poločase. Fulnek po půlhodině vysunul po křídle Ikauniekse, který si ve vápně položil obránce, ale tváří v tvář olomouckému brankáři neuspěl, Buchta jeho pokus vyrazil.

Nejaktivnější hráč Olomouce v zápase Houska byl blízko gólu sedm minut před přestávkou, kdy z přímého kopu zastavil míč v cestě do sítě Hanuš, který ho dokázal vytěsnit na břevno.

Po hodině hry mohla jít Olomouc do vedení. Plšek uvolnil střídajícího Texla, který už v první půli nahradil zraněného Obročníka, ale jeho střelu reflexivně vyrazil Hanuš. Devatenáct minut před koncem udržel jihlavský gólman čisté konto i po střele Zahradníčka, kterou dokázal vytěsnit rukou.

Olomouc byla dál v tlaku a rozhodující branka přišla tři minuty před koncem. Houska se ve vápně dokázal otočit s míčem a střelou k pravé tyči zajistil Hanákům tři body a jistotu druhého místa v tabulce.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Bohemians Praha 1905 2:1

01.10.2017 15:00

Góly: 53. Michael Krmenčík, 83. Milan Havel - 42. Dominik Mašek

Plzeňští hráči v devátém ligovém kole doma po obratu porazili 2:1 Bohemians 1905 a devátou výhrou vyrovnali historicky nejlepší vstup do sezony v podání Sparty z roku 2011. Viktoria vede neúplnou tabulku o deset bodů před Olomoucí, která dnes hraje v Jihlavě. Na konci první půle otevřel skóre Dominik Mašek, v 53. minutě vyrovnal Michael Krmenčík a za půl hodiny rozhodl o triumfu favorita bývalý hráč "Klokanů" Milan Havel.

Jako první na branku vystřelil krátce po výkopu hostující Hašek, který Kozáčika nezaskočil. Plzeň měla problémy s obranným blokem soupeře. Defenziva Bohemians zblokovala ránu Řezníka i Koláře, Havel pak pálil nad branku.

Domácí dál marně obléhali šestnáctku Bohemians, a když už do nějaké střelecké příležitosti dostali, chyběla jim přesnost. Jako v případě hlaviček Krmenčíka. Ve 42. minutě nečekaně otevřeli skóre Pražané. Vaníček nacentroval do šestnáctky, Mašek přeskočil Hejdu a přesnou hlavičkou překonal Kozáčika.

Plzeňský trenér Pavel Vrba poslal do druhého poločasu Zemana a Bakoše. Právě zkušený slovenský útočník mohl po dvou minutách na hřišti vyrovnat, tvrdou ránu však zastavil gólman Fryšták.

V 53. minutě už to Západočechům vyšlo. Zeman z přímého kopu nacentroval do šestnáctky, Fryšták podběhl míč a Krmenčík hlavou vyrovnal. Nejlepší střelec soutěže zaznamenal sedmou trefu v sezoně. "Viktoriáni" pak sevřeli soupeře v jeho šestnáctce. Do největší šance se dostal bek Řezník, kterého však zblízka výtečně vychytal brankář Bohemians.

Okolo 70. minuty obrovský plzeňský tlak polevil a Bohemians se začali opět dostávat do hry. Po několika náznacích běžel náhradník Kabajev sám na Kozáčika, ale slovenský brankář jeho ránu výborně vytáhnul na roh.

V 83. minutě domácí dokonali obrat. Na další Zemanův centr si naskočil Havel a hlavou překonal Fryštáka. Krajní bek si proti mateřskému celku připsal premiérový gól v dresu Viktorie.

Více informací k zápasu

Dukla Praha - Sparta Praha 0:0

30.09.2017 20:00

Góly: -

Na jednu stranu Sparta ztratila další dva body, na tu druhou vlastně může být za remízu 0:0 ráda, protože jestli byl někdo nebezpečnější a sahal v závěru po vítězství, byla to domácí Dukla. Tu největší příležitost poslal Jan Holenda do tyče.

Sparta chtěla navázat na výhru z Teplic, ale k tomu potřebovala podat mnohem lepší výkon. Ofenzíva letenských byla podobně jako v zápase v Brně naprosto bezzubá.

Šancí bylo v zápase celkem dost a tu první měla Dukla, po rohovém kopu už domácí Dúbravku překonali, ale Biabiany odkopem na brankové čáře vše zachránil. Akce tím ale nekončila, protože záhy se dostal k balónu Tetour a ranou protáhl slovenského brankáře Dúbravku. O slovo se přihlásila i Sparta, jejií střelecké pokusy nebyly příliš nebezpečné. Nejblíže gólu byl Václav Kadlec, který nejprve z otočky pálil jen do Rady a o chvíli později hlavičkoval na malém vápně opět do brankáře Dukly. Ve 30. minutě poslal do vápna centr Schranz a Holenda na něj těsně nedosáhl.

V prvním poločase ještě dokázala být Sparta nebezpečná, ve druhém se ale úplně vytratila a nepomohl tomu ani příchod Tomáše Rosického. Dukla pozorně bránila a vyčkávala na protiútoku. Po jednom z nich a hrubé chybě Štětiny, postupoval sám na Dúbravku Holenda a orazítkoval tyč!

Těsně před koncem zápasu Dukla pochopila, že jí ze strany bezzubé Sparty nic nehrozí a odhodlala se zápas rozhodnout ve svůj prospěch. Brandnerovu střelu skvěle vyrazil Dúbravka a o chvíli později Bezpalec těsně minul tyč. Dukla v závěru Spartu zmáčkla a letenské osvobodil až závěrečný hvizd.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - MFK Karviná 0:0

30.09.2017 17:00

Góly: -

Slovácko s Karvinou potřebovaly body a nakonec po jednom získaly oba celky. V Uherském Hradišti se totiž diváci žádného gólu nedočkali, byť oba celky chtěly v závěru zápasu vyhrát.

Karviná mohla zažít skvělý start do utkání, ale tutovku, kterou připravil Moravec Letičovi, nevyužila. Letić se v klíčový okamžik ukopl a Heča nakonec ani nemusel zasahovat. O tři minuty později vyslal na druhé straně Daníček Navrátila, ten sice překonal Berkovce, ale balón si cestu do sítě nenašel - skončil na tyči. Bohužel to bylo na dlouhou dobu vše, co oba týmy na hrací ploše předvedly. Zbytek poločas nabídl jen nezáživnou podívanou.

Po změně stran už si jak Slovácko, tak i Karviná zase začaly vytvářet gólové příležitosti. Tak nejprve z dálky vypálil Navrátil a na druhé straně se stejným úspěchem střílel nad Štěpanovský. V 56. minutě pobavil domácí obecenstvo krásnou fotbalovostí Šumulikovski, škoda jen, že jeho střižené nůžky skončily na pozorném Berkovcovi.

Po hodině hry dvakrát nebezpečně střílel Havlík, ale skóre se pořád ne a ne hnout. S remízou 0:0 se nikdo nehodlal spokojit a bylo velice sympatické, že se oba týmy snažily o rozhodnutí. Šancí bylo v závěrečné desetiminutovce jako máku, povětšinou však scházela větší přesnost. Sudí Lerch ještě přidal navrch dvě minuty nastavení, ale ani ty rozhodující branku nepřinesly.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Slovan Liberec 2:1

29.09.2017 20:15

Góly: 38. Václav Hladký (vl.), 83. Jan Rezek - 7. Roman Potočný

Teplice nevstoupily do zápasu s Libercem optimálně a po brzké brance Potočného prohrávaly. Skláři se však nevzdali, ještě do poločasu srovnali a sedm minut před koncem rozhodl o jejich vítězství zkušený Jan Rezek.

Lepší formou oplýval Liberec a především v úvodu zápasu to bylo znát. Už v 7. minutě se dostal k odraženému balónu Roman Potočný a Grigar nejenže mohl lovit ze sítě, ale ještě si přivodil zranění. Pro trenéra Teplic to byla dvojí komplikace, jeho tým prohrával a navíc přišel o brankářskou jedničku, mezi tyče musel Jakub Diviš.

Teplice sahaly po vyrovnání o deset minut později, kdy se po rychlé akci dostal do zakončení Rezek, ale Hladký ho vychytal a následná dorážka za pokutovým územím v podání Vaněčka šla hodně nad. Na druhé straně se zase zjevil před Divišem Graiciar, teplický brankář si připsal zákrok a střela Kerbra šla těsně vedle. Liberec byl v koncovce nebezpečnější, ve 31. minutě nastřelil tyčku Kerbr a to byla příležitost, která hosty musela mrzet. Kdyby Slovan odskočil na rozdíl dvou branek, mohlo by se utkání vyvíjet zcela jinak. Místo druhé branky však přišlo vyrovnání. Po skrumáži ve vápně Liberce se dokázal se štěstím za pomoci teče brankáře prosadit Vaněček.

Po změně stran byl opět více nebezpečnější Liberec. Přímák Potočného zpacifikoval nejistým zákrokem Diviš a v 62. minutě se hosté dožadovali pokutového kopu za faul Jeřábka na Folprechta. Ke zlobě Slovanu se však nepískalo.

Teplice se postupně tlačily do libereckého vápna a sedm minut před koncem zápasu vstřelil rozhodující gól Jan Rezek. Někdejší reprezentant se opřel z voleje do balónu a nádhernou brankou rozhodl o vítězství Teplic. Slovan měl ještě čas s výsledkem něco udělat, ale žádnou větší šanci si už nevypracoval.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň990020:327
2.Sigma Olomouc962117:720
3.Slavia Praha954013:219
4.FK Jablonec944117:816
5.Sparta Praha94329:615
6.Slovan Liberec942311:1014
7.FK Teplice933312:1312
8.Fastav Zlín93249:1011
9.Dukla Praha932410:1511
10.Bohemians Praha 190592435:710
11.1. FC Slovácko91537:78
12.MFK Karviná92259:138
13.Baník Ostrava914413:207
14.FK Mladá Boleslav92167:167
15.Vysočina Jihlava92167:187
16.Zbrojovka Brno91176:174

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (455)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele