HET liga - preview 11. kola

19.10.2017, 11:11, aktualizováno 22.10.2017, 08:51
Previews
Třemi zápasy se pokračuje na poli české nejvyšší soutěže. Plzeňská Viktoria se bude chtít po porážce s Luganem rehabilitovat proti Brnu. Slavia pro změnu chce na domácí půdě zdolat Liberec a na závěr nedělního menu dojde na střetnutí Zlína s Mladou Boleslaví, kteří se také představili ve čtvrtečních zápasech Evropské ligy...
Viktoria Plzeň - Zbrojovka Brno  (neděle 17:00)
Viktoria Plzeň se po ostudném vystoupení v Evropské lize představí na ligové scéně, kde dosud neztratila ani bod a jejím soupeřem bude Zbrojovka Brno v čele s trenérem Romanem Pivarníka, který ještě nedávno na západě Čech působil.

Favorit je jasný. Je jím Viktoria Plzeň, která zvládá ligové zápasy s velkým přehledem. Naposledy Vrbovi svěřenci zvítězili na Spartě a po deseti kolech mají plný počet bodů, což je na české poměry málokdy vídaná věc.

Kéžby to však Viktoriánů šlapalo i v Evropské lize. Ve čtvrtek si doslova uřízli ostudu s Luganem. Předposlední tým švýcarské ligy jim nastřílel tři branky a po dlouhé době zaznamenal vítězství. Jakkoliv pak Viktorka válí doma, tohle jí fanoušci jen tak neodpustí a proti Zbrojovce bude mít Vrbův tým co napravovat. "Vzhledem k tomu, že hrajeme na domácí půdě, tak očekávám utkání, které bychom měli zvládnout. Zvlášť po tom nevydařeném zápase s Luganem, které musíme hodit za hlavu. Je třeba opět přepnout na ligu," uvědomuje si Michael Krmenčík.

Velký návrat do Doosan Arény prožije Roman Pivarník. Slovenský, padesátiletý kouč ve Viktorii v sezoně 2016/2017 působil a pro neuspokojivý herní projev byl odvolán, přestože jeho tým celou soutěž vedl. Viktoria pak o vedení přišla a z titulu se radovala Slavia.

"Po relativně krátké pauze se do Plzně vrátíme a budeme stát tentokrát na druhé straně, jako soupeři. Tohle fotbalový život přináší, na zápas se samozřejmě těšíme a věříme, že jej zvládneme co nejlépe," vyjádříl se k návratu celého realizačního týmu kouč Pivarník.

Zbrojovka nebude mít co ztratit, v minulém kole sice porazila při Pivarníkově premiéře Slovácko, ale s Plzní má výrazně horší vzájemnou bilanci. "Plzeň si prakticky pokaždé vytvoří šance a dokáže v průběhu utkání soupeře zatlačit. Je i otázkou sportovního štěstí, zda se vám to povede přežít. Důležité je být aktivní směrem dopředu, aby Plzeň musela hrát důsledně a nebyla v takovém klidu," pokračoval Pivarník.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Řezník, Hejda, Hájek, Havel - Hořava, Hrošovský - Petržela, Kolář, Kopic - Krmenčík
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Vraštil, Pavlík, Kijanskas, Jablonský - Juhar, Kratochvíl - Pilík, Škoda, Lutonský - Koné
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.22 - 7.19 - 13.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fastav Zlín - FK Mladá Boleslav  (neděle 18:00)
Mladá Boleslav balancuje na samotné hraně sestupového pásma a nyní by nutně potřebovala zabrat na půdě pohárového zástupce ze Zlína. Ten ve čtvrtek vyválčil další bod, ale v lize si také nevede úplně podle představ. Fastavu patří až osmé místo.

Zlín ve čtvrtek v Olomouci remizoval s FC Kodaní 1:1 a je stále ve hře o postup do další fáze, byť z domácích duelů mu zbývá ten proti favoritovi skupiny Lokomotivu Moskva a v dalších kolech pocestují zlínští hráči do Kodaně a Tiraspolu.

V HET lize si vede Zlín výborně zejména na domácím hřišti, kde všechna utkání s výjimkou jediného proti Slavii (1:1) vyhrál. Venku už to ale taková sláva není, pouze jeden získaný bod na půdě Baníku Ostrava je hlavním důvodem, proč jsou Pánikovi svěřenci až na osmém místě. Na druhou stranu ztráta na evropské poháry činí jen tři body.

Právě vyrovnanost české soutěže by mohla hrát do karet Mladé Boleslavi, která se zatím hodně trápí a místo bojů o poháry balancuje na hranici sestupové propasti. Boleslav nevyhrála ani v minulém kole, doma proti Teplicím brala jen bod za remízu 2:2. A ve Zlíně pochopitelně hosty nic jednoduchého nečeká. "Očekávám těžký zápas, je to pohárový účastník, v domácí soutěži doma ještě neztratili ani bod. Měli jsme video, kde jsme si všechny věci ukázali. Jaké jsme dostali góly a jakých chyb se vyvarovat do dalšího zápasu. Věřím, že se z toho dokážeme ponaučit," prohlásil pro Bolka TV Jan Chramosta.

V minulé sezoně zvítězil vždy hostující celek, což je poměrně překvapivé. Mladá Boleslav na zlínské Letné vyhrála letos v dubnu 2:1 po brankách Lukáše Magery a stopera Douglase.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Kopečný, Bačo, Gajič, Holzer - Ekpai, Hronek, Jiráček, Vukadinovič - Mehanovič, Diop
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Vejmola - Pauschek, Chaluš, Stronati, Fleišman - Hubínek, Rada - Přikryl, Matějovský, Chramosta - Mebrahtu
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.47 - 3.38 - 3.09
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Slavia Praha - Slovan Liberec  (neděle 18:00)
36 ligových zápasů je Slavia pod trenérem Šilhavým neporažena, přesto na vedoucí Viktorii ztrácí propastných osm bodů. Aby se rozdíl soupeřů nezvyšoval, potřebují sešívaní nutně porazit Slovan Liberec, aktuálně pátý tým ligové soutěže.

Slavia pokračuje v dlouhé sérii neporazitelnosti, nicméně s průběžným druhým místem spokojena být nemůže. Sešívaní obhajují mistrovský titul a na vedoucí Viktorii Plzeň ztrácejí už osm bodů! Mohou za to remízové ztráty s Bohemkou, Baníkem, Sigmou i Zlínem. Jinými slovy: Slavia až na minulé kolo pokaždé ztratila venku dva body. V minulém kole se Šilhavého svěřencům konečně podařilo vyhrávat venku v Karviné a alespoň prozatím zastavit rostoucí ztrátu na čelo.

Ve čtvrtek se Slavia představila na horké půdě španělského Villarrealu a překvapivě si odvezla bod za remízu 2:2. Mohlo to být samozřejmě ještě lepší, neboť Pražané vedli v průběhu prvního poločasu už o dvě branky, ale Žlutá ponorka ještě do poločasu srovnala na konečných 2:2.

Slavia se o víkendu utká s Libercem, který vždy patří mezi nepříjemné soupeře. "Liberec se pohybuje těsně za námi v horní polovině tabulky, hraje ofenzivní fotbal, což myslím, že bude dobře pro diváka. Může to být dobrý fotbal. My musíme a chceme vyhrát, nemůžeme si dovolit ztratit," řekl Šilhavý.

Liberec v minulém kole také zvítězil, Duklu porazil 3:0 a v tabulce si upevnil páté místo za čtvrtým Jabloncem. Stadion v Edenu není pro severočechy optimálním místem, od roku 2011 tam nevyhráli a pokud by se jim to tentokrát podařilo, bylo by to velké překvapení.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Bořil, Jugas, Deli, Sobol - Souček - Sýkora, Hušbauer, Stoch, Danny - Škoda
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Kolář - Coufal, Kúdela, Karafiát, Kerbr - Ševčík, Breite, Folprecht, Hybš - Graiciar, Potočný
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.44 - 4.75 - 8.12
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Teplice - MFK Karviná  (sobota 17:00)
Teplice na domácích Stínadlech přivítají velice oblíbeného soupeře z Karviné, se kterým nikdy předtím neztratili ani bod. Karvinští by ale potřebovali tuto nelichotivou bilanci rychle změnit, protože jejich situace je v tabulce čím dál horší.

Nejprve však k domácím. Teplice vcelku pravidelně bodují, což potvrzují minulá dvě kola, kdy nejprve Teplice otočily výsledek proti Slovanu Liberec a vyhráli 2:1 a poté vybojovaly cenný bod ze hřiště Mladé Boleslavi (2:2). Přesto by si možná představovaly lepší umístění, než je aktuálně osmé místo v tabulce HET ligy.

Po tomto kole se tak klidně může stát, protože Skláři hostí nevýraznou Karvinou, se kterou jak už bylo řečeno mají vynikající bilanci. Karviná se navíc trápí střelecky, ve dvou minulých kolech vyšla střelecky naprázdno. "Pro nás je to důležitý zápas. Že Karviná dala jen jeden gól venku? Každý zápas je jiný, musíme být ve střehu. Ale snad u nás potvrdí, že góly nedává a my udržíme vzadu nulu," nechal se slyšet domácí Jeřábek.

"Mají sílu ve standardních situacích, disponují vysokými hráči. Pozor si musíme dát i na brejky, mají vepředu Wágnera," dodal teplický stoper.

Karviná v minulém kole podlehla Slavii 0:2 a v tabulce jí patří až dvanácté místo. "Naše situace ještě není kritická, ale vážná určitě. Potřebujeme pořádně bodovat a jsem přesvědčený, že všichni hráči udělají pro sobotní úspěch maximum," tvrdí trenér MFK Karviná Jozef Weber.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Diviš - Vondrášek, Jeřábek, Šušnjar, Krob - Ljevakovič, Král - Fillo, Trubač, Hyčka - Vaněček
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Čolič, Hošek, Lischka, Eismann - Šisler, Janečka - Moravec, Budínský, Kalabiška - Wágner
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.53 - 4.31 - 7.11
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Jablonec - Sparta Praha  (sobota 18:15)
Hráči pražské Sparty zavítají v rámci 11.kola HET ligy na sever Čech, kde se střetnou s Jabloncem. Cíl je jasný, konečně venku získat tři body a posunout se směrem k evropským pohárům. Jenže domácí mají skvělou formu a v lize od druhého kole ještě neprohráli.

Jablonec se pod Zdeňkem Kluckým nadechl k vynikající sérii a v řadě neprohrál osm ligových zápasů. Severočeši se pak díky tomu posunuli čtvrté místo, které znamená předkolo Evropské ligy. V přímém souboji dvou pohárových aspirantů přivítají Kluckého svěřenci Spartu, což je vždycky velký svátek. "Jméno týmu samozřejmě budí respekt, ale hrajeme v domácím prostředí a já nevidím jeden jediný důvod, proč se jich bát. Respekt máme, ale budeme hrát tak, abychom zvítězili," prohlásil jablonecký kouč.

A má pravdu. Sparty se v současnosti není třeba bát, zvláště na domácím trávníku. Venku je totiž Sparta více než bídná. Vyhrála jen jedno z pěti utkání, což je pro někoho, kdo si dělá zálusk na nejvyšší pozice velký problém. Sparťané nedokázali venku porazit ani v té době poslední Zbrojovku Brno, se kterou dokonce prohráli.

Po minulém kole je navíc s případným titulem dost možná definitivní ámen, protože po porážce s Viktorií vzrostla ztráta Sparty na ohromných patnáct bodů. "Cíl bojovat o Ligu mistrů ale zůstává, spolu s úspěchem v tuzemském poháru. Trenérům jsme slíbili prostor a podporu. Změna na pozici trenéra tak není v tuto chvíli není téma," nechal se slyšet Adam Kotalík.

Stramaccioni tedy má nadále důvěru vedení, zdali to však povede k lepším výsledkům není jasné. Sparta ale potřebuje vyhrávat a v Jablonci jí čeká těžká práce. Naposledy se Spartě podařilo v Jablonci zvítězit na podzim roku 2013:
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Jankovič, Kysela, Hübschman, Hanousek - Masopust, Považanec, Trávník, Jovovič - Doležal, Tecl
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Zahustel, Štetina, Hovorka, M. Kadlec - Mavuba, Mareček - Biabiany, Lafata, Šural - V. Kadlec
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.90 - 3.24 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Vysočina Jihlava - Bohemians Praha 1905  (pátek 18:00)
Fotbalisté Bohemians se po výhře nad Baníkem představí v Jihlavě a opět půjde o důležitý souboj z hlediska záchranářských prací. Ježci si nedávno rovněž pomohli výhrou nad Ostravou, ale nyní už jsou opět dva zápasy bez zisku bodu.

Jihlava důležitý duel s Baníkem zvládla, ale následně prohrála o branku s Olomoucí i se Zlínem a znovu se vrátila na poslední místo tabulky. Situace na dně tabulky je ale hodně vyrovnaná, hned tři týmy mají shodný počet sedmi bodů a dva jen o jeden bod více. Každý zápas a každý bod je důležitý, čehož si jsou v Jihlavě moc dobře vědomi, takže cílem zápasu proti Bohemce je pochopitelně zvítězit.

"Ve fotbale můžete před zápasem plánovat a taktizovat, ovšem vývoj zápasu a dění na hřišti se od toho často výrazně liší. Do utkání rozhodně půjdeme s cílem být nebezpeční v ofenzívě a zvítězit. Jistě se neobejdeme bez silné defenzívy a kvalitní organizace hry. V našich záměrech nemůžeme počítat se zraněnými Neradem a Štěpánkem," nechal se slyšet asistent trenéra Michal Zach.

Klokani v minulém kole vyhráli, přestože doma s Baníkem prohrávali po brance Milana Baroše. Tříbodový import rázem posunul Bohemku na solidní deváté místo se ziskem třinácti bodů. Družina Martina Haška by ráda úspěch zopakovala a zvítězila, podobně jako se jí to povedlo minulou sezonu, kdy zvítězila na jihlavské půdě 2:0.

"Jihlava je nebezpečná hlavně doma, kde mimochodem potrápila i plzeňskou Viktorii. Nyní se ocitají v situaci, kdy nad námi nutně potřebují zvítězit, což ale my víme. Hrajeme s nimi během relativně krátké doby podruhé. Věřím, že budeme dobře připraveni. I když se nacházíme ve středu tabulky a Jihlava na jejím konci, tak to bude v pátek těžké. My dáváme málo branek a všechny body, které jsme dosud získali, jsme si poctivě vybojovali. Za naše aktuální umístění jsem pochopitelně šťastný," prohlásil Martin Hašek.
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Nový, Tlustý, Krejčí, Mišůn - Vaculík, Urblík - Fulnek, Dvořák, Popovič - Ikaunieks
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Fryšták - Dostál, Hůlka, Šmíd, Kocič - Jindřišek - Reiter, Hašek ml., Mašek, Luts - Kabajev
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.52 - 3.31 - 3.07
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Baník Ostrava - Sigma Olomouc  (pátek 20:15)
Baník je v nezáviděníhodné situaci, devět kol v řadě nedokázal zvítězit a propadá se tabulkou. Svěřenci trenéra Kučery jsou čtrnáctí jen vinou lepšího skóre. Podaří se jim negativní sérii zastavit? Jejich soupeřem bude další nováček Sigma Olomouc, která na rozdíl od Baníku válí.

Po nadějném startu přichází volný pád. Baníku se nedaří přerušit dlouhou zápasovou šňůru bez vítězství, což má za následek pád tabulkou. Baník je čtrnáctý a to jen díky skóre. Domácí tým doplácí zejména na katastrofální obranu. Dvaadvacet inkasovaných branek je nejvíce v celé soutěži.

Sigmy se však Ostrava nebojí. V minulé sezoně v rámci druhé nejvyšší soutěže s ní ani jednou neprohrála, takže proč by to nemohla zopakovat i na prvoligové scéně? "Mají velkou technickou zdatnost a výbornou, rychlou přechodovou fázi, kde jsou velmi nebezpeční pohybliví Zahradníček s Faltou. Je třeba nedat jim prostor a včas je dostupovat. Musíme jim ukázat, že hrajeme doma, a ať to hosté pocítí," řekl Radim Kučera.

Sigma se po minulém kole také propadla tabulkou, avšak díky remíze s Jabloncem si pohoršila z druhého na třetí místo. Hanáci tak mohou být s průběhem sezony nadále velmi spokojeni. V lize je zatím dokázala porazit pouze Viktoria Plzeň. Přesto trenér Václav Jílek stojí pevně nohama na zemi a Baník považuje za velice nebezpečného soupeře, který je silný zejména do ofenzívy.

"Nejsou tam jenom Baroš a Azevedo, jsou tam Šašinka nebo Poznar, jsou tam typy hráčů, které mají útočnou sílu. Takže to určitě bude úkol číslo jedna pro naši obranu, abychom se s tím vypořádali a vyrovnali. Ale myslím si, že jsme se už v této sezoně potkali se stejnou, ne-li vyšší kvalitou útočných hráčů a dokázali jsme to eliminovat. Takže bych se toho nebál," podotkl Jílek. Olomouci se zatím vyhýbají rozsáhlá zranění, jedinou absencí pro zápas s Ostravou je Aleš Škerle.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Vašek - Sus, Šindelář, Pokorný, Granečný - De Azevedo, Hrubý, Hlinka, Stáňa - Baroš, J. Šašinka
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Buchta - Sladký, Radakovič, Jemelka, Vepřek - Kalvach - Zahradníček, Houska, Plšek, Falta - Chorý
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.09 - 3.46 - 2.43
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Dukla Praha - 1. FC Slovácko  (čtvrtek 18:00)
Jedenácté kolo první ligy odstartuje netradičně už ve čtvrtek, kdy je od 18:00 na programu duel mezi Duklou Praha a Slováckem. Hosté se budou na pátý pokus snažit o první výhru pod novým trenérem Michalem Kordulou, Dukla však v této sezoně doma ještě neprohrála ani neinkasovala.

Zápas se předehrává kvůli tomu, že na Julisce jsou o víkendu závody v moderním pětiboji. Pražané se budou snažit potvrdit úspěšnou domácí bilanci - na Julisce třikrát vyhráli a jen jednou remizovali a neinkasovali ani gól. Potřebují však zabrat v útoku, protože už 289 minut neskórovali. Naposledy Dukla prohrála 0:3 v Liberci.

"To, co jsme nedali, se nám snad vrátí někdy jindy. Snad tutové šance začneme proměňovat. Také musíme lépe řešit finální přihrávky, aby je nezastavovaly ofsajdy, a zpřesnit kombinace," řekl trenér Jaroslav Hynek.

Také Slovácko se v útoku trápí a v posledních sedmi kolech skórovalo jen dvakrát. Z uplynulých 17 utkání vyhrálo jediné. Pod trenérem Kordulou, který v září nahradil Stanislava Levého, zatím dvakrát prohrálo a dvakrát remizovalo.

"Naše situace po posledních zápasech není dobrá, pokusíme se proti Dukle herně zvednout. Hlavně potřebujeme bodovat. Zatím nám v posledních zápasech chybí kvalita, více odvahy a také potřebné sebevědomí při proměňování brankových šancí," řekl Kordula.

"Potřebujeme se z krize zvednout. V tom nám nikdo nepomůže, musíme se z toho dostat sami. Naše špatné výsledky ovlivňuje hlavně nepřesné zakončení šancí. Na tréninku nám to jde, v zápasech se trápíme. Je nad námi zdvižený prst, musíme začít hrát od podlahy," dodal záložník Jan Navrátil.

Podle Hynka čeká Duklu hodně náročné utkání, neboť obě mužstva potřebují zabrat. "Slovácko sice moc branek nedává, ale také branky nedostává. Jejich hra na míči je dobrá, jsou velice silní, mají kvalitní přechod do defenzivy. Celý tým je skvěle kondičně připravený, zvládnou hrát do poslední minuty nastavení. Je u nich jen otázka času, kdy začnou být v zakončení přesnější a dávat góly. Proti Slovácku to bude hodně náročné," uvedl kouč Dukly.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Milošević, Holek, Jiránek, Podaný - Bezpalec, Holík, Tetour - Schranz, Holenda, Preisler
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Heča - Juroška, Hofmann, Šimko, Reinberk - Šumulikoski - Navrátil, Daníček, Sadílek, Havlík - Petr
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.06 - 3.46 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň10100021:330
2.Slavia Praha1064015:222
3.Sigma Olomouc1063117:721
4.FK Jablonec1045117:817
5.Slovan Liberec1052314:1017
6.Sparta Praha104339:715
7.Fastav Zlín1042411:1114
8.FK Teplice1034314:1513
9.Bohemians Praha 1905103437:813
10.Dukla Praha1032510:1811
11.1. FC Slovácko101548:98
12.MFK Karviná102269:158
13.FK Mladá Boleslav102269:188
14.Baník Ostrava1014514:227
15.Zbrojovka Brno102178:187
16.Vysočina Jihlava102178:207

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (686)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele