HET liga - souhrn 26. kola

27.04.2018, 19:53, aktualizováno 29.04.2018, 20:23
Komentáře a souhrny
Nedělní program otevřela neočekávaná ztráta Slavie se Slováckem. Plzeň díky tomuto výsledku a sobotní výhře s Karvinou může slavit titul už příští týden v Edenu. Slavia naopak bude muset začít hájit druhé místo, protože Olomouc po výhře v Teplicích ztrácí jen dva body. Sparta podlehla Baníku, severočeské derby opanoval Jablonec...

FK Jablonec - Slovan Liberec 2:0

29.04.2018 18:30

Góly: 16. Martin Doležal, 86. Jaroslav Diviš

Jablonec po dobrém výkonu zaslouženě porazil Liberec 2:0 a zvítězil ve 48. Podještědském derby. Branky za domácí vstřelili Doležal a Diviš. Jablonec se díky tomu dostal před Liberec na čtvrté místo v tabulce.

Už ve čtvrté minutě se do šance dostal Silva, výborně ale hru přečetl domácí Hrubý a včasným výběhem šanci zhatil. V 15. minutě po Hanouskově přihrávce pálil těsně vedle branky Doležal. Ten samý hráč však zakončoval hned další akci. Tentokrát se po Holešově centru nemýlil a hlavičkou z bezprostřední blízkosti poslal Jablonec do vedení. Liberec mohl hned odpovědět. Odražený míč po rohu si našel Breite, jeho pokus ovšem skončil těsně vedle pravé tyče.

Ve 25. minutě měl Potočný výbornou možnost ke srovnání skóre, zahrával totiž standardku přímo z hranice vápna, jeho střela ale bohužel pro hosty nepropálila zeď. O pár minut později se po Kerbrově hrubce dostal Trávník do samostatného úniku, položil si Hladkého, z velkého úhlu se mu už bránu ale trefit nepodařilo. Ve 30. minutě se z dobré pozice mezi tři tyče netrefil ani Považanec. Ke konci poločasu podobně neúspěšně skončily i střely Hübschmana a Masopusta.

Úvod druhé půle nebyl fotbalově tak kvalitní jako první poločas. Jen kousek chyběl ke gólu Masopustovi v 52. minutě, na Jovovičovu nabídku však těsně nedosáhl. O šest minut později se do zakončení probojoval Breite a z otočky se trefil kousek vedle pravé tyčky. Hosté se pak snažili vyrovnat, nicméně domácí je dobrou obranou do zakončení příliš nepouštěli.

A byl to na druhé straně Doležal, kdo mohl vstřelit branku, jeho zakončení hlavou ale nakonec skončilo vedle. V 78. minutě Hladký výborně vychytal Masopustovo sólo. Z další šance domácích mířil těsně vedle Chramosta. Jablonec se tak dočkal až v 86. minutě, to se z dálky napřáhl Diviš a nekompromisní ranou do levého horního růžku pečetil výhru.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Sigma Olomouc 1:2

29.04.2018 17:00

Góly: 7. Tomáš Kučera - 1. Tomáš Zahradníček, 79. Jakub Plšek

Sigma dokázala v Teplicích vybojovat důležité vítězství a upevnit si tak pozici na třetím místě. Jedinou branku domácích vstřelil Kučera, za hosty se prosadili Zahradníček a Plšek.

Start zápasu se Olomouci vydařil na jedničku. Plšek dobře vysunul Zahradníčka, ten byl sice už ve velkém úhlu, ale i tak se mu podařilo prostřelit Diviše a otevřít skóre zápasu. Teplice však dokázaly rychle odpovědět. Kučera se v 7. minutě po několika odrazech dostal k míči a vystřelil na bránu. Hála tečoval míč mimo dosah Buchty a bylo srovnáno.

Strhnout vedení na stranu hostů mohl hned Plšek, ten však mířil nepřesně. Ve 30. minutě měl velkou šanci po centru z levé strany Texl, Diviš byl však tentokrát pozorný a střelu lapil. O pět minut později se z ničeho nic dostal míč ve vápně hostí na volného Horu, jeho hlavička ale mezi třemi tyčemi neskončila. Ve 43. minutě tvrdou střelu Kučery vyrazil perfektním zákrokem Buchta.

Do druhého poločasu vstoupili lépe domácí a v 56. minutě nebezpečně pálil Kučera. Buchta jeho střelu vyrazil pouze ke Krobovi, jenž však vysoko přestřelil. V 74. minutě vystřelil těsně vedle z hranice vápna Plšek. Následně na druhé straně po Horově centru tvrdě vypálil z voleje Krob, Buchta však výborně zasáhl. A byla to Sigma, která nakonec udeřila. Zahradníčkův centr si našel Plšek, jehož Kučera neuhlídal, a ten nedal hlavičkou Divišovi žádnou šanci. V závěru zápasu mohli hosté ještě přidat pojistku, Manzia však po přečíslení tři na jednoho trefil pouze tyč domácí brány.

Více informací k zápasu

Fastav Zlín - Bohemians Praha 1905 1:1

29.04.2018 17:00

Góly: 2. Ubong Ekpai - 90+3. Martin Hašek

Zlín doma pouze remizoval s Bohemians 1905 a ještě stále nemá jistou záchranu. Naopak, svěřenci Vlastimila Petržely jsou vzdáleni sestupovým příčkám jen na čtyři body. Klokanům patří pohodlná sedmá pozice. Domácí se v zápase ujali rychlého vedení zásluhou Ekpaie, ale konečnou remízu 1:1 nakonec zařídil v nastaveném čase Hašek.

Fastav tedy sahal po třech bodech, které by mu výrazně pomohly, jenže nakonec má jen jeden. Přitom začátek zápasu byl pro Zlín ideální. Běžela třetí minuta a po centru Bartošáka balón minul Vukadinovič, avšak z druhé vlny překonal Fryštáka Ekpai. Bohemka na nic nečekala a pokusila se o co nejrychlejší odpověď. Na přihrávku Tetteha těsně nedosáhl Vaníček a Šmídovi pro změnu scházela větší přesnost. Na druhé straně odmítl zdvojnásobit vedení Traoré, když z vyložené šance vůbec netrefil branku.

Hostující kouč Martin Hašek musel už v prvním poločase sáhnout ke střídání a zraněného Kociće nahradil Jindříškem. Stav se už v prvním poločase nezměnil, přestože v jeho nastavení Zlín vstřelil branku, kterou sudí pro ofsajd Holzera neuznal.

První velkou šanci druhého poločasu měla Bohemka, která potřebovala srovnat. Po Tettehově přihrávce pálil vedle Hašek. Bohemce to směrem dopředu příliš nešlo a Zlín celkem bez problémů držel hubený náskok. Užuž se zdálo, že Fastav urve výhru, jenomže v nastaveném čase se parádně opřel do balónu Martin Hašek a Zlámalovi nedal šanci. Zlín přišel v samotném závěru o vítězství a stále nemá jistou záchranu.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - 1. FC Slovácko 0:0

29.04.2018 15:00

Góly: -

Slavia doma utrpěla nečekanou ztrátu a se Slováckem jenom remizovala 0:0. Hosté sehráli s favoritem dobrou partii a výrazně je podržel brankář Heča. Pro svěřence Jindřicha Trpišovského znamená remíza takřka konec nadějí na obhajobu mistrovského titulu.

Slovácko se zvučnějšího soupeře nezaleklo a v Edenu začalo o něco aktivněji, což dokazují jinak nepřesné střely Navrátila. Slavia měla první šanci až v 10. minutě, kdy vyslal nebezpečnou střelu Tomáš Necid, nicméně stejně jako Navrátil bez kýženého efektu. Následně se hra znovu přesunula před Koláře, ovšem střela Kubaly šla hodně nad.

Zhruba od dvacáté minuty začala Slavia konečně svého soupeře přehrávat, ale z tlaku rovněž nedokázala nic vytěžit. Oba celky navíc musely už v prvním poločase sáhnout ke střídání. Nejprve opustil hrací plochu hostující Marek Havlík a o několik minut později i slávistický Simon Deli. Každopádně tlak Slavie s postupem času sílil a minutu před koncem prvního poločasu zachránil Slovácko na brankové čáře Břečka. Dosavadní největší šance Sešívaných gólem neskončila a tak se šlo do šaten za bezbrankového stavu.

Druhý poločas opět zahájili lépe hráči Slovácka, do žádné výraznější příležitosti se však nedostali. V 57. minutě nedosáhl na pěkný Stochův balón Tomáš Necid a na druhé straně spálil velkou příležitost hlavičkující Krejčí! Slovácko hrálo v Edenu vyrovnanou partii a klidně se mohlo ujmout vedení.

Také hosté z Uherského Hradiště přečkali velkou šanci soupeře. V 71. minutě pálil do tyče Hušbauer a o chvíli později stejný muž trefil střed branky a pozorného Heču. Hodně pilný byl ve střelbě Miroslav Stoch, Heča proti němu musel tasit jeden zákrok za druhým. Byl to nakonec brankář Slovácka, který se stal hrdinou zápasu a měl velký podíl na tom, že si celek z Uherského Hradiště odvezl velmi cenný bod.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - MFK Karviná 2:0

28.04.2018 20:15

Góly: 39. Tomáš Hořava, 90. Tomáš Hořava

Viktoriáni zvládli 26. kolo a přiblížili se tak o další krůček blíž k titulu. Domácím se podařilo Karvinou jasně přehrát. Hrdinou zápasu se stal dvougólový Tomáš Hořava.

Plzeň vstoupila do utkání aktivně, nicméně dlouho se nedostávala do příležitostí přes obranný val hostů. První šance přišla až v 18. minutě. Čermák se výborně uvolnil ve vápně a poslal míč před prázdnou bránu na Hořavu, těsně před ním mu však skluzem míč ukopl Lingr. Z další akce střílel hodně nepřesně domácí Kovařík. Ve 32. minutě z hranice vápna pěkně vypálil Bakoš, ovšem karvinský brankář Le Giang se prezentoval skvělým zákrokem. O minutu později se Bakošovi Le Gianga již překonat podařilo, zastoupil ho však Janečka, kterému se podařilo odkopnout míč směřující do brány. Viktorka se dočkala ve 39. minutě, to se z dvaceti metrů napřáhl Hořava a krásnou střelou do pravého horního rohu otevřel skóre.

Domácí do druhého poločasu vlétli. Čermákovi ke druhé brance příliš nechybělo, opět ovšem zasáhl za překonaného karvinského brankáře Janečka. Z další příležitosti přestřelil Zeman a v 51. minutě po Kopicově přihrávce se mezi tři tyče netrefil ani Hořava. O deset minut později pálil opět Hořava. Tentokrát sice mířil do brány, nicméně pouze do rukavic Le Gianga. V 65. minutě se Hrošovský po pěkném průniku snažil najít Chorého, přihrávku na něj včasným vyběhnutím zlikvidoval Le Giang.

Patnáct minut před koncem se ke dvěma hlavičkám dostal hostující Panák, ani jednou se ale netrefil na Kozáčikovu svatyni. Netrefil se ani Wágner, a to bylo ze strany Karviné vše. V poslední minutě se domácím podařilo přidat kuriózní gól. Ze středu pole mířila na Chorého přihrávka, rozhodčí zvedl praporek, Chorý tak přestal hrát a k míči se rozeběhl Hořava, jenž překonal zkoprnělého Le Gianga. Plzeňským se tak až v nastaveném čase podařilo přidat pojišťovací branku a definitivně rozhodnout zápas.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Sparta Praha 3:2

28.04.2018 15:00

Góly: 22. Martin Šindelář, 51. Marek Hlinka, 86. Milan Baroš - 28. Guélor Kanga (pen.), 61. Václav Kadlec

Baník dostal další velkou vzpruhu do boje o záchranu. Ve vypjatém zápase proti pražské Spartě vydoloval vítězství 3:2. O výhře Ostravy rozhodl čtyři minuty před koncem patriot Milan Baroš.

Kouč domácích Bohumil Pánik nemohl do duelu postavit vykartované obránce Pazderu a Procházku, které nahradili Breda a Azackij. Zálohu navíc posílil De Azevedo. Trenér hostů Pavel Hapal postavil stejnou sestavu, která v minulém kole vybojovala vítězství 2:0 nad Jabloncem. Hned v úvodu zahrozili letenští, když Frýdek hodil dlouhý aut do běhu Šuralovi, jehož střela vypadla brankáři Laštůvkovi z náruče na rohový kop.

Po čtyřech minutých hry vystrašil Stanciu z ostrého úhlu Laštůvku, který jeho pokus z přímého kopu vyrazil. Baník se poprvé osmělil v 8. minutě, kdy Poznarova střela z dálky letěla mimo bránu. Za další tři minuty sklepl Poznarův centr De Azevedo na ránu Fillovi, avšak Spartu zachránil blokem Kanga. V 19. minutě se od odvráceného rohového kopu Hrubého opřel Hlinka, avšak tentokrát vytěsnil míč mimo Šural.

Ve 22. minutě propuklo na vítkovickém stadionu poprvé nadšení. De Azevedův přímý kop našel nohu Šindeláře a střelu ostravského stopera zastavila až síť Nitovy brány. Vedení však Baníku vydrželo jen šest minut. Plavšićův průnik zastavil Breda jen za cenu faulu v pokutovém území a z nařízené penalty srovnal Kanga. V závěru poločasu usilovala Sparta o obrat ve skóre, avšak domácí se tlaku ubránili.

Po změně stran fauloval Štetina Baroše a z následného přímého kopu pálil neomylně Hlinka - 2:1. Euforii Chacharů však zchladil v 61. minutě Václav Kadlec. Ten využil Šuralova vysunutí patou a Šindelářova promáchnutí a tváří v tvář Laštůvkovi se nemýlil. Vedení mohl vzápětí domácím vrátit Hrubý, jeho hlavičku však po Fillově centru vytěsnil Nita a Poznar svojí dorážkou nezamířil přesně.

V 66. minutě našel Kanga Ben Chaima, který si z pravé strany navedl míč do středu, avšak Laštůvka vytasil důležitý zákrok. Za dalších jedenáct minut spálil obrovskou šanci Baroš, který po Fillově přihrávce pálil zblízka nad břevno. Pět minut před koncem zahrozil Fillo, který hlavou umístil De Azevedův centr těsně nad Nitovu bránu. Za minutu si však další De Azevedův míč vzduchem našel Baroš a hlavičkou do horního rohu brány překonal Nitu. Tentokrát již Baník vedení udržel až do konce a po jeho konci mohly ve Vítkovicích propuknout oslavy.

Více informací k zápasu

Dukla Praha - Zbrojovka Brno 2:1

27.04.2018 18:00

Góly: 42. Lukáš Holík, 57. Ivan Schranz - 31. Michal Škoda

Krize Brna nemá konce. Klub z Králova Pole prohrál čtvrtý zápas v řadě a dál se krčí na dně tabulky. To Dukla si připsala důležité tři body v boji o záchranu. Skóre sice otevřel hostující Škoda, ale za domácí odpověděli Holík a Schranz, kteří zařídili, že tři body zůstanou na Julisce.

Zbrojovce nemohl pomoct vykartovaný brankář Melichárek, a tak se mezi tři tyče hostů postavila gólmanská dvojka Halouska. Po disciplinárním trestu se naopak vrátil pravý bek Vraštil a střed zálohy vyztužil Kratochvíl. Branky pak měl střílet mladý Růsek. Kouč domácích Jaroslav Hynek učinil v základní jedenáctce dvě změny, když do hry poslal středopolaře Bĺlovského s Douděrou.

V 6. minutě se brněnskému Škodovi málem podařilo nachytat brankáře Radu, který musel jeho nezdařilý centr vytěsnit mimo branku. Za tři minuty centroval na druhé straně Schranz na Holíka, kterému chyběl krok k tomu, aby dosáhl na zakončení. Po půhodině hry trefil Ashirův přetažený míč z první Acosta, jeho ránu Rada vyrazil pouze ke Škodovi, který z dorážky poslal Zbrojovku do vedení.

Dukla mohla vyrovnat za pět minut, avšak osamocený Douděra trefil pouze tyč. Ve 42. minutě zachyboval Kryštůfek, s balonem pláchl Holík a křižnou střelou zařídil vyrovnání. Jedenáct minut po přestávce se Brno mohlo vrátit do vedení, kombinaci na pravé straně mezi Acostou a Vraštilem však zakončil první jmenovaný střelou nad břevno. Hned za minutu ocentroval domácí Podaný na Schranze, jehož hlavička poslala Pražany do vedení.

Schranz mohl druhý gól v utkání přidat v 74. minutě, střelu z pokutového území však kryl Halouska. Tři minuty nato poslal Schranz ostrý centr až na zadní tyč k Douděrovi, který však ale i ve své druhé gólové šanci zápasu selhal. Zbrojovka si pořádnou šanci na vyrovnání nevytvořila a tak odjíždí s Julisky z prázdnou.

Více informací k zápasu

Vysočina Jihlava - FK Mladá Boleslav 0:0

27.04.2018 18:00

Góly: -

Druhý záchranářský souboj dne vítěze nepřinesl. Jihlava i Mladá Boleslav si připravily několik příležitostí na otevření skóre, avšak střelcům obou týmu zvlhl prach. Bod pro oba soupeře mnoho neřeší.

Do základní sestavy domácích se vrátil uzdravený kanonýr Ikaunieks. Toho doplnil další navrátilec do základu Zoubele. Hostující kouč Jozef Weber dal od začátku šanci stoperu Chalušovi. Své místo na slunci nalezli i Konaté a Přikryl. Ospalý úvod zápasu přerušil v 8. minutě domácí Mara, jenž ránou levačkou z dálky protáhl brankáře Poláčka. Ve 29. minutě to podobně jako Mara zkoušel boleslavský Mareš, ale našel jen rukavice gólmana Rakovana.

Ve 36. minutě se po souboji se Štěpánkem dožadoval penalty pro hosty Přikryl, ovšem sudí Ardeleanu zůstal ledově klidný. Tentýž hráč měl za dvě minuty dobrou příležitost po rohovém kopu, ale Rakovan podržel Vysočinu. Druhou půli zahájila Jihlava rychlým brejkem, který zakončil Ikaunieks nepřesnou střelou. Lotyšský forvard měl další možnost v 69. minutě, kdy se jeho ránou z úhlu nenechal Poláček zaskočit.

Hosté byli blízko vedení sedm minut před koncem, avšak Ladra hlavičkoval pouze do horní tyče Rakovanovy branky. Za tři minuty měl dobrou příležitost i Popović, jehož volej proletěl těsně kolem Poláčkovy tyče. Boleslavský gólman se musel činit ještě v 88. minutě, kdy zlikvidoval Marův přímý kop. Po řadě nevyužitých šancí se tak Jihlava rozešla s Mladou Boleslaví smírně.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň26185347:1859
2.Slavia Praha26148442:1650
3.Sigma Olomouc26139433:1948
4.FK Jablonec26128639:2544
5.Sparta Praha261110539:2443
6.Slovan Liberec26126833:2842
7.Bohemians Praha 19052699828:2436
8.FK Teplice2689930:3133
9.Fastav Zlín26781125:4029
10.Dukla Praha26851328:4629
11.1. FC Slovácko266101021:2828
12.FK Mladá Boleslav26761327:3927
13.MFK Karviná26681228:3526
14.Vysočina Jihlava26751427:4426
15.Baník Ostrava26671333:4225
16.Zbrojovka Brno26551616:3720

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (784)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele