HET liga - preview 21. kola

16.03.2018, 08:45, aktualizováno 18.03.2018, 08:25
Previews
Plzni se úvod druhé poloviny sezony nepovedl, stále ovšem disponuje šestibodovým náskokem a navíc dvěma zápasy k dobru, ten první přitom odehraje v neděli odpoledne ve Zlíně. Ve druhém dnešním utkání budou Bohemians měřit síly s Teplicemi...
Bohemians Praha 1905 - FK Teplice  (neděle 15:00)
Duel tabulkových sousedů se odehraje ve vršovickém Ďolíčku. Vítěz souboje Bohemians s Teplicemi obsadí po 21. kole HET ligy sedmou pozici, poražený zůstane o jedno místo pozadu.

Pražští Klokani na jaře sbírají body pouze doma. Venku ze dvou klání utrpěli vždy jednobrankovou porážku, které přišly ve slávistickém Edenu a na hřišti uherskohradišťského Slovácka. Ve Vršovicích však Bohemka vždy udržela čisté konto a zdolala Brno i Duklu.

Zatím se tak zdá, že kouč Martin Hašek i ve své druhé sezóně v Ďolíčku dokáže skromný celek udržet mezi domácí klubovou elitou. Teď se však soustředí pouze na další zápas. "Teplice mají stabilizovaný tým s pohárovými ambicemi. Loni jim to uniklo jen o kousek, letos jim chybí pár bodů," zhodnotil práci Severočechů bývalý hráč i trenér Sparty.

Skláři díky trefám Krále a Žitného zdolali v posledním kole Zlín a připsali si první jarní výhru. Důležitý bodový zisk znamenal, že se klub z lázeňského města vzdálil od soupeřů bojujících ve druhé polovině tabulky. Na první sestupovou pozici mají Teplice osmibodový náskok. Podobný odstup mají na pohárové příčky, čtvrtá Olomouc má totiž o devět bodů více.

"Bohemka je těžký soupeř, ale do každého zápasu jdeme s tím, že chceme tři body. Uvidíme, jak bude zápas vypadat," sdělil Jan Krob. Žlutomodří se z výhry na hřišti soupeře radovali v této sezóně pouze jednou, v 16. kole na Dukle. Klokani zase doma podlehli jen Jablonci, jinak si připsali šest vítězství a čtyři remízy.

V loňském ročníku se však v Praze radovaly Teplice, když se jediným úspěšným střelcem stal Jakub Hora. Podzimní střet Na Stínadlech skončil bezbrankovou plichtou.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Fryšták - Dostál, Hůlka, Šmíd, Kocić - Jindřišek, Hašek - Reiter, Bartek, Mašek - Nečas
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Diviš - Hyčka, Čmovš, Král, Hora- Krob, Ljevaković, Soungole, Rezek, Žitný - Vaněček
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.14 - 3.15 - 4.17
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fastav Zlín - Viktoria Plzeň  (neděle 17:00)
Plzeň bude chtít ve Zlíně navázat na povedení výkon ze čtvrteční odvety osmifinále Evropské ligy proti Sportingu Lisabon a připsat si první jarní vítězství v lize. Domácí budou taktéž usilovat o první tři body po zimní přestávce, které by se jim v boji o záchranu náramně hodily.

Ševci zakončili podzim na devátém místě s relativně velkým náskokem na sestupové pozice. Čtyři jarní zápasy bez výhry však znamenají, že podzimní reprezentant českého klubového fotbalu v pohárové Evropě zabředl do záchranářských patálií. Zlín pouze remizoval s Duklou a poté nestačil na Karvinou, Jablonec a Teplice.

"Plzeň je jasným favoritem, takže je naše situace velmi obtížná. Tvrdě trénujeme, pracujeme na změně stylu. Chceme naši strašně pomalou hru zrychlit, odstranit z ní nakopávané míče. Stále doplácíme na chyby v obraně, kde se hráči navzájem nezajišťují, což platí o naší poslední prohře v Teplicích. Pokud bychom důsledně plnili taktické pokyny, tak bychom neprohráli," řekl trenér domácích Vlastimil Petržela.

Viktoria ve čtvrtek v Doosan areně předvedla výborný výkon, po němž nestačila na portugalský Sporting až po prodloužení. Podprůměrně se však Západočeši projevují v tuzemské soutěži, které stále vládnou, ale jejich náskok se oproti podzimu ztenčil. Viktoriáni na jaře uhráli plichtu s olomouckou Sigmou i libereckým Slovanem a překvapivě padli doma Vysočině Jihlava.

"Každý pozitivní výsledek vám dodá energii. Náš výkon proti Sportingu je rozhodně povzbuzující do další práce. V lize jsme dosud hráli velmi dobře, akorát jsme zápasy nezvládli výsledkově," uvedl před bitvou na Moravě útočník Marek Bakoš.

Na podzim se radovala Plzeň, která Ševce udolala po výhře 2:1. Loňský zápas na Letné skončil bez branek, předchozí klání ve Štruncových sadech však překvapivě ovládl Zlín, čímž odstartoval úspěšnou sezónu okořeněnou ziskem českého poháru.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Kopečný, Hnaniček, Gajić, Matejov - Ekpai, Hronek, Traoré, Jiráček, Holzer - Vukadinović
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Řezník, Heja, Hubník, Limberský - Hořava, Hrošovský - Petržela, Kolář, Kopic - Krmenčík
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.68 - 3.62 - 1.87
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Mladá Boleslav - 1. FC Slovácko  (sobota 15:00)
Sobotní odpoledne nabídne důležitý souboj týmů u konce tabulky. Do Boleslavi přijede Slovácko. To v Boleslavi prohrálo posledních šest zápasů.

Domácí se po sérii 6 porážek pod novým trenérem Weberem zvedli. Dokázali vyhrát v Brně a ve středu přes Baník Ostrava postoupit do semifinále poháru. 12. místo je ale určitě daleko za jejich předsezónními ambicemi. Středočeši mají poměrně širokou marodku. Do zápasu nezasáhnou Rada, Kysela, Fabián, Šusnjar, Mebrahtu a Matějovský.

"Věřím, že výraznou a zaslouženou výhrou v Brně i postupem do semifinále českého poháru se hráčům vrátila víra ve vlastní schopnosti a s ní hlavně i odhodlání podobné výkony zopakovat," řekl Jozef Weber.

Slovácko v posledním utkání dokázalo porazit doma Bohemians a připsat si tak veledůležité tři body do tabulky. Hosté se tak posunuli na 14. místo a v Boleslavi určitě podají bojovný výkon. Kouč Michal Kordula se bude muset obejít bez Hoffmana a Sicharulidzeho. Nejistý je i start Šumilikoskiho.

Obránce hostů Jaroslav Divíšek ví, že souboj o záchranu bude napínavý: "Řekl bych, že to bude zajímavé až do posledního kola. Mezi devátým a patnáctým místem je rozdíl pouhé tři body, a každé další ligové kolo přináší překvapivé výsledky. My bychom se chtěli dostat do klidnějších vod co možná nejdříve a k tomu je potřeba sbírat body i venku."
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Polaček - Pauschek, Chaluš, Takács, Křapka - Jánoš, Hubínek - Konaté, Valenta, Přikryl - Komličenko
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Heča - Juroška, Šimko, Břečka, Divíšek - Janošek, Daníček - Navrátil, Sadílek, Petr - Zajíc
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.85 - 3.53 - 4.93
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Baník Ostrava - Dukla Praha  (sobota 15:00)
Baník Ostrava přivítá v sobotu odpoledne na svém hřišti pražskou Duklu. Oba týmy jsou namočené v sestupových bojích, takže se hraje určitě o hodně. Baník dokázal Duklu porazit pouze jednou z posledních 11 vzájemných střetnutí.

Ostrava se i přes velké zimní posílení nachází na posledním místě tabulky. I přes zápas k dobru je sedmibodová ztráta na předposlední Brno hrozivá. Chachaři vypadli i z poháru, když nestačili na Mladou Boleslav. Pohárový zápas vedl z lavičky Bohumil Pánik, který nahradil Radima Kučeru. Domácím budou chybět nemocný Šindelář a vykartovaní Fleišman s Budinským.

"V sobotu nás čeká proti Dukle důležitý zápas. Já doufám, že všichni dobře zregenerujeme a že zdravotně budeme v pořádku, abychom mohli podat dobrý výkon," věří Martin Fillo.

Ani Dukla nezažívá nejlepší časy. V tabulce je aktuálně na 13. místě a na jaře získala pouze bod v prvním jarním zápase ve Zlíně. Pak přišly prohry s Jabloncem, Bohemkou a naposledy doma se zatím jarním překvapením, Jihlavou. Trenér Hynek nemůže počítat s Néstorem a Tetourem.

Záložník Patrik Brandner ví, v čem by se měli Pražané zlepšit: "Určitě musíme využívat šancí, být důraznější a dát do hry víc klidu. To je náš velký problém - když si šance vytvoříme, nezachováme klid nebo tam není tolik důrazu. Pak si také musíme dát pozor, abychom nedostávali laciné góly."
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Breda, Psyché, Procházka, Granečný - Hrubý, Hlinka - Fillo, Diop, De Azevedo - Baroš
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Kušnír, Ostojič, Jiránek, Podaný - Bezpalec, Holek - Miloševič, Holík (Bilovský), Brandner - Holenda
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.67 - 3.88 - 5.83
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Vysočina Jihlava - FK Jablonec  (sobota 15:00)
Nečekaně atraktivní střetnutí mohou sledovat fanoušci fotbalu v sobotu na Horácku. V duelu dvou na jaře neporažených celků změří síly Jihlava a Jablonec. Vysočina opět touží po dalším poskočení od hrozby sestupu, hosté zase chtějí zahájit přímý útok na pozice, které by jim zajistili účast v pohárové Evropě.

Kdyby se nehrálo derby pražských S, dost možná by byl zápas Jihlavy s Jabloncem nejatraktivnějším duelem 21. kola nejvyšší tuzemské soutěže. Před startem jara by si přitom toto označení dovolil použít málokdo. Mužstvo z hranice Čech a Moravy přezimovalo na posledním místě a ani Severočeši neprožili snový podzim, jelikož jej zakončili na průměrné osmé příčce.

Oba mančafty se však s únorovým táním zvedly a předvádí famózní vítěznou šňůru, kterou navíc koření pohledným fotbalem. Jihlava postupně zdolala Slavii, Plzeň, Teplice a Duklu a věří si i na dalšího soka. "Na každé utkání se připravujeme stejně zodpovědně. Díky našim jarním výsledkům je v týmu dobrá nálada, ale ještě je před námi dlouhá a především těžká cesta," sdělil asistent trenéra Vysočiny Michal Šmarda.

Jihlavu v posledních zápasech táhne především lotyšský útočník Dāvis Ikaunieks. V dobrém světle se ukazuje i záložník Vladislav Levin, jenž přišel v zimě z Mladé Boleslavi. Také Jablonec musel během pauzy posilovat, neboť se jeho nejlepší střelec podzimu Stanislav Tecl vrátil do Slavie. Na Střelnici dorazil taktéž z Mladé Boleslavi Jan Chamosta, který v novém působišti pokořil gólmana soupeře již třikrát.

Daří se nejen Chramostovi, ale celému zelenobílému kolektivu. FK podobně jako Jihlava ovládl všechna jarní utkání a navíc postoupil do semifinále MOL Cupu, kde na něj čeká Fastav Zlín. Tomu v ligovém střetnutí vsítili svěřenci Petra Rady čtyři góly. Porážku od Jablonce schytaly též Teplice, pražská Dukla a ostravský Baník.

"Nikdo z nás asi nečekal, že budeme mít v tuto chvíli plný počet bodů. Ale musím přiznat, že těžší los měla Jihlava," řekl Rada k sobotnímu klání. Jablonec prohrál v Jihlavě v historii samostatné české ligy pouze dvakrát. Poslední dva duely těchto celků se odehráli na severu Čech a hosté si ze Střelnice pokaždé odvezli pětigólový debakl.
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Vaculík, Tlustý, Buchta, Schumacher - Levin, Fulnek, Dvořák, Urblík, Zoubele - Ikaunieks
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Holeš, Pernica, Lischka, Zelený - Masopust, Považanec, Trávník, Jovović - Doležal, Chramosta
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.55 - 3.64 - 2.13
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sparta Praha - Slavia Praha  (sobota 17:30)
289. pražské derby se odehraje v sobotu podvečer. Pro hodně fanoušků je tento zápas zápasem jara. Favorité jsou hosté ze Slavie a bude zajímavé sledovat, jak se s touto rolí popasují.

Sparta, která po neuspokojivých výkonech odvolala Stramaccioniho, nevyhrála ani první zápas pod novým trenérem Pavlem Hapalem. Z Karviné si odvezla pouze bod za remízu 1:1 a je momentálně pátá. Tento zápas je ale speciální a dá se předpokládat, že Sparta předvede výkon na hraně svých možností. Domácí mají k dispozici téměř kompletní kádr, když pouze u Šurala je start nejistý.

"Hráčům jsme ukázali silné stránky Slavie, všechno, v čem jsou kvalitní, ale soustředit se budeme na nás. Na naši kvalitu, kterou máme nesčetnou, a důležité bude, aby každý hráč dal v tom zápase něco navíc," ví Hapal.

Sešívání jsou aktuálně na druhé pozici a na Plzeň, která má ale zatím odehráno o zápas méně, ztrácí 7 bodů. Prohra v Jihlavě je už je zapomenuta, protože se Slavii podařilo další tři utkání vyhrát a postoupit v poháru do semifinále. Speciální utkání čeká kapitána Josefa Hušbauera, jenž dřív oblékal dres Sparty. Hosté mají daleko rozsáhlejší marodku, když hrát určitě nebudou Mešanovič, Sýkora Zmrhal, a otazníky visí nad Mingazovem, Škodou, Hromadou, Kúdelou a Ngadeem.

Tomáš Souček se už nemůže zápasu dočkat: "Těším se hodně, nejvíce se těším na atmosféru. Derby je dávno vyprodáno, co jsem tak slyšel, tak to bylo během jednoho dne. Bude to úplně jiný zápas než všechny ostatní. My jsme teď vyhráli čtyři zápasy včetně poháru, to nám také pomůže. Je dobrá nálada, tak hlavně abychom to potvrdili."
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Nita - Zahustel, Hovorka, Costa, M. Frýdek - Kulhánek - V. Kadlec, Kanga, Stanciu, Vatajelu - Lafata
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Slavia: Kolář - Frydrych, Jugas, Deli, Bořil - Souček - Van Buren, Hušbauer, Danny, Stoch - Škod
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.10 - 3.19 - 2.58
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sigma Olomouc - MFK Karviná  (sobota 20:00)
Sobotní večer nabídne zápas mezi domácí Sigmou Olomouc a hosty z Karviné. Na podzim v zápase padlo 8 branek, když z vítězství 5:3 se nakonec radovali Hanáci.

Sigma na jaře zatím zaostává za svými výkony z podzimu a ze čtyř zápasů má pouze čtyři body. Je pravda, že už má za sebou utkání s lídrem z Plzně a velmi silnou Slavií, které podlehla v poslední zápase 3:1. Olomouc se ale i tak nachází na třetím místě, což je pro ni stále skvělý výsledek. Trenér Václav Jílek nemůže pro nadcházející utkání počítat s kapitánem Vepřekem. Nejistý je zatím start stopera Jemelky a brankáře Buchty.

"Karviná byla po podzimní části v přímém ohrožení, vstup do jarní části se jí povedl daleko lépe, je jedním z mužstev, které ještě neprohrálo, získala osm bodů. To svědčí o tom, že nás zase nečeká nic jednoduchého. Řekl bych, že to korunovali i výkonem ve druhém poločase proti Spartě," varuje před soupeřem Jílek.

Karviná může být se svými výsledky spokojena. Po dvou vítězstvích a dvou remízách se posunula na 9. místo. Tým Josefa Muchy ovšem nemůže být klidný, protože od sestupového pásma ho dělí pouze tři body. Venku ovšem Karviná moc body nesbírá. Z devíti zápasů jich má pouze pět. Hosté mají k dispozici kompletní kádr.

Filip Panák ví, že k záchraně vede ještě dlouhá cesta: "Odstartovali jsme slušně. Kdybych před začátkem jarní části věděl, že budeme mít ze čtyř zápasů osm bodů, tak bych řekl, že jsme skoro zachráněni, že nám k jistotě bude chybět čtyři pět bodů, ale jak body sbírá celý spodek... Je hezké, že jsme si polepšili, ale musíme bojovat dál."
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Reichl - Sladký, Radakovič, Jemelka, Hála - Kalvach - Zahradníček, Houska, Plšek, Falta - Řezníček
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Le Giang - Čolič, Dreksa, Hošek, Eismann - Janečka, Panák - Štepanovský, Budínský, Kalabiška - Wágner
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.64 - 3.94 - 6.16
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovan Liberec - Zbrojovka Brno  (pátek 20:15)
Liberec v pátek večer přivítá na stadionu U Nisy Zbrojovku Brno. Slovan se pokusí navázat na dobrý výkon, který předvedl minulé kolo v Plzni. Hosté zase budou chtít zapomenout na sobotní blamáž, kdy doma vůbec nestačili na Mladou Boleslav.

Nad Severočechy se před začátkem jara vznášelo hned několik otazníků. Mužstvo totiž opět prodělalo razantní změny jak v hráčském kádru, tak i v realizačním týmu. Na to jsou však pod Ještědem zvyklí, a že to pro ně není žádné překvapení, ukazují v prvních zápasech. Svěřenci Davida Holoubka podlehli jen v prvním duelu pražské Spartě. Poté již zvítězili nad Mladou Boleslaví a dvakrát brali jeden bod za plichty s Karvinou a v Plzni.

Remíza ze Štruncových sadů je zvlášť cenným artiklem. Proti Brnu by však byla zklamáním, neboť moravský soupeř bojuje o záchranu. "V záloze Brna řídí svými zkušenostmi hru náš starý dobrý známý Honza Polák, nepříjemní jsou na krajích Acosta s Juharem, na hrotu je gólový Škoda a v týmu jsou i nadějní reprezentační mladíci Krejčí, Růsek nebo Zikl. Brno určitě umí být nebezpečné," řekl Holoubkův asistent Miroslav Holeňák.

Podzimní duel na Srbské ulici v Králově Poli ovládl hostující Liberec. Tehdy ještě Zbrojovku nevedl současný kouč Roman Pivarník. Pod jeho vedením se Flinta zvedla a utekla z posledního místa. Ve vyrovnaném boji o záchranu, do kterého je reálně namočená celá druhá polovina tabulky, však stále nemá nic vyhráno.

"Cíl je vždycky stejný, pokusit se vyhrát. Vycházet můžeme z toho, že jsme dokázali zvládnout těžké zápasy se Sigmou a na Spartě. Pokusíme se odčinit domácí neúspěch s Mladou Boleslaví a pomoci si tak zároveň po psychické stránce před reprepauzou a dvojicí domácích duelů," prozradil bývalý lodivod Bohemians či Plzně.

Brňané to však na severu Čech budou mít velice těžké. Nejen že je srazil třígólový debakl v posledním kole, ale U Nisy se jim dlouhodobě nedaří. Za posledních 15 let zvítězili na půdě Slovanu pouze jednou v roce 2009. Loňský zápas v Liberci pak skončil bezgólovým patem.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Hladký - Coufal, Karafiát, Kačaraba, Kerbr - Folprecht, Breite - Oscar, Bosančić, Potočný - Pulkrab
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Sukup, Pavlík, Kryštůfek, Lutonský - Polák - Acosta, Kratochvíl, Krejčí, Juhar - Bazeljuk
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.46 - 4.68 - 7.79
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň19153136:848
2.Slavia Praha20125334:941
3.Sigma Olomouc20106425:1436
4.Slovan Liberec20105529:2235
5.Sparta Praha2097426:1534
6.FK Jablonec2096530:2133
7.Bohemians Praha 19052077618:1628
8.FK Teplice2076724:2327
9.MFK Karviná20641024:2822
10.Vysočina Jihlava20711223:3422
11.Fastav Zlín2056920:3421
12.FK Mladá Boleslav20621222:3420
13.Dukla Praha20551020:3620
14.1. FC Slovácko2047917:2619
15.Zbrojovka Brno20541114:2819
16.Baník Ostrava19261122:3612

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1471)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele