HET liga - preview 10. kola

13.10.2017, 08:20, aktualizováno 15.10.2017, 09:01
Previews
Opravdu to nejlepší na závěr si tentokrát schovala česká nejvyšší soutěž. Rivalita Sparty a Plzně v posledních letech posílila a vyhecovaný duel se dá očekávat i teď - letenští tuší, že pokud Viktorii doma neoberou o body, na titul mohou s pořádným předstihem vesměs zapomenout. Plzni jde o rekordní vstup do sezony...
Sparta Praha - Viktoria Plzeň  (neděle 18:00)
To nejlepší nakonec! Desáté kolo HET ligy uzavře očekávaný šlágr Sparty s Plzní a zejména letenským půjde o hodně. Viktoria má na čele drtivý náskok, a pokud uspěje i na Spartě, už se bude Stramaccioniho svěřencům těžko zastavovat.

Spartě se od začátku sezony nedaří a nedaří, nicméně u kormidla týmu stále zůstává Andrea Stramaccioni. Nejúspěšnější klub samostatné České republiky se rozhodl pro radikální přestavbu a před sezonou přivedl velký počet mezinárodních hráčů. Tento experiment však zatím vůbec nevychází a Sparta je pod palbou kritiky.

Nejen, že brzy vypadla z pohárové Evropy, ale na čelo už ztrácí propastných dvanáct bodů! To letenská družina po devíti kolech nepamatuje. A i když to Spartě vůbec nejde, její kouč optimisticky věří, že zápas s dosud neporaženou Viktorií zvládne a zavelí k obratu. "Máme v týmu hodně hráčů, kteří byli u toho, když Sparta na jaře vyhrála. A jsou schopní to zvládnout zase," nechal se slyšet kouč Stramaccioni.

"Víme, že na ně ztrácíme, že mají skvělou sérii a my ne. Že jsme v zápasech udělali chyby. Ale v neděli bude za námi teprve třetina ligy. Musíme se soustředit na neděli a ne přemýšlet o zbytku sezony," dodal Stramaccioni. Sparta naposledy remizovala 0:0 s Duklou, když předvedla další bezzubý výkon. Těšit jí může alespoň fakt, že v lize doma ještě neprohrála a dál šla i v MOL Cupu, když udolala jedinou brankou Znojmo. V další fázi této soutěže se střetne s Baníkem Ostrava.

Viktoria Plzeň je ve zcela jiném rozpoložení. V lize se jí náramně daří, dosud neztratila ani bod a na čele má už obrovský sedmibodový náskok na druhou Sigmu Olomouc, osmibodový na mistrovskou Slavii a dvanáctibodový na Spartu. Návrat Pavla Vrby kazí jen neúspěch v předkole Ligy mistrů, ale na druhé straně Západočeši budou usilovat o postup ze základní skupiny Evropské ligy. Mimochodem už ve čtvrtek se představí ve švýcarském Luganu.

Zpátky však ke Spartě. Oba soupeři sice nepatří k historicky tradičním rivalům, nicméně v poslední době to byla právě Viktorka nebo Sparta, kdo se přetahoval o titul. Jakkoliv se pak Spartě v této sezoně nedaří, zůstává trenér Vrba hodně opatrný. "Nemá výsledky, jaké by si představovali. Ale beru je jako mužstvo, které má nejvyšší ambice. Určitě boj o titul nevzdávají. S námi to budou chtít potvrdit a hodně nám zápas znepříjemnit," nechal se slyšet Pavel Vrba.

"Myslím si, že zápas favorita nemá, je to vyrovnané. Sparta je strašně silný soupeř a pro nás to bude velmi těžký zápas. Doufejme, že po něm budeme spokojení my," dodal někdejší kouč české reprezentace.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Zahustel, Štetina, Hovorka, M. Kadlec - Mavuba, Mareček - Biabiany, Lafata, Vatajelu - V. Kadlec.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Řezník, Hejda, Hájek, Limberský - Hořava, Hrošovský - Petržela, Kolář, Kopic - Krmenčík.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.75 - 3.40 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Zbrojovka Brno - 1. FC Slovácko  (sobota 17:00)
Pikantní záležitost čeká Městský fotbalový stadion Srbská v Brně, kde se v rámci moravského derby představí Slovácko. Navíc premiéru si na lavičce Zbrojovky odbude Roman Pivarník, někdejší kouč Viktorie Plzeň. A půjde o hodně, oba týmy totiž potřebují body jako sůl, zvláště domácí.

Zbrojovka je s pouhými čtyřmi body poslední a vedení klubu se rozhodlo pro nový impuls. Ten sice nakrátko přišel s Richardem Dostálkem, ale vítězství nad Spartou bylo paradoxně jediné, které domácí tým dokázal urvat. Na trenérskou lavici nově usedá Roman Pivarník, v českých luzích a hájích dobře známý trenér, který vedl Bohemku či naposledy Viktorii Plzeň.

Rodák ze slovenských Piešťan nebude mít snadný úkol, měl sice k dobru reprezentační přestávku, ale času na poznávání stejně nebylo mnoho. Od vedení klubu má pochopitelně jasný úkol, vyškrábat se ze sestupových pozic a ligu zachránit.

A začne pěkně zostra v moravském derby proti Slovácku. Celku z Uherského Hradiště se rovněž příliš nedaří. V lize nevyhrál šest kol a jedinou útěchou je alespoň postup v MOL Cupu přes druholigové Ústí nad Labem. Slovácko tam vyhrálo díky Daníčkovi a Petrovi 2:0 a v dalším kole se může těšit na Viktorii Plzeň.

"Po poháru jsme hned přepnuli hlavy zase na ligu. Jedeme do Brna, kde chceme vyhrát. Samozřejmě víme, že vyměnili trenéra, ale my se soustředíme na náš výkon a já věřím, že to tam urveme," přeje si hostující Vlastimil Daníček.

Poslední vzájemné moravské derby branku nenabídlo, takže příznivci obou táborů věří, že tentokrát se gólů dočkají.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Vraštil, Pavlík, Gáč, Jablonský - Polák, Sedlák - Fortes, Pilík, Lutonský - Škoda.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Heča - Reinberk, Hofmann, Břečka, Divíšek - Daníček, Šumulikoski - Navrátil, Machalík, Havlík - Zajíc.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.21 - 3.23 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Fastav Zlín - Vysočina Jihlava  (sobota 17:00)
Fotbalisté Zlína budou před dalším evropským vystoupením ladit formu v zápase s Jihlavou, které mají co oplácet. Na jaře totiž Páníkův výběr prohrál vysoko 0:3. Aktuálně osmý tým soutěže by také rád vystoupal tabulkou, protože čelo ligy se mu po devíti kolech výrazně vzdálilo.

Zlín ve čtvrtek čeká další díl seriálu s názvem Evropská liga, Ševci se tentokrát představí doma proti Kodani i s Michaelem Lüftnerem v sestavě. Ještě než se tak stane, musejí Zlínští v generálce vyrukovat na Jihlavu, se kterou naposledy vysoko prohráli.

Fastav se v dosavadním průběhu HET ligy spíše trápí. Doma sice ještě neprohrál, naposledy vydřel remízu se Slavií, ale venku dohromady nasbíral jen jeden bod! A to je na pohárového účastníka velmi málo. Před reprezentační přestávkou už se zdálo, že Páníkovi hoši venku vyhrají, ale ani vedení 2:0 na půdě Baníku Ostrava k celkovému vítězství nestačilo. Oba celky si rozdělily body za remízu 2:2.

Ještě donedávna na tom byla Jihlava katastrofálně a dlouho se nemohla odlepit ode dna ligové tabulky. Stačily však dvě zářijové výhry nad Duklou a Baníkem a rázem přišel posun. Vysočina je sice nadále předposlední, ale se stejným bodovým ziskem jako mají Mladá Boleslav a Baník Ostrava.

"Vnímáme zlínskou sílu v domácím prostředí, kde od začátku podzimu drží příznivou sérii. Zlín vychází ze zabezpečené defenzívy do nebezpečných rychlých kontrů, pro něž disponuje vhodnými hráči. Do ofenzívy mají řadu kvalitních a gólových hráčů jako jsou Ekpai, Mehanović nebo Beauguel," upozornil asistent trenéra Michal Kadlec. V Jihlavě moc dobře vědí, že vzpomínaný jarní zápas je již minulostí a napodobit jej bude velmi náročné.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Matejov, Janíček, Gajič, Holzer - Ekpai, Jiráček, Traoré, Vukadinovič - Diop, Železník.
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Nový, Tlustý, Rosa, Keresteš - Vaculík, Urblík - Fulnek, Dvořák, Novotný - Ikaunieks.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.58 - 4.18 - 6.35
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sigma Olomouc - FK Jablonec  (sobota 17:00)
Jedna jediná porážka, to je společný jmenovatel Sigmy Olomouc a Jablonce. Souboj aktuálně druhého týmu soutěže se čtvrtým je dostatečně velkým lákadlem. Oba celky navíc třikrát v řadě zvítězily a budou usilovat o prodloužení své neporazitelnosti.

Sigma se stále veze na vítězné vlně a jako nováček soutěže se stará o největší překvapení dosavadního průběhu HET ligy. Svěřenci trenéra Václava Jílka prohráli jen jedno utkání s Viktorií Plzeň, jinak povětšinou vítězí. Hanáci tak nečekaně narušili předpokládanou nadvládu Sparty i Slavie, které v létě do kádrů hodně investovaly. Sigma většinou sází na odchovance klubu. "Mít v sestavě sedmdesát procent odchovanců je fantastické hlavně po stránce nákladové. Ale musíte mít kvalitu. Nám pomohl ročník 1993, který je obrovsky silný. Je to výborná práce mládežnických trenérů. V týmu máme i ročník 1995 - Kalvacha, Jemelku. Ale když jsme padali, říkali jsme, že nemůžeme hrát jen s odchovanci. Ovšem situace byla jiná, jak si hráči prošli druhou ligou, jsou jinde v odolnosti," nechal se slyšet trenér Václav Jílek.

Domácí třikrát v řadě zvítězili, když postupně porazili Karvinou, Duklu i Jihlavu a celkově pak drží šestizápasovou neporazitelnost. Dařilo se jim i v MOL Cupu, kde přešli po výsledku 8:0 přes Živanice.

Na Andrově stadionu je v tomto kole čeká těžká práce, protože jejich soupeřem bude rozjetý Jablonec. Ten se v úvodu zápasu lehce trápil, ale nyní nabral tempo a napříč všemi soutěžemi neprohrál devět zápasů! Podobně jako Olomouc má v lize tři výhry v řadě, a to proti Jihlavě, Bohemce a Mladé Boleslavi.

Když se tu v sezoně 2015/2016 oba celky naposledy utkaly, bylo z toho vítězství domácího celku, přestože Sigma nakonec nejvyšší soutěž opustila.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Buchta - Sladký, Radakovič, Jemelka, Vepřek - Kalvach - Zahradníček, Texl, Houska, Falta - Plšek.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Jankovič, Pernica, Hübschman, Hanousek - Masopust, Kubista, Trávník, Jovovič - Tecl, Doležal.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.20 - 3.50 - 3.52
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Mladá Boleslav - FK Teplice  (sobota 17:00)
Mladé Boleslavi se před reprezentační přestávkou přestalo dařit a zpátky na vítěznou vlnu se pokusí vrátit v zápase s houževnatými Teplicemi. Ty naopak před pauzou zvítězily a upevnily si sedmé místo. Mladá Boleslav je až čtrnáctá, navíc se stejným počtem bodů jako má předposlední Jihlava.

Tým Dušana Uhrina mladšího je znovu pod tlakem. V září už se přitom zdálo, že je klub na nejlepší cestě stoupat tabulkou vzhůru, po dvou výhrách nad Brnem a Slováckem navíc přidal postup v MOL Cupu, jenomže přišla porážka od Plzně a naposledy od Jablonce a vše se vrátilo do starých kolejích. Domácím patří až čtrnácté místo, takže balancují nad sestupovou propastí a proto potřebují nutně přidat.

Na domácím stadionu je čeká těžká práce, Teplice patří k tradičním celkům české nejvyšší soutěže, které umí potrápit každý tým. "Teplice jsou historicky dlouho v české lize, mají kvalitní kádr. Jsou kvalitním soupeřem, navíc mají slušnou formu. Čeká nás strašně těžký zápas. Budeme do něj muset dát vše. Pokud ale budeme hrát to své, tak ho zvládneme. Čekám ale těžký boj, tak jako vlastně pokaždé s Teplicemi," nechal se slyšet mladoboleslavský Michal Hubínek.

Mladá Boleslav měla přes reprezentační přestávku čas zmobilizovat síly a na svého soupeře se patřičně připravit. "Doufám, že nám pomohla reprezentační pauza. Kvalitně jsme potrénovali. Myslím, že se udělalo vše, co jsme potřebovali. Rozebrali jsme si chyby, řekli jsme si, co a jak," dodal Hubínek.

Zatímco Boleslav před reprezentační pauzou prohrála, Teplice naopak zvítězily a upevnily si sedmé místo v tabulce HET ligy. Svěřenci trenéra Šmejkala porazili Slovan Liberec 2:1. Skláři ale zatím podávají nevyrovnané výkony a zatím platilo, že po vítězství následovala bodová ztráta. V minulém roce se Teplicím podařilo z Mladé Boleslavi přivézt bod a s něčím podobným by jistě byly spokojeny i tentokrát.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Vejmola - Pauschek, Chaluš, Stronati, Fleišman - Hubínek, Rada - Přikryl, Matějovský, Chramosta - Mebrahtu.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Diviš - Vondráček, Jeřábek, Šušnjar, Krob - Král, Kučera - Fillo, Trubač, Rezek - Vaněček.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.93 - 3.62 - 4.31
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovan Liberec - Dukla Praha  (sobota 17:00)
Slovan Liberec přivítá na stadionu U Nisy nevyzpytatelnou Duklu. Oběma celkům se v poslední době přestalo dařit a před reprezentační přestávkou dva zápasy v řadě nevyhrály. Liberec doma čeká ne zrovna oblíbený soupeř, Dukle se na severu Čech poměrně daří.

Neplatilo to sice při posledním vystoupení na jaře, kdy Dukla prohrála 1:3, ale předchozí bilance je více než slušná. Za posledních devět zápasů prohráli Pražené jen dvakrát. Před Libercem tedy stojí zajímavá výzva bilanci zlepšit a po dvou zápasech bez výhry zase naplno bodovat. Po domácí remíze se Slováckem 1:1 Liberec prohrál v Teplicích, přestože na Stínadlech brzy vedl.

"Rozhodně musíme zlepšit hru ve vápně, vytvořit si lepší šance a více se dostávat do zakončení. Protože v posledních zápasech jsme měli pár šancí, které se daly vyřešit lépe a mohly skončit gólem," hledal recept na vítězství záložník Ševčík.

O výhru bude usilovat i Dukla, která navíc ve dvou zápasech v řadě nevstřelila ani gól. Celek z Julisky nejprve vyšel naprázdno v Olomouci, kde prohrál 0:3 a poté si připsal bezgólovou plichtu se Spartou.

"Musíme se soustředit hlavně na naší hru, na taktiku, kterou dává trenér před zápasem a která by na ně měla vycházet a hlavně do toho dát srdíčko a bojovat do poslední chvíle," prohlásil Dominik Preissler. Dukla je v tabulce devátá a v případě vítězství se může Liberci přiblížit na rozdíl jediného bodu.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Hladký - Coufal, Mikula, Kúdela, Kerbr - Ševčík, Breite, Kulhánek, Bosančič, Potočný - Pulkrab.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Kušnír, Ostojič (Holek), Jiránek, Podaný - Miloševič, Holík, Tetour - Schranz, Holenda, Preisler.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.71 - 4.00 - 5.24
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
MFK Karviná - Slavia Praha  (sobota 20:00)
Neporazitelná Slavia se ve stíhací jízdě za vedoucí Viktorií Plzeň pokusí urvat všechny body v Karviné. Hosté budou velkým favoritem, na druhou stranu Karviná chytla solidní formu a proti sešívaným nebude mít co ztratit.

Pikantní záležitost čeká brankařské jedničky Jana Laštůvku a Martina Berkovce, tedy přesněji řečeno jen jednoho z nich. Zatímco Laštůvka bude moci proti svému bývalému klubu nastoupit, Berkovec kvůli vzájemné dohodě nikoliv. Trenér Jozef Weber tak dá mezi tyčemi přednost Patriku Le Giangovi. Dobrou zprávou pro domácího trenéra je určitě návrat útočníků Tomáše Wágnera a Erika Ramíreze.

Karviné to šlo v minulém kola bez nich dost těžce, proti Slovácku ale dokázala získat bod za remízu 0:0, čímž prodloužila sérii bez porážky na tři soutěžní utkání. Karviná také pokračuje v MOL Cupu, kde se v dalším kole střetne s Libercem.

Slavii čeká jasný úkol, zvítězit v Karviné a doufat v bodovou ztrátu Plzně, která hraje těžké utkání na Spartě. Sešívaní jsou pod Jaroslavem Šilhavým nadále neporaženi, ovšem na vedoucí Viktorii už ztrácejí propastných osm bodů. Zajímavé je, že letos ještě Slavia ani jednou nedokázala vyhrát dvě ligová utkání po sobě a venku dokonce ani jedno.

Souboj v Karviné bude zároveň generálkou na čtvrteční vystoupení v Evropské lize. Český mistr se představí na horké půdě španělského Villarrealu.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Le Giang - Čolič, Hošek, Lischka, Eismann - Janečka, Panák - Moravec, Budínský, Letič - Štepanovský.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Bořil, Jugas, Deli, Sobol - Ngadeu - Sýkora, Hušbauer, Stoch, Danny - Škoda.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.26 - 4.16 - 1.59
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Bohemians Praha 1905 - Baník Ostrava  (pátek 20:15)
Po reprezentační přestávce je na programu opět HET liga a její páteční předehrávku obstarají celky Bohemians 1905 a Baníku Ostrava. Oba týmy od sebe dělí jen tři body a výhra by se jednomu či druhému náramně hodila. Zvláště ostravské čekání na další výhru nebere konce.

Baník totiž zvítězil jen jednou a to v úvodním kole na půdě Zbrojovky Brno. Bodově sice obstál i v dalších kolech, včetně zápasu s mistrovskou Slavií (0:0), ale suma sumárum už osm kol nevyhrál, což se v tabulce okamžitě promítlo. Třinácté místo by sice znamenalo záchranu, ovšem stejný počet bodů má i předposlední Vysočina Jihlava.

Svěřence trenéra Radima Kučery čeká náročný zápas v Ďolíčku, kde se jim čas od času zadaří. Před dvěma lety tam vyhráli 2:0. "Určitě to bude hlavně o soubojích. Je tam specifické hřiště, opticky menší, dobrá atmosféra a diváci hráče hodně ženou dopředu. V každém souboji to vře. Očekávám velký boj a my v něm budeme chtít uspět," řekl odhodlaně hostující Marek Hlinka.

Bohemce se také přestalo dařit a poslední dvě ligová klání nezvládla. Doma prohrála těsně s Jabloncem a o týden později nestačila na Viktorii Plzeň, přestože v Doosan Aréně vedla. Klokani vědí, že body z Plzně se většinou nevozí a mnohem důležitější je v tomto ohledu domácí zápas s Baníkem Ostrava. "Ostrava je takový netypický nováček. Hraje otevřený fotbal a krom toho, že hodně gólů dávají, tak je i dostávají. Prezentují se trochu bezstarostně. Jsou naším přesným opakem. My těch branek moc nevstřelíme. Soupeře ale držíme na uzdě a nedostáváme moc gólů. V týmu soupeře je ovšem jedna legenda a tou je Milan Baroš," vyjádřil se na adresu soupeře kouč Martin Hašek.

Klokany čeká nepříjemný soupeř, který hraje hodně ofenzivně. Na druhou stranu je jeho výraznou slabinou defenzíva. Ostrava inkasovala už dvacet gólů, tedy suverénně nejvíce z celé ligy. "Jsou běhaví, pracovití a snaživí. Většina týmů jim sice vstřelila minimálně dvě branky, ale oni dokázali vyrovnat a brát ze zápasů bod. Dokud není konec zápasu, tak nebude nic hotové," dodal trenér Hašek.

Naposledy se oba týmy střetly v sezoně 2015/2016 a dvakrát z toho bylo vítězství Bohemians. V téže sezoně rovněž Baník spadl do druhé nejvyšší soutěže.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Fryšták - Dostál, Hůlka, Šmíd, Kocič - Jindřišek - Vaníček, Hašek ml., Mašek, Luts - Tetteh.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Vašek - Sus, Pokorný, Šindelář, Granečný - Stáňa, Hrubý, Hlinka, De Azevedo - J. Šašinka, Baroš.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.06 - 3.42 - 4.02
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň990020:327
2.Sigma Olomouc962117:720
3.Slavia Praha954013:219
4.FK Jablonec944117:816
5.Sparta Praha94329:615
6.Slovan Liberec942311:1014
7.FK Teplice933312:1312
8.Fastav Zlín93249:1011
9.Dukla Praha932410:1511
10.Bohemians Praha 190592435:710
11.1. FC Slovácko91537:78
12.MFK Karviná92259:138
13.Baník Ostrava914413:207
14.FK Mladá Boleslav92167:167
15.Vysočina Jihlava92167:187
16.Zbrojovka Brno91176:174

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1399)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele