HET liga - souhrn 21. kola

16.03.2018, 22:04, aktualizováno 18.03.2018, 18:53
Komentáře a souhrny
Hodně emocí, šest branek a remízu 3:3 přineslo derby mezi Spartou a Slavií. Plzeň tak po výhře ve Zlíně znovu zvýšila náskok na čele. Jihlava na jaře poprvé klopýtla, když inkasovala čtyři góly od Jablonce. Mladá Boleslav se rozešla smírně se Slováckem. Dukla veze body z Ostravy, která se tím zase přiblížila sestupu. V neděli také Bohemians porazili doma Teplice. Liberec bojuje o poháry a po dvou remízách se tentokráte raduje z výhry...

Fastav Zlín - Viktoria Plzeň 0:1

18.03.2018 17:00

Góly: 12. Daniel Kolář

Viktoria Plzeň poprvé na jaře zvítězila v ligovém klání a upevnila si vedoucí postavení v tabulce. Domácí se naopak i po tomto zápase musí nadále strachovat o svoji budoucnost mezi tuzemskou klubovou smetánkou.

Ševci v týdnu zvládli čtvrtfinále MOL Cupu na hřišti Hradce Králové, tudíž kouč Vlastimil Petržela neměl mnoho důvodů k tomu, aby změnil sestavu svého týmu. Jen na pravém kraji obrany se nově objevil Róbert Matejov. Hostující trenér Pavel Vrba se po čtvrteční derniéře v letošním ročníku Evropské ligy vrátil k tradičnímu složení svého mužstva. Jedinou změnu oproti podzimním zvyklostem představoval levý záložník Jan Kovařík.

Netradiční muž v plzeňském rozestavní mohl své nasazení odůvodnit již po dvou minutách. Jeho dobře zahraný přímý kop ale lapil brankář Ševců Zlámal. V 7. minutě byl v akci znovu Kovařík, který tentokráte nebezpečně přihrával do vápna, míč však žádný z jeho spoluhráčů netrefil. Hvězdnou pasáž zakončil Kovářík ve 12. minutě, kde se na levé straně prosmýkl kolem protihráče a vběhl až do pokutového území, kde našel hlavu Koláře, jenž poslal Viktorku do vedení.

Po půlhodině hry se na pravé straně uvolnil Kopic a přihrál do dobré šance Hořavovi, jemuž však střela nesedla a Zlámal ji pohodově kryl. Domácí zahrozili až ve 36. minutě. Ekpai postupoval s balónem u kopačky a zkusil i obstřelit Kozáčika, jenže to trochu přehnal. V závěru poločasu hlavičkoval v dobré příležitosti Hejda, ale nedokázal zvýšit vedení svého celku.

Po změně stran se jako první uvedl Holzer, jehož volej mířil přesně do míst, kde stál připravený Kozáčik. V 57. minutě střílel po závaru v pokutovém území Ekpai, ale opět trefil jen strážce plzeňské svatyně. O pět minut později se převedl na druhé straně Zlámal, který po rohovém kopu zachránil svůj tým od druhé pohromy. V 66. minutě propadl Vukadinovićův centr až na kraj pokutového území k Jiráčkovi, jeho střela z první však letěla těsně vedle.

Plzeň ve zbytku zápasu nepustila soupeře do žádné další vážnější šance. Sama již branku také nepřidala, mrzet ji to však nemusí, protože se díky Kolářově trefě ze začátku duelu raduje z vítězství.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - FK Teplice 2:0

18.03.2018 15:00

Góly: 49. David Bartek, 82. Lukáš Hůlka

Fotbalisté pražských Bohemians zvítězili i ve třetím domácím jarním utkání. Teplice jim v přímém souboji o sedmou příčku nedokázali vstřelit ani jednu branku. Domácí si díky brankám Bartka a Hůlky připisují do tabulky tři body.

Domácí kouč Martin Hašek učinil v sestavě svého týmu jedinou změnu, a to na pozici hrotového útočníka, kde nastoupil Benjamin Tetteh. Trenér Sklářů Daniel Šmejkal taktéž neměl mnoho důvodů měnit složení základní jedenáctky, neboť Severočeši v posledním zápase uspěli nad Zlín. Přesto se jedno nové jméno v základu objevilo, když šanci dostal Šmejkalův jmenovec Trubač.

Ve 12. minutě skončil Bartkův centr až u Reitera, od kterého putoval míč k Dostálovi, jenž se efektně položil do nůžek, ale těsně minul. Za dalších šest minut na druhé straně Krob ocentroval na hlavu Vanečka, který v nadějné pozici nezamířil přesně.

Dalším centrem hledal ve 24. minutě Tetteh Bartka, ale v krkolomné pozici zamířil nad branku, kterou hájil hostující brankář Diviš. Ten se však musel činit o pět minut později, kdy jej po rohovém kopu ohrozil Hůlka. Strážce teplické svatyně byl ale úspěšnější.

Pět minut po změně stran na další míč vzduchem, tentokráte od Reitera, nedoskočil Tetteh. Hned za ním ale čekal připravený Bartek, který rozveselil Ďolíček poprvé. I další šanci si připravili Bohemians, když Dostálovu střelu musel likvidovat Diviš. V 58. minutě sklepl Tetteh hlavou na Maška, jehož volej srazil duchapřítomný Král na rohový kop.

Po hodině hry se konečně pořádně osmělily i Teplice. Hora si navedl míč na střed hřiště a vyprášil Fryštákovy rukavice, následná akrobatická dorážka od Červenky skončila na břevně. Čtvrthodinu pře koncem se před branku dral Tetteh, jehož střelu na poslední chvíli srazil Ljevaković.

Definitivní pojistka na vítězství vršovického celku přišla v 82. minutě. Jindřiškův přímý kop propadl zdí, první dorážka ještě skončila na tyči, ale následně již rozvlnil síť Lukáš Hůlka. Pět minut před koncem zajel střídající Kodeš do Reitera, kterému tím předčasně ukončil zápas. Sám teplický fotbalista viděl za tento zákrok červenou kartu a musel předčasně do sprch.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - MFK Karviná 1:1

17.03.2018 20:00

Góly: 67. Jakub Plšek - 69. Lukáš Budínský

Sigma nedokázala v domácím prostředí porazit Karvinou a spadla na 4.místo. Pro hosty je tento bod určitě zlatý, zároveň se ale za svůj výkon v Olomouci nemusí rozhodně stydět.

První poločas příliš fotbalových momentů nenabídl. V 16. minutě se k zajímavému pokusu po rohovém kopu dostal Budínský, jeho střela zpoza vápna skončila těsně vedle levé tyče. Sigma měla sice více ze hry, ale její snažení brzdila nepřesná předfinální fáze. První střela na branku přišla až v 29. minutě. Panákův pokus však Reichla nevyděsil. Největší šanci hostů v prvním poločase měl ve 35. minutě Wágner, Reichl byl ovšem dobře postavený a Wágnerovu hlavičku vyrazil. Sigma si své šance šetřila až na úplný závěr půle. Řezníček po Hálově centru hlavičkoval těsně vedle a Zahradníčka vychytal skvěle Le Giang.

Do druhého dějství vstoupila Sigma velmi aktivně. V 48. minutě Sladký poslal střílený centr do vápna, který Hála tečoval na tyč. O tři minuty později zahodil Řezníček stoprocentní šanci, když překopl poloprázdnou bránu hostí. Řezníček nebyl úspěšný ani o čtyři minuty později. Le Giang jeho dalekonosný pokus vyrazil na roh. V 67. minutě se domácí dočkali. Zahradníčkův centr z první krásně zakončil Plšek.

Sigma se z vedení ale dlouho neradovala. O dvě minuty později si vzal míč Budínský a nikým neatakovaný došel až na hranici velkého vápna, kde přesnou střelou k pravé tyči překonal Reichla. Řezníček chtěl vzít vedení hned zpět, jeho střela ale skončila těsně vedle. A byla to Karviná, kdo mohl jít do vedení. Proti Eismannovi však zasáhl pozorný Reichl. Sigma se poté dostala do velkého tlaku a chtěla zápas rozhodnout. Proti byl ovšem Le Giang, ten chytil výborně jak Kalvachovu střelu, tak i Řezníčkovo zakončení, jemuž dnes prostě nebylo souzené dát gól.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Slavia Praha 3:3

17.03.2018 17:30

Góly: 12. Nicolae Stanciu, 31. Tomáš Souček (vl.), 44. Nicolae Stanciu - 70. Miroslav Stoch, 83. Simon Deli, 90+5. Milan Škoda (pen.)

289. derby nabídlo skvělou atmosféru a neuvěřitelný průběh. Po prvním poločase Sparta vedla 3:0. Ve druhém se však Slavii podařilo zápas dovést až k vyrovnání. Velkou úlohu v zápase sehrálo i video.

Sparta do zápasu vstoupila lépe, ale byla to Slavia, která vyprodukovala první zakončení. Stoch z přímého kopu přestřelil. V 10. minutě se k odraženému míči dostal Plavšič, ten tvrdě vypálil, nicméně pouze doprostřed brány. O dvě minuty později Frýdek nahrál do strany na Stancia, jenž tvrdou ránou z úhlu překvapil Koláře a poslal Spartu do zaslouženého vedení. V 18. minutě Kadlec odcentroval před bránu na Lafatu, který v dobré příležitosti přestřelil. O chvilku později sudí Královec odpískal pokutový kop pro Spartu po konzultaci s videorozhodčím však Sparta rozehrávala pouze standardku z hranice vápna.

Míč si vzal Stanciu a napoprvé zeď jeho pokus srazila, na podruhé ovšem propálil vše, co mu stálo v cestě. Gól však byl po další konzultaci s videorozhodčím odvolán pro ofsajd Štětiny. V 28. minutě pálil z dálky Hušbauer, Nita byl bezchybný. Po půlhodině hry Stanicu zahrál roh tak, že se kroutil do brány, těsně před Kovářem nešťastně zasáhl Souček, a poslal tak Spartu do dvoubrankového vedení. V 37. minutě se z gólu radoval Bořil, jenže asi jen minutu. I v tomto případě video odhalilo ofsajd. Ke konci poločasu dostal Stanciu spoustu prostoru ve vápně a se situací naložil parádně. Další střelou na bližší tyč zvýšil vedení Sparty už na 3:0.

Už na konci prvního poločasu začalo hustě sněžit a jelikož o přestávce sněžení neustávalo, tak se druhá půle hrála na těžkém terénu a s oranžovým míčem. V 49. minutě pálil nebezpečně Kanga, Kolář byl tentokrát pozorný. O deset minut později střílel po standardce Stoch, ale těsně nad. Ten samý hráč pálil o chvíli později znovu, jeho střela však skončila těsně vedle pravé tyče. V 70. minutě vykřesal jiskřičku naděje pro hosty Stoch. Přetažený centr od Hromady si efektně zpracoval a krásnou ránou pod břevno snížil skóre.

V 78. minutě Stanciu z přímého kopu nechal vyniknout Koláře a ani dorážka Štětiny brankou neskončila. O pět minut později si na rohový kop Hušbauera naskočil Deli, tomu se podařilo přetlačit Costu a prostřelit Nitu. Slavia tak snížila na rozdíl jediné branky. O minutu později se do úniku dostal střídající Tecl. Nita ovšem výborným vyběhnutím znemožnil Teclovi skórovat.

Sešívání se dál hnali za vyrovnáním a v nastaveném čase se do akce opět dostalo video. Rozhodčí Královec nejdřív pokutový kop pro Slavii po kontaktu Tecla a Zahustela neodpískal. Po přezkoumání situace ale své rozhodnutí změnil a Milan Škoda nezaváhal a srovnal stav na konečných 3:3.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - 1. FC Slovácko 1:1

17.03.2018 15:00

Góly: 32. Nikolaj Komličenko - 74. Tomáš Zajíc

Boleslav v lize znovu nevyhrála, a Slovácko si tak odváží veledůležitý bod. V prvním poločase se nejdříve za domácí prosadil Komličenko, za hosty v závěru srovnal skóre Zajíc.

Hosté do zápasu vstoupili aktivněji. Havlík ovšem hlavičkoval mimo a Navrátilova střela taky mezi třemi tyčemi neskončila. V 14. minutě Kateřiňák střílel ze standardky, pro Heču ale toto zakončení žádné velké ohrožení nebylo. Sadílkova rána zase nepřidělala nějaké větší starosti Poláčkovi. Domácí poprvé vážněji zahrozili ve 20. minutě. Komličenko po Přikrylově centru však bránu netrefil. Boleslav se postupně dostávala stále více do hry. Konatého přetažený centr Přikryl napálil do boční sítě. V 32. minutě Hubínek vysunul Komličenka, jenž svůj průnik zakončil chladnokrevně mezi nohy brankáře Heči. Domácí se do přestávky snažili zvýšit skóre. Pauschek i Přikryl ale pálili dost nepřesně.

V úvodu druhé půle zahrozil Přikryl, z úhlu však žádnou větší šanci na úspěch neměl. Ten samý hráč střílel i v 55. minutě, tentokrát střela neměla potřebnou razanci. Hosté začali postupně přebírat otěže zápasu a hnát se za vyrovnáním. Střídající Machalík z dálky bránu ještě netrefil. Ale v 74. minutě Divíškův přetažený centr před bránu poslal Navrátil, tam si míč našel Zajíc a přesně umístěnou hlavičkou srovnal skóre. Po velké chybě stopera Klímy mohl otočit zápas Rezek, šance se ale možná zalekl a Poláčka nepřekonal. V 87. minutě Navrátil uvolnil znovu Rezka, ten se s příležitostí tentokrát popasoval lépe a vystřelit pěkně na zadní tyč. Ještě hezčí byla ovšem robinzonáda Poláčka, a zápas tak skončil nerozhodně.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Dukla Praha 1:2

17.03.2018 15:00

Góly: 90. Milan Baroš - 39. Patrik Brandner, 68. Ondřej Kušnír

Dukla si z Ostravy odváží všechny tři body, když v prvním poločase skóroval Brandner a ve druhém Kušnír. Baník srdnatě bojoval, ale až v nastaveném čase se prosadil Baroš.

Úvod utkání byl ve znamení nepřesností. Baník měl sice více míč na kopačkách, k šanci se však nedostal. Po deseti minutách se Dukla již začala osmělovat a byl to Brandner, kdo mohl otevřít skóre, na Holendovu přihrávku i kvůli Psychého teči ovšem nedosáhl. Na druhé straně Fillo připravil střeleckou pozici pro Hrubého, toho ale zradil první dotek a o míč přišel. V 18. minutě pálil těsně vedle levé tyče hostující Holík.

V 25. minutě domácí sevřeli Duklu, jenže po sérii centrů pálil Hlinka vysoko nad. Po půlhodině hry se z dálky napřáhl Bezpalec, jeho střelu vytáhl Laštůvka na roh. Ve 39. minutě hlavičkoval po Kušnírově centru zprava Miloševič, Laštůvka vyrazil pouze k Brandnerovi a pro něj nebyl problém poslat z bezprostřední blízkosti míč do sítě. V poslední minutě zahodil obrovskou šanci na zvýšení Podaný, jenž dva metry před bránou přestřelil.

V 50. minutě po standardní situaci pálil Granečný, bohužel pro domácí těsně nad. Na přelomu šedesáté minuty se na hřišti začaly dít věci. Nejdříve dal branku Baroš, rozhodčí ji však pro ofsajd neuznal. Následně Hlinka z velké dálky propálil Radu, rozhodčí opět odmával ofsajd, tentokrát kvůli stínujícímu Diopovi. Na druhé straně nejdříve Holenda nechal vyniknout Laštůvku a z dorážky trestuhodně minul Holík.

V 66. minutě Schranz našel před bránou Kušníra a ten poslal Duklu do dvougólového vedení. Patnáct minut před koncem přestřelil z dobré pozice střídající Poznar. V 82. minutě Baroš pronikl do vápna a nacentroval přímo na Diopa, ten trefil pouze výborně postaveného Radu. V první minutě nastavení si Pazderův centr ve vápně našel Baroš, kterému se ve skluzu povedlo snížit na 1:2. Víc už domácí nestihli.

Více informací k zápasu

Vysočina Jihlava - FK Jablonec 0:4

17.03.2018 15:00

Góly: 9. Martin Doležal, 14. Lukáš Masopust, 41. Tomáš Holeš, 59. Lukáš Masopust

Jihlavě po tvrdém debaklu skončila šňůra čtyř utkání bez ztráty kytičky a trochu se zadrhla její cesta za záchranou. Jablonec naopak pokračuje ve snovém jaru a posunul se na pozice, z nichž se postupuje do pohárové Evropy.

Kouč domácích postrádal Vaculíka se Zoubelem, a tak musel pozměnit sestavu. Na postu pravého obránce nastoupil Nový a v záloze našel své msto Holík. I Svědíkův protějšek Petr Rada postrádal dva hráče, konkrétně Hanouska s Hübschmanem. Ty stejně jako v utkání proti Baníku nahradili Zelený a Kubista, přičemž Chramostu na hrotu doplnil Doležal.

Jablonec zahrozil již po třech minutách hry. Na pravé straně se přes několik protihráčů prosmýkl Holeš a dostal se k nebezpečné střele, kterou Rakovan kryl. Do vedení se hosté dostali v 9. minutě. Po přihrávce Zeleného se k centru dostal Jovović. Tečovaný míč vzduchem přistál u Doležala, který se zblízka nemýlil. Za dalších pět minut se Jovović skvěle uvolnil a přihrál Masopustovi, pro kterého nebyl problém uklidit míč za Rakovanova záda.

Poté se v Jihlavě výrazně zhoršilo počasí, neboť začalo silně sněžit. To jakoby více vyhovovalo otužilým Severočechům, kteří do přestávky přidali třetí zářez na pažbě. Doležalova přihrávka šťastně prošla přes Nového až Holešovi, který překonal vyběhnuvšího Rakovana potřetí.

Hned po změně stran vyzkoušel Rakovanovu pozornost Trávník, ale slabá střela jihlavského gólmana příliš neohrozila. V 59. minutě putoval míč od Jovoviće přes Chramostu až Masopustovi, který přidal svůj druhý gól v zápase a celkově čtvrtý svého týmu.

Zbytek zápasu se v podstatě jen dohrával. Jen v 77. minutě toužili hosté nadělit Vysočině bůra z penalty, kterou však sudí pádu Chramosty v pokutovém území nezapískal. Domácí tak zápas vůbec nezvládli a navíc musí počítat ztráty, neboť duel nedohrál Ikaunieks. To Jablonec pokračuje v euforické jízdě vzhůru tabulkou.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Zbrojovka Brno 2:0

16.03.2018 20:15

Góly: 26. Matěj Pulkrab, 42. Matěj Pulkrab

Liberec bez potíží porazil Brno a pojistil si své postavení na pohárových příčkách. Zbojovka po nezdaru zůstává na předposledním místě. Slovan o zisku tří bodů rozhodl již v první půli, kdy se dvakrát prosadil Matěj Pulkrab. Zbrojovka se probudila až na konci zápasu, na zvrat už to však nestačilo.

Kouč David Holoubek postavil totožnou sestavu, která minulý víkend vybojovala cenný bod v Plzni. Na lavičku se dostala zimní posila Václav Pilař. Do jedenáctky hostí se vrátil stoper, Lukáš Kryštůfek, který poslední kolo absentoval kvůli červené kartě. Po delší době dostali od začátku šanci Lukáš Vraštil, Michal Škoda a také Antonín Růsek, který na hrotu nahradil Konstantina Bazeljuka

První poločas vyšel výrazně lépe domácím. Ve 13. minutě nacentroval Coufal do vápna, kde se k hlavičce dostal Kerbr, ale zamířil nad branku. Za následujících třináct minut se do další šance přimotal Coufal, jenž sklepl na Pulkraba, tomu se ale míč zamotal mezi nohy. Naštěstí se poblíž pohyboval Breite, jehož střelu brankář Melichárek pouze vyrazil a Pulkrab dorážkou rozveselil prořídle ochozy stadionu U Nisy.

Druhou branku přidal Matěj Pulkrab těsně před přestávkou. Oscar vzduchem vyzval do souboje Potočného, jenž prodloužil na libereckého útočníka, který opět překonal Melichárka. Nutno dodat, že branka neměla kvůli ofsajdovému postavení Pulkraba platit.

I po změně stran hýřil aktivitou především Liberec. Pět minut po začátku druhé půle Breite zakombinoval s Coufalem a protáhl Melichárka, jenž střelu domácího záložníka vyrazil. Na druhé straně si na Vraštilův centr naskočil Růsek, ale z dobré pozice našel jen náruč Hladkého. Desetiminutovku zajímavých šancí zaknočila Bosančićova pobídka na Potočného, který těsně minul.

Na 3:0 mohl po dalším Coufalově centru zvýšit Folprecht, ale další gól odvrátil duchapřítomný zákrok obránce. Hned poté na druhé straně pelášil proti Hladkému Acosta, ale trefil se přesně do míst, kde stál strážce liberecké svatyně. Cenný zásah Zbrojovky mohl na konci zařídit střídající Bazeljuk, ale Hladký jeho hlavičku vychytal.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň20163137:851
2.Slavia Praha21126337:1242
3.Slovan Liberec21115531:2238
4.Sigma Olomouc21107426:1537
5.FK Jablonec21106534:2136
6.Sparta Praha2198429:1835
7.Bohemians Praha 19052187620:1631
8.FK Teplice2176824:2527
9.MFK Karviná21651025:2923
10.Dukla Praha21651022:3723
11.Vysočina Jihlava21711323:3822
12.FK Mladá Boleslav21631223:3521
13.Fastav Zlín21561020:3521
14.1. FC Slovácko2148918:2720
15.Zbrojovka Brno21541214:3019
16.Baník Ostrava20261223:3812

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (673)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele