HET liga - preview 9. kola

29.09.2017, 09:17, aktualizováno 01.10.2017, 09:36
Previews
Viktoria Plzeň dosud neztratila ani bod a svou vítěznou sérii hodlá prodloužit proti Bohemians 1905. Slavia je velkým favoritem souboje s Brnem, Zlín si jede pro body do Ostravy, Olomouc chce v kvalitních výkonech pokračovat v Jihlavě a Jablonec bude měřit síly s Mladou Boleslaví...
Viktoria Plzeň - Bohemians Praha 1905  (neděle 15:00)
Bude Bohemka tím týmem, který jako první dokáže obrat o body suverénní Viktorii Plzeň? Svěřenci Pavla Vrby si mohou hýčkat velký náskok a v domácí Doosan Aréně budou chtít svojí sérii prodloužit, ale loňská sezona varuje. Klokani tu totiž dokázali remizovat.

Současná Viktoria ale vůbec neztrácí, v lize jako jediná dosud neztratila ani bod a velkým náskokem vede HET ligu. Západočeši v minulém kole porazili Mladou Boleslav 2:0 a na druhou Sigmu Olomouc mají sedmibodový náskok. Svěřence Pavla Vrby teď čekají houževnatí Bohemians, kteří tu v minulé sezoně dokázali remizovat a velmi pikantní zápas prožije obránce Milan Havel, který do kádru Plzně přišel právě z Bohemky.

"Bude to zajímavá zkušenost. Hrozně se těším a doufám, že to zvládneme. Určitě proběhne i nějaké hecování s bývalými spoluhráči a do naší kabiny vypíšu nějakou odměnu. Je důležité, abychom ten zápas zvládli. Z bývalých spoluhráčů se těším třeba na Martina Dostála, který hraje zprava. Doufám, že se budeme na hřišti potkávat, bude to pikantnější," nechal se slyšet obránce Milan Havel.

"Hrajeme s vedoucím celkem tabulky. V současnosti se jedná asi o nejsehranější tým z té ligové špičky. Nejspíš nastoupí i v jiné sestavě, oproti pohárovému klání s Beer Shevou. Mohlo by přijít i hodně lidí. Na zápas se moc těšíme. Všichni hráči jsou šikovní. Je těžké někoho detailně vyjmenovávat. Ať už jde o útočníky, záložníky, čí krajní obránce. Stopeři jsou nebezpeční pro změnu při standardních situacích," prohlásil trenér hostů Martin Hašek. Bohemka v minulém kole nestačila na Jablonec a nevyhrála už třetí soutěžní zápas v řadě. Před tím totiž remizovala v Teplicích a vypadla z národního poháru.

Viktorka se musí obejít bez několika hráčů a to Pavlu Vrbovi komplikuje situaci. Na marodce nadále zůstávají Baránek, Čermák, Limberský i Pilař. Otazník visí i nad startem Hubníka. Kompletní nebude ani výběr Martina Haška. Klokani nemohou počítat s Krchem, Švecem a Bartekem.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Řezník, Hejda, Hájek, Havel - Hořava, Hrošovský - Petržela, Kolář, Kopic - Krmenčík.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Fryšták - Dostál, Hůlka, Šmíd, Kocič - Jindřišek - Reiter, Hašek ml., Nečas, Luts - Tetteh.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.38 - 5.05 - 9.38
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Jablonec - FK Mladá Boleslav  (neděle 17:00)
Duel Jablonce s Mladou Boleslaví slibuje zajímavé utkání. Jablonec prohrál v této sezoně jen jednou a zdá se, že chytil formu. Hosté zase po třech soutěžních výhrách narazili a zůstávají až ve druhé polovině tabulky.

Jablonec se tak trochu nenápadně přibližuje pohárovým pozicím, v tabulce je sice až šestý, ale letos našel přemožitele jen jednou. Ve druhém kole nestačil na Viktorii Plzeň. Za poslední čtyři kola nasbírali Jablonečtí deset bodů a v podobném tempu chtějí pokračovat i proti Mladé Boleslavi. "Samozřejmě chceme vyhrát! Myslím si, že Mladá Boleslav má kvalitní kádr. Je to téměř stejný tým, který byl minulý rok úspěšný a byl na tom velmi dobře. Ale nedaří se jim. Je to samozřejmě dobře pro nás, ale nemusí to trvat věčně. Potřebují taky něco uhrát. Podívat se na tabulku a říct si: 'Jo, ty jsou za námi, ty smázneme.'Takhle to není, tým je to kvalitní a nesmíme nic podcenit. To nepřichází vůbec v úvahu," prohlásil Matěj Hanousek.

Že půjde o nebezpečného soupeře, ví i trenér Zdeněk Klucký: "Boleslav má nevyzpytatelné výsledky, přiveze body zvenku, ale doma je pak umí ztratit. Domácí prostředí nám velí zvítězit a pokračovat v sérii výher, kterou jsme teď nastartovali."

Mladá Boleslav je dle všeho z nejhoršího venku. Otřepala se po zpackaných pěti kolech a začala sbírat body. Minulý víkend jí to sice nevyšlo, prohrála s Viktorií Plzeň, ale na jablonecké Střelnici by se ráda vrátila k předchozím výsledkům, kdy třikrát v řadě zvítězila.

Jablonec bude pouze bez brankáře Valeše, jinak je kompletní, což se rozhodně nedá říci o Mladé Boleslavi. Středočechům chybí rekonvalescent Kysela, dále Fabián, Da Silva, Takács, Jánoš a Mingazov.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Jankovič, Pernica, Hübschman, Hanousek - Masopust, Kubista, Považanec (Trávník), Jovovič - Doležal, Tecl. M.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Vejmola - Pauschek, Chaluš, Stronati, Fleišman - Hubínek - Přikryl, Matějovský, Mareš, Chramosta - Magera.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.08 - 3.52 - 3.85
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Baník Ostrava - Fastav Zlín  (neděle 17:00)
Baník se v lize výsledkově trápí a už by dost potřeboval zabrat. Šest kol bez výhry znamenalo propad na předposlední místo tabulky a to rozhodně není cílem tradičního klubu. Ostrava přivítá pohárového zástupce Fastav Zlín.

Povzbuzením pro svěřence trenéra Radima Kučery může být alespoň výhra nad Valašským Meziříčím v rámci MOL Cupu. Baník zvítězil vysoko 6:0, ovšem je jasné, že důležitější a těžší zápasy teprve čekají. Jedním z nich bude i zápas proti Zlínu.

"Je to hodně nepříjemné mužstvo, i na venkovní zápasy. Mají na stranách rychlonohé Ekpaie a Vukadinoviče, kteří jsou hodně nepříjemní do brejkových situací. Mužstvo je hodně zkušené. Musíme si dát pozor na to, že každou příležitost budou využívat na brejky. Velkou herní kvalitu ukázali třeba ve druhém poločase v Plzni," prohlásil trenér Radim Kučera.

Zlín se ve čtvrtek poprvé představil na venkovní půdě Evropské ligy a byla z toho jasná porážka 0:3 od Lokomotivu Moskva. Ne, že by snad ševci odehráli špatné utkání, ovšem jejich vstup do zápasu byl jako zlý sen a po půlhodině hracího času bylo de facto rozhodnuto. "Potřebujeme se nyní rychle dostat ze šoku, který jsme utrpěli v úvodu čtvrtečního utkání Evropské ligy v Moskvě. Bohužel nás trápí neproměňování gólových šancí. Stále zápolíme s tím, že buď netrefíme branku, nebo soupeř střelu zablokuje. Musíme se v náročném programu nyní rychle přepnout na ligovou soutěž," poznamenal zlínský kouč Bohumil Páník.

Na každé straně je hlášena jen jedna absence. Domácím bude chybět zkušený Mičola a hostům zase Hronek.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Vašek - Pazdera, Šindelář, Pokorný, Sus - Stáňa, Hlinka, Hrubý, De Azevedo - J. Šašinka, Baroš.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Matejov, Bačo, Gajič, Holzer - Ekpai, Jiráček, Traoré, Vukadinovič - Diop, Železník.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.40 - 3.40 - 3.19
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Vysočina Jihlava - Sigma Olomouc  (neděle 17:00)
Fotbalisté Jihlavy se dokázali vyškrábat ze sestupových pozic a doma proti Olomouci by chtěli naplno bodovat. Staronový účastník nejvyšší soutěže Sigma Olomouc se stále drží v popředí a jen výhra ho zřejmě udrží na druhém místě za vedoucí Plzní.

Jihlava z posledních tří zápasů vyválčila šest bodů a konečně se vyhoupla mimo sestupové pozice. Dařilo se jí doma, nejprve porazila Duklu 3:2 a pak i ostravský Baník 2:1, čímž dala zapomenout na pětibrankový debakl z Jablonce. Vysočina se navíc povzbudila i výhrou v poháru, Baník Sokolov udolala jedinou brankou Filipa Novotného. Nyní se na Vysočině představí Sigma Olomouc, která je v tabulce na druhém místě. "Sigma má ve svém středu nepochybně kvalitní hráče, ale její aktuální největší síla je v týmovém projevu. Každý hráč na hřišti plní úkoly pro tým. Díky tomu, že Olomouc chytla ligový start, se dostala na úspěšnou vlnu a daří se jí. Prezentují se pracovitým, běhavým a přímočarým fotbalem," řekl asistent Michal Zach.

Sigma se dál veze na vítězné vlně a momentálně je tři soutěžní zápasy bez ztráty kytičky. Navíc své soupeře ničí ofenzivou, porazila 5:3 Karvinou, 8:0 v MOL Cupu Živanice a naposledy 3:0 pražskou Duklu. A kdo by to byl řekl, že po osmi kolech bude za vedoucí Viktorií Plzeň?

"Myslím, že celkově je liga vyrovnaná, nejsou tam týmy, které by výrazně zaostávaly za ostatními. Když si jenom vybavím utkání Jihlavy proti Plzni, kde měla minimálně bod brát, možná sahala i po vítězství, co se týče počtu šancí. Je vidět, že v posledních utkáních, vyjma toho posledního v Jablonci, kde byli brzy v deseti a pak už se jim to dohrávalo těžko, tak hlavně v domácích zápasech tu sílu prokazují," varuje před podceněním trenér Václav Jílek

Jihlavě nepomohou zranění Nerad se Štěpánkem a na druhé straně zase budou scházet zkušený Škerle a útočník Chorý.
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Nový, Tlustý, Rosa, Keresteš - Vaculík, Zoubele - Fulnek, Urblík, Popovič - Ikaunieks.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Buchta - Sladký, Radakovič, Jemelka, Vepřek - Kalvach - Zahradníček, Houska, Texl, Falta - Plšek.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.00 - 3.55 - 2.44
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Slavia Praha - Zbrojovka Brno  (neděle 18:00)
Slavia má před sebou jasný úkol, porazit Brno a nedovolit další nárůst plzeňského náskoku. Sešívaní budou v souboji s posledním celkem HET ligy jasným favoritem a cokoliv jiného, než výhra, by bylo velkým překvapením. V útoku by měli proti sobě nastoupit bratři Škodové.

Slavia už ztrácí na vedoucí Viktorii Plzeň propastných osm bodů a jakákoliv další ztráta by mohla mít vážné následky. Sešívaní sice zůstávají dlouho neporaženi, pod trenérem Šilhavým od začátku jeho nástupu do funkce, ale s průběžným třetím místem žádná spokojenost nepanuje. Slavia si v minulém kole připsala jen bod ve Zlíně a remízu získala i na hřišti Astany v rámci Evropské ligy. "Ještě trávíme zápas Evropské ligy. Ten výsledek, byť není tříbodový, je povzbuzením pro všechny. Ale musíme se rychle přeorientovat na ligu a nemyslet si, že Brno bude snadný soupeř. Byť teď mají své problémy, neočekávám, že to bude jednoduchý zápas," říká trenér Jaroslav Šilhavý.

Zbrojovka se po senzačním vítězství nad Spartou nezvedla, ba naopak zabředla do další výsledkové krize a tři zápasy v řadě prohrála. Zbrojovka potřebuje body jako sůl, ale sama dobře ví, že v Edenu na ně bude těžké dosáhnout. "V podobných případech se hojně používá klišé, že není co ztratit. Postavení je pro nás složité, rádi bychom ale zápas vybojovali s úspěchem a se ctí," přeje si trenér Richard Dostálek.

Slavii bude chybět tradiční žolík Muris Mešanovič, jenž má zdravotní potíže a otazník visí nad startem Josefa Hušbauera. Na druhé straně budou chybět Šural a brankářská jednička Melichárek, který v minulém utkání viděl červenou kartu. Mezi třemi tyčemi se tak představí Halouska.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Bořil, Jugas, Deli, Sobol - Ngadeu - Van Buren, Stoch, Rotaň, Zmrhal - Milan Škoda.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Halouska - Vraštil, Pavlík, Gáč, Jablonský - Polák, Sedlák - Fortes, Pilík, Lutonský - Michal Škoda
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.22 - 7.10 - 14.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Slovácko - MFK Karviná  (sobota 17:00)
Z druhé poloviny tabulky na sebe narazí celky Slovácka a Karviné. Oba celky si po osmi kolech představovaly lepší postavení. Slovácko zatím vyhrálo jen v jednom zápase a v tomto ohledu jsou na tom hosté lépe.

Karviná má totiž na svém kontě dvě výhry a to z úvodního kola proti Jihlavě a z minulého kola proti Brnu. Rozhodně šlo o důležitá vítězství, která mohou mít na konci sezony velkou váhu. Na druhou stranu pokud se chce Karviná bezpečně zachránit, musí bodovat pravidelně. Karvinští se v 9. kole představí na půdě Slovácka. "Bude to takový souboj dvou povzbuzených týmů a já doufám, že my budeme lepší," řekl s úsměvem trenér Jozef Weber, jenž narážel na podobnou formu obou celků i fakt, že v minulém kole bodovaly.

Slovácko získalo velice cenný bod v Liberci a rozhodně má na čem stavět. Svěřenci trenéra Korduly by ale potřebovali doma vyhrát, letos se jim to povedlo jen jednou s Baníkem Ostrava. Slovácko nasbíralo sedm bodů, tedy stejně jako jeho soupeř.

"Hrajeme doma s Karvinou, která má stejně bodů jako my, takže musíme udělat všechno pro to, abychom utkání zvládli. Na druhou stranu - nečeká nás určitě nic jednoduchého. Karviná je soupeř, který může potrápit úplně každého. Je to takový nevyzpytatelný tým, ve kterém je řada zajímavých hráčů. Já ale věřím, že se na zápas dobře připravíme a všechny body zůstanou na Slovácku," nechal se slyšet domácí Juroška.

V historii na sebe oba týmy narazily jen čtyřikrát a kupodivu domácí tým nikdy nevyhrál. Pro Slovácko je nejvyšší čas tuto bilanci změnit, v minulé sezoně se hrálo v Uherském Hradišti 1:1.

Domácím bude chybět potrestaný Machalík, který viděl v zápase s Libercem červenou kartu a také záložník Rada, ten je mimo již delší dobu. Karviné zase bude scházet útočník Wágner.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Heča - Reinberk, Hofmann, Šimko, Divíšek - Daníček, Šumulikoski - Navrátil, Havlík, Petr - Zajíc.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Čolič, Hošek, Lischka, Eismann - Janečka, Panák - Moravec, Budínský, Letič - Ramírez.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.89 - 3.64 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Dukla Praha - Sparta Praha  (sobota 20:00)
Pražské derby uvidí Juliska, kde Dukla přivítá Spartu a to je vždycky velký svátek. Navíc okořeněný bývalými hráči na obou stranách. Dukla letos doma neztratila ani bod a tuto sérii by ráda prodloužila i po utkání se Spartou.

Výkony domácích jsou letos na střídačku, doma se vyhrává a venku se prohrává. Dukla doma letos neztratila, na druhou stranu se Spartou v posledních pěti zápasech vždycky prohrála. Tentokrát by dejvický celek chtěl nejenom prodloužit stoprocentní domácí bilanci, ale v malém pražském derby konečně uspět. A o motivaci je rozhodně postaráno, vždyť v kádru Dukly působí několik současných i minulých sparťanů. "Tím, že jsem ve Spartě strávil čtyři roky, se vždycky těším. Těším se samozřejmě na každý ligový zápas, ale se Spartou je to přece jen specifické, přijde hodně lidí, bude to v televizi, zápas je více sledovaný. To všechno mu dává nadstavbu," prohlásil natěšený Ondřej Kušnír

Také na druhé straně nalezneme bývalé hráče Dukly, především stopera Štětinu. "Vždycky když jsme hráli doma, tak jsme si víc věřili. Hodně nám pomáhalo velké hřiště a styl hry Dukly. Takže když někdo přijel na Julisku, měl s Duklou problém," zavzpomínal na své působení v Dukle obránce Štětina.

Sparta v minulém kole vyhrála, když předvedla asi svůj nejlepší výkon pod trenérem Stramaccionim. Atmosféra v klubu se tak alespoň malinko uklidnila, neznamená to však, že by italský trenér nebyl pod velkým tlakem. Sparta si nesmí dovolit zaváhat, protože vzhledem k fazóně Plzně by to mohla být ztráta osudová.

Kvůli dohodě klubů nebudou moci nastoupit Mustedanagič ani stoper Holek. K tomu musí domácí trenér připočíst zranění Hanouska s Kovalem a rázem je na světě poměrně velký problém se skladbou základní jedenáctky. Sparta zase nemůže počítat s Kayou a nejspíše ani s Rosickým, jehož zdravotní stav je opět záhadou. Otazník visí i nad startem Juliše.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Kušnír, Ostojič, Jiránek, Podaný - Miloševič, Bezpalec, Tetour - Holík, Holenda, Koval.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Zahustel, Hovorka, Štetina, M. Kadlec - Mavuba, Mareček - Biabiany, Lafata, Vatajelu - V. Kadlec.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.53 - 3.38 - 1.96
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Teplice - Slovan Liberec  (pátek 20:15)
Předehrávku 9.kola české HET ligy obstarají v severočeském derby Teplice a Slovan Liberec. Domácí fotbalisté chtějí jednak utnout dlouhých 271.minut bez vstřelené branky a pochopitelně před vlastními diváky zvítězit.

Teplice se po slibném začátku zadrhly a tři ligová kola v řadě jednak nevyhrály, ale dokonce v nich nedaly ani gól. A z vytoužených předních příček je nakonec až desáté místo. Domácí naposledy nestačili na pražskou Spartu, které podlehly 0:3.

V souboji s Libercem tedy budou usilovat o přerušení třízápasové série bez vítězství a toho mohou docílit jedině tím, že konečně dají gól. V minulé sezoně se jim domácí zápas proti Liberci vydařil. "Známe jeho kvalitu. I když se po půlroce změnil, tak si pořád udržel formu, hraje dobrý fotbal, je schopný měnit systém. Jsme ale na něj připraveni a doma chceme zvítězit," prohlásil asistent trenéra Radim Nečas.

Liberec je v dobré formě, i když to v pondělní dohrávce 8.kola výsledkově nepotvrdil. Remíza 1:1 se Slováckem byla málo. Zvláště když hrál Slovan dlouho přesilovku. Liberec se letos může pyšnit výbornou venkovní bilancí, ze čtyř zápasů venku vyhrál tři. "Budeme chtít navázat na naši bilanci z venkovních utkání, kde se nám výsledkově daří lépe než doma a máme ze čtyř zápasů tři vítězství," nechal se slyšet trenér Jindřich Trpišovský.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Jeřábek, Král, Krob - Ljevakovič - Fillo, Rezek, Trubač, Hyčka - Vaněček.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Hladký - Coufal, Mikula, Kúdela, Potočný - Ševčík, Folprecht, Breite, Hybš - Pulkrab, Voltr.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.99 - 3.50 - 4.22
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň880018:224
2.Sigma Olomouc852116:717
3.Slavia Praha844011:216
4.Sparta Praha84229:614
5.Slovan Liberec842210:814
6.FK Jablonec834114:713
7.Fastav Zlín83147:810
8.Bohemians Praha 190582424:510
9.Dukla Praha831410:1510
10.FK Teplice823310:129
11.1. FC Slovácko81437:77
12.MFK Karviná82159:137
13.FK Mladá Boleslav82156:137
14.Vysočina Jihlava82157:177
15.Baník Ostrava813411:186
16.Zbrojovka Brno81166:154

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (780)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele