HET liga - preview 26. kola

27.04.2018, 08:44, aktualizováno 29.04.2018, 08:33
Previews
Slavia hraje doma se Slováckem a pokusí se ještě oživit naděje na obhajobu titulu, vedle toho se ovšem bude muset dívat i za sebe. Na případné zaváhání sešívaných bude čekat Olomouc, která cestuje do Teplic. Zlín může proti Bohemians utrhnout body nutné pro boj o záchranu, ozdobou dnešního programu je severočeské derby...
Slavia Praha - 1. FC Slovácko  (neděle 15:00)
V Edenu se proti Slavii postaví FC Slovácko a pokusí se podobně jako v květnu 2015 překvapit. Ani jeden z týmů si nemůže dovolit příliš zaváhat. Sešívané by to stálo šanci na zdramatizování boje o titul, Slovácko se zase může přiblížit sestupu.

Slavia naposledy bezbrankově plichtila v Liberci a její náskok na vedoucí Plzeň znovu narostl. Obhajoba titulu je momentálně vzdálená na sedm bodů, navíc do konce soutěže již zbývá odehrát jen pět kol. Svěřenci Jindřicha Trpišovského mají klíčový duel s Viktorií teprve před sebou, avšak nejdříve musejí zvládnout domácí klání s o záchranu bojujícím Slováckem. "Myslím, že nás čeká hodně podobné utkání jako se Zlínem. Je to další moravský tým, který je hodně běhavý, má rychlé hráče směrem dopředu. Teď se rozstřílel i Havlík ve středu pole. Takže bych to přirovnal ke Zlínu, je to takový podobný soupeř," popisuje trenér Slavie Jindřich Trpišovský. Jenom připomeňme, že Zlín na Slavii nedávno vyhrál 2:1.

Pražané nic jiného než vítězství neberou. V neděli budou v pozici velkého favorita. "Jednoznačně vítězství. Musíme vyhrát, to víme všichni. Chtěli bychom předvést dobrý výkon a hezký fotbal, aby se líbil fanouškům a my měli na konci tři body," doufá slávistický odchovanec Tomáš Necid.

Slovácko putuje do české metropole v poměrně dobrém rozpoložení. Z posledních tří kol dokázalo získat sedm bodů a rázem se katapultovat mimo sestupové příčky. Po výhrách nad Brnem a Duklou ještě nemá celek z Uherského Hradiště vyhráno. Před Baníkem má pořád ještě jen pětibodový náskok. Hosté se zvučnějšího soupeře nebojí a chtějí překvapit. "Slavia doma hraje hodně ofenzivně, ale my taky nejsme zvyklí hrát žádného zanďoura. Navíc i přesto, že jsme v posledních zápasech vykročili za ligovou záchranou, tak pořád potřebujeme nějaké body," říká Jakub Petr

Domácí budou poměrně hodně oslabení. Jen pro karty budou scházet Kúdela, Hromada, Tecl a Sýkora. Stále ještě nejsou fit Ngadeu a Hušbauer a na marodce nadále setrvávají Van Buren, Mešanovič, Mingazov a brankář Otáhal.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Frydrych, Jugas, Pokorný, Flo - Souček - Bořil, Bucha, Danny, Stoch - Škoda.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Heča - Juroška, Krejčí, Břečka, Divíšek - Daníček - Navrátil, Havlík, Sadílek, Petr - Zajíc.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.30 - 5.66 - 12.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Teplice - Sigma Olomouc  (neděle 17:00)
Na Stínadlech se v neděli odpoledne odehraje utkání mezi domácími Teplicemi a Sigmou Olomouc. Té se nepodařilo v Teplicích zvítězit už šest zápasů v řadě.

Teplice jsou na osmém místě, nachází se tedy v klidném středu tabulky. Domácí remizovali v posledních dvou zápasech. Nejdříve doma s Boleslaví 1:1 a stejným výsledkem skončil i zápas v Karviné. V obou zápasech se prosadil mladíček Patrik Žitný, jenž na jaře hraje ve velmi dobré formě. Tepličtí nemůžou počítat se zraněnými Hyčkou a Vošahlíkem. Do zápasu taky nezasáhne Vaněček, který byl v minulém zápase vyloučen.

"Čekám těžký zápas, jiný, než byl v Karviné. Tam to domácí hráli na centry, vzdušné souboje. Olomouc je oproti tomu silná v držení míče a v rychlém přechodu do útoku. Spíše bude hrát kombinační a technický fotbal, nedostává moc gólů," ví stoper domácích Michal Jeřábek.

Sigma je momentálně na třetím místě, a stále tak živí naději na obrovský úspěch, jakým by účast v evropských pohárech beze sporu byla. Olomouci se po dvou nerozhodných výsledkách podařilo uspět v derby proti Ostravě, když vyhráli 1:0. V tomto zápase byl ale vyloučen Lukáš Kalvach, který tak bude v zápase proti Teplicím chybět.

Trenér Václav Jílek mluvil před utkáním o absenci Kalvacha: "Je to věc, které je pro nás nepříjemná, protože Kalvi patří k důležitým článkům sestavy. Na druhou stranu, pokud pomýšlíme na pohárové příčky, tak musíme být schopni jednoho hráče nahradit. Něco jiného by bylo, kdyby vypadali tři čtyři, vypadává nám jeden. V předchozích zápasech se nám to povedlo, byť Kalvi je v jiné pozici, je v jiné roli, předvádí v sezoně nadstandardní výkony. Na druhou stranu jsou tady hráči, kteří jsou schopni na ten jeden zápas Kalviho nahradit."
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Diviš - Vondrášek, Jeřábek, Král, Krob - Hora, Ljevakovič, Žitný, Kučera, Rezek - Červenka
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Buchta - Hála, Radakovič, Jemelka, Vepřek - Texl - Zahradníček, Plšek, Houska, Falta - Řezníček
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.67 - 3.22 - 2.94
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Fastav Zlín - Bohemians Praha 1905  (neděle 17:00)
Zlín se v nedělní podvečer doma střetne s Bohemkou a rád by konečně utnul smutnou domácí sérii bez výhry. Ševci slavili před zraky vlastních fanoušků výhru naposledy v listopadu loňského roku. Oba celky se pohybují kolem středu ligové tabulky.

Fastav pod Vlastimilem Petrželou doma ještě nevyhrál a podle kouče domácích je na čase tuto bilanci změnit. "Musíme se dát dohromady a Bohemku doma porazit," nechal se slyšet Petržela. Domácí bilance zlínským kazí jarní část sezony, vždyť jinak venku ze tří návštěv získali sedm bodů! A to hráli na Slavii, Mladé Boleslavi nebo v Jihlavě. Ševci mají před sestupovými pozicemi šestibodový náskok, takže nejsou v bezprostředním nebezpečí, nicméně proti Bohemce si mohou zajistit větší klid do závěru náročné sezony.

"Výhra by nám moc pomohla, tři body by nám zajistili klid pro zbytek soutěže. Ale samozřejmě záleží i na ostatních výsledcích. Očekávám od Bohemky aktivní fotbal s vysokým presinkem," prohlásil zlínský obránce Ondřej Bačo.

Bilance Bohemians na soupeřových trávnících není skvostná, poslední dobou je dokonce katastrofální. Klokani přivezli body zvenčí v listopadu 2017 a od té doby vždy odjížděli s prázdnou. Celkové sedmé místo je ale velkým úspěchem a alespoň od záchranářských starostí mají v Ďolíčku klid. Bohemka si v minulém kole připsala bod s Jihlavou, za domácí remízu 1:1.

Zajímavé je, že v novodobé historii Bohemka ani jednou Zlín neporazila. V loňské sezoně vyhrál Zlín v Ďolíčku 2:0 a ve Zlíně se urodila remíza 1:1, tedy stejný výsledek, který byl k vidění i v první zápase této sezony. I z tohoto pohledu je tým trenéra Vlastimila Petržely mírnějším favoritem.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Bačo, Bijimine, Gajič, Bartošák - Jiráček, Hnaníček - Ekpai, Traoré, Holzer - Vukadinovič.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Fryšták - Dostál, Hůlka, Šmíd, Kocič - Jindřišek, Hašek - Reiter, Mašek, Bartek - Tetteh.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.14 - 3.27 - 3.96
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Jablonec - Slovan Liberec  (neděle 18:30)
V neděli večer se odehraje šlágr kola v podobě 48. Podještědského derby. V nich se Jablonci poslední dobou nedaří, když se mu podařilo vyhrát pouze jediné z minulých pěti.

Domácí pod trenérem Petrem Radou na jaře předvádějí velmi dobré výkony a dostali se do bojů o evropské poháry. V posledním zápase ale prohráli na Spartě 0:2. Náladu si určitě spravili ve středu, když se jim podařilo vyhrát ve Zlíně, a postoupit tak do finále MOL Cupu. Pro důležitý zápas s Libercem bude Jablonci chybět Kubista.

"Jsme rádi, že jsme pro závěr sezony ještě v obou soutěžích. Dostali jsme se do finále poháru a díky sérii šesti vítězství bojujeme i v lize. Tam už asi s námi nikdo moc nepočítal. I když jsme z té šestky na šestém místě, bodový odstup není tak velký. Budeme se snažit tím zamíchat do konce ligy," ví kouč Petr Rada.

Slovan, jenž je momentálně na pátém místě, se po dvou nečekaných prohrách sebral a dokázal vybojovat bod v domácím zápase proti Slavii. S Jabloncem se tak jedná o velmi důležité utkání, které napoví, jaký tým bude mít blíže do Evropské ligy. Trenér David Holoubek nemůže počítat s vykartovaným Pulkrabem a zraněným Hybšem. Nejistý je start mladého Graicara.

Brankář Václav Hladký si uvědomuje důležitost každého zápasu: "Každý zápas chceme vyhrát. Hrajeme takové svoje play-off. Body z derby mají stejnou hodnotu jako například body proti Jihlavě. Nechci říkat, že je to klíčový zápas. Více bodů za něj není. Zápas má ale větší váhu, protože je to derby."
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Holeš, Pernica, Lischka, Zelený - Masopust, Hübschman, Trávník, Jovovič - Chramosta, Doležal
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Hladký - Coufal, Mikula, Karafiát, Kerbr - Wiesner, Breite, Folprecht, Oscar - Ševčík - Potočný
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.93 - 3.58 - 4.38
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Baník Ostrava - Sparta Praha  (sobota 15:00)
Šlágr kola se odehraje ve Vítkovicích. Ostravský Baník přivítá rivala Spartu Praha a před vyprodaným stadionem se pokusí vrátit na vítěznou vlnu. Hosté by zase rádi navázali na zlepšené výsledky z poslední doby.

Bitvy Baníku se Spartou pravidelně přináší vypjaté představení na hřišti i v hledišti. Fanoušci Slezanů stále vzpomínají na výhru na Letné z mistrovské sezóny 2003/2004 nebo na poslední skalp Pražanů z před čtyř let. Jinak se však dlouhodobě lépe daří hráčům v rudých dresech, kteří Baník porazili i v prvním letošním ligovém střetnutí v poměru 3:2.

Slezané po začátku jara vypadali na odpis a sestup se zdál jen otázkou času. Kormidla se však ujal ze Zlína povolaný Bohumil Pánik a dokázal hrdý klub znovu nastartovat. Ostravská mašina se zadrhla až minulý víkend v Olomouci. Před vyprodaným Androvým stadionem se odehrál duel plný šancí na obou stranách. Zatímco však hosté žádnou neproměnili, Sigma se po trefě Plška mohla radovat se zisku tří bodů.

Baník se tak prozatím nedokázal vydrápat ze sestupových bod a v případě neúspěchu proti Spartě se jeho situace začne stávat opět kritickou. To si však nikdo v Ostravě ani v nejmenším nepřipouští. Příznivci Chacharů se již smířili s faktem, že jejich milovaný klub nehraje na legendárních Bazalech a Pánikovy svěřence požene vpřed plný dům. Komplikací pro domácí může být absence vykartovaných Pazdery s Procházkou.

Letošní sezóna rozhodně neprobíhá podle představ vedení letenského klubu. Sparťané se po letních i zimních investicích až nečekaně trápí a místo boje o titul budou pravděpodobně až do posledního kola bojovat o postup do Evropské ligy. Mužstvo po odvolaném Andreovi Stramaccionim přebral Pavel Hapal, pod jehož velením ještě neprohrálo a ke dvěma výhrám si připsalo tři remízy.

Aktuální čtvrtá pozice a zisk 43 bodů není uspokojivým vysvědčením a je otázkou, jak na něj zareaguje majitel Daniel Křetinský po konci ročníku. Nejbližší prioritou však zůstává výhra nad Baníkem, z jehož půdy neodešla Sparta poražena již deset let. V minulém kole zdolali letenští Jablonec a poprvé pod Hapalem zasáhl do zápasu stoper Semih Kaya. Je tak otázkou, zda si turecký fotbalista zahraje i v Ostravě.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Breda, Azackyj, Šindelář, Fleišman - Fillo, Hlinka, Hrubý, Granečný - Poznar, Baroš
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Nita - Zahustel, Kaya, Štetina, Frýdek - Kulhánek, Kanga - Kadlec, Stanciu, Plavšić - Šural
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.26 - 3.35 - 2.38
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Viktoria Plzeň - MFK Karviná  (sobota 20:15)
Sobotní večer nabídne zápas mezi Plzní a hosty z Karviné. Viktoria má zatím proti Karviné v první lize stoprocentní úspěšnost, když vyhrála všechny tři vzájemné zápasy.

Domácí po výborném podzimu nejsou na jaře už zdaleka tak dominantní, i tak mají ale na čele pět kol před koncem soutěže sedmibodový náskok. V posledním zápase se Viktoriánům podařilo vyhrát v Brně a přiblížit se tak k zisku pátého titulu. Pro nadcházející zápas s Karvinou visí nad triem plzeňských hráčů otazník, zda budou moct nastoupit. Konkrétně se jedná o Hejdu, Koláře a Krmenčíka.

"Víme, že jsme trošku dlužni našim fanouškům v domácích zápasech. Takže doufám, že se to konečně změní a že poprvé na jaře doma v lize vyhrajeme. Musíme být mnohem zodpovědnější, co se týká hry dozadu, a úspěšnější v útočné fázi, než jsme byli v zápasech předtím. Karviná má nějaký bodový zisk, když z pěti zápasů třeba dvakrát vyhraje, nebude mít problém se záchranou. Na druhou stranu je v pásmu, kde je pro ni každý bod důležitý. Určitě bude chtít uhrát body i tady. Ale já doufám, že naše kvalita se prokáže a potvrdíme vítězství z Brna," věří trenér domácích Pavel Vrba.

Hosté jsou momentálně na jedenáctém místě v tabulce, ale na patnáctou Ostravu mají náskok pouhé 4 body. Karviné se podařilo z posledních sedmi zápasů šestkrát remizovat. V posledním zápase na domácím hřišti vyválčili karvinští remízu s Teplicemi 1:1. Tentokrát je ovšem čeká těžší soupeř. Hosté mají k dispozici kompletní kádr.

Kouč hostů Josef Muchá ví, že je v Plzni nečeká nic lehkého: "Uvědomujeme si, že soupeř je velmi těžký a čtyřikrát po sobě doma v lize nevyhrál, navíc hraje o Ligu mistrů. Budeme se ale snažit předvést dobrý fotbal, nehrát žádného zanďoura a uhrát dobrý výsledek. Soupeř bude chtít hrát, takové zápasy se hrají lépe. Má tam rychlé hráče na brejky, připravíme se na to. Věřím, že předvedeme podobný výkon jako na Slavii, ale s lepším výsledkem."
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Havel, Řezník, Hubník, Limberský - Hrošovský, Hořava - Zeman, Čermák, Kopic - Bakoš
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Le Giang - Čolič, Dreksa, Hošek, Eismann - Panák, Janečka - Štepanovský, Budínský, Kalabiška - Wágner
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.28 - 6.47 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dukla Praha - Zbrojovka Brno  (pátek 18:00)
Brněnská Zbrojovka je čím dál blíže pádu do druhé nejvyšší soutěže. Poslední tým tabulky se ve 26. kole střetne v přímém záchranářském souboji s pražskou Duklou a musí bezpodmínečně získat tři body. Ty by se však jako sůl hodily i Pražanům.

Dukla se na jaře výsledkově trápí. Svěřenci kouče Jaroslava Hynka sbírají body jen poskrovnu a nepříjemně se zapletli do boje o přežití v první lize. Mužstvo z Julisky zvítězilo na jaře jen dvakrát a hned v šesti případech muselo skousnout porážku. Naposledy se tak stalo na Slovácku, které svého protivníka herně přejelo a po dvou zásazích Havlíka zaslouženě uhájilo výhru na domácí půdě.

Nejistá sportovní budoucnost klubu se odráží v plánech současného majitele Dukly Petra Pauknera, který se chce vzdát vlastnictví, avšak nad prodejem stále váha. Současné postavení pražského celku ho nenechává klidným, protože žlutočervení jsou na třinácté příčce, přičemž na první sestupující patnácté místo mají náskok pouhých čtyř bodů. V utkání v Uherském Hradišti viděl čtvrtou žlutou kartu v sezóně Milošević a svým spoluhráčům v boji proti Brnu nepomůže.

Zbrojovka by si postavení s Duklou jistě ráda prohodila. Mančaft, kterému velí trenér Roman Pivarník, se po nadějném konci podzimu propadl až na samotný konec tabulky a na čtrnáctou Jihlavu ztrácí pět bodů. Do konce sezóny tak čeká tým z Králova Pole pořádná fuška. Hlavním problémem Brňanů je především ofenzíva. Žádné mužstvo v soutěži nevstřelilo méně gólů. Flinta jich má v současné době na kontě patnáct.

Ideální souhra nepanuje ani v obranných řadách a není divu, že se Zbrojovka trápí. V minulém kole utržila tři branky od vedoucí Viktorie Plzeň. Hattrickem zazářil záložník Západočechů Čermák, za domácí pouze korigoval Ashiru. Brno čeká na výhru již sedm zápasů, ve kterých vsítilo pouhopouhé dvě branky. Pokud neuspěje ani na Julisce, situace pod Špilberkem už bude kritická.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Kušnír, Ostojić, Jiránek, Podaný - Hanousek, Bezpalec - Holík, Brandner, Néstor - Schranz
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Vraštil, Pavlík, Kryštůfek, Lutonský - Polák, Sedlák - Acosta, Ashiru, Juhar - Bazeljuk
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.17 - 3.44 - 3.66
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Vysočina Jihlava - FK Mladá Boleslav  (pátek 18:00)
V obou zápasech pátečního programu HET ligy se utkají týmy, které bojují o setrvání v soutěži. V Jihlavě přivítá místní Vysočina Mladou Boleslav. Hosté se v letošní sezóně překvapivě trápí, u domácích se podobný scénář opakoval. Obě mužstva berou jen výhru.

Vysočina byla pro mnohé pozorovatele první ligy na odpis už po podzimu. Tomuto názoru ještě pomohly odchody brankáře Hanuše a obránce Krejčího. Ztráty však vynahradila změna na trenérském křesle, kam usedl Martin Svědík. Ten s mužstvem z Horácka předváděl zkraje jara hotové divy. Vyšlápl si na dva nejlepší mančafty ligy Slavii a Plzeň a po další výhře nad Teplicemi se Jihlava vyšplhala mimo zónu sestupu.

Od sestupových příček se Svědíkovy svěřenci drží i pět kol před koncem sezóny, výsledky již však nejsou tak optimální a Vysočina opět musí odolávat náporu vlčáků zespoda, zejména pak rozjetému Baníku. "V naší situaci a po třech remízách bychom doma potřebovali v tomto těžkém a pro oba soupeře důležitém utkání naplno bodovat," uvedl Svědíkův asistent Michal Šmarda.

Boleslav měla být před sezónou kandidátem na umístění v první pětce, jak tomu ostatně bylo zvykem v předešlých letech. Středočeši však stále nemohou nalézt konzistentní formu, díky které by se odpíchli od spodních pater do klidnějších vod. Nespokojenost klubu vyvrcholila krátce po začátku jarní části soutěže, kdy odvolaného kouče Dušana Uhrina nahradil Jozef Weber. Bývalý lodivod Karviné mírně zlepšil výsledky, o klidu však stále nemůže být řeč.

V minulém kole totiž Boleslav podlehla na domácím hřišti Zlínu a opět si zkomplikovala situaci. Modrobílým se během celého ročníku daří sbírat body především na venkovních stadionech. "Pokud doma nezískáváte body a máte jich více zvenku, tak je to divné. Ale o to důležitější je, abychom se na venkovní zápasy soustředili, když nám to v nich jde," řekl boleslavský obránce Lukáš Pauschek.
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Nový, Buchta, Štěpánek, Schumacher - Vaculík, Levin, Fulnek, Urblík, Dvořák - Ikaunieks
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Poláček - Pauschek, Šušnjar, Takács, Křapka - Jánoš, Hubínek - Ladra, Valenta, Mareš - Komličenko
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.28 - 3.36 - 2.37
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň25175345:1856
2.Slavia Praha25147442:1649
3.Sigma Olomouc25129431:1845
4.Sparta Praha251110437:2143
5.Slovan Liberec25126733:2642
6.FK Jablonec25118637:2541
7.Bohemians Praha 19052598827:2335
8.FK Teplice2589829:2933
9.Fastav Zlín25771124:3928
10.1. FC Slovácko25691021:2827
11.MFK Karviná25681128:3326
12.FK Mladá Boleslav25751327:3926
13.Dukla Praha25751326:4526
14.Vysočina Jihlava25741427:4425
15.Baník Ostrava25571330:4022
16.Zbrojovka Brno25551515:3520

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (919)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele