HET Liga - souhrn 19. kola

02.03.2018, 22:09, aktualizováno 04.03.2018, 19:57
Komentáře a souhrny
Sparta opět zaváhala, tentokráte doma neporazila oslabené Brno. Slavia naplnila roli favorita na půdě Mladé Boleslavi, venku uspěl i Jablonec. Potřebí na jaře překvapila Jihlava, která si tentokráte poradila s Teplicemi. Olomouc těsně zdolala Slovácko, tři body z malého pražského derby mají také Bohemians 1905. Utkání Liberce s Karvinou nabídlo čtyři branky a výsledek 2:2...

Sparta Praha - Zbrojovka Brno 1:1

04.03.2018 18:00

Góly: 61. Ondřej Zahustel - 50. Martin Juhar

Sparta pouze remizovala s Brnem a zůstává na pátém místě. Zbrojovka se naopak posunula vzhůru na 12. místo o skóre před Jihlavu. Hosté se dostali do vedení, které však dlouho neudrželi a nakonec byli rádi za remízu, kterou i přes oslabení ubránili.

Sparťanský trenér Andrea Stramaccioni musel i kvůli karetnímu trestu pro Frýdka změnit složení obrany. Post levého obránce obsadil zkušený Michal Kadlec a mezi něj a Semiha Kayu se postavil Costa. Kouč Zbrojovky Roman Pivarník neměl po vítězství nad Olomoucí důvod k výměně hráčů.

První obrovskou šanci měl po čtvrthodině hry brněnský Acosta, který neohroženě přešel přes půl hřiště. Jeho putování nakonec zastavil až brankář Niță, jenž chytil střelu záložníka hostů. Ve 24. minutě pobídl Kanga ke skórování Václava Kadlece, ten však z úhlu nepřesně upravil mířidla.

Šest minut před pauzou vyslal Stanciu kolmici na Kangu, jenž ještě předložil míč Drchalovi. Na sparťanského útočníka zívala prázdná brána, tu však Drchal trestuhodně minul. Poté Kanga zkusil štěstí sám a jen těsně minul Melichárkovu svatyni.

Pět minut po změně stran se poprvé jedno z mužstev mohlo radovat z branky a bylo to překvapivě Brno. Juhar natáhl před rohem pokutového území ke střele, kterou tečoval zády Zahustel, načež meruna zapadla za záda nešťastného Nițy. Druhý gól mohl slovenský záložník přidat v 59. minutě, tentokrát však ranou po zemi těsně minul. Hned poté se na druhé straně dostal k odraženému míči Stanciu a Melichárek musel jeho pokus vytěsnit.

Následně se již Sparta radovala z branky. Vatajelu přesně našel hlavu Zahustela a ten umístěnou hlavičkou odčinil svůj podíl prvním gólu zápasu. Hned po rozehře se domácí zase dostali k míči a křižná střela Václava Kadlece, který již na hřišti postrádal jmenovce Michala, skončila těsně vedle. Poté prošel přes několik protihráčů Ben Chaim, ale svůj pokus nasměroval do stejných míst jako chvíli před ním Kadlec.

Poté domácím hodně pomohl stoper hostí Kryštůfek, jenž před Kadlecem odpálil míč rukou a po červnené kartě putoval předčasně do sprch. Tlak Sparty sílil a v 74. minutě našel Vatajelu dalekonosným pasem Ben Chaima, jehož v obrovské šanci vychytal Melichárek. Aktivní Vatajelu byl blízko gólu dvě minuty poté, ale jeho přímý kop těsně přeletěl břevno.

Na další Vatajelův centr si v poslední desetiminutovce naskočil Lafata a trefil horní tyč. Jako blesk z čistého nebe se v předposlední minutě řítil na Nițu střídající Bazeljuk. Rumunsko-ruský souboj vyšel lépe pro domácího strážce tří tyčí. Zachránil tak svému týmu zisk alespoň jednoho bodu, který je však vzhledem k předvedenému výkonu a počtu šancí málo.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Slavia Praha 0:3

03.03.2018 18:00

Góly: 40. Jaromír Zmrhal, 66. Milan Škoda (pen.), 73. Antonín Křapka (vl.)

Mladá Boleslav ani první zápas pod novým trenérem Webrem nebodovala. Se Slavií hrála první poločas vyrovnaný fotbal, ale ve druhém už dominoval favorit z Prahy, který tak zaslouženě vyhrál.

V 7. minutě se k prvnímu zakončení dostal Valenta, jeho hlavička skončila pouze v rukavicích Koláře. Na druhé straně pálil nepřesně Sobol. V 18. minutě hlavičkoval Přikryl, jeho pokus ale Koláře vyděsit nemohl. Deset minut před koncem prvního poločasu po Zmrhalově přihrávce zakončoval Škoda. Jeho překvapivá technická střela pořádně vyděsila Poláčka a skončila těsně vedle levé tyče. O tři minuty později Konaté pláchl hostující obraně, našel na vápně Valentu, ten však vysoko přestřelil.

Poslední minuty prvního poločasu nabídly spoustu příležitostí. Do dobré šance se dostal Sobol, proti němu ale dobře zasáhl Poláček. Ve 40. minutě se do velké šance dostal Přikryl, ten však ani nadvakrát neuspěl proti výbornému Kolářovi. Vzápětí na druhé straně Škoda se Zmrhalem využili nedůrazu v obraně domácích a druhý jmenovaný dotlačil míč do sítě. V poslední minutě si ještě Poláček poradil s přímým kopem Stocha.

V úvodu druhého poločasu zahrávali hosté standardku z dobré pozice. Valentův pěkný pokus Kolář vyrazil. Po hodině hry Škoda sám před brankářem zamířil do tyče. V 66. minutě Sus ve vápně fauloval Bořila a nařízený pokutový kop s přehledem proměnil Škoda. O pár minut později opět střílel aktivní Škoda, tentokrát Poláček neměl s jeho zakončením žádné problémy. V 73. minutě přidal Milan Škoda třetí branku, když po zaváhání obrany, a i s přispěním teče Křapky překonal bezmocného Poláčka. Ke konci zápasu zahrozil ještě Komličenko. Kolář ovšem předvedl opět výborný zákrok.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - MFK Karviná 2:2

03.03.2018 15:00

Góly: 54. Matěj Pulkrab, 83. Matěj Pulkrab - 32. Tomáš Wágner, 56. Tomáš Weber

Karviná v Liberci vybojovala cenný bod, když Slovan byl zejména v prvním poločase aktivnějším týmem. Hosté ovšem domácím uštědřili lekci z produktivity. Pro domácí znamená remíza ztrátu v boji o evropské poháry.

Hned v 9. minutě se po přetaženém Coufalově centru v šanci objevil Pulkrab, Le Giang však včasným vyběhnutím situaci pro hosty zachránil. Následně Bosančič i Breite bránu netrefili. V 26. minutě byl v obrovské šanci Coufal, Le Giang byl znovu výborný a Pulkrabovu dorážku obrana Karviné zblokovala.

Po půlhodině hry přišel pro fanoušky Slovanu šok. Kalabiška krásným obloučkem uvolnil Webera, ten z první našel Wágnera a tomu se podařilo míč dopravit do sítě. Odpovědět zkusil Potočný, jeho střela ze střední vzdálenosti ale nikoho z hostů nevyděsila. Na konci první půle našel ještě Eismann Wágnera, ten však hlavou druhý gól nepřidal.

Domácí se dočkali v 54. minutě. Potočného roh přizvedl Köstl a pro Pulkraba už nebyl problém překonat bezmocného Le Gianga. Karviné se podařilo bleskurychle odpovědět. Za dvě minuty totiž Weber využil nedůrazu liberecké obrany a svým prvním prvoligovým gólem poslal Karvinou zpět do vedení. Po hodině hry hlavičkoval těsně vedle Panák.

Liberec se hnal za vyrovnáním, ale byli to hosté, kteří v 78. minutě mohli přidat další branku. Vyčerpaný Štěpanovský však v obrovské příležitosti minul. O pět minut později Le Giang neudržel míč ve svých rukavicích a Matěj Pulkrab už měl lehkou úlohu a snadno vyrovnal. V závěru ještě mohl otočit Zápas Bartl. Z nadějné standardky ovšem přestřelil.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - 1. FC Slovácko 1:0

03.03.2018 15:00

Góly: 37. Jakub Řezníček

Sigma Olomouc vybojovala v domácím prostředí další výhru. Slovácko však nebylo horším týmem, nicméně branku nevstřelilo. Zápas tak rozhodl jediným gólem Řezníček.

První zakončení vyprodukovali hosté. Sadílek ovšem vysoko přestřelil. V 16. minutě Sadílek našel ve vápně Zajíce, ten z dobré pozice vystřelil pouze slabě. Sigma zahrozila poprvé Faltou, jeho rána však skončila nad. Podobně neúspěšný byl na druhé straně Navrátil. V 26. minutě se Vepřek probojoval k odraženému míči a tvrdě vypálil, i on ale přestřelil.

O deset minut později rozehrál strašidelně Heča přímo na nohu Řezníčkovi, ten nejdříve udělal brankáři Slovácka kličku a pak pohodlně skóroval do prázdné branky. Byl to jeho první gól od zimního příchodu z Plzně a vůbec první gól Sigmy v jarní části ligy.

Na konci poločasu střílel ještě Janošek pouze do Buchty.

Druhý poločas byl pro diváka poměrně nezajímavý. Slovácko se snažilo vyrovnat a bylo lepším týmem. Šancí si však moc nevytvořilo. Tu největší mělo v 69. minutě, když Navrátil přihrál Zajícovi, kterého výborným zákrokem vychytal Buchta. Ten se však při zákroku zranil a musel ho vystřídat Reichl.

Slovácko se nadále snažilo, nicméně se mu snahu nedařilo přetavit v šance. V nastaveném čase, který byl poměrně krátký na to, jak dlouho byl Buchta ošetřován, mohla Sigma potvrdit vítězství. Plšek přihrál do vyložené šance Houskovi, tomu však rána nevyšla podle jeho představ.

Více informací k zápasu

Vysočina Jihlava - FK Teplice 3:1

03.03.2018 15:00

Góly: 3. Jakub Fulnek, 7. Dāvis Ikaunieks, 43. Dāvis Ikaunieks - 27. Jakub Hora (pen.)

Spanilá jízda Jihlavy za záchranou nemá konce. I ve třetím jarním utkání nenašli borci z Vysočiny přemožitele. Tentokrát se jejich kořistí staly Teplice, které po zimní pauze ještě nezvítězily. Hvězdou zápasu byl domácí útočník Dāvis Ikaunieks.

Domácí fanoušci si zakřičeli "gól" již ve třetí minutě. Ikaunieks vyslal Fulneka, který udělal kličku brankáři Divišovi a poslal Vysočinu do vedení. To navýšil za čtyři minuty nahrávač z první brankové situace. Do šance mu nahrál Zoubele a domácí kanonýr propálil Diviše. Jihlava mohla dokonce vést o tři branky, ale Ikaunieks selhal při pokutovém kopu.

Trest od hostů přišel ve 27. minutě. Hlavní protagonista zápasu Ikaunieks fauloval Krále v pokutovém území. K penaltě se postavil Hora a zavěsil pod břevno. Těsně před pauzou si domácí vzali zpět dvoubrankový náskok. Levin našel vzduchem Ikaunikekse, který po zpracování technickou střelou skóroval v zápase podruhé.

Po změně stran se již mnoho zajímavých akcí neodehrálo. Domácí se soustředili na bránění výsledku a Teplice zase byly bezzubé. Z vítězství 3:1 se tak raduje Jihlava, která má nyní na svém kontě 19 bodů, což je jen o bod méně, kolik měla Vysočina po celém podzimu. To Teplice zůstávají na čtyřiadvaceti bodech a měly by zabrat, pokud nechtějí spadnout ještě níž.

Více informací k zápasu

Fastav Zlín - FK Jablonec 0:4

03.03.2018 15:00

Góly: 13. Vladimir Jovović, 32. Tomáš Hübschman, 50. Lukáš Masopust, 54. Jan Chramosta

Zlín schytal další debakl a zabředává čím dál hlouběji do záchranářských bojů. Naopak Jablonec pokračuje v úspěšném startu jarní části a vrací se na šesté místo.

Mužstvo z Letné poprvé do zápasu vedl nový trenér Vlastimil Petržela, který hned udělal změny v sestavě. Do ní se dostali Janíček a Železník. Jeho protějšek Petr Rada prožívá se svým mužstvem dobrý start do jarní části sezóny, tudíž neměl důvod měnit základní jedenáctku. Do zápasu tak nastoupili stejní hráči jako před týdnem na Dukle.

Domácí chtěli na nového kouče zapůsobit již od začátku. S Hnaníčkovou hlavičkou po rohu ještě neměl Hrubý výraznější starosti. V 10. minutě se Kopečný s trochou štěstí dostal ke střele z rohu malého vápna, kterou srazil Pernica. Odpověď hostů byla pro Ševce krutá. Hanouskovu přihrávku přebral Jovović, ten si potáhl míč do pokutového území, z něhož propálil Dostála.

Střelec první branky byl při chuti a ve 20. minutě mohl skórovat podruhé. Tentokrát však byl úspěšnější Dostál. O dvanáct minut později se Jovović opět zapsal do statistik. Na levém křídle ho našel Hübschman, potáhl míč k brance, kde nacentroval. Odražený míč si našel znovu Hübschman, který si připsal první branku v zeleném dresu. Frustrovaný Petržela na nic nečekal a ještě před přestávkou dvakrát vystřídal. K překvapení všech si třetí střídání přichystal na začátek druhé půle.

Tyto změny však neměly oživovací efekt. Naopak se znovu mohl radovat Jablonec. V 50. obral Trávník o balón Vukadinoviće, předal jej Masopustovi, který přehodil Dostála a zvýšil vedení svého celku. Čtyřbrankový stav zařídili hosté za další čtyři minuty. Po rohovém kopu propadl míč na zadní tyč, kde nikým nehlídaný Chramosta bezpečně skóroval.

Poté si hosté víceméně hlídali náskok a dopředu nechali hrát soupeře. V 71. minutě mohl snížit Vukadinović, jehož střelu tečoval Beauguel nad branku. Za dalších deset minut rozehrál Matejov standardní situaci a jeho pas proletěl těsně vedle Hrubého svatyně. Zbytek zápasu se již jen dohrával a po závěrečném hvizdu se radovali hostující hráči.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - Dukla Praha 2:0

02.03.2018 20:15

Góly: 27. Dominik Mašek (pen.), 86. Benjamin Tetteh

Hráči Bohemians Praha 1905 v 19. kole první ligy doma zvítězili nad Duklou 2:0 a v tabulce se posunuli na šesté místo před Jablonec, který má ale zápas k dobru. Malé pražské derby rozhodl v 27. minutě proměněnou penaltou Dominik Mašek, v závěru pak zisk tří bodů potvrdil Benjamin Tetteh. Bohemians tak oplatili Dukle předchozí tři porážky a doma uhájili třetí čisté konto za sebou. Dukla naopak potvrdila roli nejhoršího týmu na hřištích soupeřů, kde čeká na výhru deset zápasů.

Odehrání zápasu sice bylo den před utkáním nejisté kvůli velkým mrazům, ale hřiště bylo dobře připravené. I tak ale domácí tvrdšímu terénu přizpůsobili taktiku a hráli jednodušší kombinace s častými dlouhými pasy za obranu na rychlého Nečase.

Mladý útočník Bohemians poprvé utekl už ve čtvrté minutě. Jeho pas ještě nezužitkoval Mašek, míč se ale dostal až k Bartkovi, který hlavou překonal brankáře. Na brankové čáře ale od inkasovaného gólu zachránil hosty Kušnír.

Ve 22. minutě utekl Nečas podruhé, tentokrát se dostal sám do zakončení, ale Rada ho vychytal. V 27. minutě už ale domácí slavili. Hašek prostrčil míč na Reitera, kterého fauloval ve vápně Podaný a sudí odpískal penaltu. Tu střelou do protipohybu brankáře proměnil Mašek.

Dukla poprvé vážněji zahrozila až v 37. minutě, kdy centr z pravé strany propadl až na zadní tyč. Jenže dobíhající Podaný už nestihl usměrnit míč do branky.

Jinak ale domácí obrana příliš práce neměla. Dukle se nedařilo v kombinaci něco vymyslet, nevycházely jí ani standardní situace. Nejvíce tak zaujalo, když se Kušnír sportovně přiznal k teči a daroval tak Bohemians rohový kop. Čtvrt hodiny před koncem tak trenér Hynek zkusil na hrot k Holendovi vysunout stopera Ostojiče, ani to ale k tlaku nevedlo.

Naopak přišel brejk domácích, Dostál odcentroval a střídající Tetteh vstřelil svůj první ligový gól v dresu Bohemians a první po 15 měsících. V závěru navíc dostal druhou žlutou kartu Bilovský a Dukla dohrávala v deseti.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň18152134:647
2.Slavia Praha19115331:838
3.Sigma Olomouc19106324:1136
4.Slovan Liberec19104527:2034
5.Sparta Praha1996425:1433
6.FK Jablonec1986528:2130
7.Bohemians Praha 19051977518:1528
8.FK Teplice1966722:2224
9.MFK Karviná19631023:2721
10.Fastav Zlín1956819:3221
11.Dukla Praha1955919:3320
12.Zbrojovka Brno19541014:2519
13.Vysočina Jihlava19611220:3319
14.FK Mladá Boleslav19521219:3417
15.1. FC Slovácko1937916:2616
16.Baník Ostrava18261022:3412
Zbývající zápasy
03.03. 15:00Baník Ostrava - Viktoria Plzeň

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (477)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele