HET liga - preview 19. kola

02.03.2018, 08:32, aktualizováno 04.03.2018, 08:53
Previews
Utkání Sparty se Zbrojovkou Brno uzavře neúplné 19. kolo české nejvyšší soutěže. Pražané v zimě znovu mohutně utráceli, ale na hřišti to zatím není moc vidět. Naopak Zbrojovka kormidlovaná koučem Romanem Pivarníkem dokáže zazlobit. Podaří se jí to i na Letné?
Sparta Praha - Zbrojovka Brno  (neděle 18:00)
V posledním naplánovaném utkání 19. kola HET ligy hostí pražská Sparta brněnskou Zbrojovku. Domácí se chtějí svým příznivcům revanšovat za neslavný výkon na Slovácku. Pro moravské hosty bude jakýkoli bodový zisk úspěchem.

Pražané přes zimu opět mohutně posilovali s vidinou útoku na druhou pozici v tabulce. Již první ostrý test proti Liberci však naznačil, že i tentokrát bude souhra skřípat. Tato prognóza se v plné nahotě ukázala minulou sobotu v Uherském Hradišti, kde byla Sparta nakonec ráda za bod a navázala na špatné výsledky z venkovních zápasů na podzim. V této sezoně uspěli Letenští pouze hned na úvod v Mladé Boleslavi.

"V obou úvodních zápasech jsme měli dobrou první část utkání, ale jak jsem již říkal dříve, nebyli jsme spokojeni s tou druhou částí zápasů. Na tom musíme dál pracovat. V týdnu před zápasem s Brnem jsme udělali kus práce a musíme se prezentovat v mnohem lepším světle," řekl před utkáním trenér Sparty Andrea Stramaccioni.

Do duelu by měli být připraveni zasáhnout Václav Kadlec i David Lafata, o jejichž absenci se během týdne hovořilo. Italský stratég však stále nemůže počítat s Lukášem Štětinou ani Josefem Šuralem. Kvůli kartám bude scházet i Martin Frýdek.

Brno začalo jaro porážkou, na kterou odpovědělo domácím úspěchem proti silné Olomouci. V nabitém spodku tabulky je však důležité sbírat body pravidelně. O jejich uzmutí se pokusí Pivarníkovi hráči i na Letné, i když se nic jiného než výhra domácích nečeká.

"Sparta je v poslední době trochu méně čitelná, dochází ke změnám hráčů a nějaké změny proběhnou i teď. Jisté je, že Sparta je doma silnější než venku, dokáže z domácího prostředí těžit, je aktivnější. My do zápasu jdeme s tím, že chceme být také aktivní, soupeři to maximálně ztížit. Zápas ukáže, na co máme," uvedl trenér Zbrojovky.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Niţă - Zahustel, Kaya, Hovorka, Vatajelu - Mavuba, Kanga - Kadlec, Stanciu, Ben Chaim - Drchal
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Sukup, Pavlík, Kryštůfek, Lutonský - Polák, Kratochvíl - Krejčí, Acosta, Juhar - Bazeljuk
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.28 - 5.76 - 14.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovan Liberec - MFK Karviná  (sobota 15:00)
V sobotu odpoledne se odehraje utkání mezi domácím Slovanem a hosty z Karviné. Liberec doma prohrál pouze jeden z posledních 21 zápasů. Karvinou tak rozhodně nečeká nic lehkého.

Slovan je momentálně na čtvrtém místě a bojuje o evropské poháry. Minulé kolo doma porazil Boleslav a určitě před domácími fanoušky chce naplno bodovat i proti Karviné. Mladému trenérovi Holoubkovi budou chybět zraněný Graicar a doléčující se Ševčík s Pilařem. Otazník zatím visí nad startem Hybše.

Nová posila Václav Pilař bohužel pro Liberec zatím nemůže týmu pomoci: "Můj zdravotní stav je rozhodně lepší. Bohužel jsem si na tréninku udělal něco s kotníkem, poranil jsem si tam jeden vaz. Doba léčby, dle lékaře, by se měla pohybovat kolem třech týdnů. Od té doby, co se mi to stalo, je to nějakých 10 dní, takže ještě mi nějaká doba na rekonvalescenci zbývá."

Hosté jsou zatím na jaře stoprocentní, když vyhráli v Boleslavi a porazili doma i Zlín. Svěřenci trenéra Muchy se tak posunuli již na 10. místo. Hosté nemůžou počítat s vykartovaným Šislerem a ani s Voltrem, který je v Karviné na hostování právě z Liberce.

Tomáš Wagner ví, že i přes dvě jarní výhry není záchrana stále jistá: "Tým je chytrý a ví, že to ještě nic neznamená. V následujících těžkých zápasech se ukáže, jak jsme silní. Já týmu věřím. Je tady dost zkušených hráčů na to, abychom si nedovolili říct, že už je to OK. I v poločase se Zlínem jsme si říkali, že stále není nic rozhodnuto, že naopak musíme přidat ještě víc. To je ta cesta, po které musíme jít."
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Liberec: Hladký - Coufal, Karafiát, Kačaraba, Kerbr - Breite, Folprecht - Oscar, Bosančič, Potočný - Pulkrab
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Le Giang - Čolič, Dreksa, Hošek, Eismann - Janečka, Panák - Štepanovský, Budínský, Kalabiška - Wágner
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.61 - 3.97 - 6.42
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sigma Olomouc - 1. FC Slovácko  (sobota 15:00)
Andrův stadión v sobotu odpoledne navštíví Slovácko. Čekat je bude těžký soupeř, domácí Sigma Olomouc.

Sigma se po překvapivě velmi vydařeném podzimu a dvou jarních kolech nachází na třetím místě. Hanáci ovšem minulé kolo prohráli v Brně a už 304 minut se jim nepodařilo vstřelit branku. Zaváhání z Brna bude chtít tým Václava Jílka určitě odčinit. Olomouc má k dispozici kompletní kádr.

"Jednoznačně nás trápí koncovka. Alespoň takové dílčí uspokojení je v tom, že si šance vytváříme. Ale jsme sterilní, neproduktivní, takže na to jsme se určitě zaměřili. Můžeme se tam chovat daleko lépe, agresivněji, jít za gólem ve větším počtu hráčů. Doufám, že to přeneseme do sobotního utkání," ví Václav Jílek.

Slovácku se podařilo vyhrát v Ostravě a následně remizovat se Spartou, i tak ale jsou až na čtrnáctém místě a mají stejný počet bodů jako patnáctá Jihlava. Trenérovi Michalovi Kordulovi bude chybět Sicharulidze a nejspíše i Šumulikoski. Speciální utkání to bude pro Navrátila a Petra, protože oba dříve oblékali dres Sigmy.

Právě Jakub Petr věří, že jeho tým navzdory postavení v tabulce může v Olomouci uspět: "Olomouci vyšel výborně vstup do soutěže a mužstvo to nastartovalo, byli v euforii a z toho těžili. Teď mají nahrané body, takže můžou hrát relativně v pohodě. V posledních třech zápasech však nevstřelili branku a možná na ně trochu spadla deka, tak bychom toho mohli využít."
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Buchta - Sladký, Radakovič, Jemelka, Vepřek - Kalvach - Zahradníček, Plšek, Houska, Falta - Řezníček
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Heča - Juroška, Břečka, Hofmann, Divíšek - Janošek - Havlík, Daníček, Sadílek, Petr - Zajíc
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.67 - 3.85 - 5.88
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Vysočina Jihlava - FK Teplice  (sobota 15:00)
Jako zjevení působí Jihlava v úvodu jarní části nejvyšší soutěže. Zisk plného počtu šesti bodů je sám o sobě překvapením. Když však přihlédneme i k faktu, že skalpy Vysočiny byly dva nejlepší týmy podzimu, jedná se o hotový šok. Nyní na její domácí stánek dorazí zatím nemastné a neslané Teplice.

Málokdo čekal, že hvězdami měsíce února se stanou fotbalisté Jihlavy. Spolu s Jabloncem a Karvinou si jako jediní připsali ze dvou zápasů dvě vítězství, a to proti mistrovské Slavii i současnému lídrovi z Plzně. Vysočina rychle pádí ze sestupových vod a vypadá to, že nové koště na trenérském postu, Martin Svědík, mete opravdu velmi dobře.

Asistent trenéra Michal Šmarda si je vědom, že i přes skalp velkoklubů nečeká v sobotu jeho svěřence lehká práce. "Mančaft Teplic je z velké části dlouho pohromadě. Jde o kvalitní fotbalisty, kteří jsou silní na míči a v kombinaci. V úvodních jarních zápasech ukázalo, že dobře pracuje a chce být úspěšné," uvedl Šmarda. Jihlavě bude i v tomto utkání chybět slovenský obránce Keresteš.

Teplice na podzim pokračovaly ve chvályhodných výkonech z minulé sezóny a zimu přečkaly na šestém místě. Po pauze se však družina kouče Šmejkala rozjíždí dost pozvolna. V Jablonci nepředvedla dobrý výkon a místnímu FK podlehla 1:2. Následně si už na domácích Stínadlech připsala bod, ovšem proti poslední Ostravě chtěli Severočeši jistě víc.

Do třetice by již Skláři rádi zvítězili. Kapitán Admir Ljevaković si je vědom potřeby lepšího výkonu, než jakým se prezentoval se spoluhráči v předchozích zápasech. "Všichni víme, že jsme toho dopředu moc nepředvedli. Musíme přidat, zlepšit ofenzivu, jinak neuspějeme."

Hosté budou chtít potvrdit dobrou bilanci, jakou ze zápasů na Vysočině mají. Ze šesti střetnutí jeli z Jihlavy s prázdnou pouze jednou. K dalšímu úspěchu jim nepomůže stále zraněný obránce Vondrášek ani vykartovaný Krob, který je nejvytěžovanějším hráčem týmu.
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Vaculík, Tlustý, Buchta, Schumacher - Levin, Urblík, Fulnek, Dvořák, Zoubele - Ikaunieks
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Diviš - Hyčka, Čmovš, Král, Hora - Ljevaković, Kučera - Trubač, Rezek, Vošahlík - Vaněček
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.05 - 3.31 - 2.53
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Fastav Zlín - FK Jablonec  (sobota 15:00)
Turbulentní týden prožívají hráči a vedení zlínského fotbalového klubu. Po nepřesvědčivých výkonech na začátku jara přišel o práci trenér Bohumil Páník a na jeho místo přišel svérázný Vlastimil Petržela. Toho čeká ostrá premiéra. Na Letnou totiž zavítá rozjetý Jablonec.

Dva zápasy a dost. Ševci prospali únor, což stálo Páníka trenérské křeslo. Již domácí remíza s Duklou byla zklamáním a čtyřgólový nářez v Karviné se nakonec stal pomyslným hřebíčkem do rakve. Nový lodivod Fastavu Petržela tak má nelehký úkol - vrátit mužstvo zpět do pohody a pokud možno co nejdříve si zajistit záchranu v nejvyšší soutěží.

Kouč se zkušenostmi ze zahraničí si nebral servítky hned v prvním rozhovoru v novém působišti. Mimo jiné řekl, že pláče, když vidí Daniela Holzera na bekovi, protože je to podle něj levý záložník. "Bývám vyšťavený víc než ti hráči. Kdyby hráli na těch 220, co mi naměřil doktor, tak nemůžeme prohrát." dodal na závěr.

Jablonec prožívá zcela jiné pocity než jejich soupeř a na výkony z prvních ligových zápasů po zimní pauze si nemůže stěžovat. Proti Teplicím i Dukle svého soupeře herně přehrál a v obou případech jej zdolal jednobrankovým rozdílem. Svěřenci trenéra Rady se rázem posunuli tabulkou vzhůru na šesté místo, přičemž na pátou Spartu ztrácejí pět bodů.

"Výsledkově jsme rádi, že jsme udělali šest bodů. Jsme rádi za každý bod, ale nechci hodnotit jen je. Myslím si, že jsme ani herně nepropadli. Je pro mě důležité, že hráčům drží zdraví a výkonnost je zatím dobrá. Jsem rád, že se nám podařil start do jarní části. Ale jsou to zatím dvě kola, ještě jich je hodně před námi," sdělil Rada. Toho v minulém kole potěšil David Lischka, jenž vsítil svůj první ligový gól.

Severočeši nejsou na východě Moravy zvyklí na neúspěch. Ve Zlíně naposledy prohráli v roce 2005. Za domácí se proti svému bývalému klubu představí Mehanović, Vukadinović, Jiráček a Hronek.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Kopečný, Hnaníček, Gajić, Matejov - Ekpai, Hronek, Traoré, Jiráček, Holzer - Vyhnal
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Holeš, Pernica, Lischka, Hanousek - Hübschman - Masopust, Trávník, Považanec, Jovović - Chramosta
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.51 - 3.19 - 3.21
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Mladá Boleslav - Slavia Praha  (sobota 18:00)
V sobotní podvečer do Mladé Boleslavi přijede pražská Slavia. Domácí z posledních 7 zápasů se Slavii vyhráli 6, přesto v sobotu ale nebudou favoritem.

Domácí mají po 18 kolech nejmenší počet bodů ve své historii a posledních 5 zápasů prohráli. Toto byly dostatečné důvody pro odvolání trenéra Uhrina. Jeho místo zaujal Jozef Weber. Ten pro svůj první duel na lavičce Mladé Boleslavi bude postrádat spoustu hráčů. Hrát nemůžou Chaluš, vykartovaný Takács, zranění Rada, Kysela, Fabián, Klobása i Šušnjar. Otázkou zůstává, jak na tom budou Matějovský, Komličenko a Valenta.

"Mladá Boleslav je ambiciózní klub a má velkou perspektivu posunout se v lize výš. Jsou zde ambiciózní a mladí hráči, kteří však svůj potenciál nenaplňují. Především to se pokusíme co nejdříve změnit," ví Weber.

Pražanům se po překvapivé prohře v Jihlavě podařilo zvítězit ve vršovickém derby nad Bohemkou a posunuli se tak na druhé místo v tabulce. Ani Slavia ale nemá zdaleka k dispozici kompletní kádr. Chybět jí budou Mešanovič, Hušbauer, Jugas a pravděpodobně i Deli s Buchtou.

"Tím, že došlo v Boleslavi ke změně trenéra, se hodně věcí mění. Ať už v rozpoložení hráčů, rozestavení, ve standardkách. Je to vždy nějaký impulz. Soupeř je pro nás trošku nečitelnější. Ale pro nás bude podstatné, abychom podali výkon jako z prvního poločasu s Bohemkou doma a ne jako z utkání v Jihlavě. S tím samým jedeme do Boleslavi - hrát aktivně, pokusit se co nejdříve dát branku a dominovat na míči," ví trenér hostů Jindřich Trpišovský.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Polaček - Pauschek, Klíma, Magera, Křapka - Jánoš - Přikryl, Hubínek, Mareš, Konaté - Mebrahtu
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Bořil, Kúdela, Pokorný, Sýkora - Souček, Ngadeu - Stoch, Danny, Zmrhal - Škoda
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.24 - 3.71 - 1.77
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Bohemians Praha 1905 - Dukla Praha  (pátek 20:15)
Březnový program HET ligy načne malé pražské derby. To se odehraje ve vršovickém Ďolíčku, kde domácí Bohemians přivítají Duklu.

Klokani se po většinu sezóny pohybují v horní polovině ligové tabulky, což před sezónou málokdo čekal. Velkou zásluhu na tomto postavení má trenér Martin Hašek. Jeho mužstvo se prezentuje především dobrou defenzivní hrou. Brankář Fryšták pustil za svá záda jen 15 branek, což dělá z Bohemky pátý nejlépe bránící tým ligy. Rezervy má naopak v útoku. Impotentnější jsou v soutěži již pouze útočníci brněnské Zbrojovky.

V případě vítězství se mohou domácí posunout zpět na šestou pozici. "Přijede k nám komplexní mužstvo. Jsou naběhaní, umí hrát kombinačně, rychle. Dokáží si ale pomoci i standardními situacemi. Neříkám, že by Dukla pro nás nebyla ničím nebezpečná. Ale nyní nelze jednoznačně identifikovat, v čem jsou nejsilnější," uvedl pro klubový web Hašek.

Na jaře si Klokani doposud připsali po jednom vítězství i porážce. V obou případech začínal na hrotu Jakub Nečas. Je otázkou, jestli na něj vsadí domácí kouč i nyní, nebo se odhodlá ke změně a v základní sestavě nastoupí nejlepší střelec Bohemians Jevgenij Kabajev.

Pro Duklu nezačala druhá půlka ročníku nejlépe. Úvodní remíza ze Zlína sice byla cenným úspěchem, následující domácí prohra s Jabloncem již však přivodila chmury hráčům, realizačnímu týmu i fanouškům. Dejvický celek tak okupuje jedenácté místo v tabulce a i kvůli vzpouře týmů z nižších pater má na sestupové příčky náskok pouhých čtyř bodů.

V Ďolíčku již hosté potřebují bodovat, nejlépe by si na Julisku odvezli všechny tři. "Bude to velmi těžké, tvrdé a soubojové. V Ďolíčku je velmi silná podpora domácího týmu, kulisa bude bouřlivá. Půjdeme do toho soustředěně, musíme odevzdat nejlepší výkon a vrátit se na Julisku se třemi body," řekl obránce Dukly Ivan Ostojić.

Pikantní duel čeká útočníka žlutočervených Jana Holendu, který hájil barvy Bohemians předloni na podzim. Do známého prostředí se vrací i Martin Jiránek, který v Ďolíčku zahajoval svou fotbalovou kariéru.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Fryšták - Dostál, Hůlka, Šmíd, Kocić - Jindřišek, Hašek - Reiter, Mašek, Luts - Kabajev
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Kušnír, Ostojić, Jiránek, Podaný - Bílovský, Milošević, Tetour, Koreš - Holík - Holenda
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.95 - 3.36 - 4.64
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň18152134:647
2.Slavia Praha18105328:835
3.Sigma Olomouc1896323:1133
4.Slovan Liberec18103525:1833
5.Sparta Praha1895424:1332
6.FK Jablonec1876524:2127
7.Bohemians Praha 19051867516:1525
8.FK Teplice1866621:1924
9.Fastav Zlín1856719:2821
10.MFK Karviná18621021:2520
11.Dukla Praha1855819:3120
12.Zbrojovka Brno18531013:2418
13.FK Mladá Boleslav18521119:3117
14.1. FC Slovácko1837816:2516
15.Vysočina Jihlava18511217:3216
16.Baník Ostrava18261022:3412
Zbývající zápasy
03.03. 15:00Baník Ostrava - Viktoria Plzeň (zápas odložen)

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1055)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele