Mistrovství světa klubů FIFA - Mistrovství světa klubů

čtvrtfinále
15.12.2023 15:30 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Zahajovací ceremoniál MS klubů 2023 v Džiddě (© AFP)

Urawa si vybojovala střet s evropským šampionem. Trenér Skorža opět stane proti Guardiolovi

Urawa si ve čtvrtfinále mistrovství světa klubů vyšlápla na mexický León a po výhře 1:0 postoupila do semifinále. Jejím soupeřem tam bude Manchester City, zástupce Evropy, jejíž vyslanec opanoval tento turnaj hned 15krát z 19 pokusů. Trenér Maciej Skorža tak dostane příležitost po 15 letech opět zaskočit Pepa Guardiolu, v roce 2008 totiž dovedl Wislu Kraków k památnému dílčímu úspěchu nad Barcelonou v předkole Ligy mistrů.

Club León se kvalifikoval na závěrečný turnaj díky vítězství v CONCACAF Champions League, tedy obdobě evropské Ligy mistrů v Severní Americe. Ačkoliv mexická mužstva získávají tamní trofej s naprostou pravidelností, Leónu se to podařilo poprvé v historii. O dva tituly více nasbírala v asijském formátu milionářské soutěže Urawa, se kterou se po turnaji z rodinných důvodů rozloučí polský kouč Skorža. Její barvy už naopak nehájí sparťanským fanouškům dobře známý David Moberg Karlsson, jenž před sezonou odešel hostovat.

Japonští Reds na nic nečekali a rychle po úvodním hvizdu prověřili brankáře Rodolfa Cotu. Konkrétně to byl Tomoaki Okubo, jenž z pravé strany vápna překvapivě střílel a málem zkušeného Mexičana nachytal na přední tyči. Souboj stejných hráčů se opakoval i v 19. minutě, kdy se Okubo zjevil po fantastické přihrávce Jošia Koizumiho zcela osamocený za obranou, jenže 36letého matadora opět nepřekonal. León se přes defenzivu soupeře vedenou stopery ze severní Evropy probíjel značně obtížněji, a zahrozil tak pouze dvěma dalekonosnými projektily, které přelétly břevno.

K dalšímu nebezpečnému zakončení Urawy se nachomýtl defenzivní záložník Acuki Ito, který po standardní situaci zůstal sám na hranici malého vápna, avšak v pádu poslal míč vysoko nad bránu. Uvadající tempo hry pak měl za úkol zvýšit střídající Šoja Nakadžima, jenž se mihnul i v portugalském Portu. Hrdinou zápasu se ovšem nakonec nestal on, nýbrž muž, který nastoupil na trávník spolu s ním. José Kanté chytře udržel na zádech protihráče a přiťukl míč do nitra pokutového území Alexi Schalkovi, jehož následný pokus prošel až do sítě. Status muže zápasu pak Schalk potvrdil v 84. minutě, kdy jeho průnik zastavil William Tesillo, jenž byl za svůj faul po druhé žluté kartě vyloučen.

Urawa se vzepřela předzápasovým prognózám a po vítězství si prodloužila svůj pobyt na trávnících v Saúdské Arábii do konce turnaje. Japonský celek se v semifinále, které se odehraje už za čtyři dny, utká s Manchesterem City.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Břečka

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele