HET liga - souhrn 10. kola

13.10.2017, 22:08, aktualizováno 15.10.2017, 19:53
Komentáře a souhrny
Plzeň porazila i Spartu a zaznamenala nový rekord české ligy. Slavia konečně v lize vyhrála na půdě soupeře. Souboj nejhoršího útoku české ligy s nejhorší obranou dopadl ve prospěch toho prvního - domácí Bohemians 1905 ukončili čekání na výhru, když porazili Baník. Zlín otočil utkání s Jihlavou, Liberec doma neměl moc problémů s Duklou, Olomouc se rozešla smírně s Jabloncem...

Sparta Praha - Viktoria Plzeň 0:1

15.10.2017 18:00

Góly: 38. Daniel Kolář

Stramaccionim proklamovaná stíhací jízda se nekoná. Sparta klíčový šlágr kola nezvládla a pomalu a jistě může přestat přemýšlet o titulu. Viktoria Plzeň je i po deseti kolech stoprocentní a nad Spartou má už těžko uvěřitelný patnáctibodový náskok. O jedinou branku se postaral Daniel Kolář.

Trenér Andrea Stramaccioni se rozhodl pro základní jedenáctku bez Tomáše Rosického či Ben Chaima a ve středu hřiště tak nastoupili Mavuba s Marečkem, přičemž podhrota hrál David Lafata a útočníka Václav Kadlec. Plzeň oproti tomu nastoupila v obvyklé sestavě i s Petrželou, Kolářem a Krmenčíkem.

A o něco lepší byla Viktorka, která si vytvořila první vážnější šanci zápasu. Petrželův centr propadl, ale Krmenčík ani Kopic jej nedokázali zasáhnout. Na druhé straně boxoval dlouhý nákop Kozáčik a to přímo k nohám Davida Lafaty, ale ten branku vůbec netrefil. V 18. minutě předvedla Sparta velmi pohlednou akci. Šural potáhl balón, přihrál jej Václavu Kadlecovi, který patičkou vyzval ke střele Davida Lafatu, jenž opět netrefil branku. Do třetice pak Lafatu našel centrem Biabiany a hlavička obávaného kanonýra skončila jak jinak, než vedle.

Viktoriani ale působili mnohem jistějším a kompaktnějším dojmem. Po Kopicově centru pálil nebezpečně z otočky Daniel Kolář a Dúbravka musel nadvakrát zasahovat. Ve 36. minutě se sparťané dožadovali odpískání pokutového kopu za ruku Havla, který ve snaze zabránit centru podklouzl. Penalta se každopádně nepískala a pokud by se tak stalo, byl by to velmi přísný verdikt. Místo penalty musela Sparta spolknout další hořkou pilulku, po načechraném centru Hejdy se dostal k hlavičce Daniel Kolář a Dúbravka plachtil vzduchem marně. Plzeň vedla na Letné 1:0 a pod Stramaccionim se začala pořádně kývat trenérská židle.

O chvíli později byli domácí blízko vyrovnání, Hovorka už překonal Kozáčika, toho ale zachránil Hejda. Ve 41. minutě se Sparta opět dožadovala penalty, tentokrát za postrčení Krmenčíka na Zahustela, sudí domácí prosby ale znovu nevyslyšel a Letenští málem opět inkasovali. V první minutě nastavení mohla Viktorka odskočit na rozdíl dvou branek, před Dúbravkou se totiž ocitl Petržela a pohotovou ranou trefil jen místo, kde stál sparťanský gólman.

Tým trenéra Stramaccioniho měl před sebou klíčový druhý poločas a Viktoriáni si jeho pozice byli moc dobře vědomi a hned z kraje druhé půle chtěli rozhodnout. Kolářův centr na přední tyč zasáhl Krmenčík a skvělý Dúbravka udržel Spartu ve hře.

Na druhé straně se zase uvolnil Kadlec a jeho ránu ještě tečoval mimo Lafata. Přesně v 62. minutě se dostal na hrací plochu i Tomáš Rosický a o pět minut později měl prsty ve velké příležitosti Sparty. Jeho jemný centr našel hlavu Zahustela, který nechal vyniknout Kozáčika. Za chvíli Lafata prodloužil z první přihrávku na Kadlece, ten ještě cpal balón před branku, kde byl dobíhající Ben Chaim pozdě.

A záhy přišel jeden z nejdůležitějších okamžiků zápasu. Václav Kadlec se z dálky opřel do balónu a orazítkoval břevno, načež dobíhající Ben Chaim vstřelil gól. Sparťanskou eufórii však ke zděšení fanoušků přerušil praporek pomezního. Pravdou je, že šlo o velice hraniční situaci a sudí se rozhodli tak, jak rozhodli. A to nebylo všechno, protože za chvíli se sparťané opět dožadovali penalty za hraní rukou. Sparta měla v závěru velký tlak, ale vyrovnat nedokázala a Plzni podlehla.

Více informací k zápasu

MFK Karviná - Slavia Praha 0:2

14.10.2017 20:00

Góly: 19. Milan Škoda, 57. Mick van Buren

Slavia poprvé v sezoně zvítězila na půdě soupeře, když nastřílela dvě branky Karviné, aniž by přitom sama inkasovala. Karviná nesehrála zlé utkání, ovšem Slavia prokázala velkou kvalitu a díky brankám útočníků Milana Škody a Micka Van Burena získala důležité tři body.

Neschopnost sešívaných vyhrát na půdě soupeře se před utkáním hodně připomínala a v 10. kole už bylo opravdu na čase. Svěřenci Jaroslava Šilhavého měli od začátku územní převahu, kontrolovali balón a hledali skulinku v karvinské defenzívě.

V brance domácích místo Berkovce figuroval mladý Le Giang a dalekonosnou střelou ho poprvé prověřil Hušbauer. Zakrátko byl brankář Karviné v jednom ohni, když zlikvidoval únik Škody i dorážku Hušbauera. Středopolař Slavie se dostal ještě jednou k dorážce, ale tentokrát balón směřující do branky zastavil Eismann.

V 19. minutě už Slavia vedla. Rohový kop Stocha prošel přes Van Burena až k Milanu Škodovi, který hlavou rozvlnil síť. Sešívaní měli ještě chvíli převahu, ale pak úplně vypadli z tempa a Karviná začala být hodně nebezpečná. Rána Budinského sice skončila hodně mimo, ale ta Šíslera už byla nebezpečnější, byť opět prostor mezi tyčemi netrefila.

Slavia se dala o přestávce do pucu a ve druhém poločase už kontrolovala hru a v 57. minutě zvýšila na 2:0. Eismann s Lischkou předvedli hrůzostrašnou rozehrávku, čehož využil Škoda, okamžitě vyslal Van Burena a ten lehkým obloučkem překonal Le Gianga. Karviná už se zpátky do zápasu vrátit nedokázala a favoritovi podlehla 0:2.

Více informací k zápasu

Zbrojovka Brno - 1. FC Slovácko 2:1

14.10.2017 17:00

Góly: 47. Michal Škoda, 89. Tomáš Pilík - 90. Tomáš Zajíc

Roman Pivarník začal na lavičce Zbrojovky tím nejlepším způsobem, tedy vítězstvím. Brno porazilo v moravském derby Slovacko 2:1 a odlepilo se z posledního místa. Derby nabídlo spoustu šancí na obou stranách a na Srbské se hrálo opravdu zajímavé utkání.

V jeho úvodu byla aktivnější Zbrojovka. Kouč Roman Pivarník své svěřence hodně oživil a zejména byl vidět aktivní Lutonský nebo útočník Koné. Po centru Škody to byl právě Koné, kdo na přihrávku těsně nedosáhl. O chvíli později už Koné zakončoval a zasahovat musel Heča.

Velké příležitosti si vypracovalo i Slovácko. Navrátil byl ve stoprocentní šanci, ale koncovku pokazil, když nedůrazně zakončil jen do připraveného Melichárka. Neuspěl ani Juroška, který po centru Sadílka poslal balón těsně vedle tyče. Slovácko musely neproměněné příležitosti mrzet, zvláště když Zbrojovka krátce po změně stran udeřila.

Ve 47. minutě odcentroval na vzdálenější tyč Kratochvíl a Michal Škoda nadvakrát dostal balón za záda brankáře Hečy! Slovácko bylo nejblíže vyrovnání po šanci Jakuba Petra, Melichárek však dobře povyběhl a s pokusem si poradil.

Zbrojovka se rozhodně nezatáhla, chtěla přidat druhý gól, ale Koné pokračoval v zahazování, a tak se domácí dočkali až v samotném závěru. Tři body Zbrojovce výrazně přiblížila 89. minuta, kdy se domácí řítili do rychlého brejku, Tomáš Pilík dokonce obešel Heču a kolem obránců poslal balón do sítě! Slovácko sice ještě zareagovalo, ve třetí minutě nastavení se po centru Navrátila prosadil z voleje Tomáš Zajíc, ovšem víc už hosté nestihli.

Více informací k zápasu

Fastav Zlín - Vysočina Jihlava 2:1

14.10.2017 17:00

Góly: 74. Dame Diop, 90. Lukáš Železník (pen.) - 13. Dāvis Ikaunieks

Fastav Zlín doma po více než měsíci zase zvítězil, ale s Jihlavou měl velké problémy. Ježci se na zlínské Letné rychle ujali vedení a jednobrankový náskok drželi až do 74. minuty, kdy vyrovnal Dame Diop. Jihlava si nakonec žádný bod nepřipsala, protože v nastavení proměnil pokutový kop Lukáš Železník.

Konečný výsledek je pro Jihlavu velice krutý, hosté totiž sehráli ve Zlíně dobrou partii a minimálně bod si zasloužili. Fotbal ale někdy prostě bývá krutý.

Ježci měli každopádně skvělý začátek a ve 13. minutě se ujali vedení. Davis Ikaunieks dostal balón do běhu, všiml si povyběhnutého Dostála a krásným lobem ho překonal. Zlín kontroloval jen pobídkou Jiráčka na Diopa, ale útočník Fastavu na ni nedosáhl.

Ve 28. minutě si Jihlava vytvořila více než slušný závar a golman Dostál musel zasahovat, přičemž jihlavští se ještě dostali k dorážce a přestřelili branku. Neujala se ani těsná Dvořákova střela.

Hosté mohli i ve druhém poločase odskočit na rozdíl dvou branek, což by bylo pro Zlín hodně nepříjemné. Jenomže proti střele Urblíka se natáhl Dostál a pak už převážně hrozil jen Zlín. Nedorozumění v jihlavské obraně mohl trestat Ekpai, ale domácím to klaplo až v 74. minutě. To poslal do šestnáctky centr Kopečný a Dame Diop ho uklidil do branky a srovnal na 1:1!

O vítězi utkání nakonec rozhodl moment z první minuty nastaveného času. V pokutovém území Jihlavy byl faulován Džafič, načež se shodli hlavní rozhodčí s pomezním a nařídili pokutový kop. Lukáš Železník ho proměnil a rozhodl o tom, že všechny body zůstanou ve Zlíně.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - FK Jablonec 0:0

14.10.2017 17:00

Góly: -

Sigma Olomouc už není druhá, ale o jednu příčku si pohoršila díky domácí remíze s Jabloncem 0:0 a výhře pražské Slavie na půdě Karviné. Duel se severočechy rozhodně nenudil a absenci gólů alespoň vynahradily parádní zákroky obou brankářů.

Na Andrově stadionu to žádná nuda nebyla, Sigma i Jablonec se povětšinou prezentují ofenzivním fotbalem a nejinak tomu bylo tentokrát. Je až s podivem, že zápas žádnou branku nenabídl.

Šance začaly přicházet zhruba po dvaceti minutách a jako první zahrozil Jablonec. Útočník Doležal se dostal až před Buchtu, který ho skvěle vychytal. Na druhé straně se opřel do balónu Vepřek a tečovanou ránu zpacifikoval Hrubý. Olomouc znovu spoléhala na útočný tandem Falta - Chorý, druhý jmenovaný se pokoušel z otočky zakončit, což mu nevyšlo podle představ.

Také Jablonec hrozil, Jovovič se dobře uvolnil a Buchta ještě lépe zasáhl. Nebezpečný byl i průnik Masopusta, ale hostující hráč byl až v příliš velkém úhlu a balón za Buchtova záda nepropasíroval.

Plejáda zahozených šancí pokračovala i po změně stran. Po hodině hry byl před jabloneckou brankou velký závar. Falta poslal balón do ohně a Plšek mohl prolomit bezgólový stav, nebýt dalšího skvělého zákroku Hrubého. Čtvrthodinu před koncem se zase řítil na Buchtu Tecl, ale ani po této šanci se skóre neměnilo.

Neschopnost obou celků vstřelit gól byla neuvěřitelná. V závěru zmařil Plškovi další tutovky nepřekonatelný Hrubý a ve čtvrté minutě dalším dobrým zákrokem stvrdil famózní výkon a zachránil Jablonci bod.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - FK Teplice 2:2

14.10.2017 17:00

Góly: 16. Golgol Mebrahtu, 48. Marek Matějovský - 23. Tomáš Přikryl (vl.), 89. Tomáš Vondrášek

Mladá Boleslav ani tentokrát nevyhrála a doma s Teplicemi bere po remíze 2:2 jen bod. Pro Středočechy je to další ztráta, o to bolestivější, že dvakrát v zápase vedli. Bod Teplicím zařídil v 89. minutě Tomáš Vondrášek.

Bolka se po úvodním oťukávání postupně dostávala do tlaku a poměrně rychle se ujala vedení. V 16. minutě si na Radův přímý kop naskočil Golgol Mebrahtu a hlavou překonal brankáře Diviše. Vedení domácím dlouho nevydrželo, Teplice se také vytasily se standardní situací, konkrétně si zahraný rohový kop tečoval do vlastní sítě Tomáš Přikryl!

Svěřenci Dušana Uhrina mladšího znovu převzali iniciativu a byli aktivnějším týmem. Těsně před koncem prvního poločasu vychytal skvělým zákrokem Mebrahtua golman Diviš, takže na další góly si diváci museli počkat do druhého poločasu.

Ten začal hodně zostra, protože hned po dvou minutách měl na kopačce vedení Teplic Jeřábek. V obrovské šanci však napálil jen Vejmolu a domácí to vzápětí potrestali druhým gólem. Na centr Rady si naběhl Marek Matějovský a špičkou kopačky vrátil vedení na stranu Mladé Boleslavi.

Teplice znovu na nic nečekaly a okamžitě se vrhly do ofenzívy. Vaněček po Fillově nabídce střílel těsně vedle a Krob z volného přímého kopu rovněž netrefil Vejmolovu branku. Mladoboleslavský brankář byl v čím dál větší pernamenci, v 67. minutě předvedl skvělý zákrok po hlavičce Filla.

Zahanbit se nenechal ani Diviš - poté, co obrana Teplic pozapomněla na Mebrahtua, mohl australský fotbalista pojistit výsledek třetí brankou, ale hostující golman svůj celek výrazně podržel a udržel ho ve hře o body. Pojistku odmítl i Magera, který zakončoval těsně vedle, a jak moc musely zahozené šance domácí mrzet, ukázala 89. minuta a další perfektně zahraný rohový kop v podání Teplic. Centr Kučery dopravil do sítě nehlídaný Tomáš Vondrášek, takže Teplice nakonec urvaly v Mladé Boleslavi remízu 2:2.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Dukla Praha 3:0

14.10.2017 17:00

Góly: 25. Milan Kerbr (pen.), 48. Martin Graiciar, 76. Milan Kerbr

Zápas pod Ještědem měl jednoho hlavního hrdinu Milana Kerbra. Domácí fotbalista se postaral o všechny tři góly domácích. Liberec si všechny branky pěkně rozložil do 25., 48. a 76.minuty. V tabulce se zároveň posunul na páté místo, zatímco Dukla je desátá.

Zápas toho nabídl opravdu hodně. V prvním poločase měl jasnou převahu domácí Slovan, ale střely Breiteho a Potočného, který byl v šanci hned několikrát, se neujaly. Liberec to nemuselo mrzet, protože ve 25. minutě šel stejně do vedení. Pressler fauloval ve vápně Graiciara, takže sudí pískal pokutový kop. Milan Kerbr ho zvládl, Radu poslal na druhou stranu a Liberec se ujal vedení.

Převaha domácích navíc pokračovala, další Kerbrův pokus vykopával z prázdné branky Kušnír. Dukla toho v prvním poločase moc neukázala a zmohla se jen na dalekonosný pokus Schranze, popřípadě na gól, který kvůli ofsajdu stejně neplatil.

Krátce po změně stran se svěřencům trenéra Trpišovského podařilo odskočit na rozdíl dvou branek. Martin Graiciar si naskočil na Kerbrův centr a hlavou překonal brankáře Radu. Až po druhé inkasované brance začala Dukla něco hrát. V 56. minutě byl velice blízko vyrovnání Jan Holenda, užuž to vypadalo, že bude zakončovat, když se mu vrhl pod nohy skvělým obranným zákrokem Coufal.

O chvíli později to zkusil z dálky Miloševič a krátce na to se Koreš ve vyložené šanci ukopl. Dukla neproměňovala a Liberec trestal. Centr Potočného se dostal až na vzdálenější tyč k Milanu Kerbrovi, který svojí druhou brankou v zápase zvýšil už na 3:0.

Dukla to ani za tohoto stavu nevzdávala, ale v koncovce byla prostě marná a dál zahazovala. Tu největší příležitost poslal Brandner do tyče!

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - Baník Ostrava 2:1

13.10.2017 20:15

Góly: 33. Jevgenij Kabajev, 58. Rudolf Reiter - 20. Milan Baroš

Už aby bylo zavedeno video! Zápas Bohemians 1905 s Baníkem Ostrava nabídl hned dvě uznané neregulérní branky, a to po jedné na každé straně. Důležitější je však konečný výsledek, Klokani dokázali otočit nepříznivý vývoj a zvítězit 2:1, načež rozdíl mezi oběma celky je již šestibodový. Autorem vítězné branky se stal Rudolf Reiter.

Utkání bylo podpořené skvělou atmosférou! Oba celky jsou známé svojí fanouškovskou základnou a v Ďolíčku to bylo hodně slyšet, ale i vidět a cítit. Hned na začátku totiž vzplál nad hrací plochou černý dým a z tribun se ozývala pyrotechnika.

Jako první si zajímavou příležitost vypracovali domácí Klokani. Záložník Mašek si dělal prostor ke střele, ale obrana Baníku mu natolik znepříjemňovala život, že domácí hráč vypálil mimo. O několik minut později bylo před Vaškem znovu živo, zajímavou pobídku obdržel Luts, ovšem v krkolomné pozici vůbec netrefil cíl.

A nakonec přišel trest, i když nutno podotknout, že neregulérní. De Azevedo poslal do vápna centr a Milan Baroš v ofsajdovém postavení vsítil první gól zápasu. Ve 33. minutě však bylo spravedlnosti učiněno za dost, lehký Lutsův oblouček poslal z voleje za Vaškova záda Jevgenij Kabajev a i v případě této krásné branky šlo o ofsajdové postavení! Závěr prvního poločasu patříl spíše domácím fotbalistům, Vaníčkovu nepříjemnou ránu lapil Vašek a Kabajevova tečovaná střela skončila pro změnu vedle.

Klokani zahájili druhý poločas lépe a v 58. minutě dokonali obrat. Obrana Baníku byla nedůsledná, po ztrátě balón se ocitl v šanci Rudolf Reiter, a i když se možná na první pohled jednalo o další ofsajd, vše bylo tentokrát z pohledu regulí v pořádku.

Bohemka vedla 2:1 a na tahu byl Baník. Vyrovnání mohly přinést standardní situace z velice dobrých vzdáleností, jenomže Hrubý trefil balón velmi špatně, takže nepřekonal zeď, a o moc lépe si nevedl ani De Azavedo, který pro změnu branku překopl. Na druhé straně zase Nečas nedosáhl na povedený centr a jednobrankový náskok přetrvával. Baník se marně snažil o vyrovnání, Bohemka se úspěšně bránila a těsný náskok nakonec udržela i během tříminutového nastaveného času.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň10100021:330
2.Slavia Praha1064015:222
3.Sigma Olomouc1063117:721
4.FK Jablonec1045117:817
5.Slovan Liberec1052314:1017
6.Sparta Praha104339:715
7.Fastav Zlín1042411:1114
8.FK Teplice1034314:1513
9.Bohemians Praha 1905103437:813
10.Dukla Praha1032510:1811
11.1. FC Slovácko101548:98
12.MFK Karviná102269:158
13.FK Mladá Boleslav102269:188
14.Baník Ostrava1014514:227
15.Zbrojovka Brno102178:187
16.Vysočina Jihlava102178:207

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1004)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele